Sammanfattning
I motionen redovisar Vänsterpartiet riktlinjer för att trygga arbete, välfärd och rättvisa under de kommande åren. Vänsterpartiet anser att kampen mot arbetslösheten och för sunda statsfinanser är de två viktigaste utgångspunkterna för en framåtsyftande och uthållig politik. För att nå dessa målsättningar krävs en politik med perspektiv bortom den akuta krisbekämpningen. Vänsterpartiets strategi bygger därför på en helhetssyn som siktar på en grundläggande samhällsförändring i syfte att bygga upp ett jämlikt och jämställt samhälle i ekologisk balans. Ett perspektiv som förutsätter en internationalistisk politik som inte begränsar sig till de ramar som Europeiska unionen sätter för den politiska handlingskraften.
Arbete och tillväxt
För att skapa sysselsättning och få ner arbetslösheten krävs en medveten strategi som bygger på följande punkter:
1. Miljöomställning av produktion och konsumtion. En aktiv skattepolitik i riktning mot en miljöinriktad skatteväxling, styrande regelsystem och stimulanser genom utbyggda miljöfonder.
2. En politik för ökad produktivitet. Kompetenshöjning i arbetslivet och ökade satsningar på utbildning. Stöd till nyföretagande och mindre företag genom skattestimulanser och kreditstöd. En aktiv arbetsmarknadspolitik med tonvikt på stimulanser och stöd till de arbetssökande istället för åtgärder riktade mot de arbetslösa.
3. En medveten strategi för att begränsa övertiden och införa en successivt kortare arbetsdag med inriktning på sextimmarsdagen. Samhället bör stödja denna process genom sänkta arbetsgivaravgifter för försök med kortare arbetsdag.
4. En välfärdspolitik som upprätthåller den kommunala sysselsättningen inom vård, skola och omsorg. Detta innebär en medveten satsning på kvinnors arbetsmarknad.
Budgetsanering och välfärd
En politik för arbete och utvecklad välfärd kräver ett solidariskt program för att sanera den offentliga ekonomin. Vi menar dock att saneringsprogrammet måste anpassas efter svenska behov och inte efter EU:s och EMU:s krav för deltagande i den monetära unionen. En ensidig EU- anpassning hotar såväl sysselsättning och välfärd som tillväxt i den svenska ekonomin.
Vänsterpartiets saneringsprogram omfattar en nivå på 115 miljarder kronor, som fördelar sig på lika delar skattehöjningar och besparingar. Vi kan inte stödja den nettobesparing på 3,5 miljarder som skapas genom regeringens finansiering av sänkt matmoms genom sänkta ersättningsnivåer till 75 procent. Vänsterpartiet ställde sig inte heller bakom regeringens avisering i konvergensprogrammet om ytterligare 16 miljarder i budgetförstärkning. Vi kan nu notera att regeringen i propositionen ansluter sig till Vänsterpartiets bedömning.
Vänsterpartiet har i förhandlingar med regeringen ställt upp på huvuddelen av det saneringsprogram som gör att statsfinanserna nu är på väg mot kontroll. Vårt alternativ innebär dock ett större utrymme för kommunsektorn att trygga service och välfärd. Vänsterpartiets saneringsprogram gör det möjligt att skapa balans i den offentliga ekonomin samtidigt som den generella välfärdspolitiken garanteras i handling, främst genom skatteök- ningar för dem med störst inkomster.
En uthållig utveckling
För att skapa en uthållig utveckling för nästa århundrade krävs en strategi som tar sikte på jämlikhet, jämställdhet och ekologisk balans. Detta förutsätter att maktkoncentrationen i näringslivet motverkas genom uppbyggandet av samhälleliga motkrafter. Vänsterpartiet menar att en del av industrins devalveringsvinster skall avsättas till framtidsfonder för arbetslivets förnyelse och kompetensutveckling. Det är viktigt att värna och utveckla kvinnors arbetsmarknad och vi avvisar bestämt de s.k. piglösningar som diskuteras. Ny teknik och teknologi gör det möjligt att förnya arbetslivet så att alla människor, kvinnor såväl som män, kan ta del i arbetslivet. En uthållig tillväxt kräver en aktiv re- surshushållning. Detta förutsätter investeringsprogram för miljöanpassade transportlösningar och alternativa energisystem samt en allmän miljöomställning av produktion och konsumtion.
Den politik som redovisas i motionen utgår från de motionsyrkanden som Vänsterpartiet presenterade under våren 1995. Sommarens och höstens utveckling visar att de förslag och analyser som Vänsterpartiet då present- erade i allt väsentligt var riktiga. Vänsterpartiet vidhåller därmed de ståndpunkter och det alternativ som vi då presenterade.
Inledning
Regeringens tillväxtproposition har en mycket övergripande karaktär. Den innehåller resonemang om tillväxtens allmänna förutsättningar, men väldigt få konkreta förslag. Vänsterpartiet menar att det finns inslag i regeringens övergripande syn på den ekonomiska utvecklingen som är positiva, men samtidigt präglas de konkreta åtgärderna och systemförändringarna av en politisk uppgivenhet när det gäller möjligheterna att förnya den svenska modellen. Vi menar att en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling måste baseras på den produktiva rättvisan och den generella välfärden.
Vänsterpartiet menar att ytterligare steg måste tas för att stärka den uthålliga tillväxten i ekonomin och därmed underlätta saneringen av de offentliga finanserna, öka sysselsättningen och hävda välfärden. Antagandet om en total arbetslöshet på 10 % vid sekelskiftet är helt oacceptabelt. I denna motion har Vänsterpartiet en rad förslag inom närings-, utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken, som befrämjar en uthållig tillväxt, en högre sysselsättningsnivå och en starkare offentlig ekonomi.
Vänsterpartiet delar i stor utsträckning regeringens övergripande syn på den ekonomiska utvecklingen, dvs. sambanden mellan uthållig tillväxt, social trygghet och en god miljö. Däremot menar Vänsterpartiet att flera viktiga inslag i regeringens strategi försvårar möjligheten att realisera de goda avsikterna. Det beror bl.a. på att det finns en uppenbar motsättning mellan regeringens ambition att tillämpa kvalifikationsvillkoren för ett framtida EMU-medlemskap, de s.k. konvergenskriterierna, och det övergripande syftet att stimulera sysselsättning och välfärd. Denna EMU-anpassning minskar möjligheterna att bedriva en självständig och socialt framåtsyftande ekonomisk politik.
I konvergensprogrammet finns en strategi att minska den offentliga konsumtionen som inte är sakligt motiverad utifrån vare sig tillväxt- eller sysselsättningssynpunkt. I propositionen anger regeringen att utgiftskvoten beräknas minska från över 70 % av BNP år 1994 till 62 % år 1998. Regeringen anger att detta är en följd av saneringsprogrammet, en återhållsam utgiftsutveckling och en tillväxt av BNP. Vänsterpartiet ser positivt på en utveckling som gör att utgiftskvoten kan sjunka som en följd av ekonomisk tillväxt, dvs. en utveckling som gör att arbetslösheten sjunker och sysselsättningen ökar. Det är också positivt om kostnaderna för transfereringarna kan hållas tillbaka genom en aktiv fördelningspolitik och solidarisk lönepolitik.
Vänsterpartiet menar att den kommunala verksamheten har en avgörande betydelse för framtida ekonomisk tillväxt, för att utveckla en social infrastruktur som är överensstämmande med förnyelse, rörlighet och flexibilitet. De försämringar av ersättningsnivåerna som är beslutade för bl.a. sjukförsäkringen och a-kassan, liksom för bostadstilläggen för pensionärerna, motverkar möjligheterna att stärka tillväxtkraften i ekonomin. Försämringar i trygghetssystemen minskar människors möjligheter att parera kriser, leder till uppgivenhet och utanförskap. Dessutom ökar belastningen på den kommunala ekonomin. Den osäkerhet som spritts om socialför- säkringssystemens hållbarhet bidrar till att minska konsumtionsbenägenheten och försvårar på så sätt regeringens möjligheter att uppnå målen om en sänkt sparkvot och en större privat konsumtion.
Arbetslöshetsproblemet måste lösas. Dagens nivåer är ohållbara. Vänsterpartiet har i en rad motioner förespråkat en mer aktiv och sysselsättningsbefrämjande ekonomisk politik. Men det räcker inte - det krävs också strukturreformer. En långsiktig lösning av arbetslöshets- problemet förutsätter steg mot en förkortad och omfördelad arbetstid.
Den ekonomiska utvecklingen
Det finns ett produktivitetsproblem i svensk ekonomi. Detta har bidragit till en relativt andra jämförbara länder låg ekonomisk tillväxt sedan 1970-talet, en långsammare ut- veckling av den privata konsumtionen, brist på resurser i den offentliga sektorn och ökade sociala spänningar i samhället.
En långsiktigt uthållig tillväxt bygger på att produktionen av varor och tjänster ökar, givet en bestämd insats av arbetskraft, kapital och andra produktionsfaktorer. Uthållig tillväxt betyder helt enkelt att vi får ut mer av en given mängd arbetstimmar, kapital och andra insatsvaror. Det är huvudsakligen på detta sätt som tillväxten har ökat historiskt sett - genom att människorna blivit skickligare på att kombinera insatser av arbetskraft, teknik och kunskap, dvs. så att produktionen mångfaldigats utan att insatserna i produktionen stigit i motsvarande grad. Tillväxten har därmed byggt på en ökad produktivitet.
Ett långsiktigt problem
Den ekonomiska utvecklingen har genom åren följt ett cykliskt mönster. Längre perioder med högre ekonomisk tillväxt har följts av perioder med lägre tillväxt, hög arbets- löshet, lägre privat efterfrågan och högre offentliga utgifter. Under efterkrigstidens första decennier tillhörde Sverige de länder som hade den högsta tillväxten i Europa. Under 1950- och 60-talen pendlade tillväxten i Sverige mellan 3 och 5 %. Ur ett historiskt perspektiv är detta mycket höga tillväxttal, något som avspeglar den expansion som möjliggjordes genom liberaliseringen av handeln efter kriget, de vidgade möjligheterna till specialisering, den starka efterfrågetillväxten och utbyggnaden av välfärdsinstitutioner. Den ökade handeln, den snabba tekniska utvecklingen och höjda utbildningsnivån, bidrog tillsammans med en växande offentlig sektor till en kolossal ekonomisk urladdning. Produktionen ökade och möjliggjorde en rad sociala reformer. I Sverige utvecklades ett samhälle präglat av social trygghet och full sysselsättning. Kvinnors förvärvsfrekvens blev högre än i något annat jämförbart land.
Under 1970-talet bröts den positiva utvecklingen. Sverige och andra industrialiserade länder drabbades av en hårdare konkurrens från nyindustrialiserade länder. USA:s dollarexpansion under Vietnamkriget avspeglade sig dessutom i en stigande inflation. Inflationen och turbulensen på valutamarknaderna ruckade Bretton Wood-systemet, som under efterkrigsdecennierna gett stabilitet på penningmarknaderna, fasta växelkurser och låga räntor.
