Högskolan -- en viktig regional motor
Högskolan i Luleå tillkom 1971 som teknisk högskola. Den har haft stor betydelse för länets utveckling. Flera företag, bland annat Arctic Software, har avknoppats från högskolan i Luleå. Många företag samarbetar i dag med högskolan, framför allt när det gäller teknikutveckling. Kompetens har tillförts Norrbotten i form av civilingenjörer, ekonomer och systemvetare som utexaminerats och stannat kvar i länet. Högskolan har också en viktig betydelse för norrbottningarnas självkänsla och framtidstro.
Högskolans betydelse för länets framtid och fortsatta utveckling har kanske aldrig varit så stor som just idag. Övergången till det nya kunskaps- och informationssamhället medför en hel del problem för ett län som Norrbotten. Samtidigt öppnar det nya möjligheter inför framtiden. I denna förändringens tid är Högskolan av mycket stor betydelse.
Norrbotten -- ett län i stort behov av kunskap och teknikutveckling
Antalet sysselsatta inom industrin och de traditionella basnäringarna minskar. Detta märks tydligt i Norrbotten där basindustrin sysselsätter många människor. Dessutom arbetar många norrbottningar i små och medelstora företag som fungerar som underleverantörer till de stora industrierna.
Under de senaste åren har många anställda fått lämna sina arbeten. Teknikutvecklingen har fört med sig ett minskat behov av antalet anställda inom basindustrierna. Norrbottens basindustrier har nått stora framgångar på den internationella marknaden, mycket tack vare en världsledande teknologi. För att kunna behålla de positionerna kommer ytterligare teknikutveckling att vara nödvändigt. Samtidigt riskerar det att föra med sig att ännu fler människor mister sina arbeten.
Det är framför allt inom kunskaps- och forskningsintensiva företag som tillväxten i ekonomin väntas komma. I Norrbotten svarar dessa företag för cirka 10 procent av industrisysselsättningen vilket kan jämföras med till exempel Östergötlands- och Stockholms län där den delen av industrin svarar för cirka 50 procent. Riksgenomsnittet är drygt 35 procent. Denna förskjutning inom industrin medför ett större behov av välutbildad arbetskraft. Speciellt viktigt blir behovet av utbildning i ett län som Norrbotten för att klara denna omställning. Industrin i länet har också en mindre andel högskoleutbildade än i landet som helhet.
Högskolan i Luleå har stor betydelse, inte bara för teknikutvecklingen inom industrin och vidareutbildning av arbetskraften. Den har också stor betydelse för länets ungdomar. I dag har Norrbotten en mindre andel människor med eftergymnasial utbildning än riket i sin helhet. Att få fler ungdomar att studera vidare efter gymnasiet är en viktig framtidsfråga för länet. Utflyttningen av ungdomar, framför allt av unga kvinnor, är ett problem för kommunerna i Norrbotten. Utbildningsmöjligheterna är en viktig faktor för att ungdomarna ska stanna kvar i länet.
Informationsteknologin och det nya kunskaps- och informationssamhället kan öppna helt nya möjligheter för ett län som Norrbotten. På arbetsmarknaden kommer samhällets mänskliga kvaliteter att ha större betydelse i framtiden. Med modern teknik och goda kommunikationer kan fler jobb utföras där människorna väljer att bo. Redan i dag har de geografiska avstånden mindre betydelse för möjligheten att utföra avancerade jobb.
I det nya kunskaps- och informationssamhället kommer utbildningen att ha stor, för att inte säga avgörande, betydelse för möjligheten att konkurrera. Detta gäller såväl för enskilda individer och företag som för kommuner, regioner och länder. Norrbottens framtid är i stor utsträckning beroende av vilken tillgång på kunskap och utbildning som finns i länet. Högskolan spelar här en avgörande roll.
Högskolan i Luleå
Sedan starten 1971 har Högskolan i Luleå vidgat sin verksamhet från att i princip vara en renodlad teknisk högskola till att ha utbildning inom flera områden. Utbildningen bedrivs i dag inom fyra huvudområden: teknisk utbildning, samhällsvetenskaplig utbildning, lärarutbildning och musikutbildning. I dag finns cirka 6 000 studenter vid Högskolan.
