Sammanfattning av förslagen
I motionen föreslår Miljöpartiet de gröna en aktiv och offensiv politik för att öka sysselsättningen och investeringarna i miljöinriktade framtidsbranscher. Vi slår vakt om välståndets kärnområden, skola, omsorg och vård genom förstärkningar i kommunsektorn. Större social rättvisa för ett mänskligare samhälle, utvecklat företagande för fler jobb i både offentlig och privat sektor och en långsiktigt hållbar utveckling ur miljösynpunkt är hörnpelare i den gröna finanspolitiken.
Vi ser brister i regeringens beräkningar av ökad konsumtion, ökad tillväxt och minskad arbetslöshet. Möjligheten är påtaglig att tillväxten blir lägre och arbetslösheten högre än vad som nu förutses i propositionen. Våra motförslag att spara mindre på ekonomiskt utsatta grupper och inte höja egenavgifterna möjliggör en mer positiv ekonomisk utveckling. Vi anser att balans i den offentliga sektorn skall uppnås senast 1998, att ökningen av miljöskulden skall upphöra senast 1999, att den öppna arbetslösheten skall under 4 % senast år 2000 och att finanspolitiken skall vara så stark att realräntorna kan sjunka. För att uppnå dessa mål föreslår vi bl.a. sänkt arbetstid, en skatteväxling för miljö och arbete, en mer aktiv fördelnings- politik, bättre förutsättningar för den kommunala sektorn och vissa lättnader för framtidens företagande.
Förslagen innebär att vi jämfört med regeringen föreslår ett utgiftstak för staten som är 1 miljard kronor högre 1997, 6 miljarder lägre 1998 och 23 miljarder lägre 1999. Sänkningen av utgiftstaket beror främst på minskad arbetslöshet och lägre kostnader för militärt försvar.
Vi avvisar regeringens förslag att straffa kommuner som höjer skatten med minskat statsbidrag. Vi anser att det kommunala självstyret skall respekteras. Våra förslag innebär att kommunsektorn, jämfört med regeringens förslag, får närmare 2 miljarder mer 1997, drygt 4,7 miljarder mer 1998 och nästan 7 miljarder mer 1999. Därigenom värnas välfärdens fundamentala infra- struktur: vården, skolorna och omsorgen. Det förbättrar också situationen på arbetsmarknaden och påverkar ekonomin som helhet på ett positivt sätt.
En grön finansplan
En politik för ekologisk och social balans
Syftet med den ekonomiska politiken skall vara att tillgodose mänskliga behov inom de ramar som miljön sätter. De ekonomiska resurserna är ytterst resultatet av mänsklig skaparkraft och de resurser som naturen ger oss. Den ekonomiska politiken måste därför bättre ta tillvara individens kreativitet, utvecklingsmöjligheter och behov. De krav som naturen, ekologins lagar, ställer på oss ger både ekonomiska begränsningar och nya möjligheter till långsiktigt hållbar försörjning.
Den ekonomiska politiken skall stödja en långsiktigt hållbar utveckling. Det goda samhället skall byggas på social rättvisa, solidaritet med utsatta människor och ett starkt hävdande av välfärdens kärna som är vården, omsorgen och skolan. Män och kvinnor skall vara jämställda. Solidariteten skall vara internationell och utsträckas till fattiga, flyende eller på annat sätt särskilt utsatta människor i andra länder.
Saneringen av statsfinanserna är helt nödvändig och bör genomföras i den takt som regeringen och Miljöpartiet de gröna överenskommit i konvergensprogrammet och propositionen En politik för arbete, trygghet och utveckling (prop. 1995/96:25). Den måste dock ges en fördelningspolitiskt bättre utformning. Det är inte rimligt att, som regeringen nu föreslår, människor med små inkomster skall bidra med lika stor andel av budgetsaneringen som de med betydligt större inkomster. Det är inte heller rimligt, vilket dessvärre regeringen i praktiken föreslår, att spara på människor som behöver uppsöka vård för att på så vis kunna höja ersättningar till människor med höga inkomster. Istället borde ersättningar och bidrag till dem med goda inkomster kunna minskas och ekonomiskt utsatta grupper undantas från besparingar. Vi föreslår en sådan politik.
Det går inte att enbart spara sig ur den statsfinansiella krisen. Lika lite går det att bara spara sig ur miljökrisen. Vi måste också åstadkomma en hållbar utveckling som tar tillvara de nya möjligheterna. Det kräver bl.a. investeringar och satsningar på utbildning och miljö. Det är glädjande att regeringen nu fullföljer vår uppgörelse vad gäller ökade satsningar på komvux och högskolan. Det är helt nödvändigt för att minska utbildningsklyftorna, det är nödvändigt för att skapa en bättre grund för både ökad jämlikhet och mera privat företagande. Men de lika nödvändiga satsningarna på miljön har dessvärre uteblivit i vårpropositionen. Det krävs en stark offensiv för att få med Sverige i frontlinjen på den internationellt snabbt växande miljömarknaden. Den internationella tillväxten i miljörelaterade branscher är mycket hög, men i Sverige är den för närvarande bara hälften så stor.
Under 1995 har vi i Sverige haft en stark investeringsledd ekonomisk tillväxt. Den har i hög grad skett inom exportinriktad traditionell basindustri, men också inom nya starka näringsgrenar som t.ex. mobiltelefoni och läkemedel. Detta har möjliggjorts tack vare deprecieringen av den svenska kronan, som gjort varor och tjänster från Sverige billigare. De stora vinsterna i dessa näringar har till stor del använts till investeringar i utökad eller kvalitativt bättre produktion. Dessa investeringar torde ge ett starkt bidrag till ekonomin även under 1996. Det gör, tillsammans med den internationella ekonomiska utvecklingen, den låga inflationen och de sjunkande räntorna, det sannolikt att den nedgång vi har haft det sista halvåret blir begränsad. Det är i realiteten omöjligt att sia om huruvida konjunkturen kommer att stärkas eller inte. Den internationaliserade ekonomin, den minskande självtilliten och plötsligt uppblossade miljöproblem (t ex en kärnkraftsolycka) innebär att varje prognos är behäftad med stor osäkerhet. Denna osäkerhet bör analyseras och politiken bör inriktas på att öka den nationella, regionala och lokala självtilliten, dvs minska beroendet av olika maktcentra. En robust ekonomi är grunden för varje samhälle som vill skapa verklig trygghet.
Vi anser att det är utmärkt att den ekonomiska återhämtningen i hög grad är investeringsledd och leder till ökad produktionsförmåga och konkurrens- kraft. Men samtidigt kan den utvecklingen vara riskabel - framtidsprofilen är alltför svag. Investeringarna sker i hög grad i traditionell råvarubaserad exportindustri. Dessa investeringar ger mycket få nya jobb, ibland leder de tvärtom till färre jobb. Arbetslösheten stannar på mycket höga nivåer, den ekonomiska tillväxten till trots. I ett längre perspektiv framstår också inriktningen på investeringarna som konserverande av en industri- och näringsstruktur som redan nu är föråldrad. Vi behöver istället betydligt mer investeringar i tjänstesektorn, i miljösektorn och i informationssektorn, för att verkligen uppnå en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling. Sverige riskerar annars att få en alltmer utarmad ekonomi med allt färre jobb. I vårpropositionen har regeringen försummat den här problematiken. Istället återfaller man i en traditionell tillväxtfixerad betongpolitik. Den alltmer nödvändiga politiken för förnyelse av näringslivet uteblir än en gång. Risken är stor att den socialdemokratiska regeringen konserverar en näringsstruktur som varken ger jobb eller ekonomi i framtiden.
Det är faktiskt märkligt att regeringen, med sitt uttalade engagemang för att minska arbetslösheten, i praktiken väljer bort de internationellt mest expansiva delarna av näringslivet. Oförmågan att fullfölja påbörjade satsningar och löften på miljöområdet, liksom frånvaron av en offensiv strategi för att utveckla tjänstesektorn, utgör ett svart hål i regeringens ekonomiska politik. Vårpropositionen är ett steg bakåt när det gäller de nya jobben som måste komma.
Konjunkturcyklerna förefaller numera vara oregelbundna i såväl tid som höjd. Vi anser att en betydande beredskap bör finnas för att möta en kommande nedgång som annars på allvar kan hota det svenska välfärdssystemet. Dessvärre har vi tidigare fått rätt i våra mer pessimistiska bedömningar, och regeringen har (som nu) tvingats återkomma med ytterligare besparingar. Ju snabbare svensk ekonomi återhämtar sig desto bättre rustade står vi i nästa nedgång.
Den privata företagssektorn i ekonomin behöver utvecklas så att fler arbetstillfällen skapas med inriktning på ökad miljöanpassning och ett mänskligare samhälle. En stark och effektiv offentlig sektor skapar goda förutsättningar för företagen och ger i sig många arbetstillfällen. De nya jobben bör i ökad grad komma inom små och medelstora samt kooperativa företag. Detta förutsätter en politik som underlättar för företagande vad gäller både regelverk och beskattning. Kvinnligt företagande liksom företagande bland invandrare skall på olika sätt stimuleras. Vi föreslår också riktade stimulanser för att påskynda utveckling av näringslivet inom bl.a. miljö-, transport- och energisektorerna.
Utifrån den utomordentligt allvarliga ekonomiska situationen, med åtföljande av mycket negativa sociala konsekvenser, anser Miljöpartiet de gröna att det är särskilt viktigt att satsa på kultur. Kulturen är människans sätt att bekräfta sin identitet, sin självrespekt och utveckla sin innovativa förmåga. I kulturen formuleras morgondagens idéer och verksamhet.
Det ansträngda ekonomiska läget i Sverige med ökad arbetslöshet och större ekonomiska skillnader medför allvarliga sociala konsekvenser. Vi har under de senaste åren tvingats uppleva ökade klyftor i samhället och en tilltagande utslagning av grupper med sämre utgångsläge och möjligheter i samhället. Ökad marginalisering och större sociala problem orsakar bl a högre utgifter för staten på sikt och underminerar dessutom den svenska högutbildningstraditionen.
De gröna menar att den ekonomiska politiken skall inriktas mot ökad livskvalitet för alla medborgare och den får inte missgynna vissa. Speciellt uppmärksammas och motarbetas måste den diskriminering som människor utsätts för på den svenska arbetsmarknaden pga etnisk tillhörighet.
Den ekonomiska utvecklingen
Den förda ekonomiska politiken i Sverige har medfört bristande hushållning med begränsade resurser. Särskilt dramatisk var den snabba skuldökningen i statens finanser under 90-talet. Budgetunderskott har emellertid uppträtt nästan varje år sedan 1970-talets början, med tiden med allt större belopp för varje lågkonjunktur. Krisen under 90-talets första hälft var en följd av ett tidigare mönster av ökande överkonsumtion och skuldökning. Såväl socialdemokratiska som skiftande borgerliga regeringar bär ansvaret för denna utveckling.
Den förda ekonomiska politiken har också medfört att en mycket stor miljöskuld har byggts upp. Den är ett uttryck för både minskad tillgång av naturresurser och framtida ökade kostnader. En beräkning av den svenska miljöskulden anger att den var minst 300 miljarder år 1990 och att den ökar med minst 7 miljarder kronor per år (SOU 1992:58). Dessa siffror är att betrakta som preliminära åskådningstal och är därför inte direkt jämförbara med värden i t.ex. statsbudgeten. Även andra typer av miljöräkenskaper, som t.ex. miljöjusterad BNI, visar på samma problem. Ett exempel är det alternativa måttet ISEW (Index of Sustainable Economic Welfare) som också tar hänsyn till både miljö- och sociala faktorer. En nyligen genomförd beräkning av ISEW för Sverige visar en ökning fram till 1980, och därefter en tydlig minskning. För andra undersökta länder (Storbritannien, USA, Österrike, Tyskland) har minskningen kommit tidigare och blivit större. Detta reflekterar den mer aktiva fördelningspolitik som förts i Sverige. Å andra sidan räknas t.ex. inte de negativa miljöeffekterna av vattenkraftsutbyggnad in i ISEW, vilket ger Sverige en överdrivet hög siffra.
Svensk ekonomi är i obalans om man ser till statsfinanserna, arbetslösheten, ökade sociala klyftor och miljöeffekterna. Värdet av den svenska kronan i förhållande till våra handelspartner i omvärlden har fallit sedan 70-talets början. Det förstärker bilden av att svensk ekonomi under en längre tid har urholkats genom den förda ekonomiska politiken och att det nu finns allvarliga systematiska eller strukturella fel i ekonomins funktionssätt.
Den traditionella politiken har varit, och är i huvudsak fortfarande, att försöka åstadkomma en snabb ekonomisk tillväxt. Mot detta har vi i Miljöpartiet de gröna vänt oss och menat att det medför ökad miljöförstöring. Ekonomins innehåll och inriktning är viktigare än att den ekonomiska omsättningen ökar. Kvalitetsaspekter och medmänsklighet riskerar att förloras då den ekonomiska politiken ensidigt inriktas på tillväxt. I marknadsekonomier finns starka moment av tillväxtfixering som en följd av en allmän strävan till vinstmaximering i företagen. Även kostnadsdrivande offentliga åtaganden underblåser en orimlig tillväxtpolitik. Från 1970 till 1995 har skattetrycket ökat från ca 40 % till ca 53 %, och den offentliga sektorns andel av BNP har ökat från ca 40 % till ca 70 %. Transfereringarnas andel av de offentliga utgifterna växte under perioden från 31,6 % till 46,8 %.
Den ekonomiska politiken som fördes under 90-talets första hälft förvärrade problemen på flera sätt. Skattereformen var underfinansierad och förstärkte de snabbt växande underskotten i statsbudgeten. Förra regeringens inledande åtstramningspolitik i den starkt tilltagande lågkonjunkturen förvärrade nedgången. Sverige fördes in i massarbetslöshet.
Ränteläget i Sverige är fortfarande 3-4 procentenheter högre än i Tyskland. Detta höga ränteläge kan inte enbart förklaras som en riskpremie för inflationsrisken. Avregleringen av finans- och valutamarknaderna, tillsammans med den snabbt växande statsskulden, bäddade för omfattande spekulation och oro riktad mot bl.a. svensk ekonomi. De återkommande oroligheterna på penning- och valutamarknaden medför också en betydande riskpremie. Andra viktiga faktorer som tenderar att driva upp realräntorna är, enligt vår bedömning, dels en kvardröjande effekt av 70- och 80-talets inflations- och devalveringspolitik, dels ett misstroende mot regeringens förmåga att klara budgetpolitiken.
Vi instämmer i regeringens bedömning att kostnadsökningarna, inflationen, stannar på en låg nivå kring 2 %. Den låga inflationen under det senaste året har haft många positiva effekter på ekonomin såsom sjunkande räntor, starkare kronkurs och ökade realinkomster. Realräntorna är emellertid fortfarande höga och bör kunna sjunka betydligt mer. De ökade realinkomsterna har bidragit till konsumtionsökning, trots att hushållens sparande stabiliserats på en hyfsad nivå.
