Sammanfattning
Målet för den ekonomiska politiken i bred bemärkelse skall vara att skapa förutsättningar för hög tillväxt, en god realinkomstutveckling och tillräckligt många nya arbeten för att eliminera massarbetslösheten.
Det kräver en bra miljö för expansion och investeringar, en stark satsning på bättre kunskaper och ökad kompetens samt en dynamisk arbetsmarknad med lägre skatt på arbete.
Regeringen har sedan tillträdet hösten 1994 drivit en politik som i väsentliga avseenden gått i motsatt riktning. Det har medfört att massarbets- lösheten nu håller på att permanentas och att den långsiktiga tillväxttakten blir lägre än vad som hade varit möjligt.
Med en omläggning av politiken på det sätt vi förordar är det möjligt att uppnå en högre tillväxttakt än den som följer av regeringens politik. Massarbetslösheten kan elimineras och välståndet öka.
Villkoren för Sveriges tillväxt och utveckling kan inte analyseras isolerat från världen i övrigt eller enbart i ekonomiska termer. Det breda genombrottet för informationsteknologin har ökat omsättningshastigheten för produktion, kunskap och värderingar. Den har även "krympt" världen och lett till en ökad internationalisering. Förutsägbarheten har därmed minskat, vilket utmanar alla samhällsstrukturer, men särskilt de som, liksom den svenska, bygger på stabilitet. Vidare har marknadsekonomin nu blivit det allmänt accepterade ekonomiska systemet i världen. Det innebär ett viktigt genomslag för ekonomiska principer som sedan länge visat sin överlägsenhet att skapa välstånd och frihet. Slutligen blir det allt viktigare med kunskap; för den enskilde för att kunna ta tillvara de möjligheter som bjuds och för länder för att kunna konkurrera.
Sverige har dock halkat efter kunskapsmässigt. Länge försökte vi även att isolera oss från omvärlden och dess tillämpning av marknadsekonomins principer, exempelvis genom valutaregleringen. Det har resulterat i att tillväxten varit lägre än i övriga OECD-länder sedan ett kvartssekel tillbaka. Efter överhettningsåren i slutet av 1980-talet gick Sverige in i den djupaste recessionen sedan 1930-talet. Under denna nedgång vidtog den borgerliga regeringen en rad strukturella åtgärder för att få igång den långsiktiga tillväxten samtidigt som även mer kortsiktiga åtgärder genomfördes för att få stopp på skuldutvecklingen. Den socialdemokratiska regeringen har därefter återställt flertalet av den borgerliga regeringens strukturreformer och i stället valt en skuldsaneringsstrategi som bl.a. genom omfattande skattehöjningar leder till att den långsiktiga tillväxten hämmas. En sådan politik under- minerar Sveriges långsiktiga utvecklingskraft.
Det ekonomiska läget
Just i år är ekonomin dock uppe på en tillväxtpuckel. Allmänt förutses att tillväxten ska överstiga 3 procent i år för att därefter minska nästa och därpå följande år. Flertalet prognosinstitut, liksom vi, är dock mindre optimistiska än regeringen beträffande den fortsatta utvecklingen. Till att börja med är det möjligt att regeringen överskattar utvecklingen av den privata konsumtionen. Dess prognos bygger på att hushållen skall minska sitt eget sparande, när sparandet ökar i den offentliga sektorn. Detta är tveksamt då minskningen av den offentliga sektorns underskott sker som en följd av höjda skatter och inte som en följd av ökade besparingar.
Vidare kan regeringen mycket väl ha överskattat exporten och investeringarna nästa år. Dels kan exporten komma att öka långsammare som en följd av en något mindre gynnsam internationell konjunktur. Dels kan den hållas tillbaka därför att svensk konkurrenskraft återigen försämras på grund av större löneökningar än i omvärlden i kombination med kronans förstärk- ning.
I de medelfristiga kalkylerna gör regeringen bedömningen att en bättre fungerande arbetsmarknad skulle kunna leda till högre tillväxt - i snitt drygt 2,6 procent att jämföra med 2,1 procent i huvudkalkylen - utan att inflationen tar fart. En mer flexibel arbetsmarknad skulle i regeringens kal- kyler även leda till att den totala arbetslösheten kommer ned till 8 i stället för 10 procent år 2000. Mot denna bakgrund är det konstigt att regeringen inte föreslår några åtgärder i propositionen för att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden.
Propositionen saknar tunga åtgärdsförslag utom på de områden där regeringen borde ha hållit fingrarna borta. Hit hör tillväxtfientliga förslag som höjningen av koldioxidskatten och förslaget att ge AP-fonden mer pengar att köpa aktier för. Där det hade behövts konkreta förslag, exempelvis på arbetsrättens område och vad gäller avskaffandet av dubbelbeskattningen, hänvisar regeringen till ett antal utredningar. Mest anmärkningsvärt är att regeringen resignerat konstaterar att den strukturella arbetslösheten i Sverige ligger kring 10 procent utan att föreslå några strukturåtgärder för att få till stånd en bättre utveckling.
Tillväxtens förutsättningar
Innebörden av ekonomisk tillväxt är att människors önskningar och behov blir bättre tillfredsställda. Ekonomisk tillväxt är i dess egentliga betydelse därför för det första alltid något positivt och för det andra inte i huvudsak något materiellt. Det är dock inte helt lätt att mäta människors subjektiva värderingar, varför det även är svårt att mäta tillväxt. BNP-måttet är trots vissa brister, exempelvis att det inte mäter tillväxtens effekter på miljön, ett relativt bra tillväxtmått.
Att BNP-måttet inte fångar upp effekterna på miljön har dock inte varit något större problem i i-länderna, där miljön faktiskt har förbättrats i takt med tillväxten. Detta beror på en rad faktorer. Tillväxten har inneburit att ny och mer effektiv teknik för ändliga resurser har tagits fram, att tjänsteproduk- tionen har ökat på bekostnad av varuproduktionen m.m.
Ekonomisk tillväxt kommer till stånd genom ökade insatser av arbete och kapital eller genom att arbetet och kapitalet utnyttjas bättre, d.v.s. genom ökad produktivitet. Den tid är förbi då politiker kunde skapa konstgjord tillväxt genom att blåsa upp efterfrågan med finanspolitisk expansion. Politiken av i dag måste i stället inriktas på att skapa och vidmakthålla institutioner - i vid bemärkelse - vilka främjar utbudet av arbete och kapital samt stimulerar produktivitetsförbättringar.
Det politiker kan bidra med för att öka produktivitetstillväxten är att skapa förutsättningar för investeringar i innovationer, ny teknologi och utbildning. Viktigt i detta avseende är ett skattesystem och ränteläge som gör det lönsamt att "företa sig". För att få ned räntorna krävs i sin tur att skatte- sänkningarna motsvaras av ännu större besparingar i de offentliga utgifterna. För hushållens del måste en sådan omställning innebära mindre bidrag och subventioner från staten men en större möjlighet att leva på sin förvärvsinkomst. Dessutom måste det löna sig att utbilda sig längre och arbeta mer.
För att möjliggöra personliga investeringar i utbildning krävs dessutom ett utbildningsväsende i toppklass. Sedan är det enskilda människor och företag som måste fatta beslut om att satsa på utbildning. För att främja produktiviteten kan politiker även undanröja lagar och regler som bromsar förändring och utveckling och värna om "institutioner" och "spelregler" som samtidigt stärker stabiliteten i ekonomin och motiven för att ta egna initiativ och risker. På så sätt skapas en miljö för entreprenörer. Förutom de faktorer vi redan nämnt förutsätter detta ökad konkurrens. Detta kan ske genom privatiseringar och avregleringar. Medlemskapet i EU är också viktigt för att öka konkurrensen.
En snabbare produktivitetstillväxt i svensk ekonomi kommer på sikt att öka efterfrågan på arbetskraft, särskilt på välutbildade människor. När det behövs färre människor och maskiner för att klara av ett visst jobb, frigörs resurser som kan användas till annan verksamhet.
Avgörande för att en ökad produktivitetstillväxt inte skall leda till ökad arbetslöshet är att arbetsmarknaden blir mer flexibel. För detta krävs dels en avreglering av arbetsmarknaden och individuella anställningsavtal, dels möjlighet till kontinuerlig vidareutbildning under arbetslivet.
Den ekonomiska politiken
Internationella och svenska erfarenheter visar att det inte går att skapa nya jobb genom finanspolitiska finjusteringar. Konjunkturpolitiken har verkat mer destabiliserande än stabiliserande, både den som har skett genom politiska beslut och den som har skett automatiskt via ökade utgifter i befintliga regelsystem, s.k. automatiska stabilisatorer. Finanspolitiken måste därför styras bort från den aktiva konjunkturpolitiken till förmån för långsiktig strukturpolitik.
För att finanspolitiken verkligen skall kunna verka stabiliserande krävs att den offentliga sektorn inte är så stor att den tränger ut den privata sektorn och att dess utgifter inte tillåts växa på ett okontrollerat sätt. Budget- saneringen måste därför baseras på utgiftsminskningar och inte på skattehöjningar. Ett ökat inslag av egenavgifter i socialförsäkringssystemen och lägre marginalskatter skulle dessutom minska automatiken i den offentliga sektorns utgifter och inkomster och därmed öka stabiliteten. Samtidigt skulle ett lägre skattetryck förbättra ekonomins tillväxtmöjligheter.
Vi har tidigare föreslagit specificerade utgiftsminskningar på netto 55 miljarder kronor och skattesänkningar på netto 37 miljarder kronor mer än regeringen. Våra skattesänkningar är dessutom, till skillnad från rege- ringens momssänkning, inriktade på att främja arbete och företagande, med andra ord på att främja tillväxt.
Den offentliga sektorns budgetunderskott minskar nu som en följd av den höga tillväxten och saneringsarbetet. Den kalkylerade skuldminskningen beror dock till stor del på engångsvisa effekter, ofta av bokföringsteknisk natur, samt på ännu icke specificerade budgetförstärkningar. Regeringen bör därför specificera återstående 20 miljarder kronor i den egna saneringsplanen samt de ytterligare 16 miljarder kronor i budgetförstärkningar som aviserades i konvergensprogrammet, d.v.s. sammanlagt 36 miljarder kronor. Uppslag till besparingar kan hämtas i de moderata partimotionerna från i våras.
Vi har i dessa bl.a. föreslagit ytterligare sänkningar av kompensationen vid olika former av frånvaro från arbete, både därför att det innebär direkta besparingar för staten och därför att det ökar incitamenten att arbeta, vilket leder till ökad tillväxt. Mot denna bakgrund föreslår vi nu att regeringen ger Sjuk- och arbetsskadeberedningen direktiv att utreda förslag om en allmän inkomstbortfallsförsäkring. Vi ser även med tillfredsställelse att regeringen har övergivit tanken på en riksnorm för socialbidragen.
Senare tids forskning har påvisat att låg inflation faktiskt har en mätbar positiv effekt på tillväxten. Andra studier visar att länder med fasta växelkurser och en mer oberoende centralbank har lägre inflation. Den dämpande effekten på inflationen av en oberoende centralbank är dessutom större vid flytande än vid fast växelkurs. Det är helt enkelt svårt för en centralbank att föra en trovärdig låginflationspolitik när växelkursen flyter och den är beroende av regeringen eller parlamentet.
Vi anser därför att regeringen snarast skall lägga förslag angående ökat oberoende för riksbanken i enlighet med Riksbanksutredningens förslag. Sverige bör dessutom gå med i den europeiska växelkursmekanismen (ERM) i så god tid att möjlighet finns att delta i EMU från starten förutsatt att konvergensvillkoren uppfylls.
Avvägningen mellan privat och offentlig sektor
Budgetpolitiken bör ha som långsiktigt mål att balans uppnås mellan den privata och offentliga sektorn. När den privata sektorn tillåts öka, minskar behovet av offentliga insatser. Den offentliga sektorns verksamhet och transfereringar kan då successivt koncentreras till kärnuppgifterna. Samtidigt kan skatten, främst på arbete, sänkas kraftigt för låg- och medelinkomsttagare.
Dagens "välfärdsstat", som inte förmår infria sina åtaganden till med- borgarna, bör ersättas av ett "välfärdssamhälle", där medborgarna får rätt och möjlighet att själva forma sina liv med den grundtrygghet som en stark men begränsad statsmakt kan ge.
Offentliga monopol, omfattande transfereringar och inskränkt valfrihet leder förutom till minskad frihet för medborgarna också till sämre utnyttjande av de totala ekonomiska resurserna. Trögheten i stora, icke konkurrensutsatta offentliga system ger dålig effektivitet. Det hårda skattetryck som krävs för att finansiera en stor offentlig sektor medför tillsammans med generösa socialförsäkringssystem stora effektivitets- förluster genom att motverka arbete och sparande. Därmed försvagas tillväxtkraften i ekonomin, och de nya jobben blir färre.
Problemet i dagens Sverige är inte för mycket privat sparande och för litet statligt ägande. Problemet är tvärtom att det individuella sparandet under lång tid har missgynnats. Såväl statliga institutioner som fondsparande av olika slag har gynnats, medan individuellt aktiesparande har motarbetats. Följden har blivit att småägarnas aktieinnehav successivt minskat i betydelse. Därför är det direkt kontraproduktivt att ge AP-fonden rätt att köpa aktier för ytterligare 10 miljarder kronor. När regeringen motiverar detta förslag med bättre riskspridning och ökad avkastning, är detta lika mycket skenargument som när dessa före 1991 års val anfördes för ett gigantiskt fondsocialistiskt system, som skulle bygga vidare på löntagarfonderna. Vi avvisar bestämt regeringens nya förslag att utvidga AP-fondernas rätt att placera kapital i aktier.
Lägre skatter
Det främsta problemet på kort sikt inom kapitalbeskattningen är den extra belastning på sparande och kapitalbildning och därmed förutsättningarna för investeringar som har formen av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, liksom den dubbla beskattningen av avkastning av riskkapital i bolagssektorn och de begränsande regler för beräkning av kapitalinkomst som gäller för fåmansbolag. Mot denna bakgrund föreslår vi följande förändringar av kapitalbeskattningen:
Skattesatsen för kapitalinkomster sänks till 25 procent. Den skärpta beskattningen av det långsiktiga bundna pensionssparandet undanröjs.
Dubbelbeskattningen av utdelning och kvarhållna vinster i aktiebolagen slopas 1996.
Spärreglerna för delägare i fåmansaktiebolag lindras med utgångspunkt från att det som inte kan betecknas som arbetsinkomst skall beskattas som kapitalinkomst. Motsvarande förändring genomförs för handelsbolag och enskild firma.
Förmögenhetsskatten slopas med omedelbar verkan.
På sikt slopas fastighetsskatten på flerfamiljshus och småhus. Höjningen till 1,7 procent 1996 undanröjs. Fastighetsskatten på kommersiella fastigheter och industrifastigheter slopas 1996.
Avdrag för vissa riskkapitalplaceringar medges under de närmaste fem beskattningsåren. Det skall ha ett skattemässigt värde på 30 procent. Avdraget, som inte får överstiga 300 000 kronor årligen, skall avse förvärv av nyemitterade aktier direkt eller via särskilda mellanhandsinstitut i onoterade bolag som är verksamma i Sverige.
En kraftig sänkning av skatten på arbete måste vara ett viktigt inslag i den långsiktiga skattepolitiken, om arbetslösheten i Sverige skall kunna pressas ned. Det gäller såväl sänkt kommunalskatt och höjt grundavdrag som sänkta synliga och förmånsrelaterade socialförsäkringsavgifter och, på sikt, sänkt mervärdesskatt. Mot denna bakgrund föreslår vi följande förändringar:
Den statliga inkomstskatten sänks från 25 till 20 procent från den 1 januari 1996. Samtidigt införs fullt inflationsskydd i skatteskalan. Brytpunkten räknas successivt upp, så att målet från marginalskattereformen om att endast 10 procent av de heltidsarbetande skall betala statlig inkomstskatt uppnås. En spärr mot kommunala skattehöjningar införs.
Den allmänna löneavgiften slopas, och höjningen av egenavgiften till sjukförsäkringen med 3 procentenheter undanröjs de närmaste åren.
Socialförsäkringsavgifterna förmånsrelateras så långt möjligt. Betalningsansvaret för samtliga socialavgifter överförs till de anställda samtidigt som bruttolönen kan höjas med motsvarande belopp.
En skattereduktion på 50 procent införs för utbetald ersättning för omsorg och vissa andra tjänster i hemmen som idag inte normalt utförs inom den reguljära arbetsmarknaden. Fråga om avdrag eller skattereduktion för reparation och underhåll av bostäder snabbutreds.
Full konkurrensneutralitet i fråga om skatteregler skapas mellan den offentliga och privata tjänstesektorn.
En mer rörlig arbetsmarknad
Arbetsmarknaden måste göras mera dynamisk, om tillväxten skall kunna främjas och arbetslösheten pressas tillbaka genom flera riktiga arbeten. Lönebildningen måste därför främja en större lönevariation. Enklare arbeten skall kunna utföras till lägre löner. Hårt arbete, kunnande och skicklighet skall premieras.
Dessutom måste arbetsrättslagstiftningen förenklas. Vi förordar en reform i två steg. Redan den 1 januari 1996 bör arbetsmarknaden avregleras enligt de principer som rådde före den 1 januari 1995. Det skulle bl.a. innebära att det blir lättare att nyanställa. I ett andra steg bör en mer genomgripande avreglering komma till stånd. Den arbetsrättsliga lagstiftningen förenklas till förmån för en enda lag om grundläggande villkor i arbetslivet. Härigenom kan avtalen göras mer individuella.
Därutöver måste arbetsmarknadspolitiken reformeras och arbetslöshets- försäkringen förses med en "bortre parentes" vid 300 dagar. Försäkringen bör dessutom göras allmän. Tillväxten i ett regionalt perspektiv bör främjas genom en särskild kompetenssatsning i stället för selektivt företagsstöd. Arbetsmarknadspolitiken bör omstruktureras, bl.a. genom starkare incitament till effektivitet.
Näringspolitik, energi och miljö
De grundläggande förutsättningarna för att driva företag måste förbättras. Tillgången på riskkapital skall öka. Åtgärder måste vidtas för bättre spridning av nya patent, teknik, forskning och företagarkunnande.
Konkurrensen behöver stärkas och utvidgas till nya sektorer. Avreglerings- arbetet måste bedrivas kontinuerligt inom alla områden, bl.a. genom att offentliga monopol avvecklas och skyddad offentlig verksamhet konkurrens- utsätts. Sverige bör driva en linje inom EU som innebär fortsatta avregle- ringar och minimiharmoniseringar för att förbättra effektiviteten i den inre marknaden.
Statlig företagsverksamhet måste konkurrensutsättas och privatiseras. Det gäller t.ex. SJ. Förutsättningar måste även skapas för att privatisera entre- prenadverksamheten inom Banverket och Vägverket. Telia, Luftfartsverkets holdingbolag, Swebus och statens andel i SAS bör överföras i enskild ägo.
Energipolitiken bör inriktas mot att skapa förutsättningar för tillväxt, nya och växande företag samt sysselsättning. En förtida avveckling av kärn- kraften står i strid med en sådan politik.
Miljöpolitiken måste bygga på flexibilitet och förnyelse i syfte att skapa förutsättningar för nya resurseffektiva verksamheter som kan ersätta gamla resursslukande. Arbetet mot klimatförändringar bör inriktas på att införa ekonomiska styrmedel i hela Europa i stället för på ensidiga skattehöjningar mot produktionen i Sverige.
Kunskap och kompetens
Sverige behöver mer av kunskap och kompetens för att klara konkurrensen med omvärlden. Utbildningsmöjligheter - livet igenom - är dessutom den viktigaste metoden för att främja rörlighet på arbetsmarknaden.
Vi förordar att riksdagen fastställer en strategi i tio steg för att förstärka kompetensen som en hävstång för tillväxt. Strategin bör innehålla åtgärder på följande områden:
Ett skattesystem och en lönebildning som stimulerar till utbildning
Ett tidigt lärande
Bättre möjligheter till god konkurrens skolor emellan
En mer flexibel utbildning
Utveckling av skolmiljön, bl.a. genom en bred användning av informationsteknologi
En förändrad lärarutbildning
20 000 platser i en eftergymnasial yrkesutbildning
En kvalitetsstyrd utbyggnad av högre utbildning
Avancerad forskning
Utbildningskonton för kontinuerlig kompetensutveckling
Framtidens utmaningar
Den globala förändringen
När villkoren för Sveriges tillväxt och utveckling skall analyseras, kan det inte göras isolerat från världen i övrigt, eller blott och bart i ekonomiska termer. Vetenskapliga, teknologiska och institutionella genombrott ändrar förutsättningarna för den industriella och sociala utvecklingen. I en tid när gränser och avstånd spelar en successivt minskad roll får händelser också i avlägsna delar av världen ofta avgörande konsekvenser för Sverige. Inte minst informationsteknologin bidrar till att lokaliseringens betydelse reduceras.
Med den risk för närsynthet som betraktelse av nuets tendenser alltid inrymmer tror vi likväl att det är riktigt att tala om dagens skeenden som inledningen på ett betydelsefullt skifte. Författaren Lars Gustafsson har uttryckt detta på följande sätt:
För oss ännu inte riktigt fattbara tekniska framsteg, t.ex. på sådana områden som artificiell intelligens och elektronisk kommunikation, genteknik och energiteknik, kommer att förändra arbete och liv i den industriella världen lika radikalt som en gång ångan och elektriciteten.
Såväl inom ekonomin som inom samhällsutvecklingen i stort är utvecklingen mot ett växande internationellt utbyte tydlig. Världshandeln ökar snabbt, liksom det internationella företagandet. Det mänskliga utbytet över gamla gränser är omfattande och tilltagande.
Tre iakttagelser är särskilt uppenbara och viktiga.
Den första gäller informationsteknologins breda genombrott. På några tiotal år har möjligheterna att förmedla information sekundsnabbt över obegränsade avstånd ökat dramatiskt. Det knyter samman företag och institutioner på ett sätt som gör själva avståndet ointressant. Teknologin skapar dessutom förutsättningar för att utveckla ny kunskap på ett sätt som knappast annars varit möjligt.
Konsekvenserna av det informationsteknologiska genombrottet är omfattande och märks på alla plan. När distribution av information upphör att vara ett problem och när förädling av information till kunskap underlättas så dramatiskt som nu sker, påverkas i grunden såväl produktions- förutsättningarna som sociala och samhälleliga villkor i övrigt.
En förändring av särskild betydelse är just den föränderlighet som ligger i de nya utvecklingsvillkorens karaktär. Omsättningshastigheten tilltar och förutsebarheten minskar. Det utmanar alla produktions- och samhälls- strukturer men särskilt dem som har stabiliteten som främsta kännetecken. Sverige är uppenbart ett sådant land.
Den andra iakttagelsen är att marknadsekonomin nu blivit det allmänt accepterade ekonomiska systemet i hela världen. Det innebär ett viktigt genomslag för ekonomiska principer som sedan länge, där de tillämpats, visat sin överlägsenhet i att skapa välstånd. Samtidigt har den personliga frihet som är marknadsekonomins andra sida vunnit betydelsefull terräng.
Vitaliteten i marknadsekonomin förstärker den öppenhet som globali- seringen i sig och informationsteknologins genombrott präglas av.
Den tredje iakttagelsen gäller den successivt ökade betydelsen av kunskaper för att kunna ta tillvara de möjligheter som bjuds. Sannolikt är det t.o.m. så att kunskapen kommer att bli den helt avgörande konkurrensfaktorn i det samhälle som kommer efter det mer traditionella industrisamhället. För länder med kunskapsunderskott är detta särskilt utmanande. En kunskaps- uppbyggnad tar lång tid att genomföra.
I hägnet av de snabbt föränderliga villkoren i stort förändras också de internationella konkurrensvillkoren. Nya industriländer anmäler sig som stimulerande konkurrenter till bl.a. Sverige.
Den asiatiska utvecklingen är från dessa utgångspunkter av särskilt intresse. Japan och Sydkorea följs nu av Taiwan, Singapore och Malaysia. Länder som för ett fåtal år sedan präglades av djupaste fattigdom konkurrerar plötsligt också på de mest avancerade marknaderna.
Det som händer i Sydostasien utmanar den gamla industrivärlden. Likväl är utvecklingskrafterna där inte uttryck för något speciellt asiatiskt och därmed för andra ouppnåeligt. I grunden handlar det i stället om länders förmåga att dra nytta av de drivkrafter som främjar tillväxt och skapar välstånd, samma drivkrafter som en gång lyfte västerlandet - däribland Sverige - till en teknologisk, ekonomisk och social nivå utan tidigare motsvarighet i människans historia.
Det som hänt och händer i Sydostasien kan också mycket väl komma att ske i åtminstone delar av det tidigare kommunistiska Central- och Östeuropa. Gamla hinder för utveckling avlägsnas snabbt i många av dessa länder i vår omedelbara närhet.
Det är i denna globala miljö Sveriges framtid måste ses. Det innebär inte att vårt land skall betraktas som utlämnat till krafter utanför all kontroll eller att det specifikt svenska förlorat all betydelse. I det senare hänseendet är det sannolikt tvärtom.
En rimligare slutsats är i stället att en hel värld förändras av den enastående kraften i föreningen av en fri ekonomi och ny teknologi, som i sin tur leder till och påverkas av en allmän liberalisering i politik och samhällsliv. Den kraften skapar förutsättningar som inget land haft i någon tidsålder och som det nu är upp till varje nation att dra nytta av.
Det är i detta perspektiv vi vill föra diskussionen om tillväxtens och utvecklingens förutsättningar. Dagens svenska problem, med bl.a. budgetunderskott och arbetslöshet, är visserligen betydande, men ändå överblickbara. De kan och måste lösas.
Den stora förändringen återstår emellertid även när detta är gjort. Hur vårt land klarar denna bestämmer utvecklingsvillkoren under i vart fall den första delen av det nya århundradet.
I det följande skall vi i några olika hänseenden diskutera vilka värden och drivkrafter vi bedömer som viktiga inslag i den förestående samhälls- omvandlingen.
Ny tid med nya värderingar
Övergången till en ny tid förändrar också många människors värderingar. Nya synsätt på utbildning, arbete, fritidsintressen och hur man vill leva växer fram. Därmed ändras också förutsättningarna för politiken och samhällsutvecklingen i stort.
Dagens barn och ungdomar kommer att vara de som väljer nya livsstilar och sätt att se på livet. Värderingarna formas av att samhällets förutsättningar förändras utifrån t.ex. ny teknik, nya kunskaper och nya sätt att kommunicera.
Det omvända förhållandet gäller emellertid också; nya värderingar bidrar till nya krav på politik och samhälle. För att Sverige skall tillhöra framtidens framgångsrika nationer måste lyhördheten för dessa förändringar vara stor och politiken anpassas för att kunna ta tillvara de möjligheter som följer av dessa förändringar.
Dagens unga generation ser vårt samhälle ur det globala perspektiv som redan är här. Möjligheterna att resa, studera, arbeta och leva utvecklas på ett sätt som understryker att nationsgränser får allt mindre betydelse. Rörligheten innebär att dagens unga kan söka sig såväl från som till Sverige, beroende på hur väl deras behov och önskemål om t.ex. utbildning, arbete och levnadssätt kan tillgodoses. Sveriges måste därför framstå som en attraktiv del av världen.
