Inledning
För kvinnors möjlighet att kombinera förvärvsarbete med skötsel av små barn har den generella välfärden i form av den gemensamma sektorn och transfereringssystemen varit den odiskutabelt mest avgörande faktorn. Föräldraförsäkringen har varit oöverträffad när det gäller att underlätta för kvinnor att kunna behålla sina arbeten under graviditet och efter barnets födelse, vilket också varit bra för barnen.
Skärpningar av lagstiftningen får därför inte inskränka kvinnors rättigheter att dels kombinera förvärvsarbete med skötsel av små barn, dels att betraktas som enskilda individer i ekonomiskt hänseende. Under en period har vi haft en debatt om en förgången tids familjeideal, där vårdnadsbidraget och avdragsgilla hembiträden var de stora symbolfrågorna. Vänsterpartiet hade hoppats att denna debatt hade kunnat avföras från dagordningen, men så är tydligen inte fallet. Debatten om avdragsgilla hembiträden, nu i skepnad som en aktiv arbetsmarknadspolitisk fråga, har blossat upp igen. I promemorior och propositioner läggs förslag som allvarligt hotar kvinnors rätt att betraktas som enskilda individer i ekonomiskt hänseende och kvinnors rätt att kombinera förvärvsarbete med skötsel av små barn.
Reguljärt förvärvsarbete och föräldraledighet
Ett sådant förslag är regeringens förslag till vad som skall betraktas som förvärvsarbete i förhållande till utbetalning av arbetslöshetsersättning. I propositionen står uttryckligen:
Med förvärvsarbete avses även tid då den sökande med helt eller delvis bibehållen lön, har haft semester eller varit ledig av annan anledning än sjukdom, tjänstgöring enligt lagen om totalförsvarsplikt eller barns födelse.
Detta innebär att en kvinna som har kort förvärvsliv bakom sig och som är föräldraledig kan riskera att bli utan a-kassa om hon skulle bli uppsagd innan hon varit tillbaka i tjänst i mer än 80 dagar.
Vänsterpartiet har i en annan motion med anledning av proposition 1995/96:25 avslagit regeringens förslag om skärpta arbetsvillkor och skärpta avstängningsregler i väntan på den övergripande utredning som pågår. Vi står givetvis bakom den motionen. Om Vänsterpartiets yrkande inte skulle vinna gehör i riksdagen finns dock en uppenbar risk att regeringens förslag om att föräldraledighet inte skall jämställas med arbetsvillkor går igenom. Detta kan inte Vänsterpartiet acceptera, vilket inte heller världens mest jämställda riksdag borde göra. Riksdagen borde därför ge regeringen tillkänna att föräldraledighet skall jämställas med reguljärt förvärvsarbete.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att föräldraledighet skall vara jämställd med reguljärt förvärvsarbete.
Stockholm den 21 november 1995
Ulla Hoffmann (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Ingrid Burman (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v) Hanna Zetterberg (v) Alice Åström (v)