Regeringens antagande att hushållens sparande skall minska till förmån för ökad privat konsumtion bedömer vi som mindre realistiskt. Tvärtom kommer sannolikt de nu föreslagna sparåtgärderna och skattehöjningarna, liksom en rad aktuella försämringar för den enskilde i de statliga transfereringarna att bidra till att hushållens sparande kommer att stabiliseras på en relativt hög nivå. Många människor ställer om sig till en stabil konsumtionsstandard och de ökande realinkomsterna går främst till ett högt sparande. Därigenom gör de sig själva och sina familjer mindre känsliga för tillfälliga ekonomiska problem, samtidigt som de bygger upp starkare egna ekonomiska skyddsnät för klara ofärdstider. Detta är i grunden positivt, det stärker människors självtillit och egenmakt, men det medför också att återhämtningen i statens finanser blir svårare att genomföra på kort tid.
Regeringen tenderar att överskatta tillväxtens betydelse för syssel- sättningen. Tillväxten inom sysselsättningsintensiva eller internationellt expansiva branscher är förhållandevis svag, och regeringen saknar i propositionen åtgärder för att aktivt främja eller underlätta en sådan tillväxt. Risken är därför stor att kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen och arbetsmarknadsåtgärder av olika slag blir större än beräknat. Sannolikt kommer den öppna arbetslösheten, med regeringens politik, att stanna kvar nära 8 % snarare än att sjunka under 6 %. Bl.a. av detta skäl anser vi att en arbetstidsförkortning är mycket angelägen att genomföra.
Den ekonomiska politikens inriktning
Sverige behöver en grön ekonomisk politik. Under de kommande tre åren bör den ekonomiska politiken särskilt inriktas mot följande mål:
Miljöskuldsökningen skall upphöra senast 1999 och därefter skall miljöskulden minskas. Det kräver långtgående miljökrav, miljöanpassning av skattesystemet och betydande satsningar på miljön inom både offentlig och privat sektor.
En rättvisare och mer solidarisk fördelning av såväl tillgångar som besparingar skall uppnås med en stark fördelningspolitik, bl.a. genom lägre ersättningar och bidrag till medel- och höginkomsttagare, färre besparingar på subventioner till ekonomiskt och socialt klämda människor och mindre ersättningar och bidrag till företag.
Den öppna arbetslösheten skall minskas till under 4 % år 2000, bl.a. genom sänkt arbetstid, minskad beskattning av arbete, statliga investerings- satsningar till gröna jobb inom bl.a. kultur-, kommunikations- och energi- områdena och genom att skapa bättre förutsättningar för främst små och medelstora företag.
Enskilda människors ekonomiska självtillit ska stegvis stärkas genom brutet tak och grundskydd i socialförsäkrings- och pensionssystemen, lägre beskattning av arbetet och högre miljöskatter, ökat inflytande i den demokratiska processen och i offentliga angelägenheter m.m.
Underskottet i den offentliga sektorns finansiella sparande skall uppgå till högst 3 % av BNP 1997 och balans nås 1998. Från 1999 bör även statsbudgeten vara i balans så att statsskulden kan börja minska.
Realräntorna skall pressas ner mot hälften bl.a. genom bibehållna låga kostnadsökningar, fullföljd statsfinansiell sanering och utgiftskontroll samt en bättre fungerande och mer dynamisk arbetsmarknad.
Skapa förutsättningar för en växande privat sektor med fler små, medelstora eller kooperativa företag. Detta skall ske så att ett resurs- och energieffektivt produktionssätt främjas och sysselsättningen ökar. Med hänsyn bl.a. till fortsatt höga realräntor är det angeläget att finna sätt att underlätta för företagen att öka sina investeringar. Det är särskilt små och medelstora företag som uppvisar stora svårigheter att trygga sin kapitalförsörjning.
I de följande avsnitten preciseras våra riktlinjer för den ekonomiska politiken inom några viktiga områden. Vi föreslår riksdagen att anta dessa riktlinjer för den ekonomiska politiken i sin helhet. Det gäller således både de ovan nämnda och de nedan mer preciserade.
Ekologi och solidaritet - övergripande principer
Miljöpartiets ekonomisk-politiska förhandlingar med regeringen gav i början av hösten 1995 resultat i form av "Proposition för arbete, trygghet och utveckling" (populärt kallad "tillväxtproppen"). Några exempel på gröna framgångar i propositionen är:
Höjningen av koldioxidskatten ska fullföljas, även för industrin.
En skatteväxling för miljön skall genomföras.
Sverige ska gå före när det gäller miljökrav - det är ett viktigt sätt att åstadkomma en ekonomiskt bra förnyelse av näringslivet som ger fler jobb.
Miljörelaterade investeringar ska ökas.
Ytterligare 100 miljoner i investeringsstöd för vindkraft redan under 1996.
Ytterligare 25 miljoner i investeringsstöd för solvärme i bostäder 1996.
Vuxenutbildningen ska byggas ut ytterligare.
Högskolorna ska byggas ut med fler utbildningsplatser och mer forskning.
Forskning kring solvärme får ytterligare 30 miljoner 1996 och solcellsforskningen får 40 miljoner för en tidsperiod på fem år med start 1996.
Kvittningsrätt för nystartade småföretag återinförs, dubbelbeskattning avskaffas, riskkapitalavdrag införs m.m. - allt i linje med kravet att underlätta småföretagande och tillväxt i dessa företag.
Räntorna pressas ner genom bred politisk enighet kring fortsatt statlig budgetsanering.
För det första erkänns nu äntligen att traditionell tillväxt medför miljöförstöring. Några citat ur propositionstexten belyser detta:
Under en lång period, dominerad av industrialiseringen, har själva tillväxten i produktionen ofta lett till ökade utsläpp av miljöfarliga ämnen och därmed en negativ miljöpåverkan.
Tillväxten kan ge negativa effekter på välfärden om den kommer till stånd med metoder som sliter på natur och människor. Kostnaderna för att reparera miljöskador ökar, och miljöskulden hotar växa. Klara gränser måste finnas för att skydda miljön i vid bemärkelse, och bryta miljöskuldens ökning. Ekonomiska styrmedel bör användas i större utsträckning inom miljöpolitiken. Kretsloppssamhället ger såväl miljövinster som möjligheter för nya företag och nya arbetstillfällen.
En kvalitativ tillväxt är ett av de gröna huvudnumren i propositionen. Det står "en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt", inte "den ekonomiska tillväxten". Dessutom ska en helhetssyn där sociala och miljömässiga hänsyn ska stå över de ekonomiska tillämpas! Så här står det i sammanfattningen, att jämföras med det som står i alla andra ekonomiska propositioner som har lämnat regeringskansliet under röd och blå ledning:
Regeringens politik vilar på övertygelsen att ekonomisk tillväxt, rättvisa, jämlikhet och god miljö inte bara går att förena, utan också att de är beroende av varandra. Tillsammans förmår det att skapa en god cirkel för utvecklingen av det svenska samhället och det svenska näringslivet. Tillväxtpolitiken kommer således att utformas så att den står i samklang med de övergripande sociala och miljömässiga målen.
Vi har nu tagit ett steg för att bryta ner den flummiga myten om tillväxten. Många fler steg måste tas!
Propositionen lade en gemensam plattform för en bred majoritet bestående av tre partier i riksdagen. På det sätt skapas förutsättningar för ökat förtroende för svensk ekonomi - och svensk ekonomisk politik! Det krävs för att få ner räntenivåerna, stärka kronans värde och få fart på den inhemska produktionen bl.a. för att minska beroendet av råvarubaserad exportindustri.
Meningen var att propositionen skulle vara grund för en lång rad konkreta förslag i riksdagen det närmaste året. "Tillväxtproppen" pekar ut fyra områden som avgörande för att åstadkomma en långsiktigt positiv ekonomisk utveckling. De är saneringen av statens finanser, villkoren för företagen, satsningen på miljöområdet och utbildning/forskning. Detta stämmer bra med vad mp krävt i andra sammanhang och utgjorde den sakliga grunden för förhandlingarna.
Dessvärre har inte regeringen fullföljt dessa ambitioner i vårpropositionen. Vi anser att regeringen ska stå för den ingångna överenskommelsen på samma sätt som vi gör det.
Miljöpolitiken hade under perioden 1988-1991 ett kraftigt uppsving i svensk politik. En rad viktiga beslut för en bättre miljö och miljöanpassning av det svenska samhället fattades i riksdagen. Sålunda påbörjades en grön skatteväxling genom införande av koldioxidskatten samtidigt som den statliga inkomstskatten sänktes. Ett flertal miljöavgifter infördes vilket snart medförde påtagliga positiva resultat - ett sådant exempel är kväve- oxidavgiften på större energianläggningar. Miljölagstiftningen skärptes, och arbetet på att införa en heltäckande och effektiv miljölagstiftning i en samlad miljöbalk påbörjades. Konkreta och utvärderingsbara mål för miljön beslutades av riksdagen. En rad statliga miljöprojekt och aktionsplaner antogs och genomfördes - ett exempel är projekten för minskade utsläpp till haven.
Den därefter följande regeringsperioden innebar dessvärre stagnation och flera steg tillbaka i miljöpolitiken. Ytterst få beslut för bättre miljö fattades i riksdagen under perioden 1991-1994. Koldioxidskatten urholkades för industrin, planerade och i vissa fall beslutade miljöavgifter infördes aldrig, och det fortsatta arbetet med ekonomiska styrmedel i miljöpolitiken försvann från den politiska dagordningen. Miljölagstiftningen urholkades delvis, främst i syfte att stärka äganderätten. Regeringen lade också fram ett förslag till miljöbalk. Men det var så urvattnat och osammanhängande att dess antagande hade inneburit varaktiga försämringar av miljölagstiftningen. Lyckligtvis drog den nya regeringen tillbaka förslaget för att utarbeta ett bättre att föreläggas riksdagen nästa år.
Vi kan nu konstatera att de av riksdagen beslutade målen för miljön i flera avseenden inte uppfylls. De statliga miljöprojekten och aktionsplanerna har inte ersatts av nya med högre ambitionsnivåer - vilket hade varit det rimliga. Internationellt sett har Sverige gått från att vara ett föredöme till att bli en eftersläntrare i miljöpolitiken. Tillväxten inom miljöbranschen uppvisar påtagligt lägre tal för Sveriges del än inom OECD i genomsnitt.
Miljökraven måste nu ses som en av de viktigaste drivkrafterna för en hållbar ekonomisk utveckling. De skapar ett förändringstryck som leder till effektivare och mer ekonomisk användning av både naturresurser och arbetskraft. Miljöbranschen är i sig en viktig tillväxtbransch med stora och växande möjligheter i framtiden. Genom en s.k. grön skatteväxling skapas förutsättningar för minskad miljöskuld, ökad livskvalitet och fortsatt välfärd. I tillväxtpropositionen erkänns också att traditionell tillväxtfixerad politik i praktiken kommit att föras på miljöns bekostnad. De riktlinjer vi slog fast för den ekonomiska politiken innebär att den ekonomiska utvecklingen i fortsättningen skall ske på miljöns villkor. Det är viktigt att detta också slagits fast såväl i "tillväxtpropositionen" som i det s.k. konvergensprogram som regeringen med stöd av bl.a. Miljöpartiet inlämnat till EU.
För att verkligen fullfölja dessa ambitioner krävs emellertid en lång rad ytterligare beslut i riksdagen. De första har redan fattats. Ett exempel på det är den omfattande satsningen på förbättrad inomhusmiljö som blev resultatet av Miljöpartiets och regeringens första uppgörelse som kom förra vintern; den är i pengar räknat sannolikt den största enskilda statliga miljösatsningen hittills! Ett annat exempel är de nu framlagda förslagen på ökade satsningar på vind- och solenergi som också de är resultat av uppgörelser mellan Miljöpartiet och regeringen.
Nya konkreta miljömål och aktionsplaner måste läggas fram i riksdagen. Den gröna skatteväxlingen måste påskyndas. Resultaten av arbetet med gröna räkenskaper i ekonomin måste utnyttjas i högre grad i budgetarbete och ekonomisk planering i staten. En rad omprioriteringar behöver göras inom den statliga budgeten. En förbättrad miljölagstiftning måste snart bli verklighet. Sverige måste åter bli pådrivande och föregångare i internationella sammanhang vad gäller miljöpolitik.
Finans- och penningpolitiken
Finanspolitiken skall inriktas på att snabbt sanera statens finanser och skapa förutsättningar för en växande privat sektor med fler små, medelstora eller kooperativa företag. Detta skall ske så att resurs- och energieffektiva produktionssätt främjas och sysselsättningen ökar. Arbetslösheten medför mycket stora kostnader för samhället, staten och de drabbade. Bekämpningen av arbetslösheten måste därför, jämte bekämpningen av miljöskulden, vara en viktig del i finanspolitiken.
Vi föreslår därför en skatteväxling där skatt på arbete ersätts med skatt på energi och miljö. Därigenom stimuleras tjänste- och miljörelaterade sektorer av ekonomin. Med hänsyn till miljösektorns förhållandevis snabba tillväxt internationellt sett och att såväl miljö- som tjänstesektorerna i Sverige är förhållandevis underutvecklade, bör skatteväxlingen medföra ett ökat företagande och en ökad sysselsättning. Vårt förslag till skatteväxling beskrivs mer ingående i nästa avsnitt.
Besparingar i den offentliga sektorn bör göras, men får inte ske så att de slår ut förutsättningarna för ett jämlikt och gott samhälle. Besparingarna bör inriktas mot bl.a. de mycket höga utgifterna för ett militärt försvar som numera framstår som helt omotiverade, vägbyggen med låg samhällsekonomisk nytta, bidrag och ersättningar till enskilda och företag som kan klara sig hyfsat ändå. Genom en politik som medför minskad arbetslöshet kan betydande besparingar göras i statsbudgeten.
Välfärdens kärnområden - vård, omsorg och skola - måste så långt möjligt undantas från sparniten. Dessa verksamheter har en avgörande betydelse för både människors välfärd och näringslivets utveckling. Besparingar på dessa områden är samhällsekonomiskt tvivelaktiga. Vi föreslår därför att kommunsektorn ges ett ökat ekonomiskt utrymme genom att de avdragsgilla egenavgifterna inte höjs 1997 och 1998 och genom att sektorn får behålla överskottet av en skatteväxling mellan sänkta arbetsgivaravgifter och höjda energiskatter. Dessa förslag beskriver vi närmare i kapitlet om kommun- sektorn.
Regeringen räknar i sin finansplan och reviderade nationalbudget med att hushållens nettosparkvot ska sjunka från 8,3 % 1996 till 5,6 % 2000. Detta förefaller osannolikt i en situation där de offentliga försäkrings- och bidragssystemen urholkas och statens ekonomi är kraftigt undergrävd. Sparkvoten är genomsnitt högre i andra EU-länder. Vi bedömer att hushållens sparkvot inte kommer att sjunka så mycket som regeringen förutsätter. Det betyder att den inhemska konsumtionen inte kommer att öka i den takt som regeringen förutspår. För att kompensera en sådan utveckling föreslår vi en mer aktiv fördelningspolitik och ökade resurser till kommunsektorn. Dessa åtgärder ger ett större ekonomiskt utrymme främst till grupper med små ekonomiska marginaler, som är mer konsumtions- benägna.
Det höga ränteläget och den måttliga kronkursen har sin grund i omvärldens förväntningar på svensk ekonomi, och då spelar den stora och fortfarande växande statsskulden en stor roll. Penningmarknaden bygger i hög grad på statens enorma lånebehov. En tredjedel av lånen ligger utomlands, vilket verksamt dämpar inflationsrisken men också medför en betydande valutarisk. Saneringen av statsfinanserna genom att snabbt få bort budgetunderskottet och minska statsskulden är därför avgörande för att få ner realräntorna och stabilisera kronkursen på en högre nivå.
