Inledning
En stor del av regeringens förslag till besparingar i den föreliggande vårbudgeten, som berör det sociala området, riskerar att få negativa konsekvenser. Regeringens upplägg av besparingsförslagen saknar en heltäckande analys av vilka effekterna blir av besparingarna. Det gäller inte endast de kamerala effekterna utan även en samhällsekonomisk bedömning av konsekvenserna av besparingsförslagen. I fortsättningen bör regeringens budgetförslag innehålla sådana konsekvensbeskrivningar. Det saknas uppenbarligen en vilja till att genomföra en hälsoekonomisk konsekvensanalys av vad besparingsförslagens sammantagna effekter kan bli på folkhälsan.
Även om det totala hälsoläget i Sverige i dag är förhållandevis gott så finns det en rad tendenser som är oroande. Tendenser som regeringens besparingsförslag riskerar att förvärra istället för att förbättra.
Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet har vid flera tillfällen redogjort för denna utveckling.
Kvinnor med arbetarbakgrund har den minst gynnsamma hälso- utvecklingen. Här förenas nödvändigheten av en genus- och socialgrupps- analys. Sådan analys finns överhuvudtaget inte i budgetpropositionen. Framtida budgetpropositioner måste innehålla sådana konsekvens- beskrivningar.
En mer polariserad hälsosituation riskerar att utvecklas. Ojämlikheterna i hälsa ökar. Skillnader i arbete och inkomst får effekter på hälsoläget i allt större utsträckning. Vi vet att arbetare har 50% högre sjuklighet och risk för tidiga dödsfall (före 65 år) än högre tjänstemän. Om alla i yrkesverksam ålder hade samma risk för tidiga dödsfall som högre tjänstemän, skulle 10 000 liv räddas per år.
Ungdomars alkohol- och narkotikamissbruk tenderar att öka vilket kommer att leda till ökade skador.
Till detta skall tilläggas att den totala arbetslösheten konstant ligger på 12 procent och inga tecken kan ses på att den vänder nedåt. Signalerna blir alltfler om att regeringens politik för att minska arbetslösheten har havererat.
Genom att studera Danmark får vi kunskapen om vad som händer om regeringen fortsätter att misslyckas med att minska arbetslösheten och genomför de besparingar som är föreslagna för det sociala området. I Danmark har den höga arbetslösheten och bristerna i den medicinska och sociala servicen tillsammans med en mycket hög tobaks- och alkoholkonsumtion lett till ökad social utslagning och minskad medellivslängd för män. Värst utsatta är vissa invandrargrupper, kortutbildade, låginkomsttagare och barn i socialt och ekonomiskt utsatta familjer. Sverige riskerar att hamna i en liknande situation om vi inte får en annan politik.
Det är mot denna bakgrund som regeringens förslag skall bedömas. Förslagen till besparingar för pensionärskollektivet, på de funktionshindrades rätt till personlig assistans, på resurserna till rehabilitering och för att korta köerna till sjukvården och förslaget om ett försämrat högkostnadsskydd leder sammantaget till att den privatekonomiska, men även den hälsomässiga situationen, för många människor blir alltför påfrestande.
Flera människor kommer att exempelvis skjuta upp sina läkarbesök eller att avstå från inköp av nödvändiga läkemedel för att de helt enkelt inte har råd till detta. Vårdköerna kommer att fortsätta att tillta och färre människor kommer att rehabiliteras för att istället fortsätta vara sjukskrivna. Detta är självfallet såväl en mänskligt som en ekonomiskt och folkhälsomässig djupt oroande utveckling som måste motarbetas.
Vi anser att det finns mer dynamiska besparingar att göra än de av regeringen föreslagna. SBU gjorde 1991 en utredning om ryggont. Ryggrelaterade besvär står för grovt räknat omkring en tredjedel av alla sjukskrivningar. Med träffsäkrare diagnostik, andra och bättre behandlingsmetoder m m för ryggont gjordes uppskattningen att de samhällsekonomiska besparingarna netto kunde bli drygt 4 miljarder i 1991 års prisnivå.
