Optimism och framtidstro parat med kunskaper är de viktigaste ingredienserna i en tid av förändringar. Tillgången på utbildning på lägre och högre nivåer blir allt viktigare för kommunernas möjligheter att utveckla en positiv industristruktur och därmed flera jobb.
Malmö t.ex. har ännu inte klarat övergången från tung verkstadsindustri till ett mångsidigare och kunskapsintensivare näringsliv. Arbetslösheten är hög och en alltför snabb inflyttning av invandrare har gjort att problemen är svårare i Malmö än på andra stora orter. Staten måste bidra aktivt för att lösningarna skall bli samhälleligt acceptabla. Men Skåne har förmåga att själv bedöma var insatser ska göras och vilka insatser som ska prioriteras.
Omstruktureringen av olika näringar i Skåne kommer att behöva hjälp av utbildning och forskning vid universitetet i Lund, dess tekniska högskola och de konstnärliga högskolorna liksom av högskolan i Kristianstad och de båda länens vårdhögskolor.
Sydsverige ett brohuvud för den nya informationstekniken
Båda länsstyrelserna, universitet i Lund och IDEON Center har tillsammans utarbetat ett program i syfte att utveckla modeller för en bredare spridning och användning av modern informationsteknologi i Skåne. I programmet ingår beskrivning av den regionala kompetens som finns, de behov som finns och hur kompetens och behov skall mötas.
Man har lämnat denna programförklaring till regeringens IT-kommission och önskar genomföra demonstrationsprojekt som visar hur regional, nationell och global information kan integreras i samhället.
Vi anser att detta är ett bra exempel på regionalt samarbete och samordning över lokala gränser. Samarbete på sätt som, som vi anser, är nödvändigt i framtiden.
Vi söker riksdagens stöd för detta och vill medverka till att Skåneregionen skall kunna bli en spjutspets på detta område.
Universitetet i Lund
Universitetet i Lund är Nordens största med 35 000 studerande varav sex tusen i Malmö och ett hundratal i Helsingborg. Där finns nio fakulteter (lärarhögskolan har inte egen forskningsorganisation). 20 procent av landets doktorer examineras i Lund. Lund har en stark internationell profil inom forskningen, men även inom grundutbildningen finns f n ca 500 studenter som läser någon eller några av sina kurser utom landet. Tyvärr innebär språket en barriär när det gäller att få studenter från andra länder till Lund även om det nu ges ca 200 kurser på engelska. I ekonomiska termer hanteras statsbidrag på två miljarder svenska kronor: grundutbildningen 1,2 miljarder och forskningen ca 8--9 miljoner.
Lund genomför en stor IT-satsning genom sitt s.k. studentdatorprojekt som innebär att både lärare och studenter skall ha tillgång till egna datorer för utbildning. Näringslivskontakterna är goda, inte minst genom Teknikbrostiftelsen, kontaktsekretariatet och IDEON- stiftelsen.
Lunds universitet har en mycket decentraliserad organisation. Därför är långsiktighet i beslutfattandet från staten nödvändigt, och de förändringar som skall ske inom högskolans verksamheter måste förvarnas om i så god tid att en decentral organisation kan ta hänsyn till dessa. I årets budgetproposition menar vi att bristen på långsiktighet är en nackdel för universitetet i Lund. Budgetbesparingarna är svåra att få grepp om men vid en noggrann läsning menar vi att de är minst 10 procent per år. Inte minst de luddiga skrivningarna om besparingar på lokalkostnaderna är svåra att tyda. Regeringen utgår tydligen ifrån att alla högskolor har betalat överhyror generellt.
Vi menar att så inte är fallet för universitetet i Lund eftersom där finns ett stort behov av att höja standarden både på lokaler och utrustning. Vi menar att besparingen på lokaler måste genomföras utifrån den befintliga standarden på varje enskild högskola.
Lund är i full färd med att planera för att bygga ett Bio- Medicinskt Centrum. Fortfarande saknas besked om hur staten ser på den sista etappen. Vi menar att Lund måste få detta besked så fort som möjligt eftersom planeringen är beroende av om hela BMC kan genomföras enligt planerna.