Men även de kortsiktiga attackerna, spekulationerna och oroligheterna bidrar verksamt till att driva upp ränteläget och pressa ner kronkursen. De gröna har i olika sammanhang påpekat att spelregler som dämpar de allra värsta spekulativa svängningarna bör införas på den internationella penning- och valutamarknaden. En tänkbar möjlighet är en avgift på större transaktioner, pengar som lämpligen kan gå som stöd till utvecklings- länderna. Andra viktiga åtgärder är att förbättra insynen i de aktuella transaktionerna. Utformningen av spelregler är naturligtvis en komplicerad fråga som måste få sina svar i ett internationellt sammanhang. Vi menar att Sverige måste vara pådrivande i de här frågorna.
Ett steg som redan nu bör tas är att regeringen inrättar en parlamentarisk kommitté med uppgift att ta fram förslag till hur penning- och valutamarknaden kan genomlysas och ges bättre informella eller formella spelregler. En sådan kommitté bör också i övrigt undersöka penning- och valutamarknadens nuvarande funktionssätt och effekter på samhälls- ekonomin.
Riksbanken skall i högre grad än hittills stödja den långsiktiga ekonomiska politik som riksdagen beslutat. Övergripande krav att minska miljöskulden och arbetslösheten skall vara centrala. Vi anser att riksdagen i lag ska fastställa att riksbankens mål ska vara att stödja den långsiktiga ekonomiska politiken.
Riksdagen bör också genom lag fastställa riksbankens penningpolitiska mål. Det ska vara att bibehålla en prisstabilitet på god europeisk nivå. Prisstabilitet har avgörande betydelse för möjligheterna att uppnå en ekologiskt hållbar ekonomisk utveckling. En varaktigt låg och stabil prisökningstakt leder bl.a. till lägre räntor och minskad känslighet för konjunktursvängningar. Det innebär bättre förutsättningar för ökad självtillit och livskvalitet i vårt land.
Avgörande förändringar i den valutapolitiska regimen som t.ex. en eventuell anslutning till ERM, anser vi ska beslutas av regeringen istället för Riksbanken. Riksdagen, eller riksdagspartierna, måste ges stort inflytande över sådana beslut.
En grön skatteväxling
Miljöpartiet de gröna anser att en skatteväxling med höjda miljö- och energirelaterade skatter och avgifter är det viktigaste styrmedlet för en ekologisk ombyggnad av Sverige. Höjningarna skall motsvaras av skattesänkningar på arbete, arbetsgivaravgifter och egenavgifter. En sådan skatteväxling bör ske successivt och bör uppgå till storleks- ordningen hundra miljarder kronor omkring år 2010. Under den närmaste treårsperioden bör skatteväxlingen omfatta ca 25 miljarder kronor.
Regeringens förslag till höjda energiskatter ingår inte i någon skatteväxling utan är helt och hållet en åtgärd för att stärka statsfinanserna. Enligt regeringens beräkningar medför den ökade inkomster för staten på drygt 4 miljarder kronor under 1997. Vi anser att energirelaterade skatter bör höjas så att inkomsterna ökar med drygt dubbla detta belopp under år 1997. Detta kan ske genom att den av regeringen föreslagna höjningen den 1 juli 1997 tidigareläggs till den 1 januari. Vidare bör höjningar ske även av koldioxid- skatten. Förutom de energirelaterade skatterna bör även en avfallsskatt införas och skatterna på handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel höjas.
Totalt ger dessa skatte- och avgiftshöjningar ca 11 miljarder kronor i ökade statsinkomster under 1997. Med hänsyn till det statsfinansiella läget bör inte hela detta belopp växlas mot sänkta skatter på arbete under 1997, utan ett belopp motsvarande av regeringen beräknade inkomstförstärkningar bör användas för förstärkning av statsfinanserna. Resten skall växlas mot att den föreslagna höjningen av egenavgifterna med en procentenhet 1997 inte genomförs. Ett belopp bör också reserveras för särskilda rabatter till den energiintensiva industrin.
Under åren 1998 och 1999 bör ytterligare skatteväxlingar i storleksordningen 7-8 miljarder kronor per år genomföras, vilka i första hand kompenseras med sänkta arbetsgivaravgifter.
Det förslag till skatteväxling och därmed sammanhängande beräkningar om ligger till grund för beräkning av utgiftstak och andra effekter presenteras översiktligt i tabellform i konsekvenskapitlet nedan. Konkreta yrkanden rörande skatter framläggs i separat motion med anledning av regeringens proposition 1995/96:198 Ekonomisk-politiska åtgärder på skatte- och avgiftsområdet.
EU-medlemskapet
Internationellt samarbete mellan olika stater är nödvändigt och behöver utvecklas. Medlemskapet i den europeiska unionen har för Sveriges del inneburit en tilltagande underkastelse i en framväxande europeisk superstat. Självbestämmandet har urholkats och kostnaderna för svensk del har visat sig vara stora. Några ekonomiska fördelar har medlemskapet knappast givit.
Folkomröstningen 13 november 1994 innebar att svenska folket med tvekan godtog medlemskap i Europeiska unionen. En stor del av ja-sidans företrädare lovade att en ja-röst inte innebar ett ja till medlemskap i europeiska monetära unionen, dvs den tredje fasen i unionens valuta- och penningpolitiska samarbete med gemensam valuta, gemensam centralbank m.m. Den frågan skall avgöras av riksdagen i ett senare skede. Detta besked hade sannolikt stor betydelse för att det blev ett ja och inte ett nej i folkomröstningen.
Den svenska kronan bör, enligt vår mening, inte anslutas till ERM eller knytas till andra valutor. Den flytande växelkursen har fungerat bra och i praktiken gjort det omöjligt att på ett skadligt sätt spekulera mot kronan. Kronan bör därför även fortsättningsvis vara flytande. Det gäller även för det fall då EMU skulle bildas och Sverige står utanför.
En anslutning till ERM eller knytning till andra valutor skulle däremot öppna för omfattande spekulation, som allvarligt och varaktigt kan skada svensk ekonomi. Det skulle också försvåra saneringen av statens finanser, och därmed riskera att rasera den förbättring av svensk ekonomi som nu påbörjats.
Regeringen hävdar, fullt riktigt, att arbetslösheten inom EU driver fram den hopplöshet och de antidemokratiska tendenser som fått växtkraft i dagens Europa. Man hävdar i skrivelsen inför den nu pågående regeringskonferensen att "arbetslösheten är ett hot mot ekonomisk och social stabilitet och ytterst mot vårt demokratiska styrelseskick". I tidigare sammanhang har regeringen hävdat att den inre marknaden skulle medföra sänkt arbetslöshet - bl.a. inför beslutet om EES-avtalet. Så har inte blivit fallet - tvärtom ökar nu arbetslösheten i länder som t. ex. Tyskland.
Trots denna insikt är regeringen villig att acceptera en i unionen centralstyrd ekonomisk politik där arbetslösheten har en underordnad roll. Även i det rent konkreta innehåller regeringens ställningstagande direkta motsättningar. Regeringen hävdar att "EU:s ambitioner måste vara lika höga för sysselsättningen som för den finansiella stabiliteten. Trots detta vill inte regeringen föra in sysselsättningskravet i EMU:s regelverk.
Miljöpartiet motsätter sig ett svensk deltagande i EMU. EMU-projektet hotar för svensk del att leda till att delar av näringslivet slås ut, till fortsatt och tilltagande massarbetslöshet, ökande ekonomiska klyftor och minskat inflytande för medborgarna. Svensk ekonomi får sämre förutsättningar att fungera bra om kronan ersätts med en europeisk enhetsvaluta. Det sammanhänger delvis med att svensk ekonomi i högre grad än övriga EU sammanhänger med USA:s; kronan beror i hög grad på dollarns ställning. Delvis beror det på att svensk ekonomi och svensk arbetsmarknad i flera viktiga avseenden avviker från vad som är förhärskande i EU. Den egna valutan, kronan, är en viktig stötdämpare gentemot dessa olikheter gentemot vår omvärld. Tas kronan bort blir påfrestningarna på företagen och arbetsmarknaden betydligt större. Det innebär att fler företag slås ut och att fler blir arbetslösa.
Det är oerhört viktigt att budgetunderskottet upphör och statsskulden minskas, det är av största betydelse att inflationen och räntorna hålls låga och i paritet med vår omvärld, det är viktigt att kronans värde är stabilt och utvecklas positivt. De fem konvergenskraven står därför inte i motsatsförhållande till en grön ekonomiska politik - tvärtom! Men den ekonomiska politiken kan inte tillåtas bestå av enbart dessa fem krav. Tvärtom måste de underordnas övergripande sociala och miljömässiga mål för den ekonomiska politiken. Vad gäller den svenska konvergensplanen har vi, tillsammans med centern och kds, en överenskommelse med regeringen att målen att minska arbetslösheten och att minska miljöskulden skall likställas med konvergenskraven för svensk del. Vi kräver nu att regeringen i regeringskonferensen skall arbeta för att konkreta arbetslöshetsmål och miljömål skall uppfyllas tillsammans med de fem konvergenskriterierna som finns med i Maastrichtfördraget.
De steg Sverige hittills tagit på vägen mot den monetära unionen förskräcker. Valutaregleringen avskaffades utan att ersättas med ett modernare system för att upprätthålla en viss tröghet på den snabbt växande valutamarknaden. Kronans knytning till EU:s valutasystem slutade med att den dåvarande borgerliga regeringen och Socialdemokraterna med gemensamma krafter framgångsrikt pumpade in luft i kronan. Den bubblan sprack efter katastrofala 500 % riksbanksränta. Det kostade det svenska folket mångmiljardbelopp, fördjupad lågkonjunktur, utslagning av företag, snabbt ökande statsskuld, hög arbetslöshet och minskade investeringar.
Kritiken mot EMU-projektet som sådant, och i synnerhet mot ett eventuellt svenskt deltagande, ökar stadigt ifrån näringsliv och ekonomisk expertis. EMU har mycket stor betydelse för hela svenska folket och implikationerna på det svenska självstyret är stora. I praktiken skulle ett svenskt deltagande i EMU medföra att mycket stora delar av den ekonomiska politiken i Sverige i framtiden beslutas i Frankfurt och Bryssel.
Ett flertal länder i EU kommer att anordna folkomröstningar om sitt eventuella deltagande i EMU. Det framstår på denna och ovanstående grunder som nödvändigt att svenska folket i en folkomröstning avgör huruvida Sverige skall gå med i EMU eller ej.
Sverige har som medlem i EU varit tvunget att, som ovan nämnts, upprätta ett konvergensprogram för eventuellt deltagande i EMU. Miljöpartiets medverkan i detta konvergensprogram har bl.a. medfört att såväl arbetslösheten som miljöfrågorna har lyfts upp som centrala mål jämsides med konvergenskriterierna. Avsikten är att riksdagen skall bedöma om målen att minska arbetslösheten och minska miljöskulden tillgodosetts i samband med ett eventuellt beslut om Sverige skall gå med i EMU:s tredje fas eller ej. I den uppföljning av konvergensprogrammet som nu gjorts i vår- propositionen finns emellertid ingen uppföljning av miljöfrågorna med. Därmed försvåras riksdagens bedömning av hur konvergensprogrammet uppfylls. Det kan tyda på att regeringen försummar en viktig del av konvergensprogrammets innebörd. De förhållanden på miljöområdet som ovan påtalats i avsnittet 2.3.2. Ekologi och solidaritet, tyder också på att regeringen i sitt agerande inte tillgodoser miljömålet i konvergens- programmet.
Med anledning av detta föreslår vi riksdagen att uppdra till regeringen att återkomma till riksdagen med en analys av miljökonsekvenserna av konvergensprogrammet. Regeringen bör också lägga fram en plan eller ett åtgärdsprogram, som tydligt tillgodoser kravet att miljöskulden inte ökas utan tvärtom minskas, samtidigt som konvergensprogrammets övriga krav uppfylls.
Även principerna för upphandling bör ses över i EU-samarbetet. Nuvarande principer styr mot storskalighet, anonymisering, centralisering samt bortrationaliserade arbetstillfällen och ökande mängd transporter med utsläpp av bl.a. drivhusgaser.
Medlemsavgifterna i EU kostar svenska staten ca 20 miljarder per år. Detta är närmast absurt i en tid som präglas av hårda besparingar, höjda skatter och stora underskott i den offentliga sektorn. För att få tillbaka en del av medlemsavgifterna tvingas staten skjuta till pengar bl.a. till en jordbrukspolitik som varken regeringen eller oppositionen vill ha - möjligen Centern undantagen. Den snabbaste besparingen för den offentliga sektorn vore att lämna EU, samtidigt som en stram ekonomisk politik upprätthålls som minskar landets sårbarhet.
Bidragen från EU, ofta kopplade till motsvarande svenska bidrag, utsätts inte för samma grad av granskning, prioritering och uppföljning från svensk sida som andra anslag på statens budget. Det gäller bl.a. forskningspengar, bidrag inom jordbrukssektorn och regionalpolitiska bidrag. Vi anser att riksdag och regering i betydligt större utsträckning måste kontrollera även dessa utgifter - oavsett om de går via EU:s budget eller direkt, som kopplad andel, från svenska statens budget. Det gäller även bidrag direkt till vissa bidragsmottagare från EU:s budget som inte går via svenska statens budget. Regeringen bör få i uppdrag att till riksdagen återkomma med genomgripande redovisningar och förslag till framtida hantering av EU- bidragen.
En politik för fler arbeten
Regeringen har satt upp målet att halvera den öppna arbetslösheten från 8 % 1994 till 4 % år 2000. I propositionen finns dock få konkreta förslag på hur detta skall gå till. Det uppställda målet blir också ihåligt eftersom det endast omfattar den öppna arbetslösheten. Inte mycket är vunnet om målet nås endast genom en ytterligare expansion av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna.
Den föreslagna utbildningssatsningen är viktig. Särskilt positivt är att tillfälliga arbetsmarknadsåtgärder nu överförs till långsiktig förstärkning av reguljär utbildning. Men samtidigt kan satsningen bli en missräkning om det fortfarande saknas arbeten efter utbildningstidens slut för de utbildade. Rätt utformad bör utbildningssatsningen på sikt medföra bättre möjligheter för ekonomisk utveckling. Det räcker emellertid inte som medel för att minska arbetslösheten.
Regeringens strategi bygger i stor utsträckning på en överdriven tro på att gamla samband mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning alltjämt gäller. I det postindustriella samhälle vi är på väg in i kan dock dessa samband allvarligt ifrågasättas. Trots en hög tillväxt på över tre procent minskade arbetslösheten bara marginellt under 1995. Det finns flera skäl till att en hög tillväxt inte automatiskt garanterar fler jobb. Ökad industriell produktion ger inte längre automatiskt nya jobb. Offentlig tjänsteproduktion blir hela tiden relativt sett dyrare genom att den är svårare att rationalisera. Möjligheten att ta ut nya skatter sätter en gräns för den offentliga tillväxten. Efterfrågan i den privata tjänstesektorn blir låg till följd av en relativt jämn inkomstfördelning och stora skattekilar. En ökad ekonomisk tillväxt ändrar inte på något av dessa förhållanden och skapar därför inte heller automatiskt nya jobb.
