Inledning
Makt handlar inte bara om antal, det handlar också om inflytande. I Långtidsutredningen finns en särskild bilaga som behandlar kvinnors roll i ekonomin. Där framhålls att ekonomisk makt bör ses som ett begrepp med flera dimensioner. Det handlar om obetalt respektive betalt arbete, löneskillnader, i vilken utsträckning kvinnor respektive män är beroende av offentliga transfereringar. Ekonomisk makt handlar också om vilket inflytande kvinnor har på fördelningen av de ekonomiska resurserna, d.v.s. möjligheten att påverka hur pengarna fördelas.
Politiken har alltför länge utgått ifrån att det finns ett allmänt intresse - ett intresse som är lika för de olika klasserna och ett intresse som är lika för kvinnor och män. Men det finns inget sådant allmänt intresse - klass och kön är politiska dimensioner - inga sakområden som kan prioriteras eller icke prioriteras. Vi bör därför ständigt slå vakt om misstanken att det kan finnas en möjlighet att kvinnor har andra åsikter och behov än män och pröva våra förslag utifrån ett kvinno- respektive mansperspektiv.
Granskning ur ett jämställdhetsperspektiv
I Direktiv till samtliga kommittéer och särskilda utredare att redovisa jämställdhetspolitiska konsekvenser (Dir. 1994:124) står:
De förslag som läggs fram av kommittéer och särskilda utredare skall alltid föregås av en analys och innehålla en redovisning av hur förslagen kan förväntas påverka, direkt eller indirekt, kvinnors respektive mäns villkor och därmed förutsättningarna för jämställdhet mellan könen. Det gäller bl.a. förslag som rör den ekonomiska politiken, sysselsättningen, förhållandena inom arbetslivet, den sociala välfärden inklusive hälso- och sjukvårdsområdet och utbildningen. De brister i jämställdhet mellan kvinnor och män som kan finnas på det aktuella området skall också redovisas, liksom en bedömning av hur eventuella hinder kan undanröjas.
Jämställdhetsaspekter skall också särskilt analyseras och redovisas vid förslag om strukturförändringar i samhället. Det handlar därvid dels om kvinnors och mäns möjligheter att påverka den förändringsprocess som följer av förslaget, dels vilka effekter strukturförändringen i sig kan förväntas få för jämställdheten i stort och i förekommande fall mellan enskilda kvinnor och män. Vid förslag till omorganisationer eller bildandet av nya myndigheter eller andra organ bör i de flesta fall en liknande analys och redovisning göras.
Förslag om ny eller ändrad lagstiftning skall också analyseras och redovisas ur ett jämställdhetsperspektiv liksom förväntade effekter av olika budgetförslag för kvinnors och mäns levnadsförhållanden.
Om kommittén eller utredaren bedömer att en analys och en redovisning ur ett jämställdhetsperspektiv inte kan göras på ett meningsfullt sätt till följd bl. a. av utredningsuppdragets eller ämnets karaktär, skall detta anges och särskilt motiveras.
I regeringens proposition 1995/96:25 En politik för arbete, trygghet och utveckling föreslår regeringen ett antal nya utredningar. Man hänvisar också till sittande utredningar. Propositionen, de sittande och de föreslagna utredningarna berör kvinnor i allra högsta grad, och samtliga områden - arbete, trygghet och utveckling - är sådana som omfattas av "jämställdhetsdirektivet". Sedan direktivet antogs har ett antal kommittéer och utredningar lagt fram olika förslag. Genomförandegruppens promemoria Ds 1995:41 Reformerat pensionssystem - lag om inkomstgrundad ålderspension m m är ett sådant. I förslaget finns reformer som har betydelse för den ekonomiska jämställdheten men även förslag som för jämställdheten årtionden tillbaka t ex delad pensionsrätt, utformandet av pensionsrätt för barnår. Genomförandegruppen har inte följt direktiv 1994:124 - det finns vare sig en analys eller redovisning av hur förslagen påverkar jämställdheten mellan kvinnor och män.
En viktig uppgift för riksdagen måste vara att följa upp de beslut som fattats. Direktivet till samtliga kommittéer och särskilda utredare att redovisa jämställdhetspolitiska konsekvenser är ett av de för jämställdheten viktigaste direktiv som regeringen antagit. Vänsterpartiet anser därför att varje sittande utredning och kommitté och de i proposition 1995/96:25 En politik för arbete, trygghet och utveckling föreslagna kommittéer och utredningar och alla kommande kommittéer och utredningar skall få tilläggsdirektiv att följa jämställdhetsdirektivet.
Direktivet om att analysera alla förslag ur ett jämställdhetsperspektiv och redovisa konsekvenserna för jämställdheten mellan kvinnor och män bör utökas till att gälla även regeringens propositioner.
Könsbaserad statistik
I Sverige finns hos de flesta företag och myndigheter en medvetenhet om den könsbaserade statistikens betydelse för jämställdheten mellan kvinnor och män. Könsbaserad statistik synliggör förhållandena mellan könen och visar på missförhållanden som kan visa på könsdiskriminering. Könsbaserad statistik ger viktig information för dem som har att fatta beslut om t ex hur arbetslöshet, antalet studerande på N/T-linje på högskolan fördelar sig mellan könen.
Sedan regeringen tillträdde har fyra propositioner rörande ekonomin presenterats, 1994/95:25 Vissa ekonomisk-politiska åtgärder, 1994/95:100 Budgetpropositionen, 1994/95:150 Kompletteringspropositionen och nu tillväxtpropositionen. Genomgående för dessa är att det saknas statistik baserad på kön.
Vänsterpartiet anser att regeringen i fortsättningen i sina propositioner ska presentera tabeller, diagram och statistiska uppgifter baserade på kön. Där sådan statistik inte finns att tillgå bör regeringen genom lämpliga åtgärder genomföra att det i alla myndigheters uppgifter ingår att föra sådan statistik.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhetsdirektivet som tilläggsdirektiv till alla statliga utredningar och kommittéer, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att jämställdhetsdirektivet utökas till att gälla alla propositioner, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om könsbaserad statistik i alla propositioner.
Stockholm den 21 november 1995
Ulla Hoffmann (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Ingrid Burman (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Tanja Linderborg (v) Maggi Mikaelsson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v) Hanna Zetterberg (v) Alice Åström (v)