Jämställdhet - en tillväxtkraft
Grundtanken i denna motion är att ett mer jämställt samhälle är tillväxtbefrämjande. Jämställdhet leder till utveckling. Intelligens, idéer och entreprenöranda är könsneturalt fördelade. Sveriges kvinnor representerar en enorm utvecklingspotential när det gäller att skapa förnyelse, jobb och välstånd.
All den utvecklingskraft som kvinnor står för måste släppas fram. Det kan ske genom bättre möjligheter att utbilda sig, gå vidare, själv kunna ta ansvar och växa. Det kan ske genom att det skapas möjligheter att starta företag, använda sin entreprenörsanda, använda sina idéer, pröva sina vingar. Det skapar utveckling. Det skapar nya jobb. Det skapar effektivitet och resursnålhet. Det skapar skatteintäkter - skatteintäkter som kan användas för mer service, vård och omsorg, vilket är bra för både kvinnor, män och våra gemensamma barn.
Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma chanser och möjligheter: delad makt, delat ansvar. Delad makt och delat ansvar såväl i hemmet som i politiken är en av förutsättningarna för delad makt och delat ansvar på arbetsmarknaden. För oss i folkpartiet är det självklart att jämställdhet är en fråga lika mycket för männen som för kvinnorna och att ansvaret för barnen måste delas, i politiken och i familjen. Vägen dit är inte enkel.
Under det senaste riksdagsåret har vi också sett att regeringen ofta gör en annan prioritering än vad vi skulle ha gjort när det gäller fördelning av besparingar och skattesänkningar. En budget av liberalt snitt skulle ha givit en annan fördelning av bördorna och skapat bättre villkor för utveckling och nya jobb.
Det är beklämmande att höra företrädare för socialdemokraterna, i "världens mest jämställda regering", ständigt försvara sig med att man inte hann med att beakta jämställdhetsaspekter, att man först måste få ordning på statsfinanserna och sen kan jobba med kvinnors villkor och jämställdhet eller att jämställdhetsansvariga personer var frånvarande vid slutjusteringen av förslagen. Det tar inte längre tid att göra rätt än att göra fel. Jämställda förslag är inte dyrare än ojämställda. Det handlar om att utifrån de förutsättningar som finns ge kvinnor och män samma möjligheter. Det handlar om att ha jämställdhetsperspektivet med sig hela tiden.
I proposition 1995/96:25 En politik för arbete, trygghet och utveckling ser vi att regeringen återigen har undvikit jämställdhetsperspektivet i sitt grundläggande arbete. I efterhand försöker regeringen lägga på en touche av jämställdhetskosmetika. Det håller inte.
Ökad jämställdhet är lönsamt. Det är enskilda människors kompetens, uppfinningsrikedom och arbetsvilja som är grunden för ekonomisk tillväxt. Om man utgår från det faktum att kompetens och yrkeskunnande är ganska jämt fördelat mellan könen, innebär det i realiteten att den kompetens halva befolkningen besitter inte i tillräckligt hög utsträckning tas tillvara. Jämställdhet är ett sätt att fullt utnyttja samhällets begåvningspotential. I ett jämställt samhälle används hela humankapitalet och begåvningspotentialen och därmed blir produktiviteten och den ekonomiska tillväxten högre.
Utbildning
Det behövs ett kunskapslyft för det svenska samhället i stort. I denna motion vill vi hävda att detta lyft till stor del måste koncentreras på kvinnorna. Folkpartiet har tagit ställning för kvinnors möjlighet att studera och ta ansvar för sina egna liv.
Regeringen har drivit igenom en sänkning av Svux och Svuxa, som följd av säkningen av ersättningsnivån i a-kassan, begränsat Svuxa till två terminer och tagit bort barntillägget. Detta särskilda studiestöd är av avgörande betydelse för många kvinnor (och en del män) som i unga år av olika skäl inte gått ut gymnasieskolan, men i vuxen ålder vill ta chansen.
Folkpartiet anser att regeringen ska upphäva det mycket olyckliga beslutet om indragning av barntillägget vid studier finansierade genom Svux eller Svuxa. Beslutet som trädde i kraft den 1 juli 1995, mitt under sommarlovet, är ett stort misstag. För denna kategori studerande är det idag ofta omöjligt att finansiera studierna utan det stöd Svux eller Svuxa innebär. Att ta bort barntillägget är den enskilda nedskärning som slår hårdast mot kvinnor och som framför allt lågutbildade kvinnor utsätts för.
