Enligt tillväxtpropositionen bör utbyggnaden av den högre utbildningen fortsätta. En sådan utbyggnad är av avgörande betydelse för tillväxten. En fortsatt högskoleutbyggnad har även en stor regionalpolitisk betydelse.
Tillväxtpropositionen hävdar att utbyggnaden av den högre utbildningen främst bör ske vid de mindre och medelstora högskolorna och nämner bland annat att en utbyggnad bör ske i sydöstra Sverige.
I Kalmar finns sedan 1987 ett program för medieproduktion. Detta program (120 poäng) ges vid Institutionen för medieutbildning vid Högskolan i Kalmar, som dessutom har kurser i medie- och kommunikationsvetenskap (1-60 poäng), mediepedagogik i samarbete med Dramatiska Institutet, distanskurser om Internet på Internet och mediekunskap på högskolans lärarutbildning.
Programmet för medieproduktion (journalistik, tryck, radio och teve- produktion) är populärt. Ca 2 700 personer söker de 30 platser som finns till förfogande varje höst. Studenterna utbildas till generalister i mediabranschen och 9 av 10 får jobb direkt eftrer avslutad utbildning, på SVT centralt och regionalt, på tidningar, på videoproduktionsbolag, på företagens informationsavdelningar och som lärare på de nya medieprogrammen i gymnasieskolan.
Sedan fem år tillbaka medverkar medieenheten också i ett antal europeiska samarbetsprojekt som finansieras av DG X vid Kommissionen i Bryssel. Administrationen sköts av EJTA (European Journalism Training Association) som har ett 60-tal medlemsskolor runt om i Europa. Studenterna bildar internationella redaktioner, träffas och gör program tillsammans. Intresse finns för ett samarbete kring audiovisuella produktioner.
I dag finns ingen samordnad utbildning i TV-produktion. Det förändrade medielandskapet ställer nya krav på produktionen inom utbildning, barn och ungdom, och samhällsreportage. En utbyggd lokal och regional TV/radio kräver en ökad professionalism i produktionsledet.
Det finns behov av en utbyggd och samordnad utbildning för de audiovisuella medierna. Inte minst gäller detta utbildning för en oberoende producentroll, som förväntas få en större andel av produktionen i framtiden.
Högskolan i Kalmar har valt att satsa på medier som ett profilområde. Organisatoriskt härstammar institutionen från FOJO (Institutet för fortbildning av journalister) och den ämnesmässiga kopplingen är fortfarande stark även om utbildningsuppdraget i grunden är annorlunda.
Institutionens pedagogiska ledstjärna är att integrera teori med praktik. Man har en välutrustad anläggning i mediecentret Ugglan där även SVT etablerat en lokalredaktion. Detta har lagt grund för samverkan på många plan. Institutionens studenter har också ansvar för studentkårens radiosändningar på närradiofrekvensen. Dessutom har man som oberoende högskola ett väl utvecklat samarbete med TV 4.
Vid Mediecentrum Ugglan finns en potential för nyetablering/utveckling i anslutning till den basinvestering som redan gjorts i teknik och kunnande. Institutionen för medieutbildning kan mycket väl bli motorn i en ny samordnad teveproducentutbildning som efterfrågas från många håll.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av högskoleutbildningen vid Högskolan i Kalmar.
Stockholm den 21 november 1995
Agneta Ringman (s) Bengt Kronblad (s) Krister Örnfjäder (s) Ann-Marie Fagerström (s) Håkan Juholt (s)