Den informationsteknologiska utvecklingen har tillfört utbildningssamhället nya och mycket intressanta tekniska metoder för att distribuera utbildning. Inte minst län som Södermanland, med sin låga andel högskoleutbildade, har all anledning att utveckla den tekniken. Länsstyrelsen i Södermanland har tillsammans med Mälardalens högskola och Länsstyrelsen i Västmanland samt kommunerna redan inlett ett mycket intressant arbete med att starta s.k. Lärcentra i kommuner och stadsdelar.
Med lärcentra kan all form och alla nivåer av utbildning distribueras på ett sätt som ger nya grupper möjligheter att ta del av kurserna. Det gäller dels i allmänhet grupper där studietradition saknas, men kanske i synnerhet kvinnor/mammor, som har svårt att flytta för att gå på utbildningar. Dels kan utbildningen genomföras på en plats i närheten till hemmet, vilket är viktigt för dem som har svårt att flytta, dels kan utbildningen genomföras på en plats som inte avskräcker från att ta ett så stort steg som att studera vidare.
I ett lärcentrum kan olika utbildningsnivåer samsas på ett enkelt sätt. Dessutom kan centrat användas som lokalt kunskapscenter för näringslivet. Med den tekniska utrustningen kan den snabbt ökande volymen av databaser nås även av små företag. Dessutom kan videokonferensanläggningar användas såväl för undervisning som för näringslivskontakter.
Det finns därför stor anledning
--
såväl ur utbildningspolitisk som näringspolitisk synpunkt
--
att med olika medel stimulera lokala aktörers initiativ att starta lärcentra.
Södermanlands län har i förhållande till övriga riket en låg andel övergång från gymnasieskola till högskola. Omvänt kan sägas, att det indikerar en ovanligt stor potential för ökad rekrytering till en expanderad och kvalitetshöjd högskola.
Behovet av högutbildad arbetskraft och forskning är särskilt stort bland företag som arbetar i internationell konkurrens. Detta gör satsningar på högre utbildning angelägna i Södermanland. Med den nya teknikens möjligheter kan en målinriktad satsning också ge snabba resultat. Ur fördelningspolitisk synpunkt är detta naturligtvis särskilt angeläget, eftersom en jämnare fördelning av utbildningsresurserna förmodligen är en av de viktigaste förutsättningarna för en rimligare fördelningspolitik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att inom ramen för den framtida utvecklingen av högskole- och vuxenutbildning stimulera utvecklingen av s.k. lärcentrum.
Stockholm den 25 januari 1995 Anita Persson (s) Michael Hagberg (s) Laila Bjurling (s) Elisebeht Markström (s) Lars G Linder (s)