Den landstingskommunala vårdhögskolan har en mycket stor betydelse för hälso- och sjukvården. Vårdutbildning och vårdverksamhet har ett naturligt samband som det vore mycket olyckligt att bryta med ett förstatligande av nuvarande landstingsdrivna vårdhögskolor.
Ett sådant förslag avvisades redan i början av 1980-talet då riksdagen beslutade om ett bibehållet landstingskommunalt huvudmannaskap för de medellånga vårdutbildningarna i enlighet med regeringens proposition 1981/82:89. Detta skedde efter behandling i den s k Huvudmannaskapskommittén.
Kommitténs uppfattning var att för flera av målen i högskolereformen spelade inte själva huvudmannaskapet någon avgörande roll. Ett eventuellt överförande till statligt huvudmannaskap skulle ha medfört ekonomiska konsekvenser av en omfattning som staten vid det tillfället inte var beredd att åta sig. Samma bedömning gjordes då huvudmannaskapsfrågan på nytt aktualiserades i samband med överläggningar mellan Utbildningsdepartementet och Landstingsförbundet inför 1990 års forskningspolitiska proposition.
Landstingen har som huvudman lagt ner stora resurser för att utveckla vårdhögskolorna. Det gäller såväl i att erbjuda en forskningsanknuten utbildning och en utbildning som är ändamålsenlig för hälso- och sjukvårdens målsättningar. En avsevärd kompetenshöjning har under åren skett på vårdhögskolorna. Det är rimligt att också staten på olika sätt stödjer en ökad satsning på forskning kopplad till de befintliga vårdhögskolorna.
Av vikt är också att befintliga vårdhögskolor i högre utsträckning samarbetar med befintliga mindre statliga högskolor i samma region. Detta kan förbättra vårdforskningens framväxt för ett bättre resursutnyttjande.
För ett län som Skaraborgs län vore ett statligt huvudmannaskap felaktigt, inte minst ur personalförsörjningssynpunkt. Genom att också hälften av utbildningstiden utgörs av praktisk utbildning på olika vårdinstitutioner inom landstinget främjas de medellånga vårdhögskoleutbildningarna även fortsättningsvis bäst av ett gemensamt huvudmannaskap med hälso- och sjukvårdshuvudmannen.
Genom att landstingen har detta samlade ansvar bör det också innebära det effektivaste utnyttjandet av vårdutbildningsresurserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett fortsatt landstingskommunalt huvudmannaskap för vårdhögskolan.
Stockholm den 19 januari 1995 Birgitta Carlsson (c)