I och med tillkomsten av Umeå universitet 1965 blev det möjligt för befolkningen i norra Sverige att genomgå högre utbildning i regionen. Dessa möjligheter har därefter förstärkts genom att högskolorna i Luleå med enheter i Skellefteå och Kiruna, samt Sundsvall, Härnösand och Östersund (Mitthögskolan) tillkommit. Därutöver har högskoleenheter inrättats i bl.a. Skellefteå, Kiruna och Örnsköldsvik. Jämfört med övriga delar av landet, där befolkningen haft nära tillgång till högre utbildning under en mycket lång period, har befolkningen i Norrland inte samma tradition att efter gymnasieskola läsa vidare på universitet och högskola och att som yrkesverksamma höja kompetensen med nödvändig fortbildning. För att skapa bättre förutsättningar att förändra och utveckla såväl näringslivet som andra samhällssektorer samt ge människorna möjlighet till personlig utveckling, måste tillgången till högre utbildning öka för regionens innevånare, oavsett bostadsort.
Utvecklingen av distansutbildning samt möjligheterna att erbjuda decentraliserad utbildning, d.v.s. utbildning på andra orter än högskoleorten, är viktiga led i denna strävan. Ett dagspendlingsavstånd på sju mil från universitets- och högskoleorterna Umeå, Sundsvall, Östersund, Härnösand och Luleå täcker endast en mindre del av regionens yta. Detta till skillnad från södra och mellersta delarna av Sverige där i stort samtliga innevånare har en högskola eller universitet inom sju mils radie. Distansutbildning som erbjuder utbildning oberoende av tid och rum kan ännu endast erbjudas inom ett begränsat antal ämnesområden och nivåer. Det är därför avgörande att skapa möjligheter till att bedriva viss utbildning på högskolenivå förlagd till andra orter än högskoleorterna och därmed också erbjuda de studerande det stöd som finns i att läsa i grupp.
Umeå universitet har allt sedan sin tillkomst tagit ett ansvar för den regionala försörjningen och utvecklingen av högre utbildning. Universitetet har tidigt tagit initiativ till att utveckla och erbjuda distansutbildning samt att erbjuda kurser på universitetsnivå förlagda till olika orter inom regionen. Universitetet har därvid medverkat till att kommuner byggt upp studiecentra. Under innevarande år bedriver universitetet ett särskilt projekt för att utveckla dessa studiecentra. Universitetet har också utvecklat ett kontaktnät med kontaktpersoner i drygt fyrtio kommuner i Norrland. Detta kontaktnät delas med Högskolan i Luleå och Mitthögskolan.
Det resurstilldelningssystem för grundutbildning vid universitet och högskolor som infördes 1993.07.01 baseras på ersättning för dels det antal studerande som börjar en kurs och dels det antal som klarar examinationen till kursen. Det finansiella ansvaret ligger på kursgivande universitet/högskola och det krävs ett visst antal studerande på en kurs för att denna inte ska gå med förlust. Som en följd av att utlokaliserade kurser ofta har små studerandegrupper blir ersättningen för dessa kurser lägre än kostnaderna. Det införda resurstilldelningssystemet kommer därför att motverka universitetets ambitioner att erbjuda utbildning på andra orter än universitets- och högskoleorten.
För att balansera resurstilldelningssystemets effekter på den decentraliserade utbildningen i Norrland, bör därför ett särskilt regionalt stöd införas för decentraliserad utbildning given av Umeå universitet samt högskolan i Luleå och Mitthögskolan.
Detta regionala stöd bör tilldelas Umeå universitet med ansvar att i samråd med Högskolan i Luleå och Mitthögskolan fördela detta stöd på ett för regionen optimalt sätt. Konstruktionen samt storleken av detta stöd bör vara klart inför läsåret 1995/96. Regeringen bör därför förelägga riksdagen förslag i kompletteringspropositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de fyra norra länens universitet och högskolor bör tilldelas ett särskilt anslag för decentraliserad utbildning för läsåret 1995/96.
Stockholm den 25 januari 1995 Börje Hörnlund (c)