Traditionella sätt att leva bryts ned, inte till förmån för ett nytt sätt att leva utan till förmån för en mångfald av livsstilar. Det enda kännetecknande är den individualism som utgör grunden för mångfalden. Dagens politik, som utgår från ett mera traditionellt levnadssätt, har byggt upp system för vardagen som inte längre kommer att vara efterfrågade. Hierarkier och likformighet måste få ge vika för mångfald och fritt skapade nätverk som utgår från grupper av individer i frivillig samverkan.
Levnadsvillkoren för den äldre generationen har likaså förändrats i positiv riktning. De flesta lever ett vitalt, aktivt och rörligt liv mycket längre upp i åldrarna än bara någon eller ett par generationer tidigare och har dessutom i allmänhet en betydligt bättre ekonomi. Också de äldres förväntningar på ett bättre liv och möjligheter att kunna utnyttja sin arbetsförmåga förutsätter ett flexibelt samhälls- och arbetsliv präglat av mångfald och valfrihet.
Många unga väljer att växla mellan utbildning och arbete. Istället för att hålla fast vid ett speciellt yrke hela livet växlar de mellan olika. Med utgångspunkt från det ökande informationsflödet och kunskapstillväxten ställer de krav på utbildningsmöjligheter under hela livet. Många väljer att kombinera tillfälliga arbeten i Sverige med längre utlandsresor. Andra väljer att vara entreprenörer ensamma eller i samverkan med likasinnade. Kombinationsmöjligheterna är lika många som antalet individer. Detta understryker behovet av en avreglerad och flexibel arbetsmarknad och bättre förutsättningar för företagande.
Kunskapen om omvärlden utvecklas och engagemanget i globala frågor ökar. Allt fler inser behovet av att slå vakt om naturen, i såväl det lokala som det globala perspektivet, och låter därför hänsynstagandet till miljön bli en naturlig del av deras livsmönster. Samhällen som utvecklas i samklang med naturen och där politiken tar de globala miljöfrågorna på allvar kommer därför att vara mer attraktiva än andra. Nödvändigheten av internationellt samarbete, miljövänliga lösningar och personligt ansvarstagande måste därför understrykas.
Det goda samhället
De utvecklingstendenser som är tydliga, såväl till följd av de globala genombrotten för marknadsekonomin och den nya teknologin som till följd av värderingsförskjutningarna, är individuella. Det är på individers skaparkraft framgång byggs. Stora och centraliserade system i politik och ekonomi är inte tillräckligt rörliga och anpassningsbara.
Den enskildes vilja och möjlighet att växa och utvecklas, att förkovra sig för att kunna skapa mera till gagn för det personliga välbefinnandet, för den egna familjens trygghet och - ytterst - för hela samhällets framåtskridande är all framgångs fundament. Detta fundament blir emellertid allt mer betydelse- fullt i en tid när kollektivismen som politisk idé lider nederlag inte bara på filosofiska utan också på teknologiska och ekonomiska grunder.
Att det individuella får större betydelse innebär emellertid inte att den enskilde står ensam. Det goda samhället är inte ett samhälle av enbart individer utan av individer i frivillig samverkan.
En viktig utgångspunkt är att det goda samhället värdesätter alla människor och deras arbetsinsatser. Alla kan känna att de behövs och kan vara till nytta.
Sverige är idag långt från det ideal vi vill ställa upp. En miljon människor står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Av dessa har 400 000 personer förtidspensionerats. Statens samlade kostnader enbart för arbetsmarknads- politiska åtgärder av olika slag och kontantstöd uppgår till ca 100 miljarder kronor om året. Härtill kommer kommunernas kostnader, liksom utbetalning- arna över socialförsäkringssystemen.
Den enskilt viktigaste faktorn för att åstadkomma balans i de offentliga finanserna och skapa förutsättningar för ekonomisk tillväxt är förändringar i syfte att tillvarata alla människors vilja och förmåga att försörja och förkovra sig genom eget arbete.
Under efterkrigstiden har alltmer av det civila samhällets funktioner överförts till den offentliga, d.v.s. den politiskt styrda och av offentliga medel finansierade ekonomin. Alltmer av människors vardagsliv har socialiserats eller - som socialdemokraterna föredrar att uttrycka det - lagts under demokratisk kontroll. Härigenom har statens skilda delar tagit över såväl produktions- som beslutsansvar för områden som tidigare sköttes i det civila samhället, av enskilda eller av enskilda i samverkan.
För många saknar ordet gemenskap idag en innebörd. Först när det preciseras till familjer, vänner, arbetskamrater, idrottsklubbar, kyrkan, byalagen, det kooperativa daghemmet m.fl. får ordet en mening. Genom utarmningen av den enskildes ansvar och den lilla världens utvecklings- möjligheter har Sverige blivit fattigare.
Där det allmänna har misslyckats eller lyckats mindre väl borde det civila samhället och den ansvarstagande medborgaren ges möjlighet att själva forma sitt liv och sin framtid. Vi moderater vill se en samhällsutveckling där hela det civila samhällets möjligheter tas tillvara för att främja såväl tillväxten som tryggheten i den vidaste av bemärkelser. Det kräver ett entydigt bejakande av människans möjligheter till växt liksom av villkoren härför. Men det kräver dessutom insikt om att det nya samhällets trygghetsbehov inte i allt kan tillgodoses av en offentlig verksamhet som avstår från att ta i anspråk det människor enskilt och i samverkan kan och måste bidra med.
Tillväxtens drivkrafter
Enskilt och i gemenskaper är det människors skaparkraft och utvecklingsvilja som avgör varje samhälles - också Sveriges - framtid.
Politiken kan inte skapa tillväxt och utveckling. Politiken har emellertid ett ansvar för att samhällets institutioner ger de enskilda medborgarna bästa möjliga förutsättningar att verka.
Det avgörande problemet i svensk ekonomi är att de grundläggande förut- sättningarna för skapande, företagande och därför också för tillväxt under de senaste decennierna har eroderats under trycket av en tillväxthämmande politik. Det politiska projektet under denna tid har till betydande del varit orienterat mot andra mål än ekonomiskt välstånd och dessutom utgått från antagandet att ekonomisk tillväxt kan regleras fram genom politiskt beslutsfattande. En egalitär syn på resultatet av människors ansträngningar, löntagare likaväl som företagare, och en i grunden negativ inställning till privat ägande har kombinerats med en teori om att ekonomiskt skapande förutsätter en omfattande offentlig sektor.
Stabil och uthållig ekonomisk tillväxt kan inte kommenderas fram genom politiska beslut utan kan endast växa fram ur enskilda människors ansträngningar. Det finns ett stort empiriskt material som pekar i denna riktning. Den klaraste erfarenheten av ekonomisk politik i västvärlden under efterkrigstiden är att de länder som valt en väg som garanterar goda, stabila och förutsebara regler för ekonomisk verksamhet nått större framgångar än de länder som valt att på politisk väg försöka styra och kommendera den ekonomiska verksamheten. Ett samhälles ekonomiska potential ligger i dess medborgares möjligheter att enskilt och tillsammans utveckla sin skaparkraft.
Modern forskning ger vid handen att det är ekonomins institutionella förutsättningar som i mycket bestämmer utvecklingen. Med detta begrepp skall förstås de regler som omgärdar den ekonomiska verksamheten i samhället. Av störst vikt är regler som berör ägande och avtal. Ur den enskilda äganderätten växer en rad av den utvecklade ekonomins mest betydelsefulla instrument. Genom den fria avtalsbildningen kan ekonomins olika aktörer organisera samhällets resurser på ett allt mer effektivt sätt. Den enskilda äganderätten och den fria avtalsbildningen är marknadsekonomins grundpelare. Dess funktionssätt är beroende av hur utvecklade och välskyddade dessa institutioner är.
Men det institutionella ramverket består också av andra politiska, ekonomiska och sociala arrangemang. Ett stabilt penningvärde eliminerar osäkerheter och underlättar därmed ekonomiskt beslutsfattande. Kulturella och sociala moralregler som påbjuder hederlighet är till gagn för den ekonomiska verksamheten. Stabil tillgång till marknader och institutionella ramverk som garanterar fri handel är andra exempel på institutioner som har en gynnsam inverkan på den ekonomiska verksamheten.
Under senare decennier har denna syn på ekonomins utveckling och tillväxtens förutsättningar fått ökad uppslutning, och det är idag vanligt att politiker från de mest skilda läger pläderar för stabila spelregler och institutioner. En betydande begreppsförvirring har emellertid kommit att prägla debatten. Stabila spelregler behöver nämligen inte vara liktydigt med ekonomiskt önskvärda spelregler, och alla institutioner är inte med nödvändighet goda institutioner.
Det är därför inte förvånande att regeringen i tillväxtpropositionen ger uttryck för en tillväxtteori som utifrån ett snarlikt resonemang ger den offentliga verksamheten en central roll i ekonomin. Den solidariska lönepolitiken och det man kallar "social infrastruktur" ges en avgörande positiv roll i strukturomvandlingen av den svenska ekonomin. Den omfattande offentliga servicen anses medföra att den ekonomiska omvandlingen i högre grad blir socialt acceptabel. Dessutom tycks regeringen mena att arrangemang av den här typen underlättar för den ekonomiska utvecklingen på ett sätt som är tillväxtbefrämjande.
Det som gör vissa institutioner goda är att de ger de ekonomiska beslutsfattarna kontroll och förutsebarhet i deras beslut, vilket inkluderar att de får bära de huvudsakliga konsekvenserna av dessa. Det är därför ett misstag att tro att en allomfattande välfärdsstat kan utgöra en god institutionell förutsättning för tillväxt på det sätt som redovisas i propositionen. Den ekonomiska tillväxten möjliggör olika former av offentlig service, inte tvärtom.
Institutioner kan också vara eller bli skadliga. Så är fallet då institutionerna inte har eller har förlorat legitimitet hos de människor som de är avsedda att tjäna. Likaså är de skadliga, om de för att bedriva sin verksamhet ställer krav på så en stor del av samhällets resurser och så långtgående regleringar att de motverkar det ursprungligen goda syftet och därmed blir kontraproduktiva. Samhällets utveckling medför att onödiga eller förlegade institutioner behöver avvecklas eller förändras. Ibland kan de behöva ersättas med nya.
Samhällets förmåga att utveckla och upprätthålla institutioner som ger goda förutsättningar för enskildas och företags ekonomiska planering är det långsiktigt avgörande för ekonomins utveckling. Det politiska uppdraget är att se till att de institutionella arrangemangen i ekonomin blir bättre och mer stabila.
Det svenska samhället står, som vi tidigare framhållit, inför en rad utmaningar som till en betydande del har sin grund i den teknologiska utvecklingen och i globaliseringen av ekonomin. Det man brukar kalla den institutionella konkurrensen blir allt mer påtaglig. Internationell konkurrens innebär att olika regelsystem och institutionella arrangemang konkurrerar med varandra genom sin förmåga att attrahera människor och ekonomisk verksamhet. När teknologisk och politisk utveckling gör kapital, men allt mer också arbetskraft, allt mindre geografiskt bundet, kommer den attraktionskraft institutionella arrangemang har att utgöra en avgörande faktor för en regions eller nations ekonomiska utveckling.
Även om isolationism inte heller tidigare varit en utväg, blir det nu än mer tydligt att ekonomiskt och politiskt beslutsfattande i andra delar av världen påverkar också vårt land. På samma sätt som svenska företag konkurrerar med företag i alla världsdelar måste Sverige som nation ha så goda förutsättningar för företagande och arbete att kapital och människor bedömer Sverige som en gynnsam miljö att bedriva verksamhet i.
Sverige halkar efter
Sverige har halkat efter övriga OECD-länders tillväxt sedan 1970-talet. Orsaken till eftersläpningen står dock att finna i politiska beslut om ökad reglering och politisk styrning som fattades redan på 1950- och 1960-talen men vars effekter framträdde först något decennium senare. 1970 hade vi den tredje största bruttonationalprodukten per invånare bland OECD-länderna. 1994 hade vi halkat ned till sjuttonde plats. Under större delen av 1970- och 1980-talen var tillväxten låg. Efter överhettningen i slutet av 1980-talet gick Sverige in i den djupaste recessionen sedan 1930-talet. Under denna nedgång vidtog den borgerliga regeringen en rad strukturella åtgärder för att få i gång den långsiktiga tillväxten, samtidigt som mer kortsiktiga åtgärder för att få stopp på skuldutvecklingen genomfördes. Den socialdemokratiska regeringen har därefter återställt flertalet av den borgerliga regeringens strukturreformer och i stället valt en skuldsaneringsstrategi som, bl.a. genom de omfattande skattehöjningarna, leder till att den långsiktiga tillväxten hämmas.
Utförsåkningen under 1970- och 1980-talen
Tillväxttakten under 1970- och 1980-talen var i genomsnitt 2 procent per år att jämföra med 4,6 procent per år under 1960-talet och 3,4 procent under 1950-talet. Försämringen har flera förklaringar som kan bilda en utgångspunkt för analysen av vilken politik som behövs för att stärka tillväxtkrafterna i ekonomin.
Under efterkrigsdecennierna fattades en rad långtgående politiska beslut, som steg för steg vred den svenska utvecklingen mot ökande inslag av planekonomi. Således avvecklades inte kristidsregleringarna av bostads- och kapitalmarknaderna utan behölls och förstärktes. Skattefinansierade välfärdssystem, såsom ATP, och den offentliga monopoliseringen av tjänstesektorn medförde ett successivt ökande skattetryck och offentlig styrning. Lönebildningen skedde i allt mer centraliserade former. Kapital- bildningen och investeringarna lades under en växande statlig kontroll. Tillväxten ansågs kunna tillgodoses genom statlig arbetsmarknads- och näringspolitik.
Systemen började växa snabbare på 1970-talet, och det var också då vi började se deras negativa effekter. Expansionen av den offentliga sektorn krävde ökade skatteintäkter. Samtidigt undergrävdes utvecklingskraften i det privata näringslivet av 1970-talets många och kostnadskrävande förändringar inom arbetsrätten. Ett skattesystem byggdes upp som kännetecknades av höga marginalskatter på arbete och höga skatter på de företagsvinster som inte plöjdes ned i investeringar i samma företag. Villkoren för arbete, sparande och nyföretagande försämrades radikalt.
Investeringstakten sjönk. Ännu under 1960-talets senare hälft ökade kapitalstocken med 4,5 procent per år i industrin. De närmaste tjugo åren var ökningstakten hälften så hög. Dessutom sjönk produktivitetstillväxten till en fjärdedel av takten under 1960-talet.
Till den långsammare produktivitetsutvecklingen bidrog även den brist- ande konkurrensen, förorsakad dels av en växande icke-konkurrensutsatt offentlig sektor, dels av allt fler regleringar inom den privata sektorn.
Den långsammare produktivitetsutvecklingen tillsammans med ett löne- bildningssystem som var anpassat efter tidigare rådande förhållanden ledde till högre inflation och försämrad konkurrenskraft. Detta avhjälptes med återkommande devalveringar.
Efter den stora devalveringen 1982 ökade investeringarna kraftigt, allra mest inom typiska råvarubranscher och traditionell verkstadsindustri. Därmed fick vi en förskjutning av strukturutvecklingen mot branscher med lågt sysselsättningsinnehåll och låga reallöner.
De höga marginalskatterna i kombination med den svenska lönebild- ningen, vars överskuggande mål var att minska löneskillnaderna, gjorde det allt mindre lönsamt att utbilda sig. Investeringarna i humankapital släpade efter utvecklingen i omvärlden.
Under 1980-talet genomfördes två viktiga strukturella reformer för att förbättra ekonomins funktionssätt: avregleringen av kredit- och valuta- politiken samt skatteomläggningen. Tyvärr genomfördes de i nämnd ordning, i stället för tvärtom, och dessutom med flera års mellanrum. Långivningen expanderade så länge det gick att göra mycket gynnsamma skatteavdrag. Tillsammans med en släpphänt finanspolitik ledde detta till överhettning i ekonomin, därefter till en spekulationsbubbla och sedan till en finansiell kris för såväl banker och andra företag som hushåll. Tillgångsvärdena och inflationen föll, medan den nominella räntan låg kvar på sin tidigare höga nivå. Kreditgivarna hade helt enkelt inte förtroende för att den låga inflationen skulle bli bestående. Därmed växte realräntan drastiskt. Konsumtionen föll, arbetslösheten steg och budgetunderskottet ökade. Sverige var inne i sin första allvarliga recession sedan 1930-talet.
Den borgerliga regeringens strategi för skuldsanering och strukturreformer
Den borgerliga regeringen tillträdde mitt under denna nedgångsperiod. Den fick därmed hantera en del akuta problem såsom bankkrisen, den ökande arbetslösheten och det ökande budgetunderskottet.
Diagram 3.1
Den borgerliga regeringens skuldsaneringsstrategi byggde huvudsakligen på utgiftsminskningar och endast i mindre utsträckning på inkomstförstärkningar. Som framgår av nedanstående tabell omfattade den borgerliga regeringens program för sanering av statsfinanserna budgetförstärkningar på 170 miljarder kronor.
Tabell 3.1 Den borgerliga regeringens budgetförstärkningar
Tabell Tillsammans med de närmare 20 miljarder i budgetförstärkningar som fogades till listan under valrörelsen 1994 uppgick de genomförda, beslutade och aviserade budgetförstärkningarna till 190 miljarder kronor, vilket motsvarade 13 procent av BNP.
Vidare genomfördes en rad strukturella åtgärder i form av skattesänkningar på arbete och kapital, arbetsrättsliga förändringar i syfte att göra arbets- marknaden mer flexibel, utbildningsreformer, privatiseringar och avregle- ringar samt en skärpning av konkurrenslagstiftningen.
De för näringsklimatet viktigaste skattesänkningarna var:
avskaffad dubbelbeskattning på riskkapital genom slopad skatt på aktieutdelningar
sänkt arbetsgivaravgift med ca 5 procent
slopad förmögenhetsskatt på arbetande kapital och sänkt arvskatt
slopad omsättningsskatt på aktier
återinförd kvittningsrätt för nystartade småföretag
slopad fastighetsskatt på butiker och kontor
Avregleringen av arbetsmarknaden påbörjades genom följande förändringar:
förlängd provanställning till 12 månader
förlängd visstidsanställning till 12 månader
undantag från turordningsreglerna med två personer
skydd för enmansföretag mot blockad
avskaffad facklig vetorätt vid upphandling
avveckling av arbetsförmedlingsmonopolet
avreglering av ut- och inhyrning av arbetskraft
det fackliga a-kassemonopolet ersattes med en allmän arbetslöshetsförsäkring
avreglering av företagshälsovården
På utbildnings- och forskningsområdet genomfördes bl.a. följande strukturella förändringar:
nytt ersättningssystem för fristående skolor
större flexibilitet och valfrihet genom nya läroplaner för grundskolan och gymnasiet
möjligheter att genomföra lärlingsutbildning på gymnasienivå
frihet för varje universitet och högskola att avgöra utbildningsutbud och antagningskrav
förstärkning av forskningen och den tekniska utvecklingen
överföring av Chalmers Tekniska Högskola och Högskolan i Jönköping i stiftelseform
överföring av tidigare löntagarfondsmedel till fria stiftelser för att främja mångfalden i forskningsfinansieringen och kulturlivet
Av privatiseringarna var följande de största:
SSAB (Svenskt Stål AB)
Celsius Industrier AB
AssiDomän AB
Pharmacia AB
Den socialdemokratiska regeringens återställare
När socialdemokraterna övertog regeringsmakten i oktober 1994, var svensk ekonomi på väg upp ur recessionen. Det gällde framför allt den exportinriktade industrin. Utvecklingen på arbetsmarknaden hade vänt, och arbetslösheten minskade. Underskottet i de offentliga finanserna kvarstod dock som en följd av att den borgerliga regeringens saneringsprogram ännu inte nått full effekt. I detta läge valde den socialdemokratiska regeringen att riva upp stora delar av det beslutade saneringsprogrammet. Den genomdrev i stället med hjälp av vänstern och miljöpartiet i riksdagen ett eget saneringsprogram, som till större delen vilar på skattehöjningar.
Den socialdemokratiska regeringen upphävde flertalet av den borgerliga regeringens skattesänkningar samt införde och höjde ytterligare ett stort antal skatter. Totalt uppgår de socialdemokratiska skattehöjningarna till närmare 60 miljarder kronor, varav en stor del direkt har drabbat företagande och arbete. Vidare har man rivit upp merparten av den borgerliga regeringens arbetsrättsliga förändringar, samt stoppat eller fördröjt nästan alla avregleringar och privatiseringar. Sammantaget har detta lett till att företagarklimatet drastiskt försämrats. Tillväxten av företag och nya jobb hämmas. Risken är överhängande att detta resulterar i en arbetslöshet som stagnerar på en mycket hög nivå. Tecknen på detta är flera. Ett av dem är att antalet nystartade företag minskar; första halvåret i år var minskningen 15 procent jämfört med samma period föregående år.
Det ekonomiska läget
Den internationella konjunkturen
Den internationella konjunkturen har utvecklats något sämre än vad som förutsågs i våras, vilket har föranlett en viss nedrevidering av den beräknade tillväxten i OECD och EU för 1995 och 1996. Enligt regeringen är världsekonomin inne i en mer dämpad om än stabil tillväxtfas med låg inflation. Tillväxten väntas överstiga 2 procent och inflationen understiga 3 procent under prognosperioden. Krisen i det japanska banksystemet och budgetanpassningarna inför EMU inger dock viss osäkerhet vad gäller utvecklingen av den internationella efterfrågan. Det finns därför anledning att befara en något mindre internationell draghjälp för svensk export det närmaste året än vad regeringen räknar med.
Utvecklingen i Sverige
Den svenska ekonomin har på flera punkter utvecklats mer positivt sedan i våras än vad som då förutsågs. Det gäller räntan, kronkursen, tillväxten, inflationen och de offentliga finanserna. Däremot har arbetslösheten, trots högre tillväxt, minskat mindre än väntat. Trots detta har lönestegringen överträffat såväl Edin-gruppens norm som den genomsnittliga utvecklingen utomlands.
Mot denna bakgrund förutses allmänt att tillväxten skall nå sin topp redan i år för att därefter minska nästa och därpå följande år. Flertalet prognosinstitut är mindre optimistiska än regeringen beträffande den fortsatta utvecklingen, vilket framgår av tabell 4.1. Vi vill för vår del peka på några faktorer, som kan leda till svagare tillväxt än vad regeringen förutspår.
Tabell 4.1
Till att börja med är det troligt att regeringen överskattar utvecklingen av den privata konsumtionen. Enligt SCB växte denna med hela 1,6 procent det andra kvartalet i år jämfört med samma kvartal förra året. Mycket talar dock för att denna siffra är för hög och att hushållen inte har dragit ned på sitt sparande till den grad som en så snabb konsumtionsökning förutsätter. I denna riktning pekar Handelns utredningsinstituts mätningar, som visar en betydligt svagare detaljhandelsförsäljning under första halvåret.
För nästa år förutspår regeringen en ännu snabbare konsumtionsökning, som till större delen skulle bero på stora löneökningar och i mindre grad på en ytterligare neddragning av hushållens sparande. Det framstår dock som osannolikt att hushållens sparkvot sammantaget skulle minska så mycket som 2,4 procentenheter mellan 1994 och 1996. Enligt teorin om "Ricar- diansk ekvivalens" bör visserligen ökat offentligt sparande, i form av lägre budgetunderskott, leda till att hushållen drar ned på sitt sparande, eftersom de behöver lägga undan mindre pengar inför framtida skattehöjningar. Att en budgetförstärkning får expansiva effekter på ekonomin är emellertid mer sannolikt, om den sker via utgiftsnedskärningar än via skattehöjningar.
För det första ger en skattehöjning signal om att regeringen kan ta till nya skattehöjningar inte bara för att amortera den nuvarande skulden utan för att finansiera nya framtida utgifter. Den nuvarande regeringen kan knappast inge hushållen förtroende att skatten inte skall höjas ytterligare. Att hushållen skulle börja belåna sin bostäder för att betala fastighetsskatten och därefter öka konsumtionen i trygg förvissning om att regeringen tar hand om framtiden är exempelvis inte troligt.
För det andra leder skattehöjningar till att ekonomin fungerar sämre och därmed även till att tillväxten blir lägre. Hushåll med rationella förväntningar inser med andra ord att skattehöjningar - totalt 29 miljarder kronor 1995 och 16 miljarder 1996 - är ett sämre sätt att sanera budgeten och vågar därmed inte minska sitt eget sparande till förmån för konsumtion. Mot denna bakgrund förutspår vi en lägre konsumtionstillväxt för 1995 och 1996 sammantaget än vad regeringen hoppas på.
Vidare kan regeringen mycket väl ha överskattat exporten och investering- arna nästa år. Dels kan exporten komma att öka långsammare som en följd av en något mindre gynnsam internationell konjunktur. Dels kan den hållas tillbaka som en följd av att svensk konkurrenskraft återigen försämras på grund av större löneökningar än i omvärlden i kombination med en förstärkning av kronan. En sämre exporttillväxt skulle leda till sämre lönsamhet för exportindustrin och därmed till minskade incitament att investera, vilket också drar ner tillväxten.
Mot bakgrund av att tillväxten når sin topp redan i år kommer även sysselsättningsökningen att gå in i en lugnare fas. SCBs statistik för oktober redovisar exempelvis en avsaktning av sysselsättningstillväxten samt en viss ökning av arbetslösheten jämfört med samma månad förra året. Den öppna arbetslösheten väntas visserligen sjunka något nästa år, men samtidigt ökar arbetsmarknadsåtgärderna, varför nedgången i den totala arbetslösheten väntas bli marginell. Att den totala arbetslösheten inte sjunker mer trots en stabil tillväxt måste anses som ett stort misslyckande för regeringens politik.
Inflationen har utvecklats mer gynnsamt än vad regeringen räknade med i våras. Man gör nu prognosen att den skall stanna under Riksbankens övre gräns för inflationsmålet på 3 procent både i år och nästa år. Nästa år är det framför allt löneökningarna som driver upp prisnivån. Den förväntade kronförstärkningen verkar däremot dämpande på prisökningarna.
Riksbanken räknar i sin senaste inflationsrapport med att inflationen kan hållas mellan 2,5 och 3 procent 1996 och något högre än så 1997. Prognosen är därmed mer optimistisk än i somras, då man bedömde att inflationen skulle överstiga det övre toleransintervallet på 3 procent redan 1996.
Såväl regeringens som Riksbankens inflationsprognoser för 1996 ligger dock fortfarande närmare den övre toleransgränsen än själva målet på 2 procent. Enligt Riksbanken krävs därför att någon av de inflationsindikatorer man använder sig av utvecklas mer positivt än man räknat med för att styrräntan skall sänkas framöver. Riksbanken betonar exempelvis att en markant kronförstärkning eller en ytterligare förbättring av inflations- förväntningarna skulle vara skäl att sänka styrräntan.
