Sammanfattning
Den ekonomiska politiken sedan regeringsskiftet 1994 har i allt väsentligt inneburit en återgång till den politik som skapade den ekonomiska krisen i vårt land. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Tillväxten under 1996 blir med största sannolikhet mindre än en procent. Därmed återgår Sverige nu till en utvecklingstakt som innebär att vi halkar efter jämförbara konkurrentländer.
För två år sedan tycktes förutsättningarna goda att Sverige skulle lyckas bryta den flera decennier långa stagnationen. Under våren 1994 växte det fram 1 000 nya arbeten om dagen. Denna ökning bestod så gott som uteslutande av nya arbetstillfällen i företagen. Sverige hade fått bukt med inflationen, och regering och riksdag hade genomfört kraftfulla besparingar för att pressa ner underskottet i statsfinanserna och etablera en varaktig balans mellan inkomster och utgifter. Ekonomin växte i en takt som klart översteg genomsnittet under 1980-talet.
Så kom regeringsskiftet och satte stopp för den kursomläggning som hade inletts under de borgerliga åren. Återställarpolitiken är ett uttryck för en oförmåga hos regeringspartiets företrädare att förstå drivkrafterna bakom ekonomisk tillväxt. Samma bristande insikt om sambanden mellan enskild frihet och ekonomisk tillväxt som en gång gjorde att jordmånen för tillväxt försvagades har nu vänt den borgerliga regeringens strävan att genomföra en strukturell anpassning av ekonomin tillbaka till 1970- och 1980-talspolitiken.
I den så kallade tillväxtpropositionen hösten 1995 visade regeringen med stor tydlighet att den saknade såväl insikt om den svenska ekonomins fundamentala problem som förmåga att frigöra sig från gamla lösningar. Regeringen saknade därmed strategi för att bryta stagnationen och skapa förutsättningar för tillväxt och nya arbeten.
Vi kan nu konstatera att vår kritik mot den ekonomiska politiken och återställarraseriet sedan hösten 1994 har besannats. I vårpropositionen tvingas regeringen att skriva ner tillväxtprognosen kraftigt för andra gången på bara ett halvår. Sannolikheten är betydligt större att tillväxten helt upphör än att vi skulle komma i närheten av ens de blygsamma genomsnittstal som Sverige uppnådde under 1980-talet. Och än värre: regeringen fortsätter på den inslagna vägen som om ingenting hade hänt. Till det kommer att regeringen också misslyckats i fråga om saneringen av de offentliga finanserna. De alltför optimistiska prognoserna och alltför snäva marginalerna har lett till högre räntor under längre tid.
Mot bakgrund av den höga arbetslösheten, det växande antalet långtids- arbetslösa, den långvariga stagnationen och de fundamentala obalanserna i svensk ekonomi måste kritiken mot regeringens fortsatta oförmåga att ompröva sin politik bli mycket hård. Sveriges välståndsutveckling försvagas på både kort och lång sikt för att regeringen inte förmår frigöra sig från en politik som redan kostat folkhushållet mycket.
Vår kritik av regeringens vårproposition kan sammanfattas i följande punkter:
Den ekonomiska politiken som den kommer till uttryck i propositionen bygger på att Sveriges problem enbart skulle vara statsfinansiella, när dessa till stor del är resultatet av det verkliga problemet - en ekonomi som växer alltför långsamt. I propositionen saknas både analys och åtgärder som tar sikte på att återskapa tillväxt- och utvecklingskraften i svensk ekonomi.
Regeringen förvärrar den strukturella obalansen mellan den enskilda och den offentliga sektorn. Återigen höjs skatterna för att kompensera bristande förmåga att ta itu med utgifterna. Tillväxten stryps genom att skattechocken fortsätter att ersätta den nödvändiga sparkuren. Istället för att spara till skattesänkningar som skulle kunna dämpa nedgången höjs skatterna ännu mer upp mot ett skatteuttag som innebär ett högst tvivelaktigt världsrekord.
Regeringen anlägger ett alldeles för kameralt synsätt på saneringen av statsfinanserna. Att på kort sikt skapa balans mellan utgifter och inkomster oavsett medel blir det enda operativa målet. Regeringen bortser helt ifrån medlens långsiktiga strukturella konsekvenser. Det innebär att saldoförbättringen riskerar att bli tillfällig och att underskotten börjar växa igen. Den enskilda sektorn är alltjämt alldeles för tillbakapressad för att långsiktigt orka bära den tunga börda som finansieringen av den omfattande stat som regeringen vill slå vakt om.
Regeringen sviker redan från början de starkare krav på utgiftsdisciplin som den nya budgetprocessen ställer. När en besparingspolitik med engångsbesparingar i stället för permanenta utgiftsneddragningar dessutom är allmänt svag, urholkas trovärdigheten i såväl sanerings- som konvergensprogrammen.
Kalkylerna för den ekonomiska utvecklingen är trots nedrevideringen alltför optimistiska och bidrar därmed återigen till att dölja problemens verkliga art och omfattning. Vår åtskilliga gånger tidigare framförda kritik mot budgetsaneringens alltför små marginaler kvarstår.
I propositionen saknas såväl strategi som konkreta åtgärder för att komma till rätta med arbetslösheten. Regeringen väjer för att sätta mål för den totala arbetslösheten. Den tvingas dessutom redan nu överge sitt eget mål att halvera den öppna arbetslösheten fram till år 2000. För att detta i sig alltför begränsade mål skall kunna uppnås hänvisar regeringen sig själv till statistiska manipulationer.
De åtgärder som föreslås kommer på så gott som varje punkt att försvåra för näringslivet att växa. I stället minskas omvandlingstrycket framförallt på kommunerna.
Regeringen signalerar en omläggning av energipolitiken som innebär att Sverige kan stänga fullt fungerande kärnkraftverk. Förutom att en förtida avveckling strider mot utslaget i folkomröstningen 1980 innebär det en ren kapitalförstöring som förorsakar en helt onödig kostnad på tiotals miljarder för folkhushållet i en situation som präglas av hög arbetslöshet och av att hushållens ekonomi försämras och bidragsberoendet ökar.
Regeringens förmenta satsning på utbildning och kompetensutveckling är i huvudsak en Potemkinkuliss. I den mån det finns förslag som utgör en verklig förändring och inte bara ett illa dolt trixande med siffror handlar det i flera fall om förslag som försämrar utbildningens och forskningens kvalitet och således motverkar den nödvändiga kompetensutvecklingen.
Sverige befinner sig åter i en utförslöpa. Förbättringen av statsfinanserna kan inte dölja det faktum att de strukturella problemen förvärras och att stagnationen fortsätter. Tillväxten sjunker till väsentligt lägre nivåer i Sverige än i andra jämförbara länder. Resultatet av den största skattechocken i Sveriges historia och två års återställarpolitik har blivit precis det som vi befarade.
Stagnationen har två sidor. Dels stannar välståndsutvecklingen i Sverige som nation, dels försämras livsbetingelserna för många medborgare och deras familjer. Individer och hushåll kläms från två håll. Stigande skatter pressar ner realinkomsterna, och sämre offentlig service och minskade bidrag urholkar levnadsstandarden ytterligare. Arbetslösheten, inte minst den växande långtidsarbetslösheten, börjar nu märkas på allvar i form av den nyfattigdom som drabbar allt fler.
Sveriges problem handlar inte om en sned fördelning av inkomster och förmögenheter utan om bristande resurser som leder till en allmän försvagning av samhällsekonomin och en smygande proletarisering av stora medborgargrupper.
Denna motion tar sin utgångspunkt i att de reella och långsiktiga ekonomiska problem som vårt land möter bara kan avhjälpas genom en kraftig kursomläggning över hela det politiska fältet. Öppenheten för företagande och näringsliv måste öka, om välståndet skall växa snabbare.
Sverige är dessvärre ett varnande exempel på att sambandet mellan frihet för enskilda och företag å den ena sidan och ekonomisk tillväxt å den andra är starkt. Våra ekonomiska problem är inte en följd av yttre påverkan utan av en inhemsk politik som successivt förstört incitamenten för arbete och sparande. Bara genom en politik som stimulerar arbete, företagande och investeringar kan utvecklingskraften återvinnas. Att återskapa dessa välståndsbildande drivkrafter kommer att vara den viktigaste nationella utmaningen under åtskilliga år framöver.
Detta är också den handlingslinje som riksdag och regering måste välja, om vi skall bryta den sociala stagnation som följer av den ekonomiska. Sverige måste bli det socialt rörliga samhälle där individen och familjen är starka och genom egna insatser kan bygga sig en bättre tillvaro. Det skapar, tillsammans med förvissningen om att det finns ett gemensamt stöd när det behövs, en ny trygghet.
Några viktiga villkor måste då uppfyllas:
Samhällsekonomisk stabilitet är en nödvändig förutsättning för att bryta stagnationen. Det förutsätter i sin tur att saneringen av statsfinanserna fullföljs, att statsskulden slutar öka och att utgifterna pressas tillbaka till en nivå som är långsiktigt förenlig med inkomstnivån vid ett rimligt skattetryck. Det förutsätter vidare att inflationen också i fortsättningen hålls nere - även vid en tillväxt klart högre än genomsnittet under 1980-talet.
Saneringen av statsfinanserna måste understödja tillväxtpolitiken och inte försvåra den. Skattehöjningar motverkar de positiva effekterna av den räntenedgång som följer av minskade underskott i de offentliga finanserna. Därför måste saneringspolitiken framförallt ta sikte på att begränsa statens och kommunernas utgiftsåtaganden.
Besparingarna måste därtill ha en sådan inriktning att de bidrar till hela ekonomins liberalisering och syfta till att stärka incitamenten för arbete, sparande, investeringar och företagande. Lägre offentliga utgifter innebär i sig ett större utrymme för näringslivet att växa, men vissa utgiftsnedskärningar ger större utrymme och bättre stimulans för tillväxtavgörande faktorer som företagande och arbete än andra.
Det är inte likgiltigt vilka offentliga utgifter som minskas. Där stat och kommun har grundläggande uppgifter måste stat och kommun stå starka. Det gäller sådana gemensamma åtaganden som att hjälpa dem som genom handikapp, olyckor eller allvarlig sjukdom inte kan klara sig själva, men det gäller också sådant som enbart kan skötas gemensamt, som försvar och rättsväsende.
Vi föreslår ett utgiftstak som understiger regeringens med 94 miljarder kronor 1999. Vi visar därmed hur en politik för saneringen av statsfinanserna kan uppfylla både de krav som måste ställas på kortsiktig stabilitet och kraven på en långsiktig strukturell anpassning av svensk ekonomi. Det ger Sverige, dess medborgare och företag, förutsättningar för framåtskridande som är jämförbara med vår omvärld.
Våra förslag medför en budgetsaldoförstärkning som är 9 miljarder kronor starkare än regeringens 1997 och 12 miljarder kronor starkare 1998. 1999 är vårt budgetalternativ, inklusive skattesänkningar om drygt 60 miljarder, 9 miljarder kronor starkare än regeringens.
Vi föreslår därtill en rad strukturella förändringar som tar sikte på att stärka förutsättningarna för ekonomisk tillväxt.
Ett av Sveriges mest akuta problem är skattetrycket, som uppgår till 53 procent av BNP. Med matematisk nödvändighet kommer den tyngsta skattebördan därmed att bäras av vanliga löntagare. Av lönekostnaden på 19.300 kronor för en genomsnittslön - 14.500 kronor - lägger stat och kommun beslag på 12.600, medan den enskilde får kvar 6.700 kronor. Det är en extrem skattebelastning på de människor utan vars arbetsinsatser inget finns att fördela.
Vi föreslår därför att skatten på arbete - främst för låg- och medelinkomsttagare - sänks med 43 miljarder kronor, på företagande med 13,5 miljarder kronor och på boende med 2 miljarder. Därtill kommer smärre förändringar som netto ger 1,5 miljarder kronor i lägre skatt.
Vi föreslår också en omfattande satsning på utbildning och forskning som har fyra huvudinslag. För det första en rejäl insats för att rusta upp kvaliteten i grundskolan genom införandet av en nationell skolpeng och en skatteväxling mellan stat och kommun. För det andra föreslår vi att den satsning som bör ske på den eftergymnasiala utbildningen inriktas på att öka examinationsfrekvensen och bygga ut den yrkesinriktade utbildningen. Det är, menar vi, just nu en bättre användning av resurserna än en mekanisk utökning av antalet högskoleplatser som snarast kommer att försvåra möjligheterna att upprätthålla kvaliteten. En fortsatt utbyggnad av den högre utbildningen skall ske på kvalitativt fullgoda villkor. Vi förordar för det tredje att den borgerliga regeringens strategi för att stärka forskningen, universiteten och högskolorna fullföljs. Vi avvisar bestämt regeringens nedrustning av vårt lands forskning och forskarmiljöer. För det fjärde föreslår vi personliga utbildningskonton för att stimulera ett livslångt lärande.
I motionen lägger vi också fram en rad förslag i syfte att fullfölja den borgerliga regeringens strategi för ekonomisk tillväxt. Förslagen rör åtgärder för avreglering, privatisering, skärpt konkurrenstryck och stimulans av den enskilda tjänstesektorns expansion.
En hel del av dessa förslag berör kommunerna. För deras del föreslår vi också förändringar i statsbidragssystemet.
Åtgärder på ovanstående områden har alla det gemensamt att de bidrar till att skapa nya arbeten och därmed en minskad arbetslöshet. Sverige är i den värsta arbetslöshetskrisen sedan 1930-talet. Utan radikala reformer på arbetsmarknaden kommer arbetslösheten att permanentas på dagens nivåer, vilket betyder att i runda tal en femtedel av befolkningen kommer att sakna riktiga arbeten. Vi kommer därför att föreslå en rad avregleringar och liberaliseringar för att underlätta för företagen att nyanställa och minska risktagandet vid anställningar. Dessa krav kommer att utvecklas i en separat motion i anslutning till regeringens sysselsättningsproposition.
Vi avvisar tanken på att inleda en förtida avveckling av kärnkraften. Den är ekonomiskt oförsvarlig, energipolitiskt ansvarslös och saknar varje motiv i en rimlig analys av hur kärnkraftverken lever upp till de stipulerade säkerhetskraven. En förtida avveckling skulle vara rent partipolitiskt motiverad och innebära att regeringen sätter sådana överväganden framför levnadsstandard och trygghet.
Våra ställningstaganden till regeringens besparingar och de besparingar vi själva föreslår i vår motion bygger på en från regeringen skiljaktig syn på hur välfärdspolitiken bör vara utformad i ett modernt samhälle. För oss är det självklart att alla så långt det går skall kunna leva på sin lön och ta ansvar för sin egen och familjens sociala trygghet i livets olika skiften. Vi vill minska bidragsberoendet genom lägre skatter som ger större ekonomisk frihet och tvingar färre än i dag att ställa sig i bidragskön.
De som ändå inte förmår att klara sig utan stöd måste självfallet få hjälp. Men skall Sverige ha råd att erbjuda dem en rimlig och anständig standard, måste antalet bidragsmottagare minskas. Det handlar om att prioritera dem som verkligen är svaga och behöver stöd framför dem som med rimliga skatter och goda möjligheter på arbetsmarknaden skulle kunna klara sig utmärkt själva.
Dagens välfärdspolitik har en motsatt inriktning och utgör därmed inte bara ett hot mot Sveriges ekonomiska styrka och stabilitet utan ytterst också mot deras välfärd som på grund av det höga skattetrycket och en förstelnad arbetsmarknad är beroende av det allmännas insatser.
Sverige behöver en ny politik som tar tillvara medborgarnas vilja att arbeta, spara och satsa för framtiden. Det handlar om en modernisering och en liberalisering av samhällslivet, om att stat och kommun tar ett steg tillbaka och medborgarna ett steg framåt. En sådan utveckling ställer krav på oss alla - medborgare och politiker i alla partier. Att medborgarna klarar dessa krav är vår övertygelse. Men förutsättningen är ett politiskt skifte - en ny politik för en ny tid.
Ett land med problem i en värld av möjligheter
Den svenska modellen i kris
Sverige behöver en ny politik, som genom ökat utrymme för företagande ger nya arbeten och ekonomisk tillväxt. Det är bara i ett land med ekonomisk tillväxt som människor, själva och i familjens gemenskap, kan känna trygghet och ta del av ett ökande välstånd. I ett Sverige med växande ekonomi ökar också den sociala rörlighet som är nödvändig för att motverka social segregation och för att tillföra vårt samhälle den vitalitet som vår tids utmaningar kräver.
För att Sverige skall kunna ta vara på de möjligheter som en ny tid ger krävs frihet och utrymme för den enskildes handlingskraft och personliga val. I en tid av förändring skapas trygghet i företagande, i framväxten av nya arbeten och i en social dynamik som stärker familjen. Därigenom skapas förutsättningar för att de enskilda människorna skall kunna leva på sin lön, välja livslopp och ta ett personligt ansvar.
Förmågan till förändring och förnyelse ställer krav på ett växande utrymme för den enskilde, för företagande och det civila samhällets gemenskaper. Saneringen av statens finanser måste genomföras samtidigt med reformer som ger ekonomisk tillväxt. Besparingar i de offentliga utgifterna skall syfta till att öka det personliga ansvaret och genomföras samtidigt med skattesänkningar och reformer som ökar handlingsutrymmet för familjer och företag. Visionen i det politiska ledarskapet får inte inskränkas till ett kameralt och uteslutande statsfinansiellt perspektiv. Detta måste i stället syfta till att frigöra kraften och vitaliteten i ett samhälle som är mycket större än staten.
Regeringen försöker inte på något vis öppna Sverige för de möjligheter till social trygghet och ekonomisk tillväxt som en ny tid ger. Tvärtom är regeringens perspektiv snävt kameralt i flera hänseenden. I vårpropositionen talar regeringen bara om statens finanser, inte om den svenska samhällsekonomins långsiktiga problem. Åtgärderna för att förbättra statens finanser är sådana att de motverkar förutsättningar för företagande och tillväxt. Genom höjda skatter och en ovilja att ta itu med regleringar på arbetsmarknaden stryper den socialdemokratiska regeringen tillväxten och framväxten av nya arbeten. Besparingar värderas främst i ett kortsiktigt perspektiv i stället för i ett långsiktigt som tar hänsyn till hushållens förmåga att anpassa sig och till besparingarnas effekt på tillväxtens förutsättningar. Budgetförstärkningar som har formen av skattehöjningar innebär att hushållens möjligheter att klara sig själva genom eget agerande kraftigt minskar.
Det är t.o.m. så att regeringen hellre föreslår budgetförstärkningar som drabbar de svagaste grupperna som saknar möjlighet att möta dessa genom eget agerande än att föreslå betydligt större besparingar som påverkar grupper som kan möta dessa genom att de har ett eget handlingsutrymme. Halveringen av barnpensionen, bidragsprövningen av änkepensionen och den sänkta assistansersättningen riktar sig exempelvis mot grupper som är helt beroende av andra. Åtgärderna förändrar inte på något sätt människors villkor så att det blir ökad tillväxt. Samtidigt innebär skattehöjningarna tillsammans med avsaknaden av en tillväxtpolitik sämre villkor för företagande och nya arbeten, vilket kommer att tvinga fram nya kortsiktiga åtgärder, som ytterligare urholkar företagandet och familjernas förutsätt- ningar att ta vara på de möjligheter som står till buds. I stället för en politik som låter vårt samhälle växa för regeringen en politik som kortsiktigt bara tar sikte på statens finanser. Så kan inte statens finanser långsiktigt saneras.
Sveriges problem kan beskrivas ur två perspektiv. Det ena handlar om hur ekonomin i Sverige under närmare tre decennier har utvecklats sämre än i jämförbara konkurrentländer, det andra om hur allt större grupper tvingas leva under allt knappare ekonomiska betingelser. Båda trenderna är utmärkande för ett samhälle som slutat att växa och resultatet av en flera decennier lång misstro mot den fria ekonomins institutioner och den enskildes förutsättningar att själv bestämma över sitt liv. Följden har blivit att välståndet urholkats och samhället blivit allt mer socialt otryggt.
Uppgiften borde därför vara självklar. Sveriges stagnation och många enskilda människors och familjers förlorade välstånd och valfrihet är i sig en uppfordran till en genomgripande ekonomisk frigörelse och liberalisering av samhällslivet. En sådan samhällsomdaning är långtifrån fri från problem och kommer att innebära en stor omställning för många. Men alternativet att avstå från den nödvändiga omvandlingen existerar knappast. Utan genomgripande förändringar kommer stagnationen att fortsätta och ställa oss inför allt hårdare krav på förnyelse och omställning.
I ett samhälle vars ekonomi slutat växa växer till slut bara medborgarnas frustration, och de sociala spänningarna mellan olika grupper ökar. Motsättningarna hårdnar, hopplösheten, passiviteten och håglösheten breder ut sig. I ett sådant samhälle slösas med både mänskliga och materiella resurser. Ett systemskifte är nödvändigt för att bryta Sveriges stagnation och ge medborgarna möjlighet att bygga ett nytt välstånd.
Det handlar om att ta till vara möjligheter för att bekämpa arbetslöshet och budgetunderskott, om att erbjuda förutsättningar för alla att ge uttryck för sin vilja till arbete, företagande och förkovran. Det handlar om att förskjuta fokus bort från det statiska, fördelningsinriktade synsätt som dominerat svensk politik under så många år till det dynamiska, tillväxtorienterade betraktelsesätt som är så typiskt för 1980- och 1990-talens framgångs- nationer.
Den viktigaste politiska uppgiften under åren fram till sekelskiftet är att återge individerna och familjen ansvaret för sina liv. Det är vi själva som skall välja bland livschanserna och göra de prioriteringar som följer av våra egna uppfattningar om innebörden av ett gott och rikt liv. Tryggheten måste för de allra flesta springa ur eget arbete och sparande, ur den egna kompetensen och ambitionen, ur de nära gemenskaperna och de frivilliga sociala nätverken. Medborgarna måste återigen få känna att ekonomin växer långsiktigt och stadigt, att arbetsmarknaden fungerar och att deras insatser betyder något för dem själva och för hela samhällets utveckling.
En kris för människorna
Fattigdomen växer i vårt samhälle. Allt fler saknar möjlighet att försörja sig på sina inkomster. Närmare trettio års ekonomisk eftersläpning sätter nu sina spår. De kan inte längre döljas bakom ökad offentlig sysselsättning, inflation, budgetexpansion och en försvagad krona. Utvecklingen, som länge har kunnat avläsas i statistikens jämförelser mellan Sverige och andra länder, syns nu också i de enskilda medborgarnas försämrade livsbetingelser. Sådant ter sig idag resultatet av en politik som påståtts särskilt måna om de svaga och som satt den centralstyrda fördelningen i högsätet men förpassat tillväxtpolitiken till syndabåset.
I stagnationens spår följer en tilltagande social förstelning. När individen och familjen vägras möjligheten att av egen kraft häva sig ur svårigheterna, blir den nya fattigdomen bara ena halvan av problemet. Minst lika allvarligt är att dessa nyfattiga också förblir fattiga. Det är en orättfärdighet som är betingad av en felaktig och farlig politik, vilken under lång tid försvagat de drivkrafter som skapar välstånd i ett samhälle.
Den socialdemokratiska samhällsmodellen har inte bara gjort Sverige som nation och svenskarna som medborgare allt fattigare jämfört med en rad andra europeiska länder. Den berövar människorna den mångfald och valfrihet som är en förutsättning för utveckling. Den avhänder dem också möjligheterna att själva göra en insats för att med egna åtgärder förändra sin situation.
Kostnaden för en under tre decennier svagare tillväxt än i jämförbara länder är svår att kvantifiera, eftersom den avser en utveckling som aldrig realiserats. Men utifrån antagandet att Sverige borde ha följt den genom- snittliga utvecklingen inom OECD sedan 1970, handlar det om hundratals miljarder kronor årligen i förlorat välstånd, eller upp till 60.000 kronor per person i dagens penningvärde.
Ett svag ekonomisk utveckling och ett växande beroende av den offentliga sektorn har placerat stora grupper i ett ekonomiskt och socialt skruvstäd. En svag reallöneutveckling och allt högre skatter i kombination med minskade bidrag pressar ner den enskildes disponibla inkomster. Ett skattetryck som med bred marginal överstiger 50 procent av BNP leder med nödvändighet till att löntagare tvingas betala dryga skatter redan vid låga inkomster. Samtidigt försvinner en stor del av eventuella inkomster från extra arbetsinsatser till följd av marginaleffekterna. Skatterna, lönebildningen och bidragsberoendet gör att arbete och utbildning från den enskildes horisont framstår som skäligen ointressant, om syftet är att förbättra sin standard.
Hundratusentals personer far idag direkt illa i Sverige. Många fler märker hur deras handlingsfrihet stadigt krymper och oroas över att det någon gång blir deras tur att tvingas uppsöka socialtjänsten. De känner att krisen kommer närmare och har sedan länge slutat att lyssna på regeringsföreträdare som säger att det inte kommer fler skattehöjningar eller nedskärningar.
En kris för ekonomin
Sedan 1970 har 480.000 arbetstillfällen försvunnit i det privata näringslivet. Jämfört med 1960 har den offentliga sektorns andel av ekonomin i det närmaste fördubblats. Under de senaste 25 åren har skatterna stigit från normal europeisk nivå till den industrialiserade världens i särklass högsta. Så ser i kort sammanfattning Sveriges ekonomiska obalans ut. Därtill skall läggas att tillkomsten av nya företag och expansionen i befintliga vid en internationell jämförelse har varit svag. Och sedan 1970 har Sverige följaktligen fallit från en tredje till en delad sextonde plats i den internationella välfärdsligan.
Denna utveckling är inte slumpartad. Den beror inte på yttre faktorer, otidsenliga industristrukturer eller otur. Orsakerna står att finna i beslut fattade av svenska regeringar och riksdagar, inte hos finansmän i London, oljeshejker i arabvärlden eller kommissionärer i Bryssel. Krisen är resultatet av att Sverige under de senaste decennierna valt en ekonomisk-politisk inriktning som i sin bästa variant utgått från vanföreställningen att välståndet en gång för alla är givet och i sin sämsta att tillväxt genereras och kommenderas fram genom politiska beslut.
Kapitalbildning och sparande har till stora delar varit statskontrollerade. Arbetsmarknaden har i fråga om såväl anställningsförhållanden som lönebildning varit en politisk angelägenhet. I det vällovliga syftet att öka tryggheten i arbetslivet och i den rent politiska ambitionen att föra över makten i företagen till fackliga intressenter infördes under 1970-talet ett regelverk som fortfarande i huvudsak är intakt. Lönebildningen blev genom den solidariska lönepolitiken i kombination med socialförsäkrings- och bidragssystemen en del av fördelningspolitiken och av en offentligt dirigerad strukturomvandling baserad på planekonomiska principer.
