Sammanfattning
Kristdemokraternas alternativ till regeringens ekonomiska vårproposition tar sikte på två huvuduppgifter. Den ena är att den ekonomiska saneringen skall bedrivas på ett sådant sätt att inte de mest utsatta grupperna drabbas ytterligare. Den andra huvuduppgiften gäller att skapa förutsättningar för nya och växande företag för att åstadkomma de nya jobben.
Kristdemokraterna avvisar regeringens stora nedskärning för världens fattigaste och börjar vägen tillbaka mot enprocentsmålet. Vi håller fast vid 80-procentsnivån i sjuk-, arbetslöshets- och föräldraförsäkringen och avvisar försämringen i högkostnadsskyddet för sjukvård och läkemedel. När det gäller pensionärerna avvisas regeringens förslag om försämrade bostads- tillägg och i stället föreslås en förstärkt uppräkning av pensionerna. Förslagen om försämringar beträffande änke- och barnpensioner avvisas. För att förbättra familjernas situation föreslås förbättrade barnbidrag med låginkomstprofil och återinförande av vårdnadsbidraget.
Kristdemokraterna presenterar en stor satsning på tjänstesektorn. Den ger nya och bättre förutsättningar för tjänster riktade till de enskilda hushållen. Vidare föreslås bättre villkor för företag och företagande. Exempel på sådana är slopad dubbelbeskattning på risksparande, reformerad arbetsrätt, åter- ställande av tidpunkten för momsredovisningen för samtliga företag, slopande av värnskatten, avvisande av den förlängda arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen och avvisande av höjd beskattning av risksparande i aktier.
För finansiering av åtgärderna skulle en höjning av livsmedelsmomsen kunna vara motiverad. Höjningen skulle drabba alla, men de förbättringar som föreslås kommer de sämst ställda till del. Vidare föreslås införande av ytterligare en karensdag, slopande av delpensionen och införande av ny beräkningsgrund för den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Kristdemokraterna förordar också en fortsatt utförsäljning av statliga företag och införande av en avfallsskatt.
Kristdemokraternas kommentarer kring regeringens proposition
Ett femte misslyckande
Sverige har under 25 år haft en för svag ekonomisk tillväxt. Detta är roten till dagens arbetslöshet och ekonomiska problem. Därför är det mycket allvarligt att regeringen saknar såväl ideologi som strategi för en tillväxt som kan ge Sverige arbete och välfärd åter.
Regeringen har satt arbetslösheten i fokus allt från sitt tillträde. Man vann valet på ett löfte att redan 1995 komma ner till 5 procents arbetslöshet. De förslag regeringen presenterat för att infria sina löften på detta område återfinns i fem stora propositioner. Samtliga dessa propositioner har helt inriktats på budgetsanering. Tillväxtfrämjande åtgärder har däremot helt saknats. Detta är en mycket anmärkningsvärd strategi med en arbetslöshet som totalt ligger på ca 13 procent. Det går inte att åstadkomma ökad tillväxt genom ensidig finanspolitisk åtstramning. De verkliga förlorarna är landets arbetslösa och de som drabbas av en felaktig fördelningsprofil i åtstram- ningspolitiken. Vårpropositionen är därför ett femte misslyckande när det gäller löftet att halvera arbetslösheten.
Var finns strategin för tillväxt?
Regeringen började med att gå åt helt fel håll med den stora återställarpropositionen med Vänsterpartiet hösten 1994. Detta var en tillväxthämmande politik. Sedan kom budgetpropositionen våren 1995, tom på åtgärder för arbete och företagande. Även vårbudgeten samma år saknade jobbfrämjande åtgärder. Då aviserades en särskild tillväxtproposition. En mer vilseledande rubrik har sällan satts på en svensk proposition. Den var en total besvikelse för landets företagare som förväntas skapa de nya jobben. Traditionalismen firade däremot stora triumfer. Alla tillväxtfrämjande frågor av nytänkande karaktär lades i utredningar och kommissioner. De signaler om oenighet på vitala områden som nu kommit från parterna i den helt avgörande arbetsrättskommissionen är oroande.
Nu har ytterligare en vårbudget sett dagens ljus med samma nedslående resultat. Hur länge kommer de arbetslösa att finna sig i dessa ständiga uppskov med att åstadkomma nya jobb? Med den totala frånvaron av tillväxtpolitik fastnar Sverige i massarbetslösheten. Mycket talar för att de nya statsråden på Finansdepartementet inser detta men fjättras av gamla ideologiska blockeringar i parti och rörelse.
Saken förvärras ytterligare av att en populistisk politik under åren i opposition verkar omöjliggöra för regeringen att hantera tillväxtfrågorna rationellt såväl internt som externt. Återställarna med Vänsterpartiet hösten 1994 gladde och stärkte Gudrun Schyman. Det blev tillväxt för vänstern. Men återställarna drabbade med full kraft landets småföretagare. Irrationella regelförändringar hämmar tillväxten och ökar arbetslösheten.
I brist på tillväxtåtgärder som får fart på ekonomin och ökar statens inkomster tvingas regeringen till en fåfäng jakt på nya nedskärningar och skattehöjningar för att få budgeten i balans. Denna onda cirkel kan bara brytas med en ny och offensiv politik för nya företag och jobb.
Socialdemokraterna synes sakna insikt om de villkor som ger för- utsättningar för tillväxt i mindre och medelstora företag. Det behövs långsiktigt hållbara och kraftfulla strukturella reformer om Sverige skall kunna nå det högre tillväxtalternativ i vårbudgeten som klarar sysselsättning och välfärd.
Vårpropositionen vittnar om en allvarlig brist på förståelse för företagandets villkor. Enligt regeringens förslag skall nu t ex småföretagen ytterligare hämmas och skrämmas genom att få ta över ansvaret för en hel månads arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen utan tillräcklig kompensation. Effekten av förslaget blir att regeringen tvingar många hårt trängda företag att utöver rollen som statens kreditinstitut för förtida momsinbetalningar nu också fungera som försäkringsbolag och ta risker som definitivt minskar mindre företags benägenhet att satsa och nyanställa.
En okänslig regering med hjärtlös sparprofil
Det är förvånansvärt hur okänsligt regeringen behandlar utsatta grupper som gamla, sjuka, ensamstående föräldrar, barnfamiljer och de fattigaste i tredje världen. Pensionärerna och de fattiga i tredje världen har ingen strejkrätt och kan alltså inte strejka. Nedskärningarna i bostadstillägget för pensionärerna och i änkepensionen liksom höjningen av egenkostnadstaket i högkostnadsskyddet avvisas av Kristdemokraterna. Med regeringens politik är Sverige på väg mot en situation där allt fler av dem som varit med och byggt upp vårt land knappast kommer att få råd att hämta ut den medicin som man är helt beroende av.
Kommunerna och landstingen får allt svårare att klara av sina viktigaste uppgifter. Kristdemokraterna har därför utformat en annan fördelningsprofil i sitt budgetalternativ som ger bättre möjligheter för kommuner och landsting att klara en rimlig kvalitet i vården och omsorgen.
Den enskilt största besparingen föreslår regeringen i biståndet till de allra fattigaste. Det förtjänar att upprepas att vi i Sverige idag köper läsk och snask för dubbelt så mycket som vi ger i offentligt bistånd. Kristdemokraterna avvisar de föreslagna nedskärningarna och börjar vägen tillbaka till enprocentsmålet. De felräkningar som regeringen gjort på biståndsanslaget är uppseendeväckande och ökar den faktiska nedskärningen med minst 500 miljoner kronor.
Den ekonomiska utvecklingen
Den ekonomiska utvecklingen har blivit betydligt sämre än vad regeringen förutspått och antagit i sina kalkyler. I den finansplan som presenterades i kompletteringspropositionen våren 1995 antogs t ex en jämn och stark konjunkturuppgång som sträckte sig bortom sekelskiftet utan några som helst cykliska inslag. Regeringen såg då fram mot en av historiens längsta högkonjunkturer för Sverige. Den konjunkturnedgång som flera institut länge varnat för förträngdes så sent som i höstens tillväxtproposition och kom enligt hans egen uppgift som en överraskning för den dåvarande finansministern. Avmattningen som kom i den svenska ekonomin var kraftig under fjärde kvartalet 1995 samtidigt som den innehöll en stor lageruppbyggnad.
Regeringen har fortsatt saneringen av statsfinanserna. Tyvärr består en alltför stor del av saneringsprogrammet av tillväxthämmande skatte- höjningar. Denna saneringsprofil, kombinerad med en fortsatt total frånvaro av strukturella, tillväxtfrämjande åtgärder, bidrar till den svaga utvecklingen i Sverige under 1996 och åren framöver. Regeringen saknar uppenbarligen fortfarande såväl ideologi som strategi för att ge förutsättningar för mindre och medelstora företag att expandera och nyanställa. Förhoppningar om att parterna skall komma överens om en nödvändig modernisering av arbetsrätten har hittills kommit på skam. Tilltron till traditionella arbetsmarknadspolitiska åtgärder är fortsatt överdriven. Den verkar nu dock skifta över till en vid första påseendet stor satsning på vuxenutbildning. Satsningens omfattning sjunker dock ihop betydligt vid en närmare granskning av vad som är nya respektive permanentning av befintliga, tillfälliga utbildningsplatser. Effekterna fram till 1999 kommer främst att uppstå i statistiken över öppet arbetslösa och personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Som ett led i regeringens målsättning att just halvera statistiken över den öppna arbetslösheten är utbildningssatsningen säkert ändamålsenlig. Däremot kan det ifrågasättas om kvaliteten kan säkerställas med en sådan utbyggnadstakt som regeringen föreslår.
Den internationella utvecklingen
Konjunkturprognoserna för 1996 reviderades kraftigt ned under första kvartalet i år. Från idén om tillfällig utplaning av konjunkturen följd av en snabb uppgång talar numera många ekonomiska bedömare om en längre nedgång i Europa. USA och Japan väntas däremot kunna se fram mot en starkare uppgång än beräknat.
Utvecklingen i för Sverige viktiga länder dämpades betydligt redan i slutet av 1995. Detta gällde särskilt inom EU, men tillväxten föll inom hela OECD- området. Regeringen fortsätter att bygga på förhoppningar om att denna avmattning blir svag och tillfällig. I mitten av april aviserade den tyska regeringen en kraftfull finanspolitisk åtstramning motsvarande 230 miljarder svenska kronor. Tyskland och Frankrike kommer att föra en kraftigt åtstramande politik för att klara konvergenskraven inför EMU:s tredje fas. Osäkerheten om medlemsländernas möjligheter att trots ambitiösa åtstramningsprogram klara konvergenskriterierna kan resultera i ny oro på ränte- och valutamarknaderna. Detta kan påverka den ekonomiska tillväxten bland EU:s medlemsländer mer negativt än vad som hittills antagits. Tillväxtantagandena för innevarande år har redan skrivits ner till 1,7 procent jämfört med 2,8 procent hösten 1995.
Den svenska ekonomin
Den lugnare utvecklingen på de internationella finansiella marknaderna har även gynnat den svenska utvecklingen. Både de korta och de långa räntorna har gått ner och kronan har stärkts. Riksbanken har vid ett antal tillfällen sänkt sina olika styrräntor. Bakgrunden är de markant minskande inflationsimpulserna och den politiska ambitionen att sanera statsfinanserna. Effekterna av den svaga kronkursen och de fallande räntorna gav en stark tillväxt under 1995. Tillväxtperioden blev dock kort. En alltför stor del av saneringsprogrammet innehåller tillväxthämmande skattehöjningar. Den öppna arbetslösheten minskade med bara 0,3 procent och den totala arbetslösheten med 1 procent 1995. Återställarpolitiken, bristen på tillväxtstrategi, utredningslångbänkarna för arbetsrätten, dubbelbeskattningen av riskkapital och bristen på stabila regler för företagande tillsammans med den svagare internationella utvecklingen kommer enligt flera välrenommerade bedömare att närmast radera ut tillväxten i Sverige under 1996. Finansplanen bygger dock på en tillväxt på 2 procent.
Finansplanen går därutöver ihop endast genom antaganden om minskat hushållssparande och ökade investeringar. Regeringens kalkyler fortsätter alltså att bygga på lösa antaganden om kortvarig internationell konjunkturnedgång och minskat svenskt hushållssparande. En fortsatt stark osäkerhet om utvecklingen gör att hushållen fortsätter att vara återhåll- samma.
Regeringens s k tillväxtalternativ
Av regeringens basalternativ framgår att tillväxten blir för låg för att de uppställda sysselsättningsmålen skall kunna nås. Därför redovisas även ett s k tillväxtalternativ. Där antas tillväxten bli omkring 3 procent under kalkylperioden fram t o m 1999. Kalkylen bygger på att lönebildningen fungerar väl samt att övriga förbättringar i arbetsmarknadens funktionssätt liksom tillväxtfrämjande åtgärder får starkt genomslag i ett medelfristigt perspektiv. Detta förväntas ske genom att alla parter tar ett ansvar för att främja högre sysselsättning. Då blir enligt regeringen utrymmet större för en högre tillväxt utan att det uppstår ett löne- och pristryck och den öppna arbetslösheten halveras sålunda fram till år 2000. Om framtidsförväntningarna blir mer positiva finns en betydande potential för konsumtionsökning, särskilt om kampen mot arbetslösheten blir framgångsrik, skriver regeringen i något som måste beskrivas som ett anmärkningsvärt cirkelresonemang.