Västvärlden drabbades av stagflation. Inflationen steg samtidigt som tillväxten föll och arbetslösheten ökade. Stagflationen bidrog också till ett ekonomisk-politiskt omtänkande. Gamla marknadsliberala tankegångar på det ekonomisk-politiska området fick förnyat inflytande, nu under monetaristisk eller nyliberal täckmantel. Den ekonomiska politiken blev därigenom mer restriktiv. Inflationsbekämpning upphöjdes till överordnat mål för den ekonomiska politiken. Den fulla sysselsättningen övergavs samtidigt som de offentliga välfärdsinstitutionerna bantades. Den här politiken tillsammans med effekterna av tredje världens skulduppbyggnad, höga internationella räntenivåer och ekonomisk-politisk åtstramning, bidrog till allmänt sämre tillväxtförutsättningar internationellt. Samtidigt som vissa länder, framför allt i Sydostasien, utvecklades till starka industrinationer, gick andra delar av världssamfundet - speciellt länder i Afrika och Latin- amerika - tillbaka.
Den svenska produktivitetsutvecklingen har alltså mattats betydligt under de senaste tjugo åren. Det har påverkat sociala villkor och ställt politiken inför nya problem. Knappheten på resurser har dominerat den politiska dagordningen och önskvärda reformprojekt har fått stå tillbaka. Omfattningen på den offentliga verksamheten i Sverige har dock inneburit att framväxten av en nyfattigdom av kontinentala proportioner kunnat undvikas. Diskussionen måste nu centreras kring de strukturella förändringar som är nödvändiga om vi ska kunna komma tillbaka till den fulla sysselsättningen och garantera välfärden i framtiden.
Tillväxten har varit lägre i Sverige än genomsnittet för OECD-länderna: 1,6 % under åren 1970-90 jämfört med 2,1 % i genomsnitt för OECD under samma period. Detta har bl.a. inneburit att ökningen av den privata konsumtionen begränsats till ungefär 5 % per person sedan 1970-talets mitt, medan genomsnittet för OECD-länderna varit 30 % under samma tidsperiod. Reallönerna i Sverige - före skatt - har minskat sedan slutet av 1970-talet. Ökningstakten av den offentliga konsumtionen har också varit låg, trots att Sverige låg på en hög utgångsnivå. Endast tre av OECD-länderna har låtit den offentliga konsumtionen växa långsammare.
Den låga produktiviteten leder till flera problem. Det begränsade resursutrymmet bidrar bl.a. till ökade sociala konflikter och en starkare inflationsbenägenhet i ekonomin.
1990-talets kris
Den depression som utlöstes under 1990-talets första år var en direkt följd av produktivititetsproblemen sedan 1970-talet, kostnadsökningarna under 1980-talet och den felaktigt inriktade ekonomiska politiken. Den konsoliderade offentliga sektorn uppvisade ett överskott på 66 miljarder 1989, som sedan förvandlades till ett underskott på närmare 200 miljarder 1993. Åren 1991 till 1993 föll produktionen med 5 %.
Det mest utmärkande draget för den depression som drabbade svensk ekonomi under 1990-talets första år var den s.k. realräntechocken. På ett par år gick realräntan från minus till plus 8 %. En så kraftig realräntechock leder i det närmaste till en paralysering av all verksamhet; hushåll och företag slutar att låna, amorterar av gamla lån och minskar den effektiva efterfrågan.
Det finns flera olika förklaringar till den stigande räntan och den fallande efterfrågenivån. För det första så steg räntenivåerna allmänt i Europa, bl.a. som en följd av den tyska återföreningen. För det andra drabbades Sverige av en kostnadskris. De nominella löneökningarna var för höga under 1980-talet och bytesbalansen hade successivt byggt upp större underskott. Detta är i sin tur en förklaring till den relativt stora utlandsskuld Sverige har i dag. En betydande orsak till kostnadskrisen var att kreditmarknaden avreglerades före reformeringen av det gamla skattesystemets förmånliga avdragsvillkor. För det tredje utgjorde skattereformen 1990 en förklaring till att hushållen snabbt började sanera sina skulder, minskade konsumtionen och ökade sitt sparande. Plötsligt blev lån mindre fördelaktiga ur skattesynpunkt. Detta bidrog till intensiteten i den privata skuldsaneringen, och omvänt till fallet i efterfrågan på varor och tjänster. Höginkomsttagare som kunde mobilisera ett stort sparande gynnades mest av denna utveckling. För det fjärde utgjorde omläggningen av den ekonomiska politiken, i riktning mot inflationsbe- kämpning, en viktig förklaring till realräntechocken. Det var inflationsnivån och inte så mycket de nominella räntorna som förändrades. Från att ha legat på en nivå runt 10 % minskade inflationen till ca 2 %.
De höga realräntorna under 1990-talets inledning tvingade alltså fram en skuldsanering i hushåll och företag, dels genom lägre konsumtion i hushålls- sektorn, dels genom en lägre nivå på de fysiska investeringarna i företagssektorn. I praktiken tog staten över skulderna i den privata sektorn. Från att ha genererat underskott under större delen av 1980-talet visade den privata sektorn ett överskott på 162 miljarder 1993. På ett fåtal år stärktes den privata sektorns finansiella sparande med 200 miljarder samtidigt som den offentliga sektorn drog på sig motsvarande underskott.
Den offentliga skuldökningen var beklaglig men nödvändig. Om inte staten ökat underskotten hade depressionen fördjupats, betalningssystemet slagits ut och kapitaldestruktionen förvärrats. Däremot hade staten kunnat föra en helt annan politik under 1980-talet, för att minska spekulationen och den kreditdrivna efterfrågeexpansionen. Inflationen och kostnadstrycket hade kunnat hållas tillbaka med en mer restriktiv ekonomisk politik. Den ekonomiska politiken var för svag och kortsiktigt inriktad. Den borgerliga regeringens oförmåga att upprätthålla sysselsättningsnivån i samhället bidrog dessutom till att förstärka krisen och fördjupa det statliga underskottet.
Krispolitiken
Vänsterpartiet har i förhandlingar med regeringen hösten 1994 och i en rad motioner framhävt att saneringen av statens finanser måste ske på ett sätt som befordrar både sys- selsättning och rättvis fördelning. En rättvisare fördelning av inkomster och förmögenheter bidrar i sig till att stimulera ekonomin genom att mer konsumtionsbenägna gruppers köpkraft ökar.
Samtidigt präglas naturligtvis krispolitiken av svåra målkonflikter. Önskemålet om att stimulera den inhemska efterfrågan måste vägas mot riskerna att försvaga den svenska kronan och höja räntemarginalen gentemot omvärlden. Det misstroende som funnits mot regeringens och riksdagens förmåga att få kontroll över statsfinanserna har kostat det svenska folkhushållet oerhört mycket i form av höga räntemarginaler, låg aktivitet på hemmamarknaden och stor arbetslöshet. Krispolitiken balanserar mellan öns- kemålen att stimulera tillväxt och sysselsättning å ena sidan, och önskemålen om en snabb budgetsanering och lägre räntenivåer å andra sidan.
Vänsterpartiet gjorde i motionen efter kompletteringspropositionen våren 1995 en annan bedömning än regeringen om kraften i den realekonomiska utvecklingen. Vi menade då att regeringen överskattade behovet av ytterligare budgetförstärkningar och på omvänt sätt underskattade uppgången i ekonomin. Den realekonomiska återhämtningen skulle i själva verket ha hotats av ytterligare budgetförstärkningar. Det var också motivet till att Vänsterpartiet ställde sig avvisande till konvergensprogrammets 16 miljarder i ytterligare budgetförstärkningar. Vi menade att den ökade aktiviteten i ekonomin skulle bidra till tillräckliga statliga inkomster. Regeringen ger nu Vänsterpartiet rätt i denna bedömning genom att ställa in de kompletterande budgetförstärkningarna. Saneringen av statens finanser sker nu mycket snabbt. Den kraftfulla tillväxten i exportindustrierna genererar stora statliga inkomster och automatiska budgetförstärkningar. Regeringen räknar i tillväxtpropositionen med att den offentliga sektorns finansiella underskott stannar på ca 7 % i år. Det är en klar förbättring jämfört med prognoserna från i våras. Statsskulden beräknas stabiliseras som andel av BNP redan nästa år. 1998 förväntas det offentliga finansiella sparandet generera ett överskott.
Tillväxten under innevarande år beräknas hamna mellan 3 och 4 %, en mycket hög nivå. Inflationsförväntningarna är låga och investeringsnivån hög i näringslivet. Kapacitetsutnyttjandet har inte slagit i taket, trots den höga produktionsnivån. Det är därmed ingen större risk för inflationsdrivande flaskhalsar - en uppfattning som förstärks ytterligare av arbetslöshetens omfattning. De förväntat höga bytesbalansöverskotten under de närmaste åren - den stärkta kronkursen och de fallande räntenivåerna till trots - bidrar till att utlandsskulden successivt kan reduceras.
Trots uppgången i ekonomin och den snabba förbättringen av den offentliga ekonomin, kvarstår fortfarande stora problem. Enligt Vänster- partiet krävs det radikalare åtgärder än de som regeringen presenterar för att möjliggöra full sysselsättning. Det krävs bl.a. att den offentliga sektorn får ett större samhällsekonomiskt utrymme. Den planerade sysselsättnings- minskningen på närmare 100 000 personer fram till sekelskiftet måste förhindras. Kommunerna måste kompenseras för de höjda egenavgifterna - varje procentenhet motsvarar ett skattebortfall på 1,5 miljarder. Dessutom måste penningpolitiken förändras. Realräntenivån är fortfarande alldeles för hög och räntemarginalen gentemot omvärlden orimlig. Med en räntemarginal mot Tyskland på drygt 2,5 % är det osannolikt att hemmamarknaden kan stärkas och resursutnyttjandet förbättras i önskvärd utsträckning. Tudelningen av svensk ekonomi riskerar följaktligen att bestå.
Det är av avgörande betydelse att riksbanken överger den ränteupp- trissningspolitik som inleddes sommaren 1994 och som bidragit till att försvåra uppgången i ekonomin, fördyra investeringar och produktion och samtidigt skapat förväntningar om en sämre framtida ränteutveckling. Riksbankens inflations- och räntefixering blev en ond och självuppfyllande profetia. Vänsterpartiet avvisar bestämt de propåer som kommit från riksbanken om ett lagstadgat inflationsmål. Det vore att ta ytterligare ett steg i en riktning som minskar det ekonomisk-politiska handlingsutrymmet och försvårar en sysselsättningsstimulerande politik. Däremot ser vi positivt på att regeringen tar över ansvaret för valutapolitiken. Det ökar den demokratiska kontrollen över fundamentala delar av den ekonomiska politiken, t.ex. växelkursregimen. Frågan om en eventuell ERM-anslutning av kronan måste dock beslutas av riksdagen.