Den offentliga sektorns storlek har däremot tillåtits växa obehindrat. Privata investeringar har trängts undan. Företag och arbetstillfällen har slagits ut eller också har planerad verksamhet aldrig kommit till stånd. Den rigida arbetsmarknaden har drivit upp arbetslösheten och stängt människor inne såväl som ute. De offentliga trygghetssystemen har haft en inbyggd konjunkturkänslighet, som i nedgångar snabbt drivit upp budgetunderskott, skuldsättning och räntor och som i en uppgång snabbt medfört brist på efterfrågad arbetskraft och en överhettad arbetsmarknad. Höga skatter har slagit sönder incitamenten till arbete och företagande. Återkommande devalveringar har tillfälligt återställt konkurrenskraften i avsaknad av en konsekvent och framåtsyftande politik som angripit de grundläggande strukturfelen. Därefter har emellertid utvecklingen snart fortsatt i negativ riktning i accelererande takt. Sammantaget har politiken skapat en negativ dynamik, som kvävt tillväxten, sysselsättningen och företagandet.
Den svenska ekonomin befinner sig följaktligen sedan lång tid i permanent obalans. En femtedel av den potentiella arbetskraften saknar riktiga arbeten. Ungefär en miljon arbetsföra människor står utanför den reguljära arbetsmarknaden. Obalanserna i de offentliga finanserna, Sveriges avskräckande devalveringshistoria och den därav följande politiska osäker- heten resulterar i realräntor som är bland de högsta i industriländerna. I få andra industrialiserade länder är kapital så dyrt som i Sverige.
Till detta skall läggas att regeringen signalerar att den avser att börja stänga av kärnkraftverken. I en tid när de ekonomiska marginalerna för samhället och därmed också för individerna blir knappare ämnar man med berått mod lägga på den svenska ekonomin ytterligare kostnader på tiotals miljarder kronor. Tydligare än så kan knappast politikens bidrag till den ekonomiska krisen illustreras.
Möjligheterna
Trots alla dessa problem är Sverige ett land med goda möjligheter. Våra förutsättningar, men också en i grunden positiv utveckling i världen, gör att det med rätt politik ändå finns anledning att se framtiden an med optimism. Valet är fortfarande vårt.
Världsekonomin växer idag i en takt som saknar historiskt motstycke. Av denna välståndsutveckling följer fantastiska möjligheter för svenska företag och enskilda. Infrastrukturinvesteringar i ekonomier som omfattar hundratals miljoner människor, ett uppdämt behov av konsumtionsvaror och en stigande efterfrågan på olika former av kompetens öppnar enorma exportmarknader. Bara i Östersjöregionen handlar potentialen för svensk exportindustri om tiotusentals arbetstillfällen.
Den ekonomiska utvecklingen kännetecknas också av att allt fler marknader blir globala. Handeln med valutor och räntebärande papper har för länge sedan upphört att bekymra sig om nationsgränser, stora delar av världens industriproduktion utbjuds idag på en internationell marknad och den geografiska bundenheten för arbetskraften blir allt mindre. För dem som nu utexamineras från svenska universitet och högskolor är ett arbete i Tyskland, Frankrike eller USA ett allt mer realistiskt alternativ.
Utvecklingen drivs på av både materiella och ideella faktorer. Det är ekonomin och teknologin å ena sidan och politiken och idéerna å andra sidan som ligger bakom den liberaliseringsvåg som sveper över världen. Teknologisk utveckling inom telekommunikation, datorernas hård- och mjukvara, utveckling av transportmedel samt internationella och globala massmedier har successivt brutit ner föråldrade strukturer. När kapital bokstavligen med ljusets hastighet kan flyttas mellan kontinenter, blir nationsgränser ointressanta och en hämmande lagstiftning omöjlig. I en värld där handeln stadigt växer snabbare än produktionen är möjligheterna till protektionism begränsade. Och när allt fler kan välja att flytta för att i stället bo och verka i andra länder, kan ett land inte ha högre skatter, tyngre pålagor och snårigare regleringar än andra. Teknologin och den ekonomiska utvecklingen har på detta sätt tvingat politiker i alla länder att ta allt större hänsyn till hur människor, både i och utanför den egna nationen, värderar de regler som styr ekonomi och samhällsliv.
Men ekonomins globalisering och liberalisering är inte enbart resultat av materiella faktorer. Utan politisk vilja blir det ingen förändring. Erfarenheterna visar att de länder som inte för en liberal och marknads- ekonomisk politik antingen tvingas till en senare anpassning till höga kostnader eller genomgår en fortgående ekonomisk kräftgång. Den liberalisering som världen genomgått under de senaste decennierna är i hög grad resultatet av en politisk vilja till förändring.
Världshandeln är idag friare än någonsin. EG och senare EU samt NAFTA är exempel på organisationer som inte hade varit möjliga, om det inte hade funnits en tydlig politisk viljeinriktning att riva gränser och hinder för handel och människor. Det finns fortfarande mycket att göra, men riktningen är tydlig och positiv.
Sverige är ett i grunden rikt samhälle med duktiga, hederliga och arbetsamma medborgare. Dessutom är vårt land en allt mer integrerad del av en europeisk gemenskap där vi har en garanterad tillgång till våra största exportmarknader. Med rätt politik kan Sverige därför gå en mycket ljus framtid till mötes.
Men det kräver insikt om att det är strukturella orsaker som förklarar den svenska ekonomins problem. Det är strukturella åtgärder som är dess lösning.
Tillväxt förutsätter goda och stabila institutioner
Tillväxt i ordets ekonomiska mening, men lika mycket i dess bredare samhälleliga, är ett av politikens mest centrala mål. Det är ur en allt mer värdefull produktion som all välfärd växer.
Utan tillväxt i ekonomin stagnerar samhället ekonomiskt men också socialt och kulturellt. Tillväxt är så mycket mer än bara mer pengar i plånboken. Tillväxt är det ekonomiska uttrycket för ett väl fungerande samhälle.
I den politiska debatten har tillväxtens sociala dimensioner och dess villkor kommit i skymundan. Att uppnå stabila statsfinanser är en av politikens centrala uppgifter. Men den balanserade budgeten ger inte svar på hur grundläggande strukturella systemfel i den svenska ekonomin skall lösas, och en heltäckande ekonomisk politik måste därför gå utanför de strikt kamerala övervägandena.
Målet för den ekonomiska politiken måste vara att tillse att de regler och de institutioner som kringgärdar ekonomin tar till vara människors vilja till företagande och arbete. I ett samhälle där produktivt arbete inte belönas och där företagandet inte uppfattas som socialt nyttigt kommer ekonomin att stagnera.
Den ekonomiska politiken måste frigöra sig från illusionen att den i sig själv kan skapa något. Tron att beslut fattade i politiska församlingar skapar tillväxt och arbetstillfällen är inte bara felaktig, den är direkt destruktiv för beslutens grundläggande syften.
Den fria ekonomins dynamik förklaras av att ekonomisk aktivitet är en evigt pågående process driven mot en balans som aldrig uppnås. Företagande, innovationer, arbete, köp och försäljningar, all ekonomisk aktivitet motiveras av att ekonomins aktörer identifierar obalanser och försöker hitta lösningar som överbryggar dessa. Entreprenörens centrala roll i en fri ekonomi är att identifiera dessa obalanser och finna lösningar. Det kan vara att lösa informationsproblem mellan säljare och köpare, att organisera och leda produktion och samtidigt identifiera, stimulera och tillfredsställa konsumenternas behov och önskemål.
Det finns alltid nya informationsproblem att lösa, alltid nya kunskapsområden att utveckla och alltid nya behov och önskemål att tillfredsställa, stimulera och utveckla. En fri ekonomi är en ständig sökprocess, där miljontals aktörer med miljarder olika uppfattningar och drömmar koordinerar sina handlingar och beslut genom prismekanismen och den mänskliga uppfinningsrikedomen. Institutionerna - ramarna - gör denna process möjlig och mer effektiv och sänker ekonomins transaktions- kostnader.
Politikens uppgift att vara de goda institutionernas beskyddare kompliceras av att goda institutioner till en del kommit att sammanblandas med institutioner vilka som helst. När man betonar näringslivets behov av stabila spelregler glömmer man ofta att det är stabila goda spelregler som avses. Rigida och stabila spelregler som omöjliggör rationella investeringsbeslut och som förhindrar produktivt och efterfrågat arbete är naturligtvis inte önskvärda.
Goda institutioner kännetecknas av att de på olika sätt löser osäkerhets- problem och inte av att de är gamla eller stabila i meningen rigida.
Ägande och avtalsfrihet
Det enskilda ägandet är marknadsekonomins och i hög grad den västerländska civilisationens mest centrala institution. Ur äganderätten kan man härleda en lång rad av de arrangemang som förekommer vid ekonomisk verksamhet. Utan reell privat äganderätt blir marknadshushållning omöjlig. Det enskilda ägandet ger den enskilde en skyddad sfär inom vilken denne är suverän, den sätter upp regler för fredligt umgänge mellan människor och den innebär att man stärker individernas motiv för att vårda sin omgivning.
Äganderättens avgörande betydelse för ekonomin ligger inte så mycket i att den gör det möjligt för enskilda individer att äga de resurser de nyttjar. Det kan synas paradoxalt, men en av huvudpoängerna med ett samhälle med privat äganderätt är att man inte behöver äga särskilt mycket. Bostäder, bilar, TV-apparater, kläder, i princip allting går att hyra. Äganderätten möjliggör därmed en effektivitetshöjande specialisering som annars är omöjlig.
Äganderätten gör kapitalbildning möjlig och försäkringsproblem möjliga att lösa. Den enskilda äganderätten gav upphov till innovationer som aktiebolaget och skapade därmed förutsättningar för hundratusentals personer att satsa sina pengar i gemensamma kommersiella projekt.
Marknadsekonomins andra centrala institution är avtalsfriheten, d.v.s. möjligheten att byta de rättigheter som följer av äganderätten. Grunden för avtalsfriheten är den moraliska uppfattningen att löften och ingångna avtal skall hållas, vilken har sin förankring i civilrätten. Marknadsekonomin kan därmed beskrivas som en regelstyrd process för hur människor byter äganderätter med varandra. Den goda politiska maktutövningens mest centrala uppgift är att skydda den enskilda äganderätten och stärka människors möjligheter att ingå avtal.
I Sverige har utvecklingen under lång tid gått i motsatt riktning. Både äganderätten och den fria avtalsbildningen har blivit beskurna. De allt högre skatterna och de allt mer omfattande regleringarna har lett till att äganderätten och avtalsfriheten i många fall förlorat sin reella betydelse.
Statens uppgift är att tillhandahålla en infrastruktur inom vilken ekonomins aktörer kan agera. Denna består framförallt av en i lag väl skyddad, reell äganderätt och avtalsfrihet men också av att den offentliga maktutövningen i övrigt är lagstyrd och förutsebar och att rättsutövningen är stabil och sker enligt rättsstatens principer.
Sverige behöver en företagandets renässans
Det är i den privata sektorn som arbetsmarknaden kan växa. Prognoserna pekar mot att den offentliga sysselsättningen däremot kommer att minska under de kommande åren. Kommunal- och landstingsförbunden spår att antalet anställda i den kommunala sektorn kommer att minska med ytterligare 53.000 personer under den innevarande mandatperioden.
Ökad tillväxt och lägre arbetslöshet kräver en expansion av den privata sektorn och då framförallt av små- och nyföretagandet. Om den totala arbetslösheten på en miljon människor skall kunna halveras, måste det under de närmaste åren tillkomma en halv miljon nya arbetstillfällen. Under loppet av bara ett par år måste det tillkomma lika många privata jobb som försvunnit under ett kvarts sekel. Det handlar således om en för svenskt näringsliv unik expansion.
Men expansionen av det privata näringslivet har fler dimensioner än så. Företagande är en källa till utveckling och trygghet för enskilda. Det är en process där människor blir en del av ett sammanhang.
Ett spirande ny- och småföretagande breddar arbetsmarknaden. I en ekonomi där kostnaderna för att anställa någon generellt är höga och där kostnaderna för att anställa fel person kan vara synnerligen höga ger ett fungerande småföretagande möjligheter till smidiga lösningar. Egen- företagandet innebär att det blir möjligt för den enskilde att ta ansvar för sin inkomst. Företagande i familjer eller etniska grupper fyller en liknande funktion. Genom den kunskap och den sociala kontroll som kan utövas gentemot personer som man är släkt med, känner väl eller vars kultur man är en del av kan risken med att anställa minska och internaliseras.
Svenska företag måste möta förutsättningar som är minst lika bra som de som konkurrenterna möter i andra delar av världen. Ett växande privat näringsliv kräver att den privata andelen av samhällsekonomin tillåts växa. Men det kräver också att den offentliga verksamheten minskas i omfattning. Målet måste vara att åter föra ner de svenska skatterna till normal europeisk nivå samtidigt som de offentliga finanserna bringas i balans.
Avreglering av arbetsmarknaden är en av de viktigaste ekonomiska reformer som behöver genomföras. Obalanser på arbetsmarknaden leder till felallokeringar och därmed resursslöseri. Brister i lönebildning och olika hinder för inträde och utträde på arbetsmarknaden utestänger stora grupper från produktionen. Men det är också ur social synvinkel helt avgörande att den svenska arbetsmarknaden fungerar. Bara den som blundar för de sociala kostnader som är förknippade med att hundratusentals människor befinner sig utanför den reguljära arbetsmarknaden kan ställa sig avvisande till nytänkande på arbetslivets område.
Sammanfattningsvis kan konstateras att Sverige ekonomiskt och socialt behöver ett liberalt systemskifte. Uppdraget att återigen göra Sverige till en tillväxt- och företagarnation är högst påtagligt och viktigt. Tillväxtsiffror, arbetslöshet och statsfinanser talar sitt tydliga språk om en ekonomi i kris. Ökat socialbidragsberoende och allt snävare marginaler för hushållen ger den sociala bilden av ett samhälle som slutat växa och där politiken allt mer brutalt avhänder människor initiativförmågan i den egna vardagen.
Med rätt politik kan Sverige bli ett socialt, kulturellt och ekonomiskt växande samhälle. Ett samhälle där familjer och individer kan känna att deras egen insats är avgörande, där företagandet får en renässans och där de mångas vilja till arbete, företagande och förkovran tas till vara. Så ser alternativet till den av Socialdemokraterna förda politiken ut.
Två förlorade decennier
Sverige halkar efter
Under efterkrigsdecennierna fattades en rad långtgående politiska beslut, som steg för steg vred den svenska utvecklingen mot ökande inslag av planekonomi. Således avvecklades inte kristidsregleringarna av bostads- och kapitalmarknaderna utan de behölls och förstärktes. Skattefinansierade välfärdssystem, såsom ATP, och den offentliga monopoliseringen av tjänstesektorn medförde ett successivt ökande skattetryck och offentlig styrning. Lönebildningen skedde i allt mer centraliserade former. Kapitalbildningen och investeringarna lades under en växande offentlig kontroll. Tillväxten skulle tillgodoses genom statlig arbetsmarknads- och näringspolitik.
Avvikelserna mot andra industriländer blev allt större under 1970-talet, och det var också då vi började se deras negativa effekter. Expansionen av den offentliga sektorn krävde en kraftigt ökad beskattning. Samtidigt undergrävdes utvecklingskraften i det privata näringslivet av 1970-talets många kostnadskrävande förändringar inom arbetsrätten. Ett skattesystem byggdes upp som kännetecknades av höga marginalskatter på arbete och höga skatter på de företagsvinster som inte plöjdes ned i investeringar i samma företag. Villkoren för arbete, sparande och nyföretagande försämrades radikalt.
Investeringstakten och produktivitetstillväxten sjönk. Till den lång- sammare produktivitetsutvecklingen bidrog även den bristande kon- kurrensen, förorsakad dels av en växande icke-konkurrensutsatt offentlig sektor, dels av allt fler regleringar inom den privata sektorn.
Den långsammare produktivitetsutvecklingen tillsammans med ett lönebildningssystem som var anpassat efter tidigare rådande förhållanden ledde till högre inflation och försämrad konkurrenskraft. Detta avhjälptes med återkommande devalveringar.
Efter den stora devalveringen 1982 ökade investeringarna kraftigt, allra mest inom typiska råvarubranscher och traditionell verkstadsindustri. Därmed fick vi en strukturell förskjutning mot branscher med lågt sysselsättningsinnehåll och låga reallöner.
De höga marginalskatterna i kombination med den svenska lönebildningen, vars överskuggande mål var att minska löneskillnaderna, gjorde det allt mindre lönsamt att utbilda sig. Investeringarna i humankapital släpade efter utvecklingen i omvärlden.
Under 1980-talet genomfördes två viktiga strukturella reformer för att förbättra ekonomins funktionssätt: avregleringen av kredit- och valuta- politiken samt skatteomläggningen. Tyvärr genomfördes de i nämnd ordning, i stället för tvärtom, och dessutom med flera års mellanrum. Långivningen expanderade så länge det gick att göra mycket gynnsamma skatteavdrag. Tillsammans med en slapp finanspolitik ledde detta till överhettning i ekonomin, därefter till en spekulationsbubbla och sedan till en finansiell kris för såväl banker och andra företag som hushåll. Tillgångsvärdena och inflationen föll, medan den nominella räntan låg kvar på sin tidigare höga nivå. Kreditgivarna hade helt enkelt inte förtroende för att den låga inflationen skulle bli bestående. Därmed steg realräntan kraftigt. Konsumtionen föll, arbetslösheten växte och budgetunderskottet ökade. Sverige var inne i sin första allvarliga recession sedan 1930-talet.
Sverige hamnar idag så långt ned som på 47:e plats i det "frihetsindex" som bl.a. presenterats i den ansedda tidskriften "the Economist". Vi ligger där bredvid länder som Honduras och Pakistan. Indexet, som mäter graden av ekonomisk frihet i ett land, visar, som framgår av nedanstående diagram, att de länder som har haft högst poäng i frihetsindex under hela perioden 1975 till 1995 också har högst BNP per capita, exempelvis USA och Tyskland. De länder som haft en snabb ökning av den ekonomiska friheten under perioden har alla uppnått en imponerande tilllväxttakt. Det gäller exempelvis Nya Zeeland.
Diagram 3.1
Källa: SAF
Sverige och det svenska folket har i jämförelse med övriga industriländer blivit allt fattigare under det senaste kvartsseklet. 1970 låg Sverige på tredje plats bland OECD-länderna vad gällde BNP per capita. Vi befinner oss nu på den nedre halvan med en delad 16:e plats tillsammans med Storbritannien. Förklaringen är att vi har haft den näst efter Island svagaste årliga tillväxttakten - mindre än 1 procent.
BNP per capita är ett relativt abstrakt begrepp. Det blir mer begripligt om man omsätter det i reallöneökningar. Mellan 1972 och 1994 steg reallönerna före skatt med 12 procent i Sverige samtidigt som de steg med 49 procent i Tyskland. Om de svenska reallönerna stigit lika mycket som de tyska, hade den svenska köpkraften i genomsnitt varit 33 procent högre än den är idag. Det innebär närmare 5.000 kronor mer i månaden före skatt per hushåll i genomsnitt.
Borgerliga strukturreformer
Den borgerliga regeringen tillträdde mitt under nedgångsperioden i början av 1990-talet. Den fick därmed hantera stora akuta problem som bankkrisen, den ökande arbetslösheten och det växande budgetunderskottet.
Diagram 3.2
Den borgerliga regeringens skuldsaneringsstrategi byggde huvudsakligen på utgiftsminskningar och endast i mindre utsträckning på inkomstförstärkningar.
De genomförda, beslutade och aviserade budgetförstärkningarna uppgick till 190 miljarder kronor, vilket motsvarade 13 procent av BNP.
Framför allt genomfördes en rad strukturella åtgärder i form av skattesänkningar på arbete och kapital, arbetsrättsliga förändringar i syfte att göra arbetsmarknaden mer flexibel, utbildningsreformer, privatiseringar och avregleringar samt en skärpning av konkurrenslagstiftningen.
Skattehöjningar och återställare - det socialdemokratiska misslyckandet
När Socialdemokraterna övertog regeringsmakten i oktober 1994, var Sveriges ekonomi på väg upp ur recessionen. Det gällde framför allt den exportinriktade industrin. Utvecklingen på arbetsmarknaden hade vänt, och arbetslösheten minskade. Underskottet i de offentliga finanserna kvarstod dock som en följd av att den borgerliga regeringens saneringsprogram ännu inte nått full effekt. I detta läge valde den socialdemokratiska regeringen att riva upp stora delar av det beslutade saneringsprogrammet. Den genomdrev i stället med hjälp av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i riksdagen ett eget åtgärdsprogram, som till större delen vilar på skattehöjningar.
Den socialdemokratiska regeringen upphävde flertalet av den borgerliga regeringens skattesänkningar samt införde och höjde ytterligare ett stort antal skatter. Totalt uppgår nu de socialdemokratiska skattehöjningarna till drygt 80 miljarder kronor, varav en stor del direkt har drabbat företagande och arbete. Vidare har man rivit upp merparten av den borgerliga regeringens arbetsrättsliga förändringar samt stoppat eller fördröjt nästan alla avregleringar och privatiseringar. Sammantaget har detta lett till att företagarklimatet drastiskt försämrats. Tillväxten av företag och nya arbeten hämmas. Risken är överhängande att detta resulterar i en arbetslöshet som fastnar på en mycket hög nivå. Tecknen på detta är flera. Ett av dem är att sysselsättningsökningen avstannade i höstas.
Sammanfattningsvis kan allvarlig kritik riktas mot regeringens ekonomiska politik sedan hösten 1994 på följande punkter:
Regeringen har konsekvent bortsett från kravet på en strukturell anpassning av Sveriges ekonomi. I stället för att låta arbetet på att sanera statsfinanserna gå hand i hand med nödvändiga insatser för att stimulera den privata sektorns tillväxt har saneringen av statsfinanserna skett på ett sådant sätt att de grundläggande strukturella obalanserna har förstärkts.
Ända från början har det stått klart att regeringen saknat en genomtänkt politik för att stimulera tillväxten. Avsaknaden av tillväxtpolitik har lett till en total handlingsförlamning när det gäller viktiga områden som arbetsmarknadspolitik och arbetsrätt. Samtidigt har en rad beslut fattats som hämmat tillväxten. Skatter på företag och enskilda har höjts och den offentliga sektorns grepp om stora delar av tjänstesektorn har stärkts. Nu diskuterar regeringen dessutom en förtida avveckling av kärnkraften, som skulle förorsaka landet alldeles onödiga kostnader för såväl ekonomi som miljö. Därtill kommer det förtroenderas för Sverige som industri- och företagarnation som denna i internationella sammanhang minst sagt originella energipolitik skulle leda till.
Såväl sanerings- som konvergensprogrammens besparingar är alltför små och skattehöjningarna alltför stora. I stället för att med hjälp av skattesänkningar skapa utrymme för ännu större besparingar för att därigenom bidra till en bättre balans mellan offentligt och privat har höjda skatter använts för att skjuta upp eller helt undvika besparingar som förr eller senare ändå blir nödvändiga därför att den nuvarande kombinationen av skattehöjningar och besparingar tar död på tillväxten.
Regeringen har slagit in på vägen med engångsbesparingar istället för permanenta begränsningar av de offentliga utgiftsåtagandena. I en lågkonjunktur är sådana engångsåtgärder inte bara poänglösa utan rent destruktiva, eftersom de bara dämpar den ekonomiska aktiviteten utan att något vinns i långsiktig tilltro till saneringspolitiken.
Bristen på strukturell filosofi har lett till att besparingarna fått en felaktig inriktning. Regeringen har så gott som uteslutande skurit i redan utgående förmåner istället för att förändra regelsystemen i syfte att begränsa antalet möjliga förmånstagare.
Ända sedan hösten 1994 har regeringen haft alldeles för små marginaler i den ekonomiska politiken. Detta i kombination med önsketänkande om konjunkturens utveckling har lett till att åtgärder satts in för sent och att politiken saknat den trovärdighet som krävs för att ge Sverige en rimlig räntemarginal gentemot omvärlden.
Regeringen nonchalerar redan från allra första början den nya budgetprocessens krav på utgiftsdisciplin.
För Sverige som nation innebär den felaktiga inriktningen av den ekonomiska politiken en farlig utveckling. Den privata sektorns möjligheter att långsiktigt bära upp en anständig välståndsökning och en väl fungerande offentlig verksamhet undergrävs därigenom ytterligare i ett läge där utvecklingen borde vara den rakt motsatta. Därav följer risk för ökade sociala motsättningar, växande utslagning och rena fattigdomsproblem av en art som Sverige varit förskonat ifrån under större delen av detta århundrade.
För individer och familjer betyder Sveriges stagnation att de får allt svårare att få pengarna att räcka till också för de mest nödvändiga behoven, att deras möjligheter att bygga sig en bättre framtid med ökad ekonomisk rörelsefrihet i spåren av ett växande allmänt välstånd kringskärs samt att risken för att hamna i en ren misär blir allt mer oroande och påtaglig.
Den yttersta konsekvensen av att den socialdemokratiska politiken sedan länge har nått vägs ände och att landets regering ändå envist försöker fortsätta i samma riktning är att Sverige som nation rasar vidare utför i välfärdsligan och att allt större medborgargrupper proletariseras i en utsträckning som knappast någon trodde vara möjlig.
Den ekonomiska utvecklingen
Risk för en mer långvarig europeisk lågkonjunktur
Den internationella konjunkturen försvagades oväntat kraftigt i slutet av förra året. Det gällde särskilt Europa och i synnerhet Tyskland. Även i USA blev tillväxten oväntat svag i slutet av 1995, medan den japanska ekonomin äntligen visade tecken på att repa sig efter den finansiella krisen.
I inledningen till propositionens bilaga om svensk ekonomi konstateras att "den avgörande frågan är om den nuvarande avmattningen - internationellt och i Sverige - utgör en tillfällig svacka eller inledningen till en allvarlig lågkonjunktur".
Prognosarbetet grundas sedan på att den internationella lågkonjunkturen blir kort och att en återhämtning skall ske redan under andra halvåret 1996 och nästa år. En rad skäl anförs för detta. Centralbankerna har sedan årsskiftet börjat sänka sina styrräntor, vilket lett till sjunkande långräntor. Hushållen och företagen är mindre skuldsatta än när recessionen satte in i början av 1990-talet. Lönsamheten i industrin är dessutom god, vilket stimulerar till investeringar.
De skäl som kan anföras för en mer långvarig - om än inte särskilt djup - lågkonjunktur i Europa är emellertid minst lika många och mer övertygande. En av anledningarna till avmattningen är att hushållen fått mer pessimistiska framtidsförväntningar. Mot bakgrund av den ökande arbetslösheten i Europa är det ingenting som talar för att denna pessimism snabbt skulle bytas mot ökad framtidstro och konsumtion.
En förutsättning för att EMU skall kunna inledas enligt tidtabellen i Maastrichtfördraget är vidare att Europas regeringar stramar åt finans- politiken ytterligare. I bästa fall leder det till både bättre statsfinanser och lägre räntor. Men det kan också medföra en ytterligare dämpning av den inhemska efterfrågan under en övergångsperiod. Skulle starten av EMU på grund av konjunkturavmattningen hamna i tvivelsmål, finns det dessutom risk för oro på valuta- och räntemarknaderna, vilket - åtminstone på kort sikt - får negativa återverkningar även för den reala ekonomin. De långsiktiga effekterna av en övergång till en stabil europeisk hårdvaluta är dock övervägande positiva.