Av större långsiktigt intresse är några av Riksbankens övriga inflations- indikatorer, dels skillnaden mellan faktisk och potentiell tillväxt (det s.k. produktionsgapet), dels löneutvecklingen i förhållande till produktiviteten. I Sverige har vi vant oss vid att snabb tillväxt och höga löneökningar leder till inflation och därmed till höjda räntor. Snabb tillväxt behöver dock inte leda till inflation, om den potentiella tillväxten ökar lika snabbt. En förutsättning för detta är bl.a. en flexibel arbetsmarknad. Höga löneökningar, exempelvis inom vården, behöver heller inte leda till inflation förutsatt att produktiviteten ökar lika snabbt. En förutsättning för detta är sannolikt att vården utsätts för konkurrens från den privata sektorn.
Eftersom det är en tillväxtproposition regeringen har presenterat hade man kunnat förvänta sig resonemang om hur en snabb tillväxt långsiktigt skall kunna kombineras med låg inflation. Detta måste vara det långsiktiga målet för den ekonomiska politiken. I stället förlitar sig regeringen på att den låga inflationen skall klaras med hjälp av en kronförstärkning, som ju knappast kan pågå oavbrutet, samt på välvilliga fackföreningar som skall gå med på låga löneökningar.
Perspektivet mot år 2000
För utvecklingen i ett medellångt perspektiv presenterar regeringen ett huvudalternativ och ett alternativ med högre tillväxt. Huvudalternativet används som underlag vid avstämningen av konvergensprogrammet. Att utvecklingen blivit mer positiv än vad regeringen förutsåg medför en bättre utgångspunkt för långtidsberäkningarna och därmed ett bättre slutresultat vad gäller de offentliga finanserna.
Trots den snabbare tillväxten har arbetslösheten inte minskat lika snabbt som regeringen räknade med i somras. Mot den bakgrunden blir bedömning- en mer pessimistisk för framtiden. Vid sekelskiftet väntas den totala arbets- lösheten fortfarande ligga på 10 procent.
Under valrörelsen 1994 lovade socialdemokraterna att på något eller några år halvera arbetslösheten. Vi kan nu konstatera att löftet inte infriats. Regeringens egna bedömningar visar dessutom att den politik som förs inte leder till att massarbetslösheten elimineras, ens till sekelskiftet. Tvärtom permanentas arbetslösheten på orimliga nivåer och allt fler blir långtidsarbetslösa. Socialdemokraterna medger nu att de misslyckats med och kommer att misslyckas med att uppfylla sitt viktigaste löfte till väljarna.
Högtillväxtalternativet bygger på samma kalkyler för den internationella ekonomin. Däremot förbättras förtroendet för den inhemska ekonomiska politiken snabbare. Dessutom fungerar arbetsmarknaden inklusive lönebildningen bättre än i huvudalternativet, vilket innebär att syssel- sättningen kan öka fortare utan att överhettningstendenser uppstår. Resultatet blir en högre tillväxt, lägre arbetslöshet, lägre inflation och räntor samt en lägre offentlig skuldsättning. Ändå väntas den totala arbetslösheten inte bli lägre än 8 procent.
Mot bakgrund av att regeringen själv betonar betydelsen av förtroendet för den ekonomiska politiken samt av arbetsmarknadens funktionssätt för den ekonomiska utvecklingen är det anmärkningsvärt att man gör så lite för att förbättra dessa faktorer. Exempelvis hade regeringen kunnat öka sin trovärdighet genom att lägga specificerade förslag om de ytterligare besparingar på 16 miljarder kronor som aviserades i våras. Arbets- marknadens funktionssätt hade kunnat förbättras genom avreglering och ökade möjligheter till individuella löneavtal. Regeringen sänder i stället ut en vädjan till arbetsmarknadens parter att diskutera lönebildningen med varandra samt betonar de arbetsmarknadspolitiska åtgärdernas betydelse för arbetsmarknadens funktionssätt. Vi, liksom flertalet forskare på området, bedömer regeringens tilltro till dessa åtgärder som starkt överdriven.
Den medelfristiga kalkylen för tillväxten bygger på att det s.k. produktionsgapet skall ha slutits vid sekelskiftet. Kalkylen förutsätter med andra ord att ekonomin skall ha återhämtat sig från recessionen i början av 1990-talet och åter ha kommit in på sin gamla tillväxtbana. Regeringen skriver själv att en ekonomis tillväxtbana bestäms av - utöver arbetsmarknadens funktionssätt - faktorer som befolknings- och produk- tivitetsutvecklingen. Den senare bestäms bl.a. av den tekniska utvecklingen och produktionens kapitalintensitet. Det är därför märkligt att det inte förs någon diskussion i tillväxtpropositionen om hur man tänker lösa ett av de grundläggande problemen i svensk ekonomi, nämligen den svaga kapitalbildningen, som både lett till en låg kapitalintensitet och medfört att ny teknologi inte förs in tillräckligt snabbt. Detta problem kommer att märkas relativt snart när den tidigare kronförsvagningens positiva effekter på investeringarna ebbar ut. Vår egen strategi för att förbättra kapitalbildningen inbegriper rejäla skattesänkningar på produktivt kapital.
Inte heller väger regeringen in risken för att också en blygsam uppgång av efterfrågan och produktion, i likhet med vad som skett under konjunktur- uppgångarna under 1970- och 1980-talen, kan leda till flaskhalsproblem beroende på brist på utbildad arbetskraft. Orsakerna till detta kan sökas såväl i arbetsmarknadens funktionssätt och lönebildningen som i arbetsmarknads- politiken och utbildningssystemet.
Liksom i kompletteringspropositionen lägger regeringen inte in något normalt konjunkturförlopp med variationer i aktivitetstakten i långtidsprognosen utan räknar med genomsnittliga tillväxttal. Ett regelrätt konjunkturförlopp skulle dock kunna ge högre arbetslöshet i slutet av kalkylperioden mot bakgrund av den stela svenska arbetsmarknaden. Det skulle dessutom kunna ge ett sämre utfall för de offentliga finanserna på grund av risken för stigande räntor om budgetunderskottet åter skulle börja öka i en lågkonjunktur.
Avstämning av konvergensprogrammet
Den offentliga sektorns skuldkvot beräknas nu stabiliseras redan i år, d.v.s. ett år tidigare än beräknat, vid närmare 80 procent av BNP. År 2000 beräknas skuldkvoten ha sjunkit till 70 procent av BNP, vilket är 6,5 procentenheter lägre än i konvergensprogrammet.
Underskottet i de offentliga finanserna beräknas underskrida referens- värdet på 3 procent av BNP redan 1997 utan att ytterligare åtgärder vidtas. Därmed gör man bedömningen att de 16 miljarder kronor i ytterligare budgetförstärkningar som aviserades i konvergensprogrammet inte behövs. En ny bedömning kommer att göras inför vårpropositionen. Mot bakgrund av de små marginaler som råder samt risken för såväl en internationell som en svensk konjunkturnedgång är det äventyrligt att de tillkommande budgetförstärkningarna inte nu preciseras och beslutas.
Passiv proposition
Den nu framlagda s.k. tillväxtpropositionen aviserades av regeringen redan i våras. Det ingav förhoppningar om att den ensidigt kamerala ansatsen i den ekonomiska politiken skulle omprövas till förmån för mer strukturella reformer i tillväxtfrämjande syfte. Under sommaren prövades försöksballonger med denna inriktning, och förväntningarna byggdes upp.
Mot denna bakgrund är det inte konstigt att den starkt försenade propositionen betecknats som "tillväxtflopp", "bromspropp" och "stillväxt- proposition". Tillväxten väntas successivt avta fram till sekelskiftet, och regeringen förefaller godta en sådan utveckling. Dess förslag är långt ifrån tillräckliga för att långsiktigt säkerställa tillväxt och utvecklingsförmåga i svensk ekonomi. Med denna proposition är risken stor att Sverige kommer att förbli ett land utan förmåga att hävda sig bland världens främsta industrinationer.
Regeringen har presenterat en föredragningslista när det behövts en helt ny syn på tillväxtens drivkrafter och en handlingsplan därefter. Väntan på sittande utredningar och tillsättande av nya sådana skapar inte tillväxt utan vittnar om oförmåga att förstå de grundläggande problemen i svensk ekonomi och internt komma överens om de skarpa förslag regeringen tidigare ansett som så viktiga.
Att socialdemokraterna saknar en modern syn på tillväxtens villkor är den fundamentala orsaken till att regeringens politik redan efter ett år har gått i stå. Tillväxtpropositionen är bara en lätt putsning på det socialdemokratiska samhällsbygge som inte längre förmår skapa vare sig tillväxt eller trygghet. De dramatiskt nya konkurrensvillkor vårt land möter, inte minst gentemot de snabbväxande länderna i Sydostasien samt låglöneländer i Central- och Östeuropa, verkar ha gått regeringen förbi.
Propositionen innehåller nyheter mest i form av meddelanden om en lång rad nya utredningar. Av de konkreta förslag som ändå finns är flera direkt tillväxthämmande. Hit hör höjningen av koldioxidskatten, som direkt drabbar företagen och därmed möjligheterna att skapa nya riktiga arbeten. Förslaget att ge AP-fonden rätt att köpa mer aktier i svenska företag är även det långsiktigt tillväxtfientligt. Ett ökat statligt företagsägande går på tvärs mot vad Sverige idag behöver.
Mest anmärkningsvärt är ändå att man av regeringens prognoser och resonemang i propositionen måste dra slutsatsen att den bedömer att den strukturella arbetslösheten i Sverige ligger kring 10 procent. Ändå föreslås inte några strukturella åtgärder för att få till stånd en bättre utveckling. Däremot förekommer det i detta och andra sammanhang mycket fagert tal om de svenska socialdemokraternas insatser för sysselsättningen.
Kontrasten mellan ord och handling framträder inte minst i EU-arbetet. Vid Europeiska rådets möte i Essen i december 1994 antogs fem rekommendationer till medlemsländerna på arbetsmarknadsområdet, vilka sedan enhälligt bekräftades vid nästa möte i Cannes i juni 1995. Men i praktiken motsätter sig regeringen åtminstone två av Essen-punkterna. Den avser inte att sänka indirekta arbetskraftskostnader eller att göra arbetsrätten mindre strikt.
Vid Cannes-mötet beslöts att medlemsländerna skulle upprätta nationella sysselsättningsprogram, vilka skulle ligga till grund för ett gemensamt åtgärdsprogram att antas vid det instundande toppmötet i Madrid i december. Den svenska regeringen kom sent igång med sitt bidrag, som skulle ha inlämnats i början av oktober. Så småningom sades det att det skulle ingå som en bilaga till tillväxtpropositionen. I denna sägs visserligen att ett flerårigt sysselsättningsprogram redovisas i anslutning till propositionen och att detta skall överlämnas till EU i november. Men någon sådan bilaga finns inte!
Regeringen har däremot varit mycket aktiv med att inför den förestående översynskonferensen (IGC-96) plädera för en "sysselsättningsunion" och för ett nytt sysselsättningspolitiskt avsnitt i EU-traktaten. Det förslag till utformning av det senare som presenterats tyder på att vad som föresvävar förslagsställarna mest är AMS-politik av svenskt märke.
Men dagens stora arbetslöshet kan inte avhjälpas enbart med AMS-åtgärder. Det krävs strukturella reformer för att få till stånd den ökade tillväxt som leder till flera företag och nya jobb. Återstoden av denna motion skall ägnas åt förslag med denna inriktning.
Tillväxtens förutsättningar
Tillväxt alltid bra men svår att mäta
Innebörden av ekonomisk tillväxt är att människors önskningar och behov blir bättre tillfredsställda. När värdet av den samlade produktionen av varor och tjänster ökar, innebär det att konsumenterna uppskattar produktionen högre än tidigare, vilket är detsamma som att produktionen bättre motsvarar konsumenternas subjektiva behov och önskningar. Ekonomisk tillväxt är i dess egentliga betydelse därför för det första alltid något positivt och för det andra inte i huvudsak något materiellt.
Det är dock inte helt lätt att mäta människors subjektiva värderingar, varför det även uppstår problem när man skall mäta tillväxt. Ett marknadspris är dock ett direkt mått på konsumenternas värdering av varan eller tjänsten i förhållande till andra varor och tjänster. En ökning av BNP i en marknadsekonomi är därmed ett relativt bra - om än inte heltäckande - mått på människors ökade "välstånd", medan tillväxttakten i planekonomier knappast säger någonting om hur väl människors behov tillfredsställs.
Några invändningar kan därmed göras angående vårt BNP-mått. Det är tveksamt huruvida en ökning av den offentliga sektorns tjänsteproduktion innebär att användarnas behovstillfredsställelse verkligen ökar, då tjänsterna aldrig har värderats via en marknadsprissättning. BNP-måttet tar heller inte hänsyn till användarnas värdering av sådant som ligger utanför BNP-måttet. Själva konsumtionen av en vara kan värderas högt, vilket syns i BNP-måttet, samtidigt som den leder till minskad tillfredsställelse på ett annat område, exempelvis genom miljöförstörelse. BNP-måttet kan på så sätt sägas vara ofullständigt både därför att det inte fångar konsumenternas tillfredsställelse på alla områden och därför att det helt utgår från att det är den enskilda människans behov som skall tillfredsställas.
Tillväxt och miljö
Det finns inget enkelt samband mellan ekonomisk tillväxt och miljön. Tillväxten i sig löser inte miljöproblemen; det beror på hur tillväxten sker. Ekonomisk tillväxt kan åstadkommas dels genom att man använder mer resurser, t.ex. råvaror, dels genom att man ökar produktiviteten och får ut mer av de resurser man använder. Samma förändring av BNP kan alltså ha olika effekter på miljön beroende på hur förändringen genomförs.
För att uppnå en hållbar utveckling i en värld med allt större befolkning måste tillväxten ske på rätt sätt. Om tillväxten går via ökad resursanvändning i stället för ökad produktivitet får detta katastrofala följder för både miljön och välfärden, vilket utvecklingen i Östeuropa och f.d. Sovjetunionen visar. Dessa länder har väsentligt större miljöproblem än Västeuropa, trots att man befinner sig på en avsevärt lägre BNP-nivå.
De marknadsekonomiskt inriktade industriländerna har samtidigt lyckats allt bättre när det gäller att kombinera den ekonomiska tillväxten med miljöhänsyn. Japan med gigantiska miljöproblem under 1960-talet liksom Västtyskland (Ruhrområdet) är typiska exempel på detta. Energi- användningen har planat ut och utsläppen av miljöföroreningar, t.ex. svavel, kvicksilver, klor m.m., har minskat kraftigt de senaste decennierna. Det har flera orsaker. Ett allt mer effektivt utnyttjande av resurserna genom ständiga tekniska förbättringar är en starkt bidragande förklaring. Marknads- ekonomins prismekanismer stimulerar resurssnål teknik och alternativ resursanvändning. Oljeprischocken i början av 1970-talet ledde bland annat till att nya bostäder inom OECD blev 30-75 procent mer energieffektiva mellan 1973 och 1990.
Bättre kunskaper och mer avancerad teknik har gjort oss mindre beroende av knappa naturresurser. 1900-talets kanske största teknologiska innovation - mikroprocessorn - bygger exempelvis på användningen av jordens näst vanligaste grundämne - kisel. Kunskapsintensiv tjänsteproduktion har ökat på bekostnad av varuproduktionen. Detta avspeglas t.ex. i den ökade världshandeln vars struktur förändrats så att kunskapsinnehållet i varorna ökat. 1965 utgjordes 45 procent av världens samlade import av livsmedel, bränslen och andra primära, lågförädlade varor. 1990 hade den siffran sjunkit till 28 procent. Utvecklingen går mot att vi flyttar kunskaper i stället för varor.
Tillväxten i västvärlden har skapat resurser, som har kunnat användas till miljö- och kunskapsinvesteringar. Människor har i ökad utsträckning fått råd att efterfråga en god miljö, vilket banat väg för större miljöhänsyn.
Dynamiken och det effektiva resursutnyttjandet är avgörande för en fortsatt positiv utveckling. Det lurar stora faror bakom regleringstänkandet. Bristande förståelse för politiska lösningars begränsningar minskar utrymmet för den dynamiska process som har skapat mer resurser än den förbrukat. Restriktioner som bottnar i utvecklingspessimism kan hindra sund ekonomisk tillväxt med ökad produktivitet och göra utvecklingspessimismen självuppfyllande.
Genom ständiga förbättringar av produktiviteten skapas förutsättningar för en hållbar tillväxt. Men skall vi lyckas åstadkomma en sådan tillväxt, kräver det också strukturella förändringar för ett effektivare resursutnyttjande.
Hur tillväxt sker
Ekonomisk tillväxt kommer till stånd genom ökade insatser av arbete och kapital eller genom att arbetet och kapitalet utnyttjas bättre, d.v.s. genom ökad produktivitet. Den tid är förbi då politiker kunde skapa konstgjord tillväxt genom att blåsa upp efterfrågan genom finanspolitisk expansion. Politiken av idag måste i stället inriktas på att skapa och vidmakthålla institutioner - i vid bemärkelse - vilka främjar utbudet av arbete och kapital samt stimulerar produktivitetsförbättringar.
Ekonomin växer när insatserna av arbete eller kapital ökar, d.v.s. när fler får jobb eller arbetar längre eller när investeringarna ökar. Under senare hälften av 1980-talet berodde den snabba tillväxten i Sverige framför allt på att fler människor började förvärvsarbeta. Att öka tillväxten genom höjd förvärvsfrekvens är möjligt så länge som det finns ett betydande antal personer som står utan jobb. Det fanns det i början av 1980-talet, och det finns det i ännu högre grad i mitten av 1990-talet. Ett viktigt mål för vår tillväxtstrategi är därför att se till att vi får en tillväxt som också leder till fler nya arbeten.
Även i en ekonomi där alla har arbete kan ekonomin växa, nämligen om fler och bättre varor och tjänster kan produceras av samma antal människor, d.v.s. om produktiviteten kan ökas. En långsiktigt högre tillväxttakt kräver att produktiviteten inte bara ökas en gång utan kontinuerligt. Under 1980-talet minskade produktiviteten snarare än ökade, delvis som en följd av att frånvaron ökade dramatiskt. Det krävdes fler människor på lönelistan för att få ett visst arbete utfört. Under 1990-talet har produktivitetstillväxten däremot varit snabb. Frånvaron har minskat, samtidigt som privata företag och den offentliga sektorn har rationaliserat sin verksamhet. Utmaningen är därför tvåfaldig och på kort sikt motstridig: att åstadkomma en snabb produktivitetstillväxt och samtidigt minska arbetslösheten.
På lite längre sikt är emellertid en snabb produktivitetsstegring en förutsättning för ökad tillväxt. När samma varor och tjänster produceras av färre människor, sjunker företagets produktionskostnader vilket, beroende på hur hård konkurrensen är, leder till att priset på varan eller tjänsten sjunker eller till att företagets vinster och de anställdas löner ökar. Ju mer priset sjunker, desto mer kommer efterfrågan på just denna vara eller tjänst att öka, och ju mer vinsterna och lönerna ökar, desto mer kan efterfrågan öka generellt. När efterfrågan ökar, behöver företagen anställa mer personal. Produktivitetstillväxten leder i det här fallet till högre sysselsättning och tillväxt.
För att denna positiva spiral skall uppstå krävs en hög rörlighet och anpassningsförmåga hos arbetskraften och kapitalet. Den ökade produk- tivitetstillväxten måste med andra ord även öka utbudet av arbetskraft och kapital. En viktig uppgift för politiken är därför att undanröja hindren och öka incitamenten för arbetskraftens och kapitalets rörlighet.
Vad gäller det finansiella kapitalet har sådan rörlighet redan skapats i och med kreditavregleringen och valutaliberaliseringen. Regeringens återinföran- de av dubbelbeskattningen på aktieutdelning innebär dock att kapitalets rörlighet mellan företag förhindras. I stor utsträckning låses det in i befintliga företag, huvudsakligen de redan kapitalintensiva, ofta råvarubaserade storföretagen. Detta är olyckligt i den meningen att dessa inte kommer att generera arbetstillfällen i samma utsträckning som tidigare. Det är därför viktigt att underlätta att risk- och investeringsvilligt kapital kan komma nya företag till del, framför allt sådana som är kunskapsintensiva och bygger på ny teknik och innovationer och som kan väntas växa snabbt och därmed generera framtidens välavlönade arbetstillfällen.
För arbetskraften finns det också rörlighetshinder kvar i form av arbetsrättsliga regler och kollektivavtal samt inte minst i form av ett utbildningssystem som inte förbereder människor inför de oundvikliga förändringar som sker på arbetsmarknaden. Det politiker kan bidra med för att öka produktivitetstillväxten är att skapa förutsättningar för investeringar i utbildning i form av ett utbildningssystem i toppklass samt ett skattesystem som gör det lönsamt att utbilda sig. Sedan är det enskilda människor och företag som måste fatta besluten om att satsa tid och pengar på en längre utbildning.
Medlemskapet i EU och tillväxt
Sverige har nu varit med i EU i snart ett år. En ökad produktivitet inom EU är nödvändig för att kunna konkurrera gentemot de mer dynamiska ekonomierna i Asien och Nordamerika. Arbetet med den inre marknaden är emellertid långt ifrån färdigt. Fortfarande finns det i praktiken många hinder för en helt fri konkurrens inom EU. Vi vill att Sverige skall verka pådrivande i arbetet med den inre marknaden, eftersom vi tror att det finns många fler positiva effekter att hämta från ökad konkurrens och handel inom EU.
EU får dock inte bli en sluten handelsplats. För oss är utvidgningen av EU till Öst- och Centraleuropa den viktigaste politiska uppgift EU står inför under det närmaste decenniet. Det är genom integration i det europeiska samarbetsprojektet vi bäst kan stabilisera den politiska demokratin och trygga den långsiktiga ekonomiska tillväxten i dessa länder.
Utvidgningen är dock inte en enkelriktad väg där ekonomiska fördelar endast kan vinnas av de central- och östeuropeiska staterna. Ökade tillväxtmöjligheter öppnas även för de länder som redan är medlemmar i EU. Genom en öppning av ekonomierna i öst får svenska och andra företag i Västeuropa tillgång till marknader som tidigare varit stängda eller på annat sätt reglerade. Än viktigare är att dessa ekonomier sannolikt kommer att växa snabbt, något som hela Europa har nytta av.
Sverige har genom traditionella och historiska band - bl.a. med de baltiska staterna - och sitt geografiska läge vid Östersjön goda möjligheter att framgångsrikt exploatera dessa nya exportmarknader i Europa. Vi har dessutom en industristruktur som är relativt väl anpassad efter den efterfrågan som finns och som rimligtvis kan tänkas utvecklas. En tredjedel av vår samlade produktion går på export av vilken hälften består av varor från verkstadsindustrin. Det är i exporten av verkstadsprodukter, telekommunikation och annan form av infrastruktur, samt kapitalvaror som bilar och vitvaror, som vi kan antas ha en stor potential i vår handel med Central- och Östeuropa.
För att Östeuropa skall ha råd att köpa dessa varor från oss måste de emellertid få möjlighet att sälja någonting till oss. För närvarande har EU s.k. Europaavtal med praktiskt taget alla de central- och östeuropeiska länderna. Europaavtalen innefattar frihandelsavtal. Dessa har dock övergångs- bestämmelser eller till och med skydds- och undantagsklausuler på de områden där dessa länder är mest konkurrenskraftiga och där EU traditionellt har varit mest protektionistiskt. Det gäller framför allt jordbruksprodukter, som ligger helt utanför frihandelsavtalen, men även teko och stål.
EU:s protektionism, framför allt i form av jordbrukspolitiken, har inte bara varit skadlig för de länder som vill exportera sina jordbruksvaror till EU utan är även mycket kostsam för EU-ländernas konsumenter, som fått betala högre livsmedelspriser och skatter för att finansiera jordbrukspolitiken.
Vi vill därför att Sverige skall verka för en ökad frihandel mellan EU och övriga världen, en reformering av EU:s jordbrukspolitik samt en snar utvidgning av EU till länderna i Central- och Östeuropa.
Frigörelse av offentliga resurser ger ökad produktivitet
En förutsättning för den snabba svenska tillväxten sedan 1870-talet och hundra år framåt var att den del av arbetskraften som blev överflödig i jordbruket, när detta rationaliserades, kunde användas till mer produktiv verksamhet i industrin. En överflyttning av resurser från den offentliga till den privata sektorn kan få liknande positiva effekter på tillväxten som en gång överflyttningen av arbetskraft och kapital från jordbruket till industrin.
De positiva effekterna kan uppstå på tre sätt. För det första kan produktivitetstillväxten väntas bli snabbare i en given verksamhet, när denna flyttas ut till privat från offentlig regi. Även de delar av samma verksamhet som blir kvar i offentlig regi kommer att utsättas för konkurrens, varför produktiviteten kan väntas öka även i dessa. Privatiseringen av delar av barnomsorgen har exempelvis lett till att produktiviteten för flertalet daghem, även de i offentlig regi, har ökat. Barnomsorg har kunnat erbjudas till lägre priser men med lika god kvalitet som tidigare.
För det andra kan de frigjorda resurserna användas till någon helt annan verksamhet i den privata sektorn.
För det tredje möjliggör en bantning av den offentliga sektorn lägre skatter, vilket minskar de snedvridande effekterna på resursanvändningen i den övriga ekonomin. Det behöver därmed inte ske en fysisk utflyttning av verksamhet från den offentliga sektorn för att en positiv effekt skall uppstå på tillväxten. Även en nedskärning av de offentliga transfereringarna eller en avgiftsfinansiering av offentlig verksamhet som innebär att skatterna kan sänkas kan bidra till högre total produktivitet i samhällsekonomin.
För att återvända till daghemsexemplet, så skulle en ökad avgifts- finansiering som möjliggör lägre skatter kunna få en positiv effekt på till- växten. Idag subventioneras varje daghemsplats med omkring 50 000 kronor. Det innebär att skatter av samma belopp måste dras in för att finansiera subventionen.
En radikal minskning av den offentliga sektorn skulle förbättra förutsättningarna för ekonomisk tillväxt. Därmed skulle välståndet förbättras för ekonomin som helhet. De skattesänkningar som vi förespråkar skulle dessutom medföra att fler skulle kunna få jobb och flertalet dessutom få en bättre ekonomisk levnadsstandard än i dag. De som har behov av offentligt stöd måste kunna erbjudas detta också i framtiden.
Stabila spelregler för ökad produktivitet
För att främja produktivitetsutvecklingen kan politiker undanröja lagar och regler, som bromsar förändring och utveckling. De kan även värna om "spelregler" eller "institutioner" - i bred bemärkelse - som stärker både stabiliteten i ekonomin och motiven för att ta egna initiativ och risker.
Institutioner kan i detta sammanhang vara allt från allmänna moralregler och lagsystem till de myndigheter som är satta att tillämpa dessa lagar. Viktiga institutioner för marknadsekonomin är exempelvis regler som att "avtal skall hållas" och att "man skall arbeta för sitt uppehälle" samt lagar som reglerar detta. Institutioner kan även vara sådant som växelkurssystem eller normen om att staten inte skall låna till konsumtion utan enbart till investeringar. Sveriges fasta växelkurs gentemot omvärlden utgjorde fram till början av 1970-talet då Bretton Woods-systemet bröt samman en institutionell restriktion för finans- och penningpolitiken.