Vänsterpartiet har hela tiden haft uppfattningen att det statliga lånebehov, som de stora budgetunderskotten bidragit till, långsiktigt är ohållbara. De skapar osäkerhet om statens finansiella ställning, trissar upp räntor och utsätter demokratin för farliga hot. Vi ser därför med tillfredsställelse att lånebehovet nu sjunker dramatiskt. Innevarande år beräknas lånebehovet enligt riksgäldskontoret motsvara knappt 140 miljarder. Redan nästa år kan det reduceras till en nivå på drygt 70 miljarder.
Vänsterpartiet har bidragit till den positiva utveckling som den offentliga ekonomin nu genomgår. De samlade budgetförstärkningar för budgetåret 1995/96 som Vänsterpartiet medverkat till uppgår till ca 80 miljarder. Det motsvarar i sin tur ca 6 % av BNP. Regeringens program för varaktiga budgetförstärkningar uppgår till 118 miljarder kronor år 1998. Vänsterpartiet har ställt sig bakom en volym för de varaktiga budgetförstärkningarna motsvarande 115 miljarder. Genom Vänsterpartiets medverkan har budget- förstärkningarna fått en fördelningspolitiskt bättre profil. Betoningen har legat på inkomstförstärkningar - ca 50 miljarder av de totala budget- förstärkningarna budgetåret 1995/96.
Bakom regeringens prognos för de offentliga utgifterna tycks dölja sig en strategi att minska det samhällsekonomiska utrymmet för kommunsektorn och samtidigt skära i utgifterna för transfereringssystemet som ett led i EU- anpassningen. En sådan strategi avvisar Vänsterpartiet bestämt. Vi menar att det avgörande för utgiftskvotens storlek måste vara avvägningen mellan samhälleliga behov och samhällsekonomiskt utrymme och inte anpassningen till EU:s monetära krav.
Vänsterpartiet är kritiskt till den bruttoskulddefinition som regeringen utnyttjar i konvergensprogrammets efterföljd. Denna definition döljer det faktum att den svenska offentliga sektorn har stora tillgångar och att Sverige i en internationell jämförelse har en relativt låg nettoskuld. Bruttoskuld- definitionen har bidragit till att ge en alltför negativ bild av tillståndet i den offentliga ekonomin, skapat osäkerhet och trissat upp de svenska räntenivåerna. Den höga räntemarginalen gentemot omvärlden har inte varit sakligt motiverad, aktörerna på penningmarknaderna har inte varit korrekt informerade. Denna osäkerhet har sedan tilltagit genom riksbankens högräntepolitik. Vi menar att skuldsaneringen måste ta sikte på att reducera nettoskulden. Att minska bruttoskulden genom att sälja ut statliga tillgångar stärker inte den offentliga ekonomin. Vänsterpartiet har bl.a. mot denna bakgrund ställt sig avvisande till utförsäljningen av Nordbanken. Regeringen identifierar konvergensprogrammet med skuldsaneringspolitiken. Vi menar att detta är ett misstag.
Kravet på ett tak för budgetunderskottet på 3 % av BNP begränsar utrymmet för konjunkturpolitiken i framtiden, dvs. minskar möjligheterna att via statsbudgeten och de offentliga utgifterna påverka sysselsättningsnivån. Om Sverige går in i en ny lågkonjunktur, t.ex. efter en kronanslutning till ERM, kan en sådan reglering av budgetpolitiken få mycket bekymmersamma följder.
En politik för arbete och rättvisa
Vänsterpartiets politik för arbete och rättvisa innehåller flera olika ingredienser. Den allmänna utgångspunkten för Vänsterpartiets politik är att den samhällsekonomiska ef- fektiviteten måste öka, arbetslösheten pressas och välfärden stärkas. Det betyder bl.a. att Vänsterpartiet förespråkar en politik för ett starkare omvandlingstryck, en näringsstruktur inriktad på uthållig tillväxt, satsningar på kompetensutveckling och en starkare kommunal ekonomi. Vänsterpartiet anvisar också steg mot en kortare arbetstid och rimliga ersättningsnivåer i socialförsäkringar och a- kassa. Regeringens strategi att förändra de grundläggande trygghetssystemen genom lägre ersättningsnivåer och osäkrare ersättningsperioder - vad som kallas "den bortre gränsen" - får enligt vår uppfattning direkt destruktiva effekter. Dessa systemförändringar bidrar inte till att förstärka den offentliga ekonomin i någon större utsträckning, men däremot till att minska trygghet och välfärd.
Vänsterpartiet menar att den offentliga sektorn har en avgörande betydelse för att befrämja produktivitetsutvecklingen. Den offentliga sektorn tar bort hinder mot tillväxt, höjer kompetensnivån och ger individerna sociala resurser att ställa om sig till de nya villkor som skapas genom förändringar i ekonomin. Den offentliga sektorn och det offentliga samhälleliga sparandet är också viktiga redskap för att upprätthålla efterfrågenivån och förbättra resursutnyttjandet under konjunktursvackor. Dessutom är den offentliga sektorn och det samhälleliga sparandet demokratiska instrument för att styra marknadsekonomin i socialt önskvärd riktning.
Det innebär nu inte att ingenting behöver förändras i de offentliga institutionerna - tvärtom. Ungefär hälften av de inkomster som skapas i samhället under ett år kanaliseras genom den offentliga sektorn. Det innebär att kraven på effektivitet måste vara höga, bidragssystemens effekter måste synas och onödiga sektorsgränser mellan t.ex. sociala myndigheter och sjukvård elimineras. Den främsta metoden att skapa ett effektivitetstryck inom den offentliga verksamheten är sannolikt att stärka brukarinflytandet.
Vänsterpartiet krävde våren 1995 en översyn av hur besparingarna drabbade pensionärerna, vilket tillstyrktes av socialförsäkringsutskottet. Ännu har ingen utredning tillsatts. Det är dock främst låginkomst- pensionärerna som drabbas av förändringar i regelsystemen och besparningarna. Ändrade regler för bostadstilläggen, höjda avgifter för tand- vård, sjukhusvård, mediciner, höjt högkostnadsskydd och höjda avgifter för kommunal service är det som slår hårdast mot denna grupp. Vänsterpartiet står därför fast vid kravet på ett återläggande av medel (520 miljoner kronor) till pensionärerna genom att öka bostadsbidraget till förtids- och ålderspensionärer samt att det omgående tillsätt en kostnadsnivå- undersökning för att se över de äldres situation.
Socialförsäkringssystemen bör ses över och samordnas bättre. Vänsterpartiet ställer sig därför positivt till att sjukförsäkringen och förtidspensionssystemet slås samman till en ohälsoförsäkring. Vi menar också att arbetslinjen bör stärkas, genom att passiva bidragsformer ersätts med aktiva åtgärder, utbildningsinsatser och arbete. Det är dock orimligt att öka pressen på individerna om inte arbetsmarknadssituationen förbättras. Människor i åldern 55-65 år hamnar i dag ofta i kläm när pressen på de enskilda arbetslösa ökar. Många riskerar att utförsäkras från a-kassan. Det är enligt vår uppfattning orimligt att dessa människor ska tvingas leva på socialbidrag. Idag medges enbart medicinska skäl som grund för förtidspension. Vi menar därför att ett återinförande av äldreregeln vid förtidspension borde övervägas tillsammans med andra kompletterande åtgärder som ger utrymme för alternativ sysselsättning. Vänsterpartiet menar också att den stora arbetslösheten och den utsatta situation som den stora gruppen lågutbildade befinner sig i, gör att särskilt stort utrymme måste ges åt grund- och vuxenutbildning. En god grundutbildning och generösa möjligheter till omskolning är förutsättningen för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är också en förutsättning för att de stora satsningar på teknisk och naturvetenskaplig högskoleutbildning, som regeringen planerar, kommer att slå väl ut i form av en allmänt höjd kompetensnivå.
Lönebildning och inflation
En alltför rigid tolkning av inflationsbekämpningen försämrar resursutnyttjandet i ekonomin och för med sig stora realekonomiska kostnader. Vänsterpartiet delar uppfatt- ningen att inflationen bör hållas på en låg nivå, bl.a. för att värna låginkomsttagarnas ekonomiska ställning. En rationellt utformad antiinflationspolitik måste dock ta sin ut- gångspunkt i utbudspåverkande åtgärder, dvs. eliminera flaskhalsar på arbetsmarknaden, förbättra kompetensutvecklingen och stimulera tillgången på riskvilligt kapital. En inflationsbekämpning som enbart tar sikte på att hålla tillbaka efterfrågenivån får destruktiva samhällsekonomiska effekter.
Vänsterpartiet avvisar också regeringens uppfattning om lönebildnings- problemen. Fackföreningsrörelsen har enligt regeringen ett stort ansvar för att löneuttagen hamnar på en nivå som är förenlig med låg inflation, bibehållen konkurrenskraft och lägre arbetslöshet. Vi menar att regeringen har det avgörande ansvaret för att de nominella löneuttagen hamnar på en nivå som är samhällsekonomiskt hållbar. Det är därför fel att utpeka fackföreningsrörelsen som ansvarig för regeringens misslyckande med att få ner arbetslösheten. I Vänsterpartiets motion efter kompletterings- propositionen i våras påpekades att de höga vinstnivåerna i industrin skulle destabilisera och försvåra avtalsrörelsen. Vi krävde förtroendeingivande åtgärder från regeringens sida för att hålla tillbaka de övervinster som följt av den låga kronkursen. I den stabiliseringspolitiskt mycket känsliga period vi är inne i vore det önskvärt med breda löneavtal som täcker hela ar- betsmarknaden. Löneutvecklingen bestäms långsiktigt av produktivitets- utvecklingen. Det är emellertid uppenbart att stora grupper inom den offentliga sektorn idag är felavlönade. Lönediskrimineringen av kvinnor och kvinnodominerade arbeten är uppenbar. Bristen på samordning i löneförhandlingarna, framför allt på grund av arbetsgivarsidans ovilja, och frånvaron av utvecklade arbetsvärderingsinstrument försvårar löneförhand- lingarna.
Vänsterpartiet anser att ytterligare ett problem är att chefer, såväl inom privat näringsliv som offentlig sektor, har beviljat sig uppblåsta och orimliga lönevillkor kombinerade med extra förmåner och "fallskärmsavtal". Detta strider mot djupt förankrade rättvisevärderingar hos arbetarrörelsen och stora delar av befolkningen och rimmar illa med krav på återhållsamhet och ansvarstagande i lönebildningen.
Systemskifte
I regeringens rapport till EU angående ministerrådets s.k. Essen-initiativ angående sysselsättningen avvisar regeringen tanken att stimulera sysselsättningen genom sänkta so- cialavgifter och fler lågproduktiva jobb. Tyvärr leder regeringens politik i en annan riktning.
Med en sänkt nivå till 75 % i a-kassan kommer många löntagare att få svårt att klara sig på den ersättning som ges. Om detta sedan kombineras med det som i propositionen kallas "en bortre gräns för ersättningsperioden" och sänkta socialbidragsnormer blir problemen än större. Arbetslösa med låg ersättningsnivå eller avstängda a-kassemed-lemmar kan då tvingas acceptera att ta jobb med mycket låga lönenivåer. I praktiken skapas därigenom de lågproduktiva tjänstejobb som regeringen i annat sammanhang säger sig vilja avvisa.
