Riksskatteverket (RSV) fastställde den 26 september 1994 utgången av riksdagsvalet den 18 september 1994.

Norrbottenspartiet överklagade RSVs beslut genom ordföranden AA. AA anförde i huvudsak följande.

Det har i anslutning till ett flertal vallokaler i Luleå förekommit otillbörlig påverkan av de röstande. Jag har själv noterat detta i vallokalerna Luleå 1-7, 21, Björkskatan 2, Bergnäset 2, Porsön 1-3 och på Hertsön. Andra från Norrbottenspartiets styrelse har iakttagit liknande förhållanden i Luleå 9-11, på Stadsön i Gammelstad och i Sunderbyn.

Valsedelsutdelare från i vissa fall flera partier och i andra fall bara ett parti har stått inne i den lokal där partier lagt ut sina valsedlar. De har ofta stått på ett sådant sätt att de röstande hindrats att ta sig fram till valsedlarna. Valsedelsutdelare har stått framför de bord där valsedlar varit utlagda. De som velat ta del av andra partiers valsedlar har tvingats be valsedelsutdelare att flytta på sig. Därmed har de röstande tvingats att på något sätt avslöja sina partisympatier. I andra fall har valsedelsutdelare stått intill och bevakat vilka röstsedlar en röstande tar med sig. Valsedelsutdelarna har haft på sig banderoller med partinamn. Liknande problem för röstande har rapporterats från andra håll i Norrbotten. Endast i en av det tjugotal vallokaler i Luleå (Björkskatan 1) jag besökte under valdagen stod valsedelsutdelare utanför vallokalen. Till saken kan höra att det var ett strålande höstväder med sol från klar himmel.

I en vallokal (Luleå 9) har Norrbottenspartiet inte fått lägga sina valsedlar på samma bord som övriga partier utan tvingats att lägga dem på ett separat bord på andra sidan det rum där borden stått. De röstande har tvingats vända sig om och gå tvärs över rummet för att hämta Norrbottenspartiets valsedlar. Detta har skett under övervakning av valsedelsutdelare från andra partier. Först uppmanades Norrbottenspartiet att lägga sina valsedlar utomhus!

I en annan vallokal (Luleå 10) har endast socialdemokraterna fått lägga sina valsedlar i själva röstlokalen. Övriga partiers valsedlar har lagts på ett bord utanför röstlokalen.

På en postanstalt i länet (Boden) har personal vilselett genom felaktiga upplysningar om vilka partier som deltar i valet. Personalen har inte kunnat skilja på Norrbottenspartiet och Norrbottens sjukvårdsparti. När röstande frågat efter valsedlar för Norrbottenspartiet har de hänvisats till utlagda valsedlar för det andra partiet. Norrbottenspartiet och Norrbottens sjukvårdsparti är båda nya oregistrerade partier som konkurrerat i landstingsvalet. Norrbottenspartiet kandiderade dessutom i riksdagsvalet. Personal har sagt åt röstande att Norrbottenspartiet ej kandiderar i riksdagsvalet.

AA ansåg att valet påverkats på ett otillbörligt sätt och att riksdagsvalet borde göras om i hela Norrbottten.

RSV avstyrkte bifall till överklagandet och anförde.

Partiföreträdarnas agerande

Enligt 6 kap. 9 § vallagen skall väljarna i lokal där röstning äger rum ha tillgång till dels partimarkerade valsedlar för varje val för de partier, som vid något av de två senaste riksdagsvalen fått mer än en procent av rösterna i hela landet och dels blanka valsedlar. Detta betyder att valförrättarna ansvarar för att dessa valsedlar finns på plats under hela valdagen.

Valförrättarna skall enligt 9 kap. 6 § vallagen också se till att det i anslutning till vallokalen eller i denna finns utrymme där de partier som deltar i valen kan lägga ut sina valsedlar. Partierna ansvarar själva för att dessa valsedlar finns och det råder ordning mellan dem.

RSV har för övrigt i "Handledning för valförrättare" rekommenderat att partiernas bord inte placeras inne i vallokalen, där rösterna tas emot, med hänsyn till skillnaden i ansvarsfördelningen.

Enligt 15 kap. 7 § vallagen kan ett val överklagas om det i den verksamhet för förberedande och genomförande av val för vilken myndighet svarar har förekommit avvikelse från föreskriven ordning, om någon har hindrat röstningen, förvanskat avgivna röster eller på något annat sätt har verkat otillbörligen vid valet.

Såvitt RSV kan bedöma rör Norrbottenspartiets överklagande helt och hållet den del av valsedelshanteringen, som partierna och inte valförrättarna ansvarar för. Bestämmelsen i 15 kap. 7 § vallagen är därför inte tillämplig.

Postens information om partier

Enligt klaganden har personal på ett postkontor i Boden lämnat felaktig information till väljare om vilka partier, som deltog i valen. Posten AB har i stort sett endast skyldighet enligt vallagen att ansvara för att valsedlar finns på postkontoren i enlighet med bestämmelserna i 6 kap. 9 § vallagen och att rösterna tas emot på föreskrivet sätt. Någon särskild informationsplikt för postpersonal, om vilka partier som deltar i valen, finns inte inskriven i vallagen. Det är givetvis olyckligt att en enskild postfunktionär i det givna exemplet har gett väljarna felaktiga upplysningar i stället för att hänvisa till respektive parti. RSV menar dock att informationen måste ha lämnats av ren okunnighet eller slarv och kan därför inte sägas innebära otillbörligt verkande vid val.