Vår förmåga att bygga upp institutioner som främjade stabilitet och entreprenörskap var en viktig anledning till att svensk ekonomi växte så snabbt under ett sekel fram till 1970-talet. Att vi sedan har halkat efter övriga OECD-länder beror till en del på att vi varit så dåliga på att värna marknadsekonomins institutioner. Politiken har dessutom präglats av allt tvärare kast. Det har blivit svårare att förutsäga vilka regler som skall gälla nästa år. Kravet på förutsebarhet innebär inte att lagar och regler aldrig skall ändras. Dåliga sådana skall ersättas av bättre. Men den politiska makten skall alltid hålla sig till grundprincipen att inte införa regler med retroaktiv verkan. Man skall ha rimlig tid på sig att förbereda sig inför en förändring.
Lagar som reglerar äganderätten och avtalsfriheten utgör grundbulten i en marknadsekonomi, eftersom det är ur dem som en rad av den fria ekonomins andra institutioner växer fram, exempelvis bolagsformer och konkursinstitut. Den viktigaste funktionen hos äganderätten i detta perspektiv är inte att den möjliggör privat ägande av saker vi besitter utan att den definierar rättigheter, exempelvis i form av hyra eller lån av saker vi inte äger. Den största inskränkningen i det privata ägandet i Sverige idag är det höga skattetrycket. Människor har helt enkelt inte möjlighet att kontrollera frukterna av sitt arbete eller sina investeringsbeslut. Sänkta skatter är därför det bästa sättet att stärka det privata ägandet som institution och därmed förbättra ekonomins funktionssätt. Ett annat sätt att stärka marknadsekonomin är att minska regleringarna och utvidga avtalsfriheten. Det område där en friare avtalsbildning är mest påkallad är arbetsmarknaden.
En avancerad marknadsekonomi kännetecknas även av en omfattande handel med rättigheter i olika former och av ett ständigt utvecklande av dessa instrument, något som förutsätter avtalsfrihet. Det gäller att hitta lösningar som hela tiden närmar sig en situation där den som vid ett visst givet ögonblick har störst nytta av en resurs utnyttjar den. Det är här entreprenören kommer in.
Förbättrad entreprenörsmiljö för ökad produktivitet
En entreprenör är enligt vårt sätt att se inte nödvändigtvis en person som uppfinner nya produkter eller upptäcker nya användningssätt för gamla produkter. En entreprenör kan lika gärna vara en person som utnyttjar möjligheten att göra vinster genom att handla med varor, tjänster och rättigheter på ett sätt som ingen har handlat med dem förut. Vår tids entreprenörer är, till skillnad från förra seklets, mer inriktade på att sälja tjänster än varor. Det kännetecknande för entreprenören är dock fortfarande att han, och allt oftare hon, gör det på något helt nytt sätt.
Att entreprenören går med vinst förutsätter att någon är beredd att betala för dennes tjänster, d.v.s. att entreprenören upptäckt ett sätt att bättre tillfredsställa människors behov än vad någon kommit på tidigare. Entreprenörens verksamhet leder om den är framgångsrik med andra ord till tillväxt, såsom vi tidigare definierat begreppet.
För att entreprenörer skall kunna verka får vinster inte beskattas för hårt. Får man inte behålla frukterna av sina idéer, är det knappast lönt att förverkliga dem. Det förutsätter också att det inte finns regleringar som hindrar konkurrens från nya aktörer. En förbättrad entreprenörsmiljö innefattar med andra ord lägre skatt på företagande, färre regleringar och mindre krångel.
I den s.k. neoklassiska nationalekonomin finns det inte mycket plats för entreprenörer. Anledningen är bl.a. att denna teori förutsätter att alla kan få fullständig information om behoven på marknaden utan att det kostar något. Eftersom det dessutom råder fullständig konkurrens, förverkligas nya affärsmöjligheter omedelbart. Priset och därmed vinsten för entreprenören sjunker omedelbart. Enligt denna teori går det enbart att göra vinster på marknader där det råder ofullständig konkurrens.
Nyare ekonomiska teorier menar däremot att information inte är kostnadsfri och att man kan ha större eller mindre talang vad gäller att behandla den. Med ett sådant synsätt går det att göra vinster även på en marknad med konkurrens, bara man ser till att använda informationen på något nytt sätt. Exempel på entreprenörer från vår tid är de som sett till att använda och sälja information om de finansiella marknaderna på ett nytt och mer effektivt sätt. Om de offentliga monopolen på vård- och omsorgsområdet bröts upp, skulle det säkerligen finns stora möjligheter för entreprenörer att sälja vård- och omsorgstjänster i nya former. Det skulle leda till ökad tillväxt och till fler arbeten.
Tillväxt och nya arbeten
Tillväxt är normalt en förutsättning men inte i sig en garanti för fler arbetstillfällen. I vissa länder har arbetslösheten till och med ökat under perioder med god tillväxt. Omvänt är det naturligtvis tänkbart att också vid låg eller ingen tillväxt öka antalet arbetstillfällen, men då till priset av sjunkande reallöner.
Begreppet "job-less growth" har präglat utvecklingen inom EU under 1970-talet och större delen av 1980-talet. Stelheter på arbetsmarknaden och höga totala arbetskraftskostnader har lett till att investeringar i stor utsträckning syftat till att minska arbetskraftsintensiteten. I USA har, som framgår av diagram 6.1 nedan, en mera flexibel arbetsmarknad och lägre skatt på arbete medfört en kraftig expansion av antalet arbetstillfällen. Samtidigt har reallönerna ökat förhållandevis långsamt.
Diagram 6.1
Sysselsättning och reallöner i USA respektive EU
Det krävs i flertalet europeiska länder särskilda åtgärder för att tillväxt också skall leda till så många nya jobb att arbetslösheten kan pressas tillbaka. Det ställer krav på en mera dynamisk lönebildning, på insatser för att höja kunskapsnivån och på nya villkor för kontinuerligt lärande, det sistnämnda inte minst för att främja rörligheten på arbetsmarknaden
En snabbare produktivitetstillväxt i svensk ekonomi kommer att öka efterfrågan på arbetskraft men skärper också kompetenskraven. När det behövs färre människor och maskiner för att klara av ett visst jobb, frigörs resurser som kan användas till annan verksamhet. Avgörande för att en ökad produktivitetstillväxt inte skall leda till ökad arbetslöshet är att arbetsmarknaden blir mer flexibel. För detta krävs dels en avreglering av de lagar som gäller på arbetsmarknaden och att den enskildes avtalsrätt hävdas, dels möjlighet till kontinuerlig vidareutbildning under arbetslivet.
Finanspolitik
Finanspolitik som ger stabilitet
Finanspolitiken måste styras över från aktiv konjunkturpolitik mot långsiktig strukturpolitik. En sänkning av den offentliga utgiftskvoten gör de offentliga finanserna mindre konjunkturkänsliga.
Internationella och svenska erfarenheter visar att det långsiktigt inte går att skapa nya jobb genom finanspolitiska finjusteringar. Keynesianismen i dess uttolkning som aktiv konjunkturpolitik har visat sig skapa mer störningar än stöd vad gäller den ekonomiska utvecklingen. Däremot spelar både finans- och penningpolitiken viktiga roller för att skapa stabilitet i ekonomin, något som främjar såväl tillväxt som sysselsättning på lång sikt.
För att finanspolitiken skall kunna verka stabiliserande krävs enligt vår mening att den offentliga sektorn inte är för stor. Med en offentlig sektor som är större än den privata är det svårt att få stabilitet i ekonomin. Ett långsiktigt mål bör därför vara att de offentliga utgifterna inte överstiger hälften av BNP att jämföra med närmare 70 procent i dagsläget. En så stor överflyttning av resurser från den offentliga till den privata beslutssfären kommer att kräva stora strukturella förändringar. För att själva övergången inte skall medföra instabilitet krävs att förändringarna sker successivt och enligt en långsiktig plan. Människor skall inte få sin ekonomi raserad, därför att bestämmelser förändras från dag till annan. Det skulle leda till att folk inte vågar planera för framtiden, vilket i sig leder till instabilitet.
Höga ersättningsnivåer i de svenska socialförsäkringssystemen till- sammans med höga marginalskatter har gjort att de offentliga finanserna har svängt kraftigt med konjunkturen utan att regering och riksdag fattat några beslut därom. Sådana s.k. automatiska stabilisatorer har ansetts verka dämpande på konjunktursvängningarna. Under den nyligen genomgångna recessionen fick de automatiska stabilisatorerna dock underskottet att växa på ett okontrollerat sätt i Sverige. De offentliga finanserna fungerade därmed snarare som automatiska destabilisatorer än stabilisatorer. Även efter skatteomläggningen och förändringarna i socialförsäkringssystemen är de svenska offentliga finanserna mest känsliga för konjunktursvängningar i OECD. Vi vill skapa mer stabilitet i ekonomin genom att minska marginaleffekterna i skattesystemet samt öka inslaget av egenavgifter i socialförsäkringssystemen.
För ett litet och öppet land som Sverige kan det verka stabiliserande att koppla finans- och penningpolitiken till den som gäller i omvärlden. De perioder då kronan var knuten till pundet och därefter till dollarn kännetecknades av låg inflation och stor ekonomisk stabilitet. Anledningen härtill var att den svenska finans- och penningpolitiken anpassades till den hos våra viktigaste handelspartner. Senare perioder med försök till fast växelkurs har inte inneburit samma ekonomiska stabilitet, helt enkelt därför att finanspolitiken varit mer expansiv och lönehöjningarna större än i omvärlden, vilket lett till återkommande devalveringar. Det var därmed inte den fasta växelkursen som gjorde att vi började få problem på 1970-talet utan snarare det faktum att regering, riksdag och arbetsmarknadens parter inte längre respekterade växelkursen som en restriktion.
Vi anser att en återgång till ett system där finanspolitiken, penning- politiken och lönebildningen kopplas närmare till vad som gäller i utlandet skulle främja den långsiktiga tillväxten i Sverige. Det förutsätter dock att kopplingens hållfasthet framstår som trovärdig. Ett deltagande i den ekonomiska och monetära unionen, EMU, uppfyller detta krav. Dels skulle det vara svårt att lämna det monetära samarbetet. Dels skulle det ekonomisk- politiska samarbetet mellan regeringarna, inklusive de s.k. konvergens- kriterierna, förhindra en skatte- och utgiftspolitik som skulle undergräva tillväxtens drivkrafter.
Konvergenskraven att vi måste minska den offentliga skuldsättningen till högst 60 procent av BNP och det löpande underskottet till högst 3 procent av BNP före inträdet i EMU utgör en positiv restriktion för finanspolitiken redan nu. Det har dock anförts att dessa konvergenskrav inte räcker som riktlinjer för finanspolitiken i de länder som deltar i EMU. Det tyska förslaget, som även har fått bifall av EU-kommissionen, att skapa ett stabiliseringsråd med deltagande av EU-ländernas finans- och ekonomiministrar är därför ett steg i rätt riktning. Tanken är att detta råd skall svara för en ömsesidig övervakning av finanspolitiken i länderna. Exempelvis skall rådets medlemmar gemensamt eftersträva att minska budgetunderskotten till mindre än 3 procent av BNP i högkonjunktur. 3 procent skall ses som ett absolut tak i lågkonjunktur. Mot bakgrund av att de svenska offenliga finanserna svänger så kraftigt med konjunkturen skulle vi i nuläget ha svårt att klara sådana krav. Därför krävs en mer omfattande omstrukturering av Sveriges ekonomi.
Skuldkonsolidering via utgiftsminskningar ger mer tillväxt
Budgetsaneringen bör baseras på utgiftsminskningar och ej på skattehöjningar. En sådan politik förbättrar ekonomins tillväxtmöjligheter.
Den förra borgerliga regeringen genomförde budgetförstärkningar på 90 miljarder kronor under sin mandatperiod. Våren 1994 beslutade riksdagen med anledning av kompletteringspropositionen om ytterligare 80 miljarder kronor i långsiktiga budgetförstärkningar fram till 1998. Därefter presenterades under valrörelsen förslag om 20 miljarder kronor i nya budgetförstärkningar. Sammanlagt genomförde, beslutade och presenterade med andra ord den borgerliga regeringen budgetförstärkningar på 190 miljarder kronor. Drygt tre fjärdedelar av dessa utgjordes av utgiftsnedskärningar. Därefter har den socialdemokratiska regeringen fått igenom 79 miljarder kronor i egna budgetförstärkningar i riksdagen. Dessa budgetförstärkningar består till 60 procent av skattehöjningar.
Internationell erfarenhet och forskning visar att budgetkonsolidering som bygger på utgiftsnedskärningar snarare än skattehöjningar har större chans att bli framgångsrik med avseende på omfattning och uthållighet. En viktig anledning är att höga skatter försämrar tillväxtkraften i ekonomin, vilken är avgörande för att skulden skall minska i förhållande till BNP. I den moderata partimotionen med anledning av vårens kompletteringsproposition föreslogs specificerade utgiftsminskningar på netto 55 miljarder kronor mer än regeringen samt skattesänkningar på netto 37 miljarder mer. Skatte- sänkningarna är till skillnad från regeringens momssänkning inriktade på att främja arbete och företagande, med andra ord på att främja tillväxt.
Starkare saneringsplan skapar långsiktigt förtroende
Regeringen bör specificera återstående 20 miljarder kronor i den egna saneringsplanen samt de ytterligare 16 miljarder kronor som aviserades i konvergensprogrammet, d.v.s. sammanlagt 36 miljarder kronor i ytterligare besparingar. Uppslag till besparingar kan hämtas i den moderata partimotionen med anledning av vårens kompletteringsproposition.
Att tillväxten under det första halvåret i år var starkare än vad de flesta bedömare trodde så sent som i våras får naturligtvis en positiv effekt även på statsfinanserna. Enligt regeringen betyder detta att den offentliga sektorns konsoliderade bruttoskuld i förhållande till BNP når sin topp redan i år på nivån 80 procent av BNP. Därefter sjunker den successivt.
Man bör dock vara medveten om att förbättringen av den offentliga sektorns konsoliderade bruttoskuld till stor del beror på bokföringsmässiga förändringar. Sålunda räknas avsättningarna till premiereservsystemet i det nya pensionssystemet som statliga tillgångar, fastän det i själva verket rör sig om en skuld till framtida pensionärer. Avsättningarna, och därmed den redovisade minskningen av statsskulden, uppgår till 10 miljarder kronor per år fr.o.m. 1995. Vidare har de statliga bostadslånen lyfts ut, vilket resulterar i att den redovisade skulden sjunker med 10 miljarder kronor. Förvaltningen av Kärnbränslefonden flyttas från Riksbanken till Riksgäldskontoret, vilket leder till ytterligare en sänkning av bruttoskulden med 18 miljarder kronor. Försäljningen av Nordbanken minskar den konsoliderade bruttoskulden med 6 miljarder kronor och förändringar i den offentliga sektorns interna skuldförbindelser, framför allt AP-fondens ökade innehav av statspapper, med sammanlagt 48 miljarder kronor.
Tabell 7.1
Reduceringar av den konsoliderade bruttoskulden, ackumulerade belopp
Då tillväxten nu verkar komma in i en lugnare fas och möjligheterna till engångsvisa bokföringsmässiga förbättringar av bruttoskulden successivt reduceras, är de positiva överraskningarnas tid vad gäller budget- och skuldutvecklingen sannolikt över.
I regeringens huvudalternativ som kan betecknas som relativt gynnsamt ligger skuldkvoten fortfarande kvar på närmare 70 procent av BNP vid ingången till nästa sekel. En så stor offentlig skuld kan knappast utgöra en stabil kärna i ekonomin. Den innebär att de offentliga finanserna är extremt känsliga för förändringar i den internationella räntenivån samt för förändringar i kronkursen. Regeringen understryker gärna storleken på de budgetförstärkningar som föreslagits, men sanningen är att det fortfarande råder oklarhet kring en betydande del av budgetpolitiken.
I propositionen redovisas prognostiserade budgetöverskridanden på 4,3 miljarder kronor som, enligt förslaget, skall täckas med tillkommande utgiftsminskningar. Dessutom kvarstår 2 miljarder att konkretisera från konvergensprogrammet, och enligt uttalanden av finansministern kommer den s.k. tillväxtpropositionen att medföra ett ökat finansieringsbehov på ytterligare 4-5 miljarder kronor, som måste täckas genom minskade utgifter. Slutligen kvarstår 8,4 miljarder i aviserade, men ännu ej beslutade, utgiftsminskningar. Sammantaget innebär detta att det fortfarande saknas beslut om utgiftsminskningar på närmare 20 miljarder kronor för att regeringen skall kunna fullfölja vad som utlovats.
Utöver detta besparingsbehov är ytterligare budgetförstärkningar nödvändiga för att etablera en tillräckligt stor trovärdighet för den ekono- miska politiken. I kompletteringspropositionen aviserade regeringen besparingar på ytterligare 16 miljarder kronor men väljer nu att skjuta beslutet på framtiden. OECD har i sin senaste granskning av svensk ekonomi rekommenderat regeringen att så snart som möjligt fatta beslut om även dessa utgiftsminskningar.
Vidare bör noteras att finansieringen av åtgärder beträffande dubbelbeskattningen skall ske inom ramen för företagsbeskattningen, d.v.s. genom att andra skatter höjs. Detta leder till att det höga skattetrycket bibehålls. I stället borde förslaget finansieras genom utgiftsminskningar, vilket ställer krav på uppskattningsvis ytterligare cirka 7 miljarder i besparingar.
Bland förslagen till utgiftsminskningar på sammanlagt 64 miljarder kronor brutto i vårens moderata partimotioner kan regeringen finna uppslag till besparingar. Vi har lagt fram förslag - och följaktligen i huvudsak stött regeringens förslag i riksdagen - om minskade ersättningsnivåer vid föräldraledighet, arbetslöshet och sjukdom. Dessa åtgärder har inte bara minskat statens direkta utgifter utan gör det också mer lönsamt att arbeta än att inte arbeta.
En allmän inkomstbortfallsförsäkring bör utredas
Regeringen bör ge Sjuk- och arbetsskadeberedningen direktiv att utreda förslag om en allmän inkomstbortfallsförsäkring. Vi ser med tillfredsställelse att regeringen har övergett tanken om en riksnorm för socialbidragen.
Regeringen säger sig ha inlett ett arbete som syftar till att sammanföra och renodla sjukförsäkringen och förtidspensionen till en ohälsoförsäkring. En av de åtgärder som den borgerliga regeringen vidtog var att tillsätta en bred parlamentarisk utredning vars uppgift var att se över möjligheterna att samordna olika socialförsäkringssystem, göra dessa mer enhetliga och att utreda möjligheten att införa ett grundläggande trygghetssystem. Tyvärr har den nya socialdemokratiska regeringen ändrat och snävat in direktiven, vilket inneburit att utredningsarbetet blivit avsevärt försenat.
För att få en bred översyn av socialförsäkringssystemen är det angeläget att beredningen får direktiv som innebär att man skall studera även ett förslag om en allmän försäkring mot inkomstbortfall till följd av sjukdom och arbetslöshet, som ger ett gott grundskydd och som möjliggör enskilda tilläggsförsäkringar. Även frågan om inrättande av möjlighet till s.k. med- borgarkonto bör utredas närmare. Det är endast genom större utrymme för ett personligt ansvar som socialförsäkringarna i framtiden kan ges en mer robust karaktär och större försäkringsmässighet.
Regeringen ämnar återkomma med förslag om förändringar av social- tjänstlagen. Enligt propositionen kommer denna förändring att innebära att kommunerna får ökat inflytande över socialbidragsnivåerna och också ges möjlighet att ställa motkrav i form av arbete eller studier på dem som uppbär socialbidrag. Vi hälsar detta klargörande med tillfredsställelse. Det ligger i linje med den moderata reservationen till Socialtjänstkommitténs betänkande (SOU 1994:139) och skulle innebära att de tankar som bl.a. socialministern för fram om en riksnorm inte kommer att förverkligas. Vi avvaktar med intresse regeringens aviserade åtgärder mot systemfel, fusk och överut- nyttjande av socialförsäkringarna, som enligt Riksrevisionsverket kostar mellan 5 och 7 miljarder kronor och som i slutändan kan bli det dubbla. Vi förutsätter att regeringen för vidare de förslag till åtgärder som Riksrevisionsverket föreslagit i samband med de rapporter som kartlagt fusk och överutnyttjande. En förenkling av systemen är dessutom i detta sammanhang nödvändig.
Statsskuldspolitiken
Den kommande utredningen om statsskuldspolitiken bör ägna särskild uppmärksamhet åt motiven för upplåning i utländsk valuta, när bytesbalansen visar stort överskott.
Regeringen säger sig ha för avsikt att i det korta perspektivet fortsätta upplåningen i utländsk valuta. De motiv som anförs härför är inte alldeles lätta att förstå. Behovet av att minska påfrestningarna på den inhemska upplåningen förefaller inte så stort med det stora överskott i bytesbalansen som väntas. Vill man markera regeringens beslutsamhet att inte låta inflationen urholka statsskulden, görs detta ännu tydligare genom att öka satsningen på realränte- eller indexobligationer. Upplåning i utländsk valuta kan naturligtvis vara fördelaktig, om en kronförstärkning förutses, men det kan diskuteras om man ändå skall utsätta sig för den extra risk detta innebär.
Penningpolitik för lägre inflation
Regeringen bör snarast lägga fram en proposition angående ökat oberoende för Riksbanken i enlighet med Riksbanksutredningens förslag.
Sverige bör gå med i ERM i så god tid att vi har möjlighet att delta i EMU från starten förutsatt att vi uppfyller konvergensvillkoren.
Senare tids forskning har kunnat påvisa att låg inflation faktiskt har en mätbar positiv effekt på tillväxten. En minskning av inflationstakten med 5 procentenheter ökar enligt flera av varandra oberoende studier den årliga tillväxttakten med 0,1 till 0,5 procentenheter. På några års sikt innebär det en betydande ökning av bruttonationalprodukten.
Annan forskning visar att länder med fasta växelkurser och en mer oberoende centralbank har lägre inflation. Den dämpande effekten på inflationen av en oberoende centralbank är dessutom större vid flytande än vid fasta växelkurser. Det är svårt för en centralbank att föra en trovärdig låginflationspolitik, när växelkursen flyter och den är beroende av regeringen eller parlamentet.
Idag har vi flytande växelkurser och relativt låg inflation i Sverige. Det finns dock flera tecken på att den låga inflationen snarare är en effekt av en svag efterfrågan än ett trendbrott i svensk ekonomi. De fortsatt höga räntorna är en illavarslande signal, de stora lönehöjningarna i årets avtalsrörelse trots hög arbetslöshet är en annan.
Regeringen aviserar nu åtgärder för att stärka Riksbankens oberoende. Ett enigt riksbanksfullmäktige har nyligen i en skrivelse till riksdagens finansutskott begärt förändringar i huvudsaklig överensstämmelse med Riksbanksutredningens förslag. Även om ett genomförande måste dröja till efter 1998 års val till den del det förutsätter grundlagsändring, bör regeringen enligt vår mening skyndsamt framlägga erforderliga förslag. Det skulle skänka trovärdighet åt de politiska instansernas beslutsamhet att hålla inflationen nere.
Åtgärder för att stärka Riksbankens oberoende följer också av Sveriges medlemskap i EU och EMU. Ytterligare en trovärdighetsskapande åtgärd, som omedelbart skulle stärka kronan och sänka räntenivån, vore att regeringen klargör sin avsikt att när konvergensvillkoren är uppfyllda föreslå Sveriges övergång till EMU:s tredje fas med gemensam valuta. Det skulle skapa lägre inflation och mer stabilitet i den ekonomiska politiken i Sverige och därmed även vara gynnsamt för tillväxten. Mot bakgrund av att Sverige har en likartad industristruktur som EU:s kärnländer är risken dessutom liten för att vår ekonomi skulle drabbas av chocker som skulle kräva en annan valutapolitik än i dessa länder.
För att ett deltagande i EMU skall bli framgångsrikt och inte leda till större arbetslöshet krävs dock att arbetskraften blir mer rörlig såväl lönemässigt som yrkesmässigt och geografiskt. Detta är emellertid nödvändigt, även om vi skulle ställa oss vid sidan om. Att stå utanför EMU, när förutsättningarna för deltagande väl är uppfyllda, skulle dessutom tolkas som att Sverige vill hålla öppet för återgång till inflations- och devalveringspolitik och därmed högre räntor och valutainstabilitet.
Regeringen menar i propositionen att det inte är aktuellt att knyta kronan till ERM. Enligt Maastrichtfördraget måste dock detta ske senast till våren om Sverige skall kunna vara med från början i EMU:s tredje fas. Det råder bred politisk enighet om att Sverige bör återgå till fast växelkurs, och onödigt dröjsmål med inträde i ERM kan tolkas som att vi inte på allvar siktar på medverkan i EMU. Därmed skapas osäkerhet om fastheten i låginflations- politiken.
Balans mellan privat och offentlig sektor
Budgetpolitiken skall ha som långsiktigt mål att balans uppnås mellan den privata och offentliga sektorn. När den privata sektorn tillåts öka, minskar behovet av offentliga insatser. Den offentliga sektorns verksamhet och transfereringar kan därför successivt koncentreras till kärnuppgifterna. Samtidigt sänks skatten kraftigt, främst på arbete, för låg- och medelinkomsttagare.
Regeringen räknar i propositionen med att den offentliga sektorns utgifter i år kommer att uppgå till i det närmaste 70 procent av den samlade produktionen, varav ca hälften efter räntebetalningar är kostnader för de tjänster som produceras av den offentliga sektorn samt investeringar och ca hälften transfereringar till framför allt hushåll. De offentliga inkomsterna uppgår till ca 61 procent, varav drygt 51 procentenheter är skatter. Den privata sektorn omfattar således 1995 endast knappt 40 procent av BNP. För år 2000 bedömer regeringen, trots en fortsatt tillväxt på drygt 2 procent, att den offentliga sektorns andel av ekonomin fortfarande överstiger 60 procent och därmed att den privata fortfarande understiger 40 procent.
Inom EU omfattar den privata sektorn genomsnittligt för länderna ungefär hälften av ekonomin och inom OECD-området genomsnittligt cirka 60 procent. I många av dessa länder är välfärden i egentlig mening (inte enligt den svenska definition som sätter likhetstecken mellan välfärd och offentliga insatser) lika stor som - i flera fall större än - i Sverige.
Medborgarna i vårt land är till följd av att den enskilda sektorn är så begränsad starkt beroende av den politiska sektorn såväl när det gäller tjänster inom vård-, omsorgs- och utbildningssektorerna som för sina disponibla inkomster. Den helt övervägande delen av vård och omsorg, liksom av utbildning produceras inom offentligt finansierade och offentligt styrda monopol. 1995 utgör cirka 44 procent av hushållens disponibla inkomster transfereringar från den offentliga sektorn.
Det innebär att när stat och kommun inte längre förmår infria utställda löften till medborgarna finns oftast inga alternativ. De allra flesta kan heller inte välja dem som ändå finns, eller som skulle kunna växa fram, eftersom skatterna tar i anspråk så stor del av de inarbetade inkomsterna. Genom att den offentliga sektorn lägger beslag på så stor del av de totala resurserna blir också den privata sektorns förmåga att erbjuda de nya arbetstillfällen som kan eliminera dagens massarbetslöshet otillräcklig.
Offentliga monopol, omfattande transfereringar och inskränkt valfrihet leder förutom till minskad frihet för medborgarna också till felaktig fördelning och sämre utnyttjande av de totala ekonomiska resurserna. Trögheten i stora icke konkurrensutsatta offentliga system ger dålig effektivitet. Tillväxtkraften i ekonomin försvagas. De nya jobben blir färre.