En sådan ny och tydlig låglönesektor i kombination med en betydande arbetslöshet kan sedan bidra till att pressa ned den allmänna lönenivån i samhället genom att sänka de s.k. reservationslönerna. Resultatet blir ytterligare ökade klassklyftor med risk för att invandrare och lågutbildade kvinnor permanent etableras som en ny underklass.
Arbetstider
1995 kommer att bli det tredje året i rad då mer än en halv miljon människor är öppet arbetslösa eller deltar i någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Samtidigt arbetas det övertid - dolt och öppet redovisat - som teoretiskt motsvarar 130 000 årsarbetstillfällen och övertidsuttaget fortsätter att öka. Det är dags att omfördela arbetstiderna genom att begränsa övertidsuttaget och minska arbetstiden.
Vänsterpartiet föreslår att övertiden begränsas. Det skulle ge omedelbara sysselsättningseffekter. Både månads- och årstaket bör halveras. Dessutom bör en extra arbetsgivaravgift på all övertid övervägas. Detta skall även gälla deltidsarbetandes mertid. Det ger en stimulans till arbetsgivarna att utöka arbetstiden för de deltidsarbetande, som ofta arbetar mertid. Det skulle gynna deltidsarbetande, ofta kvinnor, som vill utöka sin ordinarie arbetstid. För arbetstid över gällande tak bör den extra arbetsgivaravgiften höjas ytterligare. Detta ger starka incitament att omvandla övertid till nya tjänster.
Med kortare arbetstid kan sysselsättningen öka, arbetslösheten minska och de offentliga finanserna stärkas genom minskade anslag till arbetsmarknadspolitik, a-kassa och ökade skatteintäkter. I ett första steg bör arbetstiden sänkas till sjutimmarsdag/35-timmarsvecka. På sikt, på andra sidan sekelskiftet, införs en generell sextimmarsdag/30-timmarsvecka.
Det är snart bara i Sverige som regeringen intar den rigida hållningen att en arbetstidsförkortning inte skulle ha någon positiv inverkan på sysselsättningen. Arbetstidsförkortningarna i Europa visar samstämmigt på såväl positiva sysselsättningseffekter som produktivitetsvinster, men dessa positiva erfarenheter är i huvudsak begränsade till industrisektorn. Kommunernas ekonomi skulle förbättras något genom minskade socialbi- dragskostnader och minskade kostnader för bostadsbidrag. De kommunala vinsterna är dock inte så stora att de uppväger kommunernas kostnader för en arbetstidsförkortning. Det är heller inte troligt att det blir produktivitets- vinster i denna sektor som uppväger kostnaderna. Det måste till en omfördelning från den statliga sektorn till den kommunala. En sådan fördelning påverkar inte den totala offentliga ekonomin utan har bara att göra med fördelningen mellan de två sektorerna.
Även om sysselsättningsskäl är det bärande argumentet för en arbetstidsförkortning i den internationella debatten finns det många andra tunga skäl för att inleda en arbetstidsförkortning; det handlar om jämställdhet, om arbetsmiljö, om hälsa, om livskvalitet.
En arbetstidskommitté sitter nu och utreder en arbetstidsförkortning, men det får inte innnebära att försöksverksamheten med minskad arbetstid avstannar. Istället är det ytterligare ett motiv för att utveckla försöken inom olika sektorer för att öka kunskaperna om effekterna av en arbetstids- förkortning utifrån svensk arbetsmarknad.
Vänsterpartiet föreslår att en stödfond inrättas för arbetsgivare som deltar i försöksverksamhet med minskad arbetstid och som ersätter arbetstids- bortfallet med nyanställningar. Stödet skall ges i form av avdrag på arbetsgivaravgiften. För detta anvisar Vänsterpartiet ett utrymme på en miljard kronor.
Kompetensutveckling och framtidsfonder
En av dagens största fördelningspolitiska frågor är rätten till kompetensutveckling. Större resurser än någonsin läggs ned på personalutbildning. Dessa satsningar når dock enbart 1/3 av de anställda. De med de sämsta lönerna och minsta arbetsinnehållet satsas det också minst på. För individen innebär detta en permanent tillvaro i arbeten med låg lön och större hälsorisker. Ställningen på arbetsmarknaden försvagas också då kraven på utbildning blir allt större. I omställningsprocesser och rationaliseringstider riskerar dessa att sorteras ut ur arbetslivet på grund av bristande kompetens.
I fråga om kvinnors underordning är kompetensutveckling central. Kvinnor har sämre löner, mer arbetsskador och mindre inflytande i alla maktcentra. Därför är kvinnors rätt till kompetensutveckling en hävstång i kampen för jämställdhet.
För att minska utslagningen ur arbetslivet krävs en regelbunden och ständigt återkommande kompetensutveckling som når alla. Det är arbetsgivarnas ansvar att så sker. Samhället tillhandahåller i dag en välutbildad arbetskraft vars utbildning i huvudsak finansierats av skattemedel. Det är arbetsgivarens ansvar att individen får möjlighet att behålla och utveckla sin kompetens. Det måste bli ett slut på det missbruk av mänsklig arbetskraft och skattebetalarnas medel som innebär att arbetsgivarna kan anställa personer med god och adekvat utbildning för att sedan efter ett antal år sortera bort dessa på grund av bristande kompetens och förpassa dem ut i en arbetslöshet där staten får gå in och satsa på ny utbildning för att individen åter skall platsa på arbetsmarknaden.
Det går också att bevisa att det finns ett positivt samband mellan kompetensutveckling och förbättrad arbetsorganisation å ena sidan och bättre produktivitetsutveckling å andra sidan. Hög effektivitet nås inte genom kontroll och övervakning, utan genom kunniga och motiverade löntagare. Denna kunskap bör bidra till att öka viljan hos arbetsgivarna till långsiktiga satsningar på personalen. Satsningen måste vara långsiktig och får inte vara starkt konjunkturberoende.
För att alla löntagare skall kunna erhålla kompetensutveckling föreslår Vänsterpartiet att det inrättas ett framtidsfondssystem. Finansieringen av en framtidsfond bör ske via årliga vinstavsättningar. Ett grundavdrag kan eventuellt göras så att mindre företag med dålig lönsamhet ej omfattas av vinstdelningen.
Målen för fondens arbete skall vara att satsa på kompetensutveckling och utvecklande av arbetsorganisation på ett integrerat sätt för att förbättra arbetsmiljöer och produktivitet. De med de största behoven skall prioriteras, uppsökande verksamhet skall regionalt riktas till de arbetsplatser där de största problemen finns. På alla nivåer skall löntagarinflytandet vara starkt.
Vinstavsättningar till fonden skall göras varje år. En mindre del av dessa avsättningar stannar lokalt. Arbetsgivare och den lokala fackföreningen gör upp program för användningen av medlen, varav merparten tillfaller en regional fond. Den regionala fonden skall rikta sig till alla arbetsplatser, även kommunala och statliga. En mindre del av medlen skall gå till en nationell fond för metodutveckling, kunskapsspridning m.m.
I avvaktan på att ett vinstdelningsprogram tas fram föreslår Vänsterpartiet att framtidsfonderna finansieras genom att bolagsskatten höjs från 28 till 30 %. Den bedöms ge 2 miljarder kronor. Se vidare Vänsterpartiets motion till kompletteringsbudgeten.
Det är enligt Vänsterpartiets mening dags att börja arbeta med åtgärder som förebygger utslagningen ur arbetslivet. I det arbetet är kompetens- utveckling och arbetsorganisation, liksom arbetsmiljöfrågorna, nyckelfrågor. Det är också dags att återföra ansvaret för kompetensutveckling i arbetslivet till arbetsgivarna, där det hör hemma, istället för att belasta en allt mer krympande statsbudget. Framtidsfonderna är ett led i detta arbete.
Stärk omvandlingstrycket för näringslivets förnyelse
Företag blir inte mer produktiva och konkurrenskraftiga genom lägre lönekostnader och minskade sociala avgifter. Företag utvecklas i produktiv riktning när de är utsatta för ett effektivitetstryck, och därigenom tvingas utnyttja ny teknik och utveckla nya produkter. Höga vinstnivåer som beror på svag valuta, skattelättnader eller sänkta löner, minskar företagens förnyelseförmåga.
Omvandlingstrycket kan stärkas genom en aktiv solidarisk lönepolitik, genom en effektiv företagsbeskattning, medveten offentlig upphandling - inte minst på miljöområdet - och genom förstärkt konkurrens. Produktiv- iteten bygger på utveckling, hög kompetens och produktion av högkvalitativa produkter och tjänster - inte på låglöneproduktion i råvarubaserade industrigrenar.
Borgerliga ekonomer hävdar ofta att staten inte kan spela någon positiv roll när det gäller att utveckla produktiviteten i svenskt näringsliv, möjligen med undantag för utbildningssektorn. Vänsterpartiet menar emellertid att staten måste ha en högre ambitionsnivå än så. Staten bör vara aktiv när det gäller att befrämja förnyelse och produktivitet i svenskt näringsliv.
Produktiviteten är i allmänhet mycket högre i kunskaps- och forskningsintensiva branscher än i äldre industrigrenar. Sverige har tyvärr släpat efter utvecklingen i andra jämförbara länder. Andelen industri- produktion i Sverige som härrör från forsknings- och kunskapsintensiva branscher är mycket lägre än genomsnittet för OECD-länderna. Det finns flera olika faktorer som talar för att man bör stödja utvecklingen av de forsknings- och kunskapsintensiva branscherna. Lönebetalningsförmågan är mycket högre i dessa branscher, efterfrågan växer snabbare och priskonkurrensen är lägre. Dessutom har dessa branscher inte alls samma negativa miljöeffekter.
Det är uppenbarligen så att marknadskrafterna inte på egen hand klarar att förändra den svenska industristrukturen i riktning mot mer av forsknings- och kunskapsintensiv produktion. Detta är också det främsta motivet till varför staten mer aktivt måste bidra till en sådan utveckling. En statlig politik för att sprida tillämpbara kunskaper och innovationer i ekonomin kan innehålla många olika inslag: stöd till grundforskning, utbyggnad av datakommunikationsnät, stöd till kombinerade forsknings- och företagsbyar, riktat stöd till produkt- och teknikutveckling o.s.v. De omfattande regionalpolitiska bidragen och företagsstöden som finns idag bör ses över och ges en mer tillväxtbefrämjande och ekologiskt uthållig inriktning.
Högre produktivitet leder inte automatiskt till fler sysselsättningstillfällen. Den kraftiga produktivitetsutveckling som präglat exportindustrin under senare år har t.ex. bidragit till att en kvarts miljon arbetstillfällen försvunnit. Det är därför viktigt att samhället riktar företagsstöd och stimulanser till tillväxtföretagen, till förnyelse i den meningen att nya produkter utvecklas - det är denna typ av förnyelse som ger såväl fler sysselsättningstillfällen som högre produktivitet. Rationaliseringar inom den gamla näringsstrukturen ger högre produktivitet men färre sysselsättningstillfällen.
