Centrum för välfärdsforskning, ett lokalt/regionalt centrum, startade 1992. Centret finansieras till hälften av Eskilstuna kommun och länsstyrelserna i Södermanland och Västmanland samt från 1995 också av landstinget i Södermanlands län. Den andra hälften finansieras genom särskilda projekt från olika finansiärer. Länsstyrelserna ger bidrag till verksamheten t o m halvårsskiftet 1995, vid vilken tidpunkt ett nytt ställningstagande skall göras om centrets framtid.
Uppgifterna för Centrum för välfärdsforskning, CVF, är att i ett lokalt och regionalt perspektiv främja kunskapsutveckling, verksamhetsutveckling samt informations- och kunskapsspridning. Inom centret har det utifrån doktorandernas och de disputerades kompetens gjorts en indelning av arbetet i programområden inom vilka projekt bedrivs. Från regionen finns önskemål om ytterligare programområden såsom: jämförande studier, äldres vardagsliv, utvärdering, delaktighet och mobilisering, barns och ungdomars välfärd samt nya kunskapsbehov och välfärdssamhällets förändring.
Inom samtliga dessa områden finns projekt som syftar till kunskapsspridning och kunskapsuppbyggnad. Några exempel: Inom programområdet äldres vardagsliv studeras huruvida det lokala välfärdssamhället svarar mot krav/ önskemål från den äldre befolkningen. Projektet bedrivs tillsammans med fem kommuner i de båda länen.
Inom området barns och ungdomars välfärd har en rapport publicerats rörande en undersökning i tre kommuner utanför regionen om ''Barns villkor -- En sektorsövergripande fördjupningsstudie på kommunnivå ''.
Nya kunskapsbehov och välfärdssamhällets förändring pågår i ett programarbete om praxisorienterad forskning inom den lokala välfärdssektorn.
CVF blir på det här sättet en ''bro'' mellan forskning och den vardagliga verksamheten inom den offentliga sektorn. CVF deltar aktivt i ett nätverk mellan olika forskningscentra i Sverige. Ett liknande nätverk för Norden är under uppbyggnad på initiativ av CVF.
En intressant utveckling pågår i det inre av Mälardalen rörande välfärdsforskning och välfärdsarbete. Utvecklingen är av betydelse både för regionen och landet. Det synes viktigt att knyta det regionala centret till Mälardalens högskola. Genom en knytning till högskolan ökar skolans bredd och konkurrenskraft.
I en annan motion ang. Mälardalens högskola hemställer vi att riksdagen beslutar att till Mälardalens högskola anvisa 12 miljoner kronor till forskningsstödjande åtgärder genom omfördelning av Utbildningsdepartementets anslag C 49.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett Centrum för välfärdsforskning inom Mälardalens högskola.
Stockholm den 24 januari 1995 Ingrid Skeppstedt (c) Marie Wilén (c)