Kvinnor i vår tid har stort intresse av utveckling. Kvinnor utvecklas hela livet och göra det i en föränderlig värld. Fortfarande finns det mycket kvar av förlegade värderingar såväl inom arbetsliv, utbildning och samhällsliv som privat. Samhället går miste om det kvinnliga perspektivet och om kvinnlig kraft. Idag samlas kvinnor som aldrig förr för att identifiera den kvinnliga kraften. Kvinnliga normer och värderingar börjar få genomslagskraft.
Det första Kvinnouniversitetet i världen
Berit Ås var den första kvinnan i världen som lyckades med företaget att få in en hel massa kvinnor i ett parlament. Det hände sig för drygt tio år sedan, då hon uppmanade väljarna att stryka männen, så att kvinnorna kom först. Hon upptäckte att det gick bra att komma in, men sedan började kampen om makten. Det var då hon kodade härskarteknikerna och införde ett system så att kvinnorna kunde signalera till varandra när de blev utsatta för förlöjligande, undandragande av information, osynliggörande etc. Det räckte emellertid inte med detta utan Berit Ås insåg behovet av ett speciellt universitet för kvinnor, där ämnen som inte prioriteras inom det traditionella systemet kunde få plats och där kvinnohistorien kunde fördjupas. Hon startade i Löten, en liten by knappa 10 mil norr om Oslo, det första Kvinnouniversitetet i världen. Detta växte vidare till norra Norge, där två andra blomstrar för fullt. Berit Ås är en kvinna som arbetar för solidaritet och miljö. Hon är ute i världen och möter orättvisorna på nära håll. Hon engagerar sig i naturfolken och kampen för jordens överlevnad.
Kvinnouniversitet i Västernorrland
Några kvinnor i Västernorrland som mött Berit Ås och som tyckte att det behövdes ett liknande universitet i häxbygderna och träpatronernas hembygd, inspirerades att följa henne i fotspåren och därmed föddes tanken på ett Kvinnouniversitet i Västernorrland. Det instiftades 1993 och invigdes på kvinnodagen den 8 mars 1994. I juni samma år övertog Kvinnouniversitetet en kursgård från landstinget. Sveriges första Kvinnouniversitet var en verklighet.
Sedan starten har många nätverk knutits och flera kvinnor vill starta kvinnouniversitet runt om i Sverige. Det finns ett i Robertsfors och flera är på gång, bl a i norra Värmland.
Kreativt centrum
Kvinnouniversitet är en mötesplats och forum för kvinnors utveckling. Här arbetar Du i en experimentell och stödjande anda med en tillåtande och förutsättningslös inställning till olika arbetssätt och angreppsvinklar. I Kvinnouniversitetet kan Du utforska, urskilja och fördjupa kvinnligheten och du kan göra det tillsammans med andra kvinnor.
Samarbete i stället för konkurrens
Kvinnouniversitetet vill samarbeta och inte konkurrera, därför har Mitthögskolan och Kvinnouniversitetet bl a påbörjat en 10-poängsutbildning i Kvinna, chef och ledare. Tillsammans med andra kursanordnare och konsulter har kortkurser givits om kvinna--arbetsliv, skapa din framtid, kvinnlig företagsamhet, ledarträning osv.
Idé, drivkraft och aktivitet
Kvinnouniversitetets IDA-seminarier, som står för Idé- Drivkraft-Aktivitet har i en process inventerat vad Västernorrlands kvinnor förväntar sig av Kvinnouniversitetet. Dessa seminarier har förlagts i alla kommuner. De har blivit så uppskattade att de efterfrågas utanför länet. Katalogen över teman och kurser är diger. Även önskemål om start av kvinnobank, typ nätverksbank, som förekommer i Lofoten i Norge och i Norrbotten finns i förteckningen.
Utveckla och påverka samhället
Det finns ett uppdämt behov hos kvinnorna att samlas för att vara med och påverka utvecklingen i samhället, inspireras, vara stöd åt varandra och sprida kunskap om kvinnlig kompetens. Kvinnor vill dela med sig av sina erfarenheter. Redan har invandrarkvinnor och arbetslösa unga kvinnor hört av sig till Kvinnouniversitetet, och viljan finns hos de verksamma att just möta dessa kvinnor och även ha utbyte med kvinnor i tredje världen och öst. Vi menar att det är särskilt viktigt att kvinnouniversiteten finns i glesbygd eller på små orter, på ställen som hotas av utflyttning och arbetslöshet. Där betyder detta kvinnliga nätverk och idécentrum så mycket mera för framtidstron och drivkraften att göra något åt situationen.
Forskning
Kvinnouniversitetet startar också en egen forskning för att bli detta kreativa centrum för nya idéer, där idéer i tiden bearbetas och kan förverkligas i vårt samhälle för att möta framtiden och höja beredskapen inför de globala hoten och möjligheterna som vi i dag anar. Denna forskning sker ur ett feministiskt perspektiv, där helhetssyn och tvärvetenskapligt arbetssätt är givet.
Kvinnofond
Det svåra är att söka pengar till startbidrag för ett företag som detta. Det tycks inte höra hemma under kvinnliga företag, inte heller under utbildning eller arbetsmarknad. Det har därför väckts en tanke att det skulle bildas en Kvinnofond på nationell nivå som dessa kvinnouniversitet kan söka pengar ur, typ stipendier. I Norge har Kvinnouniversitetet ett anslag från staten på 1,2 miljoner kronor. Om alla kvinnor skall ha råd att studera vid kvinnouniversitet, kan inte avgiften vara så hög att den bekostar alla omkringkostnader plus lärare. Hittills har verksamheten i Västernorrland finansierats genom kursavgifter, bidrag från kommuner och från KOM-programmet och genom frivilliga insatser. Det kommer att växa upp flera Kvinnouniversitet och det vore rimligt att lägga över anslag från utbildnings-, arbetsmarknads- och civildepartementet till en Kvinnofond. Beloppet bör ligga på minst en miljon kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett kvinnouniversitet i Sverige,
2. att riksdagen beslutar att från Civil-, Arbetsmarknads- och Utbildningsdepartementen överföra minst en miljon kronor till en kvinnofond i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 23 januari 1995 Eva Goe s (mp) Gunnar Goude (mp) Barbro Johansson (mp) Ewa Larsson (mp) Ragnhild Pohanka (mp) Per Lager (mp) Gudrun Lindvall (mp) Bodil Francke Ohlsson (mp) Kia Andreasson (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Annika Nordgren (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Birger Schlaug (mp)