EG:s arbetstidsdirektiv är i första hand ett skyddsdirektiv. Det innehåller föreskrifter om minimikrav för att garantera hälsa och säkerhet för arbetstagarna. Det antogs med stöd av artikel 118a i vilket bl a föreskrivs att direktiv skall antas med minimikrav för att främja förbättringar, särskilt inom arbetsmiljöområdet, i syfte att åstadkomma ett ökat skydd för arbetstagarnas hälsa och säkerhet. Det framgår klart och entydigt att det handlar om minimikrav och att medlemsländerna har att genomföra dessa minimikrav. Regeringen redovisar i sin proposition att Storbritannien ifrågasatt om den rättsliga grunden för direktivet är korrekt. Vi väljer att tolka detta som en ren historieskrivning och inte som att regeringen avser att lyfta fram Storbritannien som ett föregångsland när det gäller att bryta mot minimikrav som antagits för att främja arbetsmiljön.
Regeringen anser att den svenska arbetstidslagen kombinerad med annan skyddslagstiftning ger samma skydd som EG-direktivet. Regeringen föreslår därför enbart att rätten att träffa kollektivavtal och dispenser givna av Arbetarskyddsstyrelsen begränsas så att de ej innebär att regler med ett lägre skyddsvärde skall tillämpas för arbetstagarna än vad som följer av EG- direktivet.
Vi menar att den svenska lagstiftningen inte ger samma skydd som EG- direktivet när det gäller begränsning av veckoarbetstiden, dygnsvila och rätten till omplacering vid nattarbete. Vi saknar också reglering av hemarbete.
Detta innebär att Sverige fr. o. m. den 23 november 1996 kommer att bryta mot EG-direktivet i de fall en majoritet stödjer regeringens proposition. Sverige och Storbritannien kommer att vara de två länder som vägrar att införa minimiregler inom arbetsmiljöområdet.
Regeringens metod för genomförande av EG- direktivet
Regeringen menar att den svenska arbetstidslagen kombinerad med annan skyddslagstiftning ger samma skydd som EG-direktivet. Regeringen hänvisar till arbetsmiljölagen och ibland förarbeten till arbetsmiljölagen samt Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter. Lägger man ihop dessa lagar, deras förarbeten och vissa föreskrifter skulle man enligt regeringen få ett likvärdigt skydd.
Enligt vår uppfattning är det viktigt att de regler som styr det svenska arbetslivet skall vara enkla och tydliga och framgå av lagtexten. Det är inte rimligt att enskilda arbetsgivare eller enskilda arbetstagare skall behöva känna till förarbeten eller slå i flera lagar kombinerade med olika föreskrifter när de skall ta reda på vad som gäller i arbetstidsfrågan.
Metoden är felaktig och dessutom otydlig och svårbegriplig och kommer att bädda för en rad långvariga och infekterade EG-rättsliga efterspel. Enligt vår mening bör direktivets minimikrav ses över på nytt och genom uttryckliga regler införlivas i svensk lagstiftning.
Regeringen hänvisar till att Arbetstidskommittén skall återkomma i frågan varför arbetstidslagen i princip kan kvarstå oförändrad i väntan på en total översyn.
Vi konstaterar att endast två och en halv månad återstår av utredningstiden och att kommittén ännu inte återkommit till EG-direktivet, samtidigt som arbetet med en eventuell arbetstidsreform inte konkretiserats. Vi har svårt att förstå hur kommittén med den begränsade tidsramen skall kunna återkomma till EG-direktivet. Vi menar också att tekniken att införa en lagförändring (som inte täcker EG-direktivets minimikrav) som enbart skall gälla temporärt i avvaktan på en ny lagstiftning är en dålig teknik. Det undergräver respekten för lagen och måste verka minst sagt förvirrande för dem som skall tillämpa lagen.
Genomförandet
Arbetstidslagens regler är i stort dispositiva dvs de kan avtalas bort, och på samtliga arbetsmarknadssektorer har parterna träffat kollektivavtal om arbetstidens förläggning som i större eller mindre grad avviker från lagen. Regeringen använder detta som intäkt för att det räcker med en regel om att kollektivavtalen inte får underskrida EG-direktivets minimikrav. Det innebär att de som idag finns på en arbetsplats som inte har kollektivavtal inte omfattas av EG- direktivet enligt lagen. Den arbetsgivare som söker vägledning i lagen om begränsningar hittar ingen vägledning. Trots det är han eller hon enligt EG-domstolen skyldig att följa direktivet. Den anställde omfattas inte av direktivet enligt svensk lag men väl enligt EG.
