Svensk industri karakteriseras av att det finns ett antal mycket stora företag med väletablerade produkter men få medelstora och små företag och relativt få företag med helt nya produkter. Enstaka lysande undantag såsom Ericssons mobiltelefonsystem, ABB:s X-2000 och nya produkter från läkemedelsindustrin förmår inte ändra bilden i stort. Den relativa forsknings- och utvecklingsintensiva (FoU- intensiva) produkten i svensk industri är sålunda lägre än OECD-genomsnittet och dessvärre också sjunkande. Eftersom FoU-intensiva industriprodukter i genomsnitt ger högre lönsamhet och högre löner och flera nya jobb är det ett rimligt mål för näringspolitiken att främja sådan produktion.
För att kunna göra detta på ett långsiktigt effektivt sätt behövs forskning om de mekanismer som styr sådan utveckling. I avvaktan på tillförlitliga resultat från sådan forskning kan man emellertid utgående från kända förhållanden göra ett par påståenden som med stor sannolikhet är korrekta:
1. Man bör inte ensidigt stödja forskning, särskilt inte tillämpad, som är inriktad mot den etablerade storindustrin. För denna industri bör staten i första hand sörja för tillgång till välutbildad arbetskraft på alla nivåer och för annan infrastruktur samt att det statliga stödet i övrigt ej är sämre än det de utländska konkurrenterna åtnjuter.
2. Man bör stödja utbildning, forskning och utveckling med potential att ge nya produkter och tjänster samtidigt som man ser till att det finns riskkapital och regler som gynnar företagsetablering kring lovande nya produkter.
Tendensen vad det gäller forskningspolitiken är emellertid i dag snarast en fokusering på den etablerade industrins behov. Åtminstone tre oberoende faktorer verkar i denna riktning:De strategiska stiftelsernas mål är att deras forskningsprojekt skall ge industriellt resultat inom fem till tio år samt det faktum att den etablerade industrin av naturliga skäl är tungt representerad i deras styrelser. NUTEK:s ökade krav på industriell relevans i forskningsprojekten som läggs ut på högskolorna; i många fall med krav på industriell medverkan.EU-programmens krav på industrimedverkan.
Detta är i sig självt mycket positivt; vi behöver stimulera kontakterna mellan högskoleforskningen och näringslivet. En påtaglig risk i dagens budgetläge är emellertid att det kommer att ske på bekostnad av stödet till fri, innovativ inomvetenskapligt motiverad forskning. Med innovativ forskning menas här nyskapande forskning som öppnar nya visionära tillämpningsmöjligheter på lång sikt. Erfarenhetsmässigt är det sådan forskning som leder till den långsiktiga förnyelsen av näringsliv och samhälle i stort. En tillräckligt bred och djup vetenskaplig forskning av denna karaktär är även en nödvändig förutsättning för framtida tillämpad forskning och för möjligheterna att ge en internationellt konkurrenskraftig högre utbildning. Det är därför viktigt att eventuella besparingar i det statliga systemet för forskningsfinansiering ej tillåts drabba den fria, innovativa, inomvetenskapligt motiverade forskningen.
Eftersom nya medel beräknas tillföras forskningen genom de stragetiska stiftelserna kan det med hänsyn till budgetläget tyckas vara motiverat att sänka det statliga forskningsstödet i en omfattning motsvarande, säg, hälften av de medel som tillförs via stiftelserna. Dock bör man minnas att en sådan indragning sannolikt är kontraproduktiv på sikt eftersom satsningar på utbildning och fri forskning jämte satsningar på hälsovård och sjukvård är bland de säkraste investeringar en nation kan göra.
I den mån en sådan indragning ändå måste göras bör samtidigt konkreta åtgärder vidtas till försvar för den fria, innovativa, inomvetenskapligt motiverade forskningen. Följande tre åtgärder bör då tillgripas:
1. Se till så att indragningarna i första hand drabbar sektorsorganen eftersom det är huvudsakligen här överlappet med stiftelsernas ansvar och planerade verksamhet föreligger. Det är av yttersta vikt att en genomtänkt samordning över departementsgränserna görs.
2. Erbjuda stiftelserna att överta finansieringsansvaret från statliga sektorsorgan, forskningsråd och fakulteter för projekt som passar stiftelsernas målsättning. I en anda av ömsesidig respekt, öppenhet och pragmatism borde detta vara möjligt.
3. Ge de statliga sektorsorganen direktiv att även stödja fri, innovativ, inomvetenskapligt motiverad forskning eller överför medel från dessa organ till forskningsråden.
Mycket viktigt är att forskarsamhället efter den våldsamma turbulens och delvis förvirring som karakteriserat de senaste åren med det snaraste får arbetsro och fasta spelregler samtidigt som rörligheten mellan den akademiska miljön och näringslivet i övrigt aktivt stimuleras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att stimulera nyskapande forskning.
Stockholm den 25 januari 1995 Georg Andersson (s) Björn von Sydow (s) Viola Furubjelke (s) Marianne Carlström (s) Lars-Erik Lövdén (s)