I sin senaste rapport om Sveriges ekonomi (september 1995) pekar också OECD på de omfattande strukturella problem som måste lösas för att återskapa tillväxtkraften och förmågan att generera tillräckligt många arbetstillfällen i den privata sektorn:
Den stora offentliga sektorn och det höga skattetryck som är följden förorsakar sannolikt i sig själv fortsatt stora effektivitetsförluster i ekonomin, framför allt genom minskat sparande och sämre förutsättningar för arbetsutbudet.
I avslutningen dras bland annat följande slutsatser i OECD- rapporten:
Det är synnerligen viktigt att finna vägar att lyfta den möjliga tillväxttakten i ekonomin utöver den nivå som varit bestående sedan mitten av 1970-talet. En viktig del i en sådan strategi måste vara att reducera andelen offentliga utgifter och skatter av nationalinkomsten. Ett högt skattetryck och generösa socialförsäkringssystem medför potentiella, stora effektivitetsförluster genom att motverka arbete och sparande, och det är tveksamt om de offentliga verksamheterna är effektiva eftersom marknadsmekanismerna i stort sett saknas.
Sedan regeringstillträdet i oktober 1994 har den socialdemokratiska regeringen genomfört skattehöjningar som uppgår till i det närmaste 60 miljarder kronor. Dessa innebär också i stor utsträckning en återgång till det skatte- system som rådde före marginalskattereformen 1991. I viss begränsad utsträckning retirerar nu regeringen genom förslagen i propositionen om införande av riskkapitalavdrag och återinförande av kvittningsrätten för underskott i nystartad näringsverksamhet. Samtidigt genomförs emellertid andra skattehöjningar som försämrar tillväxtkraften i ekonomin ytterligare.
Regeringen beräknar att budgetbalans bör kunna uppnås 1998 vid en utgiftsnivå på 62 procent av BNP, en skattekvot på 53,1 procent och övriga inkomster på 8,9 procent av BNP. Skatteuttaget mätt som andel av BNP beräknas därefter öka ytterligare fram till år 2000. Det världsrekordhöga skatteuttaget cementeras genom regeringens politik.
Den socialdemokratiska regeringen har visserligen tvingats fullfölja den budgetsanering som inleddes av den borgerliga regeringen 1991-1994, men tyngdpunkten i de samlade åtgärderna har förskjutits så att den övervägande delen är skattehöjningar som, även om de på kort sikt bidrar till den nödvändiga budgetsaneringen, i sig försämrar tillväxtkraften i ekonomin.
Den långsiktiga trovärdigheten i arbetet med att konsolidera de offentliga finanserna förutsätter dessutom, som bland annat framgår av OECD:s bedömningar, att den offentliga andelen av ekonomin minskar. Därmed minskar risken att konjunktursvackor leder till kraftiga budgetförsvagningar, och förutsättningarna för varaktigt låga räntor förbättras.
Dagens "välfärdsstat", som inte förmår infria sina åtaganden till medborgarna och som kväver tillväxtkraften, bör ersättas av ett "välfärds- samhälle" där medborgarna får rätt och möjlighet att själva forma sina liv med den grundtrygghet som en stark, men begränsad statsmakt kan ge.
När hushållen genom lägre skatter, högre tillväxt och därmed större reallöneökning får bättre ekonomiska förutsättningar, minskar behovet av offentliga insatser. Den offentliga sektorn bör därför kunna minskas till i vart fall den genomsnittliga nivån inom EU genom att dess verksamhet och insatser successivt koncentreras till de viktiga kärnuppgifterna. En av dessa är att kunna ge ett gott stöd till de medborgare som behöver gemensamma insatser vid exempelvis arbetslöshet eller sjukdom. En annan viktig uppgift är att garantera att alla får en omfattande och god grundutbildning och lika möjligheter till fortsatt högre utbildning. När det gäller transfereringarna bör huvudinriktningen vara att skapa sådana förutsättningar för nya arbetstillfällen och en effektiv rehabilitering att väsentligt färre är i behov av offentligt stöd.
Diagram 9.1
Det totala skatteuttaget kan samtidigt sänkas till drygt 40 procent av BNP, givet den nivå på den offentliga sektorns övriga inkomster - knappt 9 procent - som anges i propositionen. Detta skattesänkningsutrymme bör till övervägande del användas för att successivt sänka skatten på arbete för låg- och medelinkomsttagare. Det kan ske genom att utrymme skapas för sänkt kommunal utdebitering eller för höjda grundavdrag med utgångspunkt i familjernas försörjningsbörda. På sikt bör också mervärdesskatten sänkas ned mot genomsnittet i norra Europa.
I det budgetalternativ som vi presenterat i våra motioner med anledning av årets budgetproposition och kompletteringsproposition byts som ett första steg huvuddelen av de genomförda och aviserade skattehöjningarna mot besparingar. Åtgärderna är främst inriktade mot att undanröja de skattehöjningar som försämrar förutsättningarna för kapitalbildning och nya jobb. Sammantaget förbättras budgetsaldot med 22 miljarder kronor. Den offentliga utgiftsnivån som andel av BNP blir cirka 4 procentenheter lägre och skatteuttaget cirka 3 procentenheter lägre.
I avsnitten 11 och 12 föreslås flera skattesänkningar, av vilka några är avsedda att träda i kraft 1996. De är fullt ut finansierade i vårt budget- alternativ för innevarande budgetår. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om finansiering med utgångspunkt i vårt alternativ.
Sparande, enskilt ägande och kapitalbildning
Enskilt sparande skall stimuleras, och enskilt ägande får inte missgynnas. Alla tankar på att ytterligare försämra villkoren för privat pensionssparande avvisas. Förslaget att ge AP-fonden rätt att köpa aktier för ytterligare 10 miljarder kronor är ett utslag av samma socialistiska idéer som låg bakom löntagarfonderna och kommer därför med kraft att bekämpas.
Det egna ägandet ger en trygghet som inte kan ersättas av aldrig så heltäckande, politiskt beslutade och offentligt finansierade välfärdssystem. Möjligheterna att bestämma över och kontrollera sin egen ekonomi utgör en fast grund för individens frihet och trygghet. Vikten av sparande som komplement till statliga pensioner och försäkringar ökar. Ett ökat enskilt sparande är således en förutsättning för trygghet vid inkomstbortfall. Ett eget sparande spelar numera också en större roll för möjligheterna att skaffa en bostad eller ett fritidshus.
Det långsiktiga pensionssparandet skapar trygghet för de enskilda medborgarna och är en viktig grund för kapitalbildningen. Den osäkerhet som skapats om hållfastheten i det offentliga pensionssystemet har ökat intresset för ett eget, kompletterande pensionssparande. Det är viktigt att denna utveckling, som är önskvärd för såväl de enskilda som för samhällsekonomin, inte bryts genom att förutsättningarna försämras.
Den tidigare socialdemokratiska regeringen konfiskerade genom den så kallade engångsskatten 17 miljarder kronor av det enskilda pensions- sparandet. Dagens socialdemokratiska regering har höjt den avkastningsskatt som belastar sparandet och med retroaktiv verkan försämrat utrymmet för pensionssparande. Biträdande socialminister Anna Hedborg berörde i mitten av november möjligheten av ytterligare en kraftig försämring. Den offentliga garantipensionen skulle då minskas med utbetalningar från enskilt pensionssparande. Det innebär i realiteten att många medborgare med främst låga inkomster får sitt egna pensionssparande konfiskerat. Den enskilda äganderätten beskärs. Tanken måste bestämt avvisas.
Sparandet och ägandet av sparandet är av central betydelse för kapitalbildningen. Det är ur sparandet investeringsmedlen tas. Från socialdemokratiskt håll hävdas det ofta att det ökade hushållssparandet är en av huvudorsakerna till Sveriges ekonomiska problem. Tvärtom är ett tillräckligt stort hushållssparande en förutsättning för att vi skall ta oss ur problemen. Det som erfordras är att sparandet i hushållssektorn används för att finansiera investeringar som stärker tillväxtkraften.
I en internationell ekonomi är det summan av det inhemska sparandet och utländska placeringar i Sverige som är det viktiga. I en avreglerad global ekonomi ökar flödena av kapital över gränserna.
Svensk politik måste inriktas på att attrahera såväl inhemskt som utländskt kapital till investeringar och placeringar i Sverige. En politik som på avgörande punkter ofördelaktigt skiljer sig från omvärldens riskerar att leda till negativa effekter för bytesbalans och ränteutveckling. De globala marknaderna ger större företag, stat och kommuner möjligheter att låna pengar för sina investeringar på marknadsmässiga villkor.
För mindre och medelstora företag är utlandsupplåning på den globala marknaden inte lika självklar. Från tillväxtsynpunkt spelar därför det inhemska hushållssparandet en mycket viktig roll som lokal kapitalmarknad. Genom dessa lokala marknader kan mindre företag få tillgång till riskvilligt kapital.
Enskilt ägande är jämte fri konkurrens grundläggande inslag i marknadsekonomin liksom decentralisering och individuellt beslutsfattande. Marknadsekonomi är dessutom det mest effektiva systemet för ianspråk- tagande av resurser och fördelning av nyttigheter som vi känner.
Att det utländska ägandet ökar i Sverige är i princip inget problem, under förutsättning att det inte beror på att svenskt ägande av tillgångar i Sverige är skattemässigt missgynnat i förhållande till utländskt ägande av dessa tillgångar.
Från strikt ekonomisk synpunkt finns det ingen konflikt mellan offentligt sparande och hushållssparande så länge sparandet är tillräckligt omfattande. Ett spritt enskilt ägande baserat på ett högt hushållssparande är emellertid avgörande för om Sverige skall vara ett välfärdssamhälle med fria och självständiga medborgare eller en centralt styrd och reglerad stat med ett bidragsberoende folk.
Problemen i dagens Sverige beror inte på för mycket privat och för lite statligt ägande. Problemet är tvärtom att det individuella sparandet under lång tid missgynnats. Såväl statliga fonder och institutioner som fondsparande av olika slag har gynnats medan individuellt aktiesparande har motarbetats. Följden har blivit att småägarnas aktieinnehav successivt minskat i betydelse. Därför är det direkt kontraproduktivt att ge AP-fonden rätt att köpa aktier för ytterligare 10 miljarder kronor.
Som motiv för denna åtgärd anför regeringen bättre riskspridning och ökad avkastning. Det görs en jämförelse med de privata försäkringsbolagen, som har valt att placera omkring en tredjedel av sina tillgångar i aktier. Men parallellen är falsk. Privata livförsäkringsbolag har över huvud taget inte rätt att köpa aktier för att täcka sina försäkringstekniska skulder. Det får de göra endast för sina fria medel, d.v.s. de som ger upphov till s.k. återbäring. I ATP-systemet finns det inget annat än vad som motsvarar försäkrings- tekniska skulder. ATP-pensionen blir inte större för att avkastningen på fondmedlen blir bättre. Den bestäms enligt intjänanderegler av inkomst- förhållandena under den yrkesverksamma tiden. Regeringen förefaller för övrigt ha förbisett att AP-fonden kommer att reduceras avsevärt som en följd av den förestående pensionsreformen.
Sedan valutaregleringen avskaffats, är tillgången på riskkapital inget problem för företag av det slag som AP-fonden kan väntas placera i. De uppgivna motiven för AP-fondens ökade rätt till aktieköp är lika mycket skenargument som när de anfördes av LO inför 1991 års val till förmån för ett gigantiskt fondsocialistiskt system, som skulle bygga vidare på löntagarfonderna. Vi avvisar bestämt regeringens nya förslag att utvidga AP-fondens rätt att placera kapital i aktier.
Planekonomiska kapitalbildningar har redan prövats och misslyckats. AP-fonderna och bankerna har bundit betydande kapital av bl.a. pensions- sparmedel i miljonprogrammets Rosengård, Biskopsgården och Rinkeby. Två tydliga exempel på den förda politiken är uppgörelserna i samband med Volvos anläggning i Uddevalla och SAABs i Malmö. Dessa satsningar med åtföljande fiaskon hade inte blivit genomförda, om kapitalbildningen vilat på ett spritt enskilt ägande och normala avkastningskrav.
En betydande nackdel med det svenska systemet har varit inlåsningen av kapital i stora befintliga företag. Kapital har låsts in i företag med låg tillväxt och produktivitet på grund av att ägarna inte tillåtits flytta sina resurser till mer högavkastande investeringar. Till detta har bl.a. dubbelbeskattningen bidragit.
Framtidens kapitalbildning måste bygga på fasta och korrekta spelregler där enskilt sparande ges samma möjligheter som staten och olika typer av värdepappersfonder. Det innebär bl.a. att den återinförda dubbelbeskatt- ningen måste tas bort och att omplaceringsskatten slopas, d.v.s. att beskattning sker först när kapital frigörs för konsumtion.
Skatter, kapitalbildning och investeringar
Skatteklimatet måste bli mer näringsvänligt
I en studie av Steven J. Davis och Magnus Henrekson om "Näringspolitik, företagsstorlek och ekonomisk tillväxt i Sverige" (januari 1995) sammanfattas resultatet på följande sätt:
Flera egenskaper hos det svenska skattesystemet före 1991 missgynnade kraftigt mindre kapitalintensiva företag, småföretag, nyetableringar och individuella familjeägda företag. Dessa tendenser har också funnits i andra länders skattesystem, men internationella jämförelser har visat att skattekilarna har varit större, ofta mycket större, i Sverige.
Med marginalskattereformen 1991 och samma års företagsskattereform samt de reformer som genomfördes av den borgerliga regeringen under den föregående mandatperioden förbättrades emellertid situationen avsevärt. Nu sker åter en försämring i riktning mot vad som gällde för 1991. Davis och Henrekson kommenterar detta på följande sätt i sin studie:
Beslutet att höja marginalskatterna (inklusive obligatoriska avgifter), återinföra dubbelbeskattningen på aktieutdelningar, avstå från att avskaffa förmögenhetsskatten, återinföra investeringssubventioner ökar återigen snedvridningarna. Det är ofrånkomligt att skattebetingade snedvridningar i sysselsättnings- och produktionsmönstret är stora i ett land med en så stor offentlig sektor som Sverige. De förändringar som genomförs (senhösten 1994) bidrar dock, enligt vår analys, till att återigen öka dessa snedvridande effekter.
Som framgått av studien missgynnar skattesystemet i Sverige företagande och kapitalbildning. Särskilt hårt drabbas det riskbärande kapital som är grunden för varje expansion, varje nytt företag och därmed varje nytt jobb.
Den principiella uppbyggnaden av systemet för beskattning av kapital- inkomster är tillfredsställande. Genom ett proportionellt skatteuttag på, i jämförelse med vad som gällde före 1991, låg nivå tas hänsyn till att inkomstbeskattningen bygger på nominella principer. När även den rena inflationsersättningen beskattas, skulle en hög skattesats vara förödande. En effekt av det tidigare skattesystemet var den spekulationsekonomi under 1980-talets andra hälft som i sin tur orsakade krisen i den finansiella sektorn.
De främsta problemen på kort sikt inom kapitalbeskattningen är den extra belastning på sparande och kapitalbildning och därmed förutsättningarna för investeringar som sker i form av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt, liksom den dubbla beskattningen av avkastning av riskkapital i bolagssektorn och de begränsade regler för beräkning av kapitalinkomst som gäller för fåmansaktiebolagen.
Lägre skatt på sparande
Skattesatsen för kapitalinkomster bör sänkas till 25 procent. Den skärpta beskattningen av det långsiktigt bundna pensionssparandet bör undanröjas.
Under föregående mandatperiod beslöt riksdagen på förslag av den dåvarande regeringen att skattesatsen för kapitalinkomster skulle sänkas till 25 procent från och med 1995. Detta beslut upphävdes av den nytillträdande socialdemokratiska regeringen. Det kan i och för sig hävdas att vid mycket höga realräntor är det möjligt att också ha en nominell beskattning av kapitalinkomster med en skattesats på 30 procent. I ett internationellt perspektiv och vid rimliga räntenivåer är en sådan skattesats för hög. Med varaktigt låga räntor och en inflation som ligger inom Riksbankens ram bör emellertid kapitalinkomstskatten sänkas ned mot 15- 20 procent. Detta bör ske successivt men redan nu bör skattesatsen sänkas till 25 procent.
Den särskilda avkastningsskatten på långsiktigt, bundet pensionssparande bör slopas på sikt. Redan nu bör den höjning som genomfördes av den socialdemokratiska regeringen undanröjas.
Slopad dubbelbeskattning
Dubbelbeskattningen av utdelning och av kvarhållna vinster i aktiebolagen slopas 1996.
Utgångspunkten i 1991 års marginalskattereform var att samtliga kapitalinkomster och kapitalvinster skulle beskattas proportionellt med en skattesats på 30 procent. Detta kom emellertid enbart att gälla för i princip riskfria ränteinkomster. Det egna, riskbärande kapitalet beskattades väsentligt hårdare i alla företagsformer.
Den skattereform som genomfördes av den borgerliga regeringen med verkan från 1994 innebar att överbeskattningen av riskkapital eliminerades och att alla kapitalinkomster beskattades med cirka 30 procent. Den socialdemokratiska regeringen återinförde emellertid dubbelbeskattningen i aktiebolag. Av nedanstående tabell framgår hur olika kapitalinkomster beskattas 1995.
Tabell 11.1
Ett argument för att återinföra dubbelbeskattningen var att internationaliseringen av kapitalmarknaderna innebär att kostnaden för kapitalanskaffning bestäms internationellt. Enligt detta synsätt blir den enda effekten av en hög svensk beskattning av riskkapitalavkastning att anskaffningen av kapital sker internationellt och att det utländska ägandet av svenska bolag ökar. En sådan utveckling kan redan noteras. Det är naturligtvis i sig inte något negativt med utländskt ägande och utländska investeringar i Sverige. När en sådan utveckling orsakas av snedvridande skatter är det emellertid problematiskt.
Alla svenska bolag har dock inte tillgång till den internationella kapitalmarknaden. Mindre och medelstora bolag är normalt hänvisade till den svenska riskkapitalmarknaden och drabbas sålunda av de högre avkastningskrav som följer av högre skatt. Ett krav på 10 procent efter skatt kräver cirka 14 procents avkastning före skatt vid enkelbeskattning, men 20 procents avkastning vid dubbelbeskattning.
Dubbelbeskattningen leder vidare till inlåsningseffekter, som konserverar den etablerade företagsstrukturen och försvårar expansion inom nya, framtidsinriktade sektorer. Detta är särskilt allvarligt när vinstutvecklingen kan ge en inlåsning i kapitalintensiva företag med förhållandevis lågt kunskapsinnehåll i produktionen till nackdel för kunskapsintensiv verksamhet. Enligt en studie av Lars Oxelheim (Lunds universitet) har kunskapsintensiteten i Sveriges industri minskat under perioden 1982-1992.
I propositionen redovisas de tilläggsdirektiv om eventuella lättnader i dubbelbeskattningen som regeringen givit 1992 års skatteutredning. Man hänvisar härvid till en mycket komplicerad modell vars enda egentliga syfte kan sägas vara att lägga ut en dimridå kring en politisk reträtt. I den mån modellen inte genomförs är avsikten uppenbarligen att begränsa lättnader till onoterade bolag. Regeringen medger genom sina uttalanden att dubbelbeskattning av vinster är principiellt felaktig. Ideologiska dogmer hindrar dem trots detta att acceptera den modell som genomfördes av den borgerliga regeringen och som tidigare också genomförts av den socialdemo- kratiska regeringen i Norge. Det tekniskt krångliga förslag som nu skall utredas och den begränsning till onoterade bolag som diskuteras innebär att nya snedvridningar skapas. Eventuella förändringar genomförs tidigast 1998.
Den enhetliga beskattning av kapitalinkomster som infördes 1994 måste återställas omedelbart. Det kan ske genom att beskattning enbart sker i bolagssektorn och inte ytterligare hos ägaren eller genom en modell som innebär avräkning av erlagd bolagsskatt.
Lindrade spärregler för fåmansbolagen
Spärreglerna för delägare i fåmansaktiebolag lindras kraftigt med utgångspunkt i att det som inte kan betecknas som arbetsinkomst skall beskattas som kapitalinkomst. Motsvarande förändring bör genomföras för handelsbolag och enskild firma.
De spärregler som införts för delägare i fåmansaktiebolag motiveras med risken för skatteflykt. Utan särskilda regler skulle rena löneinkomster kunna "läggas in" i ett aktiebolag och tas ut i form av utdelning eller reavinst med betydligt lägre skattebelastning än vad som gäller arbetsinkomster i övrigt.
Det råder i och för sig enighet om att någon form av spärregler är erforderliga. Den konstruktion dagens regler har innebär emellertid att snabbväxande företag och tjänsteföretag missgynnas kraftigt. Kapital- avkastning utöver vad som enligt dagens regler anses normalt - också för snabbväxande, expansiva företag - beskattas oftast med cirka 70 procent, d.v.s. mer än dubbelt så mycket som egentligen är avsett. Det är resultatet av att spärreglerna har konstruerats med fel utgångspunkt.
En reform av spärreglerna för fåmansbolag bör ha som utgångspunkt att enbart det belopp som är att beteckna som ersättning för arbete bör beskattas som arbetsinkomst. Övriga inkomster för fåmansbolagsdelägare är i sin helhet att betrakta som kapitalinkomst alternativt realisationsvinst. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som kan träda i kraft senast den 1 januari 1997. Motsvarande justeringar bör göras i det system som gäller för enskild firma och handelsbolag.
Slopad förmögenhetsskatt
Förmögenhetsskatten bör slopas med omedelbar verkan.
I en doktorsavhandling 1990 bedömde nationalekonomen Hans Lindqvist att de statsfinansiella inkomsterna av förmögenhetsskatten i princip motsvarades av de förluster av skatteintäkter som uppkom när personer med stora förmögenheter flyttade från Sverige. I en artikel i Ekonomisk debatt (7/91) drar Hans Lindqvist följande slutsats av sin undersökning:
Undersökningen har visat att den svenska arvs- och förmögenhetsbeskattningens utformning och storlek har varit en huvudorsak till emigrationen av förmögna svenskar. Vidare har visats att det finns en överrepresentation av företagare/entreprenörer bland emigranterna.
Många svenskar som byggt upp företag som gett tusentals arbetstillfällen har till följd av bland annat den höga förmögenhetsskatten emigrerat med sin kompetens, sitt entreprenörskap och sin inspirationsförmåga.
Förmögenhetsskatten, som är en extra skatt på avkastning av kapital, motverkar den nödvändiga kapitalbildningen. Den belastar skilda tillgångar olika hårt, vilket bidrar till snedvridningar som försämrar ekonomins funktionssätt. Det tidigare riksdagsbeslutet om slopad förmögenhetsskatt bör fullföljas.
Fastighetsbeskattningen
På sikt bör fastighetsskatten på flerfamiljshus och småhus slopas. 1996 bör den sänkas till 1,5 procent. Fastighetsskatten på kommersiella fastigheter och industrifastigheter bör slopas 1996.
Fastighetsskatten är liksom förmögenhetsskatten en extra skatt på avkastningen av vissa tillgångar. Enligt Fastighetsbeskattningsutredningen (SOU 1994:57) bör fastighetsskatten i Sverige slopas successivt med hänsyn till att alla investeringar bör beskattas lika för att undvika snedvridningar.
Regeringen har i stället höjt fastighetsskatten för hyresfastigheter och småhus från 1,5 till 1,7 procentenheter, återinfört fastighetsskatten på kommersiella lokaler och infört en ny fastighetsskatt på industribyggnader.
Breddningen av underlaget för och höjningen av skattesatsen förstärker de snedvridningar som beskrevs av Fastighetsbeskattningsutredningen. Kost- naderna stiger för många företag. Investeringar och nya jobb motverkas.
Enligt vår mening bör fastigheter generellt beskattas på samma sätt som övriga investeringar. På sikt bör därför fastighetsskatten slopas helt. Redan nu bör emellertid den generella höjningen på 0,2 procentenheter för flerfamiljsfastigheter och småhus undanröjas liksom breddningen av uttaget av fastighetsskatt till industribyggnader och kommersiella lokaler.
Ett fungerande riskkapitalavdrag
Avdrag för vissa riskkapitalplaceringar bör medges under de närmaste fem beskattningsåren. Det skall ha ett skattemässigt värde på 30 procent. Avdraget, som inte får överstiga 300 000 kronor årligen, skall avse förvärv av nyemitterade aktier direkt eller via särskilda mellanhandsinstitut i onoterade bolag som är verksamma i Sverige.
Den borgerliga regeringen utredde år 1993 frågan om ett s.k. riskkapitalavdrag. Syftet var att stimulera enskilda personer att bidra till den nödvändiga riskkapitalbildningen. Ett sådant avdrag bör i ett skattesystem som präglas av låga skattesatser och en enhetlig och neutral behandling av olika kapitalinkomster ses som ett tillfälligt inslag för att skapa intresse hos allmänheten för riskkapitalplaceringar. Det bör emellertid ha väsentligt längre varaktighet än de två år som nu föreslås av regeringen.
Det förslag som lagts fram av regeringen i proposition 1995/96:109 är också i andra avseenden alltför begränsat. Underlaget för den skattereduktion på 30 procent som skall medges får inte överstiga 100 000 kronor. Beloppet bör höjas till 300 000 kronor.
Regeringen avvisar också de krav som ställts av flera remissinstanser om att skattelättnaden även bör medges vid indirekta investeringar via riskkapitalfonder.
Enligt vår mening bör avdraget också medges vid placeringar genom mellanhandsinstitut för att möjliggöra för enskilda personer att uppnå en bättre riskspridning.
Lägre skatt på arbete
Höga skatter slår ut jobb och minskar tillväxten
En kraftig sänkning av skatten på arbete måste vara ett viktigt inslag i den långsiktiga inriktningen av skattepolitiken.
Den genomsnittliga beskattningen av arbete genom inkomstskatt, löneskatt (skattedelen av arbetsgivaravgifter resp. egenavgifter) och mervärdesskatt är som framgår av nedanstående tabell mycket hög.
Tabell 12.1
Skatten på arbete ökar arbetskraftskostnaderna och gör det dyrare att anställa. Individernas val mellan arbete och fritid påverkas i hög grad. Intresset för utbildning och högre kompetens blir mindre ju högre skatten är på den möjliga inkomstförbättring man kan uppnå.
Sedan regeringsskiftet 1994 har den socialdemokratiska regeringen höjt olika skatter på arbete med drygt 30 miljarder kronor. Till det kommer att kommunalskatterna har höjts med i storleksordningen fem miljarder kronor. En allmän löneavgift på 1,5 procentenheter har införts. Egenavgifterna till sjukförsäkringen skall höjas med tre procentenheter trots att sjukförsäkringen redan är fullt ut finansierad. Det är således i detta fall fråga om en ren inkomstskatt. För inkomster över brytpunkten har dessutom den statliga inkomstskatten höjts med fem procentenheter. Kommunalskatten kommer nästa år uppenbarligen att stiga ytterligare i många kommuner. Till det kommer att regeringen har aviserat åtgärder som ökar socialförsäkrings- avgifternas karaktär av skatt.