Man frågar sig vilka operativa åtgärder regeringen tänker vidta för att efter ca 30 år få ordning på lönebildningen, ett av svensk ekonomis mest grundläggande problem. Är det en inbjudan till förnyade samtal på Haga? Blir det en ny partssammansatt kommission att addera till de tidigare? Eller kommer statsministern att under fria former fortsätta att anklaga arbets- givarparten för att vara för svag vid förhandlingsborden? Vilka operativa åtgärder tänker han i så fall vidta för att stärka arbetsgivarnas motståndskraft mot de fackliga kraven?
Den andra frågan som infinner sig är vilka övriga förbättringar i arbetsmarknadens funktionssätt som åsyftas. Förslag från regeringen på detta område är fortfarande okända för omvärlden. Är det en modernisering av arbetsrätten framsprungen ur den s k arbetsrättskommissionen som före- svävar regeringen? I så fall finns anledning till viss pessimism. Enligt signalerna från kommissionen, som leds av Tony Hagström, har arbets- tagarparten avvisat de förändringar i turordningsrätten som ordföranden lagt fram. Man säger sig vara uppriktigt förvånad över att förslagen ens presenterats; man har alltid sagt nej till sådana förslag och kommer att fortsätta med det, enligt referat i medierna. Endast om regeringen skulle sätta arbetstagarparten under mycket hårt tryck är det troligt att en ändamålsenlig uppgörelse skulle kunna nås.
Mest outgrundlig är dock regeringens förhoppning om att tillväxt- främjande åtgärder skall få starkt genomslag i ett medelfristigt perspektiv. Hur skall åtgärder som hittills inte ansetts verkningsfulla, som i otaliga debatter tvärtom av regeringen ansetts prövade utan resultat under förra mandatperioden och som framför allt ännu inte presenterats kunna få starkt genomslag? Regeringen har ju allt från sitt tillträde för ett och ett halvt år sedan vägrat att lägga fram förslag till tillväxtfrämjande åtgärder med hänvisning till att statsfinanserna först skall saneras. Nu väntas alltså dessa okända och hittills av ideologiska skäl avvisade åtgärder få starkt genomslag i ett medelfristigt perspektiv! Så positiva är plötsligt de tillväxtfrämjande åtgärderna att de förväntas klara både tillväxt, sysselsättning och välfärd. Varför har de i så fall hållits i karantän så länge?
Det vore glädjande om skrivningarna i vårpropositionen förebådade att regeringen verkligen ämnade överge sin avvisande hållning till tillväxt- främjande åtgärder. Men hittills har fem stora propositioner lagts fram utan att regeringen funnit anledning att ändra oppositionstidens och valrörelsens negativa syn på de strukturella tillväxtfrämjande åtgärder som fyrparti- regeringen började genomföra och som fick sitt abrupta slut i och med återställarna med Vänsterpartiet efter valet 1994.
Det är bra att regeringen redovisar vad en högre tillväxt betyder för landet. Det är däremot beklagligt att man alltjämt tillämpar den helt ovetenskapliga doktrin som hävdar att budgetsanering och tillväxtfrämjande åtgärder inte kan genomföras samtidigt.
Kristdemokraterna redovisar nedan en inriktning av den ekonomiska politiken med ett antal åtgärder som skapar förutsättningar för en starkare tillväxt, bättre statsfinanser och fler medborgare i arbete, samtidigt som fördelningspolitiken inriktas på att skydda de svaga och mest utsatta grupperna, som på ett okänsligt sätt drabbas av de förslag som presenteras i propositionen.
Kristdemokraternas ekonomiska politik
Sanering av statsfinanserna räcker inte
Årtionden av missgrepp i den ekonomiska politiken, i kombination med den mycket djupa lågkonjunkturen i början av 90-talet, har gjort förutsättningarna för att bedriva en framgångsrik ekonomisk politik ytterst svåra. De offentliga finanserna har krävt en hård åtstramning, vilket särskilt hårt drabbat grupper i samhället som redan tidigare hade det sämre ställt. Kristdemokraterna har kritiserat den socialdemokratiska regeringen för en felaktig fördelningspolitisk profil vid saneringen av statsfinanserna och noterar med besvikelse att regeringen även fortsättningsvis förtjänar kritik på detta område.
I detta avsnitt presenterar vi vår syn på den ekonomiska politiken. Vi strävar efter en bättre fördelningsprofil än regeringen och en ökad satsning på offensiva åtgärder för att nå en ökad tillväxt. För att den svenska ekonomin långsiktigt skall kunna utvecklas så att välfärden garanteras och arbetslösheten minimeras är flera åtgärder av långsiktig och strukturell natur nödvändiga. Det främsta hotet mot en rättvis fördelning är arbetslösheten. Därmed blir också den enskilt viktigaste fördelningspolitiska åtgärden att skapa förutsättningar för nya jobb.
Skall vi vända trenden och långsiktigt få ner arbetslösheten måste regeringen våga se den svenske familjeföretagaren som en strategisk tillgång som måste värnas och stimuleras. Det räcker inte att i regeringsförklaringar och i propositioner tala om vikten av ett ökat företagande. Något måste också visa sig i praktisk handling. Det handlar om att kreativitet måste frigöras, om att människor skall våga förverkliga sina affärsidéer, våga språnget att starta eget, utvidga, ta risker och nyanställa. Transaktionskostnaderna måste hållas så låga att medborgarna kan dra nytta av varandras vilja och kunnande. Här finns den ekonomiska utvecklingens kanske viktigaste drivkrafter.
Socialdemokraterna har under sin tid vid makten vidtagit en mängd åtgärder som vidmakthållit den stagnation som drabbat svensk ekonomi i ett kvarts sekel, snarare än vidtagit nödvändiga strukturella förändringar. Kristdemokraterna menar att saneringen av statsfinanserna måste kombineras med en aktiv politik för ökad tillväxt. Med den kurs regeringen utstakat går vi möjligen mot år 2000 med en starkare statskassa men med ett ekonomiskt allt svagare land.
Social och ekologisk marknadsekonomi
Kristdemokraterna förespråkar en social och ekologisk marknadsekonomi. Vårt val av ekonomiskt system grundar sig i vår ideologi, men också på övertygelsen att marknadsekonomin är den mest effektiva och demokratiska formen för att hushålla med begränsade resurser. Den renodlade marknads- ekonomin måste korrigeras av sociala och ekologiska hänsyn.
Inom marknadsekonomins ram vill vi förena frihet och solidaritet. Grundläggande är frihet under ansvar. Strävan är att uppnå en balans mellan den enskilde och samhället. Enskilda initiativ och ansvar skall uppmuntras. Staten skall sätta ramarna för en sund konkurrens, främja konkur- rensneutralitet och särskilt ta hänsyn till mindre verksamheter. Staten skall vidare säkra social trygghet för alla samt garantera hänsynstagande till vad miljön tål. Kontrollinstrument och ekonomiska styrmedel måste användas för att styra den ekonomiska aktiviteten till en långsiktigt hållbar produktion och konsumtion.
Marknaden bör också styras av strävan efter vissa gemensamma etiska värderingar och riktlinjer. Etik i marknadsekonomin ger smidighet och sänker de s k transaktionskostnaderna. Kristdemokraterna vill se en ökad avreglering, men den måste följa av ett ökat personligt ansvarstagande och etiskt riktigt handlande. Ekonomisk brottslighet måste bekämpas med kraft.
Målet för den ekonomiska tillväxten är att ge möjlighet till ett bättre liv för fler, ökad välfärd och livskvalitet. Ekonomisk tillväxt får inte ske på bekostnad av andra människor eller miljön. En förutsättning för att göra verklighet av den sociala och ekologiska målsättningen är goda statsfinanser. Vi menar att den ekonomiska saneringen är en prioriterad uppgift, men att den måste ske parallellt med att fundamentala tillväxtförutsättningar skapas. Individuellt sparande behövs och skall premieras.
En politik för tillväxt
Kristdemokraterna är allvarligt bekymrade över effekterna av att Sverige fortfarande har en sämre utvecklingstakt än genomsnittet av OECD-länderna. Högre eller lägre tillväxt är det som avgör om vi skall kunna minska arbetslösheten och möta framtidens krav. En stor del av vårt välfärdssystem, som pensionerna och vården, förutsätter en positiv tillväxttakt som dessutom är avsevärt mycket högre än de senaste 20 årens genomsnittliga tillväxttakt. En vital och expanderande ekonomi skapar även förutsättningar för att förbättra vår miljö.
Nya arbetstillfällen måste skapas för att undvika arbetslöshetens mycket negativa konsekvenser för den enskilde, för samhället och för samhälls- ekonomin. Förväntningarna på nya arbetstillfällen ställs i första hand på de mindre företagen. Det är också naturligt med utgångspunkt från att studier av svenska företag visat att ca 70 procent av alla nya arbetstillfällen genererats i mindre företag. Två tredjedelar av dessa 70 procent har uppstått genom ökad sysselsättning i befintliga företag medan en tredjedel tillkommit genom nyetablering.
Nästan alla är i dag överens om att de nya jobben måste skapas i den privata sektorn. Utrymmet för produktivitets- och effektivitetsförbättringar i framför allt de stora företagen innebär att man i dessa företag samtidigt kan öka produktionen och minska antalet anställda. Under den senaste tioårsperioden minskade antalet anställda i storindustrin med 19 procent medan småindustrin ökade antalet anställda med 11 procent.
Ett gynnsamt klimat för små- och nyföretagande är därför av största vikt inför 1990-talets kamp mot den höga arbetslösheten och för sanering av statsfinanserna. De svenska småföretagen sysselsätter ca 1,4 miljoner människor, vilket utgör drygt 60 procent av alla sysselsatta i det privata näringslivet. Antalet nya företag utgör mellan 5 och 7 procent av den totala företagsstocken. På kort sikt spelar nyföretagandet en relativt liten roll för att påverka näringsstrukturen i Sverige, men för förnyelsen av näringslivet är nyföretagandet av största betydelse. Nyföretagandet i Sverige ligger på en nivå som klart understiger exempelvis Tysklands och Frankrikes och många andra länders i Europa.
I dag råder flera obalanser i svensk ekonomi som hindrar utvecklingen mot en sund ekonomi. Dessa är en obalans mellan privat och offentlig sektor, en obalans mellan stora och mindre företag, en obalans mellan exportsektorn och företagen på hemmamarknaden samt en obalans mellan företag inriktade på basnäring och sådana som arbetar med spjutspetsteknologi och annan kunskapsintensiv produktion.
Obalansen mellan privat och offentlig sektor kan till en viss del åtgärdas genom att man ytterligare effektiviserar och renodlar den offentliga sektorn. Viktigast är emellertid åtgärderna för att radikalt öka den privata sektorns andel av ekonomin. Obalansen mellan stora och mindre företag kan bara rättas till om de små och medelstora företagen kan växa och placeras i fokus och ges avsevärt bättre villkor. Slutligen, obalansen mellan den gamla generationens och den nya generationens företag avhjälps om Sverige främjar utvecklingen av ny teknologi, högre utbildning och bättre infrastruktur. Gemensamt för dessa åtgärder är att de på olika sätt verkar tillväxthöjande.
Kristdemokratiska tillväxtåtgärder
Insikten om att endast den privata sektorn kan skapa den expansion av samhällsekonomin och den ökning av det totala antalet arbetstillfällen som Sverige så väl behöver föranleder oss att förorda en kraftfull tillväxtpolitik som bygger på strukturella och tillväxthöjande åtgärder. Den traditionella konjunkturorienterade tillväxtpolitiken måste ge plats för en politik som via djupverkande och långsiktiga insatser främjar de reella förutsättningarna för tillväxt.
Attityderna till företagande måste bli bättre. Inställningen till företagande, företagsklimatet, är avgörande för benägenheten att starta företag. Politiker, skolor, företagare, organisationer m fl har ett gemensamt ansvar för detta.
En fortsatt produktivitetstillväxt är viktig. För att en sådan skall främjas krävs att devalveringspolitik undviks. En väl fungerande infrastruktur, inklusive telekommunikationer och informationsteknologi, är också en central förutsättning för att svenskt näringsliv i hela landet skall kunna expandera.
Stora satsningar på forskning och utbildning är nödvändiga om svenskt näringsliv skall kunna fortsätta att utveckla produkter som är internationellt konkurrenskraftiga. Goda forskarmiljöer är viktiga för att behålla forsknings- och utvecklingsverksamhet i Sverige. Utbytet mellan högskolor/universitet och näringsliv för att stimulera kommersialiseringen av forskningsresultat måste förbättras.
Många, framför allt mindre företagare, upplever sig ofta kämpa mot en kompakt byråkrati. Detta avskräcker många från att starta företag och gör företagandet krångligare än det borde vara. Samordning av de olika statliga verksamheter som handhar företagarfrågor bör ske samtidigt som en kon- tinuerlig omprövning av regleringar, uppgiftsinhämtande och bestämmelser genomförs.
Kapitalförsörjningen för de mindre företagen måste förbättras genom ett permanent riskkapitalavdrag och avskaffande av dubbelbeskattningen. Den nya tidpunkten för redovisning av moms är ett dråpslag mot många företags likviditet och principiellt helt felaktig. Regeringen har nu tvingats föreslå en återgång för de mindre företagen. Vår uppfattning är att reglerna måste ändras för alla företag.
