Regeringen uppger i skrivelsen under Civildepartementet punkt 13 att riksdagens skrivelse nummer 207 Lotterifrågor är slutbehandlad och när det gäller moment 7 om lottförsäljningsautomater: "Frågan har behandlats i Lotteriinspektionens rapport omfattning m. m. av spel på lottförsäljningsautomater (dnr C 95/200) som överlämnades till regeringen den 1 mars 1995. Någon ytterligare åtgärd har inte befunnits nödvändig. "
Utskottet anförde i betänkande 1994/95:KrU13 Lotterifrågor bl.a.:
Utskottet förutsatte vid sin bedömning av hur reglerna i fråga om lottförsäljningsautomater skulle utformas att regeringen med uppmärksamhet följer utvecklingen på området och att regeringen återkommer till riksdagen om den tekniska utvecklingen motiverar det eller om lagstiftningen i denna del i förening med lagstiftningen om värdeautomater på land skulle ge en annan effekt än vad utskottet räknat med. - - - När Lotteriinspektionen redovisat utredningsuppdraget bör regeringen utan dröjsmål pröva huruvida några åtgärder från regeringens sida är påkallade med anledning av innehållet i redovisningen och av vad utskottet anfört i det föregående. För den händelse regeringen därvid skulle finna att lagändringar då det gäller lottförsäljningsautomater är påkallade, bör förslag föreläggas riksdagen i sådan tid att lagändringarna kan träda i kraft senast vid det kommande halvårsskiftet.
Riksdagen beslöt att som sin mening ge regeringen till känna vad utskottet anfört beträffande lottförsäljningsautomater.
Av lotteriinspektionens rapport framgår:
En lottförsäljningsautomat kan karakteriseras som en mera sofistikerad form av lott-tombola.
Det som karakteriserar en lott-tombola är:
1. en slumpmässig blandning av vinster och nitar
2. en lottsats med ett fixt antal lotter
3. en exakt uppfylld vinstplan
4. vid dragning försvinner köpta lotter ur tombolan utan återläggning.
Lottförsäljningsautomater finns i flera olika utföranden. Mekaniska lottförsäljningsautomater kännetecknas av att automaten laddas med en så kallad batch färdiga lotter, d. v. s. de lotter som maskinen laddas med har redan påförts vinstkombinationer eller nummer innan batchen monteras i automaten. Den slumpmässiga blandningen har gjorts redan vid fabrikationstillfället eller i anslutning därtill. Automaten innehåller ingen slumpvalsgenerator. För vissa automater av denna typ görs dock den slumpmässiga blandningen av lotterna av en dator med slumpgenerator hos tillverkaren.
I den elektroniska lottförsäljningsautomaten laddas automaten med blanka lottstommar, d. v. s. lotter med grundtryck men utan vinstkombinationer. Vinstkombinationerna genereras och påföres lotten vid köptillfället genom den slumptalsgenerator som finns i automaten. Denna procedur initieras av lottköparen och den slumpmässiga dragningen sker varje gång lottköparen stoppar in mynt i automaten. De elektroniska lottförsäljningsautomater som accepterats av Lotterinämnden, d. v. s. Lotty, Quick-Lotty och Symbol-Lotto uppfyller dessa krav och är i alla väsentliga avseenden att betrakta som automatiserade lott-tombolor.
I såväl den mekaniska som den elektroniska lottförsäljningsautomaten åstadkoms en slumpmässig blandning av vinster och nitar, en lottsats med ett fixt antal lotter, en exakt uppfylld vinstplan samt att vid dragning försvinner köpta lotter ur tombolan utan återläggning. Enligt vår bedömning talar övervägande skäl för att en lottförsäljningsautomat inte är någon spelautomat oavsett om den slumpmässiga blandningen åstadkoms vid fabrikations- tillfället eller i samband med erläggandet av insatsen.
Enligt vår uppfattning är detta uttalande så entydigt att det uppfyller kravet att vara underlag för regeringens prövning av om en lagändring är påkallad. Därtill kommer att Regeringsrätten i en dom 6457-1994 den 30 maj 1995 upphävt ett regeringsbeslut angående typgodkännande av lott till lottförsäljningsautomat samt att Konkurrensverket i en skrivelse Dnr 715/95 1995-08-22 uttalat: "Enligt Konkurrensverkets allmänna uppfattning bör en lagstiftning inte vara utformad på ett sådant sätt att den förhindrar inträdet av ny teknik på ett område, om den nya tekniken i övrigt uppfyller de krav lagstiftaren kräver."
Starka skäl talar alltså för att lotterilagen (SFS 1994:1000) ändras så att inskränkningen i fjärde paragrafen, att automaten ej får vara utrustad med slumpvalsgenerator eller elektroniskt minne, upphävs.
I regeringsskrivelsen berörs riksdagens skrivelse 1993/94 nummer 225 om stiftelser. Den anses numera vara slutbehandlad och för moment 7 om anslagsberoende verksamhet hänvisas till propositionen 1995/96:61 Former för verksamhet som är beroende av statligt stöd m. m., som överlämnades till riksdagen den 12 oktober 1995.
Det problem som inte har fått en godtagbar lösning berör olika institutioner, t.ex. konstföreningar, länsmusik, länsteatrar, länsmuseer och liknande som tidigare har bedrivits i vad som har betraktats som stiftelser. Det blandade huvudmannaskapet i organisationer av dessa slag, där såväl kommuner, landsting, folkrörelser, ideella föreningar och t. o. m. företag eller enskilda har kunnat ingå, passar inte in i den framför allt statliga modellen till struktur av bolag, myndigheter eller ekonomiska föreningar. Det har bl. a. framförts farhågor att det personliga frivilliga engagemanget, och därmed den breda basen för verksamheterna, skulle avta. Den i ordets bästa bemärkelse "folkliga" förankringen skulle kunna skadas och det ekonomiska ansvaret bli helt skattebaserat.
De utredningar som har gjorts, och som har visat på de organisationer som finns i andra länder som "organisationer utan vinstsyfte", har inte beaktats vid handläggningen.
Riksdagens skrivelse innebär ett uppdrag till regeringen att utarbeta sådana förslag som skulle tillgodose den typ av verksamheter som ovan angivits. Vad som krävs är en lagstiftning syftande till att skapa en juridisk person av ett slag som tillfredsställer angivna kulturorganisationers behov av ett fortsatt huvudmannaskap enligt svensk lokal tradition. Det är vår åsikt att uppdraget ej har fullgjorts i enlighet med riksdagens intentioner. Detta framgår också av kulturutskottets yttrande till lagutskottet över propositionen 1995/96:61 i 1995/96:KrU1y. Det finns alltså enligt vår mening skäl att upprepa riksdagens beställning till regeringen i denna fråga.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beslutet att ändra lotterilagen så att förbudet mot slumpvalsgenerator eller elektroniskt minne i lotteriförsäljningsautomater upphävs, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av lagstiftning om en ny organisationsform som kan ersätta de hittillsvarande kulturstiftelserna.
Stockholm den 25 januari 1996
Jan Backman (m) Lennart Fridén (m)