Enligt regeringen finns det en möjlighet att genomföra direktivet genom att arbetsmarknadens parter fastställer de nödvändiga bestämmelserna. För att detta ska gälla krävs heltäckande avtal eller s k allmängiltigförklarade avtal, vilket saknas i Sverige. Regeringen lägger också stor vikt vid att det skall finnas utrymme att genomföra arbetstidsdirektivet genom kollektivavtal som slutits med avvikelse från arbetstidslagstiftningen.
Naturligtvis kan även en arbetstidslag som innehåller minimikrav enligt EG anpassas via kollektivavtal enligt direktivets egna bestämmelser. Möjligheten att behålla flexibiliteten i kollektivavtalen begränsas inte av att direktivet tas in i lagstiftningen.
Den juridiska tillämpningen
Vi delar Arbetsdomstolens, Arbetslivsinstitutets, Sveriges advokatsamfunds och Hovrätten för Västra Sveriges uppfattning att metoden att hänvisa direkt till direktivets regler kommer att skapa oklarheter och problem vid tillämpningen. Konsekvenserna av förslaget kan bli att huvudansvaret för rättstillämpningen inte längre med säkerhet kommer att ligga hos svenska domstolar och myndigheter eftersom domstolarna i många fall kommer att bli tvungna att begära tolkningsbesked från EG-domstolen.
Begränsning av veckoarbetstiden
EG-direktivets huvudregel säger att den samlade veckoarbetstiden får uppgå till högst 48 timmar i veckan (inkl övertid) och att veckoarbetstiden får genomsnittsberäknas på högst fyra månader. Den svenska lagstiftningen medger ett högre arbetstidsuttag under samma period. Enligt svensk lagstiftning kan ordinarie arbetstid och maximalt utnyttjande av övertid under samma period tas ut till 892 timmar, dvs 61 timmar mer, vilket motsvarar en och en halv arbetsvecka - en väsentlig skillnad.
Att regeringen vägrar att lyfta in 48 timmarsbegränsningen i arbetstids- lagen beror enligt propositionen på att svensk lagstiftning innehåller en strängare restriktion sett över året och att EG-direktivet under vissa omstän- digheter tillåter avvikelser från beräkningsperioden. Regeringens argumen- tation innebär att EG-direktivets möjlighet till avvikelser görs till norm och att skyddet mot ett högt koncentrerat övertidsuttag ej tillåts få genomslag i svensk lagstiftning. Det innebär att grundprincipen att EG-direktivet i första hand skall vara ett skydd för löntagarna sätts ur spel, allt för att bibehålla möjligheten till ett högre, mer koncentrerat övertidsuttag.
Vi menar att EG-direktivets regel om maximalt arbetstidsuttag på 48 timmar (inkl övertid) ska införlivas i arbetstidslagen. Införlivandet ska ske med bibehållet svenskt arbetstidsbegrepp och med en beräkningsgrund på maximalt fyra månader. Avvikelser från denna regel skall endast kunna göras i kollektivavtal eller genom dispens från Arbetarskyddsstyrelsen och enbart på de grunder som direktivet anger.
EG-direktivets minimikrav på att motverka ett högt koncentrerat övertids- uttag kan inte kringgås genom att hänvisa till att Sverige på andra områden har högre krav. Det varken uppväger eller motiverar att Sverige skall bryta mot minimikravet på veckoarbetstid, något som regeringen på sid 26 i propositionen medger att man gör.
Dygnsvila
EGdirektivet föreskriver att arbetstagare skall erhålla 11 timmars sammanhållen ledighet under varje 24- timmarsperiod. Från bestämmelsen kan avvikelse göras dels för vissa yrkessektorer, dels av vissa skäl.
Regeringen konstaterar att samma skydd erhålls om man tolkar förarbetet till arbetsmiljölagen och genom att tillsynsmyndigheterna kan ingripa om en arbetstagare inte får tillräcklig dygnsvila. Det förtjänar att påpekas att EG- rätten inte accepterar uttalanden i förarbeten som en godtagbar rättskälla när det gäller införlivande av direktiv.
Det krävs en bestämmelse om dygnsvila i arbetstidslagen. Avvikelse från denna bestämmelse kan sedan göras i kollektivavtal eller genom dispens enligt bestämmelserna i artikel 17.1-2. Arbetstagarna skall vid sådana avvikelser erhålla kompensationsledighet eller lämpligt skydd. Enligt vår uppfattning skall EG-direktivets bestämmelse vara norm (lag) och rätten till avvikelse skall var en avvikelse som kräver dispens eller kollektivavtal.
Nattarbetets längd
Enligt EG-direktivet får den normala arbetstiden inte överstiga ett genomsnitt av 8 timmar under varje 24- timmarsperiod. Begränsningens längd fastställs inte i direktivet utan får bestämmas av medlemsstaterna efter samråd med arbetsmarknadens parter.
