Enligt propositionen avser regeringen återkomma med förslag till permanenta satsningar inom den högre utbildningens område och med särskild inriktning på naturvetenskapliga och tekniska utbildningar i bl.a. Bergslagsområdet. Högskolan i Karlstad ingår i den grupp högskolor som omger Bergslagsområdet och som har goda erfarenheter av det samarbete för utveckling som initierades under slutet av 80-talet under beteckningen Bergslagens Samverkande Högskolor, BSH.
Högskolan i Karlstad arbetar f.n. med att utveckla sin profil inför kommande planeringsperiod. Högskolan har ett gott utgångsläge för att kunna bidra till syftet med vad som föreslås i propositionen och verkar inom de utbildningsområden som särskilt pekas ut i tillväxtpropositionen, teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora. Högskolan har även ett nära och bra samarbete med det regionala näringslivet.
Högskolan tillämpar sedan många år ett arbetssätt med mångdisciplinära utbildningsprogram och flervetenskapliga forskargrupper. Detta gränsöverskridande arbetssätt har lett till spännande forskningsresultat. Av speciellt intresse är att ytterligare utveckla detta inom områdena:
Skogsindustriella området. Skogen har en enorm stor betydelse för Värmland. Där finns både massa- och pappersfabriker samt många sågverk. För närvarande bygger Stora Billerud en ny anläggning i Skoghall för 3,1 miljarder.
I länet finns också mycket kompetenta tillverkare av maskiner för just skogsindustrin. Även sågverksnäringen besitter stor kompetens. Inom dessa områden krävs stora företagsinsatser. Därför bedrivs sedan flera år en kvalificerad utbildning och forskning med stark koppling och samverkan med det regionala näringslivet. Dessutom pågår ett arbete med att bygga upp ett skogsindustriellt centrum i Värmland. Detta sker i samarbete med högskolan och skogsindustrins maskintillverkning och sågverksindustrin.
Informationsteknologiska området. Högskolan har kommit långt när det gäller kompetens inom detta område. Det finns även omfattande planer på samarbete med Chalmers och Linköpings tekniska högskola där en student i Karlstad efter tre år skall kunna läsa 1,5 år på motsvarande utbildningsprogram på Chalmers eller i Linköping med en civilingenjörs- examen som resultat.
Ekonomiska/samhällsvetenskapliga området. Inom detta område pågår en utveckling av utbildningsprogram och kurser med inriktning på entreprenörs- kunnande. Kurserna syftar till att stötta små och medelstora företag samt främja nyföretagande.
Lärarutbildning. Här är det angeläget att högskolan för en ökad volym vad gäller grundskolans senare del och gymnasielärarutbildning. Detta för att kunna ha ett brett perspektiv där studenter från barnomsorgsutbildningar till gymnasielärarutbildningar kan mötas.
Högskolan i Karlstad har även utvecklat distansutbildning och kan erbjuda ett stort antal kurser som stöttas av modern informationsteknik. Att utveckla detta är viktigt för att ge möjlighet för alla att ta del av kunskap och kompetensutveckling.
Med anledning av den inriktning på utbildning och forskning som återfinns i proposition 1995/96:25 bör Högskolan i Karlstad tilldelas utbildnings- och forskningsresurser i enlighet med de profilområden som ovan skisserats.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag i enlighet med vad i motionen anförts om Högskolan i Karlstad.
Stockholm den 21 november 1995
Kjell Ericsson (c)