Högskolesatsning för tillväxt
I tillväxtpropositionen föreslås bland annat en kraftig utbyggnad av antalet högskoleplatser, i synnerhet när det gäller tekniska och naturvetenskapliga utbildningar.
En fortsatt utbyggnad av högskolesystemet är välkommen och angelägen. Inte minst mot bakgrund av den brist på naturvetare och tekniker som annars riskerar att uppstå på 2000-talet. Dessutom är redan idag andelen högskole- utbildade mycket låg i svensk industri. Andelen av den yngre arbetskraften med längre akademisk examen är också mycket låg, i förhållande till om- världen. "Kompetenskrisen" kan, med hittillsvarande utveckling, utvecklas till en mycket allvarlig konkurrensnackdel för Sverige.
En utbyggnad utav högskolesystemet är också ett viktigt redskap för att höja kompetensen för de arbetslösa.
En expansion av högskoleutbildningen på kort tid är givetvis inte helt oproblematisk. Åtminstone under andra halvan av 90-talet begränsas möj- ligheterna av ett för litet rekryteringsunderlag. Särskilt gäller detta på det tekniska och naturvetenskapliga området. En för snabb expansion av antalet högskoleplatser på detta område riskerar därför att skapa överkapacitets- problem.
Stimulanser för att få fler ungdomar att söka de tekniska och naturveten- skapliga utbildningarna i gymnasieskolan är därför viktiga, liksom vidare- utbildningsinsatser för vuxna.
En expansion av högskoleutbildningen kräver också att resurserna och kompetensen på högskolorna kan öka i motsvarande mån. Annars finns risk för att kvaliteten sjunker.
I tillväxtpropositionen prioriteras i första hand en utbyggnad av de mindre och medelstora högskolorna. Regeringen pekar också i tillväxtpropositionen på högskolans stora regionalpolitiska betydelse och på den viktiga roll högskolan har för en dynamisk utveckling av den egna regionen. Detta ser vi som mycket positivt. Högskolan i Luleå har sedan starten haft en stor betydelse som regional motor i norra Norrland. Flera företag har avknoppats från Högskolan och många företag har genom att samarbeta med Högskolan kunnat åstadkomma en viktig kompetenshöjning och teknikutveckling i företaget. Regionen har tillförts kompetens, självkänsla och framtidstro genom etableringen av Högskolan.
Det är av största vikt att Högskolan i Luleå utvecklas ytterligare. Högskolan i Luleå är en liten högskola med cirka 6 000 utbildningsplatser med väl decentraliserade verksamheter i Skellefteå, Piteå och Kiruna. För till exempel Skellefteås del, med sin traditionellt tunga industri, har högskolan spelat just den roll regeringen pekat på när det gäller strukturomvandling mot arbetsplatser inom "data" och träteknik. Det är därför viktigt att förstärka högskolans möjligheter att fortsätta utvecklingen av den för dessa bygder så väsentliga verksamheten.
Satsning på distansutbildning bör även öka bland annat för att minska studiehinder som långa geografiska avstånd. Därmed skulle resurserna vid Högskolan i Luleå kunna utnyttjas effektivare, samtidigt som kraven på lokal närvaro i andra kommuner kan tillgodoses.
Det finns en stor utvecklingspotential i Högskolan i Luleå. Utvecklingen av Högskolan i Luleå är en stor nyckelfråga för norra Norrlands framtid. Den är en viktig, för att inte säga avgörande, tillväxtfaktor för såväl människor som företag. På sikt vill vi att Högskolan i Luleå får universitetsstatus. Men den framtida utvecklingen vi ser av vår högskola stannar inte ens vid universitetsstatus. På lång sikt ser vi att Högskolan i Luleå skulle kunna utvecklas till ett regionalt universitet för hela Barentsområdet.
Ur tänkta resurser på 35 000 platser bör med anledning av vad ovan sagts ett väsentligt antal tillfalla Högskolan i Luleå.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av fortsatt utbyggnad av Högskolan i Luleå.
Stockholm den 21 november 1995
Eva Persson Sellin (s) Carin Lundberg (s) Monica Öhman (s) Rinaldo Karlsson (s)