Forskning och utbildning av god internationell standard är av grundläggande betydelse för möjligheten att upprätthålla välfärden och välståndet i Sverige. Forskning och utbildning av god kvalitet är verksamheter som kräver långsiktighet och konsekvent målmedvetenhet. Universiteten och högskolorna måste garanteras en god framförhållning för anpassningar och förändringar för att undvika kapitalförstöring.
Det ovan sagda är viktigt att ha i minnet när nu det statsfinansiella läget tvingar fram minskade anslag till universitet och högskolor. Utbildningsministern föreslår en minskning av universitetens och högskolornas basanslag med i genomsnitt (per år) 2,4 procent fram till och med 1998, sammantaget 8 procent. Forskningsråden inom utbildningsdepartementet föreslås få en minskning av sina anslag med ca 13 procent.
Beträffande Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) föreslår jordbruksministern en besparing på 104 miljoner kronor på universitetets basanslag för budgetåret 1995/96, samtidigt som Skogs- och Jordbrukets forskningsråd föreslås få sitt anslag för forskning minskat med ca 25 procent. Totalt föreslås anslagen för forskning och utbildning inom jordbruksdepartementets område dras ned med 200 miljoner kronor. Sammantaget innebär detta omstruktureringar av verksamheten som oundviklig följd.
De reella minskningarna i finansplanen får avvägas mot eventuella resurser från EU.
SLU:s ansvarsområde, att genom utbildning och forskning öka kunskaperna om förutsättningarna för en varaktig och effektiv biologisk produktion och hur denna skall bedrivas och nyttjas, kräver mycket stor långsiktighet och uthållighet. Sedan några år pågår ett målmedvetet arbete för att förskjuta tyngdpunkten i SLU:s verksamhet mot att också omfatta de långsiktiga miljömässiga konsekvenserna av bruket av de biologiska naturresurserna. Denna inriktning kräver om möjligt ännu större långsiktighet och uthållighet för att bli framgångsrik.
Den anpassning som den reducerade anslagstilldelningen föranleder måste, för att minimera effekterna, kunna genomföras med god framförhållning och strategisk långsiktighet. Därför är det angeläget, såväl med hänsyn till personal- som verksamhetskonsekvenser, att den ålagda besparingen uttryckligen anges gälla fram till och med 1998.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om SLU:s verksamhet.
Stockholm den 25 januari 1995 Ronny Olander (s)