Inte heller i detta avseende är bestämmelsen i 15 kap. 7 § vallagen således tillämplig.

Länsstyrelsen i Norrbottens län, som inhämtat yttrande från valnämnden i Luleå kommun, anförde bl.a. att endast i en vallokal skulle valsedelsutdelarna stått för nära bordet med partimarkerade valsedlar. Länsstyrelsen fann det inte styrkt att detta förhållande varit sådant att någon väljare hindrats eller haft svårigheter att fritt välja valsedlar inför röstningen i vallokalen. Inte heller i övrigt hade det enligt länsstyrelsen framkommit något som visade att det i samband med röstningen förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning som bör föranleda omval.

Länsstyrelsen avstyrkte bifall till överklagningen.

Valnämnden i Luleå kommun anförde i yttrande.

Valsedelsutdelarnas placering

Såvitt gäller Norrbottenspartiets påståenden om att partiernas valsedelsutdelare i vallokalernas förrum har varit placerade på sådant sätt att väljarna hindrats från att fritt välja av på bord utlagda valsedlar, har endast ett av de yttrande som inkommit från berörda valförrättare (BB, vice ordförande, Porsön 3) givit belägg för att valsedelsutdelare stått för nära valsedelsborden. Valprövningsnämnden konstaterade i sitt avgörande 1991:28 att det faktum att valsedelsutdelare hade suttit på stolar framför valsedelsborden innebar en sådan avvikelse från föreskriven ordning som avses i 15 kapitlet 7 § vallagen. Enligt valnämndens mening skiljer sig dock de nu aktuella påståendena från förhållandena i 1991:28. Även om det skulle visa sig att väljare i vissa fall för att nå valsedelsborden har varit tvungna att ta omvägar runt en valsedelsutdelare som vistats i vallokalens förrum, kan detta inte anses utgöra en avvikelse enligt 15 kapitlet 7 § vallagen, i vart fall så länge valsedelsutdelaren har stått upp och inte tillsammans med andra valsedelsutdelare befunnit sig precis framför valsedelsborden. I sammanhanget bör framhållas att det periodvis under valdagen kan vistas många människor samtidigt i en vallokal samt att vallokalerna primärt är konstruerade för andra ändamål än för genomförandet av den perfekta valförrättningen, en väljare kan således inte räkna med att alltid kunna ta raka vägen från förrummets ytterdörr till valsedelsborden.

Norrbottenspartiet har vidare påstått att valsedelsutdelarna har bevakat vilka valsedlar som väljarna har tagit från valsedelsborden. Även detta påstående har tillbakavisats av valförrättarna. Till sakens natur hör enligt valnämndens uppfattning att ett valsedelsbord knappast kan placeras på ett sådant sätt att det är fritt från insyn. Dessutom konstaterade valprövningsnämnden i sitt avgörande 1991:18 att det faktum att valsedelsutdelarna kunde överblicka valsedelborden inte stred mot vallagens föreskrifter.

Valsedelsutdelarnas banderoller

Att valsedelsutdelarna har burit banderoller med sina respektive partiers namn på är vedertagen praxis sedan länge och innebär endast en upplysning om vilket partis valsedlar de utdelar, ej någon otillåten agitering. Förfarandet kan ej anses strida mot vallagens föreskrifter.

Förhållandena i valdistrikten Luleå 9 och 10.

Såvitt gäller Norrbottenspartiets påståenden om förhållandena i rubricerade valdistrikt har dessa tillbakavisats av valförrättarna.

Till valnämndens yttrande var fogat ett trettiotal redogörelser från ordförande och vice ordförande i berörda valdistrikt.

Valprövningsnämnden yttrade: I anslutning till eller i vallokalen skall enligt 9 kap. 6 § vallagen anordnas lämplig plats där de partier som deltar i valen kan lägga ut sina valsedlar. Valförrättaren skall se till att väljarna där har tillgång till blanketter för valsedlar och partimarkerade valsedlar för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än en procent av rösterna i hela landet.

Valförrättaren har vidare enligt 8 kap. 11 § vallagen ett allmänt ansvar för ordningen i och intill röstningslokalen. Enligt samma paragraf sista stycket får tal inte hållas i röstningslokal eller i anslutande utrymme. Inte heller får tryckta eller skrivna upprop sättas upp eller delas ut till väljarna på sådan plats.

Av utredningen i ärendet framgår att valsedelsutdelare i några fall befunnit sig i röstningslokal eller i utrymme därintill. Valprövningsnämnden finner att valförrättarna i dessa fall brustit i sitt ansvar för att god ordning råder i vallokalen och att detta innebär sådan avvikelse från föreskriven ordning som avses i 15 kap. 7 § vallagen. Valprövningsnämnden finner dock att det inte med fog kan antas att det som förekommit har inverkat på valutgången.

Vad som i övrigt förekommit i ärendet utgör inte avvikelse från föreskriven ordning.

Valprövningsnämnden avslår överklagandet.