Skattehöjningarna på arbete har försämrat förutsättningarna för nya jobb. De ökar den totala marginalskatten på arbete och påverkar lönebildnings- processen negativt. Lönekostnaderna drivs upp, och därmed försvagas konkurrenskraften. Visserligen har deprecieringen av kronan sedan hösten 1992 på kort sikt givit ett andrum för den utlandskonkurrerande industrin. Skattehöjningarna på arbete slår däremot hårt mot hemmamarknadsinriktade företag, särskilt inom tjänstesektorn.
En kraftig sänkning av skatten på arbete måste vara ett viktigt inslag i den långsiktiga inriktningen av skattepolitiken. Det gäller såväl sänkt inkomstskatt genom sänkt kommunal utdebitering eller höjda grundavdrag som sänkta, synliga och förmånsrelaterade socialförsäkringsavgifter samt på sikt sänkt mervärdesskatt.
Återställ marginalskattereformen
Den statliga inkomstskatten bör sänkas från 25 till 20 procent från den 1 januari 1996. Samtidigt införs fullt inflationsskydd i skatteskalan. Brytpunkten bör successivt räknas upp så att målet från marginalskattereformen om att endast 10 procent av de heltidsarbetande skall betala statlig inkomstskatt uppnås. En spärr mot kommunala skattehöjningar bör införas.
Höga marginalskatter leder till stora snedvridningar, som försämrar de långsiktiga tillväxtförutsättningarna. Intresset för arbete och företagande minskar samtidigt som omfattningen av skatteplanering och skatteflykt ökar.
Marginalskattereformens mål om att endast en tiondel av de heltids- arbetande skulle betala statlig inkomstskatt har uppenbarligen övergetts av regeringen. Höjningen av den statliga inkomstskatten till 25 procent och de kommande höjningarna av egenavgiften för sjukförsäkringen, som eftersom försäkringen är fullt finansierad är en ren inkomstskatt, driver upp den högsta marginalskatten till cirka 60 procent. Redan nu omfattas ungefär en tredjedel av alla heltidsarbetande av denna höga marginalskatt. Genom det urholkade inflationsskyddet av brytpunkten kommer antalet heltidsarbetande som betalar statlig inkomstskatt att öka kraftigt under de närmaste åren.
Marginalskattereformen måste snarast möjligt återställas. Den så kallade värnskatten bör slopas omedelbart, och fullt inflationsskydd återinföras. Den enskilt största skattehöjningen inom ramen för socialdemokraternas skattechock är den höjda egenavgiften i sjukförsäkringen. Avsikten är att drygt 14 miljarder kronor skall tas in genom denna åtgärd inom de närmaste tre åren. Marginalskatten stiger ytterligare för alla. Denna skattehöjning måste undanröjas.
Kommunalskatterna har redan i år stigit genomsnittligt. Inför nästa år förbereder många kommuner ytterligare höjningar. Det skärper såväl marginalskatten som den genomsnittliga skatten på arbete och försämrar förutsättningarna för tillväxt och nya jobb ytterligare. Mot den bakgrunden bör en effektiv spärr mot kommunala skattehöjningar införas till dess en total översyn av de kommunala uppgifterna och deras finansiering har genom- förts.
Förmånsrelaterade socialavgifter och slopade löneskatter
Den allmänna löneavgiften bör slopas och höjningen av egen- avgiften till sjukförsäkringen med 3 procentenheter de närmaste åren undanröjas.
Socialförsäkringsavgifterna bör förmånsrelateras så långt möjligt. Betalningsansvaret för samtliga socialavgifter överförs till de anställda samtidigt som bruttolönen höjs med ett motsvarande belopp.
Den enskilt största skattehöjning socialdemokraterna genomfört är höjningen av egenavgiften till sjukförsäkringen med 3 procentenheter de närmaste åren. Eftersom sjukförsäkringen redan är fullt ut finansierad, går det inte att hävda annat än att det är fråga om en ren inkomstskattehöjning. Samtidigt som skatteuttaget ökar med nästan 15 miljarder kronor höjs marginalskatten för alla. Därutöver har regeringen infört en ny löneskatt - den allmänna löneavgiften - vilket också höjer den totala skatten på arbete. Dessa skattehöjningar bör omedelbart undanröjas.
De avgifter till socialförsäkringssystemen som idag tas ut i form av arbetsgivaravgifter och motsvarande egenavgifter är i alltför begränsad omfattning relaterade till de sociala förmåner de avser finansiera. Av 1995 års arbetsgivaravgifter på sammanlagt 32,86 procentenheter är betydligt mindre än hälften (knappt 13 procentenheter) relaterade till utgående förmåner. Motsvarande andel av egenavgifterna är knappt 1,5 procent- enheter. Till den del arbetsgivaravgifter och egenavgifter inte är förmåns- relaterade är de att betrakta som rena inkomstskatter.
Från Socialdepartementet har aviserats att man överväger att i ökad utsträckning ta ut socialavgifter för också den del av en arbetsinkomst som inte berättigar till några förmåner. Därmed skärps marginalskatten på arbete ytterligare - tvärtemot inriktningen för den överenskommelse om nytt pensionssystem som träffades mellan den förra regeringen och socialdemokraterna.
Enligt denna överenskommelse skall en del av pensionsavgiften betalas av löntagarna med en motsvarande höjning av bruttolönen. För att göra skatterna mera synliga och för att kunna stärka sambandet mellan avgifter och utgående förmåner bör betalningsansvaret för samtliga socialförsäk- ringsavgifter överföras till löntagarna med motsvarande höjning av bruttolönen.
Så långt möjligt bör avgifterna relateras till utgående förmåner. Därigenom minskar skattekilen på arbete, även om det är osannolikt att obligatoriska, förmånsrelaterade socialavgifter helt saknar snedvridande skadeverkningar. Skadeverkningarna är åtminstone väsentligt mindre än om det vore frågan om en ren skatt. De arbetsgivaravgifter som inte är att hänföra till något av socialförsäkringssystemen bör successivt slopas.
Riv hindren för tjänstesektorns expansion
En skattereduktion på 50 procent införs för utbetald ersättning för omsorg och vissa andra tjänster i hemmen som idag inte normalt utförs på den reguljära arbetsmarknaden. Frågan om avdrag eller skattereduktion för reparation och underhåll av bostäder snabbutreds.
Full konkurrensneutralitet i fråga om skatteregler skapas mellan offentlig och privat tjänsteproduktion.
Den höga beskattningen av arbete i Sverige ger särskilt starka negativa verkningar för den privata tjänstesektorn. Tjänster som efterfrågas av hushållen är oftast av sådan karaktär att det finns alternativ till att anställa någon eller till att anlita ett företag för att utföra arbetet. När det gäller en vara som t.ex. en elspis är det inte möjligt att tillverka den själv, det är sannolikt svårt att "köpa den svart" och svårt att avstå från den. Men om man skall tapetsera om ett rum i en lägenhet finns andra alternativ som att "göra det själv" eller att låta någon "göra det svart" eller att avstå därför att kostnaden blir för hög. Den höga beskattningen av arbete gör att något av dessa alternativ oftast väljs. I OECDs Sverigerapport belyses denna fråga särskilt. Som framgår av diagram 12.1 har den privata tjänstesektorn i Sverige haft en sämre tillväxt av arbetstillfällen än i flertalet andra OECD- länder. OECD skriver:
Det finns en omvänd internationell korrelation mellan storleken på skatteuttaget och storleken av den privata tjänstesektorn. Delvis avspeglar detta att vissa välfärdstjänster utförs av den offentliga sektorn i de nordiska länderna och av den privata sektorn i andra OECD-länder, men det kan också visa att ett högt skattetryck tenderar att reducera hushållens efterfrågan på privata tjänster.
Den som vill ha en tjänst utförd måste avstå en arbetsinkomst som är fyra- fem gånger högre än vad den erhåller som utför tjänsten. Om det skall vara möjligt att uppnå en önskvärd expansion av nya arbetstillfällen i den privata tjänstesektorn måste beskattningen av arbete reduceras kraftigt.
Diagram 12.1
Sysselsättning i den privata tjänstesektorn (index 1970=100)
Källa: OECD
Det vore självfallet att föredra om en så kraftig sänkning av beskattningen av arbete som erfordras för att möjliggöra en ökad efterfrågan av tjänster från hushållen skulle kunna genomföras med generell verkan. Det medför emellertid ett så kraftigt skattebortfall att det inte är realistiskt.
Det är därför nödvändigt att i ett första steg genomföra selektiva åtgärder så att skattekilen på arbete sänks kraftigt för tjänster med stort arbetsinnehåll som skulle kunna efterfrågas av de enskilda hushållen. Det kan exempelvis gälla barn- och äldreomsorg, reparationer och underhåll av egna bostäder och andra tjänster som underlättar förvärvsarbete.
Till den del sådana tjänster inte utförs i någon nämnvärd utsträckning idag blir det statsfinansiella bortfallet försumbart. Sannolikt blir utfallet genom att nya och tidigare "svarta" inkomster beskattas tvärtom positivt. När det gäller exempelvis underhåll och reparation av egna bostäder, som har en viss omfattning, uppkommer ett något större skattebortfall. Det är emellertid begränsat och kan i viss mån också kompenseras genom att svart arbete blir vitt och att nya arbetstillfällen tillkommer.
Den statliga bostadskommittén beräknade för flera år sedan att ett reparationsavdrag på 10 000 kronor i det dåvarande penningvärdet i princip skulle bli självfinansierat. Det är emellertid viktigt att göra noggranna kalkyler över de statsfinansiella effekterna och kompensera det beräknade inkomstbortfallet fullt ut. Det är också nödvändigt att innan konkreta förslag läggs fram avgöra vilka avgränsningar som måste göras i syfte att undvika snedvridningar.
EU:s nuvarande regler för mervärdesskatt medger inte att Sverige sänker eller slopar skatten på andra tjänster än vad som specifikt anges i EU- direktivet. Det innebär att i normalfallet måste mervärdesskatten på hushållstjänster som erbjuds av företag vara densamma som den generella mervärdesskatten, det vill säga 25 procent. Det bör emellertid vara möjligt att ändra EU:s direktiv i samband med den översyn av mervärdesskattereglerna som skall genomföras inom de närmaste åren. Det kräver emellertid aktiva insatser av Sveriges regering.
Slopad eller reducerad mervärdesskatt för vissa tjänster kan i vissa fall skapa gränsdragningsproblem. Det kan exempelvis gälla i fråga om underhåll eller reparationer av egna bostäder, där gränsen måste dras mot nybyggnad och ombyggnad. Det kan också i vissa fall vara svårt att dra gränsen mellan tjänster som erbjuds hushåll och som erbjuds företag. Dessa gränsdragningsproblem torde emellertid vara mindre. För många tjänster som erbjuds hushållssektorn bör momsen kunna sänkas eller slopas under förutsättning att EU:s regler ändras.
Tekniken med inkomstskatteavdrag kan användas i kombination med slopad eller sänkt moms eller som alternativ till detta. Således kan inkomstskatteavdrag komma i fråga för omsorgstjänster som exempelvis barnomsorg och för reparation och underhåll av egna bostäder i kombination med sänkt eller slopad moms eller isolerat.
Med de restriktioner som angetts ovan bör principerna för den framtida beskattningen av arbetsinnehållet i tjänster till hushållssektorn vara följande:
Mervärdesskatten slopas.
Inkomstskatteavdrag införs för reparation och underhåll av egna bostäder och för barnomsorg samt för andra tjänster som underlättar förvärvsarbete.
Det kan övervägas att för vissa tjänster reducera den del av socialavgifterna som är av ren skattekaraktär. (Från såväl principiella som praktiska utgångspunkter när det gäller gränsdragningsproblem förefaller det emellertid mindre rimligt att genomföra förändringar just vad beträffar socialavgifterna annat än ökad förmånsrelatering i syfte att minska den formella skattekilen.)
Som framgår finns emellertid idag hinder mot att genomföra de förändringar av skattesystemet som krävs för att den del av tjänstesektorn som avser direkta tjänster till hushållen skall kunna etableras och växa för att ge nya arbetstillfällen. Samtidigt är det orimligt att inte omedelbart skapa förutsättningar för en expansion som skulle kunna ge många arbetslösa ett jobb samtidigt som saneringen av de offentliga finanserna påskyndas. I avvaktan på att dessa hinder kan undanröjas bör därför en alternativ lösning väljas.
Erik Norrman vid Ekonomihögskolan i Lund har skisserat en lösning som innebär att den skattekil som drivs in mellan vad den som köper en tjänst måste betala och den nettoersättning som blir kvar för den anställde elimineras. Storleken på denna skattekil, som varierar med inkomsten, framgår av tabell 12.1 ovan. I tabellen har hänsyn tagits till om ett företag anlitas och moms utgår. Vid direktanställning blir skattekilen lägre och varierar mellan cirka 50 och 68 procent.
Den teknik som förordas av Norrman är att införa en skattereduktion som begränsas till typiska aktiviteter som utförs i hemmen och som inte normalt köps "vitt" på marknaden. I vissa andra länder, bland annat i Danmark, ges i stället ett bidrag som är avsett att täcka en del av kostnaderna för en betald, marknadsmässig ersättning.
Enligt vår uppfattning bör den långsiktiga lösningen vara en generell sänkning av skatten på arbete och vissa särskilda åtgärder inriktade på den privata tjänstesektorn som passar in i ett homogent skattesystem. Till dess detta blir möjligt får selektiva åtgärder väljas. De hinder som finns för framförallt sänkt eller slopad moms gör att vi föreslår att modellen med skattereduktion införs och att storleken sätts till 50 procent av kostnaden för det utförda arbetet. Pensionärer med enbart grundförmåner betalar ingen skatt. För dessa och andra i liknande situation bör en motsvarande "negativ" skatt övervägas. Frågan om hur en avdragsrätt för reparationer och underhåll i bostäder bör utformas utreds.
Idag är skattelagstiftningen i kombination med den kommunala lagstiftningen sådan att konkurrensen mellan privat och offentlig tjänste- produktion snedvrids. Lagstiftningen måste ändras skyndsamt, så att full konkurrensneutralitet uppnås.
En dynamisk arbetsmarknad
Ökad rörlighet krävs
Arbetsmarknaden måste göras mera dynamisk och flexibel om tillväxten skall kunna främjas och arbetslösheten pressas tillbaka genom flera riktiga arbeten.
Den mera föränderliga framtid som vi tidigare diskuterat ställer nya krav också på arbetsmarknaden. Medan produktions- och arbetsförutsättningarna tidigare var rimligt förutsebara kommer arbetsmarknaden framöver att behöva organiseras med utgångspunkt från både en högre omställningshastighet och en mindre grad av förutsebarhet.
Det svenska sättet att organisera arbetsvillkoren kännetecknas av en hög grad av standardisering, dels i form av centrala kollektivavtal, dels i form av en omfattande lagstiftning. Möjligheterna till lokala och individuella avvikelser är begränsade. Denna ordning har tillkommit för att tillämpas på en arbetsmarknad med enhetliga och standardiserade arbetsförhållanden där människorna är utbytbara. Till denna ordning är också åtskilliga trygghets- system och -föreställningar knutna. Föränderlighet uppfattas därmed ofta som mera otryggt än utmanande och berikande.
Resultaten av Sveriges svårigheter att möta de nya villkoren syns tydligt redan i dagens höga arbetslöshet. Utanför arbetsmarknaden står uppemot en miljon människor som skulle vilja arbeta men som inte kan finna en arbetsgivare vilken kan eller vill betala för de insatser han eller hon erbjuder.
Regeringen hävdar i propositionen att arbetslösheten kommer att gå ner bara tillväxten går upp. Det är naturligtvis sant i så måtto att en högre tillväxt genererar fler riktiga arbeten än en lägre. Likväl kommer tillväxt i sig inte att kunna bidra till att arbetslöshetsproblemen löses. Omvänt gäller dessutom att om inte arbetsmarknaden kan fås att fungera bättre än idag, kommer tillväxten att bli mindre än den eljest skulle kunna bli.
Det är en ofrånkomlig slutsats att regeringspolitiken sedan förra höstens val misslyckats med att pressa tillbaka arbetslösheten. Få av de förslag regeringen nu presenterar är ägnade att göra bedömningen för de kommande åren ljusare. Att socialdemokraterna i praktiken accepterar en arbetslöshet på nivån 10 procent är ett historiskt nederlag.
Regeringen sätter sin tilltro till vad den kallar sysselsättningsunionen inom EU. Stor osäkerhet råder emellertid om huruvida den föreslagna fördragsförändringen är acceptabel för andra länder. Oavsett detta är sysselsättningsunionen tom så länge inte varje regering i respektive land är beredd att föra en politik som nationellt främjar tillväxten av nya riktiga arbeten. Den socialdemokratiska regeringen i Sverige har i dessa hänseenden hittills snarare varit traditionalistiskt motsträvig än dynamiskt nydanande.
Lönebildningen
Lönebildningen måste främja en större lönevariation. Enklare arbeten skall kunna utföras till rimliga löner. Hårt arbete, kunnande och skicklighet skall premieras.
I propositionen säger sig regeringen vara oroad över att löneutvecklingen idag inte är förenlig med den ekonomiska politikens krav. Det är också uppenbart att de avtal som hittills slutits ligger på en högre nivå än produktivitetsutvecklingen motiverar. För att råda bot på detta problem avser regeringen inbjuda arbetsmarknadens parter till överläggningar.
Det är emellertid bara lönenivån som sådan som oroar regeringen. Att lönespridningen är liten ser regeringen inte alls som någon nackdel. Tvärtom motsätter man sig uttryckligen en lönebildning med mer dynamiska inslag.
Propositionens hela syn på lönebildningen är enligt vår mening illa ägnad att skapa de nödvändiga förutsättningarna för tillväxt. Det är helt enkelt inte möjligt att sluta en central överenskommelse med en struktur som fungerar på en alltmer varierad arbetsmarknad.
Att regeringen avvisar varje tanke på en mer varierad lönesättning är oklokt av flera skäl. Dels leder en sådan syn till att många arbeten, som inte kräver lång erfarenhet eller utvecklad kompetens, aldrig kommer ut på marknaden, dels leder den till att utbildningsinvesteringar kommer att löna sig illa.
Lönerigiditet resulterar därmed såväl i högre arbetslöshet som i risker för kompetensunderskott eller kompetensflykt. Ingetdera ligger i Sveriges intresse.
Vid sidan om en skola som är tydlig och ställer bestämda krav är det främst genom lönebildningen som unga människor får signaler om lämplig utbildningsinriktning, t.ex. vid universiteten och högskolorna. Fungerar lönebildningen väl, samtidigt som den högre utbildningens institutioner tillerkänns betydande frihet från staten, kommer flera att studera t.ex. teknik och naturvetenskap.
Staten - och kommunerna - har enligt vår mening en betydelsefull uppgift, när det gäller att skapa förutsättningar för en mer ändamålsenlig lönebildning. Den viktigaste insatsen i denna riktning vore att avveckla de regler, t.ex. inom lagstiftningen om kollektivavtal, som idag motverkar ett mera modernt synsätt på lönebildning och att konkurrensutsätta offentlig verksamhet som i praktiken drivs som monopol.
Vi finner det för vår del angeläget att förändringar kommer till stånd såväl när det gäller lagstiftningen om kollektivavtal som i fråga om de offentliga monopolen.
Mindre krångel
Arbetslagstiftningen bör förenklas i två steg. Redan den 1 januari 1996 bör arbetsmarknaden avregleras enligt de principer som rådde före den 1 januari 1995. Det innebär bl.a. att det blir lättare att nyanställa.
I ett andra steg bör en mera genomgripande avreglering komma till stånd, inte minst vad gäller lagstiftningen om kollektivavtal. Den arbetsrättsliga lagstiftningen bör förenklas. I en enda lag bör de grundläggande villkoren i arbetslivet anges. Avtalen görs mera individuella.
Som vi just diskuterat är den svenska arbetsmarknaden starkt reglerad. Orsakerna härtill kan till en del sökas i industrisamhällets ursprungliga sociala brister, men också i en uppenbar facklig och politisk strävan att bibehålla kontrollen över regelsystemen och göra arbetsvillkoren så lika som möjligt, oberoende av arbetsplats.
I en alltför hårt reglerad arbetsmarknad ligger en huvudorsak till företagsamhetens stagnation i Sverige under de senaste decennierna. Att inte arbetslösheten exploderat tidigare kan tillskrivas den offentliga sektorns tillväxt. Just denna expansion visar sig nu vara en huvudorsak till den ekonomiska stagnation som regeringens proposition säger sig vilja komma tillrätta med.
Nedanstående diagram illustrerar arbetslöshetens utveckling historiskt med två olika antaganden.
Diagram 13.1
Arbetslöshet och offentlig sysselsättning
En annan faktor av betydelse för den höga sysselsättningsgraden under de senaste decennierna har varit en generös tillämpning av socialförsäkringssystemen. Härigenom doldes en växande arbetslöshet under nedgångsperioder. Detta var särskilt markant under senare hälften av 1980-talet. Den höga frånvaron då tvingade fram en betydande överanställning som förklarar en del av den dramatiskt snabba ökningen av arbetslösheten från 1990.
Den svenska arbetsmarknaden har också präglats av bristsituationer. Flaskhalsar i produktionen har uppstått mycket snabbt i konjunktur- uppgångar. Tillgången på utbildad arbetskraft, såväl högutbildade som yrkesarbetare m.fl. kategorier, har varit begränsad. Detta har varit en starkt bidragande orsak till den inflationshistoria som nu utgör den starkaste restriktionen för ränte- och valutapolitiken.
Den offentliga verksamheten kan nu inte växa mer. Det innebär att sysselsättningsökningen måste ske i industri- och tjänsteföretag utanför den offentliga sektorn.
Vi har tidigare utvecklat betydelsen av skattesänkningar för att främja såväl en nyindustrialisering av Sverige som en expansion av tjänsteföretagandet. Dessa åtgärder måste emellertid kompletteras med en avveckling av det krångel som idag belastar företagen. Särskilt en reformering av arbetslagstiftningen framstår som utomordentligt angelägen.
Vikten härav kan illustreras på flera sätt. I en global ekonomi kommer investeringarna - och därmed tillväxtmöjligheterna - att söka sig till områden där dynamiken är särskilt påtaglig. En stel arbetsmarknad i Sverige innebär i detta perspektiv en direkt förlust av arbetstillfällen, bl.a. till förmån för de snabbväxande ekonomierna i Sydostasien och i Central- och Östeuropa.
Arbetsrätten har i realiteten utvecklats till ett slags privilegielagstiftning för dem som har arbete. Framför allt många ungdomar tenderar härigenom att utestängas från arbetsmarknaden. Förutom de direkta konsekvenserna för de arbetssökande påverkar det också åldersstrukturen på arbetsplatserna. Det privilegium som arbetslagstiftningen alltmer kommit att skydda framstår som särskilt omotiverat genom att de fackliga organisationerna numera inte anser sig ha något ansvar för den arbetslöshet som alltför höga löneökningar resulterar i.
Regeringens besked om arbetsrätten är motsägelsefulla. Å ena sidan skall den s.k. Arbetsrättskommissionen söka finna vägar för ett avtal mellan parterna på arbetsmarknaden om nya relationer vad avser arbetsrätten. Å andra sidan upprepar arbetsmarknadsminister Anders Sundström ihärdigt att det enligt hans mening inte finns något samband mellan det arbetsrättsliga krånglet och den höga arbetslösheten.
Det är enskilda företag som måste kunna, vilja och våga anställa flera om arbetslösheten skall kunna pressas tillbaka. Enligt vår mening ligger det i allas intresse att modernisera arbetsrätten på ett sådant sätt att de eftertraktade nyanställningarna faktiskt kommer till stånd. Det bör ske i två steg.
I ett första steg bör en återgång ske till de regler som gällde fram till den 1 januari 1995. Ett beslut av denna innebörd bör fattas redan av höstriksdagen och gälla från den 1 januari 1996. Härigenom skulle bl.a. nyanställningsvillkoren komma att förbättras. Flera arbeten skulle komma till.
I ett andra steg bör en mer grundläggande förändring av den arbetsrättsliga lagstiftningen i riktning mot mera individuella anställningsformer genomföras. Merparten av dagens arbetsrätt bör avvecklas och ersättas med en lag i vilken skall angivas de grundläggande villkoren för arbetsmarknaden, t.ex. vad avser arbetsskydd. Med mer individuella anställningsavtal reduceras kollektivavtalen rimligen i betydelse, sannolikt i så hög grad att det kan ifrågasättas om någon lagreglering av villkoren för kollektivavtal över huvud taget är nödvändig.
I praktiken innebär detta att avtal i högre grad kommer att slutas individuellt mellan arbetstagare och arbetsgivare. Ingenting hindrar emellertid att grupper av anställda sluter ett gemensamt avtal som emellertid bara blir bindande för de personer gruppen omfattar. Detta system ger den enskilde individen fler möjligheter.
Arbetsrättskommissionen kan ges nya direktiv i denna riktning, alternativt ersättas av en mer konventionell utredning.
Inte minst viktigt är att en kommande arbetsrättslig lagstiftning frigörs från utgångspunkten att den permanenta anställningen är det enda normala tillståndet. På den arbetsmarknad som nu avtecknar sig kommer det att vara lika normalt att vara anställd på projekt- eller uppdragsbasis som att vara fast anställd eller egen företagare.
Det är vår övertygelse att en förenkling av villkoren på arbetsmarknaden kommer att kunna få omfattande och omedelbara positiva effekter, praktiskt och psykologiskt. För staten är det dessutom en inte obetydlig fördel att utan kostnad väsentligt kunna främja tillkomsten av nya arbeten samtidigt som statens finanser förstärks genom nya skatteintäkter.
Ersättningen vid arbetslöshet
Arbetslöshetsförsäkringen skall förses med en "bortre parentes" vid 300 dagar. Försäkringen bör göras allmän och inte kopplas till de fackliga organisationerna.
Lägre skatter på arbete och en mindre reglerad arbetsmarknad förbättrar förutsättningarna för företag att utvecklas och att anställa flera. Sådana åtgärder måste emellertid förenas med starka incitament för den enskilde till egna ansträngningar att finna ett utvecklande arbete. Utformningen av villkoren för det skydd som tillkommer arbetslösa är i detta sammanhang av särskilt intresse.
Regeringen föreslår i propositionen vissa välkomna förändringar i a- kassereglerna. Fusk skall beivras hårdare, kvalifikationstiderna vid frivillig uppsägning skall förlängas och möjligheten att kvalificera sig till a-kassan på annat sätt än genom riktigt arbete stängas. Vi biträder för vår del alla tre förslagen.
Regeringen för härutöver en likaså välkommen diskussion om behovet av en "bortre parentes" i arbetslöshetsförsäkringen, men utan att precisera. En insiktsfull analys avbryts i propositionen plötsligt och oväntat.
Det enda sättet att fullfölja propositionens helt korrekta påpekanden är enligt vår uppfattning att införa ett maximalt antal dagar för vilka ersättning utgår. Detta antal bör sättas till 300.
En förändring i denna riktning aktualiserar frågan om stödformer för dem som inte längre omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Här kan flera lösningar tänkas. Viktigt är under alla omständigheter att den förändring vi förordar genomförs integrerat med de övriga moderniseringar av arbetsmarknaden som vi föreslår. En sådan integrerad strategi reducerar det antal personer för vilka andra stödformer blir nödvändiga.