Besparingen i Svux och Svuxa innebär att tusentals vuxenstuderande kvinnor, utan förvarning och utan genomtänkta övergångsregler, kastas ut från sina ofullbordade gymnasiestudier. Den ökade konkurrenskraft på arbetsmarknaden de skulle fått genom högre utbildningsnivå har de inte hunnit få. I många fall blir de istället återigen arbetslösa. Även bortsett från de mänskliga aspekterna är detta en stor förlust från rent samhällsekonomisk synpunkt.
I grundskolan och gymnasiet har flickorna bättre betyg än pojkarna. I högskolans grundutbildningar är det lika många kvinnor som män. Tyvärr söker inte lika många kvinnor till de längre högskoleutbildningarna eller till de utbildningar som har teknisk inriktning. Regeringen anger i propositionen att det kommer att göras särskilda insatser för att främja rekryteringen av kvinnor till N/T-utbildningarna framöver. När dessa kommer, och vilka de skulle vara, anges dock inte. Vi menar att åtgärder måste sättas in omgående för att öka rekryteringen och för att göra de tekniska och naturvetenskapliga utbildningsvägarna i högre grad intressanta och relevanta för kvinnor redan nu.
Trots att många olika försök att "locka" flickor till teknikämnen är det tämligen få som antagit utmaningen. Det är dags att på bred front vidareutveckla introduktion, pedagogik, tillgänglighet, syo och inte minst lärarnas utbildning och fortbildning för att vi skall lyckas bättre i framtiden.
Det tekniska basåret är mycket bra för dem som tidigare valt annan inriktning och bör användas i högre utsträckning. Enligt vår uppfattning bör man kunna organisera förberedande basår med liknande inriktning, t ex inom miljöområdet men även till helt andra studievägar med iögonfallande sned rekrytering, t ex vissa lärarutbildningar samt vård- och omsorgsutbildningar. Basåret skulle i de fallen i första hand riktas till män.
Utöver kraftfulla insatser enligt ovan på breddning av innehållet i de tekniska och naturvetenskapliga högskoleutbildningarna behövs åtgärder för att få fler kvinnor att forska, disputera, bli professurer och bli entreprenörer inom verksamheter som knoppas av från högskolevärlden.
Folkpartiet avvisade regeringens förslag om att införa utbildningsbidrag som komplement till doktorandtjänster till forskarutbildning. Åtgärden visar på mycket bristande insikter hos regeringen om unga kvinnors livsvillkor. Det är helt fel att åter göra forskarstuderandes tillvaro mera osäker. Det kommer att påverka kvinnors val mycket mera än mäns och på så sätt även motverka andra insatser som görs för att öka andelen kvinnor som fortsätter sina studier till disputation. Den i detta sammanhang viktigaste åtgärden är alltså att doktorandtjänsterna återinförs på bred front.
En viktig förutsättning för kvinnors vilja att satsa på studier och förkovran är att få bort de orättvisa löneskillnaderna. En viktig grund för detta är lagd i och med förslagen i propositionen "Delad makt, delat ansvar" som lades fram av dåvarande jämställdhetsminister Bengt Westerberg, och som nu successivt genomförs. En kommission för att ta ett helhetsgrepp på de orättvisa löneskillnaderna bör tillsättas.
Företagande
För att vi ska kunna ta oss ur massarbetslöshetens grepp krävs att många nya små företag startas och att många små företag växer och anställer fler. Detta går inte att åstadkomma på bred front utan att kvinnorna engageras. Att det ofta är svårare för kvinnor att starta och driva sitt företag på grund av omvärldens förväntningar och bemötande är ingen nyhet, eller att kvinnor ibland i utgångsläget saknar det rätta självförtroendet. Det ordinarie "supportsystemet" fungerar inte alltid för kvinnor. Detta är de främsta orsakerna till att separata insatser för stöd till just kvinnliga företagare behövs.
Om kvinnor startar företag i samma utsträckning som män tidigare har gjort, och anställer var sin person, så skulle detta ge ca 400.000 nya jobb. Då skulle arbetslösheten vara nere på normal svensk nivå. Så kraftfull är den kvinnliga företagarpotentialen. Att släppa loss den kvinnliga skaparkraften är vårt mål.