Ekonomisk demokrati
Vänsterpartiet menar att en kompetensinriktad näringslivsstruktur och en uthållig tillväxtbefrämjande politik måste grunda sig på en mer demokratisk ägarmakt och ett starkare löntagarinflytande än dagens. Långsiktigt ansvar för utveckling och sysselsättning snarare än kortsiktigt vinstintresse bör vara styrande.
Nya och mer demokratiska former för företagande samt ökad progressivitet i arvsbeskattningen bör övervägas. Maktkoncentrationen måste brytas och löntagarnas och medborgarnas delaktighet i kapitalbildningen måste öka.
Arbetsrätten måste moderniseras i enlighet med arbetslivets förändrade villkor och tillförsäkra löntagarna bättre trygghet och ökat inflytande över de operativa besluten.
Vänsterpartiet vidhåller de förslag vi under året lagt om att utveckla arbetsrätten och den ekonomiska demokratin. Vi finner det förvånande att en socialdemokratisk regering så helt saknar förslag, analys och diskussion på detta för arbetarrörelsen och demokratin avgörande område, när förutsättningarna för den framtida tillväxten behandlas.
Kommunerna och landstingen
Verksamheterna i kommunsektorn är av helt avgörande betydelse för välfärden, för den ekonomiska tillväxten och för förnyelsen av svensk ekonomi. Vänsterpartiet delar rege- ringens uppfattning att kommunverksamheterna måste värnas. De grundläggande välfärdstjänsterna utförs i kommunsektorn - det handlar om utbildning, vård och omsorg, men också om kultur som blir en allt viktigare regional tillväxtfaktor.
Men regeringens politik leder i praktiken till att det kommunala handlingsutrymmet begränsas. Under åren 1992-96 beräknas den kommunala konsumtionen minska som andel av BNP med 2 till 3 %. Fram till sekelskiftet fortsätter nedskärningarna. Regeringen föreslår också ett strikt tak för den offentliga sektorns utgifter. Detta tak begränsar den kommunala handlingsfriheten ytterligare.
En viktig orsak till att åtstramningen av kommunernas och landstingens ekonomi är systemet med egenavgifter. Dessa egenavgifter minskar det kommunala skatteutrymmet. I bl.a. proposition 1994/95:25 Vissa ekonomiska-politiska åtgärder meddelade regeringen att systemet med egenavgifter skulle ses över. Detta har ännu inte skett. Vänsterpartiet menar att regeringen borde infria sitt löfte att se över fördelningen mellan egen- avgifter och arbetsgivaravgifter.
Vänsterpartiet har i tidigare motioner föreslagit förstärkningar av kommunsektorns ekonomi. I motionen efter regeringens kompletterings- proposition föreslog Vänsterpartiet att kommunsektorn skulle kompenseras med 5 miljarder för egenavgifterna, i form av en riktad arbetsgivar- avgiftssänkning på 3 %, samt tillföras ytterligare 1,6 miljarder till den krisfond/kommunakut som ska finansiera omställningen till det nya utjämningssystemet. Vänsterpartiet vidhåller dessa förslag.
Skattepolitiken
I propositionen anger regeringen att de svenska företagsskatterna är konkurrenskraftiga. Detta är riktigt om man med konkurrenskraft menar att bolagsskatten i Sverige är lägre än vad som är vanligt internationellt. Vänsterpartiet anser liksom regeringen att företagsskatten bör vara konkurrenskraftig. Vi anser också att den verksamt bör bidra till att finansiera gemensamma utgifter. Vänsterpartiet anser därför att skattesatsen bör höjas till 30 %. Vi menar vidare att det statsfinansiella läget gör det motiverat att ta ut en värnskatt på 5 % för större vinster.
Vänsterpartiet kan stödja regeringens övervägande att söka metoder för att lindra den s.k. dubbelbeskattningen. Vänsterpartiets ställningstagande angående skattesatsen för bolagsskatten gör det också möjligt att finansiera sådana och andra lättnader inom ramen för den samlade företags- beskattningen.
Vi menar vidare att det är mycket angeläget att förenkla skattereglerna för mindre företag och näringsverksamhet. Vänsterpartiet har upprepade gånger motionerat om behovet av sådana förenklingar. Det är därför glädjande att regeringen nu ansluter sig till vår inställning i detta avseende.
På miljöområdet kan vi konstatera att regeringen följer upp de överenskommelser som träffades med Vänsterpartiet angående finans- ieringen av Sveriges medlemskap i EU. Det gäller främst höjd skatt på koldioxidutsläpp, bl.a. för industrin, samt höjd skatt på kärnkraftsel och vattenkraft. Detta är höjningar som bör följas av fler steg i riktning mot en miljörelaterad skatteväxling.
Också den i propositionen angivna breddningen av fastighetsskatten till industrifastigheter är en följd av den överenskommelse som träffades mellan Vänsterpartiet och regeringen om finansieringen av det svenska EU- medlemskapet.
I propositionen konstaterar regeringen sammanfattningsvis att utrymmet för ytterligare skattehöjningar är begränsat. Vänsterpartiet delar denna principsyn. Vi menar ändå att det statsfinansiella läget gör det motiverat att något ytterligare skärpa skatteuttaget. Vänsterpartiet menar dock att detta inte bör ske genom ett fortsatt uttag av egenavgifter. Egenavgifter slår helt fel fördelningspolitiskt och hotar dessutom att leda till mycket sneda marginaleffekter.
Vänsterpartiet delar helt regeringens syn vad gäller behovet av ytterligare åtgärder mot skattefusk. Vi tvingas dock konstatera att regeringens deklarerade syn stämmer dåligt med de faktiska besparingar som läggs ut vad gäller skatteförvaltning och kontroll.
Näringspolitiken
Sverige måste komma bort från beroendet av de stora exportföretagen i mogna industribranscher. Produktiviteten har under senare år ökat kraftigt i svensk industri, bl.a. genom förändrad arbetsorganisation och lägre sjukfrånvaro. Dessutom har antalet tillfälligt anställda ökat kraftigt. Närmare en kvarts miljon arbetstillfällen har gått förlorade, samtidigt som övertidsuttaget har ökat dramatiskt. Med undantag för några av de forskningsintensiva företagen, t.ex. Astra och Ericsson, är det inte i de stora etablerade industriföretagen som de nya jobben kommer att skapas. Sverige har redan dubbelt så hög sysselsättning i stora företag jämfört med genomsnittet för EU-länderna.
Regeringen framhäver i propositionen betydelsen av att stödja kvinnor på olika områden, t.ex. tillströmningen av kvinnor till teknisk utbildning, kvinnligt företagande o.s.v. Vidare föreslås bl.a. att ALMI skall fastställa en ram för lån till kvinnligt företagande, men regeringen tillskjuter över huvud taget inga extra pengar. Tyvärr saknas genomgående konkreta förslag.
Tillväxtbranscher
Tillväxtbranschernas andel av svensk industriproduktion var 1990 ungefär 60 % av genomsnittet för OECD-länderna. Tillväxtpotentialen är därför stor. Både 1975 och 1990 hade vi ungefär 210 000 anställda i tillväxtbranscher. Det betyder att antalet anställda i tillväxtbranscher har stått stilla i Sverige medan de övriga OECD-länderna har ökat antalet anställda i dessa branscher med 53 %. Hade vi hållit samma ökningstakt som resten av OECD hade vi haft 110 000 fler jobb i tillväxtbranscherna. Tyvärr saknas en fungerande riskkapitalförsörjning för nya tillväxtföretag. En mycket liten andel av det totala riskkapitalet går till nyföretagare - genomsnittet för Europa är 5 % mot 25 % i USA. Staten måste skapa förutsättningar för en mer effektiv riskkapitalförsörjning.
De två riskkapitalbolagen Atle och Bure skulle kunna utnyttjas mer offensivt för att underlätta riskkapitalförsörjningen i nya företag med tillväxtpotential. Vi har föreslagit att bolagen helt köps tillbaka av staten. De ägs nu till ungefär 30 % av staten. Möjligheten att låna utomlands till lägre räntor måste också utvidgas. Det är orimligt att endast storföretagen skall ha dessa möjligheter. I Danmark används bolåneinstituten för upplåning utomlands. Vänsterpartiet menar att något liknande arrangemang borde undersökas här. NUTEK måste få andra befogenheter och dess funktioner renodlas. För att tillväxtföretag skall kunna utvecklas stabilt och långsiktigt krävs omfattande kapital. I USA beräknar man att det kostar i snitt 250 miljoner kronor att starta ett nytt högteknikbolag! Om NUTEK omdestinerade pengar från det nuvarande företagsstödet till den här typen av högteknikföretag, skulle vi inom en tioårsperiod kunna räkna med ett antal tillväxtföretag med mycket stor potential. För att betona allvaret i en satsning på högteknikföretagen bör staten dessutom utreda möjligheterna att ge skattelättnader till företag som investerar i FOU, fast kapital och kompetensutveckling.
Konkurrensen
Bristen på konkurrens i näringslivet är en av de viktigaste orsakerna till höga priser och sämre kvalitet på varor. Men det är också en förklaring till den låga tillväxten i Sverige under de senaste decennierna.
Efter att ha haft en av de mest ineffektiva konkurrenslagstiftningarna i Europa, fick Sverige 1992 en ny och skärpt lagstiftning. Vänsterpartiet ställde vissa, mer långtgående krav, dock utan att få gehör för dessa. Bl.a. krävde vi att redan etablerade monopolföretag skulle kunna delas, t.ex. i byggsektorn. Nu uppmärksammar regeringen just byggsektorn. Vänsterpartiet förordar en utredning om konkurrenssituationen inom byggsektorn. Det räcker inte med att endast utreda förhållandena inom livsmedelssektorn. Den nya lagen innebar ett steg i rätt riktning, men tyvärr är tillämpningen otillfredsställande. Konkurrensverket har nästan uteslutande ägnat sig åt att ge dispenser från lagen! Nu har verket omorganiserats och förhoppningsvis betyder det att konkurrensbegränsande samarbete mellan företag kommer att bekämpas på ett helt annat sätt än tidigare. Vänsterpartiet välkomnar också den översyn av lagstiftningen som regeringen aviserar. En hårdare konkurrens inom näringslivet skulle medföra stora samhälls- ekonomiska vinster.
Mineralfrågor
De förändringar som regeringen aviserar i minerallagen är bra, men otillräckliga. Efter ändringen av minerallagen började vissa multinationella gruvföretag att muta in delar av Sverige. T.ex. har det australiska företaget Alcaston Mining mutat in nästan halva Sverige för diamantletning. Detta har betytt att andra gruvföretag är blockerade i sin diamantprospektering. Vi anser inte att konkurrensen är betjänt av en lagstiftning som medger ett sådant beteende, eftersom det kan försena möjligheten till gruvdrift i stora delar av Sverige. Vänsterpartiet begär därför en översyn av lagstiftningen även på detta område.
