Examensrätt
Det finns många fristående waldorfskolor i Sverige precis som i övriga Europa. I Sverige finns även waldorfpedagogik som valmöjlighet inom den kommunala grundskolans verksamhet.
För att få undervisa utifrån waldorfpedagogisk metodik krävs waldorflärarutbildning. Denna utbildning finns ej att tillgå inom den statliga lärarutbildningen utan måste sökas via de fristående waldorfseminarierna inom eller utom landet.
Waldorfseminariet i Kungälv har hos regeringen ansökt om examensrätt. Denna ansökan inlämnades i maj 1993 och är ännu ej prövad. Så länge ett positivt beslut om examensrätt ej föreligger har seminariet ingen möjlighet att ansöka om statsbidrag.
Bidrag
Situationen är idag absurd. Lärarstuderande på waldorfseminarium erhåller studiemedel men får ej examen och skolan inget statsbidrag. Detta borde rättas till så snabbt som möjligt. En prövning av examensrätt kan inte få ta hur lång tid som helst.
När frågan om examensrätt väl är avgjord kommer det att ta ytterligare tid att få ansökan om statsbidrag prövad. Eftersom handläggningen dragit ut på tiden behöver skolan för innevarande läsår ett bidrag på 600 000 kronor så att befintlig lärarutbildning kan fullföljas. Det är stor efterfrågan på waldorflärare och de som blir färdigutbildade blir erbjudna arbete omgående. Därför vore det synnerligen olyckligt om de som befinner sig i utbildning idag får avbryta sina studier.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att prövning av examensrätt för Kungälvs Waldorfseminarium påskyndas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett bidrag betalas ut till Kungälvs Waldorfseminarium dock senast vid godkännande av examensrätt.
Stockholm den 24 januari 1995 Ewa Larsson (mp) Per Lager (mp) Gunnar Goude (mp)