Slutligen har förvisso centralbankerna lättat på penningpolitiken, men detta kan väntas få effekt först på ett till ett och ett halvt års sikt, vilket talar för att uppgången snarare kommer 1997 än 1996. De nominella långräntorna har visserligen sjunkit något i Europa. Men de reala räntorna ligger - mot bakgrund av den låga inflationen - på en historiskt hög nivå, utom möjligtvis i Tyskland.
Därför går det inte att utesluta att Europa har en normal konjunkturnedgång på ungefär två år framför sig. Det skulle betyda att konjunkturen vänder uppåt mera bestämt först 1997. En sådan europeisk utveckling skulle helt ändra förutsättningarna för svensk ekonomi de närmaste två åren, vilket regeringen saknar marginal för i sitt budgetalternativ.
Regeringen överskattar tillväxten i Sverige
Den internationella och svenska avmattningen sedan senare delen av 1995 har föranlett regeringen att revidera ned tillväxten från 2,7 procent 1996 och 2,4 procent 1997 i den tillväxtproposition som presenterades i november till 1,4 procent i år och 2,0 procent 1997 i den ekonomiska vårpropositionen. Risken är emellertid stor att tillväxten blir betydligt lägre, framför allt i år men även nästa år. De senast redovisade prognoserna är avsevärt mer pessimistiska än regeringens bedömningar. Exempelvis förutspår Industriförbundet att tillväxten skall stanna vid 0,4 procent 1996 och 1,3 procent 1997, medan Företagarna förutser att tillväxten i år blir så låg som 0,2 procent och nästa år 1,6 procent. Nordbanken angav i slutet av mars tillväxttalen 0,8 respektive 1,3 procent.
Enligt vår mening hyser regeringen för stor tillit till exportens fortsatta ökning. Dels är det, som nämnts, inte alls uteslutet att nedgången i Europa får karaktären av en normal, i stället för en kort, lågkonjunktur, dels kan svensk exportindustri väntas förlora marknadsandelar i betydande utsträckning på grund av kronapprecieringen, relativt stora lönekost- nadsökningar och en långsammare produktivitetsökning än i konkurrent- länderna.
Vidare är det inte sannolikt att den privata konsumtionen utvecklas så väl som i regeringens prognos. För 1996 gör vi bedömningen att den privata konsumtionen kommer att öka långsammare än vad regeringen räknar med, eftersom vi förutser en sämre utveckling av sysselsättningen och därmed även av lönesumman och de disponibla inkomsterna. Nästa år kan ökningen bli lägre än i regeringens prognos, därför att hushållen inte minskar sitt sparande i den utsträckning som regeringen hoppas på.
Vi har i tidigare motioner kritiserat regeringen för dess förhoppningar att den egna politiken skall inge hushållen sådant förtroende att de drar ned på sitt sparande och i stället börjar konsumera en större del av sin inkomst. Så sent som i tillväxtpropositionen i november 1995 räknade regeringen med att sparkvoten skulle sjunka från 8,6 procent 1994 till 6,3 procent 1995. Vi fick rätt i den kritik vi då riktade mot dessa antaganden. Sparkvoten sjönk endast till 8,2 procent 1995.
Nu räknar regeringen med att sparkvoten skall stiga till 8,3 procent i år för att därefter sjunka till 7,0 procent 1997. Regeringen gör sannolikt en riktig bedömning av hushållens sparbeteende under innevarande år, då minskande sysselsättning och höjda skatter kommer att få hushållen att hålla hårt i plånböckerna. Däremot förutser vi inte att sparandet kommer att minska så mycket nästa år som regeringen räknar med. Mot talet om att sänkta räntor på sikt bör framkalla ökad konsumtion kan invändas att de reala räntorna i Sverige är mycket höga, och det är dessa som bestämmer intresset för t.ex. bostads- och bilköp.
En viktig orsak till att regeringens tillväxtprognos för 1996 ligger högre än Konjunkturinstitutets nyligen avgivna bedömning (på 1,0 procent) är den skiljaktiga synen på den statliga konsumtionens utveckling. Som påpekas i vårpropositionens bilaga om svensk ekonomi sammanhänger detta med den beräknade tidpunkten för leveranser till försvaret. Regeringen föreslår att anslaget för budgetåret 1995/96 räknas ned med ca 3,3 miljarder kronor men bibehåller ändå prognosen att den statliga konsumtionen skall växa med 5,2 procent i år!
Regeringen måste även i övrigt kritiseras för att inte ha tagit hänsyn till sina nya åtgärdsförslag i den bedömning som redovisas av den svenska tillväxten. De i vårpropositionen föreslagna åtgärderna kommer att försämra hushållens köpkraft ytterligare, vilket vid ett oförändrat sparbeteende drar ned den privata konsumtionen och tillväxten. Regeringen utgår från att den kontraktiva effekten av större offentliga besparingar motsvaras av lika stora expansiva förtroendeeffekter. Visserligen kan länder med budgetunderskott åstadkomma positiva förtroendeeffekter genom budgetförstärkningar, men modern forskning (Alesina & Perotti) har visat att sådana förtroendeeffekter framför allt uppkommer när de offentliga utgifterna minskas. Med regeringens stora skattehöjningar kan inte förtroendeeffekterna förväntas bli lika stora som de åtstramande effekterna.
Bruttonationalprodukten minskade under fjärde kvartalet 1995. Mycket talar för att minskningen fortsatte under innevarande års första kvartal. Därmed skulle Sverige i teknisk mening befinna sig i recession. Med den pessimism om framtiden som råder hos hushåll och företag är det svårt att tro på en snabb återgång till normal tillväxttakt. Avmattningen kan tvärtom förväntas bli mer långvarig än i Europa i övrigt. Vi bedömer därmed att BNP i år växer med endast omkring 0,5 procent och nästa år med ca 1,5 procent. Med dessa tal fortsätter Sveriges BNP per invånare att utvecklas sämre än genomsnittet i både OECD och EU.
Sparkvoten kan förbli hög
Regeringen har vid upprepade tillfällen antytt att sparkvoten borde gå ned därför att den nu befinner sig på en historiskt hög nivå. Men den nuvarande sparkvoten, som internationellt sett inte är särskilt hög, kan mycket väl vara en ny "normalnivå" för Sverige. Avgörande för sparkvotens storlek är exempelvis i vilken mån skatte- och kreditregleringssystem gynnar lånefinansierad konsumtion och investeringar samt i vilken mån staten respektive den enskilda individen bär ansvar för finansieringen av olika trygghets- och socialförsäkringssystem.
Mellan 1970 och 1984 låg sparkvoten på i genomsnitt knappt 4 procent. Till följd av hög inflation och högre marginalskatter och efter avregleringen av kreditmarknaden i mitten av 1980-talet, vilken gjorde det lättare att låna för konsumtion, sjönk sparkvoten till som lägst minus 5 procent 1989. Efter skatteomläggningen 1990 och nedgången i inflationen, som minskade incitamenten att låna till konsumtion, har sparkvoten successivt stigit till den nuvarande nivån på över 8 procent. Även den blygsamma överflyttning av ansvaret för den egna tryggheten som har skett under 1990-talet har spelat en roll för ökningen av sparkvoten. Oavsett om man, som vi moderater, anser att en sådan överflyttning är en önskvärd utveckling eller, som socialdemo- kraterna, betraktar den som en tråkig konsekvens av att "staten har ont om pengar", innebär den förutsedda utvecklingen av samhällsekonomin att hushållen kan väntas fortsätta att spara en större del av sin inkomst än tidigare.
Enligt vår mening är det utmärkt att svenska folket ökar sitt sparande, även om det under en övergångsperiod innebär en dämpning av den privata konsumtionen. Det privata sparandet är viktigt för den individuella tryggheten men borde bli det även för de små företagens möjligheter till riskkapitalförsörjning och därmed även för sysselsättningen och reallöne- utvecklingen. Ett högt sparande nu kan lägga grunden för en snabbare konsumtionstillväxt om några år. Detta förutsätter dock förändringar i skattesystemet som förbättrar småföretagens situation.
Högtillväxtalternativet önsketänkande
För perioden efter 1997 gör regeringen ingen regelrätt prognos utan kalkyler som bygger på det tekniska antagandet att det finns outnyttjade resurser i ekonomin, som kan tas i anspråk utan att det uppstår inflationstryck. Omfattningen av expansionsutrymmet är beroende av hur väl arbetsmarknaden och framför allt lönebildningen fungerar, eftersom det är stelheter i dessa avseenden som antas vara inflationsdrivande.
I regeringens basalternativ förutses ekonomin kunna växa med 2,5 procent 1998 och 1999 samt med 2 procent perioden därefter, utan att inflationen tar fart. Utan närmare förklaring höjs därmed den antagna långsiktiga tillväxtpotentialen från 1,7 procent per år i den s.k. tillväxtpropositionen. I högtillväxtalternativet anges expansionsutrymmet till 3,2 procent 1998 och 1999 samt 2,7 procent därefter.
Vi gör bedömningen att tillväxten bortom 1997 med regeringens nuvarande politik svårligen kan överstiga 2 procent utan negativa konsekvenser för penningvärdet. Dels driver regeringens skattehöjningar i sig upp inflationen, dels har regeringen ingen politik för att förbättra arbetsmarknadens och lönebildningens funktionssätt. För att högtillväxt- alternativet ska kunna förverkligas måste det till avregleringar på arbetsmarknaden som ökar rörligheten samt möjligheter till individuella anställningskontrakt för att förbättra lönebildningen. Våra förslag i denna riktning utvecklas i avsnitt 6.
Den totala arbetslösheten förblir hög med regeringens politik
Socialdemokraterna beräknade i sin partimotion med anledning av kompletteringspropositionen våren 1994 att med deras politik skulle den öppna arbetslösheten sjunka från 8 procent 1994 till under 5 procent 1995. Den var dock i mars i år fortfarande 7,4 procent. Perssonplanen anger målet att den öppna arbetslösheten skall halveras till 4 procent vid sekelskiftet. I regeringens eget basalternativ görs dock bedömningen att den öppna arbetslösheten kommer att ligga vid 5,7 procent år 2000. Endast i högtillväxtalternativet, vilket inte kommer att kunna realiseras med regeringens politik, sjunker den öppna arbetslösheten till 4 procent år 2000.
Det är ändå i och för sig möjligt att regeringen - genom överflyttningar av människor från öppen till dold arbetslöshet i olika former - skulle kunna halvera den öppna arbetslösheten även med en tillväxt enligt basalternativet. Detta skulle dock inte bevisa något annat än att målet är felformulerat. Det är inte enbart den öppna utan all arbetslöshet som måste angripas.
Den totala arbetslösheten, d.v.s. öppet arbetslösa plus människor i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, vilken uppgick till 13 procent 1994, hade i mars 1996 - trots den mellanliggande konjunkturförbättringen - endast minskat marginellt till 12,8 procent av arbetskraften eller drygt en halv miljon människor. Under den ekonomiska nedgång som nu inletts kommer arbetslösheten åter att öka. I regeringens basalternativ väntas den totala arbetslösheten sedan minska till 9,5 procent av arbetskraften år 2000. Regeringen räknar således inte med att få ned den totala arbetslösheten med mer än en fjärdedel mellan 1994 och 2000.
Utöver den dryga halvmiljon arbetslösa och arbetssökande människor som står utanför den öppna arbetsmarknaden finns det idag ytterligare ungefär en halv miljon personer som skulle vilja eller borde arbeta men som av en eller annan anledning inte räknas in i arbetskraften. Där ingår bl.a. latent arbetssökande, flyktingar och människor som har förtidspensionerats på grund av arbetsmarknadsskäl. Det är den samlade arbetslösheten på drygt en miljon människor som måste angripas. En halvering av denna arbetslöshet förutsätter att en halv miljon nya arbetstillfällen skapas till sekelskiftet. Det är en lika krävande som angelägen uppgift, vilken regeringen inte ens kommer i närheten av att lösa med sin tillväxthämmande politik. Målet att halvera den öppna arbetslösheten säger egentligen inte mer än att man vill minska den andel av den potentiella arbetskraften som står utan arbete från ca 22 till ca 19 procent.
Lägre tillväxt och fortsatt hög arbetslöshet försämrar de offentliga finanserna
Mot bakgrund av att vi förutser en sämre tillväxt och sysselsättningsutveckling än regeringen i år och nästa år räknar vi också med en sämre utveckling av de offentliga finanserna. Hur mycket statens budgetsaldo försvagas av en lägre tillväxt beror naturligtvis på var i ekonomin efterfrågan mattas av. Ett bortfall i den privata konsumtionen som är relativt högt beskattad innebär en större försämring än ett bortfall i exporten som är relativt lindrigt beskattad. Enligt en tumregel innebär dock en nedrevidering av tillväxten med 1 procentenhet att de offentliga finanserna försämras med 10 till 15 miljarder kronor. Om vår mer negativa syn på tillväxtförloppet, som gäller såväl den privata konsumtionen som exporten, visar sig riktig, skulle underskottet i de offentliga finanserna bli ungefär 15 miljarder kronor större 1996 och 1997 än i regeringens kalkyler.
Bedömningar utgående från regeringens tillväxtprognos synes ge vid handen att statens upplåningsbehov blir lägre för 1996 än de 65-75 miljarder kronor som Riksgäldskontoret förutser i sin senaste prognos. Skatte- intäkterna vid en given tillväxt förefaller hittills i år bli större än tidigare väntat. Fortsätter denna tendens, blir behovet av ytterligare besparingar 1996 och 1997 mindre än annars. Enligt vår bedömning uppnås emellertid inte regeringens egna mål utan ytterligare åtgärder. I avsnitt 6.3 redovisas vår bedömning av behovet av ytterligare saldoförbättringar för tiden 1997-1999.
Vårpropositionen - ett misslyckandets dokument
Massarbetslösheten
Regeringens vårproposition inleds med följande mening: "Att minska arbetslösheten är regeringens främsta uppgift." Detta har Socialdemokraterna hävdat alltsedan valrörelsen 1994. Regeringen har emellertid totalt misslyckats. Arbetslösheten håller på att permanentas på orimligt och onödigt höga nivåer. Andelen långtidsarbetslösa ökar. För dem som drabbas innebär arbetslösheten inte bara en försämrad ekonomi. Bristande självkänsla och sociala problem blir ofta följden. Den höga arbetslösheten belastar dessutom alla genom bortfallande produktion och det stöd som erfordras. Över en miljon människor saknar i dag arbete. Förutom de öppet arbetslösa och de som är i åtgärder finns - som nämnts i föregående avsnitt - ytterligare grupper som exempelvis de som förtidspensionerats på grund av brist på arbetstillfällen. Lågt räknat kan arbetslöshetens totala kostnader uppskattas till åtminstone 25.000 kronor per hushåll i genomsnitt.
Regeringens misslyckande är en följd av bristande insikt om arbetslöshetens orsaker. Den utgår ifrån att det väsentligen rör sig om ett konjunkturproblem, när det istället är strukturella svagheter i Sveriges ekonomi som är orsaken.
Därför är regeringens vårproposition ett misslyckandets dokument - inte enbart för att man tvingas redovisa egna prognoser om en fortsatt mycket hög arbetslöshet och en svag ekonomisk utveckling utan därför att det liksom i den s.k. tillväxtpropositionen hösten 1995 saknas åtgärder som kan skapa förutsättningar för snabb tillväxt, tillräckligt många nya arbetstillfällen och en god reallöneutveckling. Man talar visserligen om att villkoren för företagande skall förbättras. I handling gör man emellertid tvärtom. Efter att först ha återinfört dubbelbeskattningen och förmögenhetsskatten, vilket försämrar kapitalförsörjningen, skriver regeringen nu att kapitalförsörjningen måste förbättras. Det man konkret förordar är emellertid en återgång till tankarna bakom löntagarfondsdiskussionen i mitten av 1980-talet i form av förslaget om en sjätte AP-fondsstyrelse med uppgift att placera 10 miljarder kronor i aktier. Samtidigt skärps förmögenhetsskatten på just riskkapital.
Propositionen handlar inte om tillväxt och nya jobb och inte särskilt mycket om ekonomisk politik. Motiveringen är att budgetunderskottet först måste försvinna, innan det blir möjligt att ta itu med tillväxt- och strukturfrågorna. Men de sistnämnda problemen kan inte vänta. Skattehöjningar som sätts in mot budgetunderskottet kväver tillväxten genom att motverka arbetsvilja och företagaranda, vilket gör att obalansen består, arbetslösheten växer och landet blir relativt sett fattigare. Trots - eller kanske rättare på grund av - den starka fokuseringen på statsfinanserna kommer regeringen att misslyckas även i detta avseende.
Underskotten i de offentliga finanserna är inte en följd av att Sveriges redan rekordhöga skatter är för låga utan av att utgifterna är för stora. Regeringens politik innebär att dessa förhållanden permanentas och förstärks. Statsminister Göran Persson har uttryckligen sagt att politiken är inriktad på att slå vakt om den offentliga sektorns omfattning, vilket innebär att det är hushållens ekonomi som skall stramas åt.
Regeringens stora misstag i budgetsaneringen är föreställningen att en krona i tillväxthämmande skattehöjningar är lika mycket värd som en krona i produktivitetshöjande besparingar. Så är det naturligtvis inte. I skriften "Företagandets villkor" (SNS 1996) kommenterar ekonomen Magnus Henreksson regeringens skattepolitik: "Med tanke på den från beslutsfattarna uttalade målsättningen att man vill ha till stånd en kraftfull syssel- sättningsexpansion i den privata sektorn framstår de förändringar som genomfördes 1995 som mindre lyckade."
En av hans slutsatser är att regeringens skattehöjningar missgynnar små, nya och arbetskraftsintensiva företag. Jobben blir färre och tillväxten lägre. Budgetsaneringen försvåras samtidigt som hushållsekonomin försämras än mer.
Budgetmisslyckandet
I nyårsintervjuer inför 1995 och 1996 försäkrade Ingvar Carlsson att inga ytterligare budgetförstärkningar skulle behövas utöver dem som då redan genomförts av regeringen. Dessa löften har man snabbt tvingats bryta, eftersom den kritik som bl.a. vi moderater fört fram om att de föreslagna åtgärderna inte skulle vara tillräckligt omfattande har besannats.
Det saneringsprogram Socialdemokraterna presenterade efter regerings- skiftet 1994 skulle enligt deras egen framställning leda till en budgetsaldoförbättring på 113 miljarder kronor 1998. Av detta belopp var drygt 18 miljarder kronor sådant som tidigare beslutats av den borgerliga riksdagsmajoriteten. Man tillgodoräknade sig dessutom 18 miljarder kronor i automatiskt minskade ränteutgifter. De faktiska förslagen omfattade 77 miljarder kronor, av vilka något mer än hälften var skattehöjningar.
Vi moderater hävdade dels att omfattningen av de föreslagna åtgärderna var för liten, dels att inriktningen var fel. Storleken på de åtgärder Socialdemokraterna föreslog motsvarade vad den borgerliga regeringen aviserat utöver vad som redan tidigare hade genomförts. Till det kom vår bedömning av att den ekonomiska utvecklingen krävde ytterligare åtgärder. Vi framhöll också att de stora skattehöjningarna skulle försämra tillväxtkraften, försvaga förutsättningarna för nya jobb och därmed ytterligare försvåra budgetsaneringsarbetet.
Regeringen tvangs 1995 inse att den moderata bedömningen var korrekt. Omfattningen av saneringsprogrammet ökades. Men inriktningen förändrades inte. Fortfarande låg tyngdpunkten på kraftigt höjda skatter. Dessutom var marginalerna i de föreslagna åtgärderna fortsatt otillräckliga.
I budgetpropositionen i januari 1995 räknade regeringen med att underskottet i den konsoliderade offentliga sektorn skulle uppgå till 4,8 procent av BNP 1997 och 2,4 procent 1998. De egna kalkylerna signalerade med andra ord att budgetförstärkningarna inte skulle räcka till för att uppnå målen om ett underskott på högst 3 procent av BNP 1997 och en balansering av budgeten 1998, varför man borde ha presenterat större budgetförstärkningar redan i samma proposition. Det gjorde man emellertid inte utan menade att eventuella nya åtgärder skulle presenteras först när det visade sig att de verkligen behövdes. Både i kompletteringspropositionen och tillväxtpropositionen reviderade regeringen ned tillväxten men presenterade ändå bara marginella förstärkningar av budgeten. Därefter har konjunkturen försvagats mycket snabbt. Regeringen tvingas nu dra ned tillväxtprognosen kraftigt samt presentera förslag om ytterligare budgetförstärkningar i vårpropositionen.
Regeringen har strävat efter att skapa intryck av att åtgärderna har större omfattning än vad som verkligen är fallet. I propositionen heter det att de nya åtgärderna uppgår till nästan 10 miljarder kronor 1997 och ytterligare 12 miljarder kronor 1998. Det är inte underligt att många summerat detta till 22 miljarder kronor. I själva verket föreslås emellertid bara budgetförstärkningar på ytterligare 2 miljarder kronor 1998. Flera åtgärder är dessutom av engångskaraktär. Den varaktiga effekten av förslagen uppgår till endast 8 miljarder kronor.
I propositionen hävdar regeringen att endast en fjärdedel, 2 miljarder kronor, av budgetförstärkningen är skattehöjningar. Men då har man inte räknat med effekterna av den s.k. Perssonplanen. Den innebär att energiskatterna höjs med 5 miljarder kronor för att finansiera höjda kostnader för utbildningsändamål. Praktiskt taget hela nettoförstärkningen av budgetpolitiken består därmed av skattehöjningar. Om man härtill lägger att 6 miljarder kronor i besparingar från det ursprungliga saneringsprogrammet återstår att presentera, står det klart att regeringens förmåga att spara i själva verket är svagt utvecklad.
Enligt regeringen kommer åtgärderna att leda till ett konsoliderat offentligt budgetunderskott på 2,7 procent av BNP 1997, d.v.s. mindre än konvergenskriteriets tak på 3 procent av BNP, samt balans i de offentliga finanserna 1998, vilket är det av riksdagen uppsatta målet. Enligt vår bedömning krävs det emellertid ytterligare åtgärder för att nå de uppsatta målen. Det beror dels på att vi förutser att den förda politiken leder till en sämre tillväxt för 1996 och 1997 än enligt regeringens prognos, dels på att regeringens senareläggning av balanskravet för kommunerna riskerar att försämra den konsoliderade offentliga sektorns finanser. Skulle regeringen dessutom göra allvar av tanken på en nedläggning av ett kärnkraftverk under mandatperioden, medför detta kostnader på minst 10-15 miljarder kronor för staten. Härtill kommer effekterna av det minskade förtroende som blir följden vad avser regeringens vilja och förmåga att reparera samhällsekonomi och statsfinanser. Tabell 5.1. Regeringens bedömningar av tillväxt och budgetunderskott
Regeringen har kunnat hänvisa till nya prognoser av Riksrevisionsverket och Riksgäldskontoret, som successivt har visat ett mindre budgetunderskott vid varje given tillväxt. Vår kritik att regeringen haft för små marginaler i saneringsprogrammet för att möta en eventuell konjunkturförsvagning har trots detta visat sig riktig. Att regeringen väntat in i det sista med att presentera nya åtgärder har heller inte varit utan kostnader. För det första hade det varit bättre att genomföra en större åtstramning redan 1995 mot bakgrund av att tillväxten då var god. Nu tvingas man i stället föreslå åtgärder för 1997, som inte alls kan väntas bli ett lika starkt år. För det andra torde senfärdigheten ha medfört en större räntemarginal gentemot de europeiska länderna än vad som annars skulle ha varit fallet.
Avstämning av budgeten för 1995/96
Regeringen redovisar för innevarande budgetår överskridanden och tillkommande utgifter på drygt 20 miljarder kronor. Av dessa kommer endast en mindre del att finansieras under det löpande budgetåret. Regeringen avser i stället att tillgodoräkna sig de i förhållande till budgeten lägre räntekostnaderna, trots att denna form av balansering strider mot de fastslagna principerna för hur budgetöverskridanden skall hanteras. Tabell 5.2. Budgetöverskridandena 1995/96 (miljarder kronor):
Enligt gällande principer skall prognostiserade budgetöverskridanden finansieras fullt ut genom åtgärder inom respektive område. Regeringens förslag bryter mot denna ordning genom att åtgärder skjuts på framtiden och genom att budgetöverskridanden kvittas mot de förväntat lägre räntekostnaderna.
För att finansiera överskridandena för bostadsbidrag, asisstansersättning och sjukvårdsförmåner säger sig regeringen vilja återkomma med åtgärder som under den kommande femårsperioden skall finansiera överskridandena. Detta innebär att man skjuter problem och lösningar framåt i tiden. Med denna ordning kommer det att bli svårt att hantera eventuella budgetöverskridanden under kommande budgetår. Därmed minskar den eftersträvade budgetdisciplinen.
Överskridandena inom arbetslöshetsersättningen kommer enligt regeringen endast delvis att finansieras. I övrigt avser regeringen således att balansera de ökade utgifterna mot minskade kostnader för statsskulden, vilket står i strid med de principer regeringen själv har ställt upp.
Tilläggsbudgeten
I regeringens förslag till tilläggsbudget föreslås ökade utgifter på 2 miljarder kronor och en senareläggning av betalningar för försvarsmaterielinköp på 3,3 miljarder kronor till kommande budgetår. Sammantaget med ytterligare ett antal mindre förändringar leder detta till att budgeten för innevarande budgetår minskas med 1,3 miljarder kronor.
Tillkommande utgifter härrör huvudsakligen från ett förslag om ökade bidrag till det kommunala skolväsendet. Enligt tidigare uttalade principer skall varje tillkommande utgift vara fullt finansierad för att förtroendet för budgetdisciplinen skall upprätthållas. Denna regel bryter regeringen mot genom att endast hänvisa till att utgiften till "största delen" skall finansieras genom regelförändringar inom Arbetsmarknadsdepartementets verksamhets- område men utan att föreslå sådana åtgärder.
Den överflyttning till kommande budgetår som sker inom Försvarsdepartementets verksamhetsområde av medel för inköp av försvarsmateriel är inte att betrakta som någon besparing. Därför leder tilläggsbudgetens förslag inte till en utgiftsminskning om 1,3 miljarder kronor utan i själva verket till en utgiftsökning om 2 miljarder kronor intill dess att regeringen presenterat en finansiering av de ökade bidragen till det kommunala skolväsendet.
Den ryckighet regeringen visar inom utbildningspolitiken är olycklig. Vi hänvisar till våra tidigare förslag för att stärka kvaliteten i utbildningen. Det behövs en utbildningspolitik, som karaktäriseras av långsiktighet, konsekvens och kvalitetstänkande. Regeringens återkommande förslag till ändringar av förutsättningarna är otillfredsställande. Mot den bakgrunden avvisar vi regeringens förslag om tilläggsanslag för vissa utbildningsinsatser under höstterminen 1996.
