Sveriges nya djurskyddslag placerar djuren i centrum på ett helt annat sätt än tidigare lagstiftning, bla genom tillkomsten av portalparagrafen (4§). Den stadgar att djur (med vissa undantag) skall hållas på ett sådant sätt att de kan bete sig naturligt. Internationellt har djurskyddslagen uppfattats som mer långtgående än jämförbar lagstiftning i andra länder och framhålles ofta som ett föredöme (jämför foderlagstiftningen).
Ändå har utvecklingen kommit längre utomlands när det gäller högre utbildning och forskning i ämnet djurskydd. Sedan 80-talet finns flera professurer eller vetenskapliga discipliner med djurskydd som tema.
England var först med att inrätta en professur i ''animal welfare'' (djurskydd) i Cambridge. Innehavare är Donald Broom, etolog med nötkreatur som specialitet. I Birmingham finns en professur i ''biomedical sciences an ethics''. Här heter innehavaren David Morton. I Holland, som ligger långt framme i djurskyddsdebatten, finns bl.a. en professur med ämnesområdet ''relations between man and animal''. Här heter professorn H Rozemund. Det finns också en professur i etik, historia och alternativa metoder och här heter innehavaren Tjard de Cook Buning. I USA är en ny disciplin under uppbyggnad på en veterinärhögskola i staten Washington som kallas ''animal well-being science ''. Det är den första i sitt slag med denna benämning i landet, men sedan 80-talets mitt har undervisning skett vid en rad lärosäten på temat djurskydd/djuretik/djurskyddslagstift ning, både inom veterinärmedicin, juridik och filosofi. Tufts University School of Veterinary Medicine var en av de första att för drygt tio år sedan inrätta ett Center for Animals and Public Policy, där djurskyddsämnet är grunden för verksamheten. Ansvarig är en man vid namn Andrew Rowan.
I Sverige finns inget liknande trots att tanken på en djurskyddsprofessur väcktes redan i samband med att Sveriges riksdag fattade beslut om den nya djurskyddslagen 1988. Sveriges veterinärförbund föreslog samma år att en professur i djurskydd borde inrättas men förslaget avstyrktes av rektorn för Sveriges Lantbruksuniversitet.
I regeringens budgetproposition 1989/90 avsattes särskilda medel till veterinärutbildningen för ett förbättrat djurskydd. En särskild utredningsgrupp vid veterinärmedicinska fakulteten på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala föreslog att en avdelning för djurskydd borde inrättas med hjälp av de medel som riksdagen beslutat om. Den utsedda utredningsgruppen gjorde detta efter att ha fått i uppdrag att undersöka hur mycket undervisning i djurskydd de veterinärstuderande fick och funnit att studenterna upplevde att de inte undervisades i djurskydd över huvud taget.
Förslaget tillbakavisades med motiveringen att djurskydd inte kan betraktas som ett avgränsat vetenskapligt område. I stället fick en professor, som nu är pensionerad, i uppdrag att ''särskilt ansvara för djurskyddsundervisningen''. Enligt en ny utredning om Verksamhet och organisation inom husdjursområdet vid SLU(SLU, Uppsala 1994) föreslås den professuren ändra ämnesinriktning. Undervisning i etik och djurskydd ska förstärkas och utgöra en integrerad del inom olika delkurser, sägs det, men förslaget om en särskild avdelning för djurskydd eller professur i ämnet avstyrks på nytt. Både dagens studenter och lärare vid universitetet anser inte detta vara tillräckligt. Sedan den nya djurskyddslagstiftningen trädde i kraft har dessutom både djurskyddsorganisationer och Statens jordbruksverk uttalat att ämnet djurskydd måste prioriteras och bli en egen vetenskaplig disciplin, lämpligen med professorskompetens.
