I proposition 1995/96:25 under avsnittet politikens inriktning anger regeringen följande under rubriken Utbildning och forskningspolitiken: "Utöver att lyfta Sveriges konkurrenskraft är en utbyggnad av den högre utbildningen en stark regionalpolitisk faktor. Den kan exemplifieras med vad etableringen av universitet och högskolor har betytt för utvecklingen i Linköping, Umeå och Luleå. Huvuddelen av den utbyggnad som nu bör komma till stånd bör ske vid de mindre och medelstora högskolorna med särskild tyngd på Bergslagen, Malmö och Sundsvall-Härnösand-Östersund. Dessutom bör en utbyggnad ske i sydöstra Sverige." (Prop. 1995/96:25 sid 15)
Regeringen gör i propositionen en riktig bedömning av högskolans betydelse för konkurrenskraft, tillväxt och regionalpolitik. Regeringens bedömning att det i detta sammanhang är av särskild vikt att prioritera de mindre och medelstora högskolorna är likaså riktig. Det är nu viktigare än någonsin att åstadkomma ett långsiktigt program för kunskap och kompetens- utveckling ute i regionerna. En medveten satsning på den högre utbildningen skulle på ett avgörande sätt påverka den regionala utvecklingen, tillväxten och därmed på sikt möjligheten att skapa arbetstillfällen. När regeringen bedömer vid vilka mindre och medelstora högskolor som denna satsning bör ges särskild tyngd har man valt att ange ett antal högskolor, men i regeringens uppräkning ingår ej Högskolan i Trollhättan/Uddevalla. Denna prioritering är inte tillräckligt väl avvägd och ligger inte i linje med de regionalpolitiska bedömningar som regeringen gjort i annat sammanhang.
Fyrstadsregionen har drabbats mycket hårt av de senaste årens struktur- omvandlingar med mycket hög arbetslöshet som följd. Regeringen har därför pekat ut regionen som ett av de områden som skall omfattas av stöd från EU:s särskilda strukturfonder. Samtidigt som regionen brottas med stora strukturproblem är den en av Sveriges mest betydelsefulla industriregioner. Att trygga regionens utveckling genom att bygga upp dess kunskap och kompetens är därmed av såväl regionalt som nationellt intresse.
Högskolan i Trollhättan/Uddevalla är också den yngsta och minsta hög- skolan inom gruppen mindre och medelstora högskolor. Sedan tillkomsten 1990 har verksamheten vid Högskolan i Trollhättan/Uddevalla utvecklats snabbt. Högskolan har därmed blivit en mycket viktig tillgång för regionen, inklusive Dalsland och mellersta-norra Bohuslän. Detta och de regional- och näringspolitiska skäl som talar för satsningar på Fyrstadsregionen gör att Högskolan i Trollhättan/Uddevalla bör ingå i den grupp av högskolor som skall ha särskild tyngd i den satsning som enligt regeringen nu skall ske på de mindre och medelstora högskolorna. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Högskolan i Trollhättan/Uddevalla har sedan starten lyckats väl vad gäller rekryteringen av studerande. Efterfrågan på såväl grundutbildning som fort- och vidareutbildning är väsentligt större än vad som kan erbjudas i form av program och kurser. En genomgång av VHS snabbstatistik av ansökningar till utbildningsprogram inför hösten 1995 visar också att Högskolan i Trollhättan/Uddevalla ligger inom den grupp av fem högskolor som bland de mindre och medelstora högskolorna hade det högsta trycket av sökande.
Högskolan i Trollhättan/Uddevalla omfattar i dag en verksamhet med ca 2 000 registrerade studenter och ca 1 500 helårsstuderande. Det är nu viktigt för regionen och högskolan att Högskolan i Trollhättan/Uddevalla ges ekonomiska och volymmässiga förutsättningar att utvecklas på ett kraftfullt sätt. För att säkerställa en sådan utveckling bör verksamheten utvecklas med sikte på en fördubbling inom en period på sex till sju år.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Högskolan i Trollhättan/Uddevalla skall ingå i den grupp av mindre och medelstora högskolor som skall ges särskild tyngd i högskolans utbyggnad, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya utbildningsplatser vid Högskolan i Trollhättan/Uddevalla.
Stockholm den 20 november 1995
Lars Bäckström (v)