Regeringens förslag till ändrad läkemedelsförsäkring respektive tandvårds- försäkring innebär i båda fallen att de som har störst behov av stöd drabbas hårdast. I stället förespråkar vi att våra tidigare presenterade förslag till förändringar inom dessa områden genomförs. Dessa förslag är så utformade att effekterna för de mest utsatta blir mindre. Beträffande läkemedels- försäkringen anser vi att högkostnadsskyddet skall justeras upp med 100 kronor från den 1 juli 1996 för att därefter höjas stegvis med 100 kronor de följande åren till dess att summan uppgår till 2.100 kronor. Vidare föreslås en avreglering av Apoteksbolagets verksamhet, nya regler för fastställande av utförsäljningspriset på läkemedel samt förbättrade regler vad gäller hjälpmedel. Vårt förslag till reformerad tandvårdsförsäkring innebär en fri prissättning upp till 3.000 kronor och att det för kostnader därutöver införs en åtgärdstaxa som omfattas av högkostnadsskyddet. Barn- och ungdomstandvården skall liksom hittills vara kostnadsfri, och även privata tandläkare skall ges laglig rätt att vara vårdgivare.
Våra förslag med anledning av tilläggsbudgeten redovisas utförligt i särskilda motioner (1995/96:Fi87, 1995/96:Fi88 respektive 1995/96:Fi84).
Sammantaget innebär våra förslag att utgifterna för innevarande budgetår minskar med 1,1 miljarder kronor i förhållande till regeringens förslag.
Ännu är inte saneringsprogrammet uppfyllt
Regeringens saneringsprogram, som delvis inkluderar budgetförstärkningar beslutade redan under den förra mandatperioden, konkretiseras inte fullt ut trots att detta utlovades i den s.k. tillväxtpropositionen. Hittills har det saknats förslag uppgående till 18 miljarder kronor för att programmet skulle vara fullföljt. I propositionen preciseras, tillsammans med förslag i två separata propositioner, budgetförstärkningar om 12 miljarder kronor. Av dessa åtgärder är 9,4 miljarder kronor höjda skatter. Ännu återstår således att presentera konkreta förslag om 6 miljarder kronor i utgiftsminskningar. Regeringens löfte är denna gång att man skall återkomma med dessa förslag i höst.
Vi har inga invändningar mot att regeringen väljer att presentera sina förslag successivt - det kan finnas skäl som motiverar detta. Regeringens sätt att framställa saneringsprogrammet som i praktiken genomfört, samtidigt som löften om konkreta förslag sviks, inger dock oro, eftersom det ökar misstroendet mot budgetpolitiken och mot regeringens förmåga att uppfylla de löften som utfärdats.
Uppföljning av konvergensprogrammet
Målen för de offentliga finanserna
Vår bedömning är, som framgått av det föregående, att det erfordras ytterligare budgetförstärkningar för att med säkerhet uppnå kravet i Maastrichtfördraget att underskott i den konsoliderade sektorn inte får överstiga 3 procent 1997. Med regeringens politik försvåras dessutom en långsiktigt hållbar balans i de offentliga finanserna. Tillväxtkraften förblir svag och massarbetslösheten permanentas. Den offentliga utgiftskvoten skulle, liksom skattekvoten, fortsatt vara extremt hög i ett internationellt perspektiv.
Enligt regeringens uppföljning av konvergensprogrammet kommer den konsoliderade offentliga sektorns bruttoskuldkvot att fortsätta att öka till över 80 procent av BNP i år för att därefter minska till under 72 procent 1999. Det är möjligt, men inte säkert, att skuldkvoten börjar minska från och med nästa år. Eftersom vi räknar med en sämre ekonomisk utveckling för 1996 och 1997 än regeringen och förutser kostnader för den offentliga sektorn i samband med senareläggningen av balanskravet för kommunerna, gör vi bedömingen att skuldkvoten kommer att kulminera på en högre nivå och sjunka långsammare än i regeringens kalkyler. Det återstår därmed att se om EU:s övriga medlemsländer finner att den svenska skuldkvoten i enlighet med Maastrichtfördraget "minskar i tillräcklig utsträckning och närmar sig referensvärdet på 60 procent av BNP i tillfredsställande takt".
Inflations- och räntemålen
Sverige ser nu inte ut att få några problem med att klara Maastrichtfördragets inflations- och räntekriterier. Inflationen kan väntas bli låg de närmaste åren, och räntan har gått ned tillräckligt för att vi ska klara avtalets krav. Däremot är det inte säkert att Sveriges långsiktiga inflationsproblem har lösts. Förra årets lönerörelse är oroväckande, då den resulterade i större löneökningar än i omvärlden trots att arbetslösheten nyligen stigit kraftigt i Sverige. Även om vi klarar räntekriteriet, är det heller inte tillfredsställande att vi fortfarande har en räntemarginal mot Tyskland på ca 2 procent.
Växelkursmålet
Enligt regeringen är det inte aktuellt att knyta kronan till den europeiska växelkursmekanismen (ERM). Företrädare för Finansdepartementet har dessutom gjort uttalanden om att Sverige inte skall behöva ansluta sig till den reviderade växelkursmekanismen (ERM 2), som är tänkt att vara ett övergångsstadium för länder som inte från början kvalificerat sig för ett deltagande i valutaunionen (EMU). Det är möjligt att länder i slutändan får tillträde till EMU utan den stipulerade tvååriga karantänen i ERM, men det är inte säkert. Regeringen spelar därmed ett högt spel, om den verkligen menar allvar med att hålla öppet för ett svenskt deltagande i EMU.
Låt människor och företag växa
En ny ekonomisk politik
Den viktigaste politiska uppgiften är att skapa förutsättningar för ett allt bättre Sverige. Då måste människor och företag tillåtas växa. I det Sverige som halkat efter är det den politiska sektorn som fått växa på människornas och företagens bekostnad.
Långsiktigt stabil balans i de offentliga finanserna måste kombineras med balans mellan den privata och den offentliga sektorn.
Dagens otrygghet måste bytas mot en ny trygghet som bygger på att medborgarna får rätt och möjlighet att ta ansvar för sig och de sina och på förvissningen om att det finns ett gemensamt ansvar för att ingen skall fara illa.
I ett växande Sverige blir det möjligt att eliminera massarbetslösheten och att samtidigt stärka hushållens ekonomi. I ett växande Sverige kan en begränsad men stark stat klara sina åtaganden och ge tillräckligt stöd till dem som verkligen behöver detta.
Det krävs en ny ekonomisk politik för att lösa de problem den gamla skapat. De övergripande målen skall vara att skapa förutsättningar för snabb tillväxt, nya arbeten och god reallöneutveckling. Politiken måste präglas av insikten att de grundläggande problemen är strukturella.
Utgångspunkten måste vara samma liberala idéer om ekonomisk frihet som en gång lade grunden för det svenska undret, precis som de idag är förutsättningen för de nya industriländernas framgångar.
Inte förrän Sverige flyttat uppåt i "frihetsindex" kommer vi att kunna klättra uppåt i "välfärdsligan" igen. En ökad ekonomisk frihet förutsätter en överflyttning av ansvar och finansiella resurser från den offentliga sektorn till privata företag och hushåll och därmed en sänkning av skattetrycket. Det innebär att företag som ägs av stat och kommun måste privatiseras och att privata alternativ måste kunna konkurrera inom områden som vård, utbildning och omsorg. Även den privata sektorn måste släppas fri från regleringar som hämmar konkurrensen. Ett område där behovet av avregleringar är särskilt stort är arbetsmarknaden. Dessutom måste förutsättningar för en friare lönebildning skapas. Den måste bli mer flexibel och anpassas till dagens och morgondagens arbetsliv.
Våra mål för den ekonomiska politiken är därför att både minska den offentliga skulden i förhållande till BNP och att minska den offentliga utgiftskvoten och skattetrycket. Skuldsaneringen och minskningen av offentlig verksamhet måste gå hand i hand.
Det är inte likgiltigt vilka offentliga utgifter som minskas. Även om de offentliga åtagandena begränsas, skall staten stå stark för att kunna klara sina grundläggande uppgifter. Det gäller exempelvis försvaret och rättsväsendet, som inte får betraktas som restposter i budgetarbetet.
Staten har även ett ansvar för grundläggande utbildning och forskning. Därför avvisar vi regeringens förslag om minskade anslag till forskning.
Det är också ett grundläggande gemensamt åtagande att sörja för dem som, på grund av exempelvis handikapp, olyckor eller allvarlig sjukdom, behöver hjälp. Det krävs i detta avseende en omfördelning av resurser mellan individer. Därför avvisar vi bl.a. regeringens förslag om besparingar i assistansersättningen och om försämringar av barnpension och änkepension.
Stöd till arbetslösa är också en omfördelning mellan individer, som vi anser tillhöra de gemensamma uppgifterna. Ersättningen får dock inte vara så hög att det lönar sig bättre att leva på bidrag än att arbeta. Då kommer arbetslösheten inte att minska. Därför går vi mot regeringens förslag att höja ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen.
Omfördelning av resurser över individens livscykel, exempelvis i form av pensioner och ersättning vid föräldraledighet och kortvarig sjukdom, är emellertid av en annan karaktär. Även på dessa områden har staten uppgifter, men vi vill att de i ökande utsträckning skall kunna lösas genom eget sparande. Det kräver emellertid att utrymme skapas genom sänkta skatter.
Kommunerna sysslar för närvarande med en mängd saker som inte tillhör den offentliga sektorns kärnverksamhet. Vi föreslår därför en omfattande avreglering, som innebär att statsbidragen och kommunalskatterna kan sänkas.
Genom de förslag om besparingar som vi lägger kan skatterna sänkas med ca 60 miljarder kronor 1999 samtidigt som budgetsaldot förbättras med 8 miljarder kronor mer 1999 än enligt regeringens förslag. Det innebär att utgiftskvoten med vår politik minskar till 57,2 procent och skattekvoten till 49,9 procent 1999. Detta är dock statiskt räknat. Eftersom vi genomför strukturellt viktiga utgiftsminskningar och skattesänkningar, kan tillväxten och sysselsättningen väntas utvecklas mer gynnsamt än i regeringens alternativ, vilket även är positivt för de offentliga finanserna. Hur betydelsefulla sådana dynamiska effekter är illustreras i avsnitt 8.
En finans- och penningpolitik byggd på normer
Fasta spelregler behövs
Före kronans fall i november 1992 ansågs allmänt en fast växelkurs vara den enda möjliga växelkurspolitiken för Sverige och den norm som finanspolitiken skulle vila på. Därefter svängde debatten mycket snabbt. Det utdragna försvaret av kronan ansågs ha fördjupat recessionen, medan en flytande krona sågs som räddningen för Sverige. Denna omsvängning tolkades dessutom som att "normpolitiken var död". Ingenting kunde vara mer felaktigt. Det var inte den fasta växelkurspolitiken som förde oss in i recessionen utan bristen på anpassning av finanspolitiken till denna norm. En normbaserad ekonomisk politik har länge varit basen för borgerlig ekonomisk politik. Stabiliserings- och devalveringspolitikens misslyckande har gjort att normpolitiken även börjar tränga in i den socialdemokratiska tankevärlden, om än långsamt.
Såväl finans- som penningpolitiken har dessutom blivit mer normbaserad, i detta ords verkliga bemärkelse, under senare år. Den nya budgetprocessens syfte var detta, och riksdagen har ställt sig bakom Riksbankens norm för den årliga inflationen på 2 procent (+/- 1 procentenhet). Denna utveckling mot en mer normbaserad finans- och penningpolitik är mycket positiv. Vi anser dock att mer återstår att göra.
Den nya budgetprocessen är inte tillräckligt stram
De viktigaste norminslagen i finanspolitiken är införandet av en ny budgetprocess från och med budgetåret 1997 samt de av riksdagen antagna målen för den offentliga sektorns finansiella underskott och skuld. Den nya budgetprocessen innehåller bl.a. nominella tak för staten och socialförsäkringssektorn och för de olika utgiftsområdena samt normen att överskridanden av dessa tak skall finansieras senast inom två år. Att förslagsanslagen, som innebar stora möjligheter för myndigheterna att överskrida sina anslag utan att behöva gå till regering och riksdag, försvinner innebär också en uppstramning av budgetprocessen.
Så som regeringen har valt att tillämpa den nya budgetprocessen har den blivit betydligt mindre stram. För det första blir utgiftstaket inte verkningsfullt om regeringen tillåter sig en budgeteringsmarginal på 15 miljarder kronor 1997, 18 miljarder 1998 och hela 22 miljarder 1999. Naturligtvis kan man inte räkna med att man ska kunna budgetera helt rätt flera år framåt. Men överskridanden under pågående budgetår skall enligt de nya principerna i första hand finansieras genom neddragningar inom samma utgiftsområde senast inom två år. Vid eventuella behov att överskrida budgeten bör regeringen gå till riksdagen för beslut. Annars innebär den nya budgetprocessen varken en utökad finansmakt för riksdagen eller ökade krav på regeringen.
För det andra är det olyckligt att regeringen valt att ställa lägre krav på budgetdisciplin för kommunsektorn än för staten och socialförsäk- ringssektorn. Om underskott i den löpande driften uppstår i en kommun föreligger idag inte något krav på att finansiera detta inom de närmaste två åren. Tanken var att detta skulle lösas genom det nya balanskravet för kommuner och landsting. Genom att senarelägga ikraftträdandet av detta strängare balanskrav för kommunsektorn bäddar regeringen i stället för växande underskott inom denna sektor.
Samma diskrepans gäller mellan kraven på staten och kommunerna att bidra till att underskottet i den konsoliderade offentliga sektorn skall understiga 3 procent av BNP senast 1997 för att kvalificera för ett deltagande i EMU. För staten och socialförsäkringssektorn, vars utgifter läggs under ett tak, gäller hårda besparingskrav fram till 1997 och därefter, medan kommunerna och regeringen skall kunna underbalansera sina budgetar fram till 1999 och landstingen ända till år 2000. Fast personal skall enligt överenskommelsen inte sägas upp. Detta uppfattas naturligtvis som en acceptans för att löneökningarna kan hamna långt över vad kommunerna har råd med i kommande avtalsrörelser utan att det får några konsekvenser vad gäller möjligheterna att behålla alla anställda. En bättre lösning vore att mjuka upp arbetsrätten, sänka skatterna samt tillåta privat konkurrens så att friställd kommunal personal kan anställas i privata företag som tillhandahåller de tjänster kommunerna nu producerar.
Om den nu kraftigt sänkta trovärdigheten i budgetpolitiken skall kunna återupprättas och en reell uppstramning av budgethanteringen åstadkommas, måste långtgående åtgärder vidtas. För det första får regeringen inte i något avseende i framtiden frångå de fastlagda reglerna för budgetpolitiken. För det andra måste en stram budgetlagstiftning snarast införas med utgångspunkt från den nyligen presenterade utredningen "Budgetlag - regeringens befogenheter på finansmaktens område" (SOU 1996:14).
En minskad offentlig sektor ger ökad finanspolitisk stabilitet
3-procentstaket för underskott i den konsoliderade offentliga sektorn kommer att gälla även bortom 1997, oavsett om Sverige kommer med i valutaunionen eller inte. Det kan till och med hända att medlemsländerna sänker riktpunkten till 1 procent, i enlighet med det tyska förslaget till stabilitetspakt, för de länder som deltar i EMU. I nuvarande läge skulle Sverige - vars offentliga finanser fortfarande är mycket mer konjunkturkänsliga än övriga medlemsländers - ha mycket svårt att klara ett sådant krav. Vid en gradvis överflyttning av offentlig verksamhet och finansiering av socialförsäkringarna till den privata sektorn skulle dock såväl de offentliga utgifterna som de skatter som dras in för att finansiera dem bli mindre konjunkturkänsliga. Det tyska förslaget om en stabilitetspakt innebär också att medlemsländerna skall åta sig att minska den offentliga sektorn, ett förslag som tyvärr den socialdemokratiska regeringen har gått emot.
Den förra borgerliga regeringen lanserade målet att den offentliga budgeten skall balanseras över konjunkturcykeln. Med en sådan norm förblir skulden oförändrad i nominella termer men kan gradvis minska i förhållande till BNP. Därmed sprids finansieringen av tidigare och nuvarande generationers överkonsumtion ut i jämn takt på nuvarande och kommande generationer. Tanken är dessutom att regering och riksdag inte skall behöva ägna sig åt diskretionär stabiliseringspolitik, d.v.s. höja och sänka skatter och utgifter i syfte att påverka konjunkturläget, särskilt som en sådan politik sällan har varit framgångsrik. Den måttfulla stabilisering som ändå kommer till stånd sker i stället automatiskt genom att skatteintäkterna ökar och utgifterna minskar i goda tider och tvärtom i dåliga tider. Det innebär att begränsade underskott kan tillåtas i lågkonjunkturer - 3 procent av BNP enligt Maastrichtavtalet - men att överskott i gengäld kommer att uppstå i högkonjunkturer.
Ovan beskrivna ordning är naturligtvis ett idealtillstånd. I verkligheten uppför sig inte ekonomin så välordnat. För det första måste det finnas visst utrymme för politiskt beslutade stabiliseringsåtgärder i extrema låg- och högkonjunkturer. För det andra bygger resonemanget på att man redan kommit fram till ett väl fungerande utgifts- och skattesystem. Där befinner vi oss inte idag. Den offentliga utgiftskvoten och skattetrycket är för stora och måste minskas. Det krävs politiska beslut för att ändra dessa system. För det tredje är det svårt att veta var man befinner sig i konjunkturen och om den kommer att utveckla sig på ett normalt eller extremt sätt. De förutsedda underskotten i de offentliga finanserna för 1996 och 1997 är framför allt strukturellt, men i viss mån även konjunkturellt, betingade. Därmed måste även ett visst överskott tillåtas i de offentliga finanserna, när konjunkturen står på topp. Detta överskott skall dock utgöra en buffert inför nästa lågkonjunktur och inte användas för nya utgiftsåtaganden.
Ökat privat sparande minskar behovet av överskott i de offentliga finanserna
Med en överflyttning av ansvar från den offentliga till den privata sektorn behöver de offentliga buffertarna inte längre vara så stora. De viktigaste buffertarna kan i stället uppstå i hushållen. Sammantaget kan det väntas leda till ett ökat totalt sparande. Sverige hade underskott i bytesbalansen under 25 år, tills det vände 1994. Eftersom vi lånade till konsumtion och inte enbart till investeringar, innebar det att det förelåg ett sparandeunderskott i Sverige. Det berodde bl.a. på att den stora välfärdsstaten gav ett falskt intryck av att vi var rikare än vi var. Människor sparade inte själva, eftersom de räknade med att staten skulle ta hand om dem, om pengarna tröt. Som det har visat sig räckte dock inte statens pengar, och budgetunderskottet ökade dramatiskt. Enskilda hushållsbudgetar är inte lika illusoriska. Där är det lättare att räkna hur mycket pengar som finns och till hur många det skall räcka. Får människor i större utsträckning ta över ansvaret för finansieringen av eventuella inkomstbortfall, kommer det sammanlagda sparandet att öka. Förutom att detta är positivt för hushållen själva innebär det även att företagen får tillgång till riskkapital, vilket innebär mer investeringar, bättre tillväxt och fler arbeten.
En oberoende riksbank
Riksbankens inflationsmål på 2 procent (+/- 1 procentenhet), som riksdagen ställt sig bakom, är ett viktigt steg mot en normbaserad penningpolitik. Ytterligare ett steg i rätt riktning vore att lagstifta att Riksbankens mål för penningpolitiken skall vara att "värna penningvärdet". Det skulle ge ökad trovärdighet för Riksbankens ansträngningar att hålla inflationen nere och därmed minska kostnaderna för detta i form av höga räntor. En lagstiftning om en mer oberoende riksbank skulle få liknande effekt.
Sverige har i och med medlemskapet i EU förpliktat sig att göra Riksbanken mer oberoende, innan EMU:s tredje fas träder i kraft, oavsett om vi uppfyller kraven för valutaunionen eller inte. Socialdemokraterna har i riksdagen dessutom ställt sig bakom inflationsmålet. Ändå tvekar regeringen att lägga fram förslag om en mer oberoende riksbank med ett lagstadgat mål att "värna penningvärdet". Man kan fråga sig varför, eftersom en oberoende riksbank kostar lite men ger mycket. Om Riksbanken blev formellt oberoende, skulle penningpolitikens inriktning inte ändras men däremot skulle förutsättningarna för lägre långräntor framöver förbättras. Men regeringen tvekar till följd av interna socialdemokratiska motsättningar. Tunga socialdemokratiska intressenter vill - till priset av en långsiktigt sämre utveckling - kunna få upp sysselsättningen genom en mer expansiv penningpolitik och högre inflation.
Denna möjlighet till politisk styrning av penningpolitiken är dock inte utan kostnad och innebär paradoxalt nog att förutsättningarna för en mer expansiv penningpolitik försämras. Ett land med en formell möjlighet till politisk styrning av centralbanken måste under en mycket lång tid uppvisa en stram penningpolitik och låg inflation innan kapitalförvaltarna kommer att nöja sig med en lägre ränta på sina placeringar. Med en formellt oberoende centralbank räcker det sannolikt med en kortare tid.
Även med en mer oberoende riksbank hade vi förmodligen haft kvar en räntemarginal gentemot Tyskland, med tanke på vår inflationshistoria. Men sannolikt hade räntegapet sjunkit snabbare och varit mindre än de 2 procent det är idag. Ju förr förslaget om en mer oberoende riksbank läggs på riksdagens bord, desto bättre. Senast måste det ske i december 1997, så att riksdagen kan fatta ett första beslut före valet 1998. Eftersom det är fråga om en ändring av regeringsformen, behövs beslut av två riksdagar med mellanliggande val. Det andra beslutet skulle därmed kunna tas av den nya riksdagen under hösten 1998, innan EMU:s tredje fas träder i kraft. Underlag finns redan i form av Riksbanksutredningens betänkande från 1993.
Offentliga finanser i balans
Som framgår av diagram 6.1 har statens budgetunderskott ökat trendmässigt sedan början av 1970-talet. Det strukturella underskottet doldes emellertid under vissa perioder. De kraftiga lönekostnadsökningarna 1974 och 1975 - delvis en följd av de s.k. Hagaöverenskommelserna - medförde tillfälligt kraftiga ökningar av skatteintäkterna, samtidigt som konkurrenskraften försvagades dramatiskt och ekonomin gick in i en recession. Under andra hälften av 1980-talet skedde samma sak till följd av den spekulationsekonomi som föddes ur hög inflation och höga marginalskatter.
Diagram 6.1
När ekonomin kollapsade 1989/90, började budgetunderskotten svälla. Den borgerliga regeringen inledde en omfattande sanering av de offentliga finanserna. Som framgår av nedanstående tabell omfattade den borgerliga regeringens program för sanering av statsfinanserna budgetförstärkningar på 170 miljarder kronor. Tabell 6.1. Den borgerliga regeringens budgetförstärkningar (miljarder kronor)
Tillsammans med de närmare 20 miljarder i budgetförstärkningar som fogades till listan under valrörelsen 1994 uppgick de genomförda, beslutade och aviserade budgetförstärkningarna till 190 miljarder kronor, vilket motsvarade 13 procent av BNP.
Den socialdemokratiska löftespolitik som fördes under 1993 och första halvåret 1994 ändrades i valrörelsen 1994, då man tvingades medge nödvändigheten av åtgärder för att eliminera det strukturella underskottet. Inriktningen på de konkreta åtgärder som Socialdemokraterna vidtagit i regeringsställning har emellertid kvävt tillväxttakten och försvårat budgetsaneringen. Trots Ingvar Carlssons nyårslöften om att det som gjorts skulle vara tillräckligt har regeringen nu tvingats återkomma med ytterligare budgetförstärkningar.
Det genomgående misstaget från den socialdemokratiska regeringen har varit föreställningen att en krona i tillväxtdämpande skattehöjningar skulle vara lika mycket värd som en krona i strukturellt riktiga besparingar. Därmed har åtgärdsprogrammet, av samma storleksordning som aviserades av den borgerliga regeringen, kommit att domineras av massiva skattehöjningar.
Enligt vår bedömning krävs det ytterligare budgetförstärkningar för att nå de uppsatta målen. Vi anser det dock inte ändamålsenligt att strama åt budgeten ytterligare under innevarande budgetår mot bakgrund av att konjunkturen är svag. För 1997, då tillväxten kan väntas bli något bättre, föreslår vi nettoförstärkningar av budgeten på 9 miljarder kronor utöver regeringens förslag. För 1998 föreslår vi förstärkningar av budgeten på 12 miljarder kronor och för 1999 8 miljarder kronor netto utöver regeringens förslag.
Till detta kommer att vi föreslår att huvuddelen av regeringens skattehöjningar undanröjs och ersätts av långsiktigt nödvändiga besparingar.
Trygghet - inte rundgång
Det hårda skattetrycket är ett av den svenska ekonomins grundläggande strukturella problem. Alltför höga skatter pressar ner den privata sektorn och hämmar företagande och tillväxt. Men det höga skattetrycket utgör också ett socialt problem, då det omöjliggör för stora grupper att leva på sina inkomster.
De svenska hushållens nettoinkomster kläms idag från flera håll. Å ena sidan får allt större grupper allt högre skatter - vårpropositionen innehåller skattehöjningar för alla hushåll. Å andra sidan har värdet på de bidrag som utgår från det allmänna stadigt minskat. Situationen blir till slut ohållbar inte bara därför att hushållsekonomin blir allt svagare utan också till följd av den maktlöshet många människor känner, när de först förlorar sina möjligheter att försörja sig själva för att sedan leva i osäkerhet om det offentliga levererar vad som utlovats.
Problemet blir tydligt, när barnfamiljer tvingas söka socialbidrag bara därför att riksdagen fattar beslut om att skjuta på utbetalningen av barnbidraget med sju dagar. Om marginalerna i hushållsekonomin är så snäva att en så marginell förändring leder till att man inte längre klarar den egna ekonomin, går det inte att hävda att tillvaron är trygg.
Socialbidragsberoendet har stigit stadigt sedan mitten av 1980-talet och omfattar idag ungefär en halv miljon hushåll. I vissa grupper är detta beroende i det närmaste institutionaliserat. Enligt Socialdepartementet mottog en tredjedel av alla ensamstående mödrar socialbidrag någon gång 1994.
Om denna utveckling skall kunna vändas är det nödvändigt att det genomförs en genomgripande förändring av det svenska samhället där fokus och inriktning av såväl den ekonomiska politiken som socialpolitiken flyttas från det offentliga till den enskildes ansvar.
I ett fritt samhälle är den enskildes egna insats den avgörande grunden för den egna tryggheten. Den viktigaste källan till trygghet i ett sådant samhälle är den enskildes insikt att han, på gott och ont, har det avgörande ansvaret för det egna livet och kan påverka sin och sina närmastes försörjning. Därför är den sociala tryggheten så intimt sammankopplad med en fungerande och växande ekonomi och arbetsmarknad. Samhällen där ekonomin stagnerar, med dåliga utsikter att kunna försörja sig på ett riktigt arbete och dåliga förutsättningar för ett långsiktigt sparande, blir otrygga. Reformer som i grunden stärker ekonomins och arbetsmarknadens funktionssätt är därför också god socialpolitik.
Socialpolitiska frågor brukar normalt uppfattas som fördelningsfrågor. Men det är en felsyn att tro att fördelningspolitik utgör lösningen på fattigdomsproblemet. Det offentliga skall naturligtvis ha ett sista ansvar för dem som inte kan försörja sig själva, men försök att fördela en allt mindre ekonomisk kaka leder inte till ett växande samhälle och en trygghet för det stora flertalet. Åtgärder som får ekonomin att fungera bättre och som stärker incitamenten för arbete och kompetensutveckling är minst lika viktigt för att öka den sociala tryggheten som fördelningspolitik.
