Fortsätt utbyggnaden av den högre utbildningen även i Västsverige.
Vi delar den allmänna synen på behovet och vikten av en fortsatt kraftig utbyggnad av den högre utbildningen i Sverige som kommer till uttryck i prop 1995/96:25. Vi håller också med om att en avsevärd del av de nya utbildningsplatserna bör avse naturvetenskapliga och tekniska utbildningar och att utbyggnaden bör ske främst vid de mindre och medelstora högskolorna. Vi har emellertid en avvikande uppfattning vad gäller den geografiska lokaliseringen och menar att motiven för en fortsatt utbyggnad vid högskolorna i Västsverige är minst lika starka, som inom de områden som utpekas i propositionen. Med Västsverige avses i detta sammanhang sex län: Göteborgs och Bohus län, Hallands, Jönköpings, Skaraborgs, Älvsborgs samt Värmlands län.
I Västsverige ligger två av landets tre minsta högskolor, nämligen Högskolan i Trollhättan/Uddevalla samt Högskolan i Skövde. Ett särskilt ansvar bör tas för dessa båda mycket små högskolor i syfte att skapa volymmässiga förutsättningar för en fortsatt god utveckling. Dessutom tillhör många västsvenska kommuner den grupp som har den lägsta andelen högutbildade i riket. Detta blir särskilt tydligt om man jämför kommuner av samma storlek. Som exempel kan nämnas att utbildningsnivån i Borås är lägst i riket bland kommuner med omkring 100 000 invånare.
Benägenheten att söka till högskolan har, som påpekats i propositionen, ökat mycket kraftigt sedan ht 1991. Detta gäller i särskilt hög grad Västsverige. I alla västsvenska län utom Göteborgs och Bohus län ökade under tioårsperioden 1984/85-1993/94 den s k rekryteringstätheten (antalet högskolenybörjare per invånare, oberoende av var studierna ägde rum) mer än vad riksgenomsnittet ökade. Under en följd av år har vidare söktrycket (antalet behöriga förstahandssökande per plats) till utbildningsprogrammen vid de västsvenska högskolorna varit klart högre än vid övriga mindre och medelstora högskolor och ofta överträffat söktrycket vid de mindre universiteten. En bearbetning av VHS snabbstatistik av ansökningar inför ht 1995 visar att högskolorna i Borås, Halmstad, Jönköping, Kalmar och Trollhättan/Uddevalla återigen är främst bland de mindre och medelstora högskolorna vad gäller sökandetryck. Fyra av dessa fem högskolor återfinns i Västsverige.
Detta mönster gäller även teknisk och naturvetenskaplig utbildning. Sett på nationell nivå har utbyggnaden av ingenjörsutbildningen skett snabbare än ökningen av antalet behöriga sökande. Antalet platser har i praktiken visat sig större än antalet sökande, och åtskilliga utbildningsplatser har stått tomma vid läsårets början. Det gäller emellertid inte ingenjörsprogrammen vid de västsvenska högskolorna. Tvärtom har det här funnits gott om kvalificerade sökande till många program och flera av högskolorna har gjort betydande överintag. Denna tendens gäller även sökandetrycket till den särskilda N/T- satsningen. Medan praktiskt taget samtliga högskolor i riket haft svårt att fylla sina N/T-platser har flera av de västsvenska högskolorna t ex Borås och Jönköping lyckats mycket väl och överträffat planeringstalen. Denna kraftsamling på tekniskt inriktad grundutbildning har skett inom mycket begränsade ekonomiska ramar och har tyvärr fått ske på bekostnad av angelägna satsningar på fort- och vidareutbildning. Det är också så att alltför små resurser har kunnat avsättas för utbildning i samhällskunskap och humaniora t ex moderna språk.
En del av förklaringen till det höga söktrycket till de västsvenska högskolorna är att utbyggnaden av antalet utbildningsplatser skett i långsam- mare takt än i övriga landet. De snabba särskilda satsningarna i början av 90- talet koncentrerades till universiteten och de traditionella stödområdena. Ökningen av utbildningsutbudet i Västsverige har inte på långa vägar räckt till för att möta det ökade intresset att söka till högskolan. En annan del av förklaringen är att de västsvenska högskolorna driver ett antal nationellt unika utbildningsprogram med stor attraktionskraft på studenter från hela landet.
Andelen studenter från andra delar av landet är hög, särskilt i jämförelse med universiteten och de tekniska högskolorna som har en mer utpräglat regional rekrytering.
En stor andel av utbildningsplatserna vid de västsvenska högskolorna, särskilt de fyra högskolorna som inte har grundskollärarutbildning, är inriktade mot näringslivet och de västsvenska högskolorna har genomgående lagt stor vikt vid ett nära samarbete med näringslivet både i den egna regionen och i riket i stort. Denna samverkan kommer till uttryck dels i utbildningen, där t ex examensarbeten i mycket stor utsträckning genomförs i samarbete med och med stöd av företag. Samverkan kommer också till uttryck i ett snabbt expanderande forsknings- och utvecklingsarbete. Den nära samverkan med företagen är säkerligen en av förklaringarna till att studenter som avlagt examina vid de västsvenska högskolorna i så stor utsträckning snabbt får jobb inom sitt kompetensområde. Uppföljningar en tid efter studiernas slut ger klara belägg för detta.
Vi menar att det är viktigt att i större utsträckning än vad som framgår av prop 1995/96:25 tillvarata den tillväxtpotential som finns vid de västsvenska högskolorna. Det behövs för att stödja utvecklingen i en av Sveriges viktigaste industriregioner med stor tonvikt på mindre och medelstora företag men med mycket låg andel högutbildad personal.
Slutligen bör nämnas att samtliga högskolor i Västsverige inklusive Göteborgs universitet och Chalmers under de senaste fem åren utvecklat en omfattande formell och informell samverkan, ibland omnämnd som "det västsvenska universitetet". Rektorerna träffas regelbundet för information och samråd. Det har bildats ett "Högskoleråd för västsvensk forsknings- samverkan" och ett västsvenskt distansutbildningskonsortium. Man samver- kar vad gäller chefsutbildning och pedagogisk utbildning för lärare och man samråder om utbildningsutbud, om sommaruniversitetskurser och om utlokalisering av kurser till orter utanför högskoleorterna. Både Göteborgs universitet och Chalmers Tekniska Högskola stöder aktivt uppbyggnad av kvalificerad vetenskaplig ledning av grundutbildning och forskning vid de västsvenska högskolorna.
Med anledning av vad som ovan anförts föreslår vi att utbyggnad av den högre utbildningen vid de mindre och medelstora högskolorna i Västsverige ges hög prioritet vid fördelningen av de nya utbildningsplatser som aviseras i prop 1995/96:25.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nya utbildningsplatser till de mindre och medelstora högskolorna i Västsverige.
Stockholm den 21 november 1995
Nils-Erik Söderqvist (s) Lisbet Calner (s) Alf Eriksson (s) Claes-Göran Brandin (s) Monica Green (s) Berndt Ekholm (s)