Fler högskoleplatser till Storstockholm
Sverige halkar efter, inte bara ekonomiskt utan också kompetensmässigt. Färre studenter går vidare till högre utbildning jämfört med övriga länder i OECD. Trots den borgerliga regeringens satsning på högre utbildning är behovet av fortsatt utbyggnad stort. Antalet sökande till högskolan har fördubblats sedan 1991.
Nu föreslår regeringen i tillväxtpropositionen att den högre utbildningen byggs ut. För att möta näringslivets behov av hög kompetens bör minst hälften av utbyggnaden göras inom naturvetenskap och teknik. I konsekvens härmed förväntas att utbyggnad planeras i student- och företagstäta områden där behovet av högre utbildning är som störst.
Men någonstans i planeringen har det gått snett. Regeringens förslag att sprida högskoleplatser över landet oavsett förutsättningar och behov förefaller att vara dåligt underbyggt och grundat på regionalpolitiska hänsyn snarare än utbildningsmässiga.
I Stockholmsregionen har flera av landets storföretag stora forsknings- och utvecklingsenheter. Här finns också en koncentration av högt specialiserade kunskapsföretag. Sammantaget har Storstockholms näringsliv ett utom- ordentligt stort behov av kunskap och kontinuerlig kompetensutveckling.
Trots detta har Stockholm en lägre andel högskoleplatser i förhållande till folkmängden. År 1994 fanns det 2,3 sökande per utbildningsplats att jämföra med 1,6 per plats i övriga landet. Ytterligare högskoleplatser måste därför lokaliseras till Stockholmsområdet. Mer än 40 000 studenter i landet har ej fått någon högskoleplats 1995.
"1994 års Stockholmskommitté", tillsatt under den förra regeringen, analyserade villkoren för forskning och högre utbildning i Storstockholm. Utredningens arbete utgick också från en medvetenhet om vikten av att låta olika kunskapsområden befrukta varandra.
Nytt universitet i Stockholm
I betänkandet "Kronan - Spiran - Äpplet. En ny universitetsstruktur i södra Stockholmsområdet" (SOU 1994:127) presenterade utredningen i september 1994 sina första förslag. Utredningen föreslog att en universitetsstruktur skulle byggas upp kring tre noder, en på Kvarnholmen i Nacka, alternativt Hammarbyhamnen i Stockholm, en i Huddinge och en i Haninge. I den förstnämnda noden skulle ekonomiska och humanistiska utbildningar förenas med de konstnärliga och lärarutbildningarna.
Huddinge föreslogs bli centrum för utbildningar med inriktning på medicin, vård och naturvetenskap. I Haninge föreslogs en förstärkning ske av den tekniska utbildning som sedan länge bedrivits i kommunen.
Resurser för forskning vid den nya universitetsstrukturen med inriktning på Östersjöregionen och Östeuropa tillskapades genom "Stiftelsen för Östersjöforskning". Denna forskning skulle enligt utredningsförslaget byggas upp inom noden Kvarnholmen/Södra Hammarbyhamnen. Även andra vetenskapliga verksamheter, såsom ett forskningsinstitut med utrikespolitisk inriktning, skulle kunna förläggas här och likaså merparten av de konstnärliga högskolorna och Lärarhögskolan.
Som vi tidigare förordat i kommittémotionen 1994/95:Ub699 är Stor- stockholm tillräckligt stort för att rymma två universitet med möjlighet att erbjuda varandra stimulerande konkurrens.
Ett nytt universitet med en flervetenskaplig struktur har förutsättningar att bli ett spännande tillskott i den kompetenskrävande utmaning Sverige står inför. Uppbyggnaden av ett nytt universitet är ett långsiktigt åtagande.
Minst lika viktigt är en ordentlig satsning på den tekniska utbildningen. Det är naturligt att denna utbyggnad sker i Haninge där redan kunskap och kompetens finns. Det är också viktigt att Södertörn får fler högskoleplatser.
Huddinge med sitt stora sjukhus, omfattande medicinsk utbildning och vårdutbildning samt avancerad biomedicinsk forskning är ett naturligt centrum för expansion av vårdutbildning och forskning.
Storstockholm är en tillväxtregion, med företag som ställer höga krav på utbildning och kompetens. Stockholmsregionen får inte försummas när den högre utbildningen byggs ut.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fler högskoleplatser till Stockholmsregionen.
Stockholm den 21 november 1995
Margareta E Nordenvall (m)
Beatrice Ask (m) Carl Erik Hedlund (m) Chris Heister (m) Henrik S Järrel (m) Inger Koch (m) Ulf Kristersson (m) Mikael Odenberg (m) Marietta de Pourbaix-Lundin (m) Birgitta Wistrand (m)