Just nu pågår en fortsatt uppdatering av denna undersökning på SBU. Enligt förhandsbesked kommer de nya siffrorna om de samhällsekonomiska effekterna av bättre omhändertagande av ryggbesvär inte att bli mindre än vad de var 1991 - utan förmodligen större.
Detta är ett av flera exempel på hur förändrade rutiner, organisationsmönster och genomförandet av utvärderingsresultat kan ge ökade samhällsekonomiska och mänskliga vinster. Andra exempel är de s k Dagmar 430-pengarna till att korta köerna till medicinsk behandling i vården och till rehabiliteringsinsatser istället för passiv sjukskrivning. Regeringen borde bättre tillvarata de goda resultat som detta gett än som nu föreslå nedskärningar av dessa resurser.
Hälsovård, sjukvård och social omsorg
I regeringens budget föreslås en rad av besparingar inom hälso-, sjukvård och social omsorg som rör läkemedelsersättning, högkostnadsskyddet för läkemedelskostnader och läkarbesök, tandvården och de handikappade.
Värna handikappreformen
Regeringen har tidigare i år i sin proposition föreslagit neddragningar för den statliga assistansersättningen. I sin nu föreliggande vårbudget fullföljer regeringen dessa besparingsplaner. Vi tyckte regeringens förslag i propositionen var felaktiga och vidhåller den kritiken vi framförde i motionen.
Folkpartiet var den drivande kraften bakom den stora handikappreformen 1994. De då tillkomna lagarna om stöd och service till vissa funktions- hindrade, LSS, och lagen om personlig assistans, LASS, har möjliggjort för flera funktionshindrade att leva ett mer självständigt och värdigt liv än tidigare.
Tidigare var de funktionshindrade utlämnade till den kommun de levde i för stöd och service. Socialtjänsten var den myndighet som bedömde den enskilde funktionshindrade personens behov av assistans och/eller annan hjälp. Alltför ofta varierade stödet kraftigt mellan olika kommuner och inom samma kommun. I praktiken var det ofta omöjligt för funktionshindrade att flytta från en kommun till en annan p g a de stora olikheterna i service och stöd mellan kommunerna. Flera funktionshindrade var i praktiken mer eller mindre satta i kommunarrest. LSS och LASS ändrade på detta.
Förra året beslutade regeringen i sin kompletteringsproposition för att kostnaderna för den statliga assistansersättningen skulle bantas med drygt 900 miljoner kronor. I den utredning regeringen tillsatte, "Kostnader för den statliga assistansersättningen" föreslogs, helt enligt direktiven, besparingar på dessa 900 miljoner kronor. Bl a föreslog utredningen att rätten till personlig assistans för barn under 16 år helt skulle avskaffas. Protesterna blev omfattande - så omfattande att dåvarande socialminister Ingela Thalén till slut sade att inga större besparingar inom den statliga assistansersättningen skulle genomföras. Men så kom regeringspropositionen 1995/96:146 "Vissa frågor rörande personlig assistans".
I den hade förvisso besparingarna minskats till 215 miljoner kronor men hela propositionen är ett hastverk och lika oklart som dåligt skriven. Genom en rad förändringar vill regeringen försvåra rätten till statlig assistansersättning.
För det första ändrar regeringen tidsramen för beslut om assistans- ersättning. I dag kan den funktionshindrade spara assistanstimmar upp till ett år. Det är nödvändigt för att kunna planera för semestern eller för att möjliggöra en dräglig tillvaro för många funktionshindrade barn vars hjälpbehov varierar mycket under året, exempelvis mellan skolterminerna och skolloven.
Regeringen vill nu inskränka denna möjlighet till tre månader. I praktiken innebär detta att den enskilde funktionshindrades möjligheter till självbestämmande, oberoende och valfrihet kraftigt försämras.
För det andra vill regeringen inskränka rätten till personlig assistans. Det kommer att resultera i att grupper av funktionshindrade personer som i dag har rätt till personlig assistans i framtiden förmodligen kommer att få svårare att erhålla den. Människor med psykiska funktionshinder, astma, epilepsi och personer med sk shuntventil är exempel på sådana grupper som kan komma att hamna utanför rätten till personlig assistans.
