Mitthögskolan är något nytt inom den svenska högskole- och universitetsvärlden. Sammanslagningen av högskolorna i Östersund och Sundsvall/Härnösand till Mitthögskolan innebär att regionen fortsättningsvis -- på ett bättre sätt -- kan tillgodose ett nationellt behov av utbyggnad av högre utbildning och forskning.
Vad gäller högskolans grundutbildningsverksamhet innebär gällande treårsbudget att Mitthögskolan tillåts öka sin grundutbildningsverksamhet mycket litet både i jämförelse med flertalet andra enheter och än mer i jämförelse med tidigare tillväxt. En höjning av takbeloppet är nödvändig för att högskolan ska kunna konsolidera och vidareutveckla sin grundutbildningsverksamhet.
Det är angeläget att Mitthögskolan tilldelas platser från de i budgetpropositionen föreslagna 16 000 platserna. Mitthögskolan har både ett behov av platserna och en möjlighet att ta emot fler studenter. Andelen högskolestuderande i förhållande till befolkningen är låg i regionen i jämförelse med övriga Sverige.
Högskolan ger i dag flera utbildningar i form av distansutbildningar. Denna verksamhet vill högskolan förstärka i samarbete med andra utbildningsanordnare. Distansutbildning gör det möjligt för vuxna människor att studera utan att flytta till studieorten. Det är angeläget att Mitthögskolan inom ramen för ett särskilt uppdrag anvisas medel för utveckling av distansutbildningen.
För en högskolas utbildnings- och forskningsverksamhet är ett väl fungerande bibliotek av fundamental betydelse. För de mindre och medelstora högskolorna har avsaknad av fakultetsanslag försvårat upprustningen av biblioteken. För en nätverkshögskola som Mitthögskolan måste dessutom den tillgängliga resursen fördelas på flera orter. Vid Mitthögskolans olika campus har under de senaste åren satsats betydande resurser på bibliotekens datorisering, nätverksutveckling och tillgänglighet till relevanta internationella databaser. Trots de satsningar Mitthögskolan (och dess föregångare) gjort med egna medel och med stöd utifrån återstår mycket att göra innan en fullgod biblioteksservice finns att tillgå. En riktad satsning för att möjliggöra en uppgradering av Mitthögskolans biblioteksresurser, inom framför allt de profilområden som är under utveckling, har därför mycket hög prioritet.
Skogsnäringen har stor betydelse för landets ekonomi. Skogen bidrar med exportöverskott på drygt 70 miljarder. Skogen utgör också en viktig bas för näringslivet i Västernorrlands och Jämtlands län. Mitthögskolan känner stort ansvar för skogs- och träindustrins kunskapsförsörjning. I proposition 1994/95:100 Bilaga 13 sägs under rubriken Teknisk forskning och utveckling att ''Det övergripande målet för statens insatser inom området teknisk forskning och utveckling är att bidra till att stimulera näringslivets teknikutveckling och skapa gynnsamma förutsättningar för företagen genom en konkurrenskraftig och industriinriktad FoU-miljö i landet samt att bidra till att skapa minst lika goda förutsättningar för näringslivets teknikutveckling jämfört med dem som råder i våra viktigaste konkurrentländer''.
Utifrån den lovvärda inriktningen bör staten, liksom flera andra länder gör, genomföra program för utveckling och vidareförädling inom den trämekaniska industrin för att ta tillvara den utvecklingspotential som finns i branschen. Ökande och samordnade forskningsinsatser är nödvändiga förutsättningar som injektion för att trä och träanvändning ytterligare ska kunna utvecklas.
De inre delarna av regionen präglas av småföretagarverksamhet. För att stötta regionens utveckling är det viktigt att satsa FoU-resurser för att främja utvecklingen av bl a små och medelstora företag och därmed öka antalet arbetstillfällen och ta till vara regionens kompetens.
Den europeiska marknaden torde nu öppna ökade exportmöjligheter för svenska trävaror. Sverige borde liksom USA och Kanada satsa mer på exportfrämjande insatser. En utveckling inom den trämekaniska industrin torde ge ökad sysselsättning i undersysselsatta delar av skogslänen.
Mitthögskolan har tillsammans med vissa andra högskolor tilldelats särskilda medel för en fyraårsperiod för att utveckla forskning med anknytning till skogsområdet. Dessa medel har resulterat i ett utökat samarbete både mot näringslivet och mellan högskolor. Ska Mitthögskolan på allvar kunna medverka i skogs- och träindustrins kunskapsutveckling innefattande både FoU-verksamhet, fortbildning och vidareutbildning av arbetskraften krävs ytterligare ekonomiska satsningar både från stat och näringsliv. En fortsatt finansiering av denna för Mitthögskolans utveckling viktiga satsning är angelägen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioriterade frågor för Mitthögskolan.
Stockholm i januari 1995 Sven Lundberg (s) Berit Andnor (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Rune Berglund (s) Hans Stenberg (s) Jörgen Persson (s) Susanne Eberstein (s)