Högskolan i Karlstad blev självständig 1977 efter att tidigare ha varit en universitetsfilial till Göteborgs universitet. De flesta nya högskolor och universitet ute i Europa fick rättigheter till och resurser för att bedriva forskning och forskarutbildning så skedde inte i Sverige. Trots att högskolorna i Karlstad, Örebro och Växjö alltså inte i dag har tillgång till en fast forskarorganisation har de tre högskolorna genom samarbete med universitet och genom lokala initiativ byggt upp egna modeller för forskning. Regeringen föreslår nu att satsningar skall göras på de små och medelstora högskolorna och att forskningen och forskarutbildningen bör stärkas. Detta för att så långt möjligt öka förutsättningarna för att grundutbildningen skall vara likvärdig i hela högskolan och att den skall vila på vetenskaplig grund. Regeringen föreslår att de små och medelstora högskolorna skall ges möjligheter att inrätta professurer.
Expansionen av den högre utbildningen har i hela landet varit betydande. Detta gäller även Högskolan i Karlstad som under de senaste åren haft en mycket kraftig volymtillväxt såväl till grundutbildningen som till kurser på fördjupningsnivå. I absoluta tal har högskolan vuxit med ca 1 000 helårsstuderande per år de senaste åren. I 1977 års högskolereform slogs fast att samtliga universitet och högskolor har ett nationellt ansvar och en nationell uppgift. Högskolan i Karlstad har i allt större utsträckning attraherat studenter från andra län i Värmland och kan således sägas ha en etablerad roll inom den högre utbildningen i landet. Samtidigt har högskolan ökat sitt internationella engagemang och har under det senaste året deltagit i flera utbytesprogram.
För Värmlands del är högskolan en högt värderad resurs inte bara med tanke på att främja den allmänna kompetensutvecklingen i näringsliv och offentlig verksamhet, utan också för att stimulera den sociala, kulturella och ekonomiska utvecklingen i länet. I ett framtidsperspektiv är det viktigt att högskolan kan utvecklas både i sin roll som utbildare och som kunskapsskapare. Högre utbildning av god kvalitet stimuleras av närvaron av fasta forskningsresurser i en väl fungerande organisation för forskning och forskarutbildning. Forskningen och kunskapsskapandet stimuleras i sin tur av möjligheten att utexaminera nya forskare vid institutionen och därmed öka förutsättningarna till att rekrytera önskvärda kompetenser till forskarutbildningar.
Motionärerna anser att Högskolan i Karlstad i framtida forskningsutbildningar bör ha examinationsrätt för att därigenom kunna skapa långsiktigt förbättrade förutsättningar för såväl forskning som grundutbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskarutbildning och examinationsrätt i forskarutbildningar vid Högskolan i Karlstad.
Stockholm den 24 januari 1995 Kristina Svensson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Bo Finnkvist (s) Jarl Lander (s) Ann-Kristine Johansson (s)