Pensionssamordning med EU-institutioner

Innehåll

Dir. 1994:107

Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 1994

Sammanfattning av uppdraget

Om Sverige blir medlem i Europeiska unionen, EU, kommer svenska medborgare att kunna ta anställning vid EU:s institutioner. Detta aktualiserar ett antal frågor om tjänstemännens arbetsrättsliga villkor som har stor betydelse för möjligheterna att besätta de anställningar som öppnas för svenskar.


I dessa direktiv uppdras åt en särskild utredare att belysa frågor om samordning och överföring av pensionsförmåner för dem som lämnar en privat eller offentlig anställning i Sverige för anställning vid någon av EU:s institutioner eller vice versa.

Bakgrund

Personal till EU:s institutioner rekryteras från medlemsländerna i viss proportionalitet till ländernas befolkningstal. Under infasningsperioden, då det nyblivna medlemslandet inifrån skall lära känna EU:s organisation och arbetsformer, är det särskilt viktigt att landsmän kan fungera som informationslänkar mellan institutionerna och de nationella organen. Vid ett svenskt medlemskap kommer därför de anställningar som öppnas för Sverige att behöva besättas mycket snart.


De som är medborgare i någon av EU:s medlemsstater och som övergår från en anställning i en medlemsstat till en tillfällig eller fast anställning vid någon av EU:s institutioner har enligt de för alla institutioner gemensamma personalreglerna rätt att överföra intjänade pensionsförmåner.
Rätten är reglerad i EU:s personalstatuter, som fastställts genom rådsbeslut. Flertalet länder har träffat avtal med EU om tillämpning av dessa bestämmelser i personalstatuterna.


Den som lämnar en anställning vid en EU-institution för anställning utanför EU-organisationen har rätt att överföra intjänade pensionsförmåner endast om detta har avtalats mellan EU och den nya pensionsgivaren.


EU:s pensionsvillkor kommer vid ett svenskt EU-medlemskap att gälla de tjänstemän med svenska pensionsförmåner som då anställs vid någon av institutionerna. EU-kommissionens generaldirektorat IX för interna förvaltningsfrågor har i ett brev i början av år 1994 rekommenderat Sverige att ta initiativ till att en överenskommelse med EU om pensions-
samordning upprättas.


Det finns emellertid ett antal grundläggande oklarheter vad gäller omfattningen och tillämpningen av EU:s pensionsregler. Det är inte heller möjligt att utläsa hur överföringssystemet är tekniskt utformat och vilka konkreta åtaganden som systemet innebär. Vidare är det svårt att genomskåda hur omfattande behovet av ett särskilt nationellt avtal med EU skulle vara från svenska utgångspunkter. Dessa frågor bör därför utredas i särskild ordning.

Utredningsuppdraget

En särskild utredare tillkallas för att klarlägga betydelsen och räckvidden för svenskt vidkommande av reglerna om rätt för anställd i EU:s institutioner att få pensionsförmåner överförda till och från institutionerna enligt artikel 11, Bilaga VIII, EU-institutionernas personalstatuter (Staff Regulations), rådets förordning (EEG, EKSG, EURATOM) 259/68, publicerad med efterföljande ändringar i april 1986 på engelska samt därefter ändrad i rådets förordning (EEG, EKSG, EURATOM) 571/92 (EGT L 62, 7 mars 1993).


Utredaren skall klarlägga om systemet förutsätter att pensionsmedel överförs samt vilka pensionssystem, pensionsformer och pensionsinstitut som berörs och föreslå principer för hur värdet av de olika pensions-
rättigheternaskall beräknas. Vidare skall utredaren redovisa hur ett system för överföring av svenska anställdas förmåner till och från EU:s institutioner kan utformas tekniskt och administreras, beräkna eventuella kostnader för systemet samt redovisa hur dessa kostnader kan täckas.


Utredaren skall också redovisa hur EU:s medlemsstater har löst frågan om tillämpning av ifrågavarande regel liksom hur de övriga kandidatländerna avser att hantera den.
Motiv och erfarenheter i medlemsländer som valt att inte träffa särskilda avtal om pensionsöverföring skall också redovisas. Om utredaren kommer till slutsatsen att Sverige bör träffa en överenskommelse mellan Sverige och EU som komplement till EU:s regler om pensionsöverföring, skall förslag till grundprinciper för en överenskommelse upprättas. Dessutom skall utredaren redovisa den lagstiftning som i princip krävs.

Utredningsarbetet

Utredaren skall inhämta underlag för arbetet hos EU- kommissionens pensionsenhet vid Generaldirektorat IX personal och administration (DG IX). Arbetet skall ske i samverkan med Socialdepartementets enhet för socialförsäkring m.m., Finansdepartementets personal- politiska enhet, Utrikesdepartementets administrativa avdelning, Statens löne- och pensionsverk, Riksför- säkringsverket, Riksskatteverket, Finansinspektionen och pensionsinstitut inom tjänstepensionsområdet. Utredaren skall vidare samråda med Arbetsgivarverket och arbetsmarknadens parter. Utredaren skall under arbetets gång informera den av regeringen tillsatta arbets- gruppen för statsförvaltningen och EU.


Det står utredaren fritt att mot bakgrund av de riktlinjer som angetts ovan behandla andra aspekter än de nämnda. Utredaren skall beakta direktiven till samtliga kommittéer och särskilda utredare om att pröva offentliga åtaganden (dir. 1994:23).


Uppdraget skall vara fullföljt senast den 31 januari 1995.