Informationsteknik som ett verktyg för tillväxt
I propositionen undviker regeringen helt att diskutera den informationstekniska utvecklingen som stöd för tillväxt. Förvisso kan man hävda att en totalt ohämmad och enkelriktad teknikglädje knappast kan fungera som generell medicin för en dynamisk ekonomisk samhällsutveckling. Bruket av teknik måste paras med hänsyn till de människor som skall använda tekniken. Men icke desto mindre är det frapperande att regeringen notoriskt synes undvika diskussionen om informationsteknikens betydelse. Man får en känsla av att det socialdemokratiska tänkandet inte når in i informationssamhället, ett samhälle som förvisso i många avseenden inte bara tillhör framtiden utan redan är där.
Den förra regeringen inrättade våren 1994 en personellt kvalificerad IT- kommission. Efter fyra månaders arbete presenterade denna kommission ett principdokument som allmänt har kommit att anses hålla hög innehållsmässig kvalitet. I detta dokument beskrevs mångfasetterade kännetecken för ett samhälle i expansion, och där gavs förslag till en rad reformer av uppenbar betydelse för landets ekonomiska utveckling.
Efter regeringsskiftet förefaller förståelsen för värdet av IT som utvecklingsresurs ha försvunnit. Den arbetsplan som regeringens nya IT- kommission presenterat sommaren 1995 innehåller endast ett fåtal konkreta förslag av betydelse för landets ekonomiska och sociala utveckling. Detta avspeglar sig också i den nu aktuella tillväxtpropositionen som väsentligen kännetecknas av tystnad vad gäller bruket av informationsteknik i samhällsutvecklingen.
Det är från liberal utgångspunkt framförallt i tre avseenden som det erfordras åtgärder:
- en breddad syn på rättsliga reformer - - användning av tillämpad informationsteknik som pedagogiskt hjälpmedel inom grundläggande utbildning på många nivåer - - distribuerat lärande och distansarbete - Vad gäller det första av dessa kan först hänvisas till en rad pågående utredningar som analyserar effekter av IT inom enskilda rättsliga problemområden. Detta är förvisso ett värdefullt arbete, där särskilt behovet av en ny och medieoberoende datalag samt en upphovsrättslig reform gör sig påkallade. I båda dessa fall är vårt medlemskap i EU en fundamental utgångspunkt för analysen.
Förutom i dessa två avseenden pågår bland annat ytterligare yttrandefrihetsrättsligt utredningsarbete, där elektroniska anslagstavlor och andra nya medieformer motiverar insatser. Ett antal andra IT-relaterade rättsliga utredningar pågår rörande sekretess, ett nationellt adressystem och nu senast uppbyggnad av ett kulturnät. Inom det s k Lexit-arbetet visades vidare på behov av ny lag i anknytning till automation inom det offentliga beslutsfattandet.
För företag och organisationer som är verksamma med att med hjälp av olika IT-tillämpningar främja utveckling, produktion och distribution av nya tjänster och produkter är det i detta läge komplicerat och resurskrävande att hålla sig informerade om de nya rättsliga former som från denna mängd utredningar aktualiseras från tid till annan. De olika utredningarna arbetar i olika tempo, påverkar på olika sätt existerande lagar, och förslag presenteras knappast enhetligt och i samlad form. För oss alla som har att inlära och efterlära samhällets lagar är det komplicerande att tillkomsten av nya lagar sker i många olika former och vid olika tillfällen. Detta försvårar såväl förståelse som efterlevnad.
Sett från rättslig synvinkel skapar de många utredningarna en svår- överblickbar mängd rättsliga relationer. Den ena utredningen tangerar, om inte överlappar, den andra, och de olika utredningarnas förutsättningar är i den snabba IT-utvecklingen föremål för förändringar på ett icke enhetligt sätt.
Det finns anledning att eftersträva en samlad lagstiftning för informa- tionssamhället. Informationsteknik är skapad och vidareutvecklad för att kunna anpassas framgångsrikt i en nära nog obegränsad mängd mänskliga användningsmiljöer. Det rättsliga systemet bör till sin natur avspegla det verkliga samhället. En generellt användbar resurs införs nu i samhället, informationstekniken. Målet för den rättsliga nysyn som här förespråkas bör därför vara att skapa en mer generell lagstiftning än idag. Från detta skulle olika undantag kunna bli aktuella, i stället för att som nu göra regel av undantagen och därefter söka efter överblick.
Det ska erkännas att det inte anses uppenbart hur denna samlade lagstiftning kan se ut. En möjlighet är att söka utgå från en allmän in- formationsfrihet, liknande vår nuvarande tryckfrihet i en generaliserad form. En sådan informationsfrihet skulle vara nära relaterad till vår offentlighets- princip men kunna utvidga denna. Från en sådan informationsfrihet skulle hänsyn till personlig integritet, upphovsrätt, behov av sekretess m m utgöra undantag.
Det skulle vara väsentligt underlättande för företagsamheten i landet att ha att leva efter en samlad lagstiftning snarare än en mängd olika lagar som kopplas samman av komplicerade inbördes relationer.
Vad gäller det ovan nämnda andra området för åtgärder vill vi betona att framväxt av nya produkter och tjänster i informationssamhället i ökande grad är beroende av medborgarnas kunnande om ny teknik sedd i sitt breda perspektiv. Det är fundamentalt att användning av informationstekniska hjälpmedel kan integreras som en naturlighet i undervisningen inom många ämnen i grundskolan, i gymnasieskolan och i vuxenutbildningen, högskolan och den fortsatta kompetensutvecklingen. För att detta skall kunna bli möjligt krävs bland annat betydande satsningar på lärarutbildning och på utveckling av läromedel och på pedagogiska metoder för tillämpning av IT.
Vi finner inte att regeringen uppmärksammat vidden av detta behov. Tillämpad informationsteknik måste ges tillfälle att integreras i pedagogik på många nivåer inom undervisningssystemet. En sådan integration bygger på en förståelse för införande av nya undervisningsmetoder där för våra pedagogiska miljöer välanpassade läromedel har en naturlig plats.
Vi menar att berörda myndigheter i en bred anmodan från regeringen bör uppmärksammas på behovet av en naturlig integration av tillämpad IT inom utbildningen på bredden.
Det tredje avseendet i vilket vi förordar åtgärder från regeringens sida rör behovet av samsyn rörande distansarbete och distansutbildning. Vi vill påminna om att informationstekniken möjliggör ett fundamentalt nytt sätt att distribuera arbetsmöjligheter och utbildningsformer. Vårt land, med stora geografiska avstånd, kan med fördel dra fördel av distribuerade utbild- ningssystem. Den ökade kontaktintensitet och pedagogiska effektivitet som blir möjlig i ett system med ökat elevinflytande över utbildningen är efter- traktansvärd.
Det distribuerade lärandet kan med modern IT integreras i de distribuerade arbetsformer som nu börjar sprida sig. Vi menar att detta lägger grunden för en ny dynamik som främjar åstadkommande av förbättrade resultat inom många nya arbetsområden. De positiva miljöeffekter som kan komma att noteras i sammanhanget understryker vikten av en sådan integration.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av samlad lagstiftning på IT-området, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om IT inom utbildning för lärare m.m.
Stockholm den 21 november 1995
Anne Wibble (fp) Karin Pilsäter (fp) Lars Leijonborg (fp) Birgit Friggebo (fp) Håkan Holmberg (fp) Margitta Edgren (fp)