En ungdomskampanj mot främlingsfientlighet och rasism

Innehåll

Dir. 1994:157

Beslut vid regeringssammanträde den 22 december 1994

Sammanfattning av uppdraget

En kommitté tillkallas med uppgift att genomföra en ungdomskampanj mot främlingsfientlighet och rasism under åren 1994-1996. Kommittén skall därvid utgöra nationell kommitté för de svenska insatserna i samband med Europarådets ungdomskampanj mot rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och intolerans. Kommitténs huvuduppgift skall vara att initiera, leda och samordna den svenska ungdomskampanjen.

Bakgrund

I Sverige, liksom i många andra europeiska länder, har under senare år en oroande rasism och främlingsfientlighet uppträtt i olika former. Detta har bl.a. tagit sig uttryck i våldshandlingar med rasistiska förtecken och mer eller mindre öppen diskriminering av olika etniska grupper. Främlingsfientligheten har även manifesterats i aggressiv nationalism och en oförmåga att förstå och respektera andra kulturer. Regeringen ser allvarligt på risken för att främlingsfientlighet får ett ökat genomslag bland ungdomar.

En undersökning av svenskars förhållande till invandrare och invandring har på regeringens uppdrag utförts vid Centrum för invandrarforskning (CEIFO) vid Stockholms universitet under år 1993. Liknande undersökningar genomfördes åren 1969, 1981 och 1987. Enligt dessa studier är ungdomar i allmänhet mer positiva till invandrare än de äldre. I den senaste undersökningen var dock de yngsta åldersgrupperna mindre positiva än vad motsvarande grupper var i de tidigare undersökningarna.

Studierna visar att intoleransen mot personer med invandrarbakgrund finns i alla åldersgrupper. Denna intolerans är inte främst ett problem bland ungdomar, men ungdomars egna initiativ och engagemang utgör en viktig resurs i arbetet mot främlingsfientlighet och rasism. Den uppväxande generationen måste ges en aktiv roll i den fortsatta utvecklingen av vårt samhälle utifrån grundläggande gemensamma värderingar såsom demokrati, tolerans och människors lika värde.

Tidigare åtgärder

Barn- och ungdomsdelegationen har under de två senaste åren prioriterat olika insatser mot främlingsfientlighet bland ungdomar, bl.a. genom olika informationsinsatser och genom att särskilda medel ur Allmänna arvsfonden har fördelats till projekt. För snart tre år sedan fick Statens invandrarverk, Statens skolverk, Ungdomsstyrelsen (f.d. Statens ungdomsråd) och Statens kulturråd i uppdrag att vidta åtgärder som i första hand syftade till att långsiktigt påverka ungdomars normer, attityder och förhållningssätt till invandring, invandrare och etniska grupper. Detta har bl.a. skett genom insatser i skolan och till arbetslösa ungdomar.

Vid Europarådets ungdomsministerkonferens i Wien den 13-15 april 1993 behandlades frågan om en bred europeisk ungdomskampanj. Vid Europarådets stats- och regeringschefsmöte i Wien den 9 oktober 1993 antogs en gemensam deklaration med en handlingsplan för att bekämpa rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och intolerans. I handlingsplanen anges bl.a. riktlinjer för en bred europeisk ungdomskampanj under 1994-1996. Kampanjen skall samordnas av Europarådet i samarbete med de europeiska ungdomsorganisationerna och i varje land skall en nationell kommitté tillsättas. Kampanjen inleddes formellt den 10 december 1994.

För att följa upp Wien-deklarationen beslutade regeringen den 28 april 1994 att inrätta en arbetsgrupp med uppgift att genomföra en ungdomskampanj mot främlingsfientlighet och rasism under åren 1994-1996 (C94/200/UNG). Ungdomskampanjens syfte skulle enligt beslutet vara att bidra till ungdomars förståelse och respekt för ett mångkulturellt Europa. Arbetsgruppen bör nu ombildas till en kommitté med en från regeringskansliet mer fristående ställning.

Initiativ mot främlingsfientlighet och rasism har även tagits inom EU. Vid Europeiska rådets möte på Korfu den 24-25 juni 1994 beslutades att en rådgivande kommission skulle tillsättas med uppgift att utarbeta rekommendationer till ett förstärkt samarbete inom området samt att utarbeta en "global strategi" för bekämpning av rasism på unionsnivå. En första rapport från kommissionen lades fram vid Europeiska rådets möte i Essen den 9-10 december 1994.

Kommitténs uppgifter

Kommitténs huvuduppgift skall vara att initiera, leda och samordna den svenska ungdomskampanjen. Kommittén bör på olika sätt stödja och underlätta ungdomars egna initiativ mot främlingsfientlighet och rasism och för förståelse och tolerans mellan människor med olika kulturell bakgrund. Kommittén skall också i sitt arbete beakta jämställdhetsfrågor.

Sammanfattningsvis bör kommitténs uppgifter vara att:
- genomföra opinionsbildande insatser, främst riktade till ungdomar
- uppmuntra ungdomar till ett aktivt arbete på lokal nivå
- utarbeta material om olika metoder och verksamhetsformer som uppmuntrar ungdomars egna insatser
- sprida idéer och erfarenheter som kommer fram genom ungdomskampanjen

Kommittén skall löpande dokumentera de olika insatser som sker inom ramen för ungdomskampanjen.

Kommitténs sammansättning

Kommittén bör ha en bred sammansättning med personer som har förankring i skilda delar av ungdomsvärlden. I kommittén bör ingå bl.a. personer från ungdomsorganisationerna, berörda myndigheter, lokala ungdomsprojekt samt kända ungdomsprofiler.

Metod för arbetet

Kommittén bör samarbeta med företrädare för myndigheter och organisationer, främst ungdomsorganisationer, på såväl central som lokal nivå. Det är viktigt att olika aktiviteter sker samordnat och att så många ungdomar som möjligt engageras i arbetet. De lokala aktiviteterna skall understödjas, bl.a. genom olika opinionsbildande insatser på central nivå, för att ge uppmärksamhet och slagkraft åt kampanjens budskap.

Kommittén skall i sitt arbete följa och direkt samverka med Europarådet och den kommitté som skall samordna ungdomskampanjen på europeisk nivå. En nära samverkan bör även ske med de fyra myndigheter - Statens invandrarverk, Statens skolverk, Ungdomsstyrelsen och Statens kulturråd - som har haft i uppdrag att vidta åtgärder för att motverka främlingsfientlighet och rasism hos främst ungdomar. Samverkan bör vidare ske med den Nationalkommitté som skall förbereda det svenska högtidlighållandet av FN:s 50-årsjubileum år 1995, ett år som av FN utropats som toleransens år. Slutligen skall kommittén hålla kontakt med det arbete mot främlingsfientlighet som initierats av Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet.

Kommittén bör i sitt arbete utgå från den plan för åtgärder med tillhörande kostnadsberäkningar som Arbetsgruppen för en ungdomskampanj mot främlingsfientlighet och rasism har överlämnat till regeringen (C94/2332/UNGF).

Kommitténs arbete skall pågå t.o.m. den 30 juni 1996. Kommittén skall redovisa sitt arbete till regeringen i form av en delrapport senast den 1 juni 1995 samt en slutrapport i samband med att arbetet har slutförts.