De mindre högskolorna har en stor betydelse som motorer för utvecklingen i de regioner där de ligger. Högskolan i Skövde har hittills inte byggts ut på det sätt som motiveras vare sig av regionens struktur eller högskolans starkt växande kompetensbas och dess roll som utvecklingsfaktor. Tvärtom är högskolan fortfarande en av rikets minsta med resurser motsvarande endast några promille av den nationella svenska högskolans resurser. Detta förhållande är olyckligt, både av strukturella och av regionala skäl. En optimal storlek på verksamheten förutsätter således en fortsatt utbyggnad av såväl utbildning som forskning.
Ökad dimensionering av grundutbildningen
Regeringen har i årets budgetproposition föreslagit en utbyggnad av den svenska högskolan med ca 10 000 studenter. Enligt propositionen bör -- för att stärka de mindre och medelstora högskolornas utbildningsutbud -- ''särskild hänsyn tas till deras önskemål om utökad dimensionering''. Planeringen vid Högskolan i Skövde visar att utbildningen, med utgångspunkt i innevarande års prognos, vida kommer att överstiga det tak som har satts i regleringsbrev, inte minst inom de naturvetenskapliga och tekniska områdena. Därvid bör beaktas regeringens önskemål om en utbyggnad av i första hand sådan utbildning. Vid beslut om en utbyggnad bör Högskolan i Skövde budgetåret 1995/96 tillföras ytterligare 500 helårsplatser, varav minst 300 inom naturvetenskap och teknik. Det innebär att de treåriga ramarna bör justeras till 2 700 helårsprestationer för naturvetenskap och teknik och till 3 000 för humaniora, juridik och samhällsvetenskap.
Forskning
I budgetpropositionen föreslås att professurer får inrättas vid de mindre och medelstora högskolorna. Vi hälsar detta med stor tillfredsställelse. Forskningsverksamheten vid Högskolan i Skövde har successivt vuxit och fått en hög kvalitet. Hittills har forskningen inom det datavetenskapliga området vid Högskolan i Skövde granskats av Universitetskanslern. Denne finner därvid att utbildning och forskning håller god kvalitet, att den forskarutbildning som bedrivs i samverkan med forskande enheter fungerar väl och att kompetensen hos lärarstaben är god. Även forskningen inom området industriautomation ökar starkt och en nära samverkan inom området håller på att utvecklas mellan högskolan och regionens industri. Exemplen skulle lätt kunna göras flera.
Det är önskvärt att den växande forskningen vid högskolan långsiktigt ges en bättre bas. Detta ställer krav på en betydande ökning av de egna medlen för forskningsstödjande åtgärder. (Inom ramen för anslaget C49.)
Lokalhyror
I det nya systemet för finansiering av grundläggande högskoleutbildning integreras lokalkostnader med utbildningsanslag. Högskolan i Skövde föreslås för att möjliggöra en anpassning till systemet, få en tillfällig ökning av anslaget (beroende på tidigare regeringsbeslut om förhyrningar) med 4 miljoner kronor för perioden juli 1995--juni 1996. Det är emellertid inte rimligt att högskolan redan efter en tvåårsperiod skall ha kunnat anpassa sig till de nya villkoren. Riksdagen bör därför uttala sig för att ''övergångsperioden'' måste göras längre.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Högskolan i Skövde.
Stockholm den 25 januari 1995 Kjell Nordström (s) Birgitta Johansson (s) Anders Nilsson (s) Monica Green (s) Urban Ahlin (s)