Bakgrund
Målet för skolans undervisning i arbetslivsfrågor är att ge elever tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att kunna träffa väl underbyggda val av fortsatt utbildning och yrkesinriktning. Alla som arbetar i skolan skall verka för att målet uppnås. Rektor har särskilt ansvar för att eleverna får egna konkreta erfarenheter av betydelse inför valet av fortsatt utbildning och yrkesinriktning. Information och undervisning om näringslivets villkor och företagsamhetens betydelse i samhället ingår emellertid inte i den läroplanstext som styr skolans verksamhet. Kursplan för undervisningen inom arbetslivsområdet saknas helt.
Skolan bör också ha ansvaret att förmedla nödvändig kontakt mellan skolelever och det omgivande näringslivet inte bara för att skaffa utbildningsplatser för gymnasieelever utan även för kontakter med fadderföretag, praktikföretag, föreläsare m.m. i samband med studier av näringslivet redan i grundskolan.
Den COOP-utbildning som finns vid högskolan i Trollhättan/Uddevalla är ett utmärkt exempel på en lyckosam modell för bättre samverkan mellan näringsliv och högskola. Det är en form av varvad teknisk utbildning där studenterna under vissa perioder arbetar (mot lön) i företag både i Sverige och i utlandet. Utbildningen har varit mycket framgångsrik och till och med lett till nya innovationer. Inte ens under den gångna lågkonjunkturen har det varit särskilt svårt att placera ut studenterna i företagen.
Eget företag som yrkesval
Samhällets positiva inställning till eget företagande måste avspeglas redan i skolan om man vill få till stånd en ökning av nyföretagandet. Att driva eget företag är inte ett vanligt yrkesval bland unga människor. Skolan måste därför ta ett större ansvar för att informera om vilken möjlighet det finns att starta eget efter avslutad utbildning. Förutsättningar för ungdomar att driva företag måste ges redan tidigt i skolan. Möjligheten att pröva på eget företagande i samarbete med Förbundet Ung Företagsamhet bör erbjudas alla elever på gymnasieskolan och ingå som valbar kurs under gymnasietiden. Det innebär att eleven praktiskt får arbeta i en företagscykel från affärsidé, kapitalanskaffning, företagsstart, produktion, avveckling och ekonomisk redovisning under ett skolår.
Grunden för elevens yrkesval breddas också genom företagsförlagd utbildning och lärlingsutbildning där företagarandan förmedlas praktiskt.
Yrkesprov/gesällprov
I och med Sveriges inträde i EU vidgas ungdomars möjlighet att arbeta och etablera sig i EU-länderna. Kompetens och yrkesskicklighet kommer att i större utsträckning än som nu är fallet att bli ett konkurrensmedel. Det är därför av stor vikt att ungdomar kan dokumentera sina yrkeskunskaper på ett sätt som är accepterat och gängse inom EU. Enbart betyg från en svensk yrkesutbildning kan inte jämföras med den dokumentation på yrkeskunnande som exempelvis en tysk medborgare får från sin utbildning. I en konkurrenssituation kommer därför en svensk inte att ha samma möjlighet att få aktuellt arbete. Den som kan dokumentera sin yrkeskunskap kommer att befinna sig i en fördelaktigare situation. Svensk utbildning måste därför ta upp en tradition som sedan lång tid tillbaka är en självklarhet i utländska skolor nämligen att låta eleverna avsluta sin yrkesutbildning med ett yrkesprov som aktuell bransch har fastställt. Provet skall ligga på hög nivå och vara jämförbart med andra yrkesbevis/gesällbrev som utfärdats inom EU.
Praktikarbete meriterande i högre utbildning
Blivande medarbetare och ägare till småföretag måste ha kunskap och färdigheter för administrativa och planerande uppgifter. Undervisning i småföretagsekonomi erbjuds som eget högskoleämne på ett flertal högskolor idag. Praktikarbeten, uppsats- och examensarbete och uppdragsforskning ökar också kontakterna mellan småföretag och högskolan.
Kunskaps- och tekniköverföring till de mindre företagen borde emellertid i högre grad än vad som nu sker kunna initieras av studenter på ett tidigt stadium under deras universitetsstudier. På samma sätt som gymnasieskolans reform föreskriver viss andel av utbildningen förlagd till företag bör den högre utbildningen ha inslag av praktik eller examensarbeten knutet till ett eller flera småföretag. Småföretagens kontakt med högskolan och tillgång till ny kunskap inom bl.a. teknikområdet skulle på kunna integreras och bli en naturlig del i den dagliga verksamheten. Kunskapsutbyten och praktik av detta slag bör även vara meriterande i högre utbildning.
Kursplan Uppfinnar- och innovationskunskap
Krisen i svensk ekonomi har påvisat nödvändigheten av en omfattande förnyelse av svensk företag. Ny teknik och nya kvalitetsprodukter måste berika de mindre företagen. Nya företag baserade på uppfinningar, s.k. innovationsföretag, behöver etableras i en omfattning som Sverige inte upplevt på ett halvt sekel. Detta förhållande måste bli uppenbart för alla inte minst för de unga som fortfarande går i skolan. Skolan har ett stort ansvar att förmedla kunskap men också att uppmuntra elever att ta egna initiativ, använda sin kreativitet, söka kontakter och skaffa erfarenhet. Kontakt med Unga Uppfinnare, Innovationscentrum etc. kan ingå som ett led i skolundervisningen för att eleverna skall kunna inhämta kunskap som i framtiden kan bidra till utvecklingen av svenska företag. Som grund för undervisningen bör Skolverket i samarbete med t.ex. Unga Uppfinnare ges uppgiften att ta fram en kursplan innehållande uppfinnar-, företagar- och innovationskunskap.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kursplan för undervisning om arbetsliv och företagande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kursplan för uppfinnar-, företagar- och innovationsfrågor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om yrkesprov i samarbete med aktuella branscher för gymnasiets yrkestekniska program,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information i gymnasiet om elevers möjlighet att som valbar kurs arbeta med eget företagande i samarbete med Förbundet Ung företagsamhet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kartlägga förekomsten av och utveckla former för samarbete mellan högskolan och näringslivet.
Stockholm den 24 januari 1995 Michael Stjernström (kds) Inga Berggren (m) Marianne Andersson (c) Bengt Harding Olson (fp) Sten Svensson (m) Rune Backlund (c) Kenth Skårvik (fp)