Det är också centralt att öka valfriheten i samhället för att göra det möjligt för den enskilde att ha kontroll över de stora besluten i den egna vardagen. Den valfrihetens kontrarevolution som inleddes med regeringsskiftet 1994 måste brytas och utvecklingen av valfriheten i skola, omsorg och sjukvård öka.
Ett av målen för den ekonomiska politiken måste vara att minska rundgången mellan hushållen och den offentliga sektorn genom att växla bidrag mot lägre skatter. Därigenom ökar effektiviteten i ekonomin, samtidigt som det blir möjligt för fler personer att ta eget ansvar. En övergripande målsättning för en socialt inriktad ekonomisk politik måste vara att genomföra förändringar som för människor ur bidragsberoende och gör att betydligt fler hushåll än idag kan leva på sitt arbete.
Skatterna måste därför sänkas för vanliga hushåll, framför allt för låg- och medelinkomsttagare. Genom att ge dessa hushåll mer pengar kvar i plånboken att själva bestämma över ges de bredare och bättre möjligheter att planera sin tillvaro, och därmed stärks hushållens egen trygghet och ansvarstagande.
Om det skall vara möjligt att sänka skatterna är det nödvändigt att minska de offentliga utgifterna. Det kan ske genom ändrade regler i bidrags- systemen, men långsiktigt framför allt genom att människor till följd av ett nytt arbete eller rehabilitering blir i stånd att försörja sig själva.
Dagens socialförsäkringssystem driver upp de offentliga utgifterna, vilket snävar in den privata sfären av ekonomin. Genom de alltför höga reservationslönerna driver de dessutom upp arbetslösheten.
Socialförsäkringssystemen bör stöpas om för att ge den enskilde möjlighet att i högre grad än idag själv ta ansvar för kostnader som uppstår vid tillfälliga inkomstbortfall. Genom sänkt beskattning av arbetsinkomster ökar möjligheten för större inslag av självrisk i form av karensdagar och lägre generell kompensationsnivå. Principen bör vara att varje individ har en obligatorisk försäkring och att man till denna själv skall ha rätt och möjlighet att komplettera med tilläggsförsäkringar.
Sänkt skatt - tillväxt, nya jobb och minskat bidragsberoende
Högskattepolitik föder bidragsberoende
Sverige har världens högsta skatteuttag. Drygt 53 procent av den totala produktionen i Sverige tas ut i form av skatter och obligatoriska avgifter. Detta är följden av en utveckling som tog sin början i slutet av 1960-talet, då Sverige alltmer kom att avvika från andra länder beträffande storleken på den offentliga sektorn. Kollektiva lösningar prioriterades på bekostnad av de enskilda medborgarnas och familjernas möjligheter att själva välja inom centrala områden som utbildning, vård och omsorg. Genom att också produktionen organiserades av det allmänna bortföll den stimulerande konkurrens som skulle ha kunnat vidmakthålla och utveckla såväl effektivitet som kvalitet. Den offentliga sektorns verksamheter kom att ta i anspråk större resurser än vad som annars hade varit nödvändigt. Diagram 6.2 visar skattetryckets utveckling i Sverige jämfört med andra länder.
Diagram 6.2.
Samtidigt byggdes generösa transfereringssystem upp. De kom att utnyttjas inte bara av dem som behövde det gemensamma stödet utan också av många som såg en möjlighet att sko sig på andras bekostnad. Även om de reformer som genomfördes framför allt under perioden 1991-1994 har lett till att "friskfrånvaron" och annat ej avsett utnyttjande av transfereringssystemen har minskat, har nya problem vuxit fram. Under de senaste decennierna har förtidspensioneringen använts för att dölja en växande arbetslöshet. Från slutet av 1980-talet exploderade arbetslösheten i samband med att den svenska modellen kollapsade. Det ledde till att kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen ökade kraftigt. Över en miljon människor är utan arbete till följd av ett par decenniers politiska missgrepp. Det kostar mycket i form av skatter och avgifter som finansierar de arbetslösas uppehälle. Sammantaget kan arbetslösheten beräknas kosta åtminstone 25.000 kronor per hushåll i genomsnitt.
Den genomsnittliga skatten på arbete (inkomstskatt, socialavgifter, löneskatter och moms) är mycket hög. Till det kommer uttag av fastighets- skatt, energiskatter och ytterligare indirekta skatter. Av en total ersättning för utfört arbete får man normalt bara behålla en dryg tredjedel efter alla skatter och obligatoriska avgifter.
Den genomsnittliga inkomsten är idag cirka 14.500 kronor per månad. Det motsvarar en total arbetsersättning på 19.300 kronor, eftersom arbetsgivaren förutom lönen betalar sociala avgifter som uppgår till 33 procent av lönesumman. Som framgår av tabell 6.2 kvarstår efter alla skatter cirka 6.700 kronor. Det totala skatteuttaget uppgår således till ungefär 12.600 kronor. Tabell 6.2. Skattebelastningen på en genomsnittsinkomst
Till en icke obetydlig del finansierar dessa skatter bidrag som inte är ett stöd till utsatta individer och grupper utan som behövs för att inkomsten efter skatt skall räcka till för hushåll med normala inkomster. Detta bidragsberoende är kombinerat med en situation där de enskilda hushållens valmöjligheter när det gäller utbildning, vård och omsorg har inskränkts. Bristen på valfrihet och beroendet av bidrag försämrar i sig den svenska ekonomins förmåga att växa och skapa förutsättningar för nya arbeten.
Den genomsnittliga beskattningen av arbete är således extremt hög i Sverige. Till det kommer att kunskap, kompetens och initiativkraft beskattas extra hårt genom höga marginalskatter. Skattereformen 1991 tvingades fram av en insikt om att de höga marginalskatterna under två decennier hade skadat svensk ekonomi. Arbete, företagande och utbildning hade lönat sig för dåligt. Den s.k. värnskatten och egenavgifter som är ren inkomstskatt innebär att Sverige är på väg tillbaka in i marginalskatteeländet. Det har föranlett ledningarna för Ericsson och Astra, två av Sveriges stora och mest kunskapsintensiva företag, att varna för effekterna i form av utflyttning och sämre kompetens här hemma.
Beskattningen av företag som sådana är i Sverige konkurrenskraftig sett i ett internationellt perspektiv. Beskattningen av företagandet är emellertid så hård att villkoren för expansion, tillväxt och nya arbeten är otillräckliga. Detta bottnar i en oförmåga hos Socialdemokraterna att inse att företag förutsätter företagare och att expansion och nya arbeten förutsätter att de enskilda människor som driver dagens företag och funderar på att starta morgondagens upplever att villkoren är tillräckligt bra.
Sammantaget skapas genom vår politik utrymme för att förbättra förutsättningarna för arbete och företagande genom skattesänkningar som 1999 uppgår till drygt 60 miljarder kronor. I det följande redovisas den inriktning av skattepolitiken vi förordar. De konkreta förslagen återfinns i en kommittémotion med anledning av prop. 1995/96:198 (motion 1995/96:Sk45). Fördelningen av de skattesänkningar vi föreslår framgår av tabell 6.3. Tabell 6.3. De moderata skattesänkningsförslagens fördelning
Sänkt skatt på arbete - man skall kunna leva på sin lön
Offentliga transfereringar motiveras dels med att det finns behov av en omfördelning av individernas inkomster över livscykeln, dels med behovet av riskförsäkringar vad gäller sjukdom och arbetslöshet. I det förra fallet rör det sig i stor utsträckning om omfördelningar, som kunnat klarats lika väl av individerna själva om de hade fått utrymme för detta genom bl.a. lägre skatter. När det gäller riskförsäkringarna finns det ett naturligt gemensamt ansvar för att alla skall känna trygghet vid exempelvis arbetslöshet och sjukdom. Här har emellertid, som påpekats tidigare, systemen varit så generösa att de överutnyttjats med stora kostnader för andra medborgare som följd. Med en annan skattepolitik ges större möjligheter att skaffa sig en tillräcklig ekonomisk buffert för att klara kortvariga inkomstbortfall utan offentligt stöd. Därigenom kan stödet koncentreras till dem som verkligen behöver det.
För att skapa utrymme för att medborgarna normalt skall kunna leva på sin lön krävs att skatten för låg- och medelinkomsttagare sänks rejält. Med tanke på behovet att sänka det höga skatteuttaget på arbete är det dessa skatter som måste prioriteras. Den ytterligare höjning av egenavgiften till sjukför- säkringen med 2 procentenheter som föreslås riksdagen i vår måste avvisas och den höjning som trätt i kraft i år undanröjas. Den nya löneskatt som införts - den så kallade allmänna löneavgiften - slopas. Därtill skapas med våra budgetalternativ utrymme för att sänka skatten på arbete ytterligare. 1999 uppgår detta till nästan 20 miljarder kronor.
Till en del bör detta utrymme avdelas för barnfamiljerna genom att det införs ett extra grundavdrag per barn vid den kommande beskattningen från och med 1997. Det innebär ett avdrag på i dagsläget 8.900 kronor per barn vid sidan av dagens barnbidrag. Vid genomsnittlig kommunalskatt uppgår skattesänkningen till drygt 230 kronor per månad och barn.
Det återstående utrymmet bör utnyttjas för att sänka den kommunala inkomstskatten, som är den tyngsta skatten för låg- och medelinkomsttagare. Valet står då mellan att höja grundavdragen eller att sänka utdebiteringen. Sammantaget gör vi bedömningen att en sänkning av utdebiteringen bör prioriteras. För 1999 kan kommunalskatten då sänkas med ca 1 krona och 50 öre utöver vad som kan följa av kommunernas egna åtgärder. Det ekonomiska utrymmet kan föras över till kommunerna i samband med att en nationell skolpeng införs.
Sammantaget innebär detta att skatten på arbete för främst låg- och medelinkomsttagare sänks med ca 43 miljarder kronor. För ett hushåll med två barn och med en sammanlagd inkomst på 300.000 kronor sänks skatten med nästan 19.000 kronor per år (nästan 1.600 kronor per månad). För att möjliggöra detta återställs matmomsen till 21 procent (som den generella momsen efterhand bör sänkas till), vilket minskar omfattningen av de totala skattesänkningarna med drygt 8 miljarder kronor. För det hushåll som beskrivits ovan minskar därmed skattesänkningen med ca 300 kronor per månad. Sammantaget förbättras dess ekonomi med ca 1.300 kronor per månad.
Dessutom bör fastighetsskatten sänkas till 1,5 procent och effekterna av årets fastighetstaxering lindras genom en halvering av markvärdena som underlag för fastighetsskatt. De kraftiga energiskattehöjningar som föreslås avvisas.
Den höga beskattningen av arbete i Sverige ger särskilt starka negativa verkningar för den privata tjänstesektorn. Tjänster som efterfrågas av hushållen är oftast av sådan karaktär att det finns alternativ till att anställa någon eller till att anlita ett företag för att utföra arbetet. Det vore självfallet att föredra om en så kraftig sänkning av beskattningen av arbete som erfordras för att möjliggöra en ökad efterfrågan av tjänster från hushållen skulle kunna genomföras med generell verkan. Det medför emellertid ett så kraftigt skattebortfall att det inte är realistiskt i närtid.
Det är därför nödvändigt att i ett första steg genomföra selektiva åtgärder så att skattekilen på arbete sänks kraftigt för tjänster med stort arbetsinnehåll som skulle kunna efterfrågas av de enskilda hushållen. Det kan exempelvis gälla barn- och äldreomsorg, reparationer och underhåll av egna bostäder och andra tjänster som underlättar förvärvsarbete.
Enligt vår uppfattning bör den långsiktiga lösningen vara en generell sänkning av skatten på arbete och vissa särskilda åtgärder inriktade på den privata tjänstesektorn som passar in i ett homogent skattesystem. Till dess detta blir möjligt får selektiva åtgärder väljas. De hinder som finns för framför allt sänkt eller slopad moms gör att vi föreslår att en modell med skattereduktion för vissa hushållstjänster införs och att dess omfattning bestäms till 50 procent av kostnaden för det utförda arbetet. Dessutom bör en avdragsrätt för styrkta barnomsorgskostnader införas och frågan om ett permanent avdrag för reparation och underhåll av egna bostäder utredas.
Goda villkor för företagande och nya jobb
Det finns en bred samstämmighet om att det är i företagen de nya arbetstillfällena kan växa fram. Den politiska uppgiften är att skapa så goda villkor för företagandet att det blir en tillräckligt omfattande expansion med tillräckligt många nya jobb.
Här står regeringen fullständigt tomhänt. Visserligen återfinns i regeringens vårproposition rubriken "Goda villkor för företag och före- tagande", men förslag som skulle kunna åstadkomma detta saknas helt. Tvärtom har den socialdemokratiska regeringen sedan hösten 1994 på ett antal områden, bland annat skattepolitiken, drivit en politik som har försämrat villkoren för företagandet. Den dubbla beskattningen av kvarhållna och utdelade vinster i bolagen har återinförts liksom fastighetsskatten på kommersiella lokaler och förmögenhetsskatten. En ny fastighetsskatt på industrilokaler har införts. Energiskatterna har höjts kraftigt, och reglerna för uppbörd av mervärdesskatt har skärpts, vilket dränerat likviditeten och orsakat stora löpande kostnadsökningar. Nu föreslås ytterligare skatte- höjningar, som ökar kostnaderna och försvagar tillväxtkraften.
Det egna riskbärande kapitalet är grunden för varje nytt arbete. Det är orimligt att avkastningen av eget kapital i bolagssektorn beskattas med 50 procent, medan avkastningen på lånat kapital samt eget kapital i handelsbolag och enskild firma beskattas med 30 procent.
Dubbelbeskattningen försämrar riskkapitalförsörjningen för främst mindre och medelstora företag. I stället för att rätta till den bristande neutraliteten återkommer regeringen med tanken att en sjätte AP-fondstyrelse skall kunna gå in med riskkapital. Detta förslag har redan avvisats i en särskild partimotion. Dubbelbeskattningen av utdelningar och kvarhållna vinster leder till inlåsningseffekter. Det finns en tendens att företagen behåller vinster av skatteskäl i stället för att dela ut dem så att de kan återinvesteras i företag med bättre tillväxtförutsättningar vad gäller både det ekonomiska utfallet och antalet nya arbetstillfällen. Slutligen leder dubbelbeskattningen till ett ökat utlandsägande av de svenska bolagen. Det är i sig inget negativt med ett större utländskt ägande i svenska företag, men det bör inte tillkomma som en följd av snedvriden skattestruktur. Dubbelbeskattningen måste slopas omedelbart.
Regeringens förslag om ytterligare skärpt förmögenhetsskatt på riskkapital måste avvisas. Tankarna på att införa förmögenhetsskatt på mindre noterade bolag får inte genomföras. Regeringens förslag och ambitioner visar varför förmögenhetsskatten i sin helhet måste slopas. Den försämrar förut- sättningarna för kapitalbildning och leder till utflyttning och kapitalflykt. Sammantaget förlorar Sverige i ekonomiska termer minst lika mycket som skatten inbringar. Till det kommer förlusten av den kompetens som följer med entreprenörer och företagare, när de flyttar från landet. Det finns emellertid ytterligare skäl. Efter ett inledande motstånd föreföll Socialdemokraterna ha accepterat tanken på att arbetande kapital inte skall förmögenhetsbeskattas. Det uppstår då snedvridningar, om förmögenhets- beskattningen behålls och utvidgas för andra tillgångar. Med regeringens politik blir sannolikt resultatet att förmögenhetsskatten först skärps för börsnoterade aktier i allmänhet och sannolikt för mindre, noterade bolag. Därefter kommer skatten att behöva återinföras på allt arbetande kapital.
Också de andra försämringarna för företagandet måste undanröjas och förslagen om ytterligare höjda energiskatter och utvidgad arbetsgivarperiod i sjukförsäkringen måste avvisas.
Särskilda insatser måste göras för de mindre aktiebolag som växer snabbt och är vinstrika och därmed har de främsta förutsättningarna att skapa välstånd och nya arbeten. De drabbas särskilt hårt av de så kallade fåmansbolagsreglerna. Dessa bör lindras kraftigt genom att grunden för reglerna - att enbart tillåta utdelningsbeskattning av en viss "normal" avkastning - vänds så att den avkastning som kan redovisas efter ett marknadsmässigt löneuttag av ägarna i sin helhet betraktas som utdelnings- inkomst.
Även i en miljö med neutral beskattning av kapitalavkastning kan det finnas anledning att ha ett särskilt riskkapitalavdrag. Den teknik som valdes av regeringen är emellertid för snäv och har dessutom för liten tidsmässig omfattning. Ett riskkapitalavdrag bör dessutom gälla investeringar via särskilda riskkapitalbolag och utsträckas i tiden till fem år.
Kunskap och arbete måste löna sig
Hösten 1994 beslutade den nya regeringen att höja den statliga inkomstskatten från 20 till 25 procent. Samtidigt aviserades höjda egenavgifter i sjukförsäkringen. Eftersom sjukförsäkringen redan var fullt finansierad, innebär detta i realiteten att avgiftshöjningen har samma effekter som en ren inkomstskattehöjning. Den kommunala utdebiteringen har dessutom tillåtits stiga med uppemot en procentenhet räknat som genomsnitt för hela landet och betydligt mer i enskilda kommuner och landsting.
Sammantaget innebär detta att marginalskatterna har stigit för alla. Den högsta marginalskatten ligger idag på i det närmaste 60 procent, vilket står i stark kontrast med det uttalade målet för marginalskattereformen 1991. Där angavs som mål att endast en liten del av inkomsttagarna över huvud taget skulle betala statlig skatt och att den högsta marginalskatten borde vara 50 procent.
Höga skatter är i sig skadliga för ekonomin. Särskilt skadliga är höga marginalskatter, eftersom de direkt påverkar beteendet. För den som överväger att investera tid och pengar i en bättre utbildning eller högre kompetens blir nettoavkastningen efter skatt av en eventuell löneförbättring betydligt mindre. Det finns en uppenbar risk att många väljer att avstå från de försakelser som kan vara nödvändiga för att skaffa den nya och bättre kunskapen. Därmed försvagas utvecklings- och tillväxtkraften i hela ekonomin. Till det kommer den risk som flera företagsledare varnat för, nämligen att människor med god kompetens och höga kvalifikationer väljer att flytta från Sverige för att behålla en större andel av en ofta något högre inkomst. Också detta skadar Sveriges ekonomi.
Att motivera en höjd statsskatt av fördelningsskäl är inte bara fel - det är också mycket farligt. Det kan få helt omvänd effekt genom att förutsättningarna försämras för den tillväxt som kan ge de nya arbetena och utveckla välståndet för framför allt de med lägre inkomster och sämre situation. Den statliga skatten bör omgående sänkas till 20 procent. Fullt inflationsskydd måste införas.
Trygghet inför pensioneringen
Den aviserade pensionsreformen innebär helt nya förutsättningar för många människor. De gamla utfästelserna från slutet av 1950-talet visade sig inte hålla i dagens verklighet. Redan tidigare förändrades förutsättningarna för de kvinnor som varit utlovade särskild efterlevandepension. I detta sammanhang utlovades oförändrade villkor för enskilt pensionssparande för att möjliggöra för den som så önskade att komplettera den offentliga pensionen.
Det är mot den bakgrunden synnerligen anmärkningsvärt att regeringen försämrat förutsättningarna för enskilt pensionssparande dels genom minskat avdragsutrymme, dels genom skärpt skatt på avkastningen. Avdragsutrymmet måste omedelbart återställas och avkastningsskatten successivt sänkas till den nivå som gällde 1994.
Stärkt konkurrens
Konkurrensbegränsningar motverkar produktivitet
Konkurrens stimulerar till en effektivare användning av samhällets resurser och stärker företagens förmåga att hävda sig gentemot utländska konkurrenter. Även konsumenterna gynnas genom att priserna pressas ned.
Sveriges konkurrensproblem är väl dokumenterade. Lindbeck- kommissionen konstaterade 1993 att ett antal viktiga marknader i den svenska ekonomin fungerar dåligt, vilket leder till betydande resursslöseri. Enligt Lindbeckkommissionen var grundorsaken bristande konkurrens i näringslivet, de många offentliga marknadsbegränsningarna och de monopolliknande strukturerna i många branscher. Endast ca 30-35 procent av den svenska ekonomin bedömdes vara utsatt för "full internationell konkurrens".
Långtidsutredningen fann att flera marknader fortfarande präglades av fåtalsdominans, men slog fast att avregleringar, privatiseringar och omställningen av den offentliga sektorn kan avhjälpa situationen. Flera av de strukturåtgärder som Långtidsutredningen hänvisade till har dessvärre återtagits det senaste året. Det kan därför befaras att Långtidsutredningen målade upp en för ljus bild av konkurrenssituationen i Sverige.
I konsultföretaget McKinseys uppmärksammade Sverigerapport, från hösten 1995, slås fast att inte bara den offentliga sektorn utan även flera branscher i näringslivet har dålig produktivitet till följd av lågt konkurrenstryck. McKinsey konstaterar att produktiviteten i viktiga branscher ligger långt under världsklass. Man slår också fast att det är politiskt påverkbara faktorer som begränsar konkurrensen. McKinsey hänvisar främst till regleringar av produktmarknaderna, men också till tillämpningen av konkurrenslagen. När det gäller småföretag och viss industri pekar man dessutom på begränsande regleringar på arbetsmarknaden.
Vad avser konkurrenslagstiftningen har den tillämpats endast en kortare tid. Den nya lagstiftningen innebär en väsentlig uppstramning och skärpning av bestämmelserna med kraftigt förstärkta sanktionsmedel. Lagens konstruktion medför dessvärre ett omfattande arbete i samband med ikraftträdandet med att förhandla om upphävande eller reduktion av sådana konkurrensbegränsningar som var tillåtna enligt den gamla lagstiftningen. För framtiden är det därför viktigt:
att ge Konkurrensverket erforderligt stöd för dess arbete - såväl budgetmässigt som från Riksrevisionsverket, Skatteverket, Statskontoret m.fl. - för att kunna utreda och beivra brott mot lagstiftningen,
att granska gjorda avregleringar och konkurrensutsättningar inom t.ex. flyg, taxi m.fl. så att konkurrens upprätthålls på lika villkor och inte ersätts med nya regleringar eller monopol,
att fortsatta utvärderingen av tillämpningen av lagen främst avseende problemen med tidsutdräkt från föreläggande i Konkurrensverket till dom i Stockholms tingsrätt med eventuell fastställelse i Marknadsdomstolen.
McKinseys Sverige-rapport visar vidare att det är dags att avliva myten att högre produktivitet leder till färre arbetstillfällen. Det antagandet håller bara om produktionen ligger kvar på en oförändrad nivå totalt sett, vilket inte är fallet enligt de erfarenheter som finns från branscher med hög produktivitet. Det är i branscher med den högsta produktiviteten som sysselsättningen har utvecklats starkast.
Höjd produktivitet leder till att efterfrågan ökar genom lägre priser, till att handeln underlättas genom bättre konkurrensförmåga samt till att inkomsterna stiger. Sammantaget leder detta till ökad efterfrågan och ökad produktion på andra ställen, vilket i sin tur ger nya stordriftsfördelar och nya innovationer. Tack vare denna dynamik kan nya arbetstillfällen hela tiden skapas i växande branscher.
På grund av att stora delar av den svenska ekonomin är skyddade från konkurrens och har låg produktivitet har Sverige inte kunnat dra nytta av den dynamik som uppstår i samband med produktivitetsökningar. Därför har nya arbetstillfällen inte kommit till stånd samtidigt som vårt land fallit tillbaka i välfärdsligan.
En offensiv konkurrenspolitik
Sverige behöver en offensiv konkurrenspolitik, som bygger på strukturella åtgärder i alla samhällssektorer: frihandeln, företagen och den offentliga sektorn. Som ett komplement till detta behövs en strikt lagstiftning, som förhindrar företag, kommuner och landsting att sätta konkurrensen ur spel.
Regeringen lider brist på både idéer och strategi inom detta område. Visserligen slår den i propositionen fast att näringspolitiken måste vara inriktad på att stärka konkurrensen, vilket är nödvändigt för att upprätthålla ett tillräckligt konkurrenstryck i ekonomin. Men längre än så kommer man inte. Regeringen föreslår inga nya åtgärder, förutom den översyn av lagstiftningen som redan pågår.
En utvärdering av konkurrenslagen i syfte att göra den mer effektiv är en åtgärd som vi till fullo stöder. Moderaterna har dessutom tidigare påpekat att lagen behöver tillämpas striktare. Men det behövs också något mer än en utredning av lagstiftningen. Sverige behöver en offensiv konkurrenspolitik med strukturella åtgärder för ökad konkurrens.
Förutom genomförandet av den skärpta konkurrenslagstiftningen drev den borgerliga regeringen igenom en lagstiftning mot otillbörliga upphandlings- villkor, främst förekommande i offentlig sektor. Syftet var att motverka att otillbörliga upphandlingsvillkor försvårade verklig upphandlingskonkurrens. Den sittande regeringen har ännu inte lyckats ta fram förslag till kompletterande lagstiftning i form av en lag mot avbrutna upphandlingar. En sådan lagstiftning skulle försvåra försök att avbryta upphandlingar där "fel" budgivare lagt det mest förmånliga budet.
I stället har den socialdemokratiska regeringen förhållit sig passiv till att ett antal statliga företag - Posten, Telia, SJ m.fl. - toppar listan över anmälningar om misstänkta brott mot konkurrenslagen. Posten har t.o.m. antagit en s.k. offensiv strategi mot lagen, väl manifesterad i striden om Citymail. Genom regeringens passivitet i förhållande till de egna bolagen undermineras respekten för lagen och därmed konkurrensen i ekonomin.
När den borgerliga regeringen införde den nya, vassare konkurrenslagen 1992, betonades att en offensiv konkurrenspolitik måste omfatta åtgärder för ökad konkurrens i hela ekonomin. Lagstiftning är ett komplement till viktiga strukturella åtgärder och ger en tydlig signal om behovet av en mer konkurrensinriktad affärsmoral.
Strukturella åtgärder för en stärkt konkurrenspolitik
Frihandel är förutsättningen för det svenska välståndet. I framtiden kommer detta att bli än mer påtagligt. En fri utrikeshandel är nödvändig för att öka konkurrensen och motverka monopol och fåtalsdominans. En fortsatt internationalisering skall underlättas. Standardiseringsarbetet avseende normer och produkter över nationsgränserna är centralt för möjligheten att kunna undanröja omfattande "tekniska handelshinder".
Inom EU skall Sverige värna om den fria rörligheten för produktionsfaktorer. En utvidgning av EU österut samt en mer liberal handelspolitik i EU gentemot omvärlden skall prioriteras. Det senare är särskilt viktigt mot bakgrund av den eftersläpning i produktivitets- utvecklingen gentemot Asien och Nordamerika som finns inom flera branscher.
Samhällets resurser används mer effektivt, om den konkurrensutsatta sektorn tillåts expandera på den skyddade sektorns bekostnad. Detta kan uppnås genom avreglering av skyddade sektorer. För att öka trycket på befintliga företag krävs att marknadstillträdet är fritt.