För det tredje vill regeringen övervältra en allt större del av ansvaret för personlig assistans på kommunerna. Det skall ske genom att funktionshindrade i framtiden inte skall ha rätt att erhålla personlig assistansersättning för de timmar då de vistas i daglig kommunal verksamhet, som skola, dagis m m.
Detta kommer innebära att många funktionshindrade barn kommer att få mycket stora svårigheter med den dagliga verksamheten. Funktionshindrade barn har ofta behov av att gå ifrån den ordinarie undervisningen i skolan för hjälpmedelsutprovning, besök hos läkare eller logoped, ta vilopauser eller annat. De behöver helt enkelt en personlig assistans även när de vistas i daglig kommunal verksamhet.
För det fjärde föreslår regeringen även en insnävning av rätten till personlig assistent för barn under 16 år. Det sker genom luddiga skrivningar om att vid bedömningen av rätten till personlig assistansersättning skall föräldrars ansvar för sina barns omvårdnad enligt föräldrabalken vägas in som en del av underlaget i bedömningen. Detta är helt obegripligt eftersom det i praktiken innebär att föräldrar med barn som är funktionshindrade, enligt regeringen, bör ha ett större ansvar och ta en större belastning för vårdandet av sina barn än föräldrar med icke-funktionshindrat barn. Detta är ingen jämlik behandling av människor.
I propositionen och i vårbudgeten skriver regeringen att man i överläggningar med landstings- och kommunförbunden skall behandla frågor om huvudmannaskapet för assistansersättningen. Detta öppnar dörren för en hel eller delvis återgång till den handikappolitik som fanns innan LSS och LASS, i praktiken en återkommunalisering av rätten till personlig assistans. Detta måste stoppas.
Vi säger av ovanstående skäl nej till den försämring av rätten till personlig assistans som regeringen vill fullfölja enligt vårbudgeten
Nej till försämring av högkostnadsskyddet för läkemedel och läkarbesök
Regeringen föreslår i vårbudgeten att högkostnadsskyddet för läkemedel och läkarbesök skall höjas från 1 800 kronor till 2 500 kronor. Vi avvisar denna höjning eftersom den gör att den privatekonomiska situationen för många människor blir alltför svår. Redan nu kommer rapporter om att människor inte har råd att söka hälso- och sjukvården samt att köpa nödvändiga läkemedel.
Tidigare avgiftshöjningar som vi föreslagit eller accepterat har varit påtagliga för många människor. Avgifterna inom sjukvården för läkarbesök har mellan åren 1990 och 1995 i genomsnitt ökat från 60 kronor till 105 kronor per läkarbesök. För sjukvårdande behandling har avgiften under samma tid i genomsnitt ökat från 35 kronor till 62 kronor. För annan läkarvård har avgiften i genomsnitt ökat från 60 kronor till 157 kronor. I delbetänkandet till HSU 2000 "Reform på recept" (SOU 1995:22) konstateras att "Avgiftsökningarna har således varit markanta".
En grupp av landsting har valt att föra en politik där avgifterna höjs. Deras målsättning är att öka avgifternas andel av intäkterna. Det har dock inte lett till någon nämnvärd ökning av intäkterna. Detta beror på att högkostnadsskyddets utformning har lett till att vid avgiftshöjningarna har alltfler uppnått högkostnadsskyddsnivån, får frikort och befrias från avgifter. Tendensen hos dessa landsting har emellertid varit att höja avgifterna så fort den övre gränsen i form av högkostnadsskyddet höjts. Denna tendens kan komma att fortsätta med regeringens nya högre gräns för högkostnadsskydd. Det skulle innebär allt högre avgifter.
Regeringen riskerar med sitt förslag att effekterna blir samhällsekonomiskt kontraproduktiva. Kostnaderna för flera patientgrupper kan på sikt öka då de inte har råd att söka vård utan skjuter fram sitt vårdbesök till priset av att deras hälsosituation försämras.
Folkpartiet ställer sig bakom det förslag som HSU 2000 lagt fram om att ha två separata högkostnadsskydd: ett för läkemedel och ett för öppen vård. Gränsen skall inte sättas högre än 1000 kronor per person och år för vardera ett av de två högkostnadsskydden.
