Stockholms län är ett av landets mest expansiva områden samtidigt som det har Nordens mest kvalifikationskrävande arbetsmarknad. Näringslivets behov av högskoleutbildade överskrider långt vad som kan tillgodoses. Här finns dock samtidigt ett mindre utbud av högre utbildning än genomsnittligt i landet.
En annan obalans består i att högskolorna i Stockholmsområdet har sin huvudsakliga verksamhet i regionens norra delar medan de stora ungdomsgrupperna bor i den södra. Andelen av befolkningen som här går vidare till högre studier är också låg i jämförelse med hela regionen och landet som helhet.
Förslaget att bygga upp en ny högskola på Södertörn är därför riktigt.
I budgetpropositionen sägs att högskolan bör byggas upp med sin huvudsakliga bas och ledning i Huddinge men att den organisationskommitté som skall leda arbetet särskilt bör beakta att viss utbildning skall förläggas till Haninge.
Det sista är förvånande dels med tanke på att den struktur för högre utbildning som redan etablerats på Södertörn innefattar utbildningar i Huddinge/Botkyrka, Södertälje och Haninge och dels med tanke på att samtliga dessa kommuner i remissvaren på 1994 års Stockholmskommittés delbetänkande om en ny universitetsstruktur i södra Stockholmsområdet betonade att Huddinge/Botkyrka skulle bli den nya högskolans centrum men att utbildningar också skulle lokaliseras både till Södertälje och Haninge.
Allt talar för att Södertälje och Haninge skall jämställas i det fortsatta uppbyggnadsarbetet av en ny högskola på Södertön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Södertälje skall jämställas med Haninge i det fortsatta uppbyggnadsarbetet av en ny högskola på Södertörn.
Stockholm den 25 januari 1995 Gudrun Lindvall (mp)