De viktigaste inslagen i en strategi för en ökad sysselsättning är enligt vår mening en storsatsning på en ombyggnad av Sverige till ett miljöanpassat kretsloppssamhälle samt en arbetsdelning genom kortare arbetstid. Det är också viktigt att personalneddragningarna inom kommuner och landsting begränsas.
Ombyggnaden av Sverige till ett kretsloppsanpassat samhälle kräver stora satsningar på nya moderna industriprocesser och utveckling och utbyggnad av bland annat nya energi- och transportsystem. En sådan ombyggnad skapar många nya arbetstillfällen under utvecklings- och investeringsskedet. Även i ett framtida fortvarighetstillstånd kan kretsloppsanpassad teknik i många fall vara mer arbetsintensiv, t ex biobränslehantering och system för återvinning och återbruk. Målet måste vara att Sverige ska bli ledande på ny miljöteknik för att därigenom också skapa många nya arbetstillfällen i svensk exportindustri.
Arbetsdelning genom en kortare arbetstid är en viktig åtgärd både för att förbättra människors livskvalitet och för att ge arbete till idag arbetslösa. Genom att i en första etapp under de närmaste åren minska veckoarbetstiden till 35 timmar kan den totala arbetslösheten minska med upp till fem procentenheter. Miljöpartiets strategi för en sådan arbetstidsförkortning beskrivs närmare nedan.
Genom att ge kommuner och landsting ett något ökat ekonomiskt utrymme kan personalneddragningarna reduceras med omkring 20 000 personer. Miljöpartiets politik för kommunsektorn beskrivs i kapitel 5.
Sammantaget bedömer vi det möjligt att med den här angivna politiken reducera den totala arbetslösheten till 6-7 % vid sekelskiftet och den öppna arbetslösheten till 3-4 %.
Arbetsdelning genom kortare arbetstid
I takt med att produktionen kunde drivas allt effektivare förkortades arbetstiderna under en stor del av 1900-talet. Sedan början av 1970-talet har dock den lagstadgade vecko- arbetstiden varit oförändrad i Sverige medan arbetstiderna minskat i många andra länder i Europa.
Miljöpartiet anser att många starka skäl talar för både kortare och mer flexibla arbetstider. Kortare arbetstider är en fråga om ökad livskvalité som medger mer tid för barn och familj, deltagande i samhällslivet och andra intressen. I många slitsamma yrken kan också en kortare arbetstid bidra till färre arbetsskador och en förbättrad hälsa. I dagens läge på arbetsmarknaden skulle en arbetstidsförkortning bidra till en sänkning av arbetslösheten. Framtidens arbetsliv kommer att se ut på ett helt annat sätt än vi hittills varit vana vid.
Miljöpartiets långsiktiga mål är en förkortning av arbetstiden till 30 timmar per vecka. Som ett första steg föreslår vi nu att normalarbetstiden sänks från nuvarande 40 till 35 timmar per vecka från 1998. Den nuvarande s k dispositiviteten i lagstiftningen bör finnas kvar. Den innebär att parterna på arbetsmarknaden genom avtal kan komma överens om avvikelser, särskilda villkor, regler, m m som underlättar ett flexibelt genomförande av reformen. Detta bör, enligt vår mening, vara fullt genomförbart utan att den totala produktionen minskar.
Den föreslagna sänkningen innebär en minskning av antalet timmar i lönearbete med ca 9 %. Vi räknar med att storleksordningen 30 % av den minskningen kan komma att kompenseras av en förbättrad produktivitet. Resten av arbetstidsbortfallet kompenseras av att arbetslösa och personer som står utanför arbetskraften kan få jobb och att personer med låg deltid som önskar öka sitt arbete får göra det.
Frågan om eventuell lönekompensation bör avgöras i fackliga förhandlingar. Om timlönerna höjs i samma grad som produktiviteten ökar till följd av arbetstidsförkortningen, ökar inte arbetsgivarnas kostnader för arbetskraften.
För den offentliga sektorn innebär en arbetstidsförkortning både ett minskat skatteunderlag och minskade utgifter för stöd till arbetslösa. Netto, minskade utgifter minus minskade skatteintäkter, uppgår besparingarna enligt våra beräkningar till ca 20 miljarder kronor. Dessa nettobesparingar bör användas till att sänka egenavgifterna med 3-4 procentenheter. Höjd timlön och sänkta egenavgifter gör att sänkningen av månadsinkomsten efter skatt begränsas till ca 6 % för de arbetstagare som idag arbetar fulltid. De som idag är arbetslösa eller arbetar deltid får i stället en höjd inkomst.
Arbetstidsförkortningen bör genomföras i samspel mellan staten och parterna på arbetsmarknaden. Detta bör ske genom ett övergripande "kontrakt" mellan dessa parter som ger ramarna för arbetstidsförkortningen. Detaljerna fastställs sedan i avtal på arbetsmarknaden. Statens roll i kontraktet är att svara för en ny arbetstidslagstiftning, sänkta egenavgifter och nödvändig kompletterande utbildning av de arbetslösa. Löntagar- organisationerna åtar sig att medverka till en ökad flexibilitet och att inte kräva högre löneökningar än som motsvarar produktivitetsökningen. Arbets- givarnas främsta bidrag är att åta sig att nyanställa och vid behov ge utbildning till arbetslösa och andra för att fylla upp de luckor efter arbetstidsförkortningen som inte täcks av en ökad produktivitet.
Riksdagen bör hos regeringen hemställa om förslag till ändrad lagstiftning och initiativ till ett kontrakt med arbetsmarknadens parter med denna inriktning.
En bättre fördelning
De ökande klyftor som blir följden av regeringens förslag leder till en rad negativa konsekvenser för samhället. Balans och harmoni i samhället är en grund för ett effektivt samhälle där både mänskliga och andra resurser används på ett bra sätt. Med ökande klyftor ökar också känslan av utanförskap - delaktigheten i samhällsbygget minskas, våld och drogmissbruk ökar. Jämlikhet är effektivt!
Arbetslösheten är i detta perspektiv något som med olika medel måste åtgärdas. Som tidigare nämnts föreslår vi därför långtgående skatteväxling och sänkt normalarbetstid. Detta är också viktiga åtgärder för att öka jämställdheten och komma tillrätta med såväl sociala som ekologiska problem.
En avgörande strategisk bedömning är att miljö ger jobb! Miljöinvesteringar som presenteras i denna motion har dubbel verkan: skapande av meningsfulla jobb och bättre miljö.
Genom att medvetet lägga de nödvändiga besparingarna i socialförsäkringssystemen på ett sådant sätt att låginkomsttagare inte drabbas på det sätt som regeringen föreslår kan vi förhindra att ökade klyftor med sociala problem uppstår. De gröna föreslår därför ett brutet tak i socialförsäkringssystemen - som dessutom håller uppe köpkraften hos låginkomsttagare och därmed inte riskerar hämma den ekonomiska åter- hämtningen, som regeringens åtgärder tenderar göra.
Budgetpolitiken
Budgetpolitiken måste inriktas på att balans uppnås i såväl den statliga som offentliga sektorn som helhet. De ständiga underskotten i statens budget sedan början av 70-talet och därmed en stadig ökning av statsskulden måste avlösas av budgetöverskott och minskning av statsskulden. På sikt skall statsbudgeten vara balanserad. Det är av avgörande betydelse att utgifterna begränsas. Den nya budgetprocessen med utgiftstak torde medverka till en bättre kontroll av statens utgifter.
Miljöpartiet de gröna kritiserade regeringens förslag till statsbudget för 1995/96 för att innehålla otillräckliga besparingar, bristande fördelnings- politik och otillräckliga satsningar på miljön. I vårbudgeten 1995 hade åtskilliga besparingsförslag tidigarelagts och ytterligare besparingar föreslogs för att täcka nytillkommande och oförutsedda utgifter. Regeringen närmade sig våra besparingskrav, vilket också gjorde de följande uppgörelserna om konvergensprogrammet och den s.k. tillväxtpropositionen möjliga.
Regeringens vårproposition innebär ytterligare besparingar och skattehöjningar med motiveringen att konjunkturen avmattats det sista halvåret. Dessa förändringar är i sin omfattning begränsade jämfört med det tidigare sammantagna saneringsprogrammet. Likväl medför främst skattehöjningarna betydande indragningar av den reala inkomsten för landets medborgare.
Vi anser att ytterligare besparingar kan och bör göras, främst inom det militära försvaret, väganslagen, arbetsmarknadspolitiken och transfer- eringarna.
Vi anser också att regeringens besparingsförslag i några fall fått en oacceptabel utformning och inriktning. Det gäller främst åtstramningar som riktas mot vårdbehövande och utsatta pensionärer.
Arbetstillfällen kommer i hög grad inom miljö-, tjänste-, informations- och högteknologisektorerna. Arbetsgivaravgifterna måste sänkas och ersättas med högre miljö- och energiskatter. Arbetstiden måste också sänkas av både arbetsmarknadspolitiska och sociala skäl. Vi motsätter oss höjningar av såväl egenavgifter som arbetsgivaravgifter.
Sammantaget innebär våra förslag till inriktning av utgiftstaken på olika utgiftsområden (som närmare presenteras nedan) att statens utgifter för budgetåret 1997 ökar med 0,8 mrd kronor, minskar 1998 med 6,5 mrd kronor och 1999 med 23,2 mrd kronor jämfört med vad regeringen föreslår i sin vårproposition. Utgiftsminskningarna beror till stor del på minskade utgifter inom arbetslöshetsförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken till följd av den lägre arbetslöshet som vi beräknar blir effekten av en förkortad arbetstid m.m. Borträknat arbetstidsförkortningen innebär vårt förslag 0,8 mrd mer 1997, 0,1 mrd mindre 1998 och 4,1 mrd mindre 1999.
De beräkningar vi gör på statens inkomstsida ger, trots en omfattande skatteväxling, små nettoskillnader jämfört med vad regeringen föreslår. För 1997 räknar vi med en inkomstminskning på 0,1 mrd kronor, 1998 med 7,4 mrd kronor och 1999 på 19,6 mrd kronor. Det är främst frånvaron av höjda egenavgifter som slår igenom som inkomstförsvagningar jämfört med vad regeringen föreslår.
Avvikelsen från regeringens budgetsaldo kan därmed preliminärt beräknas till -0,9 mrd kronor 1997, -0,8 mrd 1998 och +3,6 mrd 1999. Genom ett förbättrat finansiellt sparande i kommunsektorn blir dock den totala offentliga sektorns finansiella sparande samtliga år bättre än i regeringens förslag.
Vi föreslår att riksdagen antar ovanstående förslag till budgetpolitik som riktlinje för det budgetarbete som nu ska utföras av regeringen och resultera i en budgetproposition i september 1996.
Utgiftstak för den offentliga sektorn
Miljöpartiet de gröna anser att den offentliga sektorns utgifter måste kontrolleras och begränsas bättre. Vi har därför redan våren 1995 accepterat regeringens förslag om att lägga ett utgiftstak för hela den offentliga sektorn. Vi har emellertid inte tidigare bundit oss vad gäller utgiftstakets utformning.
Den utformning av utgiftstaket som regeringen nu föreslår anser vi i huvudsak är acceptabel. Taken är "mjuka", treåriga och kommer att om- prövas varje år. Det bör ge goda möjligheter att klara tillfälliga över- skridanden genom senare korrigeringar. Med hänsyn till att det är första gången som utgiftstak införs för den offentliga sektorn i Sverige, så bör det finnas en stor beredskap att följa upp och förbättra utformningen av taket.
Vid beräkning av nivåerna för utgiftstaken har vi inkluderat flera viktiga reformer, bl.a. en påbörjad avveckling av kärnkraften, förkortad arbetstid, skatteväxling för miljön och en stor satsning på investeringar för gröna jobb. Förslaget innebär också att kommunsektorns ekonomiska situation blir bättre än i regeringens förslag.
Det totala skattetrycket blir oförändrat jämfört med vad regeringen föreslår. Ytterligare skattehöjningar bör undvikas då de undandrar hushåll och företag resurser vilket medför lägre konsumtion, lägre investeringar, en krympande ekonomi, färre nya jobb, lägre skatteintäkter på sikt och ökade svårigheter att åstadkomma en ekonomisk återhämtning. Något påtagligt utrymme för skattesänkningar finns knappast förrän statsfinanserna åter är i balans och statsskulden minskats.
I tabell 1 redovisas Miljöpartiets förslag till ändringar av beräkningar för utgiftsområdena och förslag till utgiftstak för staten, jämfört med regeringens förslag. Vi föreslår riksdagen att besluta att utgiftstaket för staten inklusive socialförsäkringssektorn sätts till 724 miljarder kronor 1997, 714 miljarder kronor 1998 samt 712 miljarder kronor 1999. Detta är, jämfört med regeringen, 1 miljard mer 1997, 6 miljarder mindre 1998 och 23 miljarder mindre 1999.
Tabell 1. Statligt utgiftstak åren 1997-1999
Kommentarer till tabellen:
Utgiftsområde 2: Samhällsekonomi och finansförvaltning
Besparingarna inom SCB har medfört försämrad miljöstatistik, och därmed hotas också framtagandet av miljöräkenskaper. Detta är ett mycket angeläget arbetet som inom de närmaste åren bör kunna leda fram till användbara mått i bl.a. nationalräkenskaperna och i underlaget för regeringens ekonomisk-politiska propositioner. Vi föreslår därför att ytterligare medel anslås för ändamålet.
Utgiftsområde 4: Rättsväsendet
Polisväsendet
Inom utgiftsområdet genomförs besparingar under budgetåret 1995/96 och ytterligare besparingar kommer att genomföras t.o.m. budgetåret 1998. Besparingarna förutsätter att en rad kostnadssänkande åtgärder vidtas.
Samtidigt kommer information från länspolismästare runt om i Sverige att sparbetinget leder till att polistjänster måste bort, brottsutredningar måste läggas på hög, administrativ personal sägas upp, polisens utrycknings- verksamhet försämras och servicen till allmänheten blir sämre.
Det finns rykten som säger att innevarande års budget har överskridits rejält. Detta innebär att större nedskärningar än beräknat måste göras.
Samtidigt pågår en stor omorganisation. Mindre distrikt har slagits samman till länspolismyndigheter och en närpolisorganisation håller på att genomföras. Det finns en partipolitisk enighet bakom förslaget om närpolis, och Miljöpartiet är mycket oroat över att denna verksamhet inte kommer att utvecklas i enlighet med de intentioner som satts upp. Denna verksamhet måstes värnas och få de resurser som krävs för att uppfylla målbeskrivningen för verksamheten. Risken finns att problemen inom polisverksamheten skylls på närpolisverksamheten.
Riksåklagaren har slagit larm om att polisens omorganisation och de besparingar som redan gjorts lett till att färre och sämre polisutredningar har överlämnats till åklagarna. Antalet brottmål till tingsrätterna har minskat. Polisen hinner idag inte med ärenden där det finns utpekade, misstänkta gärningsmän.
Samtidigt säger regeringen att det övergripande målet för kriminalpolitiken är att minska brottsligheten och öka människors trygghet mot att utsättas för brott. Centrala uppgifter är att förbättra och förstärka den enskildes rättssäkerhet och rättstrygghet.
