Utbildning är investering av humankapital. Även för människor med handikapp innebär utbildning en investering. Investeringar som enligt studier visat sig essentiella för rehabilitering och integrering i arbetslivet.
Ett viktigt område för Lunds universitet är att följa upp de specifikt regionalt intressanta specialiteterna bl.a. genom att skapa ett ''handikappuniversitet''.
Ett handikappuniversitet är en utveckling av dagens Centrumbildning för handikappteknik vid LTH (Certec). Intresset kretsar kring utbildning och forskning knuten runt den handikappade och dennes livssituation. Tekniska, vårdande och sociala discipliner samverkar. Tanken är att det skall vara öppet för alla studenter och forskare som vill specialisera sig i denna gren.
Lunds tekniska högskola har, inom ramen för CERTEC, tillsammans med Malmöhus läns landsting tagit initiativet till en mängd nya tekniska lösningar för handikappade. Kopplingen till modern datorteknologi och informationsteknologiutveckling (IT) är viktig. Tankar och idéer som har utvecklats i Lund används nu i behandling, träning och dagligt bruk för en mängd handikappade. Ett uppmärksammat projekt är ISAAC, som är en verklig IT- lösning för att stödja utvecklingsstörda omsorgstagare att kunna klara sig på egen hand.
Utvecklingsarbetet bör gå vidare från en centrumbildning till en formell samlad organisation. Det bör vara inom ramen för Lunds tekniska högskola -- där man knyter till sig forskare och lärare från andra universitetsinstitutioner och från vårdhögskolan. Inrättandet av en professur i handikappteknik skulle lyfta fram detta område som en speciell disciplin. Detta skulle i sin tur vara positivt för rekrytering av forskarstuderande och teknikutveckling inom området.
Intressanta samarbetspartners, förutom institutioner vid universitetet och tekniska högskolan, är bl.a. Östervångsskolans resurscenter i Lund (dövskola), Universitetssjukhuset i Lund med bl.a. Rehabcentrum Lund/Orup för praktisk tillämpning samt AMU-HADAR i Malmö och näringsliv för utveckling av produkter.
En fråga som vi måste ställa är: Hur ökar vi tillgängligheten för handikappade att studera vid universitet och högskolor? Ett modernt angreppssätt är att använda ny informationsteknologi. Med nya medier och tekniker kan de befintliga undervisningsresurserna användas bättre. Distansundervisning via modern datorteknologi innebär att studenter som på grund av handikapp i dag inte har möjlighet att delta i undervisning och forskning vid universitetet, ges ett medium att tillgodgöra sig utbildning.
Detta kan ske antingen i hemmiljö eller vid en särskild del av t.ex. handikappuniversitetet som har, förutom de individuella handikappanpassningar som behövs, också teknologi för bild och ljudöverföring -- konferenssystem, databashantering, nätverkskopplingar typ Internet, interaktiv PC-baserad utbildning etc.
För handikappade kan vi om man så vill, bygga ett ''Campus'' -- reellt och virtuellt -- som ger alla möjligheter att ta del av högre utbildning. Men det krävs att man planerar långsiktigt i IT i t.ex. föreläsningssalar med konferenssystem, elektroniska läromedel.
De viktigaste aspekterna är att ta all den kraft som finns i modern teknologi och skapa en utbildning som anpassas till enskilda individers behov, kapacitet och önskemål. Distansundervisning med konferenssystem ger ökad tillgänglighet och större möjligheter för studenter att möta lärare/handledare. Nya informationskällor öppnar vägar för handikappade att själva söka ny kunskap interaktivt.
Hela denna process måste präglas av flexibel utbildning. De tre delar som krävs är:Distansundervisning -- undervisning där kursdeltagare och lärare är skilda åt i tid och rum.Flexibel inlärning -- olika vägar att använda olika medier i inlärningsprocessen, såsom CD-ROM, databaser, konferenssystem.Flexibel utbildning -- organisation på utbildningsplatsen för att göra flexibel inlärning med t.ex. distansundervisning möjlig.
Idén med att skapa ett handikappuniversitet vid Lunds universitet innebär en samling av de resurser som redan finns spridda i Skåne. Men det innebär också att handikappade i hela landet skulle få tillgänglighet till högre utbildning genom modern teknologi. Denna utveckling som nu rusar fram i det som brukar kallas ''Cyberspace'' kan om vi vill ställas i de handikappades tjänst.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett ''handikappuniversitet'' vid Lunds universitet.
Stockholm den 19 januari 1995 Anna Åkerhielm (m) Gun Hellsvik (m)