Påven Augustinus sade för många hundra år sedan följande kloka ord: ''Det är mer som förenar än skiljer oss åt.'' Detta kloka uttalande gäller inte minst vid jämförelsen mellan kvinnor och män. Men ibland kan det vara så att just den lilla olikheten kan vara skillnaden mellan liv och död.
Den mesta forskningen om den mänskliga kroppen har i alla tider utförts av män och med mannen som studieobjekt, som mall. I senare tiders studier har det dock visat sig att testresultaten inte i alla aspekter är tillämpliga på kvinnan. Man har under senare år upptäckt att t.ex. hjärtattacken inte syns på kvinnor med de testmetoder som man har tagit fram med mannens kropp som mall. I exemplets förlängning kan man inte undvika att ställa sig frågan hur många kvinnor som har fått en felaktig diagnos med felbehandling och utdraget lidande som följd eller t.o.m. i extrema fall en för tidig död.
Trots detta fortsätter forskningen i allra högsta grad att använda mannens kropp som mall. Man har inga krav på sig att ta med kvinnor i försökspopulationen, vilket inte heller görs i någon större utsträckning. En forskare hade t.o.m. anfört som försvar varför han inte hade tagit med kvinnor i studien: att det gav så konstiga mätresultat (dvs. inte som männen). I USA har man tagit beslut om att alla forskningsprojekt skall ha s k könsperspektiv för att få medel beviljade, såvida man inte kan särskilt motivera att kvinnor kan uteslutas ur studien. Vid typiskt manliga problem, t.ex. prostatacancer, är detta fullt förståeligt.
En annan del av detta problem är läkarbesöket. Om inte läkarna i sin utbildning åläggs att studera var, när och hur den kvinnliga kroppen reagerar annorlunda än mannens, så kommer samma felaktiga diagnoser att fortsätta att upprepas. Därför borde läkarutbilningen innehålla ett könsperspektiv. Detsamma borde naturligtvis gälla alla vårdutbildningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla forskaranslag måste inbegripa minst 40 % av vardera könet för att få statliga anslag beviljade,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att läkarutbildningen och alla vårdutbildningar åläggs att ha ett könsperspektiv i undervisningen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en grupp bör tillsättas med uppdrag att se över de forskningsanslag som ges och se om de tillvaratar könsperspektivet enligt ovan.
Stockholm den 24 januari 1995 Eva Flyborg (fp)