Tjänstesektorn
I propositionen skriver regeringen: "Internationella jämförelser tyder på att konkurrensen är svag, särskilt i stora delar av tjänstesektorn. Regeringen tar nu ett antal initiativ för att åstadkomma en effektivare konkurrens." Men den kanske allra viktigaste förutsättningen för konkurrens i tjänstesektorn är att alla de kvinnor som arbetar och har idéer inom vård, omsorg, utbildning och service till människor i alla åldrar verkligen fick möjlighet att förverkliga sina idéer utanför de offentliga monopolen. Att dessa i stället motarbetas är jämställdhetsfientligt och utvecklingshämmande. Friskolekommitténs förslag är bara det senaste i den raden av förslag.
Att släppa loss den kvinnliga skaparkraften leder till bättre kvalitet för barn, sjuka och gamla genom att de som efterfrågar kommunal service kan välja den vård, omsorg eller utbildning som passar dem själva bäst. Det leder ofta till lägre kostnader för skattebetalarna och dessutom ofta till utveckling även inom den offentligt drivna verksamheten. Det leder till att kvinnor som arbetar inom dessa sektorer får fler arbetsgivare att välja mellan och därmed inte blir utlämnade till en enda - kommunen eller landstinget. Det leder till att kvinnor, på samma sätt som män gör i de sektorer av arbetsmarknaden där de dominerar, kan förverkliga sina egna idéer. Och det leder givetvis till möjligheter för avknoppning eller expansion till en rent kommersiell servicesektor.
Även om politiker varken kan skapa eller förutsäga var de framtida jobben ska finnas, tyder ändå det mesta på att en kraftig expansion av den privata tjänstesektorn är nödvändig och önskvärd. Givetvis riktar sig sådana tjänsteföretag såväl till andra företag som till privatpersoner.
För att få igång en sådan utveckling krävs enligt vår mening kraftigt minskade skattekilar. Inom tjänstesektorn slår skattekilarna mycket hårdare än inom varusektorn av den enkla anledningen att alternativen ofta är att göra det själv eller inte göra det alls. Det är också så att produktivitetsökningar är svårare att uppnå i tjänstesektorn än inom varuproduktionen, vilket över tiden lett till högre kostnader inom tjänstesektorn. Därför föreslår vi kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter inom just tjänstesektorn, konkurrensneutralt mellan driftsformer. Det gör att det blir billigare att anlita professionella tjänsteproducenter såväl för andra företag som för privatpersoner.
En stor potiential för ett expanderande tjänsteföretagande finns hos alla de kvinnor som arbetar inom olika sektorer av vård, omsorg, service och utbildning inom den offentliga sektorn. Genom att släppa loss dessa som privata företagare kan man, utöver ovan nämnda fördelar, uppnå en situation där de vid sidan av den offentligt subventionerade/bekostade verksamheten på kommersiell basis kan sälja samma eller liknande tjänster till andra personer och företag. Exempelvis kan ett hemserviceföretag vid sidan av den kommunalt bekostade hemtjänsten till äldre ge samma service på kommersiell basis till den stressade småföretagaren eller barnfamiljen. Därmed skapas bättre kundunderlag för såväl den offentligt bekostade som rent privat efterfrågade tjänsteproduktionen. Det skapar nya arbetstillfällen för kvinnor och ger andra kvinnor möjlighet att köpa de tjänster de behöver och efterfrågar på ett helt annat sätt än idag.
Den förda "pigdebatten" har rört upp många känslor. "Pigorna" påminner oss om ett gammalt klassamhälle som knappast någon vill ha tillbaka. En liberal huvuduppgift är istället att verka för ett mer jämlikt och jämställt samhälle. Vi kan inte finna att en tillväxt av den "hushållsnära tjänstesektorn", som är en mer officiell beteckning på det som i debatten kallas "pigor", skulle strida mot några liberala principer. Vi finner därför ingen anledning att kategoriskt avfärda alla förslag som skulle göra det lättare för hushållen att köpa tjänster.
Ingen drog upp en "drängdebatt" när skatterabatt gavs för reparationer i hemmet. Ingen tycker det är konstigt att lämna sina gardiner och kostymer på kemtvätt, äta färdiglagad mat, gå till frisören eller lämna in bilen på verkstad. Det är inte ens konstigt att ta hem hantverkare för att reparera diskmaskinen eller måla om i köket. Varför skulle det då vara så negativt att betala någon för att utföra vissa andra tjänster i eller för hemmet. Kan det hänga ihop med att det är traditionellt kvinnliga ansvarsområden, traditionellt kvinnliga arbetsuppgifter?