Mellan 1994 och 1995 ökade antalet personer som erhållit högkostnads- skydd med uppåt 60 % mot föregående år. Det är en indikation på att de totala privatekonomiska kostnaderna för vård och omsorg allt tyngre belastar enskilda människor. Det är angeläget att utreda idén om ett totalt högkostnadsskydd som även inkluderar andra kostnader än endast de för läkemedel och läkarbesök.
Tandvården
I regeringens proposition 1995/96:119 "Reformerad tandvårdsförsäkring" föreslog regeringen gränsen för högkostnadsskyddet att höjas till 13 500 kronor. Vi avvisade det förslaget då och gör det även nu när det upprepas i regeringens vårbudget. 13 500 kronor är en alldeles för hög nivå.
Vi föreslår istället även en höjning av självrisken för tandvården från 700 kronor i dag till 1 000 kronor och kan dessutom tänka oss andra ersättnings- nivåer i tandvårdsförsäkringen för behandlingskostnader upp till högkost- nadsskyddet. Vi ämnar återkomma till detta i vår motion angående regeringens kommande proposition om tandvården.
Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Regeringen vill minska resurserna till att korta vårdköerna och till att förbättra den medicinska rehabiliteringen av patienter. Dessa förslag är, som vi ovan visat, ett av flera exempel på regeringens kortsiktiga tänkande. Det är inte enbart humanitärt utan också samhällsekonomiskt en ren förlust att låta människor gå sjukskrivna istället för att behandlas eller rehabiliteras.
Korta vårdköerna
Under flera decennier var svenska patienter och svensk sjukvård plågad av långa köer till många viktiga behandlingar. Men mellan åren 1991 och 1994 lyckades det under den förra regeringens tid att korta köerna drastiskt. Den s k vårdgarantin infördes f r o m 1992 och landstingen erhöll av staten stimulanspengar till rehabilitering istället för sjukskrivning. Tillsammans med nya organisationsformer och en effektivare resursanvändning gav detta resultat i kortare köer och bättre rehabilitering.
Efter idogt arbete från Folkpartiets sida och segt socialdemokratiskt motstånd kompletterades Dagmar 1991 med en särskild ersättning för rehabilitering, kallad för Dagmar 430 (efter antalet miljoner kronor som förs över från kassorna). Bakgrunden var att staten och sjukvårdshuvudmännen var överens om vikten av att förbättra rehabiliteringen och medicinsk behandling. Sjukvården förstärktes av den anledningen med mer resurser. Av regeringen beställda utvärderingar har visat att dessa pengar har gjort god nytta. Köerna minskade. Men nu hopar sig åter hoten. Köerna har åter börjat att växa med de mänskliga och ekonomiska förluster det innebär.
Det är nu viktigt att arbetet med att åter korta köerna tar fart. Den samordning mellan försäkringskassorna och sjukvårdshuvudmännen som finns inom ramen för Dagmar 430 måste få resurser för att fortsätta och intensifiera sitt arbete. Det är både samhällsekonomiskt och mänskligt lönsamt att korta köerna och det ger direkt effekt i minskade sjukskrivningskostnader.
Därför är det mycket oroande att regeringen i sin vårbudget förordar en neddragning av resurserna till rehabiliteringsinsatserna med 200 miljoner kronor 1997 och 1998. Samtidigt vill regeringen att samverkan mellan försäkringskassorna och sjukvårdshuvudmännen skall ske med befintliga resurser och vill genomföra en neddragning av de särskilda stimulansmedlen för denna verksamhet med 185 miljoner kronor 1997 och 200 miljoner kronor 1998 och 1999. Mot bakgrund av de växande köerna finner Folkpartiet detta högst omotiverat.
Vi anser tvärtom att verksamheten både i fråga om rehabiliterings- insatserna och samverkan mellan försäkringskassorna och sjukvårdshuvud- männen har fått mycket goda konsekvenser. Vi föreslår därför en fördubbling av anslaget till rehabilitering och kortade köer. Årslånga köer till medicinsk behandling är inte värdigt svensk sjukvård. Inte heller är det samhällsekonomiskt eller rent mänskligt försvarbart att underlåta att påskynda en bra rehabilitering av människor.