Det konkreta avregleringsarbetet hänger nära samman med uppgiften att öppna de offentliga monopolen. Men det måste också inriktas på att undanröja eller förenkla regleringar på andra områden, t.ex. inom arbets- rätten och på olika produktmarknader. Därför måste avregleringsarbetet bedrivas på bred front. Alla regler som berör företag måste granskas löpande.
Avregleringsarbetet, som inleddes under den förra mandatperioden, bör snarast tas upp på nytt och påskyndas. Regeringen bör omedelbart skapa en avregleringsdelegation med uppgift att kontinuerligt se över alla regler som berör företagandet i syfte att undanröja onödiga hinder. Särskild vikt bör i detta sammanhang läggas vid att undanröja olika former av etableringshinder.
För att uppnå åsyftade resultat och en finjustering av regelverken krävs en uppföljning av såväl Konkurrensverkets arbete som av befintliga avregleringar och konkurrensutsättningar.
Inom viktiga områden som vård, omsorg och utbildning råder i praktiken offentliga monopol. Även om det formellt är möjligt att starta privata alternativ, har dessa ofta en orimlig konkurrenssituation, eftersom de som regel inte kan få samma offentliga subventioner som gäller för kommuner och landsting. Skattereglerna snedvrider också konkurrensen. Det gäller framför allt mervärdesskattereglerna, där reglerna om avdragsrätt för kommunerna leder till olika villkor för offentlig och privat verksamhet.
Genom att den offentliga sektorns verksamhet avmonopoliseras öppnas nya marknader för privata företag. Därmed stärks särskilt kvinnornas ställning på arbetsmarknaden. En konkurrensutsättning som leder till överflyttning av resurser från den offentliga sektorn till den privata ökar drivkrafterna för produktivitet. Härmed kan Sverige dra nytta av den positiva spiral vad gäller produktivitet, efterfrågan och produktion som beskrivs i McKinseys Sverigerapport. Erfarenheterna från de avregleringar som hittills genomförts i Sverige är i huvudsak mycket goda men kan komma att behöva finjusteras i vissa fall. Vad gäller järnvägstransporter sjönk exempelvis statens kostnader för persontrafik med 20 procent under de två första åren, sedan det blivit möjligt att upphandla järnvägstrafik i konkurrens, trots att bara ett konkurrerande företag etablerade sig.
En rad åtgärder bör vidtas för att skapa bättre förutsättningar för privata alternativ:
Lagstiftningen när det gäller konkurrensneutralitet vid offentlig prissättning bör skärpas,
Tillsynen över upphandlingsreglerna bör ses över och skärpas,
Kommunallagen bör ses över i syfte att precisera inom vilka områden som kommuner och landsting får bedriva verksamhet,
Strängare regler mot avbruten upphandling bör införas.
Den allt vanligare förekomsten av kommunala koncernbildningar har till syfte att genom vinstutjämning mellan olika verksamheter och i skydd av den svagare insyn som bolagsformen ger bedriva skatteplanering. Resultatet blir ofta snedvriden konkurrens, eftersom vinstmedel från monopolbetonad verksamhet (t.ex. energibolag) kan användas för att subventionera kommersiell verksamhet på områden där privata företag verkar. Dessa missförhållanden måste stävjas.
Det finns vidare skäl att överväga ett obligatorium för det offentliga att upphandla i konkurrens.
Ett viktigt instrument i bl.a. detta sammanhang är privatisering. Statens främsta näringspolitiska uppgift är att ange ramar och regelsystem för näringslivets verksamhet och att bidra till att skapa betingelser för långsiktig tillväxt. Staten bör inte styra utvecklingen i enskilda företag eller branscher. Om staten uppträder som företagsägare och själv agerar på den marknad staten har till uppgift att ange spelregler för, uppstår en uppenbar risk för osund konkurrens. En regering kan påverkas av motstridiga intressen, som medför att konkurrensen mellan privata och statliga företag snedvrids. Risken för sådan sammanblandning försvagar spelreglernas trovärdighet och lägger en hämsko på företagande och riskvillighet.
Därmed kräver rättviseaspekten och värnandet av en god konkurrens att staten står neutral mellan olika företag. Staten kan aldrig bli en företagsägare bland alla andra. Även om statliga företag drivs enligt normala företagsekonomiska principer finns skillnader i ägarförutsättningar som gör statligt företagsägande skadligt.
Staten kan även - oavsett vad som fastställts som mål med det statliga ägandet - hamna i målkonflikter som försvårar ett rationellt ägande.
En privatisering och börsintroduktion av statliga företag underlättar kapitalanskaffningen och vitaliserar företagen, vilket leder till ökat konkurrenstryck och stärkt produktivitet. Privatiseringen av statliga företag bör därför återupptas och påskyndas.
Avreglera kommunsektorn
Stärk det lokala självstyret och vitalisera demokratin
De uppgifter i samhället som kräver gemensamma lösningar, och som bäst utformas på lokal nivå, skall också skötas lokalt. Det är viktigt att dessa gemensamma uppgifter kan lösas utifrån lokala förutsättningar och kommuninvånarnas uttalade vilja. Statlig reglering av kommunal verksamhet måste undanröjas och begränsas till att ange ramarna för det kommunala ansvaret. Detta är viktigt för att de mest effektiva lösningarna skall kunna väljas, men också för att reformera och vitalisera demokratin.
Om en gemensam uppgift i samhället anses bäst lösas på lokal nivå, borde detta vara av den anledningen att man där enklast kan hitta lösningarna på problemet, utifrån lokala förutsättningar och möjligheter. Då är det inte motiverat att staten genom regleringar bestämmer och standardiserar verksamheten åt kommunerna. Ett första steg mot en avreglering av den kommunala sektorn och ett återupprättande av det lokala självstyret togs under den förra mandatperioden. Detta ledde till att nya och mer effektiva lösningar kunde väljas till fördel för kommuninvånarna. Erfarenheten av detta första steg är god, och nu är det dags att ta nästa steg. Om kommunerna skall ha rimliga möjligheter att bidra till balans i den offentliga ekonomin, är det en grundläggande förutsättning att en omfattande avreglering genomförs.
Den statliga regleringen av kommunal verksamhet leder till ett minskat förtroende för demokratin. Möjligheten för medborgarna att påverka den lokala politiken står i omvänd proportion till de statliga regleringarna. Om den lokala politiken skall ges ett värde och medborgarna en reell möjlighet att påverka och se resultat av sina viljeyttringar, måste de statliga regleringarna begränsas. Då skulle också det demokratiska beslutsfattandet kunna vitaliseras och förtroendet för demokratin stärkas.
Statens roll bör vara att ställa upp ramarna för kommunernas verksamhet i stort och att fastlägga de ekonomiska förutsättningar som gäller för en sund offentlig ekonomi som helhet.
Vår uppfattning är att de två politiska beslutsnivåerna skall vara stat och kommuner. När samverkan behöver ske mellan flera kommuner för att lösa problem som är gemensamma, bör detta ske på basen av frivillig samverkan och inte genom införandet av fler politiska beslutsnivåer. Landstingen bör i ett första steg koncentrera sina resurser till sjukvården för att på sikt avvecklas till förmån för en allmän sjukvårdsförsäkring som garanterar vård och valfrihet, så att den enskilde kan välja de lösningar han eller hon känner sig tryggast med.
Kommunernas genuina uppgifter
Den kommunala inkomstbeskattningen uppgår till nästan 32 procent, varav primärkommunerna står för två tredjedelar. Detta är en betydande belastning på hushållens ekonomi, inte minst för dem med låga och normala inkomster. Om utrymme skall ges för ökad privat konsumtion och större möjligheter för medborgarna att själva forma sina liv, måste det lokala skattetrycket sänkas markant. Detta kan uppnås om kommunernas verksamhet avregleras och förenas med en politik som koncentrerar resurserna till de områden som kräver gemensamma lösningar. Då kan skatten sänkas och utrymme för såväl mänsklig växt som ekonomisk tillväxt skapas.
Kommunerna skall koncentrera sig på sina genuina ansvarsområden. De skall svara för det lokala samhällets utveckling genom fysisk planering, infrastruktur och myndighetsutövning vad gäller sociala frågor och frågor som rör natur- och stadsmiljö. Kommunerna skall ansvara för att en social trygghet, när andra trygghetssystem inte förslår, kommer alla till del.
Stödet till barnfamiljer bör ske genom skatteavdrag och inte genom kommunala subventioner av vissa barnomsorgsformer. De politiska ambitionerna att styra familjerna och lägga livet tillrätta har lett till höga skatter och minskad frihet. Offentligt stöd till barnomsorg skall komma även dem till del som väljer att vårda och fostra barnen i hemmet, eller genom samarbete med andra. Stödet till barnfamiljerna skall utformas så att det missgynnar varken de föräldrar som väljer att ta hand om barnen själva eller de föräldrar som vill förvärvsarbeta. Rätten till en grundläggande utbildning och rätten att välja skola skall garanteras genom införandet av en nationell skolpeng.
Det kommunala ägandet av företag har ökat markant under senare år. Många av dessa företag ägnar sig inte på något sätt åt gemensamma kommunala uppgifter, och det finns inget som motiverar det kommunala ägandet. Tvärtom gynnar ett fritt och spritt ägande av näringslivet tillväxt och utveckling. Det kommunala företagandet leder inte sällan till konkurrenssnedvridningar och diskriminering av privat företagande. Ofta subventioneras de kommunala företagen genom tillskott av skattemedel, kommunala borgensförbindelser eller andra mer eller mindre kreativa konstruktioner i syfte att kringgå konkurrenslagstiftningen. Kommunalt ägda och subventionerade företag hämmar konkurrensen och leder till en försämrad samhällsekonomi. Enligt vår uppfattning bör kommunerna avveckla sitt företagsägande.
Kommunerna bör upprätta avvecklingsplaner för den offentliga affärsverksamheten. I ett första steg bör tillkommande kommunal affärs- verksamhet avvisas. I ett andra steg bör kommuner och landsting sluta sälja icke primära tjänster till såväl privatpersoner som föreningar och andra offentliga instanser. I det tredje steget bör offentlig affärsverksamhet avvecklas eller försäljas. Om kommunerna visar oförmåga att avveckla affärsverksamhet, bör lagstiftning övervägas.
Vår övergripande strävan är att skapa utrymme för enskilda och familjer att ta ett större eget ansvar och koncentrera de offentliga insatserna till de genuint gemensamma funktionerna i samhället. Om så sker kan förutsättningar skapas för människor och samhällen att växa socialt, ekonomiskt och kulturellt.
Kommunsektorns ekonomi
Regeringens beskrivning av utvecklingen i kommunsektorn under föregående mandatperiod visar hur riktig och betydelsefull den avreglering av sektorn var som då genomfördes. Kommunerna gavs genom slopandet av huvuddelen av de specialdestinerade statsbidragen ett effektivt verktyg att påbörja en förändring av sin verksamhet. Produktivitetsökningen inom den kommunala sektorn var tillfredsställande under denna period.
Utvecklingen under 1995 går ännu inte att fullt ut bedöma. Det socialdemokratiska maktövertagandet i flertalet kommuner och landsting ledde till en kraftig ökning av den genomsnittliga skattenivån. Förändrings- arbetet har avstannat på många håll. Regeringens oförmåga att lägga fram förslag till riksdagen om ytterligare viktiga avregleringar har emellertid inneburit svårigheter för kommunsektorn att anpassa sin verksamhet efter t.ex. de lokala förutsättningarna. Ett exempel är att regeringen i föreliggande proposition än en gång skjuter på beslutet i den viktiga frågan om avreglering av socialbidragen. Genom att med sin beslutsoförmåga fördröja förnyelsearbetet i kommunerna försvårar regeringen för kommunerna att bedriva sin verksamhet inom en rimligare samhällsekonomisk ram. Tillämpningen av barnomsorgslagen har också visat att denna försvårar för kommunerna att utifrån lokala förutsättningar fatta goda beslut. Barnomsorgslagen bör därför avskaffas.
Vi moderater anser som ovan framhållits att den fortsatta avregleringen av kommunsektorn måste påskyndas, då den har förutsättningar att ge en bättre lokal politik för medborgarna samtidigt som den har positiva samhällsekonomiska verkningar.
I vår beräkning av det skattefinansierade utrymmet för kommunsektorn de närmaste åren har vi utgått från effekterna av en fortsatt avreglering av den kommunala verksamheten. Den kommunala självstyrelsen bör förstärkas genom att kommunerna själva i större utsträckning får besluta hur de vill bedriva sin verksamhet. De bör exempelvis kunna avgöra i vilken utsträckning delar av den kan avgiftsfinansieras som ett alternativ.
Konkurrensutsättning av all kommunal verksamhet med undantag för myndighetsutövning har visat sig vara ett mycket verksamt medel för att åstadkomma effektiviseringar och höjd produktivitet. Bl.a. har utvärdering av konkurrensutsättningen av äldrevård i Stockholm givit klart belägg för detta. Vår avvägning av bl.a. statsbidragsnivån till kommunsektorn har tagit hänsyn till en del av det utrymme ett konkurrensprogram skapar.
Ett grundlagsenligt statsbidragssystem måste införas. Den omläggning av bidragssystemet till kommunsektorn som beslutades av höstriksdagen 1995 skedde i strid med den svenska grundlagens bestämmelser.
Detta innebär att vi idag har ett system som uttryckligen strider mot regeringsformen. På sikt kan detta dilemma lösas av den majoritet som stod bakom beslutet genom att grundlagen ändras. Detta torde också vara det enda möjliga alternativet för den parlamentariska utredning, som f.n. arbetar med frågan om en permanentning av det beslutade systemet. Vi moderater hävdar emellertid bestämt principen att det som tas upp i skatt lokalt för lokala uppgifter i enlighet med regeringsformen skall gå till fullgörandet av uppgifter i den egna kommunen. Tanken bakom ett inomkommunalt utjämningssystem leder i sin förlängning till att den kommunala beskatt- ningsrätten slopas och ersätts med ett renodlat statligt fördelningssystem. Vi avvisar bestämt en sådan utveckling som tydligt och klart hotar den kommunala självstyrelsens grundval.
Vi förordar att vårt förslag till statsbidragssystem för kommuner och landsting som återfanns i vår motion 1995/96:Fi10 genomförs med verkan från 1 januari 1997.
Förslaget innebär
att den svenska grundlagen respekteras,
att lokalt uppburen skatt går till den egna kommunen och ej till ett omfördelningssystem,
att det är en statlig uppgift att ge bidrag till kommuner med för sina uppgifter otillräcklig skattekraft,
att fullt incitament att förbättra sin skattekraft föreligger för alla kommuner och landsting,
att regleringar mellan stat och kommun i enlighet med finansieringsprincipen m.m. sker genom den s.k. neutraliseringsavgiften i samband med utbetalningen av kommunalskattemedel,
att systemet med individuell slutavräkning kommunvis återinförs.
I våra motioner om den kommunala sektorn har vi de senaste åren beskrivit ett förslag till spärr mot kommunala skattehöjningar. Förslaget innebär att kommuner och landsting som höjer skatten i förhållande till föregående år endast får behålla högst 50 procent av de merintäkter som skattehöjningen leder till genom motsvarande förändring av statsbidrag/neutraliseringsavgift.
Vi noterar att regeringen nu avser att föreslå vår modell i en kommande proposition. Detta är naturligtvis tillfredsställande, även om åtgärden då sker med ett par års onödig fördröjning och efter det att en rad kommuner och landsting redan hunnit höja skatten och på ett olyckligt sätt bidragit till en höjning av skattetrycket för medborgarna. Omvandlingstrycket försvagades påtagligt genom regeringens uraktlåtenhet att vidta åtgärder mot de samhällsekonomiskt skadliga kommunalskattehöjningarna. Det är angeläget att kommunerna sänker skatterna de närmaste åren. Regeringen bör därför i kommande förslag också ge kommunerna incitament att sänka skatterna, särskilt kommuner med hög skattenivå.
Det är angeläget med en kommunal ekonomi i balans. Regeringen aviserar ett kommande förslag om ett balanskrav för kommuner och landsting. Tidigare har sagts att detta skulle föreskrivas fr.o.m. 1997. Nu skjuts balanskravet framåt i tiden. Det är olyckligt att den s.k. Perssonplanen skapat föreställningen att det idag inte skulle finnas något sådant krav. Signalen har tolkats som att kommuner och landsting under en ny övergångstid skulle kunna få låna till sina löpande utgifter och verksamhet. Skulle så ske, försämras de offentliga finanserna genom ökande underskott i kommun- sektorn.
Vi hävdar att dagens kommunallag sätter tydliga gränser mot en kontinuerlig underbalansering av en kommuns budget. En kommun som under en följd av år redovisat underskott har redan med dagens regler en skyldighet att balansera sin ekonomi. Sker inte detta är budgetbeslutet i strid med kommunallagen och torde med framgång kunna överklagas.
Det av regeringen aviserade balanskravet är en tydlig förbättring av dagens regler. Det finns emellertid mot den här angivna bakgrunden ingen anledning att skjuta på ikraftträdandet. En fördröjning innebär endast att nödvändiga och riktiga strukturändringar i kommunernas verksamhet kan komma att fördröjas och/eller att kommunernas ekonomi försämras med obalans i de offentliga finanserna som följd.
Regeringen bör därför framlägga sitt förslag för riksdagen så att det kan träda i kraft 1997.
Befria arbetsmarknaden
Stort reformbehov
Det alternativ vi erbjuder utgör inte bara en genomgripande uppgörelse med grundläggande problem i samhällsmodellen. I flera avseenden handlar det om en anpassning av politiken till en föränderlig framtid, vilket är särskilt tydligt på arbetsmarknadens område. Traditionella institutioner, inom ramen för bl.a. arbetsmarknadspolitiken, den arbetsrättsliga lagstiftningen och lönebildningen, bör ifrågasättas för att de helt enkelt inte fungerar och därmed bidrar till att massarbetslösheten består, men också för att de behöver anpassas till nya förutsättningar och krav.
Vaktslåendet om det gamla är i flera avseenden orättfärdigt. På kort sikt gynnar dagens system för exempelvis anställningstrygghet och lönebildning dem som har en stabil position på arbetsmarknaden. Priset betalas av alla dem som slås ut från och/eller saknar möjlighet att ta sig in på den reguljära arbetsmarknaden. På lite längre sikt drabbas emellertid alla.
Regeringens ambition, sådan den kommer till uttryck i propositionen, att halvera den öppna arbetslösheten bygger på en förhoppning om att den ekonomiska tillväxten skjuter fart. Hur detta ska gå till utan att regeringen med beslutsamhet tar sig an de strukturella problem som hämmar arbetsmarknadens funktion - och därmed i sig begränsar såväl skapandet av nya arbetstillfällen som tillväxten - är svårt att förstå. Alternativet härtill är att flytta öppet arbetslösa till allehanda åtgärder, d.v.s. att söka förverkliga halveringsmålet genom statistiska manövrer.
Förutom att åtgärda de missförhållanden som medför en onödigt hög nivå på arbetskraftskostnaderna handlar det främst om att finna en arbetsrättslig lagstiftning som uppmuntrar till anställning, en arbetsmarknadspolitik som effektivt förmår matcha arbetskraften mot efterfrågan och en arbetslöshetsförsäkring som bidrar till att arbetslöshetsperioderna blir så korta som möjligt.
I propositionen ger regeringen få besked om hur den tänker gå tillväga för att uppnå något av detta, utan hänvisar till den sysselsättningspolitiska proposition som väntas senare i vår.
Regeringen delar förvisso uppfattningen att en icke oväsentlig andel av den totala arbetslösheten är strukturellt betingad, men Socialdemokraterna har som parti givit upprepade prov på att man inte fullt ut förstår vilka de strukturella problemen är. Risken för att inte heller den särskilda sysselsättningspropositionen innehåller de nödvändiga förslagen är därför överhängande. I samband med att denna presenteras kommer vi därför att redogöra för de förändringar vi finner påkallade. Våra förslag kommer bl.a. att innehålla en reformering av arbetslöshetsförsäkringen med den innebörd som anges ovan, men också till en lägre kostnad. Vi avser vidare föreslå en betydande effektivisering av arbetsmarknadspolitiken, inte minst avseende sammansättningen av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, så att denna tillsammans med den reformerade arbetslöshetsförsäkringen utgör ett verkningsfullt redskap i arbetet för en lägre arbetslöshet.
Om en halvering av den totala arbetslösheten skall vara möjlig, kommer det att inom de närmaste åren krävas minst en halv miljon nya arbetstillfällen. Vikten av att dessa skapas i den privata sektorn kan inte nog understrykas. Med mindre än att det företas en klar kursändring till förmån för en politik som skapar goda villkor för företagande och som premierar mänsklig företagsamhet i ordets alla bemärkelser blir utmaningen oss övermäktig och obalanserna på arbetsmarknaden permanentas.
För närvarande talar emellertid återkommande prognoser för att massarbetslösheten inte bara består utan också förstärks, vilket understryker vikten av att en ny politik introduceras snabbt och med stor målmedvetenhet. Det handlar om att skapa förutsättningar för nya riktiga arbeten i företagen, vilket i sin tur kräver:
En dynamisk lönebildning
Lägre skatter på arbete och företagande
En flexibel arbetsrätt
En effektiv arbetsmarknadspolitik
Nuvarande arbetsrätt är destruktiv
Det arbetsrättsliga regelverket gör den svenska arbetsmarknaden trögrörlig. Som det nu är utformat, huvudsakligen efter villkor som håller på att förändras i grunden, riskerar regelverket att försena arbetsmarknadens anpassning till innovationer och förändrade organisationsmönster.
Problemen är emellertid inte bara av funktionell natur. Arbetsrätten bidrar som vi redan konstaterat genom sin utformning till att olika grupper ställs mot varandra på arbetsmarknaden, ett förhållande som accentueras när efterfrågan på arbetskraft sjunker. De som redan har en fast fot på arbetsmarknaden premieras, medan de vars ställning är mindre stabil åsidosätts. Bilden av en, till följd av lagstiftningen, privilegierad grupp på arbetsmarknaden är emellertid inte entydig. Reglerna för anställningstrygghet premierar inte bara en kategori framför en annan utan gör det också riskabelt att byta arbete, vilket leder till oönskade inlåsningseffekter. I ett vidare perspektiv bidrar det naturligtvis till den begränsade rörligheten på arbetsmarknaden. För enskilda medarbetare handlar det om kraftigt beskurna möjligheter att utvecklas genom att byta arbetsmiljö och arbetsuppgifter, i värsta fall om personliga tragedier.
Svårigheten att sluta individuella avtal som ersättning för de kollektiva lösningarna beskär ytterligare de enskilda medarbetarnas inflytande över sin arbetssituation. Förutom den moraliska dimension som utgörs av enskilda anställdas beroende av förhållanden utanför deras räckvidd, handlar detta om vilka möjligheter enskilda arbetsgivare - och blivande medarbetare - har att skapa just den formella relation som utgör förutsättning för tillkomsten av ett nytt arbetstillfälle.
Även regeringen efterlyser en förändring på det arbetsrättsliga området och sätter därvid sitt hopp till en snar överenskommelse mellan arbets- marknadens parter, inom ramen för den arbetsrättsliga kommissionens arbete. Så länge lagstiftningens utformning i sådan utsträckning motverkar den flexibilitet som framtidens arbetsmarknad kräver är det emellertid inte tillräckligt att förlita sig på avtalslösningar.
En reformering av arbetsrätten bör ske i två steg. Redan den 1 januari 1997 bör arbetsmarknaden avregleras åtminstone enligt de principer som rådde före regeringens återställarpaket den 1 januari 1995. Detta skulle bl.a. innebära att det blir lättare att anställa genom längre provanställningstider. Ökade möjligheter måste skapas för företagen att behålla medarbetare av särskild betydelse för den framtida utvecklingen.
I ett andra steg bör en mera genomgripande avreglering av arbetsmarknaden komma till stånd. Dagens arbetsrättsliga lagstiftning bör ersättas av en enda lag som garanterar grundläggande villkor i arbetslivet. Härigenom kan avtalen göras mer individuella och därmed bättre anpassade till en ny arbetsmarknads mera föränderliga villkor.
Lönebildningen
Regeringen återkommer i propositionen till sin oro över löneutvecklingen och konstaterar bl.a. att lönsamhet och arbetsmarknadsläge haft ett begränsat inflytande över lönebildningen inom olika branscher. De uppenbara bristerna i lönebildningens funktionssätt upplevs som ett allvarligt hot mot Sveriges internationella konkurrenskraft, vilket märkbart kan försvåra bekämpningen av arbetslösheten.
Vi delar regeringens uppfattning att dagens lönebildning utgör ett allvarligt problem för svenska företags konkurrenskraft, och denna, men också arbetskraftskostnadernas övriga beståndsdelar, måste därför ses över. Den insiktsfullhet som framträder i regeringens skrivningar om en oberättigat hög löneökningstakt förtas emellertid delvis av bristen på en motsvarande klarsyn avseende de problem som kan hänföras till den svenska lönestrukturen. På detta område består uppenbarligen regeringens ovilja att ens medge problemets omfattning.
Att konsekvent avvisa varje tanke på en mer varierad lönesättning förstärker problemen på arbetsmarknaden. Många arbetstillfällen, där kraven på erfarenhet och utvecklad kompetens är mer begränsade, kommer aldrig ut på marknaden eller förblir s.k. svartjobb. Som en metod att till varje pris hävda arbetslinjen är regeringens kompakta motstånd i det avseendet svårbegriplig. Små möjligheter att genom egna insatser försäkra sig om en högre arbetsinkomst sänker därutöver lönsamheten i utbildnings- investeringar. Förutom att den nödvändiga motivationen för högre utbildning uteblir och att riskerna för "brain drain" ökar påverkas de enskildas drivkrafter för en återkommande kompetensutveckling i arbetslivet.
En fungerande lönebildning ger - liksom övrig prisbildning - också signaler om hur utbud och efterfrågan utvecklas på marknaden, vilket delvis påverkar människors val av utbildning. Om lönebildningen emellertid inte fungerar, vilket byggbranschens senaste avtal utgör ett tydligt uttryck för, uteblir i bästa fall de nödvändiga signaleffekterna. Troligare är dock att det istället uppstår en felaktig signaleffekt som leder till förstärkta obalanser på de olika delmarknaderna. Återkommande utbildningssatsningar inom enskilda bristområden utgör inget alternativ till en förbättrad lönebildning.
För en mer tillväxtbefrämjande lönebildning finner vi det angeläget med en avveckling av de regler, t.ex. inom lagstiftningen om kollektivavtal, som motverkar ett modernt synsätt. En alltmer varierad arbetsmarknad, där de lokala förutsättningarna - också inom samma branscher - kan skilja sig åt avsevärt, lämpar sig sällsynt illa för centrala överenskommelser. Önskemål om en återgång till samordnade centrala förhandlingar, med starka centralorganisationer, rimmar därför illa med regeringens ambitioner att åtgärda bristerna i lönebildningens funktionssätt.
En utbildningssatsning värd namnet
Vikten av kompetens
Regeringen säger sig vilja göra en stor satsning på utbildning för att förbättra möjligheterna för fler att få arbete. Det som föreslås i propositionen kommer emellertid inte att ge det resultat man förväntar sig. Det stora antalet utbildningsplatser regeringen hävdar att den inrättar visar sig dessutom i betydande utsträckning utgöras av statistiska manipulationer.