Studier visar att ersättningssystem med tydliga gränser främjar ett aktivt eget arbetssökande och pressar ner arbetslösheten. En förändring av det slag vi förordar kommer därmed att minska den uppenbart skadliga uppdelning av svenska folket som arbetslösheten riskerar att resultera i. Starka incitament till arbete - tillsammans med en politik som främjar tillkomsten av nya arbeten - är därigenom en viktig del av ett socialt gott samhälle.
Den här förordade förändringen av a-kassereglerna bör träda i kraft den 1 juli 1996.
Vi förordar dessutom att hela arbetslöshetsförsäkringen görs om till ett stödsystem som omfattar alla och som står fritt från de fackliga organisationerna.
Arbetsmarknadspolitiken
Arbetsmarknadspolitiken bör omstruktureras, bl.a. genom starkare incitament för att premiera effektivitet.
Lägre skatter på arbete, mindre krångel för och i företag och en arbetslöshetsförsäkring med starka incitament till ett aktivt arbetssökande minskar arbetslösheten och därmed också statens kostnader för arbetslösheten. Utvecklingskraften i företagen - och därmed tillväxten - förstärks.
Den arbetslöshet regeringen själv anger till 10 procent ännu vid sekelskiftet kan pressas tillbaka avsevärt. En arbetsmarknad av det slag vi angivit förutsättningarna för gör det lättare för Sverige att dra nytta av den dynamik som kännetecknar de nya tendenserna i världsekonomin.
Det är emellertid samtidigt viktigt att förändringarna på arbetsmarknaden förenas med en ny syn på utbildningen och kompetensförsörjningen. Förutom att utbildningsinvesteringar är nödvändiga för att Sverige skall klara den hårdare internationella konkurrensen behöver utbildningsmöjligheterna anpassas till de mera föränderliga arbetsmarknadsvillkoren. Den enskilde måste själv kunna vara lika rörlig som själva arbetsmarknaden.
Vi återkommer till dessa frågor i ett kommande avsnitt.
Trots de strukturella förändringar som vi föreslår är det ofrånkomligt att vissa ändå kommer att behöva stöd genom en mer specifik arbetsmarknads- politik. Ju mindre denna grupp kan göras genom de föreslagna struktur- förändringarna, desto bättre blir emellertid arbetsmarknadspolitikens möjligheter att biträda på ett effektivt sätt.
Vi tror att det vore till fördel för förnyelsen av arbetsmarknadspolitiken om en mer radikal strukturförändring genomfördes också på detta område. Konkurrerande institutioner skulle t.ex. kunna skapa en större vitalitet i förnyelsen av åtgärderna.
Den äldre arbetskraften förtjänar i detta sammanhang särskild uppmärk- samhet. Till de åtgärder som skulle göra det lättare för företag att ta ansvar också för äldre medarbetare hör de förändringar av arbetsrätten som vi tidigare har förordat. Bl a skulle mindre rigida anställningsskyddsregler göra det lättare för många företag att i större utsträckning dra nytta av den äldre arbetskraftens erfarenhet.
Tillväxt i ett regionalt perspektiv
Tillväxten i ett regionalt perspektiv bör främjas genom en särskild kompetenssatsning, i stället för selektivt företagsstöd.
Utveckling och tillväxt kan och bör främjas i hela landet. Det kräver emellertid att arbetsmarknaden kan anpassas till de skilda villkor som gäller i olika regioner.
För framför allt norra Sveriges inland förordar vi en radikal omläggning av de statliga insatserna. I stället för en selektiv företagsstödspolitik bör en långsiktig utbyggnad av utbildningsmöjligheterna i inlandet, i första hand på distans, nu inledas.
Ansvaret för utbyggnaden av utbildningsmöjligheterna, som bör omfatta såväl delar av grundskole- och gymnasiestadiet som den högre utbildningen, bör åvila Högskolan i Luleå, Umeå universitet och Mitthögskolan i samverkan.
Riksdagen bör besluta hemställa hos regeringen om ett konkret förslag till en utbyggnad av utbildningsmöjligheterna i enlighet med vad vi här har förordat.
En ny frihet
Större flexibilitet medger större hänsynstagande till individuella önskemål, vilket är till fördel inte minst för kvinnor.
Den förnyelse av arbetsmarknaden som vi pläderar för är nödvändig om tillväxtmöjligheterna skall kunna tas tillvara och arbetslösheten pressas tillbaka. En mer dynamisk och individuell arbetsmarknad innebär emellertid också mera omedelbara fördelar för varje arbetstagare.
Individuella avtal ökar den enskildes möjligheter att ställa just de krav som är väsentliga från personliga utgångspunkter. Förhållandena mellan det avtalade arbetet och lönen blir tydligare. Det ökar arbetstillfredsställelsen men också utvecklingsmöjligheterna.
En friare och mer flexibel arbetsmarknad är särskilt betydelsefull för många kvinnor. I stället för att i hägnet av kollektiva arbetsvillkor tvingas till förhållanden som är mindre passande, kan en mer individualiserad arbetsmarknad bättre möta de personliga kraven. En sådan arbetsmarknad förstärker de positiva effekterna, särskilt för kvinnor, av de förslag om en avveckling av kommunala de-facto-monopol inom framför allt vård och utbildning som vi framfört i annat sammanhang.
Näringspolitik, energipolitik och miljöpolitik
Nya tillväxtföretag
De grundläggande förutsättningarna för att driva företag måste förbättras. Tillgången på riskkapital skall ökas. Åtgärder måste vidtas för bättre spridning av nya patent, teknik, forskning och företagarkunnande.
I en marknadsekonomi är det naturligt att existerande företag rationaliserar och att näringslivsstrukturen förändras. En del företag slås ut. I en fungerande dynamisk ekonomi är det emellertid lika självklart att det växer fram nya företag liksom att existerande företag expanderar. Så har emellertid inte skett i tillräcklig omfattning i Sverige.
Problemet framträder i den struktur som kännetecknar de tillverkande företagen i Sverige. Det finns ganska många mycket små företag. Det finns också ett begränsat antal stora, multinationella exportföretag, som visserligen sysselsätter många men vars möjligheter att växa är begränsade. Mittemellan de mycket små företagen och de stora exportföretagen finns alltför få medelstora företag. Det är genom att skapa bättre möjligheter för de små - och i många fall kunskaps- och teknikintensiva - företagen som vi kan få till stånd en snabbare produktivitetstillväxt i Sverige.
Generellt sett främjas tillväxten i de små kunskaps- och teknikföretagen av samma politik som är till gagn för den ekonomiska utvecklingen i stort: en stabil finans- och penningpolitik som leder till lägre räntor, lägre skatter på kapital och arbete, bättre utbildning samt avregleringar. De små företagen har dock även särskilda behov. Det gäller riskkapitalförsörjning, tillgång till information om ny teknik, forskning och patent samt stöd från mer erfarna företagare.
Amerikanska studier visar att cirka 80 procent av kunskaps- eller teknikintensiva amerikanska företag finansieras genom speciella skatteregler med syfte att locka fram riskkapital. I avsnitt 11 har vi redogjort för vår syn på bättre skatteregler för riskvilligt kapital i syfte att öka förutsättningarna för nya och växande företag.
Ett kännetecken för svensk underleverantörsindustri är att den har varit legotillverkare snarare än att tillverka egna produkter med egen utveckling. Detta förändras i snabb takt med ökade krav på såväl underleverantörerna som statsmakterna.
Kunden efterfrågar alltmer funktioner och systemlösningar, vilket innebär krav på egen utveckling, eget konstruktionskunnande och ett helt annat behov av bl a ingenjörskraft. Behovet av omvärldsbevakning och internatio- nellt affärskunnande ökar därmed.
Detta ställer högre krav på teknikspridning än tidigare. Denna underlättas dock av den nya informationsteknologin, IT. Genom IT kan på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt kunskapen om ny teknik spridas. Processen från tillkomsten av ny teknik till användningen av densamma i produktionen kan förkortas radikalt jämfört med 1900-talets industritradition.
Exempelvis bör Patent- och Registreringsverket, PRV, överföra alla sina patent till data. Det skulle möjliggöra sökning av viss teknik respektive av nya patent inom olika teknikområden och användningar. Att öppna PRV:s unika kompetens för företag i hela landet med hjälp av en enkel persondator kan effektivt öka teknikspridningen.
Teknikrapporterna från Sveriges Tekniska Attachéer bör också göras tillgängliga för en väsentligt vidare krets av läsare genom överföring till datatext. Det skulle snabbt öka kunskapen för alla med tillgång till en persondator.
En databas med aktuell forskning bör startas, exempelvis av NUTEK. Databasen bör innehålla information om var forskningen pågår, dess syfte och dess tänkbara resultat. Det skulle kunna öka kontaktytorna och kunnandet. Det är lika väsentligt här som på övriga områden att databasen blir tillgänglig över hela landet.
För att Sverige skall bli framgångrikt måste det finnas motivation för forskare och högskolor att samarbeta med entreprenörer och företagare för att skapa teknik som kan "patenteras". Det finns därför anledning att se över patenträtten.
En nationell mentorsbank bestående av exempelvis pensionerade före- tagare och andra personer med stor erfarenhet av företagande skulle kunna bistå små, växande och nya företag med kunskap och erfarenhet inom teknik, marknadsföring, IT, företagande och finansiella tjänster. Mentorer kan vara "bollplank", gå in som styrelseledamöter eller vara en form av erfarenhetsbas att ösa ur.
Samordningen mellan de olika svenska myndigheter, institutioner och företag som arbetar med att informera om Sverige utomlands behöver förbättras. De skulle vara till gagn för såväl turistsektorn som investerings- klimatet.
I proposition 1995/96:25 uppmanar regeringen ALMI att öka resurserna för lån till kvinnliga företagare inom ramen för ALMI:s totala kapitalmängd. Den möjlighet till speciella lån till kvinnliga företagare som infördes under den borgerliga tiden har visat goda resultat. Lånen har varit mycket efterfrågade och lett till ett antal nya arbetstillfällen. I årets budgetproposition föreslog regeringen att mer pengar skulle tillföras låneramen. I vårens kompletteringsproposition föreslog dock regeringen att låneramen tvärtom skulle minskas. Det är viktigt att denna typ av stöd till nyföretagandet präglas av stabilitet och långsiktighet. Man kan notera att den åtgärd som regeringen nu vidtar inte innebär att det överförs mer medel från staten till ALMI för lån till kvinnliga företagare. Förslaget innebär en tendens till ökad central styrning av ALMI.
Avregleringar och ökad konkurrens
Konkurrensen behöver stärkas och utvidgas till nya sektorer. Avregleringsarbetet måste drivas kontinuerligt inom alla områden. Offentliga monopol skall avvecklas och skyddad offentlig verksamhet konkurrensutsättas. Sverige bör driva en linje inom EU som innebär fortsatta avregleringar och minimiharmoniseringar för att förbättra effektiviteten i den inre marknaden.
I Sverige är ungefär en fjärdedel av ekonomin mycket utsatt för internationell konkurrens. Hit hör exportindustrin samt de varu- och tjänsteföretag som har exportindustrin som sin huvudavnämare. Hit hör även de företag som producerar varor som konkurrerar med utländsk import på den svenska marknaden.
Resterande tre fjärdedelar av den svenska ekonomin utgörs av den offentliga sektor som är helt skyddad både från utländsk och inhemsk konkurrens och en relativt stor privat sektor som i varierande grad också har varit skyddad från konkurrens, både från utlandet och inom Sverige. Hit hör varuproducenter, såsom byggmaterial- och livsmedelsindustrin, samt tjänsteproducenter, såsom hyresorganisationer och detaljhandeln.
Dessa regleringar och konkurrensbegränsningar har sannolikt både försvagat produktivitets- och sysselsättningstillväxten i ekonomin.
Under 1980-talet och början av 1990-talet genomfördes dock en rad avregleringar som ökade konkurrensen och produktiviteten. En del av avregleringarna utgjorde anpassningar inför EES-avtalet. Eftersom EU:s inre marknad bygger på principerna fri rörlighet och "ömsesidigt erkännande", måste de svenska regleringar tas bort vilka hindrade den fria rörligheten. En ny konkurrenslag infördes också.
Redan nu bör dock Sverige gå längre vad gäller avregleringar och skärpt konkurrensövervakning, trots att EU inte kräver det. Den förra borgerliga regeringens "rullande avreglering" bör återupptas. Det arbetet syftade till att hela regelverket skulle prövas successivt varje mandatperiod av en politiskt ansvarig delegation med breda kontaktytor mot organisationer och företag.
Sverige bör dessutom driva en linje i EU som innebär fortsatta avregleringar och minimiharmoniseringar för att förbättra den inre marknadens funktionssätt samt en mindre protektionistisk politik mot länder utanför EU.
På produktmarknaderna återstår knappast några regleringar av större betydelse i och med att byggnormerna blivit färre. Här är det antagligen viktigast att industrins eget standardiseringsarbete inom EU fortsätter. Däremot finns det fortfarande prisregleringar kvar. Den som är av störst betydelse är sannolikt hyresregleringen.
Vad gäller konkurrenspolitiken kan det finnas behov av fortsatta skärpningar, särskilt mot bakgrund av de två största livsmedelsgrossisternas dominerande ställning i Sverige.
Den marknad där regleringarna verkar mest hämmande på tillväxten är antagligen arbetsmarknaden. Lagar och kollektivavtal som i detalj reglerar anställningsvillkor, arbetstidens längd och lönevillkor minskar arbetsmark- nadens flexibilitet och därmed tillväxten.
Avreglering och konkurrensutsättning av offentlig sektor
Statlig företagsverksamhet måste konkurrensutsättas och privatiseras. Persontrafiken inom SJ skall konkurrensutsättas och förutsättningar för att privatisera SJ skapas. Förutsättningar måste även åstadkommas för att privatisera entreprenadverksamheten inom Banverket och Vägverket. Telia, Luftfartsverkets holdingbolag, Swebus och statens andel i SAS bör privatiseras.
En nödvändig förutsättning för att öka konkurrensen och förbättra effektiviteten i ekonomin är en förändrad syn på offentlig verksamhet. Regeringen saknar detta perspektiv i sin tillväxtpolitik. Strävan bör vara att konkurrensutsätta all offentlig verksamhet som inte är myndighetsutövning, vilket även förutsätter att allt fler offentliga verksamheter privatiseras.
Inom statens ansvarsområde återfinns ett stort antal företag och verksamheter som borde avregleras och/eller privatiseras. Persontrafiken på SJ måste konkurrensutsättas och förutsättningar för en framtida privatisering av SJ skapas. Vidare bör Swebus, Telia, statens andel i SAS, entreprenad- verksamheten inom Vägverket och Banverket m.fl. företag privatiseras.
Sådan verksamhet som staten vill subventionera, och som inte är myndighetsutövning, bör så långt möjligt upphandlas i konkurrens mellan privata aktörer.
Den kommunala verksamheten inom tjänstesektorn är mycket omfattande. Under senare år har en del kommuner varit föregångare och i första hand konkurrensutsatt den egna verksamheten, men i viss utsträckning har man även privatiserat verksamhet. Erfarenheterna visar att konkurrensen resulterat i besparingar.
Förnyelsen av den kommunala sektorn har avstannat efter det att många kommuner bytt från borgerligt till socialistiskt styre. Regeringen borde ta på sig ansvaret att på nytt få igång förnyelseprocessen inom den kommunala sektorn. Detta kan ske genom att förstärka konkurrenslagstiftningen och skapa tydligare spelregler så att konkurrensneutralitet mellan offentlig och privat verksamhet kan skapas.
Den borgerliga regeringen inledde en valfrihetsrevolution, som syftade till att öka medborgarnas rätt och möjlighet att välja samtidigt som effektiviteten förbättrades. Statsbidrag kunde utgå också för privat barnomsorg. Vårdnadsbidrag och avdrag för barnomsorgskostnader infördes, liksom ett system med kommunal skolpeng. En reformering av sjukvården påbörjades. Den socialdemokratiska regeringen rev upp eller försvagade dessa reformer. För att främja såväl valfriheten som utvecklingskraften och den effektiva resursanvändningen måste väsentliga delar av den kommunala servicen utsättas för en stimulerande konkurrens. En nationell skolpeng, vårdnadsbidrag till småbarnsföräldrar och en allmän sjukvårdsförsäkring är åtgärder ägnade att förnya en väsentlig del av tjänstesektorn.
Även det kommunala företagsägandet är omfattande. De allra flesta kommuner äger till exempel bostadsföretag, energibolag, renhållningsfirmor och annan företagsverksamhet. Många gånger subventionerar kommunerna sina företag med hjälp av skattemedel och skapar därmed en osund konkurrenssituation. För att förhindra detta och vidga den privata sektorn bör detta företagsinnehav privatiseras.
Samma princip som för staten skall gälla för kommunerna - subventionerad verksamhet, som inte är myndighetsutövning, bör så långt det är möjligt upphandlas i konkurrens mellan privata aktörer.
Energi
Energipolitiken bör sikta till att underlätta tillväxt, nya och växande företag samt sysselsättning. En förtida avveckling av kärnkraften står i strid med en sådan politik.
Sedan folkomröstningen om kärnkraft 1980 har den svenska energidebatten varit förlamad av partipolitiska låsningar och till leda upprepade liturgiska fraser. Detta har skapat en osäkerhet om den framtida energiförsörjningen som med stor säkerhet har inverkat negativt på investeringarna i Sverige.
Enligt vår mening handlar inte energifrågan om vare sig årtalsexercis eller antalet kärnkraftsreaktorer. Huvudfrågan är i stället hur en energipolitik för god miljö, företagande, tillväxt och sysselsättning skall se ut.
Det råder en allt bredare insikt om att en avveckling av kärnkraften till 2010 mot denna bakgrund är utesluten. Det skulle leda till orimliga påfrestningar på både miljö och samhällsekonomi. Därmed skulle en sådan avveckling bryta mot resultatet av folkomröstningen 1980 som angav att en framtida kärnkraftsavveckling skulle ske "i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd".
Trots det ersätts nu gamla låsningar av nya. Retirerande kärnkrafts- motståndare diskuterar nu i stället hur vi skall förtidsavveckla vår kärnkraft d.v.s. hur vi genom politiska beslut ska kunna framtvinga en stängning av reaktorer, trots att de uppfyller säkerhetskraven, producerar billig el och är lönsamma för samhället och ägarna. En årtalsexercis ersätts av en annan!
Sverige genomlider nu arbetslöshetens stålbad och brottas med svåra statsfinansiella och samhällsekonomiska problem. Alla krafter bör rimligen inriktas på att få till stånd den höga och uthålliga tillväxt som åter kan sätta de hundratusentals arbetslösa i arbete. Även energipolitiken måste ha denna inriktning.
Det politiska systemet bör i detta läge inte besluta att föröda nationellt kapital och avhända oss resurser som står till vårt förfogande. Ingen kan idag exakt kvantifiera konsekvenserna av en sådan politik. Men uppenbart är att den kommer att påverka tilltron till Sveriges vilja och förmåga att ta itu med sina problem, liksom investeringarna i industriell verksamhet. Det kan ingen tillväxtproposition i världen ändra på.
Idag är de samhällsekonomiska förutsättningarna för avveckling oändligt mycket sämre än de var 1980, då svenska folket sade ja till en fortsatt utbyggnad av kärnkraften. Klimatfrågan, som knappt diskuterades 1980, erkänns numera som vår största globala överlevnadsfråga och har gjort att Sverige ingått internationella överenskommelser om att begränsa utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Kärnkraftverket Ignalina i grannlandet Litauen fanns inte 1980. Idag har Ignalina världens två största reaktorer, båda av samma konstruktion som reaktorerna i Tjernobyl. Där vore det motiverat att aktualisera en förtida avveckling. På en internationaliserad elmarknad blir det kanske därifrån vi tvingas att importera el, om vi börjar avveckla vår egen, oändligt mycket säkrare kärnkraft. Då har symbolpolitiken firat en triumf på bekostnad av allas vår säkerhet.
Det politiska systemet bör nu markera att man menar allvar med att prioritera sysselsättningen, tillväxten och begränsningarna av miljöskadliga utsläpp. Energipolitiken bör utformas i syfte att underlätta för nya jobb i nya och växande företag, samt i syfte att förhindra klimatförändringar. Då är en förtida kärnkraftsavveckling utesluten.
I proposition 1995/96:25 föreslår regeringen att NUTEK tilldelas ytterligare 100 miljoner kronor för bidrag till vindkraft. Boverket tilldelas ytterligare 25 miljoner kronor till solenergi. Staten har i de gällande energi- politiska programmen erbjudit ett investeringsstöd till nya vindkraftverk. På grund av att tidigare anslagna medel till investeringsstödet tagit slut kan staten för närvarande inte uppfylla sitt erbjudande, vilket bl.a. lett till sämre villkor för de vindkraftintressenter som kommit in sent med sina ansökningar. Genom att omfördela pengar till investeringsstöd för nya energianläggningar inom ramen för ett oförändrat utgiftstryck skapas konkur- rensneutralitet mellan dem som redan beviljats bidrag och dem som ansökt om bidrag vid en senare tidpunkt.
Miljö
Miljöpolitiken måste bygga på flexibilitet och förnyelse i syfte att skapa förutsättningar för nya resurseffektiva verksamheter som kan ersätta gamla resursslukande. Arbetet mot klimatförändringar bör utgå från att införa ekonomiska styrmedel i hela Europa i stället för ensidiga skattehöjningar mot produktion i Sverige.
Dagens allt högre miljökrav medför ett ökat omvandlingstryck på det svenska näringslivet. Det är redan regel snarare än undantag att det är kunderna som är pådrivande i miljöarbetet. Lagstiftarna har blivit ifrånsprungna av marknaden när det gäller att ställa miljökrav. Många företag har redan känt av det omvandlingstrycket.
En del företag har lyckats dra nytta av kundernas ökade miljökrav, exempelvis företaget Södra Cell som ökat intäkterna med 800 miljoner kronor per år genom att vara först på marknaden med klorfri pappersmassa. De företag som inte hänger med hotas av lägre vinster och på sikt utslagning.
Svenska företag måste ges chansen att möta de ökade miljökraven. För att klara omvandlingen krävs ökad anpassningsförmåga. Miljön ställer därför samma krav på näringspolitiken som samhällsekonomin gör i stort. Regelsystemen måste bli flexiblare för att underlätta förändringar. Företag och anställda måste känna incitament för att åstadkomma förbättringar, inte minst på miljöområdet. Hindren för konkurrens måste undanröjas för att underlätta för kunden att välja det mest attraktiva.
En skarpare miljölagstiftning med ett effektivare sanktionssystem mot miljöbrott bör införas. Erfarenheter visar att en sträng miljölagstiftning har positiva effekter på utvecklingsnivån och teknikstandarden bland företagen. Miljökraven när det gäller utsläpp bör successivt skärpas så att den bästa tillgängliga tekniken hela tiden används. Snabba, lätthanterliga och effektiva sanktionssystem med miljöskyddsavgifter bör utvecklas mot företag som bryter mot reglerna.
Ett kraftfullt och väl utvecklat europeiskt miljösamarbete kommer att vara av väsentlig betydelse i framtiden. De stora miljöproblemen är i ökad utsträckning internationella. Föroreningar strömmar över gränserna genom luften och genom vattnet. Den fria rörligheten av varor gör också omhändertagandet av uttjänta varor till en internationell fråga.
Sverige bör verka för en ökad minimiharmonisering av miljöregler inom EU i syfte att öka effektiviteten dels i den inre marknaden, dels i den gemensamma miljöpolitiken.
Ekonomiska styrmedel är ett miljöpolitiskt verktyg bland flera och bör användas när det är motiverat av effektivitetsskäl. Möjligheterna till gemensamma EU-regler bör alltid beaktas när det handlar om gränsöverskridande miljöproblem. I propositionen föreslår dock regeringen en ensidig svensk fördubbling av koldioxidskatten för industrin. Det är inte ens fråga om en skatteväxling, eftersom inga andra skatter sänks. Eftersom de som svarar för de största utsläppen planeras få en skatterabatt, kan effekten av skatten ifrågasättas.
Förslaget leder dock till ytterligare ökad beskattning av produktion i Sverige och utslagning av jobb. I stället bör Sverige verka för en gemensam miniminivå för koldioxidbeskattning i EU samt verka för andra åtgärder för att begränsa koldioxidutsläppen. Den senare möjligheten är dåligt prövad av regeringen. Regeringens redovisning av Sveriges EU-initiativ på miljöområdet som presenterades i september saknar exempel på hur Sverige drivit klimatfrågan i EU-samarbetet. I Journal of Common market Studies Vol. 33, No. 2, juni 1995, skisseras ett system för handel med utsläppsrätter i EU i syfte att begränsa koldioxidutsläppen på ett mer kostnadseffektivt sätt än genom koldioxidskatter. Regeringen bör uppmanas att verka för att EU studerar detta förslag närmare.
En ensidigt höjd koldioxidskatt på produktionen i Sverige riskerar att leda till att tillverkningen omlokaliseras till andra länder som saknar koldioxidskatt. Miljöeffekten uteblir därför. Ensidigt höjda skatter på produktion i Sverige leder förvisso alltid till att tillverkningen tenderar att flytta utomlands, men när det gäller koldioxidbeskattningen riskerar de negativa effekterna att dubblas. Produktion i Sverige är nämligen koldioxideffektiv i en internationell jämförelse. Omfördelning av tillverkning till andra länder kan därför leda till ökade koldioxidutsläpp.
Ännu ett argument mot ytterligare höjda koldioxidskatter på produktionen i Sverige är att ökad beskattning på företagen motverkar företagens lönsamhet och den ekonomiska tillväxten, vilket kan leda till långsammare teknisk förnyelse samt sämre möjligheter att uppnå viktiga miljömål.
Det faktum att Sverige är mer beroende av basindustri än övriga EU-länder används ibland som ett argument för att med olika åtgärder försämra förutsättningarna för denna industris fortlevnad i Sverige. Tanken att vi skall fasa ut denna sektor av industrin och därvid ersätta den med annan produktion bygger emellertid på en farlig felsyn. För Sveriges del handlar det snarare om att försvara basindustrin samtidigt som vi skapar förutsättningar för 500 000 nya jobb i ny produktion i nya sektorer.
Ett argument som ibland har använts för att försvara ensidiga höjningar av koldioxidskatten i Sverige är att det skulle ge en demonstrationseffekt som får andra länder att följa efter. Mycket lite pekar emellertid på att så är fallet. Sverige, som redan har världens högsta koldioxidskatt, har under en rad av år varit nästan ensamt om att överhuvudtaget ha en sådan beskattning. Professor Lennart Hjalmarsson som bl.a. gjort utredningen Konkurrens- neutral energibeskattning (SOU 1991:90) har framfört synpunkten att demonstrationseffekten lätt kan förvandlas till en avskräckningseffekt då det visar sig att tillverkningen i högskattelandet flyttar.
Regeringen bör med anledning av ovanstående uppmanas att avstå från att fördubbla koldioxidskatten för industrin i Sverige och i stället söka andra effektivare vägar att begränsa koldioxidutsläppen, däribland fortsatt använd- ning av de svenska kärnkraftsverken, närmare studium av ett system med överlåtelsebara utsläppsrätter i EU och fortsatt arbete för en gemensam miniminivå för koldioxidbeskattning i EU.