Prioriterade sakfrågor för regeringen är bl. a Schengensamarbetet. Detta samarbete är inte gratis utan kommer att kosta uppskattningsvis 200 miljoner/år. Hur stor del av polisens budget kommer att tas i anspråk?
Miljöpartiet anser att de aviserade framtida besparingarna knappast kan genomföras samtidigt med en stor omorganisation. Vi anser att regeringen ska lägga bl.a. Schengensamarbetet åt sidan och istället se till att svensk polis- och åklagarverksamhet fungerar på ett tillfredsställande sätt.
Utgiftsområde 5: Utrikesförvaltning och internationell samverkan
Miljöpartiet anser att de ytterligare besparingar på 20 miljoner kronor som regeringen räknar med på utgiftsområden inte får drabba vår representation i utlandet eller vårt bidrag till FN.
Utgiftsområde 6: Totalförsvar
Vi föreslår inom området ytterligare besparingar utöver vad regeringen föreslår.
Riksdagen beslutade för en tid sedan om en besparing på fyra miljarder kronor fram till år 2001. I den totalförsvarsramen ingick bland annat delserie tre av JAS, internationell insatsstyrka, utbildning av fler totalförsvarspliktiga och nio ubåtar istället för sju som försvarsberedningen föreslog. Dessa utgiftsposter ställde sig inte Miljöpartiet bakom och kunde inte därför instämma i den totalförsvarsram som regeringen föreslog.
Miljöpartiet de grönas förslag var att sju miljarder sparas till år 1998 med inriktning att därefter ytterligare reducera totalförsvarsramen med 6 miljarder kronor fram till år 2001. Detta besparingskrav vidhåller vi.
Vår besparing sker inte bara av statsfinansiella skäl, utan främst av ideologiska. Vi anser att pengar kan investeras betydligt bättre till förmån för vår gemensamma säkerhet. Inte minst med tanke på den vidgade hotbilden, där t.ex. samhällets sårbarhet, miljöhot och ökande klyftor mellan människor inom vårt land och mellan den rika delen av världen och den ekonomiskt fattiga är reella. En del av de pengar vi sparar inom totalförsvarets ram förs över i enlighet med den vidgade hotbilden till andra poster som t.ex. internationellt bistånd och till investeringar för att underlätta avvecklingen av kärnkraften.
Utgiftsområde 7: Internationellt bistånd
En procent av BNI till bistånd och utvecklingssamarbete är en liten summa om man sätter den i relation till den solidaritet och stöd som den rikare delen av världen är skyldig den fattigare delen. I generationer har de sk industriländerna profiterat och utnyttjat länderna i tredje världen, länder som ofta har stora naturtillgångar, t ex skog och mineraler. Hjälp till självhjälp och utvecklingssamarbete landkategorierna emellan är nödvändigt för att snabbt ändra utsatta människors situation.
Ur säkerhetspolitisk synpunkt avtecknar sig en helt ny hotbild för Sverige, sedan järnridån fallit, det kalla kriget tagit slut och Sovjetunionen upplösts. Hotbilden för Sverige, för Europa och de flesta länder i världen domineras inte längre av vapen och arméer. Större hot är att klyftan mellan fattiga och rika ökar - fattigdomen brer ut sig i de redan fattiga länderna - befolknings- antalet ökar samtidigt som natur och miljö förstörs och naturresurserna krymper. Världsbanken menar att t ex brist på vatten kommer att utlösa många konflikter i världen under 2000-talet.
Det är här biståndet kommer in som ett nytt säkerhetspolitiskt instrument, som har stor betydelse för global stabilitet och internationella fredssträvanden. Detta är enligt Miljöpartiet ett starkt skäl till att inte skära ytterligare i biståndet. Någon frysning är heller inte motiverad, utan målet att återgå till 1% av BNI bör hela tiden finnas med i budgettänkandet.
Vi motsäger oss regeringens neddragning på biståndet och föreslår i stället att biståndet stegvis höjs. Riksdagen bör fastslå att ambitionen är att anslå minst 1% av BNI i bistånd.
De nuvarande mönstren för världshandel är huvudorsaken till underutveckling i vissa producentländer. För överlevnad och utveckling är de flesta utvecklingsländer beroende av export av råvaror. Samtidigt som priserna på dessa råvaror genomgående sjunker, går priserna upp på de varor som dessa länder importerar från industriländerna. U-ländernas export ger dem idag ca 19 ggr mer utländsk valuta än biståndet. Det är därför av avgörande betydelse att i biståndspolitiken också påverka övergripande handels- och näringsstrukturer, globalt och nationellt, i syfte att minska råvaruberoendet och stärka självtilliten i u-länderna.
Hållbar utveckling måste vara det övergripande målet i internationellt utvecklingsarbete och handelssamarbete. En solidarisk handel tar hänsyn till människa och miljö. Det gäller såväl tillgången på naturresurser och sättet att ta fram råvaror och produktion av varor som sociala aspekter som arbetstagarens ålder, arbetstidens omfattning och arbetsmiljön. I den nya s.k. rättvisemärkningen, som storföretag kan ansluta sig till, garanteras den småskaliga producenten och underleverantören en säker inkomst.
Det är i sammanhanget viktigt att föra en ekonomisk politik i Sverige som stärker kronans ställning gentemot dollarn. U-ländernas valuta är vanligen fixerad mot dollarn, vilket innebär att en stärkt krona betyder ökat bistånd för mottagarlandet. När kronans värde sjönk med 30 % mot dollarn 1993 innebar det att biståndets värde sjönk i samma grad. Förstärkningen av kronan under 1995 innebar i motsvarande grad en förstärkning av biståndet.
Miljöfond Östeuropa
Behovet av ekonomiskt bistånd till det fortsatta arbetet för miljön i och kring Östersjön är stort, liksom till kärnsäkerhet och nerläggning av kärnkraftverk. På energiområdet behövs starthjälp till alternativ energiproduktion.
I regeringens skrivelse "Vår miljö" 1995/96:120 betonas vikten av att förbättringar av mottagningsanordningar för fartygsavfall genomförs snabbt, så att oljehanteringens negativa miljöpåverkan på Östersjöns natur och djurliv stoppas. Finansiellt stöd kan eventuellt behöva lämnas till de baltiska länderna, Polen och Ryssland för att strategin skall bli framgångsrik.
Ekonomiskt stöd behövs också för skydd av natur och den biologiska mångfald som på flera håll är stor.
Inom utgiftsområdet bör därför beräknas sammantaget 1 030 miljoner kronor till miljöfond för Östeuropa under den närmaste 3-årsperioden.
Utgiftsområde 8: Invandrare och flyktingar
Den totala kostnaden för asylsökandes försörjning samt för kommunernas flyktingmottagande kommer att sjunka under de närmaste åren. Den bakomliggande orsaken är naturligtvis regeringens förda asylpolitik. Att budgetramen kan minskas till hälften beror på att allt färre människor tillåts nå vårt land. De senaste årens förda invandrar- och flyktingpolitik kommer Miljöpartiet närmare att kommentera i den proposition som regeringen aviserat till hösten -96.
Utgiftsområde 9: Hälsovård, sjukvård och social omsorg
Sjukvården skall i huvudsak vara offentligt och solidariskt finansierad. Principiellt viktiga bidrag till den statliga andelen av finansieringen av sjukvården är de skatteintäkter som kommer från verksamheter som orsakar betydande delar av sjukvårdskostnaderna, som t.ex. vägtrafiken och bruk av alkoholhaltiga drycker.
Miljöpartiet vill på sikt se en samordning mellan tandvårdsförsäkring och sjukvårdens betalningssystem. Regeringens förslag att kraftigt försämra tandvårdsförsäkringen från 1998 kan inte accepteras.
I kommittén "Hälso- och sjukvårdens finansiering och organisation" (HSU 2000) presenterades i betänkandet "Reform på recept" (SOU 1995:122) ett nytt förslag till högkostnadsskydd där taket sattes till 2 000 kronor. Enligt regeringens proposition är detta fortfarande den modell som ska införas vid årsskiftet 96/97. Med utgångspunkt från detta kan regeringens nu aviserade förslag om ett högkostnadsskydd på 2 500 kronor endast innebära att man väljer att bortse från utredningens dragna slutsatser. För Miljöpartiet är utredningens förslag fortfarande den smärtgräns till vilken vi kan tänka oss att sträcka oss. Ett kraftigt höjt högkostnadsskydd drabbar främst barnfamiljer, handikappade och pensionärer. Grupper som, mer än väl, redan varit med och dragit sitt strå till stacken i en tid av återkommande budgetsaneringar. Vi delar inte regeringens åsikt att alla ska vara med och spara lika mycket - vi anser att utsatta grupper och låginkomsttagare i största möjliga utsträckning ska bära en mindre andel.
Miljöpartiet har tidigare gått emot huvuddelen av regeringens tidigare aviserade försämringar av assistansreformen. Vi har i beräkningen av statens utgiftstak därför lagt in ytterligare 200 miljoner kronor årligen till assistansersättningar m.m. för handikappade. Det faktum att behoven av hjälp var större än beräknat när assistansreformen genomfördes, och statens kostnader därför blivit större, är inte skäl nog att försämra för en av de mest utsatta grupperna. Andra besparingar med betydligt mindre negativa konsekvenser är möjliga, och presenteras i våra förslag till statsbudget.
Utgiftsområde 10: Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Miljöpartiets redan tidigare presenterade modell om brutet tak i socialförsäkringarna är ett solidariskt och samhällsekonomiskt alternativ. Trots att låginkomsttagarna får en höjd ersättning till 80 % innebär förslaget en besparing med 300 miljoner. Om regeringen höjer den generella ersättningsnivån till genomgående 80 % skulle vårt förslag innebära en besparing på 1,2 miljarder årligen. Detta är ett mer solidariskt sätt att bekosta en återgång till 80% ersättningsnivå för låginkomsttagare jämfört med försämringar i tandvårdsförsäkringen som främst drabbar särskilt utsatta grupper.
Utgiftsområde 11: Ekonomisk trygghet vid ålderdom
Pensionärer är idag inte en grupp med enhetlig ekonomisk standard. Pensionärer med låg pension är en av de grupper i samhället som återkommande drabbats av regeringens besparingar. Regeringen föreslår en sänkning av bostadstillägget för pensionärer från 85% till 83%. Eftersom det kompletterande kommunala bostadstillägget dessutom ska fasas ut under de närmaste åren gör lagda förslag dessa pensionärers redan ansträngda situation ännu svårare. Det är dessutom tveksamt att ta upp värdet av pensionärers fritidshus i beräkningsunderlaget för bostadstillägg. Generellt anser Miljöpartiet att beräkningsmodeller för bostadsbidrag och bostadstillägg i de flesta avseenden borde utformas på likartat sätt. Idag missgynnas pensionärer när värdet av förmögenhet ska beräknas.
Utgiftsområde 12: Ekonomisk trygghet för familjer och barn
På samma sätt som beskrevs under utgiftsområde 10 bör även Miljöpartiets modell "brutet tak" konsekvent genomföras i föräldraförsäkringen. Det medför besparingar i storleksordningen 300 miljoner för 1996 samt med 1,3 miljarder årligen 1998 och 1999.
Utgiftsområde 13: Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
Vi beräknar minskade utgifter på anslaget som en följd av arbetstidsförkortning, sänkt skatt på arbete, en rad satsningar på gröna jobb och bättre villkor för små och medelstora företag. Beräkningarna kommenteras närmare i kapitel 6.
Även i arbetslöshetsförsäkringen bör Miljöpartiets modell med "brutet tak" genomföras. För 1997 blir detta, på grund av det låga taket i arbetslöshetsersättningen, ca 600 mkr dyrare än med nuvarande utformning. Vi har inte nu räknat med några besparingar 1998 och 1999 jämfört med regeringens förslag att höja ersättningsnivån till 80%. Orsaken är att det inte framgår av regeringens förslag hur deras föreslagna höjning av ersättningsnivåerna skall finansieras. Vi kan därför inte bedöma om denna finansiering är godtagbar. Uppgifter om att finansieringen skall ske genom att utgående arbetslöshetsersättning inte uppräknas i takt med de löneökningar som kommer de förvärvsarbetande till del bedömer vi som mycket märkliga, eftersom det inte skulle leda till någon nämnvärd reell förbättring för de låginkomsttagare regeringen sagt sig vilja värna.
Utgiftsområde 14: Arbetsmarknad och arbetsliv
Vi beräknar minskade utgifter på anslaget som en följd av arbetstidsförkortning, sänkt skatt på arbete, en rad satsningar på gröna jobb och bättre villkor för små och medelstora företag. Vi har också tidigare varit starkt kritiska gentemot vissa kostnadskrävande arbetsmarknadspolitiska åtgärder som vi har bedömt som ineffektiva.
Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning
De förändringar som Miljöpartiet föreslår inom utbildning och forskning berör budgettekniskt tre huvudproblem:
1. Vissa elevgruppers försämrade situation i grundskolan och gymnasiet.
2. Kvalitetsbrister i den högre utbildningen (inklusive gymnasieskolans yrkesförberedande program och de högre yrkesutbildningarna).
3. Grundforskningens och forskarutbildningens underdimensionering.
Med hänsyn till den ekonomiska situationen har utbildningsprogrammet utformats så att en rad genomgripande förändringar skall ske utan att statens budget belastas ytterligare. Däremot kan området inte utsättas för ytterligare nedskärningar. Satsningar för utbildning i stället för arbetslöshet beräknas fortsätta under perioden med den gradvisa permanentning som regeringen föranstaltat, dock med en väsentligt bättre styrning av utbildningens inriktning och kvalitet.
När det gäller åtgärder för stöd till vissa elevgrupper behövs en förstärkning som kan täckas genom omfördelning inom angiven ram. Vi anser att ytterligare 50 miljoner kronor för pedagogiska hjälpmedel och aktiv hjälp för elever med läs- och skrivsvårigheter bör anslås i kommande budget.
Den genomgripande förändring av yrkesutbildningen som Miljöpartiet föreslår skall finansieras genom överföringar av medel från de universitet och högskolor som för närvarande disponerar medel för utbildningarna samt genom en aktiv insats från näringsliv och delar av den offentliga tjänstesektorn.
Grundforskning och forskarutbildning förstärks genom att ett grundforskningsavdrag (5 procent) på alla forskningsmedel inom den tillämpade forskningen genomförs. Dessa medel skall oavkortat användas dels för förstärkning av fakultetsanslag (doktorandtjänster i första hand) och dels för ökning av statens forskningsråds resurser. Regeringen skall få i uppdrag att utarbeta formerna för en sådan transferering. Totala transfereringssumman är av storleksordningen 2 miljarder. Den har inte förts in som utgiftsökning för utgiftsområde 16. Däremot kan den, då transfereringssummorna efter en utredning närmare har specificerats, föras in under berörda utgiftsområden.
Utgiftsområde 17: Kultur, medier, trossamfund och fritid
De besparingar som riksdagen beslutade om våren 1995 beräknades kunna medföra ett positivt resultat om 400 miljoner kronor på rundradiokontot. Dessa medel bör snarast tas i anspråk så att Sveriges Radio och Sveriges Television kan utveckla sin digitala teknik oavsett vad regeringen kommer att föreslå vad beträffar system för digitala sändningar. I synnerhet inom Sveriges Radio, där regeringens sparbeting slagit extra hårt, är det viktigt att de extra medlen bekostar teknikutvecklingen så att inte programverksamheten får betala digitaliseringen.