Den av regeringen aviserade utbildningssatsningen består i realiteten främst av att tillfälliga utbildningsplatser finansierade med arbetsmarknads- politiska medel omvandlas till reguljära utbildningsplatser. Det innebär t.ex. att av regeringens stora "satsning" på 100.000 nya platser inom vuxen- utbildningen är bara en fjärdedel nya. Resten finns redan idag. Regeringens politik genomförs dessutom utan hänsynstagande till angelägna insatser i syfte att förbättra enskilda människors personliga drivkrafter att erövra kunskaper. Tvärtom pekar såväl skattepolitiken som lönebildningen i motsatt riktning. Det gör att utsikterna till framgång för regeringsprogrammet ter sig mycket mörka.
Dagens samhälle präglas av en allt snabbare förändringstakt och en kunskapsutveckling som saknar motstycke i mänsklighetens historia. De omvandlingsprocesser samhället måste genomgå är varken enkla eller förutsebara. Ett gemensamt drag i förändringen är att de enskilda människornas kompetens och kunskap blir allt viktigare för dem själva och för samhället. Den förnyelse och utbyggnad av utbildningsväsendet som sattes igång på initiativ av den borgerliga regeringen måste fortsätta.
I diskussionen om kunskapssamhället är det viktigt att komma ihåg de specifika och unika egenskaper som kunskap och kompetens har. Kunskap och kompetens kan inte tilldelas eller fördelas mellan människor genom yttre påbud. Att det förhåller sig så innebär utmaningar för varje enskild människa men även för dem som har ansvaret för utbildningspolitiken. Förmår vi inte skapa en framtid med en god tillgång till utbildningsmöjligheter, men också med en stark vilja hos varje enskild till förkovran, riskerar vi att få ett samhälle präglat av stagnation och splittring.
Under åren 1991-1994 genomfördes väsentliga förändringar av utbildningssystemet i syfte att göra vårt land bättre rustat för att möta de nya utbildningskraven. Centrala delar av dessa förändringar har dessvärre direkt saboterats av regeringen under de två senaste åren. Utbildnings- och forskningssystemet centraliseras åter till förfång för den individuella kreativitet som i stället borde sättas i högsätet.
Särskilt hårt har den högre utbildningen och forskningen drabbats. Regeringens förslag om en dramatisk nedskärning av forskningen är direkt destruktivt. Detsamma gäller regeringens kamp mot friskolorna. Grundskolan har uppenbara svårigheter att förbereda alla elever för gymnasieskolan. Därigenom riskerar stora elevgrupper att gå vidare i utbildningen utan de grunder som vidareutbildning förutsätter.
Den enskildes incitament till utbildningsansträngningar är dessutom svaga, som en direkt följd av skattesystemet och lönebildningen.
Moderata förslag för långsiktighet och kunskap
I stället för en kortsiktig politik baserad på arbetsmarknads- och regionalpolitiska överväganden föreslår vi moderater ett brett och långsiktigt program för mer kunskap. Det koncentreras till ambitionen att ge barnen en stabil grund att bygga vidare utbildning på, till en kvalitetsinriktad utbyggnad av utbildningsmöjligheterna efter gymnasieskolan, till den avancerade forskningen och till villkoren för lärande efter ungdomsåren. En bred valfrihet görs till den viktigaste hävstången för att höja kunskapsnivån.
Ungdomsutbildningen utgör grunden för individernas fortsatta utbildning och livslånga lärande. De små barnens förmåga och vilja att lära sig måste stimuleras. Detta utgör en viktig förutsättning för att stärka senare inlärning. Vi anser att skolan kan nå bättre resultat än idag. Ingen elev skall behöva riskera att gå vidare utan att ha tillräckliga kunskaper för att klara gymnasieskolans krav. I detta arbete har naturligtvis lärarna och skolledarna med sin utbildning, sina kunskaper och sina erfarenheter en central roll.
Arbetet för en ökad valfrihet i skolan måste ges högsta prioritet som ett medel att öka kvaliteten. En fruktbärande konkurrens och variationsrikedom i undervisningen främjas bäst om skolor med olika inriktning, arbetssätt och huvudmän kan verka sida vid sida. Införandet av en nationell skolpeng skulle göra valfriheten reell för alla. En nationell skolpeng, i första hand för grundskolan, innebär att staten tar ett huvudansvar för skolans finansiering. Skolpengen tilldelas alla skolor som uppfyller kvalitetskraven, fristående lika väl som kommunala. Den garanterar därigenom att alla skolor behandlas lika oavsett huvudman och säkerställer att skolorna, även de som har kommunal huvudman, tillförsäkras nödvändiga resurser.
Införandet av nationell skolpeng skall förenas med en växling av finansieringsansvaret mellan stat och kommun. Samtidigt bör kvalitets- kontrollen inom hela skolväsendet skärpas. Alla elever måste få möjlighet att uppnå läro- och kursplanernas mål. För att stärka uppföljningen, utvärderingen och tillsynen, klargöra de centrala myndigheternas förvaltningsroll samt bredda utvecklingsarbetet inom skolan föreslår vi dels att Skolverket och SIH slås samman, dels att kvalitetsfrågorna (uppföljning, utvärdering och tillsyn) sammanförs till en egen myndighet.
Den förbättring av grundskolans möjligheter att klara sin uppgift som vi förordar skapar en god grund för gymnasieskolan och för utbildningen därefter. Det är vårt första krav. Vårt andra krav gäller formerna för utbyggnaden av den eftergymnasiala utbildningen där Sverige idag ligger efter andra länder.
Den högre utbildningens utbyggnad måste ske med beaktande av utbildningens kvalitet. Tillgången på kvalificerade lärare måste garanteras i samband med att den högre utbildningen expanderar. Det är vår bedömning att det idag är viktigare att öka examinationsfrekvensen än att forcera fram ett antal nya platser. En i och för sig angelägen fortsatt utbyggnad av den högre utbildningen bör ske först efter en period av kvalitetskonsolidering. De senaste årens snabba utbyggnad kan inte utan uppenbara kvalitetsrisker mekaniskt föras vidare. Vi vill i detta sammanhang speciellt betona vikten av en fortsatt förnyelse av lärarutbildningarna, som en grund för allas lärande.
Tiden bör nu utnyttjas för en expansion av den eftergymnasiala yrkesutbildningen. Dagens bristande kapacitet kan bli en flaskhals för näringslivets expansion. Vi anser därför att det är angeläget att genomföra en utbyggnad av den kvalificerade eftergymnasiala utbildningen med ytterligare 20.000 utbildningsplatser. Betydelsefullt är att utbyggnaden kan ske på ett varierat sätt och i ett mycket nära samarbete med företagen.
Det tredje centrala området för att främja Sveriges utveckling till en avancerad kunskapsnation är forskningen. Forskningen och forskar- utbildningen vid landets universitet och högskolor måste ligga på en mycket hög nivå om Sverige skall vara ett attraktivt investeringsland. All forskning måste tåla varje internationell jämförelse.
Även forskningen och den högre utbildningen gynnas av valfrihet och konkurrens. Detta uppnås bland annat genom fler enskilda universitet och högskolor, förstärkt samarbete med näringslivet och uppmuntrande av alternativa finansieringsformer t.ex. fristående forskningsstiftelser. Vi motsätter oss bestämt de nedskärningar regeringen aviserar ifråga om forskningen, liksom de ingrepp i fria forskningsstiftelser som regeringen uppenbarligen planerar.
Vuxenutbildningen, eller det livslånga lärandet, har en viktig uppgift när det gäller att ge människor en möjlighet att komplettera sin grundläggande utbildning. Den utgör ett fjärde centralt område där vi föreslår viktiga förändringar.
För att vuxna skall kunna studera är det betydelsefullt att utbildning i olika former och med möjlighet till olika studietakt utvecklas. Denna utbildning kan vara på olika nivå och av olika omfattning. Viktiga krav är att utbildningen är flexibel och kan kombineras med arbete eller annan verksamhet som t.ex. föräldraledighet. En förutsättning för att denna form av utbildning skall kunna utvecklas på bred front är att företag och enskilda tar ett ökat ansvar för kompetensutvecklingen. Finansieringen av sådan utbildning kan möjliggöras genom att ett eget sparande för utbildning underlättas. Praktiskt bör detta ske genom att den enskilde erbjuds att skattefritt sätta av en del av lönen till ett personligt utbildningskonto. Arbetsgivaren skall, också skattefritt, kunna göra motsvarande avsättningar.
Som stöd för ett kunskapsprogram efter dessa fyra utvecklingslinjer måste skattepolitiken och lönebildningen ges en ny inriktning som överensstämmer med ambitionen att göra Sverige till en första rangens kunskapsnation. Det innebär att det skall vara privatekonomiskt lönsamt att lära mera. I denna motion presenterar vi en skattepolitik i denna anda. På de fackliga organisationerna vilar ett stort ansvar att medverka till en lönestruktur med samma inriktning.
Regeringens platsinriktade utbildningspolitik bör enligt vår mening ersättas med en kvalitetspolitik enligt de riktlinjer vi här har förordat.
Kärnkraften och energipolitiken
Energikommissionens betänkande var klargörande i ett viktigt hänseende. Årtalet 2010 bör strykas från den energipolitiska dagordningen. Diskussionen borde därmed kunna återföras till det som borde vara huvudfrågan: hur energipolitiken skall kunna medverka till "upprätthållande av sysselsättning och välfärd".
Trots det ersätts nu gamla låsningar av nya. Den energipolitiska huvudfrågan när nu 2010 avförs från dagordningen tycks i stället bli hur vi skall förtidsavveckla vår kärnkraft, d.v.s. hur vi genom politiska beslut skall kunna framtvinga en stängning av reaktorer, trots att de uppfyller säkerhetskraven, producerar billig el och är lönsamma för samhället och ägarna. En årtalsexercis ersätts av en annan!
Sverige genomlider nu arbetslöshetens stålbad och brottas med svåra samhällsekonomiska problem. Alla krafter borde rimligen inriktas på att få till stånd den goda och uthålliga tillväxt som åter kan sätta de hundratusentals arbetslösa i arbete. I stället funderar regeringen över i vilken takt vi skall föröda nationellt kapital och avhända oss resurser som står till vårt förfogande. På fullt allvar övervägs hur vi frivilligt ska fördyra vår energianvändning och försämra vår konkurrenskraft.
Ingen kan med någon exakthet kvantifiera konsekvenserna av en sådan politik. Men uppenbart är att den kommer att påverka tilltron till Sveriges vilja och förmåga att ta itu med sina problem, liksom investeringarna i industriell verksamhet. Det kan ingen tillväxtpolitik i världen ändra på.
Regeringens energipolitik är skadlig för såväl miljön som sysselsättningen och tillväxten. Inriktningen att börja avveckla kärnkraften under mandatperioden kommer att öka behovet av fossila bränslen och åsamka folkhushållet stora kostnader. Löftet i regeringsförklaringen att slå vakt om den energiintensiva industrin blir då innehållslöst.
Det är omöjligt att avveckla kärnkraften och samtidigt slå vakt om den energiintensiva industrins konkurrenskraft. Industrin har redan skadats av regeringens energipolitik, som sänder felaktiga signaler till företag och investerare. De höjningar av produktionsskatten på el från vatten- och kärnkraft som nu föreslås (prop. 1995/96:198) kommer, tillsammans med höjningen av samma skatter vid årsskiftet samt höjningen av koldioxidskatten för tillverkningssektorn, att minska sysselsättningen.
Sammantaget innebär de tre olika höjningarna av produktionsskatten på kärnkraftsel en skattehöjning med 1.600 procent inom loppet av 18 månader. För vissa energiintensiva företag innebär energiskattehöjningarna en merkostnad som motsvarar hela vinsten.
En bra energipolitik är och förblir en av de viktigaste förutsättningarna för att åstadkomma en hög tillväxt i ekonomin. Den är också av central betydelse för att den önskvärda tillväxten skall kunna komma till stånd i former som är så skonsamma som möjligt mot vår miljö.
För oss moderater är det en självklar utgångspunkt att alla de resurser skall användas som står till folkhushållets förfogande. Vi utgår från utslaget i 1980 års folkomröstning - som satte en övre gräns för antalet kärnkraftsreaktorer - och avvisar bestämt varje tanke på att framtvinga en avveckling av kärnkraften i förtid. En viktig utgångspunkt är också vår uppfattning att klimatfrågan är det största miljöproblemet - en överlevnadsfråga för mänskligheten. Därför måste Sverige bedriva en offensiv klimatpolitik och fullgöra sina internationella åtaganden på detta område. En ersättning av kärnkraften med eldning av fossila bränslen och biobränslen ökar också utsläppen av andra miljöskadliga ämnen. Därmed motverkas målet att minska luftföroreningarna, försurningsskadorna och övergödningen. Sverige får också svårare att övertyga andra länder att minska utsläpp som påverkar vår miljö.
En viktig utgångspunkt är att staten inte skall detaljplanera energisystemets utveckling. Statens uppgift är i stället att fastställa ramar och villkor som innebär att hushåll och företag ges långsiktigt hållbara spelregler.
Regeringen har hävdat att den eftersträvar en energipolitik i bred enighet. Av Energikommissionens betänkande framgår att regeringen - om den vill - kan åstadkomma en energipolitisk uppgörelse med Moderata samlingspartiet och Folkpartiet liberalerna och att en sådan uppgörelse i sin tur skulle få stöd av svenskt näringsliv och av fackliga organisationer, bl.a. LO. Det saknas möjligheter att åstadkomma en större och bredare parlamentarisk och samhällelig uppslutning kring den framtida energipolitiken än så.
Förslag till utgiftstak och preliminära utgiftsramar
Budgetförstärkningar
I avsnitt 6 har det moderata alternativet till regeringens politik beskrivits utförligt. Behovet av förbättrad budgetdisciplin, starkare statsfinanser och minskade offentliga utgifter till förmån för sänkta skatter är stort.
Vi föreslår i denna motion och avser att återkomma i höst med förslag om långsiktiga utgiftsminskningar som 1999 uppgår till 65,3 miljarder kronor utöver vad regeringen föreslår samt förslag om ytterligare privatiseringar och skattesänkningar på sammanlagt 60,7 miljarder kronor 1999. Sammantaget leder våra förslag till budgetförstärkningar på 9,2, 11,8 respektive 8,1 miljarder kronor för de kommande tre budgetåren i förhållande till regeringens förslag.
Tabell 7.1. Budgetförstärkning utöver regeringens förslag
Utgiftstak och utgiftsramar
De utgiftsminskningar vi föreslår för de kommande tre budgetåren leder till att det statliga utgiftstaket kan bestämmas till belopp som är i motsvarande mån lägre. Vi avvisar vidare de s.k. budgeteringsmarginaler regeringen föreslår. Dessa motverkar budgetdisciplinen och försvagar förtroendet för budgetpolitiken. Om de föreslagna taken för statens utgifter behöver överskridas, får regeringen återkomma till riksdagen med redovisning av varför det ökade resursbehovet uppstått samt förslag till åtgärder för att uppfylla det ursprungligen fastställda taket för de statliga utgifterna.
Vi föreslår mot denna bakgrund att det statliga utgiftstaket bestäms till 670 miljarder kronor 1997, 652 miljarder kronor 1998 och 641 miljarder kronor 1999. Det är en minskning med 53, 68 respektive 94 miljarder kronor jämfört med regeringens förslag för de tre åren.
I tabell 7.2 redovisas vår preliminära fördelning av utgifterna inom utgiftstaket på utgiftsområden. Därefter ges en kort beskrivning av våra förslag inom de olika utgiftsområdena.
Tabell 7.2. Moderata förslag till utgiftsramar 1997-1999
Miljoner kronor, löpande priser (schablonmässig uppräkning med 3,3 % för 1997 och 3% för 1998 resp. 1999) Angivna förändringar i relation till regeringens förslag till utgiftsramar
Utgiftsområde 1: Rikets styrelse
Vi har vid upprepade tillfällen påtalat behovet av att minska det statliga ekonomiska stödet till politiska partier och till dagspressen. Enligt vår uppfattning är det befogat såväl av statsfinansiella skäl som av integritetsskäl. Det borde ligga i alla partiers intresse att minska beroendet av bidrag från den offentliga sektorn och i stället verka för ett politiskt vitalt och oberoende partiliv och en fri press utan starka ekonomiska kopplingar till staten. En sådan utveckling skulle - förutom att den innebär besparingar för staten - bidra till att stärka den demokratiska processen i vårt land och därmed öka medborgarnas förtroende för politiska beslut, vilket skulle vara till gagn för alla politiska partier. Vi kommer därför att återkomma med förslag om att partistödet minskas till en tredjedel av nu utgående belopp fr.o.m. 1997 för att därefter bli föremål för reformering och att presstödet avskaffas i två etapper fr.o.m. 1997. Samtidigt bör, som vi föreslår i annat sammanhang, reklamskatten slopas och tidningsmomsen höjas till 21 procent.
Utgiftsområde 2: Samhällsekonomi och finansförvaltning
Vår bedömning för utgiftsområdet överensstämmer i huvudsak med regeringens.
Utgiftsområde 3: Skatteförvaltning och uppbörd
Vår bedömning för utgiftsområdet överensstämmer i huvudsak med regeringens. Dock avser vi att i höst föreslå en omprioritering av medel från skattemyndigheten till Tullverket. Utgiftsminskningen inom skattemyndigheten kommer att kunna ske genom effektivisering och minskad administration.
Utgiftsområde 4: Rättsväsendet
En av rättsstatens allra viktigaste uppgifter är att så långt möjligt tillgodose medborgarnas berättigade krav på rättstrygghet och rättssäkerhet. Risken att drabbas av intrång och övergrepp från såväl enskilda som det allmänna måste i görligaste mån förebyggas. I de fall rättsstaten inte lyckas förehindra brott är det desto mer angeläget att brotten beivras. I annat fall tenderar medborgarna - med all rätt - att förlora förtroendet för de rättsvårdande myndigheternas förmåga att värna medborgarnas trygghet och säkerhet till liv, hälsa och egendom. För närvarande pågår en omfattande nedrustning inom rättsväsendet som ett resultat av de långtgående besparingskrav som regeringen ålade polisväsendet, domstolarna och kriminalvården i förra årets budgetproposition. Ärendena samlas nu på hög hos framför allt polisen och åklagarmyndigheterna, uppklaringsprocenten av anmälda brott minskar, brottskurvorna stiger på nytt och narkotikamissbruket bland unga ökar. Utöver redan beslutade besparingar skall enligt regeringens förslag ytterligare neddragningar motsvarande 700 miljoner kronor genomföras inom rättsväsendet t.o.m. budgetåret 1998, varav närmare hälften under 1997. Mot denna bakgrund och med hänvisning till de skäl vi framförde i partimotionen Trygghet mot brott (1994/95:Ju801) föreslår vi att utgiftsramen ökar i förhållande till regeringens förslag.
Utgiftsområde 5: Utrikesförvaltning och internationell samverkan
Internationaliseringen ställer ökade kvalitativa och andra krav på utrikesförvaltningen. Ett kraftfullt och framgångsrikt agerande inom ramen för EU och särskilt dess gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik liksom arbetet på en gemensam europeisk säkerhetsordning fordrar en gedigen kompetens samt svensk närvaro i hela Europa och Medelhavsområdet.
Den snabba globaliseringen fordrar också svensk diplomatisk närvaro inte bara i utomeuropeiska industriländer utan särskilt i det dynamiska Asien och Latinamerika. Utvecklingen av starka handels- och mänskliga relationer ställer högre, inte lägre, krav på utrikesförvaltningen.
Utrikesdepartementet bör återfå ansvaret för biståndspolitiken. En särskild enhet med inriktning på fattigdomsutrotning, mänskliga rättigheter och demokratiutveckling bör inrättas i Afrika. SIDA i sin nya utformning som totalövergripande biståndsverk bör avvecklas till förmån för en mer decentraliserad hantering av utvecklingsbiståndet under Utrikes- departementets strategiska ledning. Utvecklingsbistånd via ideella organisationer skall hanteras genom en särskild beredning inom departe- mentet.
Utgiftsområde 6: Totalförsvar
Moderata samlingspartiet ser med stor oro på de åtgärder som föreslås på försvarsområdet. Utöver de kraftiga reduceringar av försvarsanslagen som fastställts under föregående år föreslås nu ytterligare begränsningar för främst det militära försvaret. Vad gäller regeringens förslag avseende det militära försvaret bör dessa avvisas, med undantag för omdisponeringen av medel från innevarande till nästkommande budgetår. Istället för att fullfölja nedrustningsbeslutet 1995 bör förutsättningar för en trovärdig försvarspolitik skapas genom att 1992 års försvarsbeslut i stort fullföljs. En dylik linje möjliggör upprätthållandet av en rimlig försvarskraft under den närmaste femårsperioden.
Regeringens och Centerpartiets oordnade reträtt på försvarspolitikens område innebär en 25-procentig nedskärning av svenskt försvar. En sådan nedskärning saknar helt motiv i den säkerhetspolitiska miljö som bl.a. beskrivits i det sammansatta utrikes- och försvarsutskottets betänkande 1995/96:UFöU1. De senaste månadernas utveckling i Ryssland förstärker grunden för vår försiktiga hållning. Ett starkt svensk försvar bör, i motsats till regeringens inriktning, även fortsättningsvis utgöra grunden för hävdandet av såväl svenska säkerhetsintressen som upprätthållandet av fred och stabilitet i vårt närområde.
Förslaget att skjuta 2.000 miljoner kronor från budgetåret 1998 till år 2000 och senare är betänkligt, särskilt eftersom den ekonomiska ramen för 1997- 2001 inte fastställs av riksdagen förrän i november 1996.
Regeringens förslag att flytta in posten internationell fredsfrämjande verksamhet i detta utgiftsområde bryter mot den överenskommelse som gjordes i riksdagens talmanskonferens. Enligt vår mening riskerar en sammanslagning av anslagen att på sikt urholka de ekonomiska möjligheterna att försvara vårt land, vilket inte är acceptabelt. Medlen bör därför överföras till utgiftsområde 7.
Utgiftsområde 7: Internationellt bistånd
Utgiftsområdet bör omfatta insatser och stöd för att främja mänskliga rättigheter och demokrati, fattigdomsutrotning i u-länder, omvandling i Central- och Östeuropa, humanitär hjälp vid katastrofer, kriser och krig samt förebyggande, fredsbevarande och fredsskapande verksamheter som genomförs med militär trupp utomlands.
Stödet till främjandet av mänskliga rättigheter och demokrati sker främst genom suveränitetsstödet till Estland, Lettland och Litauen samt stödet för uppbyggnad av rättsstaten och det civila samhällets institutioner såväl i Central- och Östeuropa som i u-länder. Därutöver görs betydande insatser via EU.
Bidrag till ett snabbt utrotande av fattigdomen är ett viktigt ansvar för Sverige och västvärlden. Erfarenheten visar att länder kan gå från absolut fattigdom till ett begynnande välstånd på en generation. Offentligt bistånd skall främst inriktas på att främja rättsstaten, grundläggande utbildning samt grundläggande hälsovård för alla. I övrigt skall särskilt hindren för människors strävan bort från fattigdomen undanröjas. Hindren är främst omfattande regleringar, byråkrati, monopol och skatter. Att säkerställa en långsiktig hushållning med naturresurser är också en viktig uppgift.
Det långsiktiga utvecklingsbiståndet skall vara knutet till en snabb avveckling av fattigdomen. Erfarenheten visar att det är särskilt viktigt att biståndet har hög kvalitet och rätt omfattning. Bistånd får inte utgå till statsmakten i länder där denna förhindrar utveckling och gör sitt folk fattigare. Bistånd skall - med undantag av fall av återuppbyggnad - inte utgå till statsmakten i länder med högt biståndsberoende (10-20 procent av BNP eller mer). Erfarenhetsmässigt har detta negativa effekter. Bistånd skall ej heller gå till den statsmakt som grovt bryter mot mänskliga rättigheter och förtrycker sitt folk. I sådana fall kan bistånd direkt till det civila samhället via missionen eller andra ideella organisationer vara särskilt befogat.
De nya demokratierna i Central- och Östeuropa skall stödjas i arbetet på en snabb omvandling till demokrati och marknadsekonomi. Insatser för rättsstatens uppbyggnad och marknadsekonomins institutioner liksom stöd för kärnkraftssäkerhet och bekämpning av miljöföroreningar har hög prioritet. Biståndet till Central- och Östeuropa bör gradvis minska i takt med ländernas utveckling för att på sikt avvecklas.
Sverige måste ha en ordentlig beredskap för snabba och effektiva insatser i samband med katastrofer. Särskilt viktig är den internationella samordningen så att svenska insatser väl kompletterar det som görs från annat håll.
Militära insatser inom FN:s ram eller i NATO:s genomförandestyrka "IFOR" i Bosnien-Hercegovina är Sveriges bidrag till internationell frihet och säkerhet. Uppdragen måste slutföras på ett tillfredsställande sätt, även om det tar lång tid. Beredskap bör finnas för ytterligare insatser om läget så påfordrar.
Utgiftsområde 8: Invandrare och flyktingar
Regeringen föreslår att utgiftsramen på detta område minskas kraftigt till följd av att antalet flyktingar blir allt mindre. Vi föreslår ytterligare besparingar för 1997-1999 med hänvisning till kommande förslag om skärpta regler för rätten att erhålla uppehållstillstånd.
Utgiftsområde 9: Hälso- och sjukvård
Regeringen föreslår besparingar i flera steg, och vissa av dessa besparingar täcker sedan höjningen av kompensationsnivåerna i sjuk- respektive föräldraförsäkringen. Vi har i tidigare sammanhang föreslagit omfattande, främst administrativa, förändringar inom läkemedelsförsäkringen och avser att återkomma med dessa förslag.
I motion 1995/96:Fi88 av Gullan Lindblad m.fl. (m) avvisas regeringens förslag om höjning av högkostnadstaket i läkemedelsförsäkringen och förändringarna av tandvårdsförsäkringen innevarande budgetår. Vi föreslår i stället att högkostnadstaket höjs till 1.900 kronor den 1 juli 1996 och att högkostnadsskydd i tandvårdsförsäkringen införs den 1 oktober 1996.
I motion 1995/96:So15 av Gullan Lindblad m.fl. (m) avvisade vi regeringens förslag till försämringar av personlig assistans till funktionshindrade. Vi vidhåller vår uppfattning. Dock bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag om differentiering av beloppen för assistansersättning mellan LSS-lagens tre personkretsar i enlighet med handikapporganisationernas egna förslag.
Vi föreslår också en översyn av de myndigheter som tillhör Socialdepartementet i syfte att minska kostnaderna för dessa med 200 miljoner kronor 1997, 300 miljoner kronor 1998 och 500 miljoner kronor 1999. Dessa utgiftsminskningar berör och fördelas på detta utgiftsområde samt utgiftsområdena 10-12.