Vi moderater har tidigare föreslagit att riksdagen bör skärpa den svenska klimatstrategin så att målet blir att minska koldioxidutsläppen till år 2005. Vi står fast vid detta, vilket kräver en öppenhet för fortsatt kärnkraft.
Kunskap och kompetens som tillväxtens hävstång
Agenda 2000
Sverige behöver mer av kunskap och kompetens för att klara konkurrensen med omvärlden. Utbildningsmöjligheter - livet igenom - är dessutom den viktigaste metoden för att främja rörlighet på arbetsmarknaden.
Som vi tidigare understrukit kommer kunskap och kompetens att i framtiden få allt större betydelse. Det gäller i flera olika hänseenden. Nationer och enskilda måste, för att kunna hävda sig väl, söka dra nytta av de möjligheter som globaliseringen och den nya teknologin, inte minst informationsteknologin, öppnar. Kunskapsutvecklingen blir därmed ett viktigt instrument för att stärka konkurrenskraften och främja tillväxten.
Kunskapsutvecklingen har emellertid också en viktig uppgift för att säkerställa en nödvändig rörlighet socialt och på arbetsmarknaden. Tillgången till utbildning motverkar riskerna för en framtid där endast vissa har goda utvecklingsmöjligheter.
Under åren 1991-94 genomfördes betydande förändringar av hela det svenska utbildningssystemet. Grundskolan och gymnasiet gjordes mindre strömlinjeformade för att kunna erbjuda utbildningar mer anpassade efter varje elevs inriktning. Den kommunala skolan konkurrensutsattes för att främja kvalitet och elevernas valfrihet. Universiteten och högskolorna byggdes ut kraftigt efter en period av stillastående, samtidigt som lärosätena frigjordes från statligt detaljinflytande. Forskningen tilläts expandera trots de samhällsekonomiska svårigheterna, för att lägga en grund för framtida välstånd. En strategi för ett fortsatt och angeläget reformarbete för den högre utbildningen presenterades för riksdagen.
Frigörelsen av universiteten och högskolorna från statligt detaljinflytande ökade dessas möjligheter att tjäna som kritiska motkrafter i samhället. Friheten - och konkurrensen - förbättrade dessutom möjligheterna för den högre utbildningen och forskningen att uppnå högsta kvalitet. Fria universitet och högskolor är ofrånkomliga om Sverige skall ha en chans att klara tillväxtkraven.
Regeringens ofta uppvisade återregleringsambitioner är från dessa utgångspunkter allvarliga.
Under namnet Agenda 2000 inleddes dessutom ett brett samtal med svenska folket om de framtida kunskapsutmaningarna. Långsiktiga brister, bl.a. en alltjämt otillräcklig omfattning av den högre utbildningen, men också de alltför svaga incitamenten för kunskapsutveckling, identifierades.
Dessvärre lades Agenda 2000-arbetet ned efter regeringsskiftet 1994. Värdefullt engagemang utnyttjades därmed aldrig. Nedläggningen av Agenda 2000 skedde parallellt med att den nytillträdda regeringen genomdrev den största nedskärningen i modern tid när det gäller högre utbildning och forskning. Det var en dålig inledning på vad regeringen nu vill beskriva som en angelägen förstärkt kompetensutveckling.
Regeringens famlande utbildningspolitik
Regeringen saknar en genomtänkt kunskapsfilosofi. Utvecklingen av den högre utbildningen styrs av regionala hänsyn snarare än av kvalitet. Drivkrafternas betydelse för goda resultat underskattas.
Regeringen säger sig i den s.k. tillväxtpropositionen vilja satsa på kunskap som en motor i sin tillväxtstrategi. Den högre utbildningen skall byggas ut. Samtidigt aviseras en avveckling av mer tillfälliga, ofta konjunkturmotiverade, utbildningserbjudanden.
Vi välkomnar regeringens beskrivna insikt om kunskapernas betydelse för att Sverige framgångsrikt skall kunna möta den nya tiden. Det är emellertid svårt att uppfatta insikten som gedigen, bland annat mot bakgrund av vad regeringen i handling visat det senaste året. Försämringar av villkoren för den högre utbildningen, den nästan besinningslösa kampen mot de fristående och betydelsefulla forskningsstiftelser som inrättades 1993 och 1994, samt jakten på friskolorna vittnar inte om någon mera djupgående förståelse för kunskapsutvecklingens villkor.
Också tillväxtpropositionens egen analys andas samma tvekande och famlande inställning.
Utbyggnadsplanerna för den högre utbildningen är uppenbart snabbt tillsnickrade, utan hänsyn till kvalitetskraven. Volymangivelser saknas i propositionen men anges och uttolkas muntligt - dock inte av den för utbildningen ansvarige utbildningsministern, utan av Finansdepartementet. Utbyggnadens verkliga omfattning är dessutom oklar.
Expansionen av den högre utbildningen skall enligt propositionen ske med utgångspunkt i regionala hänsyn. Det är en riskfylld strategi. När kvaliteten underordnas regionalpolitiken blir utbildningssatsningarna mindre verkningsfulla.
Regeringen avstår helt från att diskutera vilka drivkrafter som behövs om utbildningsinsatserna skall bli effektiva. Vi återkommer strax till denna fråga.
I propositionen anger regeringen uttryckligen att den tycker att skolan fungerar tillfredsställande. Någon diskussion om kvalitetsfrågor förs således inte. Om lärarrollen och effektiviteten i skolans arbete sägas ingenting, trots att det bl a av internationella undersökningar framgår att Sverige inte i alla avseenden ligger tillräckligt långt framme.
Sammantaget visar propositionen att regeringen saknar en genomtänkt uppfattning om hur den nödvändiga kunskapstillväxten skall kunna åstadkommas. Vi skall i det följande redovisa riktlinjerna för vår kunskapsstrategi, en strategi som siktar till att göra Sverige till ett av världens främsta kunskapssamhällen. Först vill vi emellertid något diskutera vilka förutsättningar som måste vara för handen om utbildningsansträngningarna skall bli framgångsrika.
Vi har tidigare understrukit betydelsen av en mer dynamisk lönebildning för att främja tillväxten. Lönebildningen har också den största betydelse i varje kunskapsstrategi värd namnet.
Regeringen säger i propositionen uttryckligen nej till en mer varierad lönesättning. Det innebär att Sverige låses fast vid ett tillstånd där kompetens värderas lägre än i nästan varje annat jämförbart land. Det kommer att få konsekvenser i fråga om den högre utbildningens allmänna attraktionskraft, men också för synen på sådan utbildning som en investering snarare än som konsumtion. Engagemanget hos välutbildade att verka i Sverige avtar dessutom om avkastningen på deras utbildning är bättre någon annanstans.
Vi finner det för vår del oundgängligen nödvändigt att en rimligare lönebildning åstadkommes som en integrerad del i etableringen av en långsiktig kunskapsstrategi. Det gäller också för skolans egen personal.
Det är omvittnat att lönebildningen har stor betydelse för rekryteringen till läraryrket och för den enskildes personliga fördjupning i och engagemang för lärargärningen. Lärarnas löneutveckling är idag i princip frikopplad från personliga prestationer. Det får betydande och negativa konsekvenser både för rekryteringen och för den personliga utvecklingen.
Tio krav för ett långsiktigt kompetenslyft
Riksdagen bör fastställa en strategi i tio steg för att förstärka kompetensen som en hävstång för tillväxt. Utgångspunkten för en sådan strategi måste vara starka personliga incitament för ökat kunnande, bl.a. genom en lönebildning som premierar kunskapsinvesteringar. Strategin måste omfatta alla delar av utbildningen och kunskapsutvecklingen från de tidiga levnads- årens skola till den mest avancerade forskningen.
Skall Sverige långsiktigt kunna klara kompetensutmaningarna behövs en strategi av mer gediget slag än den regeringens tillväxtproposition anger. Strategin måste omfatta mer än någon enskild del av utbildningssystemet. Kunskapsutvecklingen måste göras till ett centralt element för Sveriges utveckling.
Det får konsekvenser. Alternativet är emellertid att Sverige misslyckas att möta - och dra nytta av - de nya villkor som nu anmäler sig. I det följande anger vi en kunskapsstrategi i tio punkter:
Kunskapsutvecklingen - Sveriges viktigaste utmaning
Skall vårt land klara kunskapsutmaningarna måste de nödvändiga förändringarna genomföras målmedvetet och med insikt om allt det som krävs för att klara uppgiften. Regeringen har en central uppgift i att utöva det entydiga ledarskap som är nödvändigt för att land och folk skall kunna och vilja samlas bakom en sådan uppgift.
Som vi tidigare framhållit är en stimulerande lönebildning ett avgörande inslag i en verkningsfull kunskapsstrategi. De fackliga organisationerna har en skyldighet att inte motverka och försvåra den nödvändiga förnyelsen av Sverige.
Ett tidigt lärande
Entydiga studier anger att barn lär sig bäst tidigt. Det måste skolan utnyttja. Den påstådda motsättning mellan omsorg och lärande som ibland utmålas, finns det ingen anledning att acceptera.
Vi finner det för vår del angeläget att medverka till att den inte särskilt konstruktiva debatten om skolstart vid sex eller sju års ålder utvecklas till en diskussion om lärandets möjligheter, villkor och former redan i de lägsta åldrarna. Stimulerande exempel på hur liten kan lära finns både i Sverige och i andra länder. Inte minst språkinlärning behöver inledas tidigt för att alla senare i livet skall kunna dra nytta av en internationaliserad arbetsmarknads alla möjligheter.
Skola i god konkurrens
Varje stort system, privat eller offentligt, som tvingas arbeta utan tävlan blir sämre jämfört med det som kan åstadkommas om det finns möjligheter till stimulans genom alternativ och jämförelser. Det är i detta perspektiv friskolorna, men också från staten fria universitet och högskolor, skall ses.
Vi förordar en öppning av ansvaret för skolan med hjälp av vad vi vill kalla ett nationellt skolpengsystem. Staten tilldelar i ett sådant system ekonomiska resurser till skolor, fria och kommunala, på lika villkor.
En utveckling av skolan i denna riktning skulle verka vitaliserande, varierande och kvalitetsfrämjande. Lärare skulle kunna erbjudas alternativa utvecklingsmöjligheter och andra arbets- och lönevillkor, det sistnämnda dock under förutsättning att det vi tidigare föreslagit angående avtalen på arbetsmarknaden samtidigt genomförs.
Flexibel utbildning
Utveckling av kunskap sker individuellt. I ett mer föränderligt samhälle understryks behovet av en organisation för utbildningsväsendet som gör det möjligt att inhämta kunskap vid varierande tider och i olika rytm. Utbildning och arbete måste kunna växlas också vid relativt unga år. En mer flexibel lönesättning öppnar arbetsmarknaden också för unga som väljer en högre grad av varvning av utbildning och yrkesverksamhet än vad som är möjligt i dag.
På samma sätt som vi förordar en flexibel start på skolgången pläderar vi alltså för stora möjligheter för den enskilde att fullgöra utbildningen på mer individuella villkor. Det offentligas ansvar bör anges som ett erbjudande för alla om utbildning i grundskola och gymnasium samt åtminstone en tvåårig eftergymnasial utbildning och, efter fallenhet, en längre akademisk utbildning. Erbjudandet skall ha utnyttjats förslagsvis vid 25 års ålder eller, vad gäller den akademiska utbildningen, ha påbörjats vid denna ålder. Därefter bör finansieringen av utbildning ske antingen via arbetsgivaren eller med ett s.k. utbildningskonto.
En förutsättning för att fler skall känna sig motiverade att inhämta de nödvändiga förkunskaperna för t.ex. akademisk utbildning är att gymnasieskolan fungerar väl. Den treåriga gymnasieskolan innebär i många avseenden ökad kvalitet men har också brister. Inte minst svårigheten att rekrytera elever till naturprogrammet är allvarligt. Ett annat bekymmer gäller omfattningen av de gemensamma kärnämnena. I en strategi för ett kunskapslyft bör ingå skyndsamma åtgärder för att ta itu med bl.a. dessa problem i gymnasieskolan.
En utvecklande skolmiljö
Informationsteknologin utgör ett kraftfullt verktyg för en grundläggande förnyelse av skolan. Sverige måste ligga i den internationella frontlinjen på detta område.
Genom informationsteknologin kan undervisningen göras mer individuell. Konventionell undervisning och distansutbildning kan förenas. Den traditionella klassrumsundervisningen utvecklas till personlig skolning. All världens kunskap kan göras tillgänglig för eleverna, oavsett var dessa bor. Moderna media innebär också att arbetsformerna i skolan kan utvecklas så att elevernas egna initiativ och eget skapande stimuleras.
För att göra en sådan undervisningsmiljö möjlig krävs det emellertid väsentliga omprioriteringar, inte minst i kommunerna. Vi finner det angeläget att kommunerna, som huvudmän för det stora flertalet av skolorna, gör det möjligt att förnya undervisningen på ett sätt som är nödvändigt för att värna vårt lands långsiktiga utvecklingsmöjligheter.
Inte minst i geografiskt mera svårtillgängliga delar av Sverige kan informationstekniken medföra nya utbildnings- och tillväxtmöjligheter. Vi har tidigare presenterat riktlinjerna för hur detta skulle kunna gå till.
Ny lärarroll
En mer individualiserad undervisningsmiljö förändrar också lärarnas arbetsuppgifter. I samma riktning verkar det faktum att kunskaper möter unga människor från många olika källor, inte bara från skolan. Lärarens roll måste utvecklas i riktning mot den kvalificerade handledaren, som ger struktur och sammanhang åt lärandet. Skolverkets rapporter understryker nödvändigheten av sådana förändringar.
Till lärare måste också medarbetare med olika bakgrund kunna rekryteras. Skolan, liksom arbetslivet i övrigt, skulle berikas av en större rörlighet mellan skolan och andra yrkesområden. Det behövs en ny lärarutbildning.
Vi har i annat sammanhang föreslagit att en genomgripande analys genomförs med avseende på vilka uppgifter lärarna kommer att ställas inför och vilken utbildning som behövs för att dessa uppgifter skall kunna utföras på ett fullgott sätt. En sådan analys har redan gjorts vad gäller yrkeslärare. Beslut om ett kunskapslyft för dessa lärare bör kunna fattas utan dröjsmål.
Kvalificerad yrkesutbildning
Sverige behöver fler som är bättre utbildade. Den eftergymnasiala utbildningen måste byggas ut.
Kapacitetsutbyggnaden måste emellertid ske med beaktande av de högsta kvalitetskrav. Det talar för att yrkesteknisk utbildning - i huvudsak efter de principer som anges i förslaget "Yrkeshögskolan - kvalificerad eftergymna- sial yrkesutbildning (SOU 1995:38)" - bör prioriteras i en första fas framför en forcerad utbyggnad av den akademiska utbildningen med de kvalitetsrisker en sådan utbyggnad idag är förknippad med. Regeringens avsikt att återkomma endast med ett förslag om en försöksverksamhet med kvalificerad yrkesutbildning under mandatperioden är ett sorgligt exempel på att regeringen inte klarar av att lägga konkreta förslag, ens på mycket angelägna områden.
Vi föreslår att i första hand 20 000 platser i eftergymnasial yrkesutbildning inrättas i samarbete med företagen. Utbildningen skall kunna ha en varierad form beroende på inriktning. Den skall kombinera teoretisk vidareutbildning med avancerad yrkesutbildning.
Högre utbildning med kvalitet
Sverige behöver flera människor också med längre akademisk utbildning. Det gäller särskilt inom områdena naturvetenskap och teknik. Den nödvändiga utbyggnaden måste emellertid ske på ett sådant sätt att studenterna erbjuds en utbildning på högsta internationella nivå.
Under åren 1991-94 byggdes den högre utbildningen ut fortare än någon gång tidigare i modern tid. Denna utbyggnad måste nu konsolideras kvalitativt som förberedelse för ett kommande utbyggnadssteg. Bland annat gäller detta investeringar i professionellt lärarkunnande, utrustning och lokaler. De senare områdena är av särskild betydelse på det tekniska området.
Inför ett mer konkret beslut om en fortsatt utbyggnad av den akademiska utbildningen måste de kvalitativa villkoren för denna analyseras noga. De gäller också var den bör äga rum. Två universitet, Linköping och Umeå, kan fortfarande betraktas som universitet med utbyggnadsmöjligheter. Etable- ringen av ett nytt universitet eller teknisk högskola i landet skall heller inte uteslutas. Därtill kommer att den utbyggnad i Stockholmsregionen som regeringen medverkat till är otillräcklig i förhållande till behoven.
För att förbereda för en kommande och kvalitetsstyrd utbyggnad av den högre utbildningen förordar vi en förstärkning av investeringarna i lärar- kompetens genom fler doktorander, utrustning och lokaler. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag i denna riktning.
Regeringen meddelar i propositionen att den avser utreda förutsättningarna för en högskola i Malmö. Av andra uttalanden har framgått att det inte är frågan om utan hur en sådan högskola skall etableras.
Vi finner regeringens struktur för den högre utbildningen i Skåne mindre genomtänkt. Den innebär risker för kvaliteten båda vid den nya högskolan i Malmö och vid Lunds universitet. Idén om en högskola i Malmö förefaller inte vägledd av en strävan att erbjuda unga den bästa tänkbara utbildningen, utan av andra hänsyn.
Vi förordar en annan utveckling av den högre utbildningen och forskningen i Skåne. Lunds universitet borde, i stället för att stympas, ges möjlighet att utveckla såväl utbildning som forskning vid fyra olika enheter, nämligen Lund, Malmö, Kristianstad och Helsingborg. Den kvalitetsgaranti som bara århundranden av uppbyggd erfarenhet kan garantera skulle med en struktur av detta slag kunna nyttiggöras i hela södra Sverige.
Den struktur för den högre utbildningen och forskningen i Skåne som vi här har angivit bör också den bli föremål för skyndsam utredning.
I detta sammanhang vill vi också förorda att ytterligare minst ett större lärosäte - gärna på det tekniska området - överförs från staten till en fristående stiftelse. Uppenbart är att Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm skulle vara en lämplig högskola för en sådan förändring. Erfarenheterna av motsvarande förändringar för Chalmers och Högskolan i Jönköping är utomordentligt goda.
Den avancerade forskningen
Forskningen i Sverige måste hålla världsnivå för att vårt land skall kunna vare en attraktiv samarbetspartner för andra. Det är bl.a. detta mål som de nybildade forskningsstiftelserna är avsedda att främja.
Det finns skäl att mer i detalj återkomma till denna fråga i ett senare sammanhang. Det idag mest angelägna är att regeringen slutar med den rent destruktiva jakten på de fria forskningsstiftelserna, en jakt som verkar nedbrytande på hela forskningsklimatet. Att flera av regeringens förslag för att komma åt stiftelserna stått i strid med grundläggande rättsprinciper understryker det allvarliga i regeringens agerande.
För att svensk forskning skall kunna hävda sig väl internationellt krävs bl.a. att den håller en sådan nivå att den framstår som attraktiv att samverka och utbyta erfarenhet med. Sverige måste i detta sammanhang ha de högsta ambitioner.
Det är allvarligt att regeringen nu uppenbarligen avvisat möjligheten att Sverige skulle stå värd för nästa forskningsgeneration fusionsanläggningar. En etablering av en sådan anläggning skulle innebära en vitalisering av hela den naturvetenskapliga och tekniska forskningen, d.v.s. precis det som Sverige idag behöver, bl.a. för att främja den långsiktiga tillväxtkraften.
Regeringen bör, enligt vår mening, inta en mera konstruktiv hållning i denna fråga.
Stimulans till kontinuerlig kompetensutveckling
Ett viktigt kännetecken för den utveckling som nu avtecknar sig är att kunskaps- och kompetenskraven kommer att öka - och växla - genom varje människas yrkesverksamma liv. Utbildningsmöjligheterna för alla måste således vara goda hela livet.
En betydande del av vidareutbildningen åligger det naturligen företagen att svara för i eget intresse. I ett föränderligt arbetsliv kommer emellertid mera företagsintern kompetensutveckling inte att räcka.
Den enskilde måste därför - på eget initiativ - kunna förkovra sig för nya utmaningar. Vi förordar att ett system med personliga utbildningskonton inrättas för detta syfte. Ett utbildningskonto bör byggas upp med individuella avsättningar och med avsättningar av arbetsgivaren. Staten bör medge avdragsrätt såväl för den enskilde som för arbetsgivaren. Möjligheter för den enskilde att få sina kunskaper verifierade bör dessutom tillskapas.
Vi är övertygade om att en tillräcklig kompetensutveckling kräver en finansieringsform av en annan karaktär än den som kännetecknar ungdomsutbildningen. Viktigt är också att den enskilde själv bidrar, mot att efter utbildningen kunna ha rimliga förväntningar om högre lön. Ett sådant system ger också den enskilde personligen ett reellt inflytande över - och ansvar för - det egna kunnandet, vilket är centralt för framgångsrika resultat.
Invandringen - en tillgång
Invandrarnas utvecklingsmöjligheter måste tas tillvara. Det gynnar Sveriges framtid och invandrarnas integration i det svenska samhället.
Invandrare är en heterogen grupp människor. Åtskilliga har en högre genomsnittlig utbildningsnivå än svenskar i allmänhet, andra har lägre.
Som grupp har invandrarna en väsentligt lägre sysselsättningsnivå än svenska medborgare. Ytterligare 111 000 utländska medborgare skulle behöva tillhöra arbetskraften för att andelen skulle vara densamma som för svenska medborgare.
Förutom de rent humanitära aspekterna är det ett samhällsekonomiskt slöseri att arbetsföra och många gånger väl utbildade invandrare inte kommer in på arbetsmarknaden.
För att skapa tillväxt behöver en rad hinder undanröjas och förändringar ske bl.a. inom arbetsmarknadsområdet. Vi har redovisat en rad sådana förslag. Om dessa genomförs, skulle även invandrare få ökade chanser till riktiga jobb.
Utöver generellt verkande åtgärder är det emellertid nödvändigt att även göra riktade åtgärder för att få fler invandrare i arbete. Det handlar om att genom utbildningsinsatser, kompetenshöjande åtgärder och arbetsmarknads- politiska insatser stärka invandrarnas konkurrenskraft på den svenska arbetsmarknaden. Den sociala rörligheten måste underlättas dels genom ökat eget ansvarstagande, dels genom att olika inlåsningsmekanismer bryts upp.
Invandrarpolitiska kommittén arbetar för närvarande med förslag i syfte att underlätta invandrarnas integration. Vi fäster stor vikt vid att invandrarna ges bättre möjligheter att spela en positiv roll i det svenska samhällsbygget och anser att möjlighet till egen försörjning inom den ordinarie arbetsmarknaden är en nyckelfaktor i detta avseende. Vi avser att i ett senare skede återkomma med mera konkreta förslag.
En samlad strategi
Regeringen bör till vårriksdagen 1996 förelägga riksdagen ett konkret program för en samlad kunskapsutveckling. Redan nu bör beslut fattas om 20 000 platser i eftergymnasial yrkesutbildning.
För att den goda framtiden också skall komma Sverige till del måste kunskapsutvecklingen ägnas den möda och det engagemang allvaret i Sveriges utsatthet kräver. En samlad kunskapsstrategi av det slag vi här har skisserat skulle ge den nödvändiga signalen om att vårt land är väl förberett för den nya tiden. Den enskildes engagemang för kunskapen kan och måste bli hävstången för utveckling och tillväxt.
Regeringen bör till vårriksdagen 1996 återkomma med ett program enligt de riktlinjer vi här har presenterat. Redan nu bör riksdagen emellertid besluta om 20 000 platser i en avancerad yrkesutbildning i enlighet med vad vi just har förordat. Utbildningen bör introduceras med början höstterminen 1996.
Det torde ankomma på vederbörande utskott att utarbeta erforderlig författningstext.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar godkänna riktlinjer för den ekonomiska politiken i enlighet med vad som anförts i motionen, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillväxtens förutsättningar, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skuldsaneringsprogrammets inriktning och storlek, 4. att riksdagen hos regeringen begär att sjuk- och arbetsskadeberedningen får direktiv att utreda en allmän inkomstbortfallsförsäkring i enlighet med vad som anförts i motionen, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsskuldspolitiken, 6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagändringar vad avser en mer oberoende riksbank i enlighet med vad som anförts i motionen, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om balans mellan privat och offentlig sektor, 8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sparande och enskilt ägande, 9. att riksdagen avslår regeringens förslag att låta AP-fonden köpa aktier för ytterligare 10 miljarder kronor i enlighet med vad som anförts i motionen, 10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skatten för kapitalinkomster bör sänkas till 25 % från 1996, 11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den höjning av avkastningsskatten på pensionssparande som beslutades hösten 1994 bör undanröjas, 12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att dubbelbeskattningen på utdelad och kvarhållen vinst i aktiebolag bör avskaffas, 13. att riksdagen hos regeringen begär förslag om lindring av spärr- reglerna för fåmansbolag m.m. i enlighet med vad som anförts i motionen, 14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att slopa förmögenhetsskatten, 15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avskaffa fastighetsskatten på industrifastigheter och kommersiella lokaler, 16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sänka fastighetsskatten i övrigt till 1,5 %, 17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sänka den statliga inkomstskatten till 20 %, 18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra fullt inflationsskydd i skatteskalan, 19. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en spärr mot kommunala skattehöjningar i enlighet med vad som anförts i motionen, 20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att slopa den allmänna löneavgiften, 21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att undanröja höjningarna av egenavgifter i sjukförsäkringen, 22. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändrade regler för socialavgifter i enlighet med vad som anförts i motionen, 23. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en skattereduktion på 50 % för omsorgstjänster och vissa andra tjänster i enlighet med vad som anförts i motionen, 24. att riksdagen hos regeringen begär förslag om finansiering av skattesänkningar med utgångspunkt i det moderata budgetalternativet för innevarande budgetår i enlighet med vad som anförts i motionen, 25. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om avdrag eller skattereduktion för reparationer och underhåll av bostäder i enlighet med vad som anförts i motionen, 26. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring av skattelagstiftningen så att konkurrensneutralitet uppnås mellan privat och offentlig produktion av tjänster i enlighet med vad som anförts i motionen, 27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en avreglering av arbetsmarknaden i ett första steg enligt de principer som gällde före den 1 januari 1995, 28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en genomgripande avreglering av arbetsmarknaden i ett andra steg, 29. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en "bortre parentes" i arbetslöshetsförsäkringen i enlighet med vad som anförts i motionen, 30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avreglering och ökad konkurrens, 31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad teknikspridning, 32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om privatisering av offentlig verksamhet, 33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om energipolitiken, 34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöpolitiken, 35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om koldioxidskatt, 36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en strategi för kunskap och kompetens, 37. att riksdagen hos regeringen begär att förslag föreläggs riksdagen under våren 1996 om 20 000 utbildningsplatser i avancerad yrkesutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen, 38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett vidgat uppdrag för Lunds universitet, 39. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att överföra ytterligare en högskola i stiftelseform, 40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskkapitalavdrag.
Stockholm den 21 november 1995
Carl Bildt (m)
Lars Tobisson (m) Sonja Rembo (m) Anders Björck (m) Knut Billing (m) Birger Hagård (m) Gun Hellsvik (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Inger René (m) Karl-Gösta Svenson (m) Per Unckel (m) Per Westerberg (m)