Nyföretagande och kapitalförsörjning
Vänsterpartiet inser problemen med kapitalförsörjningen för de små och medelstora företagen. Vi ser också de lönsamhetsproblem som finns för de allra minsta företagen. Detta gäller speciellt de nystartade företagen som inte riktigt kommit igång och som därför behöver ytterligare stimulans.
Vänsterpartiet har tidigare i en speciell "småföretagarmotion" lagt förslag om skattelindring för enskilda firmor och handels- och kommanditbolag, i form av egenavgiftsbefrielse för de första 40 000 kronorna. Vidare har vi föreslagit räntestöd för investeringar i form av investeringsavdrag för företag med högst 50 anställda.
Vi försöker att se problemen utifrån företagarperspektivet. Regeringen försöker lösa kapitalförsörjningsproblemet utifrån ett placerarperspektiv. Det innebär att regeringen i större utsträckning ser till att placerare gynnas genom skattesubventioner. Förslagen i propositionen torde endast få en marginell betydelse för de små och medelstora företagen. Dessutom blir de fördel- ningspolitiska effekterna negativa.
Återinförandet av kvittningsrätten för underskott i näringsverksamhet mot annan inkomst betyder inte heller särskilt mycket för att lösa problemet med kapitalförsörjningen för de små och medelstora företagen. Vänsterpartiet kan tänka sig en kvittningsrätt under en mer begränsad tid, t.ex. under 2-3 år. Under denna tid bör företagaren kunna bedöma livskraften hos företaget.
Både kvittningsrätten och riskkapitalavdraget är belamrade med undantag och det finns stor risk för skatteplanering. Vänsterpartiet önskar gå mot ett skattesystem som minskar möjligheterna för skatteplanering, och avvisar därför regeringens tankar på återinförande av kvittningsrätten under 5 år och införandet av ett riskkapitalavdrag.
De små och medelstora företagens förmåga att växa och utvecklas är på många sätt beroende av tillgång på s.k. riskvilligt kapital. I dagens situation borde staten gå in som garant för att ge dessa företag en rimlig tillgång på sådant kapital.
Vi har föreslagit att bolagsskatten höjs till 30 %. För att underlätta, och begränsa de negativa effekterna av en nödvändig strukturrationalisering, föreslår Vänsterpartiet att det införs en värnskatt på 5 % av de bolagsvinster som överstiger 50 miljoner kronor. Dessa pengar skall sedan uteslutande gå till framtidsföretag i form av förmånliga lån. Det innebär att näringen själv sörjer för sin framtid. På så sätt slipper också näringen de så förhatliga statliga bidragen.
Vi ser positivt på regeringens förslag att höja AP-fondernas aktie- placeringsrätt med 10 miljarder. I flera motioner har vi föreslagit en utvidgning av AP-fondernas placeringsrätt. Såväl företagande som sparande gynnas av ägare som ser långsiktigt och mindre spekulativt på sitt engagemang.
Regional utveckling
Det regionala perspektivet på politiken blir allt viktigare. Det gäller inte bara det som formellt kallas för regionalpolitiken, den s.k. "lilla regionalpolitiken", utan kanske framför allt den "stora regionalpolitiken". Det handlar om utbildnings- system och kommunikationer, om energipolitik och näringspolitiska initiativ.
Regionala strukturproblem kan avläsas i betydande utflyttning och ogynnsam åldersstruktur. Strukturomvandling inom näringslivet och strukturella faktorer som befolkningens gleshet och långa avstånd är framträdande drag i utsatta regioner. Norrlands inland och Bergslagen har haft särskilt ogynnsam utveckling, men även i södra och västra Sverige finns flera problemområden.
Trots den kraftiga konjunkturnedgången under 1990-talet, som har givit upphov till hög arbetslöshet i hela landet kvarstår det ogynnsamma mönstret. Storstadsregionerna och andra stora arbetsmarknadsregioner har haft befolkningsökningar, medan små och mellanstora regioner har haft minskningar. Utflyttningen är störst från de regionalpolitiska stödområdena. Ungdomar och kvinnor är överrepresenterade i flyttströmmarna. Detta är en helt oacceptabel utveckling som kräver politiska krafttag för att vändas!
Den nuvarande konjunkturuppgången leder till att sysselsättningen ökar över hela landet, om än i alltför liten grad. Dock kan man av länsarbets- nämndernas höstprognoser se ett mönster där de regionala obalanserna åter ökar på arbetsmarknaden.
Den negativa utvecklingen förstärks av besparingarna inom den offentliga sektorn. Den offentliga sektorn spelar en helt avgörande roll för möjligheten till jämlik utveckling mellan landets regioner. Kvinnornas förvärvsarbete bygger till stor del på att den kommunala välfärden kan upprätthållas. Detta gäller i synnerhet för glesbygden och de regionalpolitiskt prioriterade om- rådena. Det föreslagna ekonomiska utjämnings- och statsbidragssystemet för kommuner och landsting medför en förändring av de ekonomiska förutsätt- ningarna som kraftigt försämrar läget i många regionalpolitiskt utsatta områden.
För regionernas möjlighet att bestämma över sin inriktning måste långsiktiga tvärsektoriella regionala program upprättas så att regionala och lokala aktörer drar åt samma håll. Vänsterpartiet har framfört hård kritik av den traditionella regionalpolitiken. Vi menar att passivt bidragstagande i form av driftsstöd borde ersättas av mer utvecklingsinriktade insatser. Risken är ju annars att regionalpolitiska stöd konserverar gamla strukturer genom att subventionera befintlig verksamhet. Därmed minskas omvandlingstrycket och drivkrafterna till förnyelse och modernare teknik och produkter med högre förädlingsgrad, kunskapsinnehåll och bättre miljöhänsyn.
Vi menar att allt större kraft måste läggas på kunskapsutveckling och teknikförnyelse. Satsningar på infrastruktur i bred mening ger utvecklings- förutsättningar. Vi pläderar för regionala fonder som ger finansiella resurser för det regionala näringslivet. Regionens naturresurser måste utnyttjas med bättre utbyte. Den svenska skogsråvaran är ett exempel på hur bristande vidareförädling och alltför lite av forskning och utveckling hämmat näringsliv och sysselsättning.
Regeringen aviserar en översyn av de företagsinriktade bidragen i enlighet med vad Vänsterpartiet anser vara nödvändigt. Både en förändring av stödens inriktning och en samordning av olika aktörers verksamhet är nödvändig.
Om den regionala utvecklingen skall bli framgångsrik, sysselsättningen och näringslivets förädlingsgrad öka, måste de demokratiska strukturerna förstärkas. Vänsterpartiet har föreslagit inrättandet av länsparlament. Det behövs starkare regionala politiska institutioner om systemet med målstyrning skall lyckas.
Byggsektorn
Regeringen har vid två tillfällen fattat beslut om extra statligt stöd för ROT-åtgärder, nyproduktion och miljöförbättringar - allt för att minska byggarbetslösheten. Vänsterpartiet har i stort sett stött omfattningen av stödet, men i vissa fall haft en annan uppfattning om inriktningen på stödformerna. Vi av- visade nyproduktionsstödet och riktade in medlen på ett omfattande ROT-stöd för miljonprogramsområdena. Motivet till detta var att stödja kommunalägda bostadsföretag, som är i behov av investeringsmedel. Dessutom är medlen avsatta av arbetsmarknadspolitiska skäl och då är ROT-stöd ett bättre stöd än nyproduktion, eftersom det ger fler arbetstillfällen.
Det har också visat sig att Vänsterpartiets bedömningar var välgrundade. Ansökningar om att nyproducera 47 000 bostäder med nyproduktionsstöd har kommit till Boverket. Deras preliminära analys, säger att ca 28 000 av dessa kommer att byggas. Av dessa är ca 6 000 redan under byggnation och kommer att få stöd, 18 000 skulle ha byggts ändå och kvar blir då ca 4 000 bostäder som tillkommer extra, tack vare stödet. Det kommer att kosta ca 1,8 miljarder kr, medel som hade kunnat användas till miljöåtgärder inom byggsektorn.
När det gäller stödet till miljöåtgärder i offentliga lokaler, där främst barn vistas, så har det hittills utnyttjats i väldigt liten omfattning, kanske för att informationen om stödet varit dåligt men framför allt för att kommunerna ser svårigheter i att genomföra en typ av ombyggnation, när man egentligen skulle behöva göra en upprustning av hela byggnaden. Därför hade det varit bra om kommunerna kunnat söka både ROT-stöd och miljöstöd samtidigt. Det hade gett större effekt och samtidigt ett bättre stöd till kommuner, som gärna vill genomföra miljöprojekten, men inte ansett sig ha råd trots det 30- procentiga stödet.
Vänsterpartiet noterar därför med tillfredsställelse att regeringen i en särskild proposition vill omfördela medel från nyproduktionsstöd till ROT- stöd, bl.a. av regionalpolitiska och sysselsättningsskäl.
Vänsterpartiet vill utnyttja en större del av nyproduktionsstödet för ekologiskt byggande med miljövänliga byggmaterial, försök med slutna avloppssystem och med minimal energianvändning, byggt på kretslopps- baserad teknik och maximalt utnyttjande av förnyelsebar energi. Vi vill också satsa på statligt stöd för energieffektivisering i bostäder, inte minst med tanke på vikten av att spara elenergi inför kärnkraftsavvecklingen. 500 000 småhus värms idag med el.
Dessa satsningar får inrymmas inom de 800 miljoner kronorna, om inte särskilda medel på annat sätt anslås.
Miljöpolitiken
Propositionen andas medvetenhet om betydelsen av en ekologiskt hållbar tillväxt. Vänsterpartiet instämmer i regeringens uppfattning om miljöfrågornas centrala betydelse för näringslivets utveckling, men tyvärr saknas konkreta åtgärder på trafik- och energiområdet som på allvar skulle innebära en radikal förändring i nödvändig riktning. På en rad områden har Sverige halkat efter den internationella utvecklingen.
I debatten antas ibland miljöfrågorna vara lösta eller på väg att lösas - inte minst i avancerade och välordnade länder som Sverige. Detta är tyvärr fel. Naturvårdsverket konstaterar i den senaste utvärderingen att av nio viktiga miljömål kommer Sverige endast att klara ett.
På sikt är miljöanpassad produktion och konsumtion det enda möjliga systemet för svenskt näringsliv och därmed välfärd. Marknaden för miljöteknik i bred mening är den som uppvisar snabbast tillväxt i världssamfundet. I vissa länder ökar den med 10 % om året. OECD räknar med en ökad efterfrågan på miljövårdstjänster och miljöteknik om 5,5 % om året fram till åtminstone sekelskiftet. Investeringarna för 1996 beräknas till 13,5 % av BNP. En stor del av dem måste bidra till att minska miljöbelastningen. Miljöskulden - som enligt vissa forskare växer med ca 7 miljarder om året - får inte fortsätta att växa.