Konsthögskolan i Malmö
Till hösten tar den nya konsthögskolan i Malmö in studenter för första gången. Det är härligt att Skåne äntligen har en högskola för konst. Det är de tidigare FORUM- skolorna som varit basen. Till det kommer en satsning av universitetet i Lund och av Malmö stad. Den finansiella konstruktionen var/är en nödlösning som på sikt måste ändras. Staten skall självklart ta ekonomiskt ansvar för denna konsthögskola som man gör för landets övriga.
Högskoleutbildningar i Helsingborg
Sedan flera år bedrivs tvåårig högskoleutbildning i Helsingborg. Den tillhör organisatoriskt universitetet i Lund men genomförs praktiskt i Helsingborg.
Helsingborgs kommun och Lunds universitet har genomfört en studie av behov av och möjligheter för att utvidga samarbetet. Det gäller en logistikutbildning som ska bygga på den högskoleutbildning som redan bedrivs i Helsingborg och det gäller samordning med landstingets vårdhögskoleutbildning. Lärarutbildningar är också aktuella för samordning.
Vi anser att det är viktigt att även Helsingborg har högskoleutbildningar och förutsätter att planerna genomförs.
Livsmedelsforskningen till Skåne
Skåne är den del av Sverige där mesta delen av våra livsmedel produceras. Trots det finns centrum för livsmedelsforskningen i Göteborg. Vi har tidigare år utförligt argumenterat och utförligt redovisat hur viktig en utveckling av livsmedelsproduktionen och industrin är för Skåne. Vi jämför med hur metodiskt och målmedvetet Danmark har satsat på sin livsmedelsproduktion. Samma långsiktighet och målmedvetenhet efterlyser vi att Sverige ska använda. Skåne har landets bästa åkerjord och är därmed den viktigaste jordbrukande delen av landet.
Vi anser att livsmedelsforskningen borde byggas upp i Skåne och resurser flyttas dit.
Skissernas museum
Skissernas museum i Lund finansieras i huvudsak av medel genom universitetet i Lund/Malmö. Skånes folkpartister har tidigare krävt att formerna för finansiering och museets ställning ska säkerställas. Vi anser att museet bör bli ett ansvarsmuseum för skisser och därmed finansieras på samma sätt som landets övriga ansvarsmuseer.
Kulturutredningen arbetar om vissa mål och strukturfrågor avseende det statliga museiväsendet. Därvid ska utredningen även diskutera Skissernas museum i Lund.
Vi anser, i likhet med universitetet i Lund, att Skissernas museum i Lund bör skiljas från universitetet och finansieras av staten.
Vi anser också att det finns skäl att utse museet som ett ansvarsmuseum med ett övergripande ansvar för att dokumentera skapandeprocessen i offentlig konst.
Att utbilda för att reparera Skånes kulturhistoria
Skåne har många kulturellt värdefulla byggnader och miljöer, inte bara skånska slott och slottsparker. Vi har också industriminnen, befästningar och vallar, statarhus och barnrikehus. Allt måste vårdas för att kommande generationer skall förstå sin skånska historia. Därför borde det också finnas mera av grund- och vidareutbildning av hantverkare i Skåne. Hantverkare som kan specialisera sig på att arbeta med dessa historiska hus och områden.
Landskrona startar hösten 1995 ett kulturvårdsgymnasium. De har begärt av Skolverket och regeringen att få vara riksrekryterande eftersom det är den enda gymnasieskolan med kulturvård som karaktärsämne. Stiftelsen Skånehantverk på Citadellet i Landskrona skall delta i utbildningen liksom andra kulturella inrättningar i Landskrona med omgivning. Vi anser att regeringen skall bevilja Landskronas begäran om riksrekrytering så fort som möjligt.
Studerande från de baltiska staterna och Polen
Skåne har traditionellt nära och förtroendefulla relationer med de baltiska staterna och Polen. Just nu genomgår de länderna en svår omställning som innebär stora grundutbildningsbehov av ungdomar och fortbildning av äldre. I kraft av sedan länge upprättat samarbete är det naturligt att de vänder blickarna mot Skåne och att universitetet i Lund/Malmö och högskolan i Kristianstad blir ett självklart val.