Arbetsrätten måste reformeras så att den bättre svarar mot dagens arbetsmarknad och unga människors syn på arbete och flexibilitet. Ökade krav på flexibilitet i arbetslivet ställer också allt större krav på fortlöpande kompetensutveckling. Olika metoder för att stimulera till såväl egen kompetensutveckling som utbildning inom arbetslivet måste prövas.
Royalty på patenterade uppfinningar bör vara skattefri. Minst 1 procent av all statlig teknikupphandling bör kanaliseras till små och medelstora företag. Nya rön inom FoU bör göras mer tillgängliga för småföretagen.
Målet för den översyn av företagsstöden som nu görs bör kunna vara sänkta företagsstöd i utbyte mot sänkta skatter, t ex arbetsgivaravgifter. En rättvisare konkurrenssituation skall eftersträvas.
Den ekonomiska tillväxten måste spridas över hela landet. Staten har en viktig roll att spela i detta sammanhang. För att det skall ske behövs regioner med flera lokala tillväxtpooler.
Stimulera tjänstesektorn
Vartannat nystartat företag är ett tjänsteföretag, och enligt SCB:s prognosinstitut kommer uppdragsverksamheten att vara den stora tillväxtsektorn fram till år 2015. Arbete beskattas i dag generellt hårdare än kapital. Likaså har tjänsteföretag allmänt varit högre beskattade än industriföretagen under senare år. Denna diskriminering av tjänsteproduktion måste minska.
Stimulanser för att påskynda utveckling av antalet tjänsteföretag skulle få påtagliga effekter på antalet nya jobb. Också ur resurshushållningssynpunkt är ett ökat utrymme för tjänstesektorn, t ex när det gäller reparationer och underhåll, angeläget.
Att generellt minska tjänsteföretagens kostnader genom t ex sänkt moms eller sänkt arbetsgivaravgift skulle, för att ge någon betydande effekt, i dagsläget vara en statsfinansiellt alltför dyr åtgärd. Som ett första steg bör därför en selektiv lösning väljas. Det är grundläggande när viss verksamhet särskilt stimuleras att inte osund konkurrens mellan olika branscher och företag uppstår.
Hushållssektorn har en stor potential. Ca 45 procent av allt arbete som utförs utförs i hemmen. Samtidigt som allt fler går arbetslösa ökar arbets- bördan för andra genom dubbelarbete på jobbet och i hemmet. Genom de höga s k skattekilarna är den vita marknaden för den typ av tjänster som går att utföra i egen regi i stort sett utplånad. Den svarta marknaden är dock mycket omfattande.
Kristdemokraterna välkomnar det förslag till ROT-avdrag regeringen presenterar. Vi vill dock avsätta ytterligare resurser för att bredda basen för arbete som berättigar till avdrag liksom för att möjliggöra en större skattereduktion. Vi vill också stimulera hushållssektorn och sysselsättningen genom att införa den modell för hushållstjänster som finns i Danmark.
En reformerad arbetsmarknadspolitik
Tillväxtåtgärder är det centrala för att få fler i arbete och därmed skapa bättre förutsättningar att få balans i svensk ekonomi. Men också arbetsmarknadspolitiken bör reformeras. I dag är just detta område ett av de mest genomreglerade med ett stort statligt verk som dirigent. Detta måste nu i grunden omprövas.
Arbetsmarknadspolitiken måste som mycket annat utgå från subsidiaritetsprincipen. Det vill säga att det en lägre nivå klarar av på egen hand skall inte högre nivåer lägga sig i. Arbetsmarknadspolitiken skall vara subsidiär på så sätt att samhällets insatser skall vara stödjande när så krävs, dock utan att skada ordinarie arbetsmarknad.
Arbetet är viktigt för människans möjlighet att utveckla sin identitet. Ett arbete har ett värde i sig. Därför skall arbete åt alla vara ett av de viktigaste målen för den ekonomiska politiken. Även om arbetet har ett egenvärde innebär det inte att avsaknaden av ett arbete påverkar det absoluta och unika människovärdet. Arbetslöshet är ett allvarligt slöseri med mänskliga resurser och förmågor. Vårt synsätt är att alla arbeten som utförs i samhället är värdefulla och bidrar till det gemensamma samhällsbyggandet, oavsett om de utförs i industriproduktion, inom vård och omsorg, i privata tjänstesektorn, i den ideella sektorn eller i det egna hushållet.
Kristdemokraternas utgångspunkt för arbetsmarknads- och närings- politiken är att den sammantagna politiken skall skapa förutsättningar för ekonomisk utveckling. Därigenom skapas också förutsättningar för nya arbetstillfällen vilket är den i särklass viktigaste fördelningspolitiska uppgiften. Med fler i arbete skapas också via skattesystemet gemensamma resurser för att förstärka budgeten och därmed värna välfärden.
Arbetsmarknadspolitikens uppgift är dels att fungera som ett försäkringssystem för den som blir arbetslös vid normala konjunk- tursvängningar, dels att underlätta nödvändig omställning från krympande till växande sektorer. Inom arbetsmarknadspolitiken skall den s k arbetslinjen eftersträvas där meningsfull sysselsättning och utbildning skall erbjudas framför passivt kontantstöd vid arbetslöshet.
Det är utifrån ett socialt ansvarstagande viktigt att alla människor oavsett var de bor i landet kan bidra till att utveckla livskraftiga regioner. För att skapa regional balans är det nödvändigt att arbetsmarknadspolitiken och den ekonomiska politiken harmoniseras med regionalpolitiken. I huvudsak krävs en aktiv generell regionalpolitik där näringsliv och offentlig sektor i glesbygd kompenseras för långa avstånd, små lokala marknader, brist på utbildad personal, sämre kringservice etc. En effektiv regionalpolitik med målsättningen att hela Sverige skall leva motverkar att "flaskhalsar" uppstår i ekonomin i en uppgångsfas och minskar sårbarheten i en konjunk- turnedgång. En väl utbyggd infrastruktur är ett av de viktigaste medlen för att skapa goda förutsättningar för hela Sveriges utveckling.
Kristdemokraterna har under det senaste året presenterat flera politiska rapporter som berört tillväxt- och arbetsmarknadspolitiken. Exempel på arbetsmarknadspolitiska förslag har varit:
- dela upp Arbetsmarknadsverket regionvis - utveckla arbetsförmed- lingarna, - - styr in arbetsmarknadsutbildningen mot det reguljära utbildningsväsendet, - - praktik/lärlingssystem för ungdomar, - - ungdomsskattsedel för unga företagare - flexibla löner för ungdom, - - praktiksystem för invandrare - stöd till start av exportkonsultföretag för invandrare, - - se till att behålla lönebidragsnivåer för handikappade så att dessa kan fortsätta sina anställningar hos ideella föreningar, - - samordnad rehabilitering, - - sabbatsår för personer mellan 45 och 55 år som ger vikariatsplatser, - - arbetsdelning inom offentlig verksamhet, - - regionalpolitisk helhetssyn i stället för flyttbidrag, - - obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, - - stödjande insatser för arbetslösa - stöd till start av kreativitetscentra. - Det är nu nödvändigt att få en ny syn på den statliga arbetsmarknadspolitiken kontra kommunerna och deras ansvar för de arbetslösa. Riksdagen beslutar under maj månad i år om en begränsad försöksverksamhet med ökad lokal samverkan. Det är drygt 10-talet kommuner som kan komma i fråga vad gäller en friare användning av arbetsmarknadspolitiska medel i samband med ökad samverkan mellan kommun och arbetsförmedling. Det är också tänkt att kommunerna skall bidra ekonomiskt till denna försöksverksamhet.
Kristdemokraterna har i detta sammanhang verkat för betydligt mer offensiva satsningar syftande till att ge kommunerna ökade möjligheter att verka för att få arbetslösa i sysselsättning. Regeringen visar genom sin begränsade försöksverksamhet en tvehågsenhet vad gäller lokalt kontra nationellt ansvar för arbetsmarknadspolitiken. Denna tvehågsenhet hindrar nya åtgärder för att minska arbetslösheten. Kommunerna är de som i sista hand har ansvaret för sina medborgare, och därför bör de också ges rimliga chanser att ta detta ansvar. Hundratalet kommuner har anmält intresse av att delta i försöksverksamheten om lokal samverkan mot arbetslösheten. De erfarenheter som redan finns av lokal samverkan borde tas tillvara för att förbättra samarbetet och effektiviteten på arbetsmarknadspolitikens område. Därför borde alla kommuner som önskar få delta i försöksverksamheten med lokal samverkan. Staten kan aldrig avhända sig det nationella ansvaret för arbetsmarknadspolitiken men väl se till att kommunerna får möjlighet att göra bästa möjliga av situationen.
För att förhindra en ökning av den öppna arbetslösheten med personal som avskedas från kommuner och landsting borde arbetsmarknadspolitiska medel och a-kassemedel inom försöksverksamhetens ram få användas till kompetensutveckling/utbildning för dessa personalgrupper.
Det socialdemokratiska misslyckandet med att få ned arbetslösheten har särskilt hårt drabbat ungdomarna. När regeringen avskaffade den väl fungerande ungdomspraktiken som fyrklöverregeringen införde var detta ett slag mot ungdomars möjlighet att ha ett arbete i stället för passivt kontant- stöd. Misslyckandet med regeringens ungdomsintroduktion var monumentalt och tvingade så småningom till omtänkande där man ånyo närmat sig den modell med ungdomspraktik som fanns under förra mandatperioden. Just ungdomsarbetslösheten är något som måste sättas i första rummet vad gäller att komma till rätta med arbetslösheten. Ungdomar måste få ett fotfäste på arbetsmarknaden för att sedan kunna utvecklas i sin yrkesroll. Får man inte ens börja jobba kan det bli stora problem för resten av livet. Kristdemokraternas förslag om lärlingsutbildning är centralt för att försäkra alla ungdomar om möjligheten att komma in på ett företag.
Miljöpolitik för tillväxt och långsiktigt hållbar utveckling
Genom miljöpolitiken skall farliga och oåterkalleliga ingrepp i miljön förebyggas. Kontrollinstrument men också ekonomiska styrmedel måste användas för att styra den ekonomiska aktiviteten till en långsiktigt hållbar produktion och konsumtion. Miljöavgifter kan användas även om maxgränsvärden har fastställts. Ekonomiska styrmedel skall skapa ekonomiska motiv att agera miljövänligt för såväl konsumenter som producenter.
En modell för att genom ekonomiska styrmedel påverka ekonomisk aktivitet i miljövänlig riktning är skatteväxling. Skatteväxling innebär sänkta skatter på arbete och höjda skatter på miljöfarliga utsläpp och ändliga resurser. Priset på arbete är högt i Sverige. Det gäller höga inkomstskatter, höga arbetsgivaravgifter och moms på varor och tjänster som säljs. Samtidigt är kostnaden för att belasta miljön med miljöfarliga utsläpp relativt låg. Skatteväxlingsmodellen vill ta tillvara båda dessa fenomen samtidigt. Genom att växla skatt på arbete mot skatt på miljö kan två viktiga mål nås samtidigt - ökad efterfrågan på arbetskraft och minskad miljöbelastning. Det är viktigt att den parlamentariska skatteväxlingskommitté som tillsattes på Krist- demokraternas initiativ snarast kan lägga fram förslag till konkreta åtgärder på detta område. Redan nu bör dock energi- och miljörelaterade skattehöjningar växlas mot åtgärder som befrämjar sysselsättningen.
Inom miljö- och energiområdet kommer arbetstillfällena att öka högst avsevärt när vi ställer om samhället till ett resursbevarande och ekologiskt synsätt. Omställningen av energisystemet till förmån för eleffektivisering och energihushållning samt utveckling av förnybar elproduktion är en viktig faktor för tillskapandet av nya "gröna jobb". Miljökvalitetssäkring inom den samlade produktionsapparaten är ett annat område, där återvinningsindustrin är en viktig del.
På miljöområdet är det väsentligt att föra en långsiktig politik som syftar till att bevara nuvarande miljö och naturresurstillgångar samt återställa de skador som uppkommit. Från Kristdemokraternas sida vill vi prioritera fortsatt satsning på miljörestaurering av Östersjön, kalkningsinsatser för att få sura vattendrag och sjöar att tillfriskna samt återställande av miljöförorenade områden. Införandet av en avfallsskatt skulle bidra till en förbättrad avfallshantering. Vidare måste EU:s miljöstöd användas fullt ut för att säkra biologisk mångfald och öppna landskap. Detta som några exempel på konkretion av en kristdemokratisk miljöpolitik.
Vikten av hushållssparande
Sparandet framställs ibland - inte minst av företrädare för regeringen - som ett betydande problem och en av orsakerna till djupet i den ekonomiska krisen och den höga arbetslösheten. Detta är ett i grunden felaktigt synsätt. Individuellt sparande är inte ett oansvarigt agerande utan en nödvändighet som statsmakterna på olika sätt skall premiera.
Sparandenivån i Sverige har legat extremt lågt. Det privata sparandet har under senare år ökat men ligger fortfarande inte på en påfallande hög nivå internationellt sett. Att spara i Sverige missgynnas av de skatteregler vi har. De hindrar att förmögenheter byggs upp. Under denna mandatperiod har regeringen på olika sätt visat sin inställning till sparande genom ytterligare skattehöjningar på olika former av sparande.