Det finns flera yrkesgrupper som direkt hanterar djur i sin akademiska utbildning och sedermera som yrkesverksamma inom olika områden. Det gäller bl.a. medicinare, biologer, laboratorieassistenter och veterinärer, som alla kommer i kontakt med djurförsök i en eller annan form. Veterinärerna är dock den enda yrkesgrupp, som genomgår en lång utbildning, där ämnen som farmakologi och patologi för djur ingår och som kommer att arbeta med djur efter examen. Det är därför särskilt viktigt att denna grupp bibringas kunskaper i hur olika djurslag upplever de ingrepp de utsätts för och vilka livsmiljöer som är adekvata för dem samt hur djurskyddslagen ska tillämpas i praktiken. Följaktligen är det välmotiverat att introducera ämnet djurskydd som en särskild disciplin inom högskolan just på Sveriges lantbruksuniversitet.
Forskning och utbildning om djur har nästan uteslutande baserat sig på betraktelsesätt där djuren är objekt. Lönsamheten i produktionen har varit avgörande för husdjurens villkor. Så länge djuren är lönsamma fortsätter en viss produktion oavsett hur djuren upplever situationen. I dag är det väl känt genom etologisk forskning att djur producerar in i det sista oavsett hur sjuka de är eller hur dåligt de mår. Bristen på förståelse om djurs behov låg bakom de djurfientliga system inom livsmedelsproduktionen som byggdes upp under efterkrigstiden. Om de agronomer och veterinärer som var med och tog fram de system som i dag alla fördömer bara för en sekund satt sig in i djurens situation hade djurhållningen aldrig behövt bli så dålig för djuren.
Problemet med utbildningen har varit att dessa grupper aldrig fått djurens situation belyst på ett riktigt sätt i en djurskyddsutbildning. Genom att inte se djuren som subjekt har infallsvinkeln blivit sådan att djurens behov och intressen underordnats eller helt enkelt inte räknats med. Studenterna har i sin utbildning fått lära sig att se på sjuka mellankalvar som produktionsenheter med en viss andningsfrekvens, puls, temperatur, tillväxt, diarré osv., men har inte givits tid att tänka efter hur det känns för kalvarna att stå i ett dragigt stall med hög feber, lungor som kanske på grund av lunginflammation inte längre fungerar. Hur kalven till sist inriktar hela sin kraft på att bara få luft för att likväl till slut kvävas till döds i sin lunginflammation eller dö i intoxikation från tarminfektioner. De har också lärt sig att se försöksdjur som ''modeller'', ej levande djur som genom att burra upp sig och krypa ihop visar smärta. Över huvud taget är kunskapen om djurs reaktioner mycket dålig. Om kunskap saknas och empatin försvunnit genom årtal av utbildning som trubbat av, har djuren ingen chans att få sina behov tillgodosedda.
Trots att den nya djurskyddslagstiftningen är mycket bra i teorin, har tillämpningen halkat efter betydligt. Det framgår inte minst i riksdagens revisorers mycket kritiska rapport om hur djurskyddstillsynen fungerar i landet (1993/94:5. Med anledning av detta har riksdagen beslutat att regeringen närmare bör överväga vad som bör göras för att komma till rätta med missförhållandena samt återkomma till riksdagen med en redovisning och ev förslag till erforderliga åtgärder. Ett förslag som skulle betyda mycket för att utveckla djurskyddet i landet i enlighet med djurskyddslagens intentioner vore att inrätta en särskild professur i djurskydd med övergripande ansvar för att ämnesområdet ska genomsyra veterinärutbildningen vid Sveriges lantbruksuniversitet liksom andra utbildningar inom universitetets ram.
En professur inom vad som brukar benämnas lab animal science (försöksdjursvetenskap) håller på att inrättas vid Uppsala universitet och i den aktuella utredningen från Sveriges lantbruksuniversitet förslås att en professur inom försöksdjursområdet bör inrättas för att utbilda försöksdjursspecialister särskilt för läkemedelsindustrin.Industrin har uttryckt sitt intresse för att ekonomiskt stödja en sådan professur under en inledningsperiod.
