Fyrstadsregionen (Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lysekil) har drabbats mycket hårt av strukturomvandlingen under de senaste åren. Regionen har under perioden 1989-- 93 förlorat ca 35 procent av alla arbetstillfällen inom industrin. Fyrstad är för närvarande en av de regioner i landet som har högst arbetslöshet. Fyrstad har också en genomsnittlig utbildningsnivå hos befolkningen som ligger under riksgenomsnittet. Utbildning och kompetensutveckling är därför en av de viktigaste strategiska åtgärderna i det arbete som nu sker för att skapa ny sysselsättning, och i detta sammanhang är Högskolan i Trollhättan/Uddevalla en av de viktiga resurserna för att ge regionen utvecklingskraft.
Högskolan i Trollhättan/Uddevalla är den yngsta och minsta högskolan inom gruppen mindre och medelstora högskolor. Sedan tillkomsten 1990 har verksamheten utvecklats snabbt och högskolan har blivit en viktig tillgång för regionen och då inte minst Dalsland samt norra och mellersta Bohuslän.
Mot denna bakgrund är det viktigt att Högskolan i Trollhättan/Uddevalla ges möjlighet att även framgent utvecklas. För att så skall kunna ske krävs en rimlig och successiv utbyggnad för att inom något år nå upp till åtminstone den storlek som de övriga minsta högskolorna har (t.ex. Högskolan i Skövde och Högskolan i Halmstad). En storlek som är nödvändig för att säkerställa en god akademisk miljö.
Begränsade utvecklingsmöjligheter
Utvecklingsmöjligheterna för Högskolan i Trollhättan/Uddevalla är dessvärre alltför begränsade med den medelstilldelning som gäller för perioden 1993--96 (de s.k. takbeloppen ökar knappast något alls under perioden). Inför den kommande budgetperioden 1995-07-01--1996-12- 31 är situationen direkt bekymmersam. För att möjliggöra en fortsatt utveckling krävs en höjning av takbeloppen. En oförändrad medelstilldelning får kännbara följder och drabbar inte minst den viktiga fort- och vidareutbildningen i regionen.
En höjning är väl motiverad med hänsyn till vad ovan redovisats. Högskolan i Trollhättan/Uddevalla har gjort stora ansträngningar för att tillgodse behovet och efterfrågan på både grundutbildning samt fort- och vidareutbildning, vilket varit nödvändigt inte minst med hänsyn till arbetsmarknadsläget. En icke oväsentlig kostnad faller också på den förändring som ligger i att omvandla tvååriga program till treåriga, och detta är nödvändigt utifrån ett såväl nationellt som internationellt perspektiv. Åtgärder av detta slag drabbar ekonomin vid en liten högskola extra hårt.
Utbyggnad av högskolorna
De ovan redovisade åtgärderna bör finansieras genom en omfördelning av resurser inom ramen för den samlade högskoleverksamheten. Efterhand som möjlighet ges till utbyggnad av högskolorna genom ökad tillförsel av resurser bör fördelning av platser ske så att en del lokaliseras till mindre och medelstora högskolor.
Vid en sådan utläggning måste stor vikt läggas vid såväl Fyrstadsregionens höga arbetslöshet och behov av utveckling som högskolans storlek.
Regeringen anför i budgetpropositionen att ''det är viktigt att resurserna för forskningsstödjande åtgärder successivt ökas'' och föreslår en förstärkning om 10 miljoner kronor. Jag föreslår att en miljon kronor av dessa tillförs Högskolan i Trollhättan/Uddevalla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utbyggnad av Högskolan i Trollhättan/Uddevalla,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelning av medel för forskningsstödjande verksamhet vid Högskolan i Trollhättan/Uddevalla.
Stockholm den 25 januari 1995 Stig Bertilsson (m) Kent Olsson (m)