Utbildning för regional utveckling
Teknisk högskoleutbildning
Satsningar på utbildning och kompetensutveckling spelar en tung roll i regeringens tillväxtproposition. Där framgår det stora behovet av satsningar på det teknisk-naturvetenskapliga området och utbildningens avgörande betydelse för den regionala utvecklingen.
Vi ser med tillfredsställelse att regeringen har ambition att bygga ut den teknisk-naturvetenskapliga högskoleutbildningen och använda utbildnings- politiken som ett av flera instrument för att bidra till förnyelse och utveckling i Bergslagen och västra Mälardalen. Örebro län i Mälardalens västra del och Bergslagen tillhör landets industritätaste regioner.
Länet har tillsammans med angränsande delar av Bergslagen genomgått en omfattande strukturomvandling, som fortfarande präglar arbetsmarknaden. Här har viktiga framtidssatsningar gjorts bland annat inom miljö- och elektronikområdet, men möjligheterna till utveckling begränsas av att andelen tekniskt högskoleutbildade är låg.
Örebro län tillhör de industritätaste länen i landet. Ungefär 20 % av den vuxna befolkningen i Örebro län har teknisk eller naturvetenskaplig utbildning (inklusive utbildning för industri och hantverk). Det är ungefär samma andel som gäller för riket i övrigt. Ändå skiljer sig Örebro län från genomsnittet på så sätt att utbildningsnivån bland dem med teknisk och naturvetenskaplig utbildning ligger betydligt lägre än för riket i övrigt. I hela landet är andelen med eftergymnasial utbildning (inom det teknisk- naturvetenskapliga området) 24 %. I Örebro län är motsvarande andel bara 17 %.
Särskilt markant är bristen på civilingenjörer. Andelen civilingenjörer i befolkningen uppgår i Örebro län till 0,33 % mot ett riksgenomsnitt på 0,74 %. Det kan jämföras med t.ex. Östergötlands och Västmanlands län, där andelen civilingenjörer 0,91 % respektive 0,94 %. För Östergötland spelar den tekniska högskolan i Linköping en avgörande roll, medan Västmanlands närhet till teknisk-naturvetenskaplig utbildning i Stockholm och Uppsala säkert haft stor betydelse.
Högskolan i Örebro har växt fram ur den gamla universitetsfilialen. Högskolan med sina 7.500 studenter bedriver forskning och kvalificerad utbildning inom främst samhällsvetenskapliga, humanistiska och konst- närliga områden, lärarutbildning, numera också inom vårdvetenskap och omsorg. Örebros läge i landets demografiska mittpunkt och en god studiemiljö har medfört att studentstaden Örebro har hög attraktionskraft och att det finns stort intresse för många av högskolans riksrekryterande utbildningar.
Vid högskolan finns också teknisk och naturvetenskaplig utbildning vilken omfattar drygt 10 % av verksamheten, med bl.a. naturvetenskapligt program fem ingenjörsprogram med tyngdpunkt på data och elektronik, där också magisterkompetens finns samt basårsutbildning.
Den tekniska och naturvetenskapliga utbildningen vid högskolan har av historiska skäl varit mindre omfattande, men befinner sig nu under stark expansion. I samverkan med universitetet i Linköping genomförs också civilingenjörsutbildning. Utbildning inom kombinationen teknik-ekonomi förbereds. Forskning inom miljöområdet (miljöfarligt avfall) har inletts med hjälp av särskilt vetenskapligt prövat stöd och magisterutbildningar inom såväl naturvetenskap som samhällsvetenskap i anslutning härtill förbereds. I nära samverkan med näringslivet i länet förbereds en vidare utbyggnad av den tekniska högskoleutbildningen.
Kvalificerad industriell kompetens inom miljöområdet - bland annat SAKAB, Bofors, Regionsjukhuset i Örebro med flera stora industrier - skapar goda förutsättningar för satsningar inom miljösektorn. I länet finns också bl.a. genom Ericsson spetskompetens på elektronikområdet.
