Vi har förståelse för att högkostnadsskyddet inom sjukvårdsområdet diskuteras i samband med andra åtgärder för budgetsanering. Vi befarar dock att vissa grupper av människor kommer att råka illa ut. Pensionärer med låga inkomster kan bli en sådan grupp.
Det finns mycket som tyder på att det är just äldre kvinnor som kommer att drabbas ytterligare. Dessa kvinnor som redan nu lever på marginalen, som inte har någon eller låg ATP och som kanske redan mist sin livspartner och som känt av tidigare budgetsaneringar hårt.
Enligt vår uppfattning kan de föreslagna försämringarna innebära att ett antal pensionärer blir socialbidragsberoende eller att kommunerna tvingas sänka vårdavgifter inom de särskilda boendeformerna. Enligt vår bedömning är det just de äldre kvinnorna som kommer i kläm. I båda fallen innebär det att kommunernas kostnader ökar i motsvarande grad som statens kostnader minskar.
Vi vet att fördelningspolitiska hänsyn kommer att tas och vi ser fram emot den konsekvensbeskrivning som naturligtvis måste tas fram för dessa åtgärder. Visar det sig att de allra svagaste grupperna drabbas oskäligt måste naturligtvis kommande förslag förändra den bördan.
Vi vill att regeringen redovisar vilken levnadsstandard en enskild låglönepensionär med stort sjukvårdsbehov tvingas leva på och vilka de ekonomiska effekterna blir för kommunernas ekonomi samt även vilka följderna blir ur ett jämställdhetsperspektiv.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en analys av föreslagna neddragningar för låglönepensionärerna.
Stockholm den 2 maj 1996
Inger Segelström (s)
Monica Green (s) Birthe Sörestedt (s)