Trots nedläggningen av förskollärar- och fritidspedagogutbildningarna vid Mälardalens högskola fortsätter verksamheten vid institutionen.
Inom denna har högskolan skapat två avdelningar. Den ena sysslar med avvecklingen och den andra med utvecklingen. Samtidigt som de sista studenterna (efter riksdagens nedläggningsbeslut) fullföljer sin utbildning, pågår ett intensivt fortbildningsarbete inom pedagogik och barn- och ungdomsvetenskap. Uppdragsutbildningen är en mycket stor del av verksamheten inom institutionen.
De omgivande kommunerna efterfrågar stora mängder av fortbildning. Det handlar bland annat om flexibel skolstart, men också om samverkans- och psykosociala frågor. Alltfler kommuner efterfrågar utbildning för sina barnskötare. De vill fortbilda dem till förskollärare, och då vänder man sig till Mälardalens högskola. Utbildningen vid institutionen har alltid varit mycket lokalt/regionalt efterfrågad.
Vi är övertygade om att en förbättrad arbetsmarknad kommer att öka efterfrågan på barnomsorg. En minskad indragning av medel från kommunerna kommer också leda till ökad efterfrågan av personal inom barnomsorgen. I ett sådant läge är det viktigt att förutsättningar finns för att snabbt kunna starta grundutbildning av personal igen.
Därför är det av största vikt att Mälardalens högskola ges möjlighet att utfärda barn- och ungdomspedagogisk examen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om barn- och ungdomspedagogisk examen vid Mälardalens högskola.
Stockholm den 25 januari 1995 Margareta Israelsson (s) Mariann Ytterberg (s)