Vår uppfattning är att det fordras ett individuellt sparande på en hög nivå för att ge den enskilde individen ett större handlingsutrymme och en ekonomisk buffert för oförutsedda händelser. Ett stort sparande är också angeläget för att säkerställa tillgången till kapital för att motsvara de investeringar som är nödvändiga för att klara förnyelsekraven inom näringslivet och för att i ett längre perspektiv klara sysselsättning och välfärd.
Det enskilda sparandet är viktigt ur individens perspektiv
De olika socialförsäkringssystemen är så generella att det inte går att i dessa täcka in alla individuella önskemål. Därför bör enskilda få möjlighet att genom långsiktigt sparande gardera sig mot inkomstbortfall eller för att göra en större investering. Möjligheten till enskilt långsiktigt sparande var också en förutsättning på vilken pensionsuppgörelsen vilar. Utan eget sparande blir de enskilda helt beroende av staten för sin trygghet vid sjukdom och ålderdom.
Det enskilda sparandet är viktigt också ur statens och kommunernas perspektiv
Staten och kommunerna tillhör dem som förlorar om det enskilda sparandet minskar, då den enskildes kapacitet att klara oförutsedda utgifter minskar. Ett högt sparande bidrar till en lägre räntenivå eftersom tillgången på pengar ökar.
Det enskilda sparandet är av vikt även för svenskt näringsliv och möjligheten att investera
Tillgången till riskkapital säkras genom ett högt sparande. En minskning av det inhemska långsiktiga kapitalet drabbar både svensk företagsamhet och staten med behov att placera omfattande lån. En lägre räntenivå stimulerar till ökade investeringar.
Den kommunala ekonomin
Den samlade offentliga sektorn måste anpassas till vad det samhällsekonomiska utrymmet medger. I detta arbete fordras klara prioriteringar. På den kommunala sidan är nyckelområdena framför allt sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Dessa områden måste under alla förhållanden värnas. Utrymmet för ytterligare besparingar är här enligt vår uppfattning obefintligt, tvärtom krävs ökade resurser för att kvaliteten inom dessa sektorer skall upprätthållas.
Till följd av den allmänna ekonomiska utvecklingen med minskade skatteintäkter, minskade statliga bidrag, skattestopp och ökade sociala kostnader har den kommunala sektorn under de senaste åren varit utsatta för mycket omfattande förändringar.
Kristdemokraternas samlade ekonomiska politik skulle, om den vann riksdagens stöd, medföra påtagliga förbättringar för kommunsektorn i förhållande till regeringens politik. Kristdemokraterna avvisar en enprocentig höjning av egenavgifterna. Detta skulle innebära ett större skatteunderlag för kommunerna och därmed ytterligare 3 miljarder kronor till kommunsektorn. Kristdemokraternas förslag om 80-procentsnivåer i arbetslöshets-, sjuk-, arbetsskade- och föräldraförsäkringarna medför ökade skatteintäkter och lättnader för kommunens kostnader bl a för socialbidrag. Enligt Kommun- förbundet blir effekten av regeringens politik en ökning av kommunernas kostnader för socialbidrag med ca 2 miljarder kronor. Det faktum att vi avvisar förslaget om att utöka arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen från 2 till 4 veckor sparar ca 800 miljoner kronor för kommunerna. Sammantaget skulle således Kristdemokraternas ekonomiska politik leda till att kommunsektorn hade 5,8 miljarder kronor mer att röra sig med i jämförelse med regeringens politik. Dessa resurser skulle kunna användas till förstärkningar av viktiga områden som vård, omsorg och skola.
Kristdemokraterna välkomnar den socialdemokratiska omsvängningen när det gäller synen på socialbidragen. I Socialtjänstkommittén, som utrett frågan om enhetliga eller lokalt fastställda nivåer, har Socialdemokraterna förfäktat en riksnorm. Vi kristdemokrater kan inte ställa oss bakom ett förslag där man låter riksdagen bli förmyndare för kommunpolitikerna i fråga om norm- nivån. Vi hävdar i likhet med vad som uttrycks i direktiven som Socialtjänstkommittén hade att arbeta utifrån, att kommunerna skall ges stor frihet att bestämma normer för socialbidragen. I grunden är det en fråga om tilltron till den kommunala självstyrelsen. Motivet till att kommunerna skall ges mandat att fastställa kostnadsnivån är bl a att såväl kostnadsnivån som lönenivån för breda löntagargrupper skiljer sig mellan olika delar av landet.
Genom de positiva effekterna av ovanstående åtgärder och den utvecklade finansieringsprincipen (se nedan) bedömer vi kristdemokrater att kommunernas situation blir någorlunda acceptabel även med nominellt oförändrade statsbidrag under 1997 och 1998. Detta ställningstagande bygger på att den utvecklade finansieringsprincipen följs slaviskt och att det inte tillkommer några som helst överraskningar, t ex beträffande infla- tionsutvecklingen. En nominellt oförändrad statsbidragsnivå ställer ändock krav på utomordentligt svåra prioriteringar i den kommunala verksamheten.
Kristdemokraterna instämmer i regeringens förslag om att reducera det generella statsbidraget med motsvarande hälften av de ökade skatteintäkterna om en kommun eller ett landsting höjer skatten för 1997 eller 1998. Detta förutsätter emellertid att Lagrådet tillstyrker ett sådant förslag.
I detta sammanhang finns det skäl att påtala att Socialdemokraterna under tiden i opposition i ord bedrev en politik som säkerligen gav många medborgare föreställningar om att Socialdemokraterna i regeringsställning skulle bedriva en helt annan politik än den som nu förs. Den kritik som Socialdemokraterna riktade mot den dåvarande regeringens politik gentemot kommunerna kontrasterar mycket effektfullt mot dagens beskrivningar av läget inom kommunsektorn.
På många håll i landet bedrivs en hårdhänt besparingspolitik inom kommuner och landsting. Effekterna av denna politik får på sina håll orimliga effekter, inte minst när det gäller äldreomsorgen. Kristdemo- kraternas politik skulle förbättra kommunernas ekonomi. Vi vill värna de prioriterade områdena vård, omsorg och skola.
Finansieringsprincipen
Det är av allra största vikt att kommunerna får allt stöd i arbetet med att förnya sina verksamhetsformer i det svåra ekonomiska läge som råder. Till det viktigaste i detta hör att staten ger långsiktigt stabila spelregler för kommunerna. I det förgångna finns många exempel på hur finansieringsprincipen i praktiken inte kunnat fungera som avsett eftersom de indirekta effekterna av riksdagsbeslut, som inte omfattats av principen, i allra högsta grad påverkat den kommunala ekonomin. Exempel på detta är egenavgifterna, sänkningar i ersättningsnivåerna i transfereringssystem och införandet av barnomsorgslagen.
Kristdemokraterna har tidigare uttryckt att det finns ett behov av att klargöra hur finansieringsprincipen skall tillämpas. Regeringen aviserar nu att förslag i denna del skall presenteras för riksdagen. Detta är välkommet besked.
Det nya bidrags- och utjämningssystemet för kommuner och landsting
Huvudsyftet med det nyligen beslutade bidrags- och utjämningssystemet för kommunsektorn var att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar mellan kommuner respektive landsting. Detta sker genom förslag till en långtgående utjämning av skillnader i beskattningsbara inkomster och för strukturellt betingade kostnadsskillnader.
En annan mycket viktig komponent i utjämningssystemet är utjämningen för strukturellt betingade kostnadsskillnader. För vissa typer av kommuner har kostnadsutjämningen en större ekonomisk betydelse än inkomst- utjämningen. Utformningen av kostnadsutjämningen innefattar ett antal svåra avvägningsproblem, både när det gäller vilken typ av strukturella förhållanden som skall vägas in i systemet och hur dessa skall mätas. Därför har också den kostnadsutjämningen varit det som i första hand tagits upp i den offentliga debatten. Kostnadsutjämningen har ju stor betydelse för resursfördelningen mellan olika delar av landet och mellan olika typer av kommuner och landsting. Eftersom huvudsyftet med systemet är att ge kommuner och landsting likvärdiga ekonomiska förutsättningar har de regionalpolitiska och stimulerande inslagen tonats ned.
Kristdemokraterna anser att det nya systemet för utjämning av skatteinkomster är riktigt i sina huvuddrag. Om man vill åstadkomma likvärdiga ekonomiska förutsättningar så är ett långtgående inkomst- utjämningssystem avgörande. De kommuner som med systemet blir givarkommuner får åtta år på sig att anpassa sin ekonomi för att svara mot de anspråk systemet ålägger dem. Mottagarkommunerna får dock omedelbar effekt på sina merintäkter.
Kristdemokraterna anser att kompensationen för äldreomsorg borde ha getts en större tyngd i riksdagsbeslutet. Detta skulle ha gynnat de kommuner som har en stor andel äldre och därmed följande stora kostnader.
När det gäller kostnadsutjämningen i primärkommunala verksamheter har riksdagen beträffande barnomsorgen beslutat att tillägg/avdrag skall beräknas dels efter andelen barn 1-2 år, 3-6 år respektive 7-9 år, dels efter indikatorer på behovet av barnomsorg per barn. Som indikatorer på behovet används föräldrarnas förvärvsfrekvens, kommunens skattekraft och ett tätortsindex. Vi anser att tillägg/avdrag för barnomsorg i stället bör beräknas dels efter andelen barn 1-2 år, 3-6 år, 7-9 år respektive 10-12 år, dels efter hur mycket barnomsorg som utförs i kommunen.
På motsvarande sätt som vi verkat för att kompensationen för äldreomsorg inom det primärkommunala utjämningssystemet skall räknas upp har vi verkat för en uppräkning av kompensationen för hälso- och sjukvård i kostnadsutjämningssystemet för landsting.
Tilläggsbudget 1995/96
I föreliggande proposition lägger regeringen fram förslag på ändrade samt nya anslag för innevarande budgetår. Vi kristdemokrater ger i detta avsnitt våra kommentarer till de delar vi inte kan stödja.
Högkostnadsskyddet i sjukvården
I Sverige har vi under många år haft ett högkostnadsskydd för utgifter i sjukvården. Det viktigaste skälet är att ingen ekonomiskt skall drabbas orimligt till följd av sitt vårdbehov. Under senare år har egenkostnadstaket i högkostnadsskyddet höjts vid flera tillfällen och är för närvarande 1 800 kronor. Patientavgifterna är för många gamla och sjuka med små ekonomiska resurser en tung börda.
Att höja egenkostnadstaket i högkostnadsskyddet från 1 800 kronor till 2 500 kronor som regeringen föreslår skulle vara ett hårt slag mot de patientgrupper som är i störst behov av sjukvård. Det blir reumatiker, astmatiker och patienter med svåra och långvariga sjukdomar som tvingas bära detta besparingskrav. Det är oförenligt med vår grundsyn om solidaritet med dem som har de största behoven. Tvärtom anser vi att vi som oftast är friska och i ringa behov av vård skall bära större del av bördan. Vi anser att ingen skall behöva avstå vård av ekonomiska skäl. Detta är en viktig grundprincip, som vi även fortsättningsvis med kraft vill försvara. Kristdemokraterna avvisar därför regeringens besparingsförslag på detta område.
Förändrad tandvårdstaxa
Regeringen föreslår en radikal omläggning av tandvårdstaxan från 1 oktober 1996. Denna reviderade tandvårdstaxa skall dock endast gälla i femton månader. Regeringen aviserar nämligen en ännu större förändring från 1 januari 1998: endast vissa särskilda patientgrupper med särskilda tandvårdsbehov till följd av sjukdom eller funktionshinder skall få ekonomiskt stöd. Kristdemokraterna avvisar regeringsförslagen angående utformningen av tandvårdsförsäkringen. Men vi accepterar besparingarna på 88 miljoner 1996, 350 miljoner 1997 och ytterligare 900 miljoner kronor 1998.
Att som regeringen föreslår kraftigt höja egenkostnadstaket i högkostnadsskyddet inom tandvården till 13 500 kronor och samtidigt behålla självrisken på 700 kronor och införa höjd ersättningsnivå i området mellan 700 och 3 000 kronor är inte rimligt. Det innebär ökat ekonomiskt stöd till dem med minst behov och sänkt stöd till dem med störst behov. Kristdemokraterna menar att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett nytt förslag på modell som utgår från att högkostnadsskyddet behålls på dagens nivå om 7 000 kronor med 70-procentig ersättning. Krist- demokraterna anser att samma besparingsmål kan nås genom en annan utformning, t ex genom införande av en något högre självrisk än i dag. Skall det ekonomiska stödet sänkas måste det gälla för dem med god tandhälsa och små behov. Kristdemokraterna godkänner förslaget om att försäkrings- ersättning för ädelmetall avskaffas.
Kristdemokraterna motsätter sig avskaffandet av det allmänna högkostnadsskyddet. Den arbetsgrupp regeringen ämnar tillsätta bör få i uppdrag att utforma ett nytt allmänt högkostnadsskydd inom kostnadsramen 1 miljard kronor.
