Behovet av kvalificerad utbildning är betydande i Sverige. I vårt land är l2 % av befolkningen långtidsutbildade, i USA 25 %, och även övriga konkurrentländer ligger före oss. Internationellt börjar man nu räkna med ett behov av ett universitet per halvmiljon invånare. I Sverige finns det sex universitet på åtta miljoner invånare. Stockholmsregionen är dock nu i färd med att få sitt tredje universitet.
Även Skåne med sin dryga miljon invånare är i behov av en liknande förstärkning. Skälen för Stockholms södra Universitet -- svårigheten för regionens ungdomar att få högskoleplats, avståndet från moderuniversitetet, närheten till kontinenten och behovet att bli självförsörjande på akademiker -- gäller i minst lika hög grad här.
Malmö är den naturliga lokaliseringsorten för nästa skånska universitet. Här finns redan universitetssjukhus, tandläkarhögskola, lärarhögskola, musik-, konst- och teaterhögskolor, WMU etc. Det tidigare Kockumsområdet är ett väl lämpat, utomordentligt vällokaliserat campusområde, med goda förbindelser till såväl Lunds som Köpenhamns och Roskildes universitet -- särskilt sedan Öresundsbron färdigställts. Utrymme finns för såväl utbildning och forskning som studentsociala funktioner.
Avsikten är inte -- lika litet som vid Stockholms södra -- att skapa en blåkopia av näraliggande universitet, utan att i stället skapa bredd och mångfald i regionens samlade utbud av forskning och utbildning.
Det är utomordentligt angeläget för Skånes och landets framtid att planeringen för ytterligare ett skånskt universitet, lokaliserat till Malmö, snarast startar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nytt skånskt universitet i Malmö.
Stockholm den 19 januari 1995 Bertil Persson (m) Nils T Svensson (s)