Örebros läge i det inland som har ett av landets största behov av ökad kompetens inom det tekniskt-naturvetenskapliga området gör att mycket starka skäl talar för en prioritering av utbildningarna just i Örebro. Detta förstärks av att Örebro är lättillgängligt för de delar inom och utanför länet, som har de största utbildningsbehoven. Inom en tiomilsradie från Örebro bor 1 miljon svenskar, och halva landets befolkning bor inom en tjugomilsradie från Örebro.
Det som långsiktigt kommer att vara avgörande för utbyggnaden av den tekniska högskoleutbildningen i landet som helhet blir möjligheterna till rekrytering av studenter. Här krävs som framgår av propositionen utvecklingsarbete på grund- och gymnasienivå och satsningar på det teknisk- naturvetenskapliga basåret, men också förändringar i den tekniska högskoleutbildningen som ökar dess attraktivitet för nya grupper. Nyetablering av teknisk högskola i en högskolemiljö med god förankring i samhällsvetenskaper, humaniora och vårdvetenskaper skulle öka möjlig- heterna att förnya den tekniska utbildningen och bland annat göra den mer attraktiv för kvinnor. Kvinnornas intresse för utbildning inom miljösektorn visar t.ex. att där finns ett starkt intresse av att delta i teknisk utveckling om den kan förenas med ett samhälls- och humanistiskt perspektiv.
Vi vill mot bakgrund av vad ovan anförts framhålla vikten av att regeringen i en slutlig prövning av lokalisering av teknisk utbildning i Bergslagen/Mälardalen väger in de möjligheter för utveckling och god utbildning en lokalisering till Örebro skulle innebära.
Kvalificerad teknisk yrkesutbildning
Regeringen möter i propositionen ett starkt behov av kvalificerad yrkesutbildning på eftergymnasial nivå. Vi ser det som en allvarlig brist i det svenska utbildningssystemet att kvalificerad yrkesutbildning vid sidan om ungdomsskolan nästan helt har varit hänvisad till olika former av - i sig värdefull - arbetsmarknadsutbildning. Den yrkestekniska högskoleutbildningen har under ett antal år spelat en undanskymd roll i förhållande till satsningarna på de traditionella högskoleutbildningarna och inte heller fått den regionala spridning som svarar mot framtidens behov.
Såväl inom fackliga organisationer i Örebro län som på länsnivå har ett starkt intresse för nya former av yrkesteknisk högskoleutbildning vuxit fram och regionala diskussioner om behov och utformning påbörjats. Frågan om etablering av YTH i Örebro län har också väckts i riksdagsmotioner från länet. Bakgrunden är den omfattande industrisektorn i länet med stora grupper industriarbetare, som har gedigen yrkeserfarenhet, men behöver förnya och modernisera sin utbildning. Här finns också många ungdomar som vill ha tillgång till en modern yrkesutbildning anpassad till framtidens arbetsmarknad. Såväl Örebro som Karlskoga, Lindesberg och Hallsberg har goda möjligheter att i samverkan med det lokala näringslivet erbjuda en kreativ miljö för utveckling av kvalificerad yrkesutbildning. Här finns också ett starkt engagemang för ett brett upplagt utvecklingsarbete, som på sikt kan leda fram till att den kvalificerade yrkesutbildningen utvecklas i olika delar av landet.
Vi vill mot bakgrund av ovanstående framhålla angelägenheten av att regeringen prövar förutsättningarna för utveckling av kvalificerad eftergymnasial utbildning i Örebro län samt möjligheterna för länet att delta i försöksverksamhet för nya former av utbildning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av högre teknisk utbildning, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning i Örebro län.
Stockholm den 21 november 1995
Inger Lundberg (s) Anders Svärd (c) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Håkan Strömberg (s) Helena Frisk (s) Nils-Göran Holmqvist (s)