Utbildningsdepartementet
Kristdemokraterna stöder regeringens strävan att omvandla tillfälliga konjunkturbetingade satsningar till permanenta platser inom utbildningssektorn. Av kvalitetsskäl vill vi dock se en lägre utbyggnadstakt, och föreslår därför att antalet nya platser i komvux begränsas till 10 000.
För att möjliggöra för fler ensamstående småbarnsföräldrar som är arbetslösa att vidareutbilda sig vill vi återinföra barntillägget i svuxa.
Kristdemokraternas alternativ till statligt utgiftstak
Regeringen presenterar i sin proposition förslag till statligt utgiftstak för åren 1997 t o m 1999. Man redovisar också sin preliminära fördelning av utgiftstaket på utgiftsområden. Riksdagen har beslutat om en indelning av statsbudgetens utgifter i 27 utgiftsområden. I det statliga utgiftstaket ingår samtliga utgiftsområden utom utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m m. I det totala utgiftstaket ingår också de delar av socialförsäkringssektorn som redovisas vid sidan av statsbudgeten.
I följande avsnitt ger vi Kristdemokraternas syn på regeringens förslag till utgiftstak samt den preliminära fördelningen på utgiftsområdena. Vi kommenterar de utgiftsområden där vi har en annan uppfattning än regeringen. Precis som regeringen vill vi påpeka att våra ställningstaganden om utökade respektive minskade ramar på enskilda utgiftsområden är preliminära. Vi kommer dock att i slutet av avsnittet presentera vårt förslag till utgiftstak för de tre åren.
Utgiftsområden
Utgiftsområde 1: Rikets styrelse
Utgiftsområdet omfattar utgifter för statschefen, regeringen och riksdagen. Dessutom ingår bl a stöd till politiska partier, presstöd och utgifter för myndigheterna Justitiekanslern, Datainspektionen och Sametinget.
Kristdemokraterna finner att press-, parti- och andra organisationsstöd bör kunna minska med minst 100 miljoner under perioden. Utgiftsramen under område 1 bör alltså vara 100 miljoner kronor lägre än regeringens förslag under samtliga av de tre åren.
Utgiftsområde 3: Skatteförvaltning och uppbörd
Utgiftsområdet omfattar huvudsakligen resurserna till skatteförvaltningen och till tullen. Dessa verksamhetsområden är centrala för att främja en rättvis beskattning och därmed en lojalitet mot skattesystemet. Skattebrott undergräver samhällets gemensamma resurser och skapar illojal konkurrens inom näringslivet. Därför satsar Kristdemokraterna extra resurser för Riksskatteverkets samverkan med Polisen i kampen mot den alltmer omfattande ekonomiska brottsligheten.
Beträffande tullens verksamhetsområde är det visserligen korrekt att EU- medlemskapet väsentligt har minskat de administrativa kostnaderna för gränstullkontrollerna. Dock kan vi konstatera att de nya regelverken medför nya problem för att vid gränsen stoppa kriminalitet i form av smuggling av bl a narkotika, alkohol och vapen. De s k kompensatoriska åtgärderna för att stoppa illegal införsel kräver resurser i form av tullpersonal i samverkan med polisen. I syfte att skydda svenska medborgare mot denna kriminalitet och dess konsekvenser vill vi avsätta extra resurser för 300 nya tjänster inom Tullverket.
Enligt Kristdemokraternas preliminära förslag till utgiftsram för utgiftsområde 3 bör regeringens förslag till ram utökas med 200 miljoner kronor åren 1997 och 1998 och med 100 miljoner 1999.
Utgiftsområde 4: Rättsväsendet
Utgiftsområdet omfattar polisväsendet, åklagarväsendet, domstolsväsendet, rättshjälpen, kriminalvården, exekutionsväsendet och några ytterligare myndigheter inom rättsområdet.
Det är viktigt för det allmänna rättsmedvetandet att rättsväsendet inte urholkas. Människor måste kunna lita på att brott utreds och beivras, att det brottsförebyggande arbetet fortsätter samt att rättssäkerheten upprätthålls. Besparingar som föreslås kan endast accepteras om de är ett led i ett effektiviseringsarbete och en anpassning till förändrade förhållanden i samhället. Det lämpligaste sättet är att finna projekt som lagstiftningsvägen kan bidra till förbättringar och minskade kostnader för rättsväsendet. Kristdemokraterna har tidigare motsatt sig förslag om besparingar inom rättsväsendet. De medel som frigörs genom effektiviseringsåtgärder bör användas för att förbättra detta utgiftsområde, t ex genom att i ännu högre grad stödja det brottspreventiva arbetet. De i propositionen aviserade besparingarna avslås därför.
Bekämpning av den ekonomiska brottsligheten
Kristdemokraterna har under mycket lång tid arbetat för att bekämpa ekonomisk brottslighet. Vi har hävdat att kampen mot den ekonomiska brottsligheten måste prioriteras om vi i längden skall kunna överleva som rättssamhälle och demokrati.
Ekobrottsberedningen har lagt fram en rapport där man föreslår att en ekobrottsmyndighet skall inrättas. Beredningens förslag överensstämmer i stort sett med de förslag Kristdemokraterna arbetat för och lagt fram. I utredningen hänvisas också till tre kristdemokratiska motioner med begäran om att det skall inrättas en särskild ekobrottsmyndighet. Förslaget att skapa en särskild myndighet för bekämpning av ekobrott är därför ett steg i rätt riktning. Det är dock av största vikt att myndigheten inte blir en byråkratisk koloss utan fungerar smidigt. Kompetensen måste kunna anpassas till varje enskilt fall. Det skall vara möjligt att anlita personer med spetskunnande när så behövs. Myndighetens struktur måste utformas mycket noggrant.
Vi välkomnar att regeringen i sin budgetproposition prioriterar fram- tagandet av en ny organisation för bekämpning av den ekonomiska brottsligheten. Att de medel som avsatts för att förstärka kontrollfunktionen i staten även får disponeras för att komma till rätta med ekobrotten är också positivt
Som ovan angivits avslås de ytterligare besparingar regeringen aviserar inom utgiftsområdet. Kristdemokraterna finansierar utöver detta även tidigare besparingar på totalt 700 miljoner som vi gått emot vid tidigare riksdagsbeslut i frågan. Den totala utökning av ramen som regeringen föreslår blir år 1997 350 miljoner kronor och år 1998 730 miljoner kronor, och för år 1999 utökas regeringens ram med 30 miljoner kronor.
Utgiftsområde 6: Totalförsvar
Området omfattar verksamheter inom det militära och det civila försvaret och myndigheter som anknyter till totalförsvaret. Till området räknas även den internationella fredsfrämjande verksamhet som genomförs med militär trupp utomlands.
Den stora osäkerheten i omvärlden, den vidgade tillämpningen av totalförsvarsplikten och en högre ambitionsnivå för fredsfrämjande insatser ställer stora och viktiga krav på vårt totalförsvar. Kristdemokraterna delar därför inte regeringens syn beträffande totalförsvarets ekonomiska ram och menar att konsekvenserna av de tidigare beslutade besparingarna på 2 mil- jarder kronor fram t o m 1998 redan frestar på totalförsvarets hårt ansträngda ram. Regeringen vill utöver besparingarna fram till 1998 spara ytterligare 2 miljarder mellan 1999 och 2001 varav ca 800 miljoner belastar 1999. Den urholkning av vår nationella försäkringspremie som därmed föreslås kommer att innebära alltför stor självrisk. Den påbörjade utvecklingen och moderniseringen enligt Försvarsbeslut 92 är därför hotad.
Med hänvisning till ovanstående anslår Kristdemokraterna 800 miljoner mer än regeringen för utgifter på detta utgiftsområde under budgetåret 1999.
Utgiftsområde 7: Internationellt bistånd
Utgiftsområdet omfattar utvecklingssamarbete med u-länder samt länder i Central- och Östeuropa.
Bakgrund
I dag lever en miljard av jordens befolkning under existensminimum, dvs i yttersta fattigdom och armod, utan garanterad daglig tillgång till mat och hälsovård. Denna sjättedel av jordens befolkning förbrukar årligen endast 1,4 procent av världens totala produktion av varor och tjänster samtidigt som den rika delen konsumerar nästan 60 gånger mer, nämligen 80 procent.
För att bidra till att undanröja dessa orättvisor beslutade riksdagen redan 1968, att 1 procent av BNP (i dag BNI) skulle avsättas för bistånd till världens fattigaste länder. Syftet med knytningen till BNI var att medvetet skapa en automatisk koppling till Sveriges ekonomiska bärkraft, dvs när ekonomin var i tillväxt skulle mer resurser avsättas till bistånd och vice versa.
Nu har, trots behoven och nöden i världen, Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet förpassat enprocentsmålet till historie- böckerna. Genom beslutet om frysning av biståndsnivån sänktes biståndet från 1994 års nivå på 0,93 procent till 0,81 procent innevarande år.
Knappt hade trycksvärtan i detta beslutspapper torkat förrän regeringen föreslog en ytterligare sänkning, denna gång till 0,7 procent, en biståndsnivå som av biståndsminister Pierre Schori tidigare benämnts vara en "skammens gräns".
Socialdemokraternas vallöften 1994
Dessa stora, drastiska och för svensk biståndspolitik fullständigt unika nedskärningar rimmar synnerligen illa med den socialdemokratiska retoriken under valrörelsen 1994. Då skulle biståndet "återupprättas". Socialdemokraterna garanterade i sitt valmanifest att återgången till enprocentsnivån skulle ske snabbare än vad fyrpartiregeringen planerade.
Nu är dessa vallöften glömda och övergivna. I stället vill Social- demokraterna att de absolut sämst ställda skall bära den tyngsta bördan vid budgetsaneringen. Det är utmanande och kränkande att ett parti som berömt sig av att vara den internationella solidaritetens banerförare nu tvingar världens fattiga att delta i saneringsarbetet med den svenska ekonomiska "krisen". Detta finner vi kristdemokrater vara djupt orättfärdigt och oacceptabelt.
Varför bistånd?
För oss kristdemokrater är utgångspunkten att alla människor har ett unikt och lika värde. Denna övertygelse är drivkraften för vår solidaritet och vårt ansvar för omvärlden och för våra relationer till dem som i dag tvingas leva i fattigdom. Förutom solidaritetstanken finns andra relevanta skäl till ett kraftfullt och effektivt bistånd, nämligen säkerhetspolitiska skäl. Säkerhet handlar inte längre enbart om ländernas militära säkerhet utan i betydande utsträckning också om människors livsvillkor. Ju mer vi kan främja en demokratisk, social och ekonomisk utveckling, ju mindre blir risken för väpnade konflikter.
Även befolkningsfrågan är av avgörande betydelse för framtiden när det gäller möjligheten att uppnå balans mellan resurser och folkmängd. Att då välja att minska på stödet till bl a utbildning för, och stärkandet av, kvinnors inflytande och status, som vi vet motverkar befolkningsökningen, är ett felaktigt politiskt vägval.
Bistånd har dessutom en icke oväsentlig betydelse för det svenska näringslivet och därmed den svenska ekonomin. Ca 40 % av det svenska biståndet går tillbaka till Sverige i form av beställningar av varor och tjänster, dels beroende på biståndet i sig, dels på grund av den svenska industrins konkurrenskraft.
Kristdemokraternas förslag
I vårt förslag till ram för internationellt samarbete utgår vi från biståndsramen. Vi beklagar dels propositionens felaktiga sifferunderlag, dels att Finansdepartementet för första gången någonsin använder sig av biståndsanslaget som utgångspunkt. Detta tillsammans gör att regeringens sänkning av de faktiska medlen rent optiskt blir mindre än den skulle ha blivit med biståndsramen som underlag.
Kristdemokraterna undviker den typen av trixande, och vi redovisar i vårt förslag en plan för en återgång till enprocentsmålet vilket kan ske år 2001 eller dessförinnan om ekonomin så tillåter.
Vi föreslår därför att biståndsramen för de tre kommande åren 1997- 1999 blir enligt följande i mkr.
Tabell
Kristdemokraterna föreslår att östbiståndets volym under tidsperioden blir ograverad, dvs 810 miljoner kronor.
Utgiftsområde 9: Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Utgiftsområdet omfattar större delen av statens utgifter för vård och omsorg, inklusive utgifter för de flesta myndigheter under Socialdepartementet och bidrag till organisationer inom det sociala området.
Högkostnadsskyddet i sjukvården
Vi avvisade under det tidigare avsnittet om tilläggsbudgeten regeringens förslag om att höja egenkostnadstaket i högkostnadsskyddet för öppen sjukvård och prisnedsatta läkemedel från 1 800 kronor till 2 500 kronor. Detta avvisande medför att utgiftsramen för område 9 bör utökas i jämförelse med regeringens preliminära förslag för samtliga av de tre budgetåren.
Vad avser det aviserade förslaget om reformering av läkemedelsförmånen, som regeringen förbereder med utgångspunkt i de förslag som presenteras av HSU 2000, återkommer vi i särskild ordning både vad gäller förmåns- systemets utformning och kostnadsansvaret för detta.
Besparingar i handikappreformen
Vi kristdemokrater är i grunden kritiska till regeringens avsikt att göra förändringar i handikappreformen. Det är felaktigt att redan efter cirka två år göra en utvärdering av en så pass genomgripande reform. Vi anser vidare att det är ytterst tveksamt ur etiskt perspektiv att så stora besparingar görs på de grupper som har störst behov, de som många gånger inte själva kan hävda sin rätt. Eventuella besparingar inom detta område måste föregås av noggranna analyser av effekterna för de människor som berörs. Med anledning av detta har vi tidigare gått emot besparingar om 215 miljoner kronor inom handikappområdet.