Genom minskade köer till medicinsk behandling och förkortade sjukdomsperioder genom bättre rehabilitering uppnår vi betydande vinster. I samband med detta är det viktigt att nämna betydelsen av sjukförsäkringens utformning. Vi vill ha en sjukförsäkring som premierar förebyggande arbete och rehabilitering och anser att det är den lön man har som skall ge rätt till sjukersättning.
I vårbudgeten diskuteras förändringar i den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI. Vi accepterar den modell för SGI som framförs i vårbudgeten och som ger en besparing på 980 miljoner kronor.
Ekonomisk trygghet vid ålderdom
För pensionärerna föreslår regeringen, utöver de redan beslutade, en rad besparingar. Den 1 januari 1995 förändrades villkoren för bostadstillägget för många pensionärer när staten tog över ansvaret, varvid de mer behövande fick förbättringar och många andra försämringar. Den 1 juli samma år skärptes inkomstprövningen för bostadstilläggen. I vårbudgeten föreslår, som tidigare nämnts, regeringen också ett försämrat högkostnadsskydd för läkemedel och läkarbesök. Sammantaget utgör endast detta en betydande börda för många pensionärshushåll. Därtill skall läggas de förslag som regeringen nu dessutom presenterar.
Rättvis politik mot pensionärerna
Regeringen föreslår att kompensationsgraden för bostadstilläggen sänks från i dag 85 procent till 83 procent. Dessutom vill regeringen att bostadsstödet skall bli mindre om pensionären äger en fritidsfastighet. Innehavet av fritidsfastighet eller kolonilott skall alltså ingå i beslutsunderlaget vid prövningen av rätten till och omfattningen av bostadstillägget.
Utöver detta vill regeringen förkorta omställningspensionen för de efterlevande från i dag 12 månader till 6 månader. Det innebär en sänkning av folkpensionen för flera pensionärer. Vidare föreslår regeringen att folkpensionen för änkepensionärer skall inkomstprövas samt att antagandepoängen för förtidspensionärer till ATP skall ändras.
Folkpartiet har tidigare medverkat till att besparingar även berört pensionärskollektivet. Men vi ställer oss avvisande till flera av de besparingar som den socialdemokratiska regeringen nu ämnar genomföra därför att de är för omfattande och orättvisa.
Vi avvisar förslaget att korta omställningspensionen till efterlevande. Det är ett socialt okänsligt förslag och är dessutom ett avsteg från en politisk överenskommelse om efterlevandepensionernas reformering. Vi avvisar även förslaget om en sänkning av kompensationsgraden av bostadstillägget. Istället vill vi höja det som utgör dagens golv för ersättningen från dagens 100 kronor till 160 kronor. Inte heller anser vi att fritidsfastighet skall ingå i prövningen av rätten till bostadsbidrag till pensionärer.
Vi förordar däremot under en treårsperiod en successiv höjning av pensionsåldern med ett år för framtidens pensionärer och stramare regler för förtidspensionering. Vi finner dessa besparingar mer fördelningspolitiskt acceptabla än de av regeringen föreslagna.
Genom effektivare rehabilitering m m kan kostnaderna för förtidspension- eringen minskas radikalt. Ofta ligger det stora vinster att hämta i förändrade rutiner för behandling, bättre rehabilitering och kortade vårdköer. Detta är vinster som i stor utsträckning leder till minskade kostnader för förtidspensionering.
Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Inom familjepolitiken föreslår regeringen sänkningar av ersättningsnivån för den s k pappa- och mammamånaden samt en besparing av underhållsstödet till barn med särlevande föräldrar.
Fler fäder som pappalediga
En generös föräldraförsäkring är en av grunderna för en bra familjepolitik. Men det är också viktigt att föräldraförsäkringen kan utnyttjas av både mammor och pappor. Den förra regeringen införde därför den s k pappamånaden. Motiven var flera: den skulle stimulera pappornas uttag av föräldraförsäkringen, den skulle ge papporna ett stöd - mot arbetsgivare, arbetskamrater och en fördomsfull omgivning - att ta ut sin föräldraledighet. Samtidigt med pappamånaden reserverades också en månad i föräldraförsäkringen för mamman. Genom denna modell understryks att föräldraledigheten är en angelägenhet både för mammor och pappor.