Forskningsstödjande åtgärder
Högskolan i Luleå har i dag fasta forskningsresurser endast inom teknisk fakultet. Högskolestyrelsen har också inrättat professurer i pedagogik, orgel och komposition. Avsikten med dessa professurer är i första hand att garantera forskningsanknytningen av den grundläggande utbildningen inom lärar- och musikutbildningarna. Tjänsterna har bland annat finansierats med externa bidrag och forskningsanknytningsmedel.
Vid riksdagens beslut med anledning av den forskningspolitiska propositionen 1990 tilldelades inte Högskolan i Luleå några medel för forskningsstödjande åtgärder. I ett brev till utbildningsutskottet i samband med 1993/94 års proposition informerade utbildningsdepartementet om att en mening fallit bort i propositionen som förutskickar att frågan skall prövas i nästa forskningspolitiska proposition. Högskolan framförde då att frågan måste få sin lösning under innevarande treårsperiod genom att utnyttja den anslagspost till regeringens disposition som finns under anslaget.
Inte heller i årets proposition finns något anslag för forskningsstödjande åtgärder till Högskolan i Luleå. Samtidigt pekar statsrådet på vikten av att även mindre och medelstora högskolor kan bedriva forskning så att kvaliteten på verksamheten blir hög.
Högskolans utbildningar utanför det tekniska utbildningsområdet befinner sig fortfarande i en situation helt analog med den som rådde vid de mindre och medelstora högskolorna före riksdagsbeslutet 1990. Lärarna inom dessa utbildningar är de enda i landet som inte har tillgång till endera fakultetsanslag eller medel för forskningsstödjande åtgärder.
Med det nya resurstilldelningssystemet skärps konkurrensen mellan högskolorna. Stora skillnader i de resursmässiga förutsättningarna i fråga om forskningsstöd innebär att konkurrensen snedvrids till Högskolans nackdel. Högskolan i Luleå bör tilldelas ekonomiska medel för budgetåret 1995/96 under anslaget C 49. Forskningsstödjande åtgärder vid mindre och medelstora högskolor. Medlen kan belasta anslagsposten till regeringens disposition.
Informationsteknologi
Vikten av informationsteknologi i ett glest befolkat län som Norrbotten med stora avstånd har tidigare nämnts i motionen. Högskolan i Luleå bedriver i dag utbildning och forskning inom området informationsteknologi. I samverkan med ett antal företag inom IT-området har ett Centrum för distansöverbyggande teknik bildats. Verksamheten finansieras med vissa medel från Högskolans fakultetsanslag, NUTEK och företagen. Denna verksamhet skulle kunna utvecklas på ett kraftfullt sätt med ett särskilt tillskott till Högskolans fakultetsanslag.
Samhällsvetenskaplig forskning
Inom det samhällsvetenskapliga utbildningsområdet vid Högskolan i Luleå har det de senaste åren tillkommit nya utbildningsprogram i huvudämnen som företagsekonomi, nationalekonomi, statskunskap och juridik.
Inom Högskolans tekniska fakultet finns i dag ett 45-tal professurer, framför allt inom tekniskt tillämpade områden. Inom den tekniska fakulteten finns några professurer inom ekonomi. Dessa utgör forskningsöverbyggnad för civilingenjörsutbildningarna, men till viss del också för de samhällsvetenskapliga utbildningarna. Professurer finns i ämnena företagsekonomi, industriell marknadsföring, industriell organisation, transportteknik och kvalitetsteknik. Den forskning med anknytning till samhällsvetenskaperna som bedrivs inom teknisk fakultet är emellertid otillräcklig för att utgöra en acceptabel forskningsöverbyggnad för de samhällsvetenskapliga utbildningarna och för lärarutbildningarna.