En förutsättning för att klara denna utveckling är högutbildad arbetskraft som är väl införstådd och medveten om kretsloppssamhällets villkor. Välutbildad arbetskraft kommer att behövas i alla branscher som vill överleva. Gradvis försvinner skillnaderna i utbildningsnivå för olika arbetstagare. Okvalificerade jobb försvinner, kvar blir jobb där alla tar sitt ansvar utifrån gedigna kunskaper.
Tillväxt är önskvärd om den sker inom ramen för kretsloppssamhället. Då skapar vi mer av efterlängtade resurser. Om en papperstillverkare byter till en process som medför att energiåtgången minskar, mer returpapper används, vatten och kemikalieförbrukningen minskar, samtidigt som produktionen ökar, är det en välkommen form av tillväxt.
Därför måste samhällets åtgärder bedömas utifrån ett helhetsperspektiv som grundas på kretsloppstänkande. Miljöansvaret måste genomsyra alla beslut. Regeringen konstaterar att kostnaden för att reparera miljöskador ökar. Då borde rimligen anslagen för att sanera markskador, bevara biologisk mångfald, återställa Östersjön, minimera avfallsmängder investera i kollektivtrafik etc. också öka. Det är åtgärder som samtidigt leder till ökad sysselsättning. Detta sker dock inte.
Miljöinvesteringar
Regeringen föreslår ytterligare 100 miljoner kronor till investeringar i vindkraftverk för att utbyggnaden inte skall avbrytas. Vänsterpartiet ställer sig mycket positivt till detta förslag. Vi menar emellertid att det finns utrymme för en större satsning, givet den befintliga ansökningsvolymen hos NUTEK. För att behovet av medel skall täckas bör 200 miljoner kronor anslås eller således 100 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Ekologisk omställning
Regeringen och Vänsterpartiet kom överens om ett program för ekologisk omställning på 100 miljoner kronor. Stödet har blivit en stor framgång. Det statliga bidraget har varit upp till 30 % av investeringskostnaden. 400 projektansökningar har inkommit till Naturvårdsverket, motsvarande en bidragsvolym på 1,8 miljarder kronor. Projekt och idéer som haft god sysselsättningseffekt, inneburit tekniska framsteg och bedömts ha god spridningseffekt har premierats. Projekten täcker en stor del av samhällsstrukturen från biobränslepelletstillverkning till förarlösa spårbussar och högtryckstvättar utan kemikalier.
Det finns ett stort antal intressanta projekt, inte minst inom trafik- och avfallssektorerna, som skulle kunna utvecklas med fortsatt stöd. Enligt vår bedömning bör riksdagen besluta att avsätta ytterligare 300 miljoner kronor till ekologisk omställning.
För högre energieffektivisering och främjande av miljövänligare transporter krävs en rad åtgärder. Vänsterpartiet har föreslagit en neddragning på drygt 2 miljarder på byggande av nya vägar. Istället har vi bl.a. föreslagit satsningar på järnvägar, sjöfart, övrig kollektivtrafik och cykelbanor på drygt 600 miljoner.
Inom energisektorn och angränsande områden har vi föreslagit bl.a. stöd till etanoltillverkning, främjande av alternativa energislag och stöd till energieffektiviseringsåtgärder. Vi vill även satsa mer FOU-resurser på energisektorn. Även en rad förslag inom skattepolitiken främjar kretslopps- anpassningen av energisektorn.
Det behövs ett kraftfullt program för miljöinvesteringar och skatteväxling. Näringslivet liksom trafik- och energisystemen måste ställas om i miljövänlig riktning, och det behövs otvivelaktigt omfattande stimulanser från samhällets sida. Regeringens proposition innehåller tyvärr inte särskilt mycket på detta område, förutom bidragen på energisidan. Vi vet att den miljöanknutna verksamheten i bred mening är den snabbast växande sysselsättningssektorn i Europa. Vänsterpartiet föreslog så sent som i en motion efter regeringens vårbudget ett grönt investeringsprogram på 1 miljard budgetåret 1995/96, t.ex. för energieffektiviseringsåtgärder i byggnader, satsningar på miljövänliga energislag som biobränslen, vind- och solenergi samt förbättrad kollektivtrafik m.m.
Utbildningspolitiken
Fler utbildningsplatser inom högskolan är en av många nödvändiga åtgärder för att på sikt lösa de strukturella problemen på arbetsmarknaden. Vänsterpartiet har i tidigare motioner föreslagit att antalet permanenta utbildningsplatser byggs ut, särskilt inom naturvetenskap och teknik. För högskolorna är det viktigt med förutsägbarhet så att kvaliteten säkras och planeringen inte blir ryckig. Vänsterpartiet har också tidigare markerat att vi vill att ökningen av antalet platser i huvudsak skall ske på de mindre och medelstora högskolorna.
Högskolorna måste få ännu bredare kontaktytor till arbetslivet. Hur detta skall ske är mycket viktigt att utreda.
De s.k. NT-platserna är resultatet av en överenskommelse mellan Social- demokraterna och Vänsterpartiet. De är finansierade med arbetsmarknads- politiska medel. Avsikten är framför allt att stimulera tillväxten genom att eliminera flaskhalsar på arbetsmarknaden. Det är därför viktigt att en noggrann utvärdering kommer till stånd snarast.
Vänsterpartiet vill permanenta även sommaruniversitetet. Det är bra att studenter, som inte har möjlighet till sommararbete, kan studera under hela året. Sommaruniversitetet skall också medvetet medverka till att bryta den sociala snedrekryteringen inom högskolan och stimulera fler ungdomar att söka till högre utbildning.
Förslaget att utveckla basåret är glädjande, likaså syftet att stimulera kvinnor att söka teknisk eller naturvetenskaplig utbildning. Vi anser också att innehållet i dessa utbildningar måste förändras så att det i högre grad passar kvinnor.
Bland stora grupper finns det en djupt rotad misstro mot universitetsstudier. För att nå dem krävs det att nya modeller för högskole- studier arbetas fram och att man breddar antagningen av studerande. En lämplig modell kan vara "open university" med erbjudande om modifierade distansutbildningskurser. Studierna bedrivs med hjälp av modern kommunikationsteknik, men i mindre studiegrupper som träffas regelbundet. Uppläggning av studierna påminner om studiecirkelns. Som regionala studiecentra för studiegrupperna kan landets folkhögskolor med sin vuxenpedagogiska erfarenhet fungera.
Grundskolan och gymnasieskolan
Grund- och gymnasieskolan har viktiga samhällsuppgifter och skall erbjuda en likvärdig utbildning för alla, en skola som möter eleverna på ett rättvist och demokratiskt sätt. Detta oavsett kön, samhällsklass eller etnisk bakgrund.
Datorernas användning och integrering i undervisningen skall utvecklas. Skolan skall ge eleverna förmåga att behärska tekniken men också att förhålla sig kritisk till den.
Skolan måste se den etniska mångfalden som en tillgång. Mångkulturell undervisning skall öka kompetensen och utveckla en stolthet över den egna kulturen och på så sätt bidra till högre grad av självrespekt och självförståelse. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt elevernas utveckling i svenska språket.
Både grund- och gymnasieskolan har fått känna av kraftiga nedskärningar. Det finns skäl att tro att en likvärdig skola inte längre kan garanteras för alla. Grundskolans och gymnasieskolans kvalité vilar såväl på ett nationellt som ett kommunalt ansvar. Det är viktigt att detta ansvar tydliggörs. Vi överväger därför att åter aktualisera sektorsbidraget till skolan.
Vuxenutbildning
Totalt 2,4 miljoner människor i åldern 20-54 år saknar formell kompetens i den 3-åriga gymnasieskolans kärnämnen. I vuxenutbildningssammanhang är det en oerhört viktig målgrupp. Redan i dag fordras genomgånget 3-årigt gymnasium till 82 % av de utannonserade, lediga arbetena. Många arbetslösa i medelåldern får svårigheter att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Det beror på att deras utbildning är föråldrad och inte längre är relevant. Den icke yrkesförberedande arbetsmarknadsutbildningen bedöms visserligen ge ett visst, men relativt litet bidrag, till att höja kompetensen i kärnämnen på gymnasienivå. Här fordras ett nytänkande som syftar till en verklig höjning av utbildningsnivån för stora grupper. Men det måste bli attraktivt att välja studier i stället för passiv arbetslöshet. Kvalificerade utbildningsaktiviteter måste premieras och utbildning uppmuntras och insatserna måste individualiseras i högre utsträckning. Strategierna måste se olika ut beroende på om personen är i arbete eller arbetslös. Olika utbildningsanordnare måste samverka bättre. Tillgången och närheten till utbildningsplatser måste förbättras. Studiestödet måste utformas så att man inte tvingas avstå från studier av ekonomiska skäl. Det måste finnas resurser för uppsökande verksamhet och mer riktade rekryteringsinsatser. Undervisningen måste bedrivas på ett sätt så att de studerande blir delaktiga och kan påverka studierna och studietakten. Frågan om hur finansieringen i framtiden skall fördelas mellan individ, samhälle och arbetsgivare måste utredas.
Folkbildningens dubbla roll att både ge allmän medborgerlig bildning och en höjd utbildningsnivå är en viktig tillgång i den framtida utbildningspolitiken. Vi ser folkbildningen som en motkraft till uppkomsten av tvåtredjedelssamhället, där de av folkbildningen prioriterade grupperna hör till förlorarna. Vi tänker då på korttidsutbildade, handikappade och invandrarna. Den nödvändiga satsningen inom högskoleområdet måste följas av mycket kraftfulla utbildningsinsatser för vuxna. I likhet med universiteten måste folkhögskolor och KOMVUX få fler fasta utbildningsplatser, annars kan inte kvaliteten säkras, arbetsmetoder och material utvecklas samt kontinuerlig fortbildning av lärare genomföras. Vi vill här också markera att en del av folkhögskolorna, i likhet med KOMVUX, har kompetens att genomföra basårsutbildningen. Även vissa av studieförbunden kan genomföra behörighets- och kompetensgivande utbildningar inom det naturvetenskapliga och tekniska området om studiestödsfrågorna löses för de studerande.
Nedskärningarna i den gemensamma sektorn drabbar särskilt kvinnorna mycket hårt. 40 000 kommer att mista jobben de närmaste åren. Vad dessa kvinnor behöver är ett mer flexibelt system som gör det möjligt för dem att genomgå utbildningar på gymnasie- eller högskolenivå inom det reguljära utbildningssystemet med tillfredsställande ekonomiskt stöd.
Arbetsmarknadspolitiken
En fortsatt arbetslöshet på omkring 10 % fram till sekelskiftet kommer att innebära en fortsatt tung börda för arbetsmarknadspolitiken. Klyftorna i samhället riskerar att öka och utsatta grupper får allt svårare att etablera sig på arbetsmarknaden. Den jämna spridningen av inkomster och köpkraft som tidigare kännetecknade Sverige hade mycket positiva samhällsekonomiska effekter. Ökad arbetslöshet och vidgade inkomstklyftor riskerar nu att bryta detta mönster och därmed att försvaga den långsiktiga tillväxtkraften i ekonomin.