Dessa två professurer är något helt annat än en professur i djurskydd. Området är avgränsat till försöksdjur och avsikten är att få fram bättre försöksdjur, vilket i och för sig är positivt om det innebär att djuren blir friskare och inte drabbas lika hårt som i dag. Men försöksdjursvetenskap utgår från att djur är objekt och ska fungera som modeller för forskning. Ämnesområdet tillfredsställer människans egna behov av friska och väldefinierade djur av olika arter utan hänsynstagande till djurens ''synpunkter''. En sådan inriktning ger inte den typ av kunskap som veterinärer och agronomer vore betjänta av i sitt arbete med djur.
Mot bakgrund av denna ensidiga satsning på att få fram bättre försöksdjur, är det särskilt angeläget att bredda kunskapen om djurs behov och beteenden för att inte synen på djur som objekt ska förstärkas och permanentas. Det står i så fall i strid med tanken bakom den nya djurskyddslagen.
En professur i djurskydd däremot har djurens behov och beteenden som utgångspunkt för utbildning och forskning. Djurskydd som ett enskilt ämne för veterinärstuderande och andra berörda grupper ska samla och förmedla kunskap om djurets situation utifrån djurets synvinkel, inte dess användningsområde eller vad människan runt det vill eller önskar ha ut av det.
Djuret ska ses som ett subjekt. Det är viktigt att studenterna någon gång under sin utbildning får tänka efter och se en given situation utifrån djurets synvinkel. Detta ska belysas utifrån kunskap i anatomi, fysiologi, farmakologi, patologi, husdjurshygien m.m., dvs. alla de enskilda delområden som ingår i veterinärutbildningen och som gör veterinärerna särskilt lämpliga att även förstå djurets psykologi, förutsatt att det bibringas adekvata kunskaper. En satsning på djurskydd inom högskolan skulle vara ett värn mot fortsatt utnyttjande av djur utan tanke på hur djur upplever en situation.
Inom humanmedicinen har ämnesdiscipliner som geriatrik och pediatrik införts för att kunna belysa de medicinska och sociala problem som är speciella för gamla resp. barn. Likväl måste alla de andra vetenskapliga disciplinerna inom det medicinska området ligga som grund för geriatriken och pediatriken. Det är på samma sätt med ämnet djurskydd att veterinärmedicinens olika delar behövs för att bäst kunna tillgodogöra sig undervisning i specialämnet djurskydd.
Sveriges lantbruksuniversitet vill i dag visa upp en miljöprofil. En professur i ekologisk odling har inrättats. En professur i djurskydd skulle passa mycket väl inom ramen för ett miljöuniversitets anspråk, eftersom djuren och deras välbefinnande är en viktig del i miljön i stort.
Ämnesinnehåll och kursplan för djurskyddsämnet bör omfatta belysning av djurens situation utifrån djurslagets behov och beteende med den veterinärmedicinska kunskapen som grund. Det ska ge en god kunskap i djurskyddslagen och dess följdförfattningar samt lära studenter att på ett riktigt sätt hantera lagen och skriva för jurister användbara intyg. Bristen på kunskap både från veterinärers och juristers sida har visat sig ha negativa konsekvenser för rättstillämpningen i djurplågerifall och brott mot djurskyddslagen, vilket starkt försämrat djurens rättsskydd.
Det är också viktigt att etik ingår i ämnesområdet och blir belyst av vetenskapsmän inom teoretisk och praktisk filosofi. Både juridiken och filosofin bör undervisas av läkare vetenskapligt skolade i ämnena i fråga, inte av lärare i veterinärmedicinska discipliner. Den tänkta professuren har även ett starkt tvärvetenskapligt element. En djurskyddsprofessor med egen avdelning eller institution kan dels initiera forskning inom helt nya områden, dels vara till stor nytta för alla ute i landet som behöver rådgivning och hjälp. Lämplig innehavare av professuren är en disputerad, docentkompetent veterinär med forskningsmeriter inom någon av de discipliner som rör husdjur samt väl förtrogen med och kunna tillämpa lagar, förordningar och föreskrifter som styr djurskyddet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en professur i djurskydd bör inrättas vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Stockholm den 25 januari 1995 Siw Persson (fp) Elving Andersson (c) Jan Jennehag (v) Birger Schlaug (mp)