Huvudmannaskapet för assistentersättningen
Av propositionen framgår att regeringen avser att snarast inleda överläggningar med Kommun- och Landstingsförbunden om huvudmannaskapet för bl a assistentreformen.
När assistentersättningen trädde i kraft förändrades livet för drygt 6 000 människor på ett mycket påtagligt sätt. För många gavs chansen att kunna studera, gå ut i arbetslivet och börja skapa sina egna liv. Vi kristdemokrater anser att detta måste få fortsätta.
Huvudmannaskapsfrågan är mycket viktig. Vi kristdemokrater anser att staten för att garantera likformigheten även fortsättningsvis skall vara huvudman. Individen skall inte vara beroende av i vilken kommun den bor för att erhålla den personliga assistans den behöver. Vi anser vidare att kommunaliseringen är oförenlig med rättighetslagstiftningen. Även om vi har personlig assistans som en lagstadgad rätt enligt LSS, så är den statliga assistentersättningen och lagen om assistansersättning, LASS, en förut- sättning för att den skall fungera. Utan dessa förutsättningar finns risk för godtycke och en urholkning av de handikappades rättigheter.
Personlig assistans är en förutsättning för ett värdigt liv för människor med omfattande funktionshinder. Därför måste den tryggas via social- försäkringssystemet och vila på samma grundpelare som pensioner och sjukförsäkringar.
Totalt sett är vårt förslag till utgiftsram för det nionde utgiftsområdet 1 135 miljoner kronor större per år än vad regeringen föreslagit.
Utgiftsområde 10: Ekonomisk trygghet vid sjukd om och handikapp
Utgiftsområdet omfattar socialförsäkringsförmåner som lämnas vid ohälsa. Det gäller bl a sjukpenning, rehabiliteringsersättning, närståendepenning och vissa yrkesskadeersättningar. Även folkpension och pensionstillskott i form av förtidspension ingår i området.
Kristdemokraterna har tidigare avvisat regeringens sänkning av de 80- procentiga ersättningsnivåerna till 75 procent, eftersom det slår orimligt hårt mot låginkomsttagare som oftast saknar marginaler. Det är bra att regeringen nu omprövar sänkningen och aviserar en höjning till 80 procent fr o m 1 januari 1998. Kristdemokraterna anser emellertid att höjningen bör genomföras redan 1 januari 1997.
Kristdemokraterna avvisar en procentenhets höjning av egenavgifterna fram till 1998. Detta innebär ökad köpkraft för konsumenterna och ökade skatteintäkter för kommunerna i jämförelse med regeringens förslag.
Kristdemokraterna avvisar regeringens förslag till beräkning av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Regeringen grundar sin besparing på förslag från Sjuk- och arbetsskadekommittén. Vi föreslår i stället en beräkning på de senaste 24 månaderna. Genom detta förslag får staten en besparing på 2 000 miljoner kronor per år. Liksom regeringen gör vi en fördelning av besparingen med hälften på detta utgiftsområde och hälften på område 12. Besparingen för område 10 blir således 1 000 miljoner per år under åren 1997-1999.
Kristdemokraterna avvisar förlängningen av arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen från 14 till 28 dagar. Risken är stor för att en förlängning ökar trögheten att anställa hos företagen eftersom företaget får stå en kraftigt ökad risk om en medarbetare blir långvarigt sjuk. Det är därför hämmande för tillväxten och drabbar dem som står utanför arbetsmarknaden. Vi avvisar dessutom förslaget av sociala skäl, eftersom det kommer att försvåra för dem som inte har god hälsa att få anställning. En större del av bördan skall i stället bäras av oss som oftast är friska. Därför föreslår Kristdemokraterna ytterligare en karensdag i sjuklöneperioden med ett högkostnadsskydd på 10 dagar per år.
Totalt sett innebär våra förslag på utgiftsområde 10 att utgiftsramen bör vara 300 miljoner kronor större än regeringens förslag 1997, 3 190 miljoner större år 1998 och 1999.
Utgiftsområde 11: Ekonomisk trygghet vid ålderdom
Utgiftsområdet omfattar folkpension och pensionstillskott i form av ålderspension, efterlevandepension till vuxna, bostadstillägg till pensionärer samt särskilt bostadstillägg. ATP i form av ålders- och efterlevandepensioner till vuxna finansieras vid sidan av statsbudgeten.
Vi vill se en höjd reell pensionsålder. Genom aktiv rehabilitering och ett minskat antal förtidspensionärer bör den genomsnittliga pensionsåldern kunna höjas med i genomsnitt 1/2 år fram till 1999. Eventuell skatteskuld bör påverka pensionsutbetalningen.
Många pensionärer har genom den nuvarande sämre indexeringen det svårt ekonomiskt. Kristdemokraterna vill i viss mån kompensera dessa genom bostadstillägg, pensionstillskott och SGA på 500 miljoner kronor 1997, 700 miljoner 1998 och 800 miljoner 1999. Vi avvisar dessutom förslaget att sänka kompensationsgraden i bostadstillägget till pensionärer (BPT) från 85 procent till 83 procent, liksom att låta innehav av fritidsfastighet ingå i inkomstprövningen. Kristdemokraterna kan heller inte ställa sig bakom regeringens förslag om att folkpension för änkepensionärer skall inkomstprövas.
Enligt regeringens beräkningar kommer budgetunderskottet i år, 1996, att understiga 100 miljarder kronor. Trots detta berör regeringen inte vad detta skall betyda för pensionsutbetalningarna enligt krisuppgörelsen från 1992. Då skedde en överenskommelse om att omräkningen av basbeloppet skulle öka från 60 till 80 procent när budgetunderskottet understiger 100 miljarder. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen på denna punkt. Frågan är om regeringen vågar tro på sina egna beräkningar och låta dem ligga till grund för förslag till riksdagen. I annat fall skulle pensionsutbetalningarna kunna betraktas som preliminära till dess att bokslutet är klart och det faktiska underskottet fastställt.
Vår preliminära utgiftsram för utgiftsområde 11 blir 950 miljoner kronor mindre än regeringens år 1997, 1 835 miljoner mindre 1998 och 3 235 miljoner mindre 1999.
Utgiftsområde 12: Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Utgiftsområdet omfattar ekonomiskt stöd till barnfamiljer. Bostadsbidrag finns dock under område 18. Stödet utgörs av allmänna barnbidrag, föräldraförsäkring, bidragsförskott, folkpension i form av barnpension samt vårdbidrag för barn med funktionshinder. Vidare ingår ett särskilt stöd till ensamstående adoptivföräldrar och bidrag för omkostnader vid adoption av barn från utlandet.
Kristdemokraterna föreslår en återgång till ersättningsnivån 80 procent redan från den 1 januari 1997 även i föräldraförsäkringen och för vård av sjukt barn.
Liksom för sjukförsäkringen säger vi nej till regeringens förslag till SGI- beräkning och förordar en beräkning på de senaste 24 månaderna. Denna besparing berör detta område med 1 000 miljoner kronor per år.
Vi föreslår att vårdnadsbidraget återinförs enligt de regler som gällde till årsskiftet 1994/95. Nettokostnaden blir 2,6 miljarder kronor per år. Detta finansieras genom motsvarande minskning av statsbidraget till kommunerna, som ju avlastas en del av de ökade kostnader som barnomsorgslagen medför.
När regeringen föreslog den sänkning av det allmänna barnbidraget med 110 kronor per månad som genomförts från 1 januari 1996 föreslog vi kristdemokrater en fördelningspolitiskt mer rättvis konstruktion. Vi förordade en generell sänkning med 150 kronor per månad och samtidigt en höjning av bostadsbidragets barnrelaterade del. Vi anser fortfarande att familjer med låga inkomster bör kompenseras för barnbidragssänkningen. Nu föreslår vi därför en sänkning av barnbidraget med 40 kronor per månad. Frigjorda medel överförs till barndelen i bostadsbidraget och stärker därmed de familjer som har det svårast ekonomiskt.
Våra förslag under utgiftsområde 12 innebär att regeringens preliminära förslag till utgiftsram bör ökas med 2 500 miljoner kronor 1997, och med 2 090 miljoner kronor 1998 och 1999.
Utgiftsområde 13: Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
Utgiftsområdet omfattar bidrag till arbetslöshetsförsäkringen, kostnader för kontant arbetsmarknadsstöd samt bidrag till lönegarantiersättning.
Regeringens politik vad gäller villkoren i arbetslöshetsförsäkringen har präglats av stor ryckighet och oklarhet. Kristdemokraterna har konsekvent stått för en obligatorisk allmän arbetslöshetsförsäkring. Samtliga som blir arbetslösa måste tillförsäkras ett rimligt försäkringsskydd.
Lägstabeloppet i nuvarande försäkring (a-kassan) skall enligt vår uppfattning snarast återställas till 80 procent av inkomsten och lägstanivån i det kontanta arbetsmarknadsstödet (KAS) skall återställas till vad som gällde innan riksdagen sänkte beloppet. Detta innebär att ramen för utgiftsområdet under 1997 bör höjas.
När regeringen nu deklarerar att man fr o m 1998 skall höja ersättningen till 80 % finns det all anledning att vara skeptisk eftersom man ännu inte redovisat en trovärdig finansiering. Vi utgår emellertid från att regeringen kommer att presentera ett sådant förslag och avvaktar med att ta ställning till den närmare utformningen tills förslag föreligger. Vi har för vår del finansierat höjningen av ersättningsnivån.
Sammantaget föreslår vi att utgiftsramen för utgiftsområde 13 bör utökas i jämförelse med regeringens preliminära förslag med 2 000 miljoner kronor 1997.
Utgiftsområde 14: Arbetsmarknad och arbetsliv
Utgiftsområdet omfattar utgifter för arbetsmarknadspolitiska åtgärder, arbetslivsfrågor och Arbetsmarknadsverkets förvaltningskostnader. Dessutom ingår kostnader för statliga arbetsgivarfrågor. Inom utgiftsområdet återfinns också utgifter för jämställdhetspolitiska åtgärder.
För att citera arbetarrörelsens tidning Aftonbladet 1 maj 1996: "Det behövs arbetsmarknadspolitiska reformer, en modernare arbetsrätt, flexiblare regler, större rörlighet och mindre av sektorsuppdelning på arbets- marknaden." Och vidare: "Det är helt orimligt att låta kompetenta, arbetsvilliga människor gå sysslolösa eller runt i utbildningsinsatser hos AMS som inte leder till jobb - eftersom det inte finns tillräckligt många lediga arbeten - samtidigt som kvaliteten i vård och omsorg raseras. AMS har en orimlig börda. Lätta på den!" Man föreslår vidare en halvering av AMS-resurserna.
Det synsätt denna LO-tidning företräder ligger i linje med vad vi kristdemokrater tidigare hävdat. Arbetslinjen måste hävdas, och vi har i denna motion föreslagit tillväxtfrämjande åtgärder som skall skapa nya jobb. Här redovisas fyra punkter som direkt kommer att innebära ett minskat tryck på de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna och därmed lägre kostnader inom detta utgiftsområde.
1) En offensiv satsning på tjänstesektorn i storleksordningen 6 miljarder kronor kommer att innebära att trycket minskar på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Människor går från AMS-åtgärder till arbeten i privat tjänstesektor.
2) En reformering av Arbetsmarknadsverket som innebär att en otymplig central planeringskoloss ersätts med en smidig ledningsfunktion där fältverksamheten prioriteras. I dag är det få som saknar den gamla skolöverstyrelsen (SÖ). Avregleringen inom skolan har varit värdefull och på motsvarande sätt skulle en avreglering på det arbetsmarknadspolitiska området innebära effektivitetsvinster.
3) Lokal samverkan mot arbetslösheten där kommuner, försäkringskassa och arbetsförmedling samverkar innebär rationalitets- och effek- tivitetsvinster. Man ökar slagkraften i arbetet med att finna arbetstillfällen utanför de rena åtgärderna och man ökar möjligheterna till rehabilitering via samverkan. Därför måste regeringen driva denna fråga betydligt mer offensivt än vad som nu är fallet. Detta innebär minskade kostnader för arbetsmarknadsåtgärder.
4) Inom en bred försöksverksamhets ram skall a-kassemedel kunna användas flexibelt i lokal samverkan för att förhindra att kommunalt anställda drivs ut i öppen arbetslöshet. Också denna möjlighet skulle minska trycket på rena arbetsmarknadsåtgärder.
Till dessa kommer rent tillväxtfrämjande åtgärder som exempelvis en moderniserad arbetsrätt, ökade möjligheter att få fram riskvilligt kapital m m. Dessa förslag beskrivs under avsnittet En politik för tillväxt.
Den i riksdagen beslutade sänkningen av lönebidragsnivån för anställningar av arbetshandikappade har lett till omfattande varsel och uppsägningar i de organisationer som inte förmår bära en ökad perso- nalkostnad. Det är oacceptabelt att öka på arbetslöshetsköerna på detta sätt, varför vi föreslår att lönebidragsnivån för ideella organisationer återförs till 90 procent. Finansiering kan ske genom omfördelningar från A 2-anslaget. Den förändring i lönebidragsförordningen som riksdagen beslutat om innebärande att man inte längre skall beakta risken för uppsägning vid omförhandling av lönebidragsnivån bör rivas upp och den tidigare förordningen bör gälla.
