Livslångt lärande
De senaste årens förändringar av den akademiska utbildningen har främst fokuserats på forskning, grundutbildning och på de institutionella formerna. I de arbeten som skedde inom Agenda 2000-projektet ägnades stort intresse även åt kompetensutveckling efter grundutbildningen.
Det förefaller nu som om det nya resurstilldelningssystemet lett till ett minskat intresse från universiteten och högskolorna att satsa resurser på såväl fristående och enstaka kurser som distansutbildning. Detta har i sin tur minskat möjligheterna till kvalificerad fortbildning och kompetensutveckling för dem som har grundutbildningen några år bakom sig, åtminstone inom vissa ämnesområden.
För långa akademiska yrkesutbildningar som t.ex. psykologutbildningen, finns ett önskemål om kompetensutvecklande kurser efter avslutad grundutbildning. Detta för att kunna möta ett uttalat specialiseringsbehov inom olika verksamheter. Här behövs uttalanden och anvisningar initierade av riksdag och regering som uppmärksammar behovet av kompetensutvecklande insatser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetensutveckling efter grundexamen.
Stockholm den 22 januari 1995 Britt-Marie Danestig-Olofsson (v)