Förutom det redan angivna generella sparbetinget så vill regeringen genomföra en ytterligare besparing för folkbildningen på 100 miljoner kronor. Här är det oklart hur de annonserade utbildningsinsatserna kompenserar och omfördelar. Det är viktigt att lyfta fram behovet av kontinuitet för folkhögskolorna. De 10 000 nya utbildningsplatserna är ej en temporär insats utan permanent. Därmed torde regeringens förslag på folkbildningens område i sin helhet vara acceptabla.
Förutom de 11 miljoner som anslaget idrotts- och ungdomsfrågor minskades med under föregående budgetperiod föreslås nu ytterligare en besparing på 55 miljoner. Hur denna nedskärning kan ske utan att det drabbar de lokala ungdomsaktiviteterna och den pågående mer rättvisa fördelningen av medel till flickor respektive pojkars sportaktivitet är svårt att säga. Vi utgår ifrån att det blir administration och omprioriteringar som klarar besparingen och att det är barnets bästa som är utgångspunkt.
Så till sist en kommentar kring den väntade kulturpropositionen i höst om den framtida kulturpolitiken. Miljöpartiet har där kritiserat regeringens "nollsummespel". Vi förväntar oss att propositionen anger kultursatsningar i kronor och ören och inte endast föreslår omprioriteringar mellan olika kulturanslag. Vi anser att det på lång sikt kan vara rimligt att 1 % av den offentliga sektorns inkomster används inom kulturområdet. I dagens ansträngda statsfinansiella läge är detta emellertid inte möjligt att uppnå. Regeringen bör, trots detta, överväga omprioriteringar inom utgiftstaken i syfte att uppnå detta mål. Det kan vara möjligt att utnyttja arbetsmarknadspolitiska åtgärder, investeringar i byggnader, miljövården m.m. i kulturutvecklande eller kulturbevarande syften i högre grad än vad som sker idag. Miljöpartiet vill då särskilt betona vikten av att nu komma tillrätta med konstnärernas/kulturarbetarnas ekonomiska situation. Arbets- marknadsverket borde överlåta ett väsentligt belopp till Kulturdepartementet att fördela till de aktiva men arbetssökande konstnärerna/kulturarbetarna. Regeringen bör återkomma till riksdagen med en bredare redovisning av kulturinsatser inom andra utgiftsområden.
Utgiftsområde 19: Regional utjämning och utveckling
Vi motsätter oss den besparing regeringen nu föreslår på visst regionalpolitiskt stöd. Vi räknar därmed upp beräkningen för utgiftsområdet med 150 miljoner kronor jämfört med vad regeringen gör.
Utgiftsområde 20: Allmän miljö- och naturvård
Miljöpartiet de gröna föreslår att utgiftstaket höjs med 800 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag. Inom följande områden finner vi det nödvändigt att öka anslagen.
Kalkningsverksamheten
Kalkningen av försurade områden och vattendrag är en nödvändig verksamhet, som garanterar att biologiskt liv kan finnas kvar och att farliga metaller inte lakas ut ur marken och ur sjöars sediment. Idag kalkas endast hälften av de sjöar, som skulle behöva kalkning. Sverige har aktualiserat frågan om försurningen i EU, vilket mött intresse. Eftersom försurningsskadorna inte minskar i landet är det viktigt att kalkningsverksamheten ökar, vilket även internationellt visar att Sverige tar dessa problem på allvar.
Skydd av urskogar
För att säkerställa 5 % av skogen nedanför skogsodlingsgränsen anvisas 500 miljoner kronor. I dessa urskogar finns många av de hotade arter som idag finns på Artdatabankens hotlistor, till exempel 223 arter mossor, ungefär 20 % av Sveriges samtliga mossor, 216 artar lavar, ungefär 10 % av Sveriges lavar. Många områden med sådana hotade arter är dessutom akut hotade av avverkning.
Skydd av naturområden, Natura 2000
Regeringen har lämnat förslag till vilka områden som skall vara Sveriges bidrag till det sammanhängande nätverket av skyddade områden i Europa, Natura 2000. Detta sker i enlighet med art- och habitatdirektivet och fågeldirektivet. I regeringens skrivelse 1994/95:167 anges inför detta arbete: "Nationalparker och naturreservat måste ses i sitt ekologiska sammanhang och får inte bli en isolerad företeelse."
När nu regeringen lämnat förslag till kommissionen om vilka områden i landet, som skall ingå i Natura 2000, kan vi konstatera att det inte blivit något sammanhängande ekologiskt nätverk. Av de av länsstyrelserna föreslagna 2 817 områdena blev endast 563 områden kvar. Senare har 75 områden för fågelskydd lagts till. Av dessa totalt 638 områden var de flesta redan skyddade. Naturvårdsverket godkände vid en första granskning 1 273 områden och ansåg att det antalet var nödvändigt för att uppfylla art- och habitatdirektivet och fågeldirektivet. Det motiv som angivits för att inte fler områden kom med uppges vara att områdesförslagen inte hunnit förankras hos berörda markägare och myndigheter.
Miljöpartiet de gröna anser det mycket angeläget att fler områden får det skydd som är nödvändigt. Idag saknar till exempel 30 % av de våtmarker som klassats som riksintresse rättsligt skydd.
Sanering av miljöskadade områden
För att kunna sanera gamla industriområden och avfallsupplag utökas ramen.
Preliminärt föreslås följande fördelning:
Tabell
Utgiftsområde 21: Energi
Betydande insatser krävs för att miljöanpassa vårt lands energiförsörjning. Tidigare riksdagsbeslut att kärnkraften måste avvecklas till senast år 2010 ska fullföljas. Användningen av fossila bränslen måste begränsas och på lång sikt avvecklas. Flödande energikällor som vind, sol och bioenergi måste nyttjas i betydligt större utsträckning, och energieffektivisering måste förstärkas.
Det främsta styrmedlet för en omställning av energiförsörjningen är en helt ny prispolitik där icke förnyelsebara och miljöstörande energislag beläggs med väsentligt högre energiskatter som en del av en skatteväxling. Detta kommer att leda till att aktörerna på energimarknaden tar initiativ till att starta omställningen. Vi beräknar emellertid att det därutöver också kommer att behövas kompletterande insatser i form av statliga investerings- och utvecklingsbidrag under en övergångsperiod. Vi föreslår att ytterligare 1 miljard årligen avsätts till utgiftsområdet för sådant stöd till vindkraftverk, solenergi, biobränsle och konvertering av elvärme. Preliminärt föreslår vid följande fördelning av det årliga stödet.
Tabell
Utgiftsområde 22: Kommunikationer
Miljöpartiet de gröna förordar betydligt större besparingar än regeringen för utgiftsområde 22. Med dagens allvarliga ekonomiska läge är det oansvarigt att inte ompröva investeringsplanerna för vägar och järnvägar i större omfattning än hittills.
Inför framtida investeringar är det viktigt att understryka följande:
Underhåll av det statliga vägnätet, LTA och enskilda vägar får inte försämras
Särskilda insatser bör vidtas där underhållet är eftersatt
Nyinvesteringar ska vara ett led i ett nytt trafikpolitiskt tänkande
Trafikpolitiskt tänkande ska inte styras av pengar utan av visioner, hänsyn och mål
Alla medborgare ska garanteras tillgång till en god infrastruktur
Mål för kommunikationerna
Målet för transportsystemet måste vara god tillgång till kommunikationer i hela landet och drastiskt minskade utsläpp från trafiken. Vi förordar en satsning på energisnåla transporter och kommunikationer och insatser för att reducera buller. Olyckstalen måste sjunka och Sverige måste uppfylla sitt internationella åtagande att sänka CO2- utsläppen.
Enskilda vägar
Miljöpartiet stödde inte sänkningen av anslaget till enskilda vägar. Enligt Vägverket kan en stor del av det enskilda vägkapitalet förstöras om inte anslaget höjs. Allemansrätten kan hotas om enskilda väghållare stänger av vägar då de saknar medel för underhållet. Förra årets översvämningar ledde till skador på vägnätet och ett resultat av den hårda vintern 1995/96 var allvarliga tjälskador. Detta innebär ytterligare ekonomisk påfrestning för de enskilda väghållarna. Vi förordar att anslaget till enskilda vägar höjs retroaktivt för innevarande budgetår. Vägverket bör ges i uppdrag att omfördela resurser från anslaget investeringar, till bidrag för enskild väghållning. Då innevarande budgetår är långt framskridet kan den nivå som gällde innan nedskärningen inte nås. Vi föreslår därför att 140 miljoner omdisponeras inom Vägverket.
Underhåll av det statliga vägnätet
I stället för att genomföra dyra investeringar som ytterligare stimulerar trafikökningar bör de vägdelar som är allvarligt eftersatta förbättras och underhållet bör även framdeles vara gott på hela det statliga vägnätet. Underhållet bör särskilt förbättras i Västernorrland och mellersta Sverige där situationen är svårare än på andra ställen.
Byggande av nya vägar
Vi föreslår att den största besparingen inom utgiftsområde 22 genomförs på anslaget byggande av vägar. Nya vägbyggen bör begränsas till åtgärder för att klara omedelbara trafiksäkerhetsproblem. Vi bedömer att samhällsnyttan för vägbyggen är överskattad och menar att omfattningen av de investeringar som regeringen föreslår inte kan förenas med ett långsiktigt hållbart transportsystem. Vi föreslår att anslaget skärs ner kraftigt och att staten frigör medel till andra mer angelägna ändamål. En konsekvens blir att vägverkets uppgifter reduceras. Därför bör anslaget till administration m.m. för vägverket sänkas.
Byggande av järnvägar
Spårbunden trafik bör enligt Miljöpartiet gynnas genom investeringar i nya spårsträckningar, utökad spårkapacitet på vissa sträckningar, investeringar för ökad bärighet, m.m. I framtiden bör tåget ytterligare förstärka sin position gentemot flyget och vägtrafiken. Miljöpartiet förordar en höjning av anslaget till byggande av spår.
Utgiftsområde 23: Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar
Miljöstöd
I den ekonomiska vårpropositionen anges att det gällande femåriga obligatoriska miljöersättningsprogrammet baseras på ett bidragsbeslut på en femårig giltighetstid.
Tidigare har det angetts att denna summa kan ökas vid behov. Vi förutsätter att så är fallet fortfarande. De miljöstöd till lantbruket som den borgerliga regeringen förhandlade fram uppgick till 2,8 mdr kr, enligt proposition 1994/95:19 Sveriges medlemskap i den europeiska unionen Del 2, bilaga 9. Vi föreslår att (1,4 mdr - 0,75) = 0,65 mdr tillförs budgeterings- marginalen för att kunna användas vid behov.
Nettobesparingar
I propositionen anges att nettobesparingar på totalt 216 milj. kr. skall genomföras, varav 193 milj. kr. tas ut under 1997. Anslaget för Företagshälsovården uppgår under budgetåret 1995/96 omräknat till ett kalenderår till 25 milj. kr. Enligt propositionen föreslås denna verksamhet helt avvecklas. Vi föreslår att denna verksamhet skall vara kvar.
Jord- och skogsbruket är en mycket riskutsatt sektor. Jordbruksarbete tillhör de mest arbetsskadedrabbade näringarna och hälsotillståndet hos dem som har företagshälsovård förefaller klart bättre. Många lantbrukare lider av belastningssymptom. Vid exempelvis mjölkproduktion finns risk för arbetsskador vid de flesta arbetsmomenten. Ca 20 % av lantbrukarna säger att de upplever problem som kan hänföras till det psykosociala området. Detta beror på dålig lönsamhet, otrygga framtidsutsikter, ensamarbete m.m. Ca 8 000 olycksfall inträffar varje år i jordbruket. Annan hälsovård saknar kompetens för att ge fullgod service till lantbrukarna. Kostnaderna för arbetsskador inom jordbruket och det självverksamma skogsbruket är stora både för samhället och för den enskilda bonden och kan minskas genom Skogs- och lantbrukshälsans verksamhet.
I jordbruksutskottets betänkande 1994/95:JoU13 anges att ett belopp på 100 milj. kr per år bör beräknas för avbytarverksamheten. Miljöpartiet de gröna, som då anslöt sig till den uppfattningen, ser inga skäl att nu minska anslaget. Avbytarverksamheten gör det möjligt för framför allt lantbrukare på små och medelstora mjölkgårdar utan anställda att kunna ta ledigt. Utan statliga stöd för avbytarverksamheten och med dagens besvärliga ekonomiska läge för många av dessa lantbrukare blir detta annars inte möjligt. Vi föreslår att den befintliga verksamheten skall vara kvar till en kostnad av 100 milj. kr. årligen.
Kostnaderna för beredskapslagring uppgår under budgetåret 1995/96 till 189 589 000 kr varav 118 565 000 beräknat för juli 1995-juni 1996. Merparten av beredskapslagret skall bort. Vi motsätter oss inte denna besparing. Vi förordar en nettobesparing om 216 - (25 + 85) = 106 milj. kr ~100 milj. kr.
Det förslag till fiskevård som regeringen presenterade förra hösten beräknades ge ett nettotillskott på 65 milj. kr till fiskevård. Miljöpartiet de gröna stödde förslaget. När propositionen drogs tillbaka utlovade regeringen att fiskevården istället skulle finansieras via statsbudgeten. Eftersom det inte sker förutsätter Miljöpartiet de gröna att regeringen återkommer med nytt förslag till fiskevårdsavgift för att nödvändiga medel för biotopvård, inventeringar och åtgärdsplaner skall göras tillgängliga. Om så inte sker återkommer vi i frågan i höstens budgetförslag.
Utgiftsområde 24: Näringsliv
Beloppet för utgiftsområdet kan minskas med 200 mkr 1997, 250 mkr 1998 och 300 mkr 1999 genom minskade bidrag och stöd till företag. Minskningen får emellertid, enligt vår mening, inte göras på NUTEK:s avdelning för effektiv energianvändning. Vi anser också att NUTEK borde delas i två delar så att de delar som har en exploaterande inriktning skiljs från den som har miljöanpassad inriktning.
Tilläggsbudget för budgetåret 1995/96
Regeringens förslag till tilläggsbudget och Miljöpartiets motförslag framgår av nedanstående tabell. Vi kommenterar våra förslag till anslag på tilläggsbudgeten och motiverar andra anslutande förslag områdesvis.
Tabell 2. Tilläggsbudget för budgetåret 1995/96
Miljöpartiets ändringsförslag jämfört med regeringens förslag. Belopp i tusentals kronor.
Tabell Försvarsdepartementet
Med hänsyn till det statsfinansiella läget anser vi inte att ytterligare 2 miljoner kronor till Statens försvarshistoriska museer och ytterligare 5 miljoner kronor till Flygtekniska försöksanstalten är försvarbara utgiftsökningar. Vi föreslår därför att riksdagen avslår regeringens tilläggsförslag på dessa två anslag.
Socialdepartementet
Vi motsätter oss regeringens förslag att höja egenkostnadstaket i högkostnadsskyddet för öppen sjukvård och prisnedsatta läkemedel. Detta är en oacceptabel försämring för människor som är beroende av sjukvård och läkemedel. Många av dessa lever redan idag med ytterst små ekonomiska marginaler. Vi föreslår riksdagen att avslå förslaget. Därmed föreslår vi också riksdagen att tillföra 185 miljoner kronor till ökade kostnader för läkemedelsförmåner.
Vi motsätter oss förslaget till nytt pensionssystem. Vi anser istället att ett system med grundskydd ska införas. Vi anser inte att det ska anslås ytterligare medel till Riksförsäkringsverket och försäkringskassorna för förberedelser av ett pensionssystem som vi inte vill ha. Vi föreslår därför riksdagen att minska tilläggsanslaget till Riksförsäkringsverket med 23 miljoner kronor och att minska tilläggsanslaget till försäkringskassorna med 5 miljoner kronor.
Jordbruksdepartementets budgetområde
B 1. Statens jordbruksverk
Kommunerna har till uppgift utföra kontroll av livsmedelsprodukter från tredje land. I propositionen anges att Statens jordbruksverk anger att det finns möjlighet att inrätta ytterligare gränskontrollstationer under förutsättning att kommuner och företag får ansvar för finansieringen. Kommunerna saknar i dagsläget resurser för arbetet med kontroll av livsmedelsprodukter från tredje land. Riksdagen bör ge regeringen till känna att staten har ett ansvar för att upprätthålla denna verksamhet.
B 17. Från EG-budgeten finansierad kompensation för revalvering av jordbruksomräkningskursen
Enligt EG-kommissionens förordning om närmare bestämmelser om kompensation för sänkning av vissa jordbruksomräkningskurser föreskrivs att det kompensationsbelopp som utgår till följd av en sådan sänkning får användas antingen till kollektiva åtgärder av allmänt intresse för jordbruket såsom forskning eller av EU godkända nationella stöd. Vi förordar att stödet avsätts till framför allt forskning och utveckling inom jordbrukssektorn. Särskilt forskning, försök och utveckling inom det ekologiska lantbruket skall prioriteras. Mycket av utvecklingsarbetet sker idag hos enskilda lantbrukare, varför det är angeläget att stödet inte enbart kanaliseras till gängse forskningsinstitutioner som SLU, utan också kan komma sådan utvecklingsverksamhet till del.
För att nå det av riksdagen beslutade målet att 10 % av åkerarealen skall odlas ekologiskt år 2000 anser vi det angeläget att stödet till marknads- främjande åtgärder av ekologiskt odlade produkter förstärks.
Vi yrkar avslag på de övriga av regeringen föreslagna ändamålen för vilka stöd skulle kunna beviljas.
C 7. Fiskevård
Det förslag till fiskevårdsavgift som regeringen presenterade förra hösten beräknades ge ett nettotillskott på 65 milj. kr. för fiskevården. När propositionen drogs tillbaka utlovade regeringen att fiskevården istället skulle finansieras via statsbudgeten. Men i den ekonomiska vårpropositionen föreslås inga ytterligare anslag. De befintliga anslagen Bidrag till fiskevård 5 418 000 kr och Ersättning för intrång i enskild fiskerätt m.m.
1 500 000 kr används inte under 1995/96 utan slås istället samman till ett ramanslag för fiskevård om 6 917 000. Inga ytterligare medel har alltså tillförts budgeten för fiskevård. Detta är ett svek mot fiskevården i Sverige.
För att klara den biotopvård, de inventeringar och de åtgärdsplaner för vatten, som idag inte innefattas av fiskevårdsområden, anvisar Miljöpartiet de gröna ytterligare 15 miljoner kr för ändamålet. Eftersom anslaget B11 Miljöersättningar inom jordbruket inte kommer att utnyttjas fullt ut under innevarande år behöver detta inte innebära någon ökad belastning för statsbudgeten, utan medlen kan tas ur detta underutnyttjande. Eftersom behovet av fiskevård kvarstår i landet och regeringen i dagens ekonomiskt kärva läge inte förmått anslå tillräckliga medel för ändamålet förutsätter Miljöpartiet de gröna att regeringen återkommer med förslag till allmän fiskevårdsavgift.
D 4. Ersättning för viltskador m.m.
Miljöpartiet de gröna har hela tiden förespråkat högre total ersättning för rovdjursrivna renar. Regeringen väljer nu att utnyttja medel ur anslaget B 11. Miljöersättningar inom jordbruket. Vi noterar att dessa medel nu utnyttjas för andra ändamål än för miljöersättningar. Ett särskilt problem, som måste uppmärksammas, är att järvstammen inte återhämtat sig nämnvärt sedan fridlysningen 1969. Stammen är enbart ca 250 djur i hela landet, dock koncentrerad till vissa samebyar i Norrbotten. För att avskjutning av järv ska kunna förhindras om mer än 4 föryngringar av arten sker inom en och samma sameby, vilket föreslås i nya ersättningssystemet, anser vi att särskilda medel skall avsättas för att ekonomiskt kompensera dessa samebyar inom den av regeringen föreslagna ökningen av anslaget. Stammen av denna sällsynta art måste få tillåtas öka.
Miljöpartiet de gröna anser att anslaget behöver förstärkas ytterligare redan 1996 och föreslår en förstärkning med ytterligare 10 miljoner.
Biotopskydd i skogsbruket
Nyckelbiotopinventeringarna och det aktivare arbetet med naturvården inom skogsbruket har visat på ett mycket stort behov av att skydda även mindre områden som normalt inte kan bli aktuella för reservatbildning. Samtidigt är dessa områden alltför stora för att kunna skyddas utan att ersättning med rätt kan krävas av markägaren. Behovet att mer pengar avsätts för sådant biotopskydd är akut. Om inte mer pengar avsätts kommer med stor sannolikhet åtskilliga lokaler med hotade eller akut hotade växt- och djurarter att avverkas under resten av året. Vi föreslår därför riksdagen att avsätta ytterligare 20 miljoner kronor för ändamålet.
Allergisatsningen
I en överenskommelse våren 1995 med Miljöpartiet de gröna avsatte regeringen 2 mdkr till förbättringar av inomhusmiljön i lokaler och bostäder - det sk allergisaneringsbidraget på 30% (1,8 mdkr) - och andra miljöinriktade bidrag (200 mkr). Detta är den största miljösatsningen i Sverige någonsin. I första hand handlar det om barnens hälsa, men det ger också ett välbehövligt tillskott av "gröna" arbeten inom byggsektorn och genererar viktig kunskap inför framtiden.
Under hösten 1995, då det ännu gick trögt med ansökningarna, "lånade" vi ut 800 mkr av de 1,8 miljarderna till ROT-bidragen i en ny överenskommelse med regeringen. I gengäld fick vi förlängda tider för allergisaneringsbidragen vad gäller entreprenadavtal och slutbesiktning, utfästelse om förnyad information till framför allt kommunerna och en särskild punkt om nya förhandlingar, ifall ansökningarna skulle överstiga den kvarvarande miljarden. Dessutom begärde och fick vi 100 mkr till 35 %-iga investerings- bidrag för vindkraften.
Till vår glädje har det sedan visat sig vid ansökningstidens utgång, 29/2 - 96, att ansökningar kommit in för bidrag motsvarande 1 810 670 000 kr.
I enlighet med den senaste överenskommelsen pågår för närvarande samtal mellan Miljöpartiet de gröna och regeringen om möjligheterna att om- prioritera medel under tionde huvudtiteln (reservationsanslaget Arbets- marknadspolitiska åtgärder). Vi förutsätter att riksdagen är angelägen att allergisanering verkligen fullföljs då den har stora positiva effekter på såväl barnens hälsa som den svårt prövade byggarbetsmarknaden. Riksdagen bör därför ge regeringen tillkänna att ytterligare minst 600 miljoner kronor ska anslås till allergisaneringsbidrag
Näringsdepartementet
Affärsverket svenska kraftnät planerar att medverka i byggandet av en likströmslänk mellan Polen och Sverige. Detta förutsätter att staten tecknar borgen intill högst 1,5 miljarder kronor eller utfärdar kreditgarantier för motsvarande belopp. För detta ändamål begär regeringen nu ett utökat bemyndigande att teckna borgen eller kreditgarantier för Svenska kraftnät.
Vi anser att förslaget är illa genomtänkt och inte bör genomföras. Det finns långt mer angelägna investeringsbehov än en elkabel mellan Sverige och Polen. Export av svensk el till Polen skulle kunna försvåra en kärnkraftsav- veckling och strider på så vis mot riksdagens tidigare beslut att avveckla. Import av polsk el till Sverige skulle sannolikt innebära ökade svavelutsläpp och ökat kärnkraftsberoende i Polen. Vi föreslår att riksdagen avslår regeringens begäran om utökat bemyndigande och ger regeringen till känna att en likströmskabel inte ska läggas ut mellan Polen och Sverige inom över- skådlig framtid. Istället bör vi satsa betydligt mer på ökad effektivitet i energianvändningen och användning av förnybar energi som ersättning för kärnkraft och fossila bränslen i såväl Sverige som Polen.
Kulturområdet
Miljöpartiet ser mycket positivt på de ekonomiska tillägg som förelagts för innevarande budgetperiod. Tilläggen motsvarar i stor utsträckning de krav som Miljöpartiet framhöll i sin budgetreservation. Vi vill särskilt betona det positiva i att sparbetinget minskats för Svenska riksteatern, Operan och Dramatiska teatern, dock med 20 miljoner mindre än i Miljöpartiets förslag. Sparivern på de fria teater-, dans- och musikgrupperna har lindrats. Miljöpartiets krav på ökat ekonomiskt stöd till svensk filmproduktion och filmkulturell verksamhet har också vunnit gehör. Museer och stiftelser har fått viss ekonomisk lättnad. Vi anser dock att ett uppdrag om projektering av ett kvinnomuseum skulle ha kunnat rymas inom budgetramen. Slöjdtåget ges en liten extra förutsättning att kunna fortsätta med sin uppskattade verksamhet över hela Sverige. Men när det gäller stöd till icke statliga kulturlokaler anser vi det oacceptabelt med en halvering av stödet under en 18-månadersperiod. Vi kommer i kommande budgetförslag återkomma till dessa frågor.
Kommunsektorn
De senaste årens utveckling
Den kommunala verksamheten är välfärdens kärna med viktiga verksamheter som utbildning, sjukvård och barn- och äldreomsorg. Efter en stark expansion under 1960- och 70- talen utvecklades verksamheten i lugn takt under 1980-talet. De senaste årens ekonomiska kris har ställt verksamheterna inför svåra prov. Totalt minskade under åren 1992 till 1995 kommunsektorns inkomster av skatter och statsbidrag med omkring 10 % i fasta priser. Kommunerna har mött dessa inkomstminskningar genom att dra ner sina kostnader och försämra de ekonomiska resultaten. Kraven på kostnads- neddragningar har drabbat den ordinarie kommunala konsumtionen extra hårt eftersom samtidigt kostnaderna för socialbidrag och arbetsbefrämjande åtgärder ökat kraftigt.
Samtidigt som kostnaderna för kommunernas ordinarie konsumtion har minskat med knappt 10 % under åren 1992 till 1995 ökade behovet av kommunala tjänster med omkring 4 % till följd av befolkningsförändringar. För att klara oförändrad servicenivå krävdes alltså av kommunernas kärnverksamheter rationaliseringar i storleksordningen 12-14 % under dessa år. Dessa har till en del varit möjliga att genomföra men resultatet har också i många fall blivit sänkta servicenivåer och kvalitetsförsämringar.
Vår bedömning är att den här anpassningen av den kommunala verksamheten till stor del var ofrånkomlig med de ekonomiska förutsättningar som skapats av den ekonomiska krisen. Anpassningen har dock lett till att marginalen för ytterligare kostnadsneddragningar som inte påverkar kvalitén har minskat avsevärt.
Förutsättningarna för de närmaste åren
Kommunsektorns inkomster i fasta priser fortsätter att minska de närmaste åren. Enligt Kommunförbundet uppgår minskningen för primärkommunernas del till 0,7 % under åren 1995-1999. Den viktigaste orsaken till minskningen är höjningen av de avdragsgilla egenavgifterna med en procent om året 1996-1998, vilken urgröper kommunernas skatteunderlag. Statsbidragen minskar också i värde eftersom de avses förbli nominellt oförändrade.
På kostnadssidan väntas socialbidragen fortsätta att öka till följd av indragningarna i olika sociala trygghetssystem. En faktor som också sätter press på kommunerna är förslaget att lagfästa krav på ekonomisk balans i primärkommunerna 1999 och i landstingen år 2000. Sammantaget betyder denna utveckling enligt kommun- och landstingsförbunden att den kommunala konsumtionen måste skäras ner närmare två procent årligen fram till år 1999, samtidigt som behovet av kommunala tjänster ökar med knappt en procent om året till följd av befolkningsförändringar. Sammantaget innebär detta att gapet mellan behov och resurser växer med nästan tre procent om året. Regeringen redovisar i sin bedömning ett något lägre gap, men tendensen är densamma. Kostnadsneddragningarna leder också till personalminskningar i primärkommuner och landsting fram till 1999 på 20- 50 000 anställda beroende på om man skall tro på regeringens eller kommun- och landstingsförbundens bedömningar. Det är viktigt att notera att det finns mycket stora skillnader i ekonomiska förutsättningar mellan enskilda kommuner och landsting. I många fall krävs kostnadsneddragningar på över tio procent för att nå upp till balanskraven i slutet av decenniet. Några kommuner har så god ekonomi att de kan klara kraven utan ytterligare anpassning av sina kostnader.
Miljöpartiets bedömning
Miljöpartiet stöder regeringens förslag till lagfästa ekonomiska balanskrav på primärkommunerna 1999 och på landstingen år 2000. Sådana balanskrav är viktiga för att undvika att kommuner i framtiden hamnar i ekonomiska trångmål som skett i många fall de senaste åren. De kan också allmänt öka förtroendet för den kommunala ekonomin och därigenom bidra till att pressa ner kommunernas upplåningskostnader. Utformningen av balanskravet där pensionskostnaderna föreslås beaktas enligt den s k blandade modellen förefaller också väl avvägt.
Vi anser dock att balanskravet kommer att leda till alltför stora negativa konsekvenser för både kommunerna och samhällsekonomin i sin helhet om det kombineras med de ekonomiska förutsättningar i övrigt som regeringen vill lägga på kommunerna. Gapet mellan behoven av och de ekonomiska resurserna för kommunernas kärnverksamheter kommer att vara större än vad som är möjligt att överbrygga med normal produktivitetsförbättring. Fortsatta neddragningar av såväl servicenivå som kvalitet kommer att bli ofrånkomliga. Det är mycket olyckligt i ett läge när många verksamheter redan har svårt att uppnå en tillfredsställande kvalitet.
Det är också mycket tvivelaktigt, från samhällsekonomiska utgångs- punkter, att minska sysselsättningen i kommuner och landsting med ytterligare 20-50 000 anställda de närmaste åren. Med dagens läge på arbetsmarknaden kommer detta med stor sannolikhet att leda till en ytterligare påspädning av den redan höga arbetslösheten. Nettobesparingen för den offentliga sektorn som helhet blir härigenom mycket liten, kanske motsvarande en fjärdedel till en tredjedel av de primära besparingarna man gör i kommunerna.
Miljöpartiets förslag
Miljöpartiets förslag innebär på flera punkter ekonomiska lättnader för kommunerna som gör det lättare att uppnå de ekonomiska balanskraven med realistiska krav på produktivitetsförbättringar.
Genom att inte höja de avdragsgilla egenavgifterna 1997 och 1998 urholkas inte kommunernas skatteunderlag. Även i övrigt ger vårt förslag till skatteväxling ett positivt netto för kommunerna, vars verksamheter är energisnåla men lönekostnadsintensiva.
Våra förslag när det gäller transfereringssystemen (bl a 80 procents ersättning med brutet tak i socialförsäkringarna redan 1997 samt bibehållna regler för läkemedel och tandvård) innebär sammantaget en minskad belastning på kommunernas socialhjälpskostnader. Samtidigt leder de till högre sjukvårdskostnader för landstingen och ett något lägre skatteunderlag från 1998 jämfört med regeringens förslag.
Vårt förslag till en arbetstidförkortning till 35 timmar per vecka innebär att de ändå ofrånkomliga kostnadsneddragningarna kan ske utan att den kommunala sysselsättningen behöver minska.
Sammantaget beräknar vi att kommunernas ekonomiska förutsättningar (ökade intäkter, minskade kostnader) blir ca 2 miljarder kronor bättre 1997, 4,7 miljarder kronor bättre 1998 och 7 miljarder bättre 1999 jämfört med regeringens förslag. Av denna förbättring bedömer vi att kommunerna kommer att använda ungefär hälften under 1997 och 1998 samt en fjärdedel 1999 till att förbättra de ekonomiska resultaten. Återstoden kommer att användas till att dämpa neddragningen av konsumtionen med knappt två procentenheter totalt under treårsperioden. Det leder till att ca 20 000 jobb (utöver dem som tillkommer genom arbetstidsförkortningen) kan räddas kvar i kommunerna jämfört med regeringens förslag.
Begränsningen av utdebiteringen
Förslaget att minska statsbidragen till de kommuner som höjer sin utdebitering 1997 eller 1998 bör avvisas av såväl principiella som ekonomiska skäl. Förslaget innebär i praktiken ett allvarligt ingrepp i kommunernas självbestämmande. Sådana ingrepp bör bara ses som en yttersta nödfallsåtgärd om det föreligger reella hot att kommunerna genom okontrollerade skattehöjningar riskerar att allvarligt skada den totala samhällsekonomin. Några sådana hot föreligger enligt vår mening inte idag. Det är bara drygt ett år sedan de förra skatterestriktionerna för kommunerna avskaffades. Att nu återigen införa restriktioner riskerar leda till att sådana blir mer eller mindre en rutinåtgärd, vilket helt urgröper grundlagens stadgande om kommunalt självbestämmande.
Vi bedömer att de skattehöjningar som kan bli aktuella utan sanktioner kommer att vara mycket små. 1995 höjdes visserligen den genomsnittliga kommunala skattesatsen i riket med 45 öre beroende på höjningar i ett flertal storstäder, som delvis fick ses som en reaktion efter det treåriga skattestoppet och den exempellösa neddragningen av kommunernas inkomster under åren 1992-1994. 1996 blev skattehöjningarna betydligt mer måttfulla och stannade vid en höjning av medelutdebiteringen av 16 öre. Detta är långt mindre än de skattehöjningar som samtidigt genomfördes på statlig nivå.
Alla kommun- och landstingspolitiker är väl medvetna om det pressade ekonomiska läget för kommuninvånarna och kommer i det längsta att dra sig för att höja skatten. Det finns ändå ett fåtal kommuner där skattehöjningar de närmaste åren kan komma att framstå som det minst dåliga alternativet. Förutom de tre kommuner som skall undantas enligt regeringens förslag finns det också andra kommuner som drabbas av stora inkomstminskningar till följd av skatteutjämningsreformen och som dessutom kan ha en dålig ekonomi i utgångsläget. Det finns också några kommuner och landsting som i utgångsläget har så dåligt resultat och soliditet att det kan bli mycket svårt att med bara besparingar klara balanskraven till 1999 resp 2000. I några kommuner förvärras problemen av kriser i de kommunala bostadsbolagen, som orsakar kommunerna stora kostnader till följd av ingångna borgens- åtaganden.
Vi bedömer att med den allmänna återhållsamhet mot skattehöjningar som finns hos kommunpolitikerna och med de lättnader för kommunerna som vi föreslagit ovan är den föreslagna bestraffningen av kommuner som höjer skatten inte nödvändig. Sannolikt kommer skattehöjningarna under alla förhållanden att bli mycket små, kanske motsvarande en höjning av medelutdebiteringen i riket i storleksordningen högst 10 öre per år. Detta är ett pris som får accepteras för att bevara kommunernas självbestämmande och ge ett nödvändigt andrum till de allra hårdast utsatta kommunerna och landstingen.
Konsekvenser och beräkningar
Offentligt sparande
Nedanstående tabell visar effekterna av våra förslag på det samlade offentliga sparandet. Ändringsförslagen på utgiftsområdena specificeras i tabell 1 i avsnitt 3. Ändrings- förslagen på inkomstsidan specificeras under punkt 5 nedan. Alla siffror är ändringar mot regeringens förslag räknat i miljoner kronor.
Våra förslag beräknas medföra ett förbättrat offentligt sparande jämfört med regeringens förslag.
Tabell Effekter på kommunsektorn
Vi anser att välfärdens kärnområden, skola, omsorg och vård, skall prioriteras. Detta uppnås genom den förbättrade ekonomiska ram för kommunsektorn som flera av våra förslag leder till. Nedan visas en analys av de viktigaste konsekvenserna för kommunsektorn av våra förslag. Effekterna kommenteras ytterligare i kapitel 5 Kommunsektorn under rubriken "Miljöpartiets förslag".
Alla siffror är ändringar mot regeringens förslag räknat i miljoner kronor.
Tabell Effekter av sänkt arbetstid
Vi föreslår att den lagstadgade normalarbetstiden sänks till 35 timmar per vecka från 1998. Vi räknar med att detta följs upp genom avtal på arbetsmarknaden så att arbetstidsförkortningen i huvudsak är genomförd till år 2000. Detta får en rad ekonomiska konsekvenser för statens finanser som i sina huvuddrag sammanfattas i tabellen nedan. Den bygger på antagandet att arbetstidsförkortningens ekonomiska konsekvenser på bl a skatteunderlag och minskade kostnader för arbetslösheten hinner slå igenom med 20 % på helåret 1998 och 60 % på helåret 1999.
Av tabellen framgår att vi föreslår att egenavgifterna inte höjs med en procentenhet 1998 som regeringen har föreslagit och att avgiften sänks med en procent 1999. (Vi har räknat med att kommunerna får behålla den positiva effekten på sitt skatteunderlag av den uteblivna höjningen 1998 men att staten kompenseras för motsvarande effekt av den föreslagna avgifts- sänkningen 1999 genom exempelvis en avräkning på statsbidragen till kommunerna.) Den budgetförsvagning detta medför minskas genom statens minskade utgifter till följd av den lägre arbetslöshet som arbetstids- förkortningen medför. Dessa lägre utgifter har i vårt förslag till utgiftstak påverkat ramarna på utgiftsområdena 13 och 14. De lägre utbetalningarna av arbetslöshetsersättningar leder också till ett skattebortfall med drygt en tredjedel av detta belopp (vilket regleras så att det belastar statskassan, inte kommunerna).
Alla siffror är ändringar mot regeringens förslag räknat i miljoner kronor, undantaget kursiverade som anger andelar.
Tabell Effekter på olika samhällssektorer
Tabellen nedan visar hur våra ändringsförslag på statens inkomst- respektive utgiftssida påverkar olika samhällssektorer. Tabellen avser beräknade effekter det sista året under treårsperioden, år 1999.
Hushållens minskade behov av arbetsmarknadsersättning till följd av minskad arbetslöshet uppträder som en minuspost. Samtidigt stärks hushållens ekonomi genom främst sänkta egenavgifter. Omfördelningar sker inom hushållssektorn från hushåll som idag arbetar heltid och hushåll med goda inkomster till hushåll med lägre inkomster och hushåll som idag arbetar deltid. Vi avser att i samband med höstbudgeten mer utförligt redovisa konsekvenserna för olika typhushåll.
Den statliga konsumtionen minskar, främst beroende på besparingar inom försvaret och till viss del också för arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Kommuner och landsting förbättrar sin ekonomi. Detta används dels till ett förbättrat finansiellt sparande, dels till att begränsa minskningen av konsumtionen, vilket borde betyda bättre vård, skola och omsorg.
Industrin och transportföretagen tappar en del beroende på höjda miljö- och energiskatter. Samtidigt blir övriga företag som tjänsteföretag och snabbt expanderande näringar inom bl.a. miljö- och IT-sektorn vinnare. Detta är ett uttryck för det ökade förändringstryck som är nödvändigt i näringslivet för att skapa fler jobb med mindre åtgång av ändliga naturresurser.
Tabell Beräkningar av föreslagna skatteförändringar m.m.
Nedanstående sammanställning visar de förändringar av skatter och avgifter vi förutsatt vid beräkning av utgiftstaken och för de riktlinjer vi presenterat för budgetpolitiken. Det rör sig dels om de förändringar vi föreslår med anledning av proposition 1995/96:198, dels den skatteväxling för miljö och ökat arbete vi föreslår och dels de skatte- och avgiftsförändringar vi beräknar och föreslår i samband med att normalarbetstiden sänks till 35 timmar/vecka 1998.
Våra ändringsförslag i anslutning till prop 198 kommenteras i separat motion med anledning av denna proposition. Förslagen om skatteväxling kommenteras dels i avsnitt 2.3.3 ovan, dels i anslutning till motionen med anledning av prop 198. Beräkningarna om inkomstkonsekvenserna av en förkortad arbetstid kommenteras i punkt 3 ovan.
Tabell
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen antar de riktlinjer för den ekonomiska politiken som föreslås i motionen samt därmed avslår regeringens förslag i detta avseende, 2. att riksdagen antar den i motionen redovisade beräkningen av de offentliga utgifterna för åren 1997-1999, 3. att riksdagen fastställer utgiftstaket för staten inklusive socialförsäkringssektorn vid sidan av statsbudgeten, a) för år 1997 till 724 miljarder kronor, b) för år 1998 till 714 miljarder kronor, c) för år 1999 till 712 miljarder kronor, 4. att riksdagen godkänner den preliminära beräkningen för samtliga utgiftsområden i enlighet med vad som redovisats i motionen, 5. att riksdagen godkänner den i motionen redovisade beräkningen av utgifterna inom den kommunala sektorn, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de indirekta ekonomiska förbättringarna för kommuner och landsting, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den växande miljöskulden och nödvändigheten att minska denna, 8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en mer aktiv miljöpolitik som drivkraft för en positiv ekonomisk utveckling, 9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hushållens sparande, 10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en mer aktiv fördelningspolitik i statens sparande, 11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ökad självtillit som mål för den ekonomiska politiken, 12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lägre realränta som mål för den ekonomiska politiken, 13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentarisk kommitté för genomlysning av penning- och valutamarknaden m.m., 14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en grön skatteväxling, 15. att riksdagen hos regeringen begär förslag om lagstiftade övergripande mål för Riksbanken i enlighet med vad som anförts i motionen, 16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beslutsfattande om valutapolitisk regim, anslutning till ERM m.m., 17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk anslutning till ERM, 18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett eventuellt framtida svenskt medlemskap i EMU, 19. att riksdagen beslutar att svenskt medlemskap i EMU skall föregås av en folkomröstning, 20. att riksdagen hos regeringen begär en analys av miljökonsekvenserna av konvergensprogrammet, 21. att riksdagen hos regeringen begär en plan eller ett åtgärdsprogram för minskad miljöskuld som del i fullföljandet av konvergensprogrammet, 22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bättre kontroll, prioritering och uppföljning av bidrag från Europeiska unionen, 23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskad arbetslöshet genom sänkt arbetstid, lägre skatt på arbete och en satsning på gröna jobb, 24. att riksdagen hos regeringen hemställer om förslag till lagstiftning om 35 timmars veckoarbetstid i enlighet med vad som anförts i motionen, 25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ till ett kontrakt med arbetsmarknadens parter om en arbetstidsförkortning till 35 timmars arbetsvecka, 26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besparingar inom polisväsendet, 27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besparingar för budgetåren 1997 och 1998 inom polisväsendet, 28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskat behov av militära utgifter och konse- kvenserna av en vidgad hotbild, 29. att riksdagen avslår regeringens förslag till besparingar inom internationellt bistånd, 30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om enprocentsmålet för internationellt bistånd, 31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell handels betydelse för u-länder m.m., 32. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1981:49) om begränsning av läkemedelskostnader m.m., 33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om assistansersättningar, 34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det fördelaktiga med ett s.k. brutet tak i sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, 35. att riksdagen avslår regeringens förslag att sänka bostadstillägget för pensionärer, 36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgifter på kulturområdet, 37. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett grundforskningsavdrag och dess användning m.m. i enlighet med vad som anförts i motionen, 38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade resurser till åtgärder för förstärkt utbildning m.m. för elever med specifika läs- och skrivsvårigheter, 39. att riksdagen avslår regeringens förslag att på tilläggsbudget för budgetåret 1995/96 öka anslaget till Statens försvarshistoriska museer, 40. att riksdagen avslår regeringens förslag att på tilläggsbudget för budgetåret 1995/96 öka anslaget till Flygtekniska försöksanstalten, 41. att riksdagen avslår regeringens förslag att på tilläggsbudget för budgetåret 1995/96 anslå 23 miljoner kronor till Riksförsäkringsverket och 5 miljoner kronor till försäkringskassorna för det nya pensionssy- stemet, 42. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens ansvar för kontroll av livsmedelsprodukter från tredje land, 43. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöstöd till jordbruket, 44. att riksdagen avslår regeringens förslag till besparingar på företagshälsovård och avbytarverksamhet inom jordbruket, 45. att riksdagen beslutar att i enlighet med vad som anförts i motionen på tilläggsbudget till statsbudgeten för budgetåret 1995/96 anslå 10 miljoner kronor till ersättning för viltskador utöver vad regeringen föreslår, 46. att riksdagen i enlighet med vad som anförts i motionen avslår regeringens begäran om bemyndigande att lämna utökad borgen eller garantier till Svenska kraftnät för anläggande av likströmskabel mellan Sverige och Polen, 47. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas kontroll av livsmedelsprodukter från tredje land, 48. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av stöd från Europeiska unionen inom lantbruksområdet, 49. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat anslag till fiskevården, 50. att riksdagen beslutar att tillföra ytterligare 15 miljoner kronor till Fiskevård för budgetåret 1995/96 och att detta finansieras genom ianspråktagande av outnyttjade medel på anslaget B 11 Miljöersättningar inom jordbruket, 51. att riksdagen avslår regeringens förslag att minska statsbidrag till kommuner som höjer sin kommunalskatt, 52. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbättra kommunsektorns ekonomiska förhållanden, t.ex. genom sänkta egenavgifter och andra åtgärder som förbättrar dess skatteunderlag.
Stockholm den 2 maj 1996
Marianne Samuelsson (mp)
Birger Schlaug (mp) Roy Ottosson (mp) Annika Nordgren (mp) Ronny Korsberg (mp) Barbro Johansson (mp) Per Lager (mp)