Vi anser att del av de medel som regering och riksdag avsätter för bistånd till de baltiska länderna och Polen bör kanaliseras till skånska utbildningar. Likaså att biståndsmedel kan användas för lärare från universitetet och högskolan som kan hjälpa till att bygga upp instutioner i länderna.
Miljöuniversitet i Malmö
Sedan tre år har det funnits realistiska planer på att upprätta ett FN-institut för miljö i Malmö. I regionen finns stor samlad kunskap och kompetens vad gäller utbildning, forskning och utveckling inom miljöområdet. Det är FN- organen UNESCO, UNIDO och UNEP som tagit upp frågan. Nu har planerna ytterligare konkretiserats och därför bör frågan tas upp i regeringen inför nästa forskningsproposition.
Miljöuniversitetets utbildning skall koncentreras på vattenresursfrågor, ny teknologi för vattenrening, sophantering, energi och förnyelsebara energikällor.
Malmö stad samarbetar i denna fråga med båda länens länsstyrelser, universitetet i Lund och olika miljöföretag som SYSAV, Sydkraft och utbildningsproduktion AB samt FN- organisationerna. Malmö/Lund-området lämpar sig utmärkt väl för att bygga ett internationellt institut av denna typ. Skåne har den breda kompetens som krävs.
Dessutom finns WMU-World Maritime University i Malmö och sedan tiotals år pågår en diskussion och planering för en motsvarande FN-utbildning inom det medicinsk-tekniska området.
Dessa tre världsrekryterande FN-utbildningar skulle kunna samlokaliseras i Malmö.
Vi anser att Sveriges regering aktivt borde engagera sig i att ett miljöuniversitet etableras i Malmö.
Högskolan i Kristianstad
De lokala högskolorna är av stor betydelse för landets utveckling. Beträffande Högskolan i Kristianstad kan tilläggas fördelen av ett nära samarbete med Lunds universitet både vad avser samordnad utbildning och fungerande forskningsanknytning. Allt i syfte att stärka den gemensamma kompetensen i Skåne inför framtidens utmaningar.
Den ena av Högskolans två huvuduppgifter är att tillhandahålla högre utbildning både i ett nationellt och ett regionalt perspektiv. Av grundläggande betydelse är här U- sektorn med utbildningar till förskollärare, fritidspedagoger och grundskollärare med vidareutveckling till gymnasielärarutbildning. På E-sektorn gäller det civilekonomer och affärsekonomer samt industriell ekonomi. Inom T-sektorn ligger utbildningar till byggnadsingenjörer, elektroingenjörer och maskiningenjörer. För en regional högskola är det nödvändigt att balansera bredd och profilering i utbildningen.
Nuvarande statliga resursfördelningsssystem uppfattas av de nya högskolorna som orättvist. Vi anser att man skall avvakta intill dess den utvärdering som görs av hela det nya resursfördelningssystemet är färdig.
Den andra högskoleuppgiften är att fungera som en regional utvecklingsmotor. Här gäller det bl.a. att förse regionen med akademiskt utbildad arbetskraft, att medverka i fort- och vidareutbildning av yrkesverksamma, att anordna spetsutbildningar inom specifika profilområden och att utgöra en länk till den nationella och internationella vetenskapsvärlden.
En särskild satsning bör göras för att skärpa den skånska näringslivsprofilen och så bör ske både inom jordbruks- och livsmedelssektorn samt på plast- och kemikalieindustrisidan. Här bör kraftsamling ske genom samverkan i nätverk mellan Högskolan i Kristianstad, lantbruksuniversitetet i Alnarp inkl. dess anläggning på Balsgård samt Tekniska högskolan och Ekonomihögskolan vid universitetet i Lund/Malmö.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skåne som en spjutspets i IT- satsningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om generella besparingar på lokalanslaget till högskolorna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besked om etapp tre i planeringen av BMC vid universitetet i Lund,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansiering av Konsthögskolan i Skåne,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Skissernas museum i Lund,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndsmedel för högre utbildningar till de baltiska staterna och Polen,2
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett miljöuniversitet i Malmö,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Högskolan i Kristianstad.
Stockholm den 25 januari 1995 Margitta Edgren (fp) Bengt Harding Olson (fp) Siw Persson (fp)
1 Yrkande 5 hänvisat till KrU. 2 Yrkande 6 hänvisat till UU.