Resurser för forskarutbildning och forskning är av strategisk betydelse för utvecklingen av en regions attraktivitet och konkurrenskraft. En aktiv satsning på forskning är också avgörande för en s k regional högskolas möjligheter att erhålla status som universitet, dvs att via riksdagsbeslut erhålla egen fakultetsorganisation och därmed statlig forskningsfinansiering.
För regionens del ökar kompetensnivån bl.a. genom förbättrad kvalitet i grundutbildningen, genom utexaminering av doktorer och genom forskningsprojekt och -program som bedrivs i samarbete med företag och myndigheter. För högskolans del är forskningsresurser av direkt betydelse bl.a. för kvaliteten i grundutbildningen, för möjligheterna att få doktorander att stanna kvar vid högskolan, och för att ge de forskningskompetenta lärarna vid högskolan rimliga karriärmöjligheter.
Allmänt markeras vikten av fasta forskningsresurser i högskolelagens tredje och fjärde paragrafer:3
§ Verksamheten skall bedrivas så att det finns ett nära samband mellan forskning och utbildning; och4
§ Verksamheten skall avpassas så att en hög kvalitet nås, såväl i utbildningen som i forskningen och det konstnärliga utvecklingsarbetet.
Högskolan i Växjö saknar egna fasta forskningsresurser. Formellt tillgodoses högskolelagens krav genom att högskolan är ansluten till olika fakulteter vid Lunds universitet. Reellt finns dock betydande brister vad gäller det nära samband mellan forskning och utbildning som lagen stipulerar.
Detta har direkta konsekvenser för högskolans möjligheter att fungera som regional forskningsresurs. I ett nationellt enhetligt högskolesystem är det ytterst viktigt att alla högskolor får förutsättningar att utvecklas. Om inte, riskeras en segregering mellan de stora lärosätena och de mindre. Vi har länge inom regionen förespråkat fasta forskningsresurser till de mindre och medelstora högskolorna. Tyvärr har vi hittills inte fått gehör för denna uppfattning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av forskningsresurser vid Högskolan i Växjö,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Högskolan i Växjö erhåller egen fakultetsorganisation och därmed upphöjs till universitet.
Stockholm den 25 januari 1995 Eskil Erlandsson (c)