Totalt bör regeringens förslag till utgiftsramen för område 14 minskas med 2 500 miljoner kronor år 1997 och med 3 500 miljoner kronor år 1998 och 1999.
Utgiftsområde 15: Studiestöd, och Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning
Utgiftsområde 15 omfattar utgifter för studiefinansiering för studier på gymnasienivå, vuxenstudier samt högskolestudier. Utgiftsområde 16 omfattar utgifter för skolväsendet, vuxenutbildning, kvalificerad yrkesutbildning, högskoleutbildning samt universitetsforskning.
Regeringen har i regeringsförklaringen och i andra sammanhang kon- staterat att en satsning på utbildning och då i första hand vuxenutbildning är ett högt prioriterat område. Dåvarande finansministern Göran Persson deklarerade att regeringen avsåg att presentera ett paket innehållande 100 000 nya utbildningsplatser. I vissa sammanhang har det till och med talats om 130 000 nya platser.
Samtidigt föreslog regeringen tidigare under året i prop 1995/96:105 kraftiga neddragningar av de extra studieplatser inom komvux och på folkhögskolorna som inrättats av arbetsmarknadspolitiska skäl. Det förslaget motsatte sig en majoritet i utbildningsutskottet, vilket ledde till att förslaget bordlades.
När man skärskådar regeringens förslag i den proposition som nu föreligger står det klart att det inte handlar om 100 000 nya utbildningsplatser. En stor del av platserna existerar redan i dag men under benämningen "arbetsmarknadsbetingade satsningar". Kristdemokraterna har länge hävdat att satsningar på utbildning inte kan vara konjunkturbetingade i någon större omfattning. Vi stöder därför regeringens förslag när det gäller att omvandla de tillfälliga platserna till permanenta.
Antalet nya platser inom den högre utbildningen har ökat med 50 procent sedan 1988. Kringresurser i form av kvalificerade lärare, välutrustade bibliotek, platser för självstudier och andra lokaler har dock inte tillförts i samma omfattning. Risken är därför stor att kvaliteten i undervisningen blir lidande om ytterligare platser tillförs i alltför snabb takt. Vi kristdemokrater vill därför gå fram i något långsammare takt när det gäller tillkomsten av antalet nya platser inom komvux för år 1997 och inom högskolan för år 1998 och 1999, helt enkelt därför att den utbyggnadstakt regeringen föreslår inte är realistisk om kvaliteten inte skall urholkas. Resurser för studiemedel minskas i motsvarande grad.
Man kan dessutom ifrågasätta klokskapen i att enbart satsa på eftervård och inte på förebyggande insatser. Alltfler elever lämnar i dag grundskolan utan att kunna läsa och skriva och utan andra elementära kunskaper. Samtidigt tvingas kommunerna av ekonomiska skäl utöka antalet elever per klass och dra ned på den personal som är till för elever med särskilda stödbehov. En viktig del av utbildningssatsningen måste därför göras inom grundskolan och gymnasieskolan. Bland annat för att möjliggöra för kommunerna att genomföra nödvändiga satsningar eller åtminstone hejda nedskärningarna inom skolans område har vi tidigare i motionen presenterat en politik som sammantaget leder till en förstärkning av kommunsektorn med 5,8 miljarder kronor i jämförelse med regeringens politik.
Kristdemokraterna vill också ha en annan fördelning än regeringen av de medel som anslås för vuxenutbildning. Inom den ram som vi föreslår återkommer vi med förslag om en utökning av antalet platser vid folkhögskolor och studieförbund. Komvux, folkhögskolor och studieförbund är tre utbildningsformer som kompletterar varandra. Alla tre bör därför få utökade resurser.
Kristdemokraterna kommer också att inom ramen anvisa medel för att återställa barntillägget i svuxa. Det är en förutsättning för att många ensamstående föräldrar skall kunna studera. Alltför många av dem har redan tvingats avbryta sina studier sedan regeringen med kort varsel drog in barntillägget 1995.
Vi kommer liksom tidigare att avvisa anslag till stipendier på 10 000 kronor för dem som genomgår basåret på komvux. Vi anser bl a också att det särskilda N/T-stödet bör tas bort liksom att studiemedel bör ges i relation till resultat.
Sammantaget bör regeringens förslag till utgiftsram för område 15 minskas med 2 340 miljoner kronor år 1997, med 2 420 miljoner kronor 1998 och med 2 460 miljoner kronor 1999. Utgiftsramen för område 16 bör likaledes minskas med 560 miljoner kronor 1997, med 740 miljoner kronor 1998 och med 650 miljoner kronor 1999.
Utgiftsområde 17: Kultur, medier, trossamfund och fritid
Utgiftsområdet omfattar kulturområdet, dvs bland annat museer, kulturminnesvård, konstnärer, teater, dans, musik , bibliotek, hemslöjd och den samiska kulturen.
Kristdemokraterna föreslår en ökad satsning på utbildning på folkhögskolor och studieförbund i jämförelse med regeringens utbild- ningssatsning. Vi anslår medel för detta i en utökad utgiftsram med 180 miljoner kronor för vart och ett av åren 1997 t o m 1999.
Utgiftsområde 18: Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande
Utgiftsområdet omfattar främst räntebidragen, bostadsbidragen, Bostadskreditnämndens verksamhet och länsstyrelserna. Avgörande för utfallet av anslaget för räntebidrag, det största sakanslaget inom området, är naturligtvis räntenivån och den allmänna ekonomiska utvecklingen.
När det gäller kostnaderna för bostadsbidrag har dessa kraftigt ökat under senare år. Orsaker är att finna i skatteomläggningen 1991, hög ränta och byggkostnadsutvecklingen med höga boendekostnader som följd. Den höga arbetslösheten och vissa regeländringar har också haft stor betydelse. De åtgärder som regeringen föreslagit, bl a i prop 1995/96:186, för att bryta kostnadsökningen, är nödvändiga, inte minst när det gäller att komma till rätta med ett befarat omfattande fusk, enligt en undersökning utförd av Riksrevisionsverket.
Även om det finns skäl att minska bostadsbidrag till bostäder som ligger betydligt över vad som kan anses vara en normal ytstandard får inte gränserna sättas på ett sådant sätt att familjer som bor i relativt normala bostäder drabbas på ett oacceptabelt sätt. Det är ytterst angeläget att regeringen noggrant följer effekterna av de förordade ytbegränsningarna och för fram förslag till justeringar om det visar sig erforderligt. Även övervältringseffekter på kommunerna när det gäller socialbidragen måste noggrant följas.
I den bostadspolitiska utredningen, som lämnar sitt slutbetänkande i höst, är även Kristdemokraterna representerade. Vi följer med intresse de förändringar som kan komma att aktualiseras när det gäller stödet till den framtida produktionen av bostäder. Intressanta överväganden gäller bl a fördelningen mellan generellt, riktat och behovsprövat stöd.
När det gäller besparingarna till följd av de aktuella länssam- manslagningarna i Skåne och Västsverige är inte minst de berörda länsstyrelserna själva ytterst tveksamma till realismen i föreslagna sparnivåer. Kristdemokraterna godtar dock i detta läge de beräkningar regeringen presenterar.
Vi föreslår på annat ställe i motionen en sänkning av fastighetsskatten till 1,5 procent och att denna sänkning finansieras med sänkta räntebidrag. Detta innebär att regeringens förslag till utgiftsram för utgiftsområde 18 bör minska med 1 500 miljoner kronor för vart och ett av åren 1997, 1998 och 1999.
Utgiftsområde 20: Allmän miljö- och naturvård
Utgiftsområdet omfattar frågor rörande biologisk mångfald och naturvård, vatten- och luftvård, avfallsfrågor, bilavgasfrågor, miljöskydd, miljöforskning, avfallsforskning, kemikaliekontroll, strålskydd och säkerhetsfrågor kopplade till kärnkraften samt internationellt miljösamarbete.
Regeringens tal om det ekologiskt uthålliga samhället faller platt till marken när man samtidigt genomför omfattande besparingar på miljö- området. Talet om miljösatsning på Östersjöregionen får ingen praktisk betydelse när man samtidigt skär ned anslagen för miljöförbättrande åtgärder i denna region.
Från Kristdemokraternas sida har vi prioriterat miljösatsningar i tidigare budgetförslag. Vi fortsätter med denna hållning och anslår utöver regeringens förslag 300 miljoner kronor, vilket är ramhöjande för utgifts- området. Fortsatta kalkningsinsatser och fortsatt satsning på miljöförbättrande åtgärder bör prioriteras.
I detta budgetförslag föreslås också på annan plats införandet av en avfallsskatt fr o m 1997. Detta är såväl en viktig del i kretsloppssamhället som ett sätt att finansiellt klara allmänna miljösatsningar.
Utgiftsområde 21: Energi
Utgiftsområdet omfattar anslag för energiforskning och energiteknisk utveckling samt stöd till upphandling av energieffektiv teknik.
Kristdemokraterna har i Energikommissionen aktivt medverkat till att förutsättningar skapats för en bred parlamentarisk uppgörelse om omställningen av energisystemet. Det är vår förhoppning att kommande partiledaröverläggningar skall leda till stabila spelregler för aktörerna på energimarknaden till gagn för såväl miljön som tillväxten.
Utgiftsområde 23: Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar
Utgiftsområdet omfattar utgifter inom ramen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik, den gemensamma fiskepolitiken samt nationellt beslutade åtgärder inom dessa näringar. Dessutom ingår utgifter för växtskydd, djurskydd och djurhälsovård samt livsmedelskontroll. Anslag till högre utbildning och forskning som rör biologiska naturresurser ingår i utgiftsramen, liksom utgifter för bl a rennäringen.
Det måste ur sysselsättnings- och resurssynpunkt vara en riktig princip att använda sig av EU:s jordbruks/miljöstöd fullt ut vilket nu inte sker. Kristdemokraterna anslår 400 miljoner kronor i detta syfte. Besparingen på jordbrukets avbytartjänst avvisas, varför ramhöjningen på utgiftsområdet blir totalt 500 miljoner kronor för vart och ett av de tre budgetåren 1997-1999.
Utgiftsområde 24: Näringsliv
Utgiftsområdet omfattar näringspolitik, teknologisk infrastruktur, marknads- och konkurrensfrågor, teknisk forskning och utveckling, konsumentfrågor, kooperativ utveckling samt exportfrämjande.
Tjänstesektorn är i dag mycket progressiv. Försäljningen av tjänster kommer i framtiden att få ett allt större utrymme i relation till varuproduktion och -försäljning. Tjänstesektorn är arbetsintensiv. Vi kristdemokrater är helt övertygade om att stimulanser för att påskynda utvecklingen av antalet tjänsteföretag skulle få påtagliga effekter på antalet nya jobb. Också ur resurshushållningssynpunkt är ett ökat utrymme för tjänstesektorn, t ex när det gäller reparationer och underhåll, angeläget.
Tjänsteproduktion är diskriminerad i skattehänseende. Denna diskri- minering måste brytas för att sysselsättningen i branschen skall öka. Att generellt minska tjänsteföretagens kostnader genom t ex sänkt moms eller sänkt arbetsgivaravgift skulle, för att ge någon betydande effekt, i dagsläget vara en alltför dyr åtgärd. Sänkningen skulle behöva vara stor för att någon märkbar förändring skulle märkas vad gäller exempelvis sysselsättningen. Kristdemokraterna ställer sig därför positiva till regeringens förslag till selektiv lösning, nämligen det ROT-avdrag man aviserar. Vi menar dock att denna möjlighet till skattereduktion bör vidgas till att omfatta fler tjänster riktade till hushållen. Hushållssektorn har en stor potential för köp av olika tjänster. Mer om vår syn på tjänstesektorn och hur denna kan stimuleras finns i avsnittet En politik för tillväxt (4.3). Där föreslås att basen för arbete som berättigar till avdrag breddas och att det procentuella avdraget för arbetskostnader höjs. Vi räknar med minskade skatteintäkter till följd av detta - för 1997 med 3 000 miljoner kronor, för 1998 med 3 750 miljoner kronor och för 1999 med 5 000 miljoner kronor.
För att möjliggöra en sänkning av arbetskostnaderna i tjänstesektorn föreslår Kristdemokraterna att utgiftsramen för utgiftsområde 24 utökas med en beräknad stigande årlig kostnad för hemservice enligt dansk modell. Detta innebär i jämförelse med regeringens förslag en ökning för utgiftsområdet med 500 miljoner kronor år 1997, med 750 miljoner kronor 1998 och med 1 000 miljoner kronor 1999.
Socialförsäkringssektorn vid sidan av statsbudgeten
Den större delen av socialförsäkringarna redovisas på statsbudgeten. Vid sidan av statsbudgeten ligger dock den allmänna tilläggspensionen (ATP), delpensionen samt arbetsskadepensionen. De socialförsäkringar som redovisas vid sidan av statsbudgeten ingår dock i det totala utgiftstak som skall anges för staten.
