I årets budgetproposition föreslår regeringen att bidraget till svensk lantbruksforskning skärs ner kraftigt.
Bidraget till Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) skärs ned med 104 miljoner kronor och till Skogs- och jordbrukets forskningsråd (SJFR) med 54 miljoner kronor. Bidraget till Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF) om 42 miljoner kronor slopas helt. Eftersom de flesta av såväl SJFR:s och SLF:s beviljade bidrag går till forskningsprojekt vid SLU innebär det att universitetet får en mycket kraftig besparing.
Neddragningen inom lantbruksforskningen på mellan 15 och 20 procent bör jämföras med den neddragning som sker vid de universitet som ligger inom utbildningsdepartementets ansvarsområde, där neddragningen är mellan 2 och 3 procent.
Stiftelsen Lantbruksforskning är LRF:s och lantbrukskooperationens gemensamma organ för att finansiera forskning och utveckling. För att tillgodose kraven på insyn i och inflytande över hur SLF behandlar inkomna ansökningar med avseende på konkurrensneutralitet m.m. finns en särskild samrådsgrupp med bl.a. statliga representanter. Stiftelsen ger bidrag till FoU-projekt som skall stärka lantbrukets konkurrenskraft och bidra till att utveckla nya verksamheter. Främst gäller det områdena växtodling, animalieproduktion, teknik, byggnader och ekonomi.
När regleringsekonomin avskaffades 1990 beslutade riksdagen att jordbruket skulle tillföras ett belopp motsvarande inomramsmedlen, antingen genom höjningar av gränsskyddet eller genom budgetfinansiering.
SLF beviljar bidrag till FoU-projekt som vanligtvis löper under tre år. De flesta av projekten genomförs vid lantbruksuniversitetet. SLF beslutar om bidrag för ett år i taget och anger en planeringsram för de kommande åren så att forskarna vet på vilken ekonomisk nivå stiftelsen har tänkt sig att projekten skall löpa.
Med hänvisning till att den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP, gäller i EU föreslår regeringen i budgetpropositionen att hela bidraget om 42 miljoner kronor till Stiftelsen Lantbruksforskning slopas, vilket innebär att SLF inte kommer att kunna fullfölja pågående projekt, om totalt ca 40,7 miljoner kronor för de två budgetåren 1995/96 och 1996/97.
SLF har antagit ett antal forskningsprogram, där angelägna områden pekats ut och ekonomiska ramar angivits, till vilka forskarna har inbjudits att inkomma med FoU-ansökningar. En stor del av programramarna har intecknats av pågående projekt. Genom att det f.n. inte finns något alternativ till att finansiera nya projekt inom de pågående FoU-programmen medför regeringens förslag att de fleråriga program som är beslutade inte kan fullföljas. Bland de program som påverkas kan nämnas det miljöinriktade programmet resurshushållande jordbruk. SLF hade planerat att bevilja ca 28 miljoner kronor till nya projekt inom programmen under de kommande tre åren.
Regeringen påpekar vidare i budgetpropositionen att den typ av forskning som finansierats av SLF i allt väsentligt bör kunna komma till stånd genom svenska forskares och företags deltagande i fjärde ramforskningsprogrammet.
Det kan då påpekas att FoU i huvudsak är en nationell angelägenhet för EU-länderna. En förutsättning för att Sverige skall komma i åtnjutande av EU-medel är också att vi har en egen kvalificerad forskning inom landet. Bantade satsningar i Sverige kan alltså inte kompenseras via EU- medel.
Man måste också ha klart för sig att EU:s forskningsprogram skall verka för att uppfylla intentionerna i CAP och inte till att stärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft inom EU. Ytterligare en viktig faktor är att det i många fall behövs kompletterande svensk finansiering för att EU-projekten skall kunna genomföras.
Regeringen bör återkomma med förslag till hur SLF skall tilldelas medel så att pågående projekt om totalt 40,7 miljoner kronor för de två budgetåren l995/96 och l996/97 kan finansieras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det angelägna i att pågående foskningsprogram inom SLF skall kunna genomföras.
Stockholm den 25 januari 1995 Eva Eriksson (fp)