Inom det tekniska området är resurserna för utbildning och forskning ungefär lika stora, 115 miljoner kronor respektive 111 miljoner kronor. Utbildningarna inom det samhällsvetenskapliga området omsluter 106 miljoner kronor medan forskningsanslaget inom detta område är noll kronor. Högskolan måste tillföras resurser för samhällsvetenskaplig forskning.
Det blir allt mer nödvändigt för forskarna inom det tekniska området att samarbeta med forskare inom andra discipliner. Detta är ytterligare ett skäl till att förstärka samhällsvetenskaperna. Den verkligt nydanande forskningen är ofta gränsöverskridande och sträcker sig över traditionella fakultetsgränser. Utvecklingen av den tekniska forskningen vid Högskolan i Luleå följer två huvudlinjer, dels en fördjupning inom de olika disciplinerna och dels en gränsöverskridande breddning med starka inslag av tvärvetenskap. Denna forskning förutsätter en nära samverkan mellan forskare med olika inriktning och bakgrund, i första hand mellan tekniker och samhällsvetare. I dag sker detta dels genom samverkan med samhällsvetare och beteendevetare på andra orter och dels genom att det inom teknisk fakultet finns forskare med sådan bakgrund. För att verksamheten skall kunna utvecklas vidare måste Högskolan bygga upp en egen och mer omfattande kompetens inom samhällsvetenskap.
I många sammanhang framhålls vikten av att högskolans lärare är forskarutbildade. Förutsättningarna för en effektiv forskarutbildning utanför teknisk fakultet är i dag mycket begränsade på Högskolan i Luleå. Ett samhällsvetenskapligt fakultetsanslag skulle kunna förändra detta. Forskarutbildning finansierad med ett samhällsvetenskapligt fakultetsanslag skulle också öppna möjligheter till en samverkan med forskarutbildning inom teknisk fakultet. Det skulle ge möjligheter till en värdefull breddning av forskarutbildningen och ge de forskarstuderande kunskaper och utblickar utanför det egna fakultetsområdet.
För att tillgodose Högskolans behov av resurser för forskning utanför den tekniska fakulteten bör riksdagen tilldela Högskolan i Luleå ett samhällsvetenskapligt fakultetsanslag. Högskolans avsikt är inte att bygga upp en traditionell samhällsvetenskaplig fakultet som exempelvis den vid Umeå universitet utan snarare en verksamhet som liknar forskningen vid den filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet -- en forskning som är uppbyggd kring tema snarare än discipliner. Dessa teman skall svara mot väsentliga forskningsbehov, ligga i linje med Högskolans verksamhet och spegla utbudet vid Högskolan i Luleå.
Högskolan i Luleå -- ett tekniskt universitet
Högskolan i Luleå är den enda högskolan med fasta forskningsresurser som bär denna typ av namn. Detta har lett till en del förvirring då namnet i övriga fall betecknar någon av de mindre och medelstora högskolorna. Det är lätt att få en felaktig bild av Högskolan i Luleå och högskolans inriktning och verksamhet.
Ett nytt namn skulle kunna ge en riktig bild av vad Högskolan är; en teknisk högskola som också har en viktig verksamhet utanför teknisk sektor och teknisk fakultet. Högskolan i Luleå bör istället heta Tekniska universitet i Luleå. Detta skulle markera att det handlar om en forskande högskola med viss bredd, men där tekniken dominerar. Namnkonstruktionen ''Tekniska universitetet i Luleå'' är inspirerad av utländska förebilder, t.ex. de tyska tekniska universiteten som i allmänhet har utbildning och forskning inom ett något vidare fält än de tekniska högskolorna i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utveckling av Högskolan i Luleå,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av endera fakultetsanslag eller medel för forskningsstödjande åtgärder för lärarna utanför det tekniska utbildningsområdet vid Högskolan i Luleå,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ekonomiska medel till Högskolan i Luleå.
Stockholm den 23 januari 1995 Eva Persson Sellin (s) Monica Öhman (s) Leif Marklund (s) Lennart Klockare (s) Birgitta Gidblom (s) Lars U Granberg (s) Kristina Zakrisson (s) Ulf Kero (s)