Regeringen aviserar i den föreliggande propositionen besparingar i ATP i form av sänkt barnpension. Barnpension utgår till barn som är under 18 år (i vissa fall under 20 år) från folkpension och ATP om en eller båda föräldrarna avlidit. Förutsättningen för att barnpension från ATP skall utbetalas är att den avlidna föräldern eller de avlidna föräldrarna hade ATP eller skulle haft rätt till ATP. Kristdemokraterna kan inte ställa sig bakom den besparing regeringen aviserar. En sådan besparing blir till sin karaktär retroaktiv, vilket inte kan accepteras.
Kristdemokraterna föreslår besparingar inom området socialförsäkringar utanför statsbudgeten. Det gäller bl a en successivt avvecklad delpension och en höjd reell pensionsålder. Genom aktiv rehabilitering och ett minskat antal förtidspensionärer bör den genomsnittliga pensionsåldern kunna höjas med ett halvt år fram till 1999.
Sammantaget innebär Kristdemokraternas politik på detta område att utgiftsramen i jämförelse med regeringens förslag bör sänkas med 1 250 miljoner kronor 1997, med 3 000 miljoner 1998 och med 5 000 miljoner 1999.
Förslag till utgiftstak
Vi har ovan redogjort för vår preliminära fördelning av det totala utgiftstaket på olika utgiftsområden. Vi avser att återkomma med en definitiv fördelning under budgetbehandlingen i höst. Vårt förslag till utgiftstak för de statliga utgifterna för år 1997 blir 723 664 miljoner kronor (+ 1 109 miljoner kronor), för år 1998 blir utgiftstaket 718 499 miljoner kronor (- 1 363 miljoner kronor) och för år 1999 blir utgiftstaket 731 446 miljoner kronor (- 3 006 miljoner kronor).
Kristdemokraternas förslag angående statliga inkomster
I regeringens föreliggande proposition lägger man inte fram några nya förslag på den statliga inkomstsidan. Man aviserar dock några förslag, vilka Kristdemokraterna nedan kommer att kommentera. Vi vill också ge förslag till ökade respektive minskade inkomster för staten. Syftet är i detta sammanhang att ge en mer heltäckande bild över hur det kristdemokratiska budgetalternativet ser ut. Vi kommer dock att återkomma närmare i denna fråga vid höstens budgetbehandling.
Ökade inkomster
Den 1 januari 1996 sänktes momsen på livsmedel från 21 till 12 procent. Åtgärden motiverades främst av förment fördelningspolitiska skäl, trots att sänkningen av momsen betyder mest, i kronor räknat, för de relativt välbeställda. Detta gjordes samtidigt som regeringen genomförde försämringar inte minst för sjuka och arbetslösa. Kristdemokraterna motsatte sig sänkningen just av fördelningspolitiska skäl.
För att kunna finansiera reformer och förbättringar för grupper som i dag kan sägas vara de sämst ställda skulle en höjning av livsmedelsmomsen kunna vara motiverad. Höjningen skulle drabba alla, men de reformer och förbättringar som därmed skulle kunna föreslås kommer de sämst ställda till del. Det handlar om höjning av ersättningsnivån i föräldraförsäkringen, sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, om förbättrade barnbidrag med låginkomstprofil, införande av vårdnadsbidrag, förstärkningar i flera avseenden för de sämst ställda pensionärerna, oförändrat högkostnadsskydd inom sjukvården och inte minst en rejäl satsning för nya jobb. Det senare är den viktigaste fördelningspolitiska förbättring som kan genomföras.
Vi verkar för en förbättrad konkurrenssituation både i produktions- och detaljistledet. Genom ytterligare åtgärder på detta område kan livsmedelspriserna pressas. Vi tror därför inte att den höjda livsme- delsmomsen kommer att slå igenom fullt ut i konsumtionsledet.
Kristdemokraternas syn på statligt företagande baseras på principen att konkurrensutsatt verksamhet som inte av t ex hälsomässiga eller sociala skäl bör vara kopplad till staten, skall bedrivas av privata intressenter.
Staten skall, enligt vårt förmenande, sätta ramar och övervaka spelreglerna på marknaden, ansvara för samhällsplanering och infrastruktur samt skapa förutsättningar för långsiktig tillväxt, men inte sköta företagandet. Ett samhällssystem som bygger på att staten både agerar domare och dessutom deltar i spelet skapar en rad problem. Ett av problemen är att de statliga företag som utvecklas och växer får svårt att skaffa nödvändigt kapital för nyinvesteringar. Ett annat problem handlar om riskerna för snedvridning av konkurrensen. Ytterligare ett är att det finns en risk att investeringar inte görs på ett optimalt sätt i de företag som har de bästa förutsättningarna att skapa nya jobb. Ett fjärde problem är att det finns en risk att ett ev fallissemang drabbar angelägen verksamhet inom den offentliga sektorn såsom vård och omsorg.
Företagen mår bra av aktiva och intresserade ägare som kan satsa inte bara när ett företag är krisdrabbat utan också på ett framåtsyftande sätt. Detta kan staten definitivt inte göra i rådande statsfinansiella läge. Därför innebär ägarspridningen att företagens livskraft och effektivitet ökar.
Staten bör alltså gå vidare med ägarspridning och sälja ut statliga företag. Det minskar statsskulden och bidrar till att minska den offentliga sektorns andel av samhällsekonomin, vilket är en grundförutsättning för att långsiktigt minska det totala skattetrycket.
Skälen för privatiseringar är:
- att renodla statens roll - - att sprida ägandet - - att skapa mer livskraftiga företag - - att skapa utrymme för nödvändiga investeringar i de företag som i dag är statliga - - att minska statens räntebörda genom ett minskat upplåningsbehov. - Under fyrpartiregeringen påbörjades ett arbete för att minska statens ägande i 35 namngivna företag. Tillsammans representerade dessa företag ett värde på över 100 miljarder kronor. Av de 35 företag som regeringen fick riksdagens bemyndigande att sälja helt eller delvis har 20 sålts eller överförts till annan ägare. Sammanlagt har dessa försäljningar inbringat 23 miljarder kronor till statskassan (exklusive försäljning av Nordbanken) och minskat statens upplåningsbehov med motsvarande belopp och därmed minskat statens ränteutgifter.
Utifrån ett kristdemokratiskt synsätt finns det alltså anledning att gå vidare med att minska det statliga ägandet av företag, i princip enligt det program som antogs av riksdagen hösten 1991. Utöver dessa bör ytterligare företag som är hel- eller delägda av staten blir föremål för försäljning, helt eller delvis. Till dessa företag hör Telia AB, Assi Domän AB, Celsius AB, Securum AB, Retriva AB och Nordbanken. Beträffande vissa större företag, som t ex Vattenfall, bör vissa omstruktureringar och kanske en uppdelning ske för att bryta marknadsdominansen. De företag som är aktuella är sådana som är verksamma inom konkurrensutsatt verksamhet. Monopol kan inte säljas innan omstrukturering skett. Det finns självfallet ingen anledning att byta ett monopol mot ett annat. Vid utförsäljning bör enligt vår uppfattning allmänheten och de anställda i företagen vara en viktig målgrupp. Syftet är att sprida ägandet och på så sätt erhålla ett nära deltagande i den privata sektorns och företagens utveckling. Kristdemokraterna vill öka ambitionsnivån i utförsäljningen av statliga företag för att kunna nedbringa statsskulden och räntebördan. Utförsäljningarna från den lista av företag som fastställdes av den tidigare regeringen bör genomföras så att ränteeffekten minus uteblivna inleveranser blir 1 000 miljoner kronor större 1997, 2 000 miljoner kronor 1998 och 3 000 miljoner kronor 1999.
Ett flertal områden har i dag ingen eller reducerad moms. Som exempel kan nämnas att moms på spel och dobbel ger 2 miljarder kronor, full moms på porto ger 0,5 miljarder, finansmoms ger ca 2 miljarder. Vi föreslår att regeringen återkommer med förslag som ökar momsintäkterna med sammanlagt 2 miljarder per år under perioden.
För att åstadkomma en anpassning till kretsloppsprincipen föreslår vi att en avfallsskatt införs enligt Avfallsskatteutredningens tidigare presenterade förslag. Inkomstförstärkningen blir 2 miljarder kronor per år under perioden.
I motionen föreslås ett återinförande av vårdnadsbidraget. Av de besparingar om ca 5 miljarder kronor som kommunerna gör dras 2,6 miljarder in till staten.
Minskade inkomster
För att utveckla tjänstesektorn och skapa nya jobb föreslår vi en skattereduktion som i förhållande till regeringens förslag är mer omfattande beträffande både basen och nivån. Vi räknar med ett skattebortfall som är 3 000 miljoner kronor större än regeringens för 1997, 3 750 miljoner kronor större 1998 och 5 000 miljoner kronor större 1999.
För att sänka skattetrycket föreslår Kristdemokraterna en sänkning av fastighetsskatten till 1,5 procent som finansieras med sänkta räntebidrag i motsvarande mån. Denna åtgärd är även ett led i att sänka företagsstöden och minska skattebelastningen. 1,5 miljarder kronor växlas mellan sänkt skatt och minskat bidrag.
En åtgärd som vittnar om bristande förståelse för företagandets villkor är beslutet att tidigarelägga redovisnings- och betalningstidpunkterna för moms från den 5 i andra månaden till den 20 i månaden efter redovisningsperioden. Den nu föreslagna ändringen av momsperioden gäller endast för företag med en årsomsättning under 40 miljoner kronor. Vi föreslår en återgång för samtliga företag till de tidigare reglerna för momsinbetalning. Månadsredovisningen accepteras dock. Inkomsterna beräknas minska med 140 miljoner kronor 1997, 280 miljoner 1998 och 420 miljoner 1999.
Samma okänslighet för negativa effekter visas i förslaget att förlänga arbetsgivarperioden i sjukförsäkringen till en månad. Att företagen utan tillräcklig kompensation skall ta ansvaret för de anställdas sjukförsäkring under en hel månad kommer inte endast att ha en hämmande effekt på nyanställningar, det finns dessutom risk att många känner sig tvingade att forska i de arbetssökandes sjukdomshistoria. Detta kommer att öka utslagningen av svaga grupper. Besparingen avvisas. Detta medför minskade inkomster på 1 100 miljoner kronor per år under perioden.
Den höjning av förmögenhetsskatten på risksparande som föreslås genom att beräkningsunderlaget för noterade aktier skall höjas från 75 till 100 procent avvisas. Effekterna blir minskat svenskt enskilt aktieägande och ökat kollektivt, institutionellt ägande. Minskade inkomster beräknas till ca 400 miljoner kronor per år under perioden.
Införandet av värnskatten var en olycklig höjning av marginalskatterna som urholkar effekterna av skattereformen. Kristdemokraterna vill i stället slopa grundavdraget vid statlig inkomstskatt. Detta ger minskade inkomster på netto 2,5 miljarder kronor 1997 och 1998.
Riskkapitalförsörjningen är ett av huvudproblemen för mindre och medelstora företag. Kristdemokraterna föreslår därför att dubbelbeskattningen på riskkapital avskaffas i två steg. 1997 sänks utdelningsskatten till 15 procent för att fr o m 1998 helt avskaffas. Därmed uppnås likvärdiga villkor mellan riskfritt sparande i bank och risksparande i aktiebolag. Inkomsterna minskar 1997 med 3 250 miljoner kronor och 6 500 miljoner de följande åren.
Innovationsklimatet måste förbättras. Sverige har en onormalt stor export av patent och uppfinningar som exploateras i andra länder. Krist- demokraterna vill därför befria royaltyinkomster från skatt de två första åren. Beräknat inkomstbortfall är 50 miljoner kronor per år under perioden.
För att öka det personliga engagemanget och ägandet vill Krist- demokraterna uppmuntra företagen att ge vinstandelar till sina anställda. Därför bör de sociala avgifterna slopas på anställdas vinstandelar. Inkomstbortfallet beräknas till 100 miljoner kronor per år under perioden.
Höjda taxeringsvärden på boende skapar stora problem för många, inte minst gifta pensionärer som sambeskattas i förmögenhetshänseende. Kristdemokraterna vill slopa sambeskattningen i förmögenhetsskatten, samtidigt som vi avvisar höjningen av fribeloppet. Nettobortfallet beräknas till 150 miljoner kronor per år under perioden.
Tabell
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen antar de riktlinjer för den ekonomiska politiken som anges i motionen, 2. att riksdagen avslår regeringens förslag till höjt egenkostnadstak i högkostnadsskyddet för öppen sjukvård och prisnedsatta läkemedel, 3. att riksdagen avslår regeringens förslag till reviderad tandvårds- taxa, 4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av tandvårdsförsäkringen enligt vad som anförts i motionen, 5. att riksdagen beslutar att antalet nya platser i komvux under höstterminen 1996 begränsas till 10 000, 6. att riksdagen fastställer utgiftstaket inklusive socialförsäkringssektorn vid sidan av statsbudgeten för år 1997 till 723 664 miljoner kronor, för år 1998 till 718 499 miljoner kronor och för år 1999 till 731 446 miljoner kronor, 7. att riksdagen godkänner den preliminära beräkningen för de utgiftsområden som angivits i motionen.
Stockholm den 2 maj 1996
Alf Svensson (kds)
Inger Davidson (kds) Rose-Marie Frebran (kds) Göran Hägglund (kds) Mats Odell (kds) Chatrine Pålsson (kds)