Professionalitet och yrkeskunnande hos tjänsteföretagare blir inte mindre bara för att många av oss utför många av dessa sysslor på amatörbasis.
Riskkapital
Att det ofta är svårare för kvinnor att få kommersiella lån eller att få stöd via de statliga organen är väl dokumenterat. Folkpartiet har redan tidigare föreslagit utökade låneramar för de särskilda kvinnolånen. Inte bara ALMI utan även NUTEK, länsstyrelserna, arbetsförmedlingarna och övriga statliga organ bör prioritera stöd till kvinnliga och expanderande kvinnliga företagare.
Regeringen skriver i propositionen (s 88) att ALMI i sin omprioritering bör uppmärksamma lån till kvinnor som avser att starta kooperativa företag. Det är visserligen bra. Dock kan misstänkas att regeringen återigen vill rikta sin pekpinne mot de kvinnor som vill starta företag i någon annan form (enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag) och i egen regi driva verksamheter inom vård, utbildning och omsorg. Mellan raderna kan vi återigen läsa misstron mot kvinnor som egna företagare - att det som kan accepteras av enskilda alternativ till offentligt driven verksamhet är just bara föräldra- eller personalkooperativ, inte aktiebolag eller enskilda firmor. Vi anser att de ytterligare medel som vi anvisar, och de medel som ALMI och övriga omprioriterar för stöd till kvinnors företagande, ska ges till alla företags- former.
Möjligheten att kvitta underskott i nystartad verksamhet mot inkomst av tjänst har varit bra för många kvinnor som på kvinnors vis velat starta i mindre skala. Detta avskaffades som en av de många återställarna men skall nu återinföras, vilket är bra. Det är viktigt att man i det kommande förslaget klargör att detta är något som långsiktigt ska vara en del i skattesystemet, så att klara spelregler kan skapas på denna punkt.
Drivkrafter för hållbar tillväxt och utveckling
Arbete är tillväxtskapande. Det måste löna sig att arbeta - även för småbarnsföräldrar. Höga marginaleffekter skapas av skatterna tillsammans med inkomstprövade bidrag och avgifter till framför allt barnomsorgen, vilket kan leda till fattigdomsfällor och bidragsberoende. Det är utvecklingshämmande för den enskilde och därmed för samhället.
Det är angeläget att kommunerna prioriterar sina kärnområden, omsorg om barn och gamla samt utbildning, kollektivtrafik och sjukvård för att upprätthålla god kvalitet och trygghet och för att kunna hålla taxor på en nivå som inte skapar fattigdomsfällor.
Infrastruktur i form av kollektivtrafik, barnomsorg, äldreomsorg och skolor är avgörande för att kvinnor (och i ett jämställt samhälle även männen) ska kunna arbeta, utveckla verksamhet och skapa tillväxt. Det är däremot inte kommunalt bedriven affärsverksamhet där skattebetalarnas pengar används som riskkapital. Sådan verksamhet snedvrider konkurrensen, undergräver kommunens finanser, tränger ut angelägna verksamheter och hindrar privat företagsamhet, som skulle ge fler jobb.
En skattefråga med en klar jämställdhetsaspekt är beskattningen av tjänstebilar. Folkpartiet har med miljöargument förordat en kraftig förändring av systemet, så att bensinsnåla bilar och korta körsträckor ska uppmuntras, istället för att stora bilar och långa körsträckor främjas av reglerna. Systemet med schablonbeskattning av tjänstebilar (s k förmånsbilar) berör till mycket stor del män i goda inkomstlägen. Att helt göra om systemet som folkpartiet föreslagit kommer att leda till ökade skatteintäkter, som istället kan användas t ex för jämställdhets- och utvecklingsbefrämjande åtgärder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhet som tillväxtskapande kraft, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barntillägget i svux och svuxa, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhetsbefrämjande åtgärder inom högre teknisk och naturvetenskaplig utbildning och om jämställdhetsbefrämjande förändringar inom utbildningsväsendet, 4. 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommission mot orättvisa löneskillnader, 6. 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brytande av de offentliga monopolen, 8. 9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskild inriktning på näringspolitiska insatser för kvinnliga företagare, 10. 11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkta arbetsgivaravgifter inom tjänstesektorn, 12. 13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioriteringar inom kommunal verksamhet, 14. 15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förmånsbeskattning av bilar.. 11F Stockholm den 20 november 1995
Karin Pilsäter (fp) Ola Ström (fp)