Det statsfinansiella läget har medfört att budgetpropositionen präglas av stora besparingar. Detta gäller även området högre utbildning och forskning. I propositionen föreslås det trots detta en förstärkning av grundutbildningen och forskningen vid de mindre och medelstora högskolorna, samt inrättandet av en ny högskola i Stockholms södra region med placering i Södertörn. Detta innebär i realiteten en omfördelning från universiteten till dessa mindre och medelstora högskolor.
Detta drabbar särskilt de två yngsta universiteten i landet, Umeå universitet och Linköpings universitet vilka ännu inte kan betraktas som fullt utbyggda universitet. Detta framhålls också av regeringen, som i budgetpropositionen skriver att det för Umeå universitet ''ännu behövs en ökning avseende bredd och djup i utbildningsutbudet för att universitetet skall kunna betraktas som fullt utbyggt''. Erfarenheter från uppbyggnaden av dessa universitet visar att det tar lång tid att bygga upp väl fungerande och konkurrenskraftiga forsknings- och utbildningsorganisationer.
I det rådande statsfinansiella läget är det särskilt viktigt att på ett effektivt sätt utnyttja resurserna för att den högre utbildningen och forskningen ska kunna hävda sig i konkurrensen med övriga EU-länder och därmed kraftfullt kunna bidra till utvecklingen av landet. Detta gäller inte minst forskningen där Sverige betalar betydande avgifter till EU, och där landets forskare förväntas i konkurrens med forskare inom EU hämta tillbaka minst det belopp som Sverige satsat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fortsatt uppbyggnad av Umeå universitet genom en förstärkning av universitetets fakultetsanslag inom ramen för det totala anslaget.
Stockholm den 25 januari 1995 Rolf Åbjörnsson (kds)