Enligt vår mening krävs en tydlig lagregel om nattarbete och en regel om den valda metoden för genomsnittsberäkning. Vi delar LO:s uppfattning att vare sig anvisningar för tillsynsmyndigheter eller effektiviteten i tillsynen är sådan att denna ordning kan anses likvärdig med en tydlig lagregel.
Omplacering av nattarbetande till dagarbete
EG-direktivet föreskriver att nattarbetande, vilka har hälsoproblem som kan visas bero på nattarbete, om möjligt skall bli omplacerade till lämpligt dagarbete. Den svenska författningen saknar en uttrycklig regel om rätt till omplacering av nattarbetande till dagarbete. Regeringen hänvisar till att arbetsmiljölagen och arbetsgivarnas skyldighet sammantaget torde ge motsvarande rättighet.
Återigen en mycket otydlig och krånglig väg att gå för att säkra den anställdes rättigheter. Regeringen hänvisar till andra lagar som i sin tur skall tolkas för att rättigheten skall framgå. Det krävs en klar och tydlig bestäm- melse i arbetstidslagen om rätten till omplacering enligt EG-direktivet.
Hemarbete
Den svenska lagstiftningen saknar idag regler för hemarbete, förutom 27 § i semesterlagen som ger rätt till särskild semesterlön, men inte den minsta semesterledighet på fyra veckor som krävs enligt artikel 7 i direktivet. Enligt regeringen har arbetstidskommittén att återkomma med förslag på en ny lagstiftning som skall omfatta distansarbete dvs s k hemarbete. I avvaktan på detta föreslår regeringen inga förändringar trots att EG-direktivet omfattar hemarbete.
Gruppen distansarbetande ökar år från år och det är ytterst otillfredsställan- de att hemarbetet fortfarande är oreglerat. Vi kan dela uppfattningen att det krävs utredningar om hur en lagstiftning skall se ut för att fånga både individens och verksamhetens behov av flexibilitet när det gäller hemarbete. Vi kan också konstatera att övriga europeiska länder har införlivat hemarbete i sin lagstiftning genom införlivandet av EG-direktivets minimikrav. Det finns inget som bevisar att hemarbete skulle vara mindre utbrett i dessa länder eller att EG-direktivets minimikrav omöjliggjort detta. I avvaktan på en utredning om reglering av hemarbete krävs att den svenska arbetstidslagen ändras så att även hemarbete omfattas i enlighet med EG direktivets minimikrav.
Sanktioner
Regeringen föreslår en sanktion för de arbetsgivare som bryter mot 3 § arbetstidslagen på så sätt "att avtalet innebär att regler med ett lägre skyddsvärde skall tillämpas för arbetstagarna än vad som följer av EU-rådets direktiv" och att de ska betala skadestånd för den förlust som uppkommit och den kränkning som skett.
Vi menar att förslaget är både oändamålsenligt och oskäligt för den enskilde arbetsgivaren och dennes rättsskydd. Sanktionen kan i detta fall ådömas den enskilde arbetsgivaren. Denne ska alltså i sista hand avgöra om ett enskilt kollektivavtal strider mot direktivet och om en konflikt föreligger tillämpa direktivet.
Regeringens förslag innebär att arbetsgivaren hamnar i ett oskäligt kors- tryck från två normsystem. Å ena sidan kan arbetsgivaren bli ersättnings- skyldig enligt 54 § MBL för att han/hon bryter mot kollektivavtalets bestäm- melser om arbetstid. Å andra sidan kan han/hon bli ersättningsskyldig om han/hon iakttar dessa stadganden (och det visar sig att tillämpningen strider mot direktivet).
Sammanfattning
Sammanfattningsvis anser vi att regeringen på flera viktiga punkter misslyckats med att lämna förslag till ett korrekt genomförande av EG:s arbetstidsdirektiv. Vi ställer oss också avvisande till det tillvägagångssätt regeringen valt eftersom det ej överensstämmer med EG-rätten. Det innebär att de individuella rättigheter som ges genom direktivet inte kommer att kunna tas i anspråk av den enskilde arbetstagaren, i vart fall inte av alla arbetstagare, vilket enligt EG-domstolen är ett absolut krav. Dessutom avvisar vi regeringens resonemang om att fördelar i ett rättssystem skulle uppväga bristande överensstämmelse med de enskilda minimikrav som uppställs i ett EG-direktiv. Vi anser att EG:s arbetstidsdirektiv måste genomföras via lagstiftning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om veckoarbetstiden, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om dygnsvila, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nattarbetets längd, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till omplacering vid nattarbete, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hemarbete.
Stockholm den 25 mars 1996
Ingrid Burman (v) Hans Andersson (v)