Kvinnor har som bekant i genomsnitt en lägre lön än män. För att stimulera männen att ta ut sin pappamånad skulle denna månad (och mammornas månad) ha en högre ersättningsnivå så att den ekonomiska förlusten inte skulle bli så stor att männen av rent ekonomiska skäl inte tog ut sin pappamånad.
Nu vill regeringen sänka ersättningsnivåerna för mamma- och pappamånaderna så att de skall ligga på samma nivå som övriga dagar i föräldraförsäkringen. Vi ser detta som ett bakslag i arbetet för att få fler fäder att stanna hemma hos sina barn och ett steg tillbaka i arbetet för en jämnare fördelning av det praktiska ansvaret för barn och hem.
Vi anser att ersättningsnivåerna för pappa- och mammamånaden skall ligga kvar på den nuvarande nivån. Vi kan istället tänka oss att slopa de s k garantidagarna i föräldraförsäkringen.
Barn kostar. Därför har inkomsttagare med barn en lägre ekonomisk standard än inkomsttagare utan barn och samma inkomst. I många länder beaktas detta när skatten tas ut. I vårt land har vi valt att beakta detta i huvudsak genom barnbidragen. Det kan finnas skäl att diskutera vilken teknik som är den mest lämpliga för att vi i det samlade skatte- och bidragssystemet skall ta hänsyn till barnfamiljernas lägre bärkraft. Det centrala är dock inte tekniken utan resultatet för barnfamiljerna.
I denna motion och i vår samtidigt avlämnade partimotion utgår vi från den hittills använda tekniken med barnbidrag och inte från den alternativa tekniken med skattereduktion för inkomsttagare med barn.
I vår partimotion med anledning av vårbudgeten föreslår vi en matmoms på samma nivå som flertalet varor och tjänster. Eftersom kostnaden för mat utgör en större del av budgeten för barnfamiljer än för vuxna utan barn föreslår vi att flerbarnstillägget för nya flerbarnsfamiljer återinförs och att barnbidraget återställs till den nya nivå som fanns när beslutet om den stora skattereformen togs och som rådde fram till dess att regeringsförslaget från 1995 genomfördes.
Regeringen föreslår att ungdomar som studerar men inte har barn skall vara berättigade till bostadsbidrag. Vi tycker det är rimligt att ungdomar som studerar skall klara sin hyra på liknande villkor som andra i befolkningen. Det är rimligare att en samlad bedömning av de studerande ungdomarnas situation görs inom ramen för studiemedelssystemet. Justeringar inom studiemedelssystemet borde bättre kunna ge det ekonomiska hyresstöd till studerande ungdomar än vad ett selektivt bostadsbidrag kan göra. Ställningstagandet till den konkreta utformningen får tas efter det att studiemedelsutredningen presenterat sitt förslag. Som vi hävdat i utskottsbehandlingen av regeringens förslag om bostadsbidrag till ungdomar bör bostadsbidragen för icke-studerande ungdomar upphöra f r o m nästa år.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sammanhållna konsekvensbeskrivningar, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bibehållen assistansersättning, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försämrat högkostnadsskydd och utredning av ett utökat högkostnadsskydd, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser till kortade vårdköer och resurser till rehabilitering, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avvisande av förslaget till sänkning av omställningspensionen, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avvisande av sänkningen av kompensationsgraden i bostadstillägget samt om höjning av golvet för bostadstillägg, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om innehavet av fritidsfastighet vid bedömningen av rätten till bostadstillägg, 8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förtidspensioner m.m. och höjd pensionsålder, 9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avvisande av förslaget till höjt högkostnadsskydd för tandvården samt om höjd självrisk m.m., 10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopade garantidagar i föräldraförsäkringen samt bibehållen ersättningsnivå i pappa- och mammamånaderna, 11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flerbarnstillägg och höjt barnbidrag.
Stockholm den 2 maj 1996
Barbro Westerholm (fp)
Sigge Godin (fp) Kerstin Heinemann (fp) Bo Könberg (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)