Skogsbruket står inför ett trendbrott av minst samma dignitet som när det ''moderna skogsbruket'' infördes runt 1950. Samtidigt har bortfallet av skogsvårdsavgiften och andra skäl medfört att den tillämpade skogsforskningens anslag vid SLU har minskat kraftigt. Med hänsyn till den stora betydelsen av att förändra driftsformerna och den stora svårigheten att göra detta är skogsbruksforskningens nuvarande omfattning otillräcklig.
Skogsbruket i Sverige står som sagt mitt i ett trendbrott. Det jordbruksliknande skogsbrukssystemet som infördes efter andra världskriget måste ersättas med mera naturanpassade metoder. Marknad och opinion ställer krav på en snabb förändring med slagordsmässigt formulerade miljökrav. Naturvårdsskäl pekar på samma riktning, men på ett nyanserat sätt. Den nya skogsvårdslagen ger miljömålet samma status som produktionsmålet med orden ''skogen är en nationell tillgång som skall skötas så att den uthålligt ger en god avkastning samtidigt som den biologiska mångfalden bibehålls''.
Samtidigt pressas skogsbruket av en hårdnande virkesmarknad. Den inhemska industrikapaciteten är för liten för att kunna förädla den skogsråvara som produceras i landet. Den långsiktiga goda tillgången på skogsråvara leder till avsättningsproblem. Andra starka krafter verkar i samma riktning: möjligheterna till lågprisimport av fiberråvara ökar, utbudet av returpapper ökar, tillverkningsprocessen använder mindre råvaror. Effekten blir att efterfrågan på svensk skogsfiber sjunker, sett i relation både till tillväxten och avverkningsmöjligheterna. För att hävda sig tvingas skogsbruket att uppfylla allt hårdare ekonomiska effektivitetskrav.
Situationen ställer kraftigt ökade krav på skogsbrukets kunskapsförsörjning dvs. forskning, utbildning och information. Den ekologiska grundkunskapen måste omformas till ett praktiskt användbart skogsskötselsystem som mer än tidigare efterliknar naturens eget sätt att fungera. Dessa nya skötselsystem innebär att skogsbrukets åtgärder och åtgärdsteknik måste förändras. Skalan minskar och komplexiteten ökar. Samtidigt måste kostnadseffektiviteten öka.
Sveriges Lantbruksuniversitet har genom sin skogsvetenskapliga fakultet huvudansvaret för skogsbrukets kunskapsförsörjning. Skogsfakulteten bedriver som enda högskola i landet forskning och utbildning inom ett antal specifikt skogliga discipliner. Dessa skogliga karaktärsämnen har dock under senare år utsatts för en påtaglig, och av fakulteten oönskad, reduktion. Orsakerna är följande:
-- Gällande forskningspolitiska principer, som gör att en allt större andel av forskningsmedel tillförs via forskningsråd och sektorsorgan.
-- Avskaffandet av skogsvårdsavgiften.
Bortfallet på 13,1 miljoner kronor har i huvudsak kompenserats genom omfördelningar inom SLU. Ingen kompensation har dock givits för de 14 miljoner kronor som fakulteten varje år fått från Skogsstyrelsens forskningsnämnd. Finansiering av nämndverksamheten har skett via skogsvårdsavgiften och det upphörde följaktligen när nämnden avskaffades.
-- Reducerad användning av gödselmedel i skogsbruket.
Stiftelsen Skogsbrukets Forskningsfond, som har varit en betydande finansiär av tillämpad skogsforskning och har finansierats genom avgifter på användningen av gödselmedel i skogsbruket, håller nu på att avsluta sin verksamhet. Orsaken är den kraftigt minskade användningen av gödselmedel.
-- De föreslagna anslagsminskningarna.
Det ankommer på SLU att själv besluta om hur besparingar skall genomföras. Men eftersom skogsindustrin och skogsbruket tillsammans utgör en av de viktigaste näringarna för Sverige, bör detta även återspeglas inom skogsforskningens andel av SLU:s verksamhet. Stora inskränkningar skulle i första hand drabba den långsiktigt inriktade tillämpade forskningen samt den forskning som behandlar specifika skogliga samhällsintressen och sammanvägningen av dessa -- i första hand miljövårdsfrågor -- med virkesproduktionsfrågor, dvs. den forskning SkogForsk inte kan förväntas prioritera.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsforskningen.
Stockholm den 20 januari 1995 Sinikka Bohlin (s) Alf Eriksson (s)