Enligt Vänsterpartiets uppfattning krävs det en helt annan ambitionsgrad, större resurser och en bättre precision i åtgärderna än regeringen hittills presenterat. Den nuvarande utvecklingen är helt oacceptabel och försvagar arbetarrörelsen såväl fackligt som politiskt. Vi har i en rad motioner presenterat omfattande förslag till resursförstärkningar och mer aktiva åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken. Vi vidhåller dessa förslag.
Vänsterpartiet kan med besvikelse konstatera att regeringen inte heller i tillväxtpropositionen har några konstruktiva förslag för att få ner arbetslösheten. Istället för att utveckla en framåtsyftande politik skyller regeringen problemen på de fackliga organisationerna - vad det gäller löne- bildningen - och skuldbelägger enskilda arbetslösa. Trots den stagnerande sysselsättningssituationen och bestående massarbetslöshet har ännu inte arbetsmarknadens funktionssätt kommit att försämras i samma utsträckning som i andra europeiska länder.
Vi delar i stort sett regeringens allmänna uppfattning att arbets- marknadspolitiken främst skall stimulera rörlighet och eliminera flaskhalsar i ekonomin, genom att ge arbetskraften kvalifikationer och resurser att möta förändringskraven på arbetsmarknaden. Men under 1990-talets första år har belastningen på arbetsmarknadspolitiken varit för hård. Som en konsekvens av detta har aktiva åtgärder fått stå tillbaka för passiva. Företagen har också skjutit över allt större ansvar på offentliga institutioner för att bära kostnader för utsliten och uppsagd arbetskraft. Detta avspeglas bl.a. i expansionen av visstidsanställningar och antalet förtidspensionerade. Vi har i en rad motioner framhävt betydelsen av ett större socialt ansvar från industriföretagens sida. Det är orimligt att privata företag tar hand om vinsterna och samtidigt överlåter det sociala ansvaret till de offentliga systemen.
Vänsterpartiet har också hävdat att de resurser som regeringen avsätter för att hävda arbetslinjen och för riktade åtgärder mot utsatta grupper - invandrare, arbetshandikappade och lågutbildade - är alldeles otillräckliga.
Diskussionen om övergångsarbetsmarknader måste utvecklas. Äldre arbetskraft måste få chansen att pröva på nya yrken, och få en nystart i sitt arbetsliv. Arbetsgivarnas finansiella ansvar för rehabilitering, utplacering av arbetshandikappade, praktikplatser för både yngre och äldre måste öka. Ett modernt lärlingssystem bör också diskuteras. Kopplingen mellan arbetslivet och utbildningsväsendet bör stärkas. Arbetslösa i vuxen ålder som har det svårt att fångas upp i det ordinarie utbildningssystemet måste erbjudas en väg tillbaka till arbetslivet.
Åtgärder för att stärka kompetensutvecklingen i arbetslivet är av största betydelse för att få en stabilare sysselsättningsutveckling och för att näringslivet skall kunna genomföra förändringar i produktivitetsbefrämjande riktning. Regeringen uppmärksammar visserligen betydelsen av utbildningsinsatser, men resurserna för kompetensutveckling i arbetslivet är otillräckliga. Regeringen borde i sammanhanget uppmärksamma Vänsterpartiets förslag om framtidsfonder, finansierade via en höjd bolagsskatt, för att underlätta kompetensutveckling och förändringar i arbetslivet.
Kvinnors arbetsmarknad
Kvinnors arbetslöshet ökar nu, något som Vänsterpartiet varnat för i tidigare motioner. Skillnader i sysselsättningsgraden mellan kvinnor och män blir allt mer påtaglig. 80 000 kvinnor har lämnat kontorsadministrativa yrken sedan 1990. Dessa kvinnor har en relativt hög ålder och en utbildning som i dag är föråldrad. De senaste åren har över 100 000 (de flesta kvinnor) lämnat den offentliga sektorn. När sysselsättningen ökar är det männens arbetslöshet som minskar, talen för kvinnors arbetslöshet ligger kvar på samma höga nivå. Deltidsarbetslösheten har fortsatt att öka och 80 % av de drabbade är kvinnor. Regeringen har inte lyckats vända denna utveckling, men däremot försämra ersättningsvillkoren för de arbetslösa.
Enligt AMS prognoser försvinner 40 000 kvinnojobb under de närmaste åren. Som vi tidigare har påpekat, förutser regeringen att totalt 100 000 arbetstillfällen inom den offentliga sektorn går förlorade fram till sekelskiftet.
Skall alla dessa kvinnor ges en reell möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden krävs en bred och djup kompetenssatsning. De har alla ställts inför det faktum att deras yrken är bortrationaliserade eller att deras arbetsmarknad krympt. Arbetsmarknaden ställer i dag andra krav på utbildning, eftersom ny teknik och ny arbetsorganisation har förändrat arbetslivet.
Vänsterpartiets förslag från våren 1995 om ett särskilt kompetens- utvecklingsprogram för dessa grupper måste aktualiseras på nytt. Regeringen måste äntligen lämna kartläggningsstadiet.
Arbetslöshetsersättning
Regeringen föreslår nu en rad förändringar i lagen om arbetslöshetsersättning. Man signalerar också för en bortre parentes för ersättningstiden. Vänsterpartiet avvisar bestämt det sistnämnda förslaget, som bygger på en felaktig uppfattning om arbetslöshetsförsäkringens funktion i en aktiv arbetsmarknadspolitik.
En utredning arbetar för närvarande och skall i vår presentera ett samlat förslag om arbetslöshetsförsäkringens utformning. Det är därför olyckligt att det sker förändringar i regelverket utan ordentliga konsekvesutredningar och där det samlade resultatet blir svårbedömt. Arbetsmarknadsutskottet betonade i sitt yttrande till kompletteringspropositionen att fullgott beslutsunderlag måste finnas om förändringar i arbetslöshetsförsäkringen föreslås. I det nu presenterade materialet saknas beräkningar på hur många som kan beröras av föreslagna förändringar och vilka konsekvenserna blir. Osäkerheten i besparingsvolymen på sammanlagt 1,3 miljarder torde vara betydande.
Vi menar att arbetslöshetsförsäkringen inte får reduceras till ett allmänt försörjningssystem. Det kan då tyckas naturligt att enbart arbete skall gälla som kvalifikationsvillkor. Enligt regeringens förslag räknas inte längre utbildningsvikariat och beredskapsarbete som godtagbara kvalifikations- villkor för en ny a-kasseperiod, trots att de ur arbetstagarens synpunkt är ett normalt arbete, som följer kollektivavtalsregleringar på arbetsmarknaden. Regeringen går enbart på subvention till arbetsgivaren. Sittande a-kasseutredning bör analysera denna fråga i ett större sammanhang. Detsamma gäller förslagen om förändringar i det kontanta arbetsmarknads- stödet. Vi avslår därför förslaget att riksdagen nu skall göra regelförändringar i arbetsvillkoret för en första ersättningsperiod.
Det föreslås också att avstängningsreglerna skärps när uppsägning görs på eget initiativ eller när anvisat arbete avvisas. Att människor säger upp sig frivilligt beror ofta på missförhållanden på arbetsplatsen, vilket också avspeglas i gällande praxis. Vad som skall vara giltig anledning att lämna ett arbete eller vad som är ett lämpligt arbete ingår i uppdraget för sittande utredning. Det måste anses vara mycket olyckligt att införa regelförändringar innan utredningen gjort en samlad bedömning. Det är också sannolikt att arbetsmarknadens funktionssätt påverkas negativt av ett system som låser in människor i olämpliga arbetssituationer. Dessutom påverkas tillväxten negativt av mindre rörlighet på arbetsmarknaden. Det är arbetsförmedlingens uppgift att pröva arbetsviljan hos de enskilda.
Vänsterpartiet avvisar således i nuvarande situation föreslagna förändringar vad gäller längre avstängningstider i lagen om arbetslöshets- försäkring och i lagen om kontant arbetsmarknadsstöd.
Det tredje förslaget om förändringar gällande regelförändringar handlar om avstängning vid fusk. Attityden mot fusk måste vara klar och bestämd. Det största problemet i dag torde vara tillämpningen av gällande regler. När hårdare tag mot fusk föreslås borde också förslag finnas om hur dessa skall efterlevas. En starkare markering mot fusk kan ha en viss preventiv effekt och markerar tydligare samhällets inställning. Vi förutsätter att kriterierna för grov vårdslöshet och fusk är sådana att förseelser av mindre graverande slag inte skall leda till denna allvarliga påföljd. Det kan lätt uppstå situationer där utbetalningar från flera ersättningssystem görs samtidigt för några dagar, p.g.a. administrativa missgrepp eller slarv. När det gäller uteslutning tycks det oss som om ett nytt medlemsvillkor, d.v.s. ett år, måste uppfyllas innan nyinträde kan ske, vilket inte framgår av propositionen. Vi förutsätter att arbetsmarknadsutskottet reder ut eventuella juridiska oklarheter i förslaget. Vänsterpartiet accepterar med dessa reservationer föreslagna skärpningar till åtgärder mot fusk med arbetslöshetsersättningen.
Tabell med Vänsterpartiets bidrag till budgetförstärkningarna 1995/96
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen godkänner de allmänna riktlinjer för den ekonomiska politiken som har förordats i avsnitten 2 Inledning, 4 Krispolitiken och 5 En politik för arbete och rättvisa i motionen, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riksdagens beslutanderätt över ett framtida beslut om kronans anslutning till ERM, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om systemskiftet i avsnitt 5.2 En politik för arbete och rättvisa, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetstider i avsnitt 5.3 i En politik för arbete och rättvisa, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtidsfonder och kompetensutveckling i avsnitt 5.4 En politik för arbete och rättvisa, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommuner och landsting i avsnitt 5.7 En politik för arbete och rättvisa, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i avsnitt 6 Näringspolitiken, 8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i avsnitt 7 Miljöpolitiken, 9. att riksdagen till Insatser för ny energiteknik på tilläggsbudget till statsbudgeten för budgetåret 1995/96 anvisar ett reservationsanslag på 300 000 000 kr enligt vad i motionen anförts under avsnitt 7.1 Miljöinvesteringar, 10. att riksdagen till Ekologisk omställning på tillläggsbudget till statsbudgeten för budgetåret 1995/96 anvisar ett reservationsanslag på 300 000 000 kr enligt vad i motionen anförts under avsnitt 7.2 Ekologisk omställning, 11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i avsnitt 8 Utbildningspolitiken, 12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i avsnitt 9 Arbetsmarknadspolitiken, 13. att riksdagen avslår regeringens förslag angående arbetsvillkoren i lagen om arbetslöshetsförsäkring och kontant arbetsmarknadsstöd, 14. att riksdagen avslår regeringens förslag angående avstängningstider i lagen om arbetslöshetsförsäkring och kontant arbetsmarknadsstöd.
Stockholm den 20 november 1995
Gudrun Schyman (v)
Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Tanja Linderborg (v) Johan Lönnroth (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Hans Andersson (v)