Den så kallade Hallandssjukan, oprovocerat kådflöde på gran, uppmärksammades första gången under vintern 1988/89 nordost om Halmstad. Granar i 50--60-årsåldern hade dött eller var döende. Vid Skogsvårdsstyrelsens besiktning kunde konstateras ett visst kådflöde samt barknekroser.
SLU i Uppsala har analyserat prover utan att finna orsaken till ''sjukdomen''. Det kan konstateras att alla boniteter var drabbade, markförhållandena spelar ingen roll, ingen större skillnad mellan olika skötsel av bestånden. Med andra ord, orsaken till det oprovocerade kådflödet är fortfarande en gåta.
Under de senare åren har allt fler granbestånd drabbats. Först kan konstateras att det numera även är yngre bestånd, ner till 25 år, som blir utsatta. För det andra att utbredningen blir allt större. Skadorna finns nu på bestånd längs hela västkusten, i Skåne, Småland, Västergötland och det har påträffats blödande granar även på östkusten.
Utvecklingen är allvarlig och mycket alarmerande. Stora värden går till spillo både för skogsbruket och den enskilde skogsägaren. Den medför också skogliga problem i framtiden. Nu uppmanas skogsägarna att avverka granbestånden när ''sjukdomen'' upptäcks för att rädda värdet av träden men problemet är med vilket trädslag skall återplantering ske.
Skogsstyrelsen har uppdragit åt SLU att utreda orsakerna till gransjukan men någon rapport har ännu inte lämnats. Något genombrott i forskningen har inte rapporterats.
Det har nu gått lång tid sedan upptäckten, och spridningen accelererar. Därför är det nödvändigt att forskningen breddas för att utröna orsakerna. Eftersom problembilden är så komplex anser vi att Skogsstyrelsen bör ges i uppdrag att ta initiativ till en tvärvetenskaplig forskning där flera universitet anlitas för att utnyttja varandras kunskaper.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tvärvetenskaplig forskning för att utreda grundorsaken till ''Hallandssjukan'' på gran.
Stockholm den 19 januari 1995 Pär-Axel Sahlberg (s) Ingegerd Sahlström (s)