Utgiftsområde 10: Ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp
Regeringen föreslår att arbetsgivarperioden förlängs från nuvarande 14 till 28 dagar. Detta sker utan den kompensation som infördes då de första 14 dagarnas sjuklöneperiod kom till. Detta är i praktiken en skattehöjning, som kommer att slå hårt särskilt mot småföretagen, som får vidkännas kostnadsökningar som de inte själva kan kontrollera. De får heller inget incitament att aktivt bidra till minskad sjukfrånvaro. Vi avvisar förslaget. En lång arbetsgivarperiod medför dessutom sannolikt att bara bevisat kärnfriska får arbete.
Vi avvisar vidare regeringens förslag att höja kompensationsnivån i sjukförsäkringen.
Vi accepterar regeringens förslag till förändrad beräkning av den sjukpenninggrundande inkomsten i enlighet med förslagen i SOU 1995:149, men anser att den dessutom bör beräknas på ett genomsnitt av de 24 senaste månadernas inkomster. Vi avser att återkomma med förslag om införande av ytterligare en karensdag i sjukförsäkringen. Detta regleras genom förändringar i arbetsgivaravgiften.
Regeringen anser att den kritik som förekommit mot den yrkesinriktade rehabiliteringen innebär att resurserna till denna bör minska med 200 miljoner kronor. Vi avvisar detta, även om vi biträder den kritik som bl.a. Riksrevisionsverket presenterat om brister i det nuvarande systemet. Vi anser dock att en minskning av medel för rehabiliteringen ger fel signaler till såväl arbetsgivare som arbetstagare. Det är centralt att arbetslinjen inte undergrävs. Däremot är det möjligt att göra rehabiliteringen mer effektiv och rationell, utan att färre får tillgång till den.
Riksrevisionsverket har i ett antal rapporter påvisat att överutnyttjande och rent fusk kostar socialförsäkringssystemet och därmed skattebetalarna miljardbelopp varje år. Vi moderater har vid ett flertal tillfällen påpekat att det är orimligt att detta får fortgå. Respekten för socialförsäkringarna riskerar att helt undermineras. Dessutom, vilket är mer allvarligt, finns det en risk för att de människor som har behov av stöd och hjälp inte får denna. Vi anser, i likhet med Riksrevisionsverket, att det är möjligt att minska kostnaderna för socialförsäkringen genom ökad kontroll och skärpta regler. Det är centralt att de regler och bestämmelser som reglerar förmåner görs enkla och tydliga. Dessa minskade kostnader omfattar även utgiftsområdena 11 och 12.
Utgiftsområde 11: Ekonomisk trygghet vid ålderdom
De förslag till besparingar som regeringen presenterar innebär att dagens pensionärer får bära ytterligare bördor i arbetet på att sanera landets finanser, bl.a. genom sänkta änkepensioner och försämrat bostadstillägg. Vi kan inte acceptera detta. Förslagen har retroaktiv verkan. Vi avvisar samtliga regeringens förslag. På grund av den kraftiga höjningen av högkostnadsskyddet för läkemedel slår regeringens och Centerns förslag till försämringar för pensionärer orimligt hårt.
Vi avser att återkomma med de förslag till förändringar inom pensionssystemet vi tidigare presenterat. Dessa berör främst kriterier och tidpunkt för pensionering och innebär således ingen retroaktivitet.
Som noterats under utgiftsområde 10 avser vi att föreslå en ökad kontroll av utnyttjandet av socialförsäkringarna, vilket även inom området kan förväntas nedbringa utgifterna.
Utgiftsområde 12: Ekonomisk trygghet för familjer och barn
Vi biträder i stort regeringens förslag till förändringar av bidragsförskottet, men anser att reglerna kan skärpas bl.a. vad gäller underhållsansvaret samt att kontrollen bör skärpas ytterligare.
Vi biträder också förslaget att sänka kompensationsnivån i de två s.k. pappa- och mammamånaderna men anser samtidigt att lagen om de två månaderna nu helt bör slopas. Varje enskild familj bör själv få bestämma vem som skall vara hemma och när, utan att förlora en eller två månader av föräldraledigheten.
Vi upprepar vårt förslag att havandeskapspenningen skall avskaffas den 1 januari 1997 samt att två karensdagar införs i föräldraförsäkringen för att uppnå likformighet mellan reglerna i sjuk- respektive föräldraförsäkringen. Flerbarnstillägget bör avskaffas redan från den 1 januari 1997.
Vi avvisar regeringens förslag att halvera ATP för de barn under 18 år som uppbär barnpension, efter att ha förlorat en eller båda sina föräldrar.
Som noterats under utgiftsområde 10 avser vi att föreslå en ökad kontroll av utnyttjandet av socialförsäkringarna, vilket även inom område 12 kan förväntas nedbringa utgifterna.
Utgiftsområde 13: Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet
Regeringen avser att fr.o.m. den 1 januari 1998 höja ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen från dagens 75 procent till 80 procent. Den ökade kostnaden skall finansieras genom regelförändringar i försäkringen.
Vi avfärdar denna åtgärd av statsfinansiella skäl och därför att den motverkar en förbättrad struktur inom försäkringssystemet. Regeringens löfte om en höjd ersättningsnivå var villkorat med hänsyn till utgiftsläget, och det är uppenbart att regeringen nu dessvärre gör avkall på det kravet.
Av principiella skäl är det olyckligt att regeringen, i stället för att utforma arbetslöshetsförsäkringen på ett sätt som stimulerar de arbetslösas sökbeteende, väljer att gå i motsatt riktning. Skrivningar om en bortre parentes i försäkringen, och öppningar för andra regelförändringar som sammantaget kan öka olika aktörers incitament att nedbringa arbetslöshetsperiodernas längd, är i det avseendet mer välkomna.
Utgiftsområde 14: Arbetsmarknad och arbetsliv
Regeringen föreslår utöver ett skärpt effektivitetskrav på Samhall AB motsvarande 200 miljoner kronor per år att ytterligare besparingar om 30 miljoner kronor årligen åläggs myndigheterna inom utgiftsområdet. Vidare avser regeringen att minska utgifterna för de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna med ca 1.300 miljoner kronor. Vi anser att utrymmet för effektivisering är betydande inom utgiftsområdet, varför det är möjligt att uppnå större utgiftsminskningar än dem regeringen anger.
Vi delar regeringens uppfattning att besparingar på Arbetsmarknadsverket bör koncentreras till myndighetens centrala och regionala organisation.
Utgiftsområde 15: Studiestöd
Studiemedelssystemet är just nu föremål för en översyn som kan förväntas påverka utgifternas storlek och den inbördes fördelningen. Idag är ramen mer eller mindre en direkt följd av vad man föreslår inom utgiftsområde 16. Vi anser emellertid att ett införande av utbildningskonton skulle bereda fler människor möjlighet till utbildning till en avsevärt lägre kostnad för staten.
Utgiftsområde 16: Utbildning och universitetsforskning
I sitt budgetförslag presenterar regeringen dels en "satsning" som går ut på att 90.000 platser skall skapas inom komvux och 30.000 platser inom universitet och högskolor, dels en kraftig besparing inom områdena fortbildning inom skolväsendet och forskning.
"Satsningen" på en utbyggnad av komvux är i stort endast en ändring av hur platserna finansieras. Räknar man bort de platser som idag finansieras via Arbetsmarknads- och Utbildningsdepartementen och som avser särskilda utbildningsinsatser motiverade av arbetsmarknadsskäl återstår bara 25.000 av de 90.000 platserna.
Regeringen saknar däremot i sin budget överhuvudtaget en vision av lärandet i stort. Regeringen berör inte kvalitetsfrågor trots de signaler som såväl Skolverket som Högskoleverket givit om problem inom skolan, universitet och högskolor, vilket vi anser nödvändigt. De stora investeringar som de enskilda och staten gör på området måste motsvara högt ställda krav på kvalitet och relevans för att Sverige skall kunna hävda sig när det gäller kunskap och kompetens. Regeringen negligerar vidare den av näringslivet efterfrågade kvalificerade eftergymnasiala yrkesutbildningen. Vi ser med oro på att regeringen fortsätter sin jakt på de privaträttsliga forskningsstiftelserna och anser sig ha rätt att inteckna dessa medel i statens finanser. Enligt vår uppfattning bör staten snarast koncentrera sitt arbete vad avser forskning på uppgifter som garanterar en långsiktigt offensiv forskningspolitik. Vi avvisar regeringens nedskärning av forskningen.
De av oss anvisade medlen är baserade på det kvalitetsprogram vi tidigare redovisat.
Utgiftsområde 17: Kultur, medier, trossamfund och fritid
De totala utgifterna för utgiftsområdet uppgår 1996 till ca 6,9 miljarder kronor varav 3,8 hänför sig till kulturområdet och 2,2 till folkbildningen.
Vi ser de frågor som ingår i utgiftsområdet som mycket angelägna. Vi vill värna mångfald, valfrihet och kvalitet i såväl kultur som annan verksamhet. Statens insatser skall i första hand göras på områden som är av allmänintresse och helt beroende av statliga medel för att komma till stånd. Det betyder att det civila samhället måste spela en större roll och att den enskilde själv måste vara beredd att i ökad utsträckning stå för kostnader som är förenade med t.ex. olika kultur- och fritidsaktiviteter.
På kulturområdet är detta ingen nyhet, även om det i debatten ofta framstår som om mycket av kulturverksamheten skulle förtvina, om de offentliga insatserna minskades. Redan idag betalas de facto - som Kulturutredningen visat - cirka 75 procent av kulturutgifterna av de enskilda människorna.
Det är vår uppfattning att Sveriges Radio och Sveriges Television genom att koncentrera sin verksamhet till två respektive en kanaler skall kunna spela en mer kraftfull roll i det svenska kulturlivet. En betoning av public service- verksamhet och ansvar för den svenska kulturen och det svenska språket kan bli 1990-talets viktigaste steg för att vitalisera och stärka Sverige som kulturnation. Ingen åtgärd inom statens budget kan ge den svenska kulturen ett motsvarande tillskott av skaparkraft och möte med publiken.
Våra besparingar kommer att utformas mot denna bakgrund. Det innebär att folkbildningen får bära merparten av besparingarna på utgiftsområdet. Vidare kommer besparingar att föreslås på Statens kulturråd och dess allmänna kulturverksamhet, på filmstödet, litteraturstödet (En bok för alla) samt på stödet till idrott och allmänna samlingslokaler. Även Riksteaterns verksamhet kan i vårt förslag få vidkännas minskade anslag.
Utgiftsområde 18: Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande
Vi moderater har under lång tid drivit på för att bekämpa den ineffektivitet som präglar bostadsmarknaden. Omfattande subventioner, skatter och regleringar bidrar till att försämra marknadens funktionssätt.
Vi avser att återkomma med förslag som innebär en fortsatt minskning av subventionerna, sänkta skatter och avreglering i syfte att skapa en långsiktigt väl fungerande och effektiv bostadsmarknad. Minskade utgifter för bl.a. räntesubventioner bidrar till att sanera statens finanser, vilket i sin tur leder till sänkt ränta och därmed förbättrade förutsättningar för bostadsmarknaden.
Utgiftsområde 19: Regional utjämning och utveckling
Regeringen föreslår besparingar på driftstöd till företag i vissa stödområden uppgående till 150 miljoner kronor. Under våren avser regeringen vidare att ta ställning till de förslag som den pågående Företagsstödsutredningen lägger fram. Vi anser att det är möjligt att uppnå en gynnsam utveckling för de regioner som idag är föremål för den s.k. lilla regionalpolitiken med mindre resurser än vad som idag avsätts. I stället för en omfattande katalog av riktade företagsstöd är det angeläget att med generella åtgärder, som t.ex. minskad beskattning av företagande, goda möjligheter till utbildning och avregleringar, skapa möjligheter för företagen att utvecklas av egen kraft.
Utgiftsområde 20: Allmän miljö- och naturvård
Regeringen är på väg att sänka de miljöpolitiska ambitionerna rejält när det gäller klimatpolitiken. Den energipolitik regeringen för kan på intet sätt kombineras med en ansvarsfull klimatpolitik. Vi motsätter oss varje försök att sänka ambitionerna på detta område.
Maktskiftet 1994 ledde till att det miljöpolitiska arbetet stannade upp. Ett exempel är förslaget till ny miljöbalk som drogs tillbaka. Därmed stoppades även viktiga skärpningar av miljöreglerna och nya inslag i miljölagstiftningen. Ett annat exempel är tendenserna till detaljreglering på flera områden samt misstron mot att enskilda människor och företag själva kan finna lösningar på miljöproblemen. Regeringen har dåligt uppmärksammat att det bland företagen idag finns ett utbrett miljöintresse och att allt fler företag använder miljöhänsyn som ett konkurrensmedel.
Inte heller delar vi regeringens bedömning att sänkningar av anslagen för miljöforskning kan kompenseras av medel från stiftelsen MISTRA, eftersom inriktningen på de olika forskningssatsningarna inte stämmer överens.
Vi delar bedömningen i stort när det gäller utgiftsramen, men anser att de positiva miljöeffekterna blir större, om vissa medel används för att medfinansiera EU:s miljöprogram för jordbruket inom utgiftsområde 23. Därigenom kan Sverige få tillbaka medel från EU som kan användas för angelägna miljösatsningar. Vi föreslår därför en något lägre utgiftsram än regeringen.
Utgiftsområde 21: Energi
Inriktningen av regeringens energipolitik är skadlig för sysselsättning och tillväxt och kommer att leda till höga kostnader för samhället, antingen via statsbudgeten eller på annat sätt.
För oss moderater är det en självklar utgångspunkt att vi skall använda alla de resurser som står till folkhushållets förfogande. Vi utgår från utslaget i 1980 års folkomröstning, som innebär en begränsning av kärnkraften till tolv reaktorer. Vi avvisar bestämt varje tanke på en politiskt betingad förtida avveckling av kärnkraften.
Vår utgångspunkt är att staten inte skall detaljplanera energisystemets utveckling. Därmed minskar behovet för staten att ta på sig stora kostnader för investeringar i ny energiteknik. Däremot anser vi att staten har ett stort ansvar när det gäller energiforskning. Vi delar bedömningen att kommande energipolitiska åtgärder bör vara statsfinansiellt neutrala och avvisar därför varje tanke på avvecklingsskatt på kärnkraften.
Utgiftsområde 22: Kommunikationer
Staten har ett givet ansvar för den del av infrastrukturen för kommunikationer som kräver gemensamma lösningar. Fullgörandet av detta ansvar skall dock baseras på samhällsekonomiska överväganden. Varje trafikslag måste bära sina egna kostnader och klara sig utan statliga subventioner, och inget trafikslag skall beläggas med skatter eller avgifter som inte motsvarar dess utnyttjande av infrastrukturen eller påverkan på miljön. Inom och mellan trafikslagen skall det råda konkurrensneutralitet.
Vi avser att återkomma med nya och tidigare lagda förslag om minskade subventioner till verksamhet som t.ex. rederinäringen, postbefordran och telekommunikationer samt minskade anslag för utbyggnad av viss infrastruktur.
Utgiftsområde 23: Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar
Landsbygden och de näringar som är viktiga för landsbygdens livskraft har på grund av regeringens politik fått vidkännas försämringar. Till stor del beror detta på skattehöjningar och återinförda regleringar, men också på regeringens beslut tillsammans med Centern att inte fullt ut utnyttja de möjligheter som finns i EU-avtalet.
Sverige bör ha en högre ambition när det gäller utnyttjandet av EU:s miljöersättningar för jordbruket. Det skulle bland annat ge möjlighet till en större areal vallodling, med de positiva miljöeffekter som följer därav. Vi anser också att Sverige bör undersöka möjligheten att använda EU:s miljöersättning för att återskapa våtmarker i vissa områden. Mot bakgrund av detta anser vi att utgiftsramen bör ligga något högre än enligt regeringens bedömning.
Sverige måste vara pådrivande när det gäller reformeringen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik.
Regeringens jordbrukspolitik har lidit nederlag under den senaste tiden. Förslaget till obligatorisk fiskevårdsavgift, s.k. metskatt, stoppades, och regeringen försöker nu kompensera detta med ett anslag för fiskevård. Anslaget är dock för litet för att motsvara de behov som finns. Förutsättningarna att bilda fiskevårdsområden bör förbättras, även i områden där fisket idag är fritt, och genom försäljning av fiskekort kan en varaktig finansiering av fiskevården skapas. Därmed behöver inte statsbudgeten belastas med utgifter för fiskevården.
Regeringen har även lidit nederlag för sin linje inom rovdjurspolitiken och fått vika sig för en enad opposition som krävt att medel skall anslås för att systemet med ersättning för rovdjursrivna renar skall fungera.
Utgiftsområde 24: Näringsliv
Regeringen saknar en tydlig strategi på det näringspolitiska området. Det innebär att osäkerheten är stor om de framtida spelreglerna för näringslivet. Regeringen planerar uppenbarligen att öka subventionerna till företagen samt öka inslaget av politisk styrning av näringslivet. Uttalandet i regeringsförklaringen om ökat företagsstöd och statsministerns senare uttalande om inrättande av en ny statlig investeringsbank pekar i denna riktning. Härtill kommer förslaget om en ny AP-fondstyrelse med uppgift att placera pensionsmedel i aktier.
Osäkerheten om den näringspolitiska inriktningen har tillsammans med besluten om kraftigt höjda skatter för företagen lett till ett bristfälligt företagarklimat i Sverige. Detta har i sin tur brutit den goda utveckling som rådde 1994 med sjunkande arbetslöshet, fler nya företag och färre konkurser. Resultatet har i stället blivit färre nya företag och ett ökande antal konkurser, vilket förvandlat regeringens tal om småföretagens stora sysselsättnings- skapande betydelse till tomt prat.
Regeringen har avbrutit arbetet inom två av näringspolitikens kanske viktigaste områden: avregleringar och privatiseringar. Regeringen har därtill avgränsat frågan om konkurrensproblemen till enbart en fråga om lagstiftning. Därmed har regeringen angivit att det inte är tal om några strukturella åtgärder för ökad konkurrens, förbättrad riskkapitalförsörjning och ökad produktivitet.
Vi föreslår en radikalt annorlunda inriktning av näringspolitiken. De breda aktieförsäljningarna i statliga företag måste återupptas, vilket även stärker statsfinanserna. Åtgärder för ökad konkurrens skall genomföras inom alla områden i ekonomin. Företagsstödet måste minska och avregleringarna återupptas och påskyndas.
När det gäller själva utgiftsramen delar vi i stort regeringens bedömningar, men anser att ramen kan sänkas något genom lägre företagsstöd.
Utgiftsområde 25: Allmänna bidrag till kommuner
En avreglering av kommunsektorn inleddes under föregående mandatperiod, men trots detta finns ett kvarstående behov av fortsatta avregleringar, både för att stärka den lokala demokratin och för att skapa förutsättningar för kommunerna att effektivisera sin verksamhet. Därigenom minskar behovet av statsbidrag.
Våra familjepolitiska förslag minskar belastningen på den kommunala ekonomin, vilket gör att statens kostnader kan begränsas.
Vi har lagt förslag om och avser att återkomma med ytterligare förslag om avregleringar av kommunerna. Bl.a. föreslår vi ett avskaffande av barnomsorgslagen och förändringar av socialtjänstlagen samt vissa ansvarsförändringar mellan stat och kommunsektor. Våra förslag om sänkning av egenavgifterna och förändringar inom sjukförsäkringen medför att kommunerna får ett större skatteunderlag samt minskade kostnader. Vi föreslår att statsbidragen till kommunerna minskas i motsvarande mån.
Utgiftsområde 26: Statsskuldräntor m.m.
Statsskuldräntorna ingår inte i beräkningsunderlaget för det statliga utgiftstaket. Våra ekonomiska ramar innebär dock en förstärkning av statsfinanserna i förhållande till regeringens förslag och därmed i motsvarande utsträckning minskade räntekostnader.
Utgiftsområde 27: Avgiften till Europeiska gemenskapen
Vår bedömning av utgiftsbehovet överensstämmer med regeringens.
Socialförsäkringssektorn vid sidan av statsbudgeten
I samband med änkepensionens avskaffande framhölls i prop. 1987/88:171 betydelsen av att Pensionsberedningens förslag arbetats fram under parlamentarisk enighet, eftersom det gällde ett så centralt område som efterlevandepensioneringen.
Propositionen - liksom tidigare beredningen samt i princip alla remissinstanser - anförde att det var motiverat att tyngdpunkten i den reformerade efterlevandepensioneringen skulle läggas på barnpensionen. Det ansågs angeläget att barnpensionen kunde ges en sådan utformning att den kunde lämna en tillfredsställande kompensation för de ekonomiska konsekvenser som kan uppstå för barnet till följd av en förälders eller båda föräldrarnas bortgång. En viss förstärkning av barnpensionen gjordes därför.
Att halvera barnpensionen på det sätt som regeringen nu föreslår är ett brott mot tidigare överenskommelser mellan riksdagspartierna. Det är dessutom att betrakta som en konfiskation av inbetalade pensionsmedel. Vi ifrågasätter lagligheten i ett förslag som innebär retroaktiv lagstiftning. Regeringens förslag om besparingar på barnpensionen bör avslås.
Vi har under utgiftsområde 11 angivit att vi avser att återkomma med våra förslag om förändringar inom pensionssystemet. Dessa avser inte förändrade villkor för dagens ålderspensionärer utan att förskjuta tidpunkten för pensioneringen framåt i tiden. Förslagen är utformade så att en minskning av utgifterna även skall redovisas under detta område.
Effekter av den moderata politiken på sikt
Effekter på BNP-nivån och genomsnittshushållet av en högre tillväxt
En omläggning av politiken på det sätt vi föreslår skulle efter hand få positiva effekter för tillväxten, sysselsättningen och de offentliga finanserna. Vi har dock inte räknat oss några sådana effekter till godo vid utformningen av det moderata budgetalternativet, eftersom det är svårt att avgöra hur lång tid det skulle kunna ta innan de uppstår och hur omfattande de blir. I det här avsnittet visas dock med några enkla räkneexempel hur betydelsefulla sådana dynamiska effekter kan vara.
Regeringens högtillväxtalternativ i propositionen ger ytterligare en illustration av vikten av en väl fungerande arbetsmarknad och lönebildning för sysselsättningen, tillväxten och de offentliga finanserna. Vår uppfattning är dock att högtillväxtalternativet inte kan realiseras med regeringens politik.
Det är också genom en tillräckligt snabb tillväxt och en minskning av antalet personer som till följd av exempelvis arbetslöshet är beroende av offentliga bidrag för sin försörjning som skatteuttaget kan föras ned till europeisk nivå.
En högre tillväxt kommer förr eller senare de enskilda hushållen till godo, bl.a. i form av fler arbeten, ökade reallöner eller lägre skatter. Det är därför intressant att se hur mycket BNP ökar per hushåll efter några år med en högre tillväxttakt.
Om tillväxten skulle bli 0,5 procentenheter högre per år under femårsperioden 1997-2001, skulle BNP-nivån bli 46 miljarder kronor högre i 1996 års penningvärde än i regeringens basalternativ år 2001. Det är 11.500 kronor mer per hushåll år 2001 eller över 33.000 kronor per invånare under hela femårsperioden. Tabell 8.1. Långsiktig effekt av en högre tillväxt
Effekter på de offentliga finanserna av lägre skatter och mindre arbetslöshet
Varje arbetslös person som anställs i den privata sektorn medför för närvarande ca 200 000 kronor i ökade skatteintäkter och minskade offentliga utgifter. Med moderat politik skulle denna intäkt per ny anställd minska, eftersom vi föreslår lägre skatter på arbete och lägre ersättning per arbetslös. Å andra sidan är vi övertygade om att dessa förändringar skulle leda till att fler fick nya arbeten.
Låt oss anta att den offentliga besparingen för varje nytt arbete blir 150.000 kronor med moderat politik men att 20.000 fler arbetslösa får anställning i den privata sektorn årligen jämfört med vid regeringens politik. Sammanlagt skulle då 100.000 fler arbetslösa vara anställda i den privata sektorn år 2001 jämfört med i regeringens alternativ, samtidigt som den offentliga sektorns finanser skulle ha förbättrats med 15 miljarder kronor. Dessa 15 miljarder kronor skulle kunna användas för att sänka skatten med 3.750 kronor per hushåll.
År 2000 skulle den öppna arbetslösheten vara 2 procentenheter lägre än i regeringens basalternativ, d.v.s. 3,7 procent i stället för 5,7 procent, vilket skulle innebära att målet att halvera den öppna arbetslösheten uppnås. Det gör det däremot inte med regeringens politik enligt dess egna kalkyler. För att halvera den totala arbetslösheten som uppgår till ungefär en miljon människor, inklusive förtidspensionerade av arbetsmarknadsskäl samt de som skulle vilja arbeta men som av en eller annan anledning inte ens ingår i arbetskraften, skulle det dock krävas en mycket snabbare ökning av sysselsättningen. Tabell 8.2. Effekter på de offentliga finanserna av ökad sysselsättning
Effekter av lägre räntor på de offentliga finanserna och investeringarna
Ett ökat förtroende för finanspolitiken genom större utgiftsminskningar, större skattesänkningar och ett bättre budgetsaldo, samt för penningpolitiken genom en lagstiftning om en mer oberoende riksbank och i förlängningen ett svenskt deltagande i EMU:s tredje fas, skulle medföra att räntemarginalen gentemot Tyskland kunde minska och vid ett EMU-deltagande helt försvinna.
Givet att ungefär två tredjedelar av den offentliga skulden är placerad i svenska kronor och att en tredjedel av kronskulden omsätts varje år skulle de offentliga ränteutgifterna minska med 2-3 miljarder kronor nästa år och med 5-9 miljarder kronor år 2001, om räntemarginalen halveras respektive elimineras helt och hållet. Tabell 8.3. Effekter på de offentliga ränteutgifterna vid ökat förtroende (miljarder kronor löpande priser)
Förutom att de offentliga ränteutgifterna skulle minska vid en lägre räntenivå skulle naturligtvis företagens och hushållens kostnader för nya investeringar minska. Vid en nedgång i räntenivån från 7 till 6,5 procent skulle företagens kostnader för nya investeringar minska med 7 procent och vid en nedgång i räntenivån till 6,0 procent, som skulle kunna uppnås om Sverige deltar i den europeiska valutaunionen, skulle investeringskostnaderna minska med 14 procent.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs 1. att riksdagen beslutar godkänna allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken i enlighet med vad som anförts i motionen, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för budgetpolitiken, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om budgetprocessen och utgiftstaket, 4. att riksdagen beslutar fastställa utgiftstaket för staten inklusive socialförsäkringssektorn vid sidan av statsbudgeten för år 1997 till 670 miljarder kronor, för år 1998 till 652 miljarder kronor och för år 1999 till 641 miljarder kronor i enlighet med vad som anförts i motionen, 5. att riksdagen beslutar godkänna den preliminära beräkningen för samtliga utgiftsområden i enlighet med vad som anförts i motionen, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattepolitikens inriktning, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en oberoende riksbank, 8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering av kommunsektorn, 9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrensutsättning av den kommunala verksamheten, 10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ett grundlagsenligt statsbidragssystem för kommunerna från den 1 januari 1997 i enlighet med vad som anförts i motionen, 11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på budgetbalans i kommuner och landsting från 1997, 12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av goda villkor för företagande, 13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadspolitiken, 14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad konkurrens, 15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningspolitiken och införande av nationell skolpeng, 